Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.07.28 0 0 41
Vígasztaljalak azzal, hogy IT területen nagyjából hasonló a helyzet? ;-)
Előzmény: Majdnem (40)
Majdnem Creative Commons License 2006.07.28 0 0 40

hehe .... nekem mint profi fotósnak legalább olyan drága a felszerelésem, az autóm, az időm, mint az amatőr kollegáknak ... ennek az ellenértékét el is igyekszem kérni ha képet értékesítek, az ellenértékből fizetem a TB, a nyugdíj és az egyéb csacskaságokat, amit az amatőr kollegáknak a főtevékenységük biztosít (saját cégük, vagy alkalmazójuk)  ..  szal kénytelen vagyok legalább a min 50 Ft / km-elkérni  (pont az autó éhkoppja) stb

 

mindenesetre érthető az ilyen képszerzési akció, de egyet nem tudok érteni a módszerrel

 

mondjuk ki: nincs szükség itt profikra, olyanokra akik ebből élnek és biztosan teljesítenek feladatokat, mert a lelkes amatőr, a technika jelenlegi fejlettségi szintjén -nagy redundanciával számolva- ki tudja elégíteni a fotóigényeket, sőt még lelkesen is teszi, hogy a neve megjelenjen 

Törölt nick Creative Commons License 2006.07.28 0 0 39

Persze. De ismerve a kedves és jóindulatú embertársainkat még azt sem tartom kizártnak, hogy valaki más áll a nick mögött és egyáltalán nem véletlenül választotta ezt a nicket. Persze ettől még ő is lehet.

:-)

 

Előzmény: bakgab (38)
bakgab Creative Commons License 2006.07.28 0 0 38
Nem vagyok benne biztos,de ekkora véletlenek nincsennek.
Előzmény: Törölt nick (37)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.28 0 0 37
Köszi. Abban biztos vagy, hogy ez a szalay az a Szalay?
Előzmény: bakgab (35)
bakgab Creative Commons License 2006.07.28 0 0 36
Kedves slr!

Nem szeretnék vádaskodni,sem elriasztani senkit!!
Hangsúlyozom,hogyha a kiadó valóban tisztességes szándékkal írta ki a pályázatot,ugyanolyan tisztességel vonja is vissza és vásároljon képeket.
Természetesen csakazt,amit megszeretne jelentetni.
Képválasztásra,pedig kis formátumban kevés dpi-vel kérjen be képeket a szerzőktől.
Magyarországon már sok fotópályázatot írtak ki, de ekkora ellenvisszhangot tudomásom szerint egyiksem váltott ki.
Előzmény: Törölt nick (34)
bakgab Creative Commons License 2006.07.28 0 0 35
Bocs, a link lemaradt.
Link
Előzmény: bakgab (33)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.28 0 0 34

Kedves Bakgab, lassan a testtel, ha kérhetem. Tisztességgel szóltunk egymáshoz, a vádaskodás csak oda vezethet, hogy a felek dacosan elfordulnak egymástól, én pedig igazi párbeszédet szeretnék látni.

 

Emlékeztetnélek, hogy az ingyenes hozzájárulásokból készült kiadványoknak ma már kultúrája van, és szerintem nagyon fontosak lehetnek. A nyílt forráskódú szoftvereken programozók rengeteget dolgoznak, és általában nincs belőle közvetlen jövedelmük, sőt lehet, hogy semmilyen nincs. Azt a szervezetet, amely elősegíti egy Linux vagy egy ingyenes képszerkesztő program létrejöttét, kiadását, megbecsülés illeti.

 

A szabad szellemi javak és a jogdíjas világ egymás mellett élését a leghatározottabban támogatom. Éljen a Windows, és a Linux, mindkettő, kinek-kinek kedve szerint. A fejlesztő eldöntheti, hogy MS rendszermérnöknek megy, vagy a szabad világot választja, és örömmel adja be tudását a közösbe.

 

Szóval ne ítélj, amíg a másik felet meg nem hallgattad, és ne űzd el a másik felet, amíg ő is el nem mondta az álláspontját.

Előzmény: bakgab (31)
bakgab Creative Commons License 2006.07.28 0 0 33
A pályázatot kiíró Pannon-Literatúra KFT a Szalay Könyvek kiadó új neve. Bizonyára Szalay Úr a kiadó vezetője, vagy tulajdonosa.
2006.05.25.-én egy másik fotósoldalon nyitott szalay szerzői névvel új topikot és ott ugy adta elő a pályázati kiírást,mint ha most találta volna a neten és segíteni akarna fotóstársainak.Szó sincs rólla. Akkor került fel a kiírás a cég honlapjára és már népszerűsírteni is akarta a fotósok körében az ingyen fotógyüjtőakciót.
Előzmény: Törölt nick (32)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.28 0 0 32

"miért kellett a kiadóvezetőjének Szalay Úrnak a pályázatot beharangozni 2006.05.25.-én egymásik topikban úgy, hogy most találta ezt a kiírásta neten és be is linkelte a kiadó kiírási oldalát"

 

:-oooooooo

Link?

Előzmény: bakgab (31)
bakgab Creative Commons License 2006.07.28 0 0 31
Tisztelt Kiadó!

Valóban tisztességes a kiadó fotópályázata,vagy csak nagyon olcsón szertne képeket vásárolni Magyarországról? Véleményem szerint az utóbbi.
Említed, hogy két profi fotóssal és egy studióval dolgoztattok.Nem akarom elhinni, hogy ezek a fotóstársak netudnák szépen megfotózni májustól szeptemberig az országot.
bizonyára megtudnák, de Önöknek,Nektek ez kevés véleményem szerint több ezer fotót szeretnétek begyüjteni,amit mint a kiírás is jelez a későbbiekben szabadon használhatnátok fel.
ÖnökvagyTi nem új fotósokat kerestek, hanem olyan balekokat akik sok-sok ezer felvételt készítenekek és ingyen Nektek adják.
Mindegy, hogy valaki profi,vagy amatőr ingyé neki sem adnak a boltba semmit.
Felszerelést kell vásárolni,javíttatni és nem utolsósorbam 300Ft-os benzínnel utazni.
Nekem mint amatőr fotósnak elég sokbakerült a beruházás,igaz ezt kedvtelésből csinálom,de ne várja el egy profitorientált cég sem,hogy ingyen adakozzak kiadványaikba.
A kiadótok bruttó 450ezer forintot szán egy vagy több köny képanyagára.Ez szánalmas.

A szándékotok,ha valóban tisztességes kérdezem Én, miért kellett a kiadóvezetőjének Szalay Úrnak a pályázatot beharangozni 2006.05.25.-én egymásik topikban úgy, hogy most találta ezt a kiírásta neten és be is linkelte a kiadó kiírási oldalát.
Hüm,hüm
Ha valóban új fotósokat kerestek és tisztességes a szándékotok vonjátok vissza ezt a pályázatot és vásároljatok képeket mondjuk 5-6 ezer forintért darabját!!
megjegyzem még ez az összeg is csak a töredéke a könyvekben megjelenő fotók hivatalos árfolyamánál.Igy aki küld képet és felhasználjátok szellemi alkotását kap egy kis pénzt.Igaz ebből nem lehet meggazdagodni, de a munkája nem ingyen van.
A pályázatban szereplő 450ezer Ft-ból máris lehet vásárolnotok vagy 80db képet.
Azon kívül,hogy a szerző nevét kiírjátok nefeledkezzetek meg a tiszteletpéldányok küldéséről sem.
Bizonyára fotóstársaim Ti sem adtok képeket ingyen a kiadónak,mert ne feledjéte,ha bementek egy üzletbe vásárolni ingyen Ti sem kaptok semmit,sőtt a kifli ára is ugyan annyiba kerül a gazdagoknak mint a szegényeknek.
Akarom mondani mi amatőrök is beruháztunk a fotósfelszerelésre úgy mint a profik.Attól,hogy mi nem fotózással keressük a
kenyerünket,még nem vagyunk palimadarak.
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.28 0 0 30

És nyilván egy tehetséges „pályakezdővel” könnyebb megállapodni, mint egy profi fotóssal.

 

A "profi"-nak nem a "kezdő" az ellentétpárja. Érdemes lenne tisztázni a profi-amatőr viszonyt is, ami ugyancsak nem teljesen kidolgozott ebben a pályázati kiírásban.

Előzmény: Kiadó... (21)
Százbolha Creative Commons License 2006.07.28 0 0 29

Tessék utánajárni, hogy ezen "furcsa" kiírású pályázatok gazdái kicsodák, milyen üzleti tevékenységet folytatnak és milyen a kapcsolatuk a fotózással vagy az amatőr fotózásal. Milyen lehetőségeik lehetnek az ily módon begyűjtött képanyaggal.

Szerintem semmi meglepő nincs a dologban.

 

 

Ezek után mindenki megteheti hogy nemzetközi vagy hazai rangos fotópályázatok kiírását is tanulmánnyozza és egy egyszerű összehasonlítást tesz a szerzői jogokkal kapcsolatos megkötések tekintetében.

Előzmény: DIE_ROBOTER (27)
Százbolha Creative Commons License 2006.07.28 0 0 28

Tisztelt Kiadó...!

 

Köszönöm a korrekt tájékoztatást.

Leírt céljaik a pályázattal kapcsolatban szimpatikusak,  remélem szinvonalas fotókkal sikeres pályázatot fognak lebonyolítani és a pályázatuk nem csak az Önök érdekeit, hanem az amatőr fotózás fejlődését is szolgálni fogja.

 

 

 

Sajnos nem lehet attól a ténytől eltekinteni, hogy a pályázatuk kiírása szerint a beküldendő fotók egyes szerzői- illetve újraközlési jogáról a fotók alkotóinak le kell mondaniuk és ezek a jogok a pályázat kiírójára ellenszolgáltatás nélkül kerülnek átruházásra.

Véleményem szerint ez a tény nem összeegyeztethető amatőr fotósok számára kiírt pályázatok ajánlásakor alkalmazott elvekkel.

 

Ennek figyelembevételével minden pályázni kivánónak azt tanácsolom, hogy olyan fotó pályázaton ne vegyen részt, amelyek kiírásában az Önök feltetéleihez hasonló elfogadhatatlan megkötések vannak.

Továbbá szerény lehetőségeimhez mértem megprobálom elérni a nonprofit fotós szerveződésekben és fórumokon, hogy az ilyen jellegű pályázatok hirdetése helyett a kiírásban szereplő anomáliák és azok lehetséges hátrányai kapjanak nyilvánosságot.

 

Kérem, hogy véleményem, vagy más fórumtársak véleményet ne az Önök pályázata elleni támadásnak véljék, hanem egy olyan jelenség elleni felszólalásnak, amely egyértelműen káros az amatőr fotózásra és a számunkra fontos pályázati rendszerek megítélésére.

 

 

Százbolha

 

 

 

 

*****

 

 

Link:

http://www.pannon-literatura.hu/palyazat/

 

 

 

Kifogásolt rész a pályázati kiírásából:

 

"Nevezési díj nincs, viszont az alkotó tudomásul veszi, hogy a pályázatra beadott képeit - nevének feltüntetésével - a kiadó térítésmentesen, szabadon felhasználhatja kiadványaiban. "

 

 

Előzmény: Kiadó... (21)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2006.07.28 0 0 27
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.28 0 0 26

Kedves Optikus, természetesen a kiírás óta semmi nem változott, éppen azért vagyunk itt, hogy megértsük egymást. Tisztes hangnemben kaptunk első választ, arra kérlek Téged és a többieket is, hogy hasonlóan folytassuk.

 

Egyúttal én is megkérdezem a kiírót:

 

"Emellett természetesnek érezzük, hogy az alkotó nevének feltüntetésével, térítésmentesen felhasználhassuk azokat a képeket, melyeket alkalmasnak találunk egy kiadványban való megjelenésre."

 

miért érzik így? Természetesen lehet bármilyen feltételeket szabni egy pályázatra, a pályázók pedig szabadon eldönthetik, hogy elfogadják a feltételeket és indulnak, vagy nem fogadják el, és nem indulnak. Ugyanakkor a fotósok számára kedvezőbb lenne, ha a pályázatokat eleve olyan feltételekkel írnák ki, amelyekkel hosszú távon is szívesen élnének együtt.

 

Én magam nem vagyok (nem is leszek) profi fotós, de lakókörnyezetemet rendszeresen fényképezem, és a képeket díjmentesen a helyi közösségek rendelkezésére bocsátom. Ennek ellenére a "szabad felhasználással" kapcsolatban már erős fenntartásaim vannak, mióta egy ilyen képemet pártpropaganda-kiadványban láttam viszont úgy, hogy nagyon sokan tudják, én készítettem azt a képet. Úgy gondolom, egy pályázat meghirdetése és a nyerteseknek felkínált tisztes díj nem ad alapot a kiírónak arra, hogy az összes pályázó öszes képével szabadon rendelkezhessen. Úgy gondolom, egy pályázat esetén az alkotók meghatározott céllal bocsátják rendelkezésre a képeiket: egyrészt azért, hogy a versenyen részt vegyenek, másrészt hogy a versenyhez kapcsolódó, ismert feltételekkel megrendezésre / kiadásra kerülő kiállításon, vagy kiadványban részt vegyenek. Ezen túl más, számukra ismeretlen célra látatlanba' felhatalmazást adni, szerintem ez nem természetes része egy pályázatnak.

 

Érdekelne, min alapul a kiírók ezzel ellentétes véleménye. Ha megismerem érveiket, lehet, hogy el tudom fogadni azokat.

Előzmény: optikus (24)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2006.07.28 0 0 25
Üdv.

A szemponjaikat megértem csak éppen ez nem összeegyeztethető a fotósok szempontjaival.

Ha már kiemeltük az amatőröket: nem csak a profiknak fontos a "bevétel", bármilyen formában valósul is az meg. Egy profinak sokkal több lehetősége van a felszerelés beszerzésére. Mi jópár havi fizetésünket költjük el a felszerelésre, s ezt a pénzt, akárhogy is nézzük, más céloktól, esetleg családunktól vesszük el.

Ha felhasználják a díjakat nem nyert képeket, azzal gyakorlatilag megfosztják a szerzőt, hogy haszna legyen a képből. Még akkor is, ha nincs kizárólagos joguk a közlésre. Ki az a kiadó, aki a már egyszer megjelent képekért fizetne?

A pályazatok elég szigorú feltételekkel jelennek meg, és a fotósoknak így is le kell nyelni sok mindent, bármennyire is fájdalmas.
Ezt az egyet pedig a kiírónak kellene lenyelnie, bármennyire is fájdalmas.
Előzmény: Kiadó... (21)
optikus Creative Commons License 2006.07.28 0 0 24
Ezek szerint a lenyeg nem valtozott begyujtenek egy raklap kepet es azt csinalnak vele amit akarnak...
fotoblog Creative Commons License 2006.07.28 0 0 23

Én azt hiszem, megköszönhetjük a korrekt tájékoztatást. Végigolvastam megint a kiírást, igazából ez az együttműködési lehetőség lett szimpatikus számomra, majd meglátjuk mennyi időm lesz összerakni az anyagot, mert a témakörök egy része igen testhezálló számomra.

Sajnos a hírhedt tar.hu -s pályázat óta mindenki kicsit óvatosan kezeli ezeket a dolgokat. Remélem ennek a pályázatnak nem lesz hasonló utóélete...

 

Előzmény: Kiadó... (21)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.28 0 0 22

Tisztelt Kiadó!

 

Köszönöm, hogy megtisztelte közösségünket jelenlétével, és remélem, a továbbiak során is részt vesz a beszélgetésben. Biztos vagyok benne, hogy lesznek kérdések, számomra a fórum létjogosultságát (is) igazolná, ha egy ilyen fontos témát sikerülne mindenki megelégedésére végigbeszélni.

 

A fórumon általános szokás, hogy tegezzük egymást, ha olyan ismert személyiség vesz részt a vitában, akivel szemtől szemben nem vagyunk per tu viszonyban, általában ők is követték ezt a szokást. Ez esetben igazodnánk az Önök (Ti) preferenciáihoz (~tokhoz), csak egyezzünk meg valamelyik változatban, úgy könnyebb lesz.

 

Üdvözlettel: slr

Előzmény: Kiadó... (21)
Kiadó... Creative Commons License 2006.07.28 0 0 21
Kedves Érdeklődők!

Mint a pályázat szervezői, úgy éreztük, fontos és illő, hogy néhány felmerült kérdésre választ adjunk.
Teljesen korrekt módon, a beérkezett képek alapján dől el, kik a nyertesek. Bunda kizárva.
A már idézett mondat, mely a legtöbb aggodalomra adott okot: „Nevezési díj nincs, viszont az alkotó tudomásul veszi, hogy a pályázatra beadott képeit - nevének feltüntetésével - a kiadó térítésmentesen, szabadon felhasználhatja kiadványaiban.”
A képek túlnyomó többségét minden valószínűség szerint nem tudjuk majd felhasználni. Nem a képek minősége miatt, hanem mert a megadott téma bősége eleve kizárja, hogy a beérkezett munkákból átfogó kiadványt lehessen összeállítani. Például, egy adott építészeti örökségről elegendő 2-3 fotó, hiába érkezik ugyanebben a témában 200 alkotás. Másrészt Magyarországnak számos populáris és számos kevésbé ismert szépsége akad. A pályázati anyagok pedig korántsem fogják tudni lefedni ezt.
Ha azt szerettük volna, hogy ingyen képek alapján készítsünk könyvet, egészen konkrét tematikát dolgoztunk volna ki.
Mi abban bízunk, hogy olyan meggyőző munkákkal találkozunk, melyek alapján érdemes lesz egyes fotósokkal hosszabb távú együttműködést kialakítanunk. Persze számunkra kedvezőbb, ha tehetséges amatőr fotósokkal dolgozunk, mert úgy gondoljuk, ők is képesek professzionális szintű alkotások készítésére. És nyilván egy tehetséges „pályakezdővel” könnyebb megállapodni, mint egy profi fotóssal.
Ahogy korábban valaki már utalt rá, valóban úgy érezzük, hogy a pályázat díjazása jelentős. Emellett természetesnek érezzük, hogy az alkotó nevének feltüntetésével, térítésmentesen felhasználhassuk azokat a képeket, melyeket alkalmasnak találunk egy kiadványban való megjelenésre. Számunkra a hangsúly, a fentiek értelmében, nem ezen van, a pályázat inkább egyfajta felmérés. Sőt, a képek tulajdonjoga továbbra is az alkotóé, aki csupán engedélyezi számunkra a szabad felhasználást.

Összefoglalva az eddigieket: a pályázat célja, hogy olyan tehetséges fotósokat találjunk, akikkel el tudjuk képzelni a hosszabb távú együttműködést. Kiadónk két önálló profi fotóssal és egy fotóstúdióval dolgozik jelenleg, de a feladatok sokszínűsége, bősége és eltérő jellege miatt szükségesnek tartjuk újabb fotósok alkalmazását. Rugalmas embereket keresünk, akiknek nem okoz gondot, ha munkájuk miatt utazniuk kell.

Az észrevételeket és az építő jellegű kritikát természetesen figyelembe vesszük, újabb pályázat kiírása esetén megfogadjuk a jó tanácsokat.


Köszönettel: A pályázatot kiíró könyvkiadó
fotoblog Creative Commons License 2006.07.27 0 0 20

Ráadásul az EXIF info alapján akarták megállapítani, hogy a kép manipulálatlan-e... Brahiból beküldtem olyat, amihez hozzányúltam, csuklás nélkül átment a rostán. Meg olyan infraképet, amin az átméretezésen kívül semmilyen módosítást nem végeztem, csak a kamerát kalibráltam el (ez érdekes módon nem volt tilos).  Ez utóbbi elsőre visszapattant, mondván ez nem lehet ilyen. :-)

 

Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.27 0 0 19

Hasonló feltételekkel hirdettek pályázatot, majd miután végetért a pályázat, nyitottak egy kis képkereskedést ha jók az információim.

Bővebben valahol a tar.hu-s topikban.

Előzmény: Törölt nick (17)
peterssen Creative Commons License 2006.07.27 0 0 18
Az indulatok most másik topicban laknak. Jöhetnek nyugodtan... :-) 
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.27 0 0 17
Azt sajnos nem követtem. Összefoglalnád, hogy ott mi volt?
Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.27 0 0 16
Ezt én értem, de okulva a kep.tar.hu "pályázatán", illetve annak utóéletén, nekem már a bicska nyílik a zsebemben, ha valahol ilyen pályázati feltételeket látok. :-(
Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.27 0 0 15
Fontos, hogy legyenek pályázatok, legyen értéke (legalább eszmei) a fotónak, legyen publikálási lehetőség, ezért értékelem a kiírást, de azt is fontosnak tartom, hogy a felvetett kérdésekre válaszokat kapjunk. Tehát nem az a kérésem, hogy ne szólj bele, hanem csak az, hogy minden hozzászóló úgy fogalmazza meg a mondanivalóját, hogy egy jó hangulatú és tisztes párbeszéd jöhessen létre.
Előzmény: Törölt nick (14)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.27 0 0 14

Topik a kedvencek közt. Várom a szervezőket. És megpróbálok nem belepofázni, ha megjelennek.

Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.27 0 0 13

Meghívtam a szervezőket, remélem elfogadják a meghívást. Kérem, az indulatokat fogjátok vissza, teremtsétek meg a tisztes párbeszéd lehetőségét.

 

Köszönettel: slr 

Előzmény: peterssen (12)
peterssen Creative Commons License 2006.07.27 0 0 12

Kíváncsian várom a szervezők állásfoglalását. Szvsz nem lesz ilyen, legjobb esetben  megmagyarázzák, hogy mennyire korrektek hogy az első 3 helyet díjazzák.

 

(Mint a közismert viccben, ahol az iskolában arról tanulnak a gyerekek, hogy Lenin elvtárs mennyire jóságos...)

 

Ha valaki ilyen feltételekkel jó szájízzel tud küldeni, küldjön. 

Lesznek egy csomóan akik küldenek képeket. Lesz közte sok jó is. Hárman még jól is járnak. Ők meg a kiadó nyernek a bolton.

 

Erről szól a történet. 

 

Meg arról, hogy el lehet e adni magyarországon 2006-ban tájképet vagy városképet. A tápláléklánc aljáról nagyon nehéz. És a legtöbben -amatőrök- itt tartunk. Így ez akár jó lehetőség lehet valakinek. Adott tehát az igény mindkét oldalon (igény elismertségre, publikációs lehetőségre, illetve igény színvonalas minél olcsóbb képekre) Ebből meg egyenesen nőnek ilyen pályázatok. Ezt termeli ki a helyzet. Nem hibáztatom a kiírókat.

 

Előzmény: Törölt nick (11)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!