Keresés

Részletes keresés

biki Creative Commons License 2006.11.27 0 0 16
Sziaztok!!!

Most írtam TDK dolgozatot: cím: A Környezetvédelem múltja, jelene és jövője egy gázgyári szennyezés tükrében..

Lényeg: A 3. kerületi önk. körny.védelmi Ü.osztálya elküldött messzire. Kiderítettem, hogy az Óbudai Gázgyár területéről 50-67 között Budafokra szállíítottak kb. 50.000 t masszát, Ürömre 67-76 között 60.000 t. Kb. 2500 t van a gázgyár területén és a munkáslakótelepen találhtó focipálya területén. Budafoktól már elzállították, Ürömön várják a pénz, 3. ker. még nincs hatástanulmány. Az Auchan területéről 1000 t-t már elvitték az építkezés megkezdése előtt. Valószínűleg még több helyre ie vihettek, de nincs info..
graf. park. helyén valszeg nincsen, mert az építkezés során fény derült volna rá.....

gázmasza jellemzője (mindhárom területn): járulékkos fém (Al), toxikus fémek (Cu, Zn, C, Hg, Pb) ezek + PAH (naftalin, benzapirén) + BTEX határértéket meghaladó arányban... és büdös!!!!! Ezérk a körynék lakói (Budafok) sojkat szenvedtek...

Puszi
cucu Creative Commons License 1999.04.21 0 0 15
Helo.
Nemecsek, én csak annyit fűznék a témához, hogy a nagyszüleim az óbudai gázgyár lakótelepén laktak és amikor meglátogattam őket -6-15 éves koromban- minduntalan telilettem mindenféle kiütésekkel. Azt mondták már akkor, hogy az ottani levegőben van valami, amit nem bír a szervezetem.
Amúgy Rigoletta nem kötözködni akar veled, csak ilyen a stílusa. Velem is ezt csinálta, gondolom ezután "ignoráltatni" akarja majd a topicot.
Helo
-nemecsek- Creative Commons License 1999.02.05 0 0 14
Rigoletta
Jó, ez végülis megnyugtató. Csak az a furcsa, hogy valahogy mégis minduntalan felüti a fejét ez a téma, mindig új adalékokkal bővülve. Persze lehet hogy csak pletyka... Bogár a fülben effektus.

vaslaca
Köszi. Asszem zsebpénzből nem fúratok.

bcsi
Ne csak beszéltess, inkább mesélj...

A topicnyitót különben nem kifakadásnak szántam, csak tisztábban szerettem volna látni a szóbeszédekkel kapcsolatban és szerettem volna néhány hozzászólást olyanoktól akik elsőkézből rendelkeznek infoval a T-mával kapcsolatban.
bcsi Creative Commons License 1999.02.04 0 0 13
Sziasztok !
Nagyon jók a felvetéseitek, ki kellene vesézni a dolgot.
Egyébként néha elég egy panaszos kifakadása , hogy kiderüljön a valóság...
vasslaca Creative Commons License 1999.02.04 0 0 12
A gázgyári föld kicsit tág fogalom, de a gázgyárakból kikerülő szennyezőket leírhatom:
Komplex vascianidok:A gáztisztítás után keletkezik a holmi, a gázban levő HCN (hidrogén-cianid) kötik meg komplex fémsóban. Csekély a vízoldhatósága, nem mérgező. Festékként is használják mint "berlini kék".
Fenolok:Soha nem hagyják a keletkezés helyén, értékesíthető komponensek. Eléggé mérgező, régebben "karbolsav" néven fertőtlenítésre használták a kórházakban.
Kátrány: Felhasználják a műszéngyártásban, nem ugyanaz mint a bitumen.Kissé mérgező, rákkeltő.
Benzol, egyéb aromások: értékesíthető melléktermékek, rákkeltők.

A komplex cianidból Aquincum környékén építettek töltést, mostanában bontják el a kármentesítés keretében. Más jelentős szennyezés nem maradt a gázgyár után.

Adatokat helyi lakosok meg kell hogy kapjanak a helyi polg.hivataltól, tájékoztatási kötelezettség van, nem lehet elutasítani az érdeklődőt.

Talaj és talajvíz vizsgálatok költségei: egy fúrás mélységtől függően 10-50 kFt Egy területhez minimum 4 fúrás kell, víz- és talajvizsgálat 5-10 000 Ft/minta a vizsgált komponensek számától függően.

Sziasztok:László
Rigoletta Creative Commons License 1999.02.04 0 0 11
nemecsek, csak azért kérdeztem, hogy mi volt az előző nicked mert 16 hozzászólással törzsvendég vagy. Általában ilyen csak akkor fordul elő, ha valaki megváltoztatja a nevét.
Rigoletta Creative Commons License 1999.02.04 0 0 10
nemecsek: a telekválasztás nem pikk-pakk történt. Több alternatíva is szóbakerült, kezdve az ex-világkiállítási területtől (ahol most állami ipari park építés folyik), Budaörstől és Rózsaparktól egész a Gázgyári területig.

Hidd e,l a tulajdonosok tudták, hogy mit tesznek. Akkor lennék szkeptikus, ha ők maguk nem ide járnának dolgozni, hanem csak bérirodákat építettek volna. Akkor esetleg lehetne valami bibi a dolgoban. De így?
-nemecsek- Creative Commons License 1999.02.04 0 0 9
Pocak
Nem ott lakom csak a Graphi parkban dolgozom.

Rigoletta
Nem volt előző nickem.
A mintavétellel, meg engedélyezéssel kapcsolatban egy kicsit szkeptikus vagyok ha milliárdos beruházásokról van szó. Ha esetleg a telekvásárlás után derült ki a dolog, akkor megér egy kisebb összeget hogy ne tűnjön olyan szennyezettnek a terület, nem? Katasztrófa sújtotta övezetben elég nehéz lenne kiadni a bér-irodaházakat.

Bcsi
Engem is érdekel, hogy van infod, vagy tőlem szeretnél. Nem tudok semmi konkrétumot, csak valahogy szeretném megnyugtatóan tisztázni a keringő szóbeszédet. Ha van valami konkrétumod, kiváncsian várom. Írj.
Rigoletta Creative Commons License 1999.02.04 0 0 8
bcsi, te ugye újságíró vagy? Miért nem kérdezed meg azokat akik szakmailag is hozzá tudnak szólni a témához?

Nem vagyok benne biztos, hogy egy ilyen nyugodt és szép környezetben napi 10-12 órát makizó programozó, aki még csak nem is vezetékés vizet iszik autentikus információt tudna adni.
bcsi Creative Commons License 1999.02.04 0 0 7
Nemecsek
Hol tudnánk beszélgetni erről bővebben ?
Pocak Creative Commons License 1999.02.04 0 0 6
Hoppa, a Metallokemiarol (vagy Metallochemiarol) volt szo.
Rigoletta Creative Commons License 1999.02.03 0 0 5
-nemecsek-: mi volt az elôzô nicked?
Rigoletta Creative Commons License 1999.02.03 0 0 4
-nemecsek-: nemrég az MTV2-n ismét leadták Wisinger István által készített riport dokumentumfilmet amit a volt Gázgyárról és a gázgyári teleprôl és a nemrég felépült Graphisoft Parkról készítettek. Ott elég sok minden elhangzott az építéssel kapcsolatban, engedélyezések, talajmintavétel, stb. Ha kétségeitek vannak keressétek fel a a Park igazgatóját, nem hiszem, hogy nem kapnátok megfelelô tájékoztatást a kérdéseitekre. Úgy gondolom, hogy egy ilyen jellegű vizsgálat több százezer forintba kerül, ha nem millióba.

Mivel a cég saját magának építetett székházat ill. bérirodákat gondolod, hogy egy biológia bomba tetején képzelte el a jövôjét megalapozottnak?
Pocak Creative Commons License 1999.02.03 0 0 3
Azt a telket mar en is neztem, hogy milyen jo helyen van! Amugy milyen ott lakni?
Kar lenne, ha rossz lenne a talaj.

Ha gyanutok van, mindenkeppen erdemes vizsgalodni, ha a vizsgalat pozitiv, akkor az eladot be kell perelni.
Egy ilyen pert nyertek a lakok a Metalloglobus (lehet, hogy rosszul emlexem a nevre) a XXII. keruletben (Nagyteteny), talan a Zold Jovo alapitvany tamogatasaval.
-nemecsek- Creative Commons License 1999.02.02 0 0 2
Az a baj, hogy tényleg nem tudom hogy mi a szennyezés jellege. Mi lehet egyáltalán? Nehézfém, enyhén radioaktív, olajszármazék, vagy oldószer? Ezek egy részét azért ki bírja gőzölögni a föld, nem?
Gondoltunk már rá, hogy összedobunk némi zsozsót a kollégákkal és bevizsgáltatunk egy fúrt talajmintát, de gőzöm sincs kivel lehet fúratni és bevizsgáltatni és kábé mennyit kóstál egy ilyen eksön.
ribizlis Creative Commons License 1999.02.02 0 0 1
Hmm, az a terület igen-igen közel van a Dunához, és ha szennyezett, akkor a vízbe is belemászhat...
ribizli
Gyalogkakukk Creative Commons License 1999.02.02 0 0 0
Nem tudom, hogy szennyezett-e a Föld alul, de szerintem (hacsak nem eszel az alattad lévo földbol) a vezetékes vizet (ami ott van) ez nem nagyon érinti.

bent-ly
-nemecsek- Creative Commons License 1999.02.02 0 0 topiknyitó
Csak hallomáson alapul az értesülésem, hogy az óbudai gázgyár helyén létesült ...-park (nevet nem írok) építésekor a gázgyári szennyezett földet egy viszonylag vékony rétegben kiemelték és elszállították egy Bpest környéki lerakóba, ahol a környéken azóta elég rendesen elcsesződött a talajvíz és mérgezéseket is okozott a fúrt kutat használóknál. A szennyezés jellegéről sajnos nincsenek információim.

Azóta a park benépesült, és nemrég tudtam meg hogy az építkezéskor kiemelt 1-2 méteres réteg messze nem elegendő ahhoz, hogy a szennyeződés megszűnjön, mert több mint 5 méter biztosan szennyezett.

Tud valaki tényeket az üggyel kapcsolatban? Milyen szennyezés? Milyen mértékű? Veszélyes?

Érdeklődésem részben önző. Napi 10-12 órát ott csücsülök a szlutyé felett.

Segítsen aki bír! Elköltözzek, nem vészes, vagy már úgyis mindegy?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!