Keresés

Részletes keresés

WSOM Creative Commons License 2006.11.07 0 0 6

Ganz egal.

 

BAR lista lízingnél és bankkölcsönnél detto ugyanazt a hatást váltja a döntéshozóból.

Előzmény: vjohannes (5)
vjohannes Creative Commons License 2006.11.06 0 0 5
Ok. BAR listas jo jovedelemmel?
Előzmény: WSOM (4)
WSOM Creative Commons License 2006.11.05 0 0 4
A kérdésedből ítélve azt gondolod, hogy lízingkonstrukciónál kevésbé számít a jövedelmed az elbírálásnál? Ha a lízing tárgya mondjuk egy könnyen értékesíthető ingatlan, amelynél a piaci ár 50 %-át saját erőként biztosítod, akkor kevéssé számít a jövedelemed. Viszont ha mondjuk számítógépet lízingelsz épp olyan fontos a jövedelei helyzeted, mint hitel esetén.
Előzmény: vjohannes (3)
vjohannes Creative Commons License 2006.10.31 0 0 3
Milyen hitelt kap, aki minimálbérre van bejelentve? Családjával együtt? :( Ezért.
Előzmény: WSOM (2)
WSOM Creative Commons License 2006.10.29 0 0 2
Ha nincs elé pénze hozzá, attól még hitelre is veheti, meg lízingelheti is. De miért jobb neki a lízing? Ez itt a kérdés.
Előzmény: Argentina (1)
Argentina Creative Commons License 2006.10.21 0 0 1
Nincs elég pénze, de nagyon menő autót akar. Ezért lízigeli. Anyagilag megéri neki? Nem. De menő kocsival jár.
Tombolda Creative Commons License 2006.10.16 0 0 0
n u l l a
Előzmény: WSOM (-)
WSOM Creative Commons License 2006.10.16 0 0 topiknyitó

A pénzügyi lízingkonstrukcióknak vannak-e valós előnyei egy bankkölcsönhöz képest?

 

 

Tömören összefoglalva, ahogy én látom:

 

Nézzük először a finanszírozók oldaláról.

 

  •       Előny:

Látszólag van, mivel szerződésszegés esetén könnyebb az eszközt, mint biztosítékot érvényesíteni, lévén a tulajdonjog a finanszírozónál marad a futamidő során. 

 

Ezt az előnyt ugyanakkor ellensúlyozni látszik a bankkölcsönnél esetenként (főleg ingatlanfedezetű finanszírozásnál) alkalmazott megoldás, miszerint vételi opciót köt ki a finanszírozó, és ennek alkalmazása esetére kijelöl egy harmadik személyt, akire átruházza a vételi jogát egy előre meghatározott ár alkalmazásával. Ezáltal ugyanúgy, ahogy a lízing is, elkerülhető egy hosszadalmas végrehajtási eljárás és a finanszírozó épp olyan gyorsan hozzájuthat a követeléséhez, mint lízing esetén tulajdonjogát gyakorolva.    Tehát ez az előny a lízing javára nem biztos, hogy igazolható.  Vagy ???

 

Ha pedig olyan eszköz a lízing tárgya, amelynek biztosítéki értéke drasztikusan csökken (pl. számítógép, mosógép, stb.), tök mindegy kinél van a tulajdonjog, mert úgysem kerül érvényesítésre.  Sőt ez esetben kedvezőbb a bankkölcsön, mert ott végrehajtás útján az adós más értékeire is ráteheti kezét a végrehajtó, míg lízing esetén nem. ( legalábbis az általános szerződéses gyakorlat szerint az egyetlen biztosíték a lízing tárgya)   

  •   Hátrány:

több költséggel jár a lízing, mert illetéket minden tulajdonjog átszálláskor kell fizetni, azaz a bankkölcsönhöz képest eggyel többször, ami kevéssé versenyképessé teszi a lízinget.

 

Ahhoz, hogy a lízing iránti vonzalmat fel lehessen kelteni a finanszírozók olyan trükkhöz folyamadnak, mint pl. önrész/nagy össszegű induló lízingdíj nélküli finanszírozási ajánlat. Ezt ugyanakkor semmiféle objektív racionalitás nem látszik alátámasztani, hiszen a fedezet biztosítéki értéke fikarcnyival sem lesz nagyobb, mint bankkölcsön esetén használt zálogjog kikötése esetén, tehát több kockázatot vállal a lízingbeadó azért, hogy megkülönböztesse szolgáltatását.

 

 

 

Ügyfelek  oldaláról nézve:

 

  • Előny

Az objektív tényezők figyelembevételével:  Zéro.

  • Hátrány

Dupla illetékfizetési kötelezettség.

 

 

Akkor miből táplálkozik szerintetek a lízing iránti piaci kereslet? Mi az a hit, hiedelem, vélelem, ami miatt egy finanszírozást igénylő ügyfél lízingajánlat elfogadása mellett dönt?

 

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!