Keresés

Részletes keresés

breien Creative Commons License 2006.11.07 0 0 128
Dani20 Creative Commons License 2006.09.17 0 0 127
Dani20 Creative Commons License 2006.09.17 0 0 126

tőzsde..

 

sok gondolatom közül ami eszembe jut:

Ha tőzsdézni akarnék mit is akarnék? Először is kellenne egy online bróker cég.. még nemtom melyik legyen az! Innentől két lehetőséget látok.. vagy napi szinten figyelem és váltogatom át ahogy épp nekem jól jön ki a lépés avagy létrehozok egy portfóliót magamnak és hosszabb távon gondolkozom és esetleg félévente évente megnézem h érdemes e változtatni rajta.. node itt merül fel a kérdés bennem hogyha 1x portfólióban és hosszabb távon gondolkozom akkor nem érdemesebb-e részvény alapba fektetni.. van nékem UL 'biztosításom' ahol a Concorde magyar részvény alapja elérhető.Lehet ez lenne az okosabb...

 

Ami felvetődik bennem h vajon a tőzsdének mi lenne jó? Hogy a kisbefektetők hosszabb távon gondolkodva ne napi szinten kereskedjenek avagy épp az jó nekik ha napi szinten aktívak...avagy teljesen mind1.. No ezt csak úgy ideírtam... nem pont a topic címhez kapcsolódtam tudom... :O

breien Creative Commons License 2006.09.04 0 0 125
Dipper Creative Commons License 2006.09.04 0 0 124

A Tozsde egy nagyon rafinaltan orchestralt  penzugyi   szerkezet ami lehetove teszi ,

 hogy egy par ezer / juhaszok / ellopjak a sok millioknak / baranyok / a keserves munkaval ossze kuporgatot  penzet anelkul hogy barmilyen jogtalansagot kovessenek el .  Az en velemenyem . 

 Orulok hogy letezik mert napi 15 orat foglalkoztat . En imadom , nem tudom mit csinalnek nelkule . Parom fel hogy jobban szeretem mint Ot . ....Nem tudom . Hmm

 Dipper

PoisonGia Creative Commons License 2006.09.01 0 0 123

Halihó!

 

El tudnátok nekem mondani, hogy mi a különbség, illetve az összefüggés a vagyonhasznossági függvény és a befektető közömbösségi görbéje között?

 

Üdv:

Gia

breien Creative Commons License 2006.08.21 0 0 122

akkor "tanulmányozd" kérlek.

 

habár,  a  főügyészség  figyelmébe  is  ajálnhatnánk.

Előzmény: PoisonGia (121)
PoisonGia Creative Commons License 2006.08.21 0 0 121

Sziasztok!

 

 

Köszönöm a válaszokat! Tulajdonképpen a kockázatról, a modern portfolió-elméletről írok, de nem árt, ha tudom, mi a tőzsde gazdasági jelentősége. Egyébként a hazai tőzsdére gondolok elsősorban.

 

Üdv:

Gia

breien Creative Commons License 2006.08.20 0 0 120

Ez  így  igaz,  tisztelt  Bögöy.

 

Azonban,  azt  se  hagyd  figyelmen  kívűl,  hogy  ha  a  polgárok a megtakarításaikat részvénybe fektetik,  az  egy  bizonyos  mértékig, a  tulajdonosi  szemléletet  is erősíti.  /  nem  véletlenűl  említettem a  "Frankfurti tőzsdét" /

 

Emlxel, tavaly,  amikor  a Mercedes Dél Afrikába  akarta  kivinni  a gyártást,  az  akkori  kancellár,  hiába fogalmazott  "keményen",  az  nem  ért  annyit,  mint  a  "kisbefektetők"  érvei,  akik  végülis  meggondolásra  bírták  a  cég  vezetését  a maradásra.

 

Idehaza  annak  nincs  kultúrája  /  sajnos,  amit  már  megint  a  BÉT-el  tesznek,  nem  is  alakulhat  ki,  hacsak  sürgősen  nem  változtatnak  ezen  az  illetékesek /,  hogy  az  emberek  érdemesnek  tartsák  arra  a  hazai  gazdaság  szereplőit,  hogy  megtakarításaikat  reájuk  bízzák.

Gondolj  bele,  mennyivel kedvezőbb  nemcsak  a  vállakozásnak,  de a  befektetőnek  is,  ha  a mostani  "banki  kamatokat"  megosztják  egymás  között,  mindketten  jobban  járnának.

 

No  látod,  ezt  kellene  már  mérlegelni  az  igazságszolgáltatásnak,  amikor az  elhíresűlt  "brókerbotrányt",  s  a  mostani  "kétságeket"  keltő  ügyleteket  vizsgálják.

 

Nem  véletlen,  hogy  a világ  minden  részén  bűnteteik  az  ilyen  , s hasonló  "ügyleteket".

Ezért  nem  értem,  hogy  itthon,  mi/ki  kadadályozza az  igazságszolgáltatás munkáját?

 

breien

Előzmény: Törölt nick (119)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.20 0 0 119
Ha egy vállalat tőkéhez akar jutni, két lehetősége van:

- bankhitel, ez rendkívül kockázatos, mert ha a beruházás nem sikerül, akkor is vissza kell fizetni

- részvénykibocsátás, ez nem kockázatos, ám ha a tervezettnél jobban sikerül a beruházás, az extra profitot is meg kell osztani az új tulajdonosokkal.

A tőzsde a másodikban játszik szerepet, ugyanis csak akkor vesznek az emberek részvényt, ha tudják, hogy később el is adhatják. Erre szolgál a tőzsde, ahol ezt magas likviditás, átlátható szabályok, és csekély nemteljesítési kockázat mellett tehetik meg, sőt később ugyanilyen feltételek mellett vissza is vehetik stb.
Előzmény: PoisonGia (117)
breien Creative Commons License 2006.08.19 0 0 118

Tőzsdéje válogatja.

Ha  a klasszikus  tőzsde  nemzetgazdasági értékét  akarod  bemutatni,  javaslom  tanulmányozd a  "Frankfurti tőzsde  "  felfutását.

 

Legfontosabb  szerepe,  a gazdaságban,  hogy  a  tevékenysége  nyitott,  Né-te,  egyes  cégeknél  félévente  nyílvánosságra  kell  hozni  az    "üzemi "  eredményeit.  /  Mo-on,  sajnos ezzel  is  van  "némi"  problema.  -  most  vizsgálják az elmúlt  "időszak "  vitatott  ügyleteit  a  BÉT-en  1eseknek- /  Sajnos  nálunk,  nem  csak  itt  vannak  problémák.  / ideje  lenne  megtanulnunk a  tisztes,  tisztességes  piaci  magatartást ,  amíg  nem  késő,  már  most  is  az  országot  bűntetik,  azért,  mert  1esek a  mutyizást  díjazzák,  az  üzlet  helyett / 

Amit  itthon  mívelnek,  azt  nem  csak  a joghallgatóknak   kellene  elrettentő  példaként  tanítani .

 

breien

Előzmény: PoisonGia (117)
PoisonGia Creative Commons License 2006.08.16 0 0 117

Sziasztok!

 

A szakdolgozatomat írom tőzsdéből. Valaki el tudná nekem mondani, hogy általánosságban véve mi a tőzsde gazdasági jelentősége? A megtakarítások és a hitelfelvevők egymásra találása, a vállalatok fejlődése hitelből és ezáltal a gazdaság élénkülése?

 

Előre is köszönöm:

Gia

breien Creative Commons License 2006.08.14 0 0 116
breien Creative Commons License 2006.08.09 0 0 115
breien Creative Commons License 2006.08.09 0 0 114
breien Creative Commons License 2006.08.04 0 0 113

"a karrierépítési  okokkal  indokolta  lépését"

 

Hát  igen,  ami  2005  szept.  óta  tőrténik a  BÉT-en,  azt  vállalni  nagyon  nehéz. /szakamailag /

 

"első" tiszt áldozat.
breien Creative Commons License 2006.06.30 0 0 112

"...ebben  a kaszinóba, sok sok  polgár pénzét teszik  fel  a rulettra,  azok  tudta nélkűl"

 

No  látod,  Bögöy,  az  elhíresűlt  "brókerbotrány"  éppen  erről  szólt.

Mára  már  pontosan   tudjuk,  hogy  nem  az  a  24 mrd Huf?  a lényeg,  amiről  akkor  beszéltek,  hanem  már  most  többezer  mrd Huf  a  hiány, ha  "rulettoznak"  az  adófizetők  pénzével. / az  márcsak  "hab a tortán"? , vagy  inkább  törvényszerű,  hogy  megsemmisítették  a bizonyítékokat,  s ha  megnyúznak   sem  tudom,  miért  tehették  ezt  "jogszerűene"!????

 

Tudna erre  valaki  válaszolni?  megköszönném  neki-k.

Előzmény: Törölt nick (111)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.09 0 0 111
Még néhány megjegyzés.

Nem tudtam értelmezni ezt a kijelentést:

...ebben a kaszinóban sok-sok polgár pénzét teszik fel a rulettra, azok tudta nélkül.

Aztán a következő állítást is tetted:

Derivatívákra szükség valójában nincs, határidős ügyletekre megkötésekkel igen

Mármint hogy neked a magad kis munkahelyén nincs rá szükséged... de persze ezzel az erővel kijelenthetnéd, hogy neked aztán hajóbiztosításra sincs szükséged, úgyis sok a biztosítási csaló... Devizaopciókat pl. gyakran vesznek árfolyamingadozásnak kitett nagyvállalatok is!

Még:

A lufipénz éppen így keletkezik.

Ez értelmetlen, lufipénz keletkezhet bárhogyan, sőt pont így nem annyira, pl. a FED nyomat ki pénzeket a gazdaságba, a kínai vagy japán, tajvani, stb. jegybank begyűjti, ott is a lufipénz, abszolút nem kellenek ehhez opciók.

5-10%-os opciókkal kötnek üzleteket, amelyeken esetleg több 100%-ot keresnek - vagy úszik minden - és a nagy hozamok miatt már mindenki kaszinózni akar, nem dolgozni.

Nincsenek nagy hozamok, mert mindig nyerni csak bennfentes infók birtokában lehet, ami bűnözés. Egyébként az időnkinti veszteségek több mint kiegyenlítik a nyeréseket...

Egészségtelen az egész, nem jó ez az ember lelkének. Helyükre kellene tenni a dolgokat.

Az nem egészségtelen, hogy valaki nagyrészvényesként egész életében nem csinál semmit, csak él az osztalékjövedelemből (aminek nagyrészét sem tudja elkölteni)? Vagy hogy vannak igazi kaszinók is, ahol tényleg könnyen megtizenháromszorozhatod a befektetett tőkédet! Meg van lottó, ahol szélső esetben akár meg is százmilliószorozhatod a befektetett tőkédet...
Előzmény: Törölt nick (110)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.09 0 0 110
Amikor azonban nem is létező termékek, vagy nem birtokolt valutatartalékok jövőbeni árfolyamára képeznek derivatívákat, akkor kérem az nem tőzsde, az nem gazdaság, azt kérem úgy hívják, hogy kaszinó.

Namost devizában nem vagyok otthon igazán, maradjunk a részvénytőzsdénél és derivatívjainál.

A részvénykibocsátásnak ismerjük a hasznát, a cég kockázat nélkül pótlólagos tőkéhez jut. A részvénytulajdonosok nyilván szeretnének meg is szabadulni időnkint a részvényüktől, a könnyű pénzre válthatóság fontos eleme a részvénynek mint befektetésnek. Ahogy a bankbetétben se tartanánk szívesen a pénzünket, ha csak időnkint a kamathoz jutnánk hozzá, de sose tudnánk kivenni a tőkét... Nos, a részvény adásvételére szolgál a tőzsde.

Derivatívok:

- Részvényindex futures-ök. Ha valaki egy adott ország vagy szektor gazdaságára kíván "fogadni", vagy általánosan az európai/amerikai fellendülésre, esetleg a visszaesés ellen kívánja magát bebiztosítani (ez elég gyakori, mondjuk egy alapnak, pl. nyugdíjalapnak van egy rakás részvénye, és esésre számít rövid távon, de nagyon drága és bonyolult lenne egyesével eladni a részvényeket, inkább elad ilyen index futures-t). A részvényindex futures-ök esetében a likviditást biztosítják az ún. árjegyzők, angolul market maker-ek. Mondjuk AEX index futures 2006 júniusi lejáratra (Jun06) quote-tal vannak jelen, 3 lot vétel 395.15-ön és 3 lot eladás 395.35-ön. Ha valaki vesz tőlük, akkor ők rögtön vesznek az indexkosárban szereplő részvényeket vele szemben, ha valaki elad nekik, akkor eladják azokat. Azaz aki index futures-öt vesz, az tkp. a részvénykosár minden részvényéből vett áttételesen, hiszen akitől vette a futures-öt, az vett utána részvényt...

A market makerek azonban kerülhetnek olyan szituba, hogy shortra kell eladniuk a részvényt, azaz úgy kell eladniuk, hogy nincs olyan részvényük. Erre szükségük van, hiszen ők nem szerencsejátékosok, tehát fedezniük kell a futures pozíciójukat. Ezért ezt is meg kell engedni. Az is előfordulhat, hogy a részvényből a saját tőkéjüknél többet kell eladniuk, ilyenkor hitelre veszik, tehát engedni kell a hitelre vett részvényt is. Ez szükséges, hogy meglegyen a származtatott piacon a likviditás. Láthatjuk azt is, hogy ez nem szerencsejáték, ilyesmi akkor is van (sőt főleg akkor van!), ha a felek nem vállalnak extra kockázatokat, nyugdíjalapok, és őket kiszolgáló kockázatkerülő árjegyzőkről beszélünk most...

- Opciók. Az opciók drágák a futures-ökkel összevetve, de kockázatmentesebbek annak, aki veszi, viszont hosszú távon profitabilisabbak és kockázatosabbak annak, aki eladja. Rengetegféleképpen hasznosíthatják az opciókat a komoly (kockázatkerülő) befektetők (sőt éppen ők a legjobban, erre szolgálnak az opciók), illetve biztos, de korlátozott nyereséget érhetsz el short-olásukkal, vagy nagy kockázatot vállalhatsz nagy haszon reményében stb. Opciót shortolni semmivel sem kockázatosabb üzlet, mint biztosítást eladni, longolni pedig nem nagyobb spekuláció, mint biztosítást venni.

Kaszinó? Hát persze, az egész életet lehet kártyajátékokhoz meg ilyesmikhez hasonlítani, ha nagyon akarjuk... Valaki épített egy gyárat, aztán nem lett belőle semmi...

Ja, és persze a befektetést lehet kaszinózás szintjén csinálni, csak akkor a nyerési esélyeid nem is lesznek jobbak (sőt rosszabbak). Ha nyerni akarsz, akkor rengeteg időt kell eltöltened a megfelelő befektetési stratégia kiválasztásával, stb. Nagyon kemény munka az.
breien Creative Commons License 2006.05.18 0 0 109
breien Creative Commons License 2006.05.15 0 0 108
Legyen itt ez is.

majd ha lesz időm rá, átnézem
breien Creative Commons License 2006.05.12 0 0 107
breien Creative Commons License 2006.05.12 0 0 106
breien Creative Commons License 2006.05.12 0 0 105
<a href="http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=68658" target="_blank">OTP</a>

Egis. lássuk, mi lesz ebből OTP

amíg el nem száll
breien Creative Commons License 2006.05.11 0 0 104
breien Creative Commons License 2006.05.09 0 0 103
breien Creative Commons License 2006.05.05 0 0 102

no végre.

 

Legyen itt.  / kicsit  "megcsúszott"  a  napirend./

breien Creative Commons License 2006.04.27 0 0 101
breien Creative Commons License 2006.02.23 0 0 100
Legyen itten.

Márcsak, hogy legyen min gondolkoznunk.
breien Creative Commons License 2006.02.17 0 0 99
emlékeztetőűl, a "politikusoknak"

Mármint, hogy mit kozkáztatnak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!