Keresés

Részletes keresés

nyman Creative Commons License 2007.03.22 0 0 287
http://index.hu/politika/bulvar/estfe070322/

Fegyvereket szállítottak az Estonián?

* MTI

2007. március 22., csütörtök 22:02

Az Estonia elsülyledése ügyében vizsgálódó kormánybizottság szerint elképzelhető, hogy a komphajón fegyvereket szállítottak. Az 1994-es szerencsétlenségben 852-en vesztették életüket.

Lehet, hogy fegyvereket szállítottak az 1994-ben elsüllyedt Estonia utasszállító komphajón - erre a következtetésre jutott az ügyben vizsgálódó észt különleges kormánybizottság, amelynek jelentését csütörtökön hozták nyilvánosságra Tallinban. Az 1994. szeptember 28-án történt hajószerencsétlenségben 852 ember vesztette életét.

A testület szakértői szerint a hajó rakterében lehet, hogy fegyvert szállítottak, amelyről az észt hatóságok nem tudtak. A bizottság ugyanakkor cáfolta, hogy a komp katasztrófáját robbanás okozta volna. Az Estonia pusztulása a műszaki hiányosságok, a vihar és a túl nagy sebesség miatt következett be.

A hajó katasztrófájának első hivatalos magyarázatát annak idején kétségbe vonta a Feliksz orosz elemző csoport. Adatai szerint ugyanis a hajón illegális szállítmány - fegyver, kábítószer, értékes fémek - lehetett, amelytől, a leleplezéstől tartva, meg akartak szabadulni, és ezért a hajóról a tengerbe dobták, ami végül is a balesetet okozta azon a viharos éjszakán.

Egy másik, a tömegtájékoztatási szervekben ismertetett változat szerint az Estonia abban a hónapban kétszer szállított hadi felszerelést, amelyet a svéd titkosszolgálatok vásároltak Oroszországtól.

A komphajó az észt főváros, Tallinn és a svéd főváros, Stockholm között süllyedt el, a félúton. Ez volt a II. világháborút követő időszak legsúlyosabb tengeri hajószerencsétlensége.
unguided Creative Commons License 2001.10.09 0 0 284
Az Estonia-ra pont olyan betonszarkofágot építettek, mint a felrobbant csernobili blokkra. Ilyet, csak nukleáris szennyeződés veszélye esetén szokás alkalmazni.
Előzmény: Törölt nick (283)
nyman Creative Commons License 2001.01.18 0 0 282
Az utobbi idoben 1re tobb helyen pedzegetik a temat. Pl. 1 cikk a mai nepszabobol Robbanás volt az Estonián?
muki Creative Commons License 2000.08.22 0 0 281
erdekes amit geeez #akkor inkabb igy# c.el idelinkelt felelmetes hasonlosagokat mutat az Esztonia es a Kurszk katasztrofai kozott.
Előzmény: geeez (280)
geeez Creative Commons License 2000.05.15 0 0 280
geeez Creative Commons License 2000.05.15 0 0 279
MUB BABI Creative Commons License 1999.12.27 0 0 278
Na ez érdekes.
Úgy látszik te úgy működsz mint egy hűtőgép.
Miközben egyik pólus pirul, az ellenkező jegesedik. Nemde ?
Előzmény: eMM (277)
eMM Creative Commons License 1999.12.23 0 0 277
Hát egy kicsit fázik a lábom.
Kellene valami különlegeset éreznem??
Előzmény: MUB BABI (276)
MUB BABI Creative Commons License 1999.12.23 0 0 276
Ma a Fülöpszigetek környékén egy több mint 600 személyt szállító hajó hirtelen elsüllyedt.
Több mint 560 személyt a távolról oda siető hajok megmentettek.
Az Esztonia a mikor elsüllyedt a svéd haditengerészet hajói 20 (húsz) km távolságra gyakorlatoztak. A leadott segélykérésre a svéd parancsnok megtiltotta a hajoknak, hogy segítségre siessenek amit később avval magyarázott, hogy nem értette az eszt segélykiáltást, ugyanis azt hitte, hogy részeg az Esztonia kapitánya.
A Kossuth Rádió ma 22,20 - kor az Esztonia elsüllyedéséről beolvasott híre után újra tárgyalhatjuk az egész topicot.
Apropó : Mit érzel barátom ???
Előzmény: eMM (274)
Batkamano Creative Commons License 1999.12.23 0 0 275
"Berlin, 1999. december 23., csütörtök (MTI) -

Egy német szakértői bizottság jelentése szerint nem műszaki hiba, hanem leglább két detonáció okozta az Estonia komphajó elsüllyedését a Balti-tengeren 1994. szeptember 28-án.

A Rostockban megjelenő Ostsee-Zeitung csütörtöki száma a Meyer hajógyár által felkért szakértők megállapításaira hivatkozik. A rostocki és hamburgi hajózásbiztonsági és robbantástechnikai
szakemberek több hónapi vizsgálódás után egyértelműnek találták,
hogy az észt komphajó tragédiáját merénylet okozta. Az Estonia fedélzetén utazó 989 személy közül mindössze 137 élte túl a tragédiát; 852 ember a Balti-tenger 10 fokos hullámaiban lelte
halálát.

A korábbi feltevés szerint a hajó orrában lévő zsilipkapu elmozdulása okozta a vízbetörést, amely az Estonia felborulásához és elsüllyedéséhez vezetett. A búvárok által készített vízalatti felvételeken azonban a szakértők megállapították, hogy nagyerejű
robbanások szakították ki a helyéből a zsilipkaput. (Ezen keresztül juthattak be autók a hatalmas komphajó gyomrába.) "A tíz milliméter
vastag hajóacélt az Estonia orrában mintha borotvával vágták volna fel három méter hosszúságban" - hangzik a jelentés.

A hajóroncsról készített vízalatti felvételeken jól kivehető két, föl nem robbant pokolgép, amelyeket egy brit szakértő azonosított. A másik oldalon pedig két, detonáció vágta hatalmas lyuk tátong.

A valószínűsíthető merénylet mozgatórugói még nem világosak. A bizottság arra gyanakszik, hogy az Estonia fedélzetén olyan korszerű fegyverek voltak elrejtve, amelyeket egy orosz haditengerészeti támaszpontról loptak el azzal a céllal, hogy az Egyesült Államokba juttassák őket. Az amerikaiak állítólag annak idején igyekeztek megszerezni a hajdani Szovjetunió "titkos fegyvereit", nehogy azok az utódállamok feketepiacán kerüljenek forgalomba.

Német szakértők föltevése szerint az orosz hadsereg illetékesei meg akarták akadályozni a szállítmány eljutását az USA-ba; ennek érdekében kis nyílást akartak robbantani az Estonia zsilipkapujába, hogy ezzel kikényszerítsék a komphajó visszatérését Tallinnba. Mivel
azonban az orrban lévő záróelem már korábban meghibásodott, a robbanás katasztrófához vezetett.

A német szakértői bizottság karácsony után terjeszti jelentését az Estonia elsüllyedését vizsgáló stockholmi bíróság elé - írja az
Ostsee-Zeitung."

eMM Creative Commons License 1999.12.03 0 0 274
De nem Böfi-40.
Mondd Te nem érzed az iróniát barátom?
Előzmény: Bum Baby (266)
MUB BABI Creative Commons License 1999.12.03 0 0 273
A napokban került nyilvánosságra, hogy egy magas beosztású orosz tengerésztisztet már régebben letartoztattak , mivel pénzért a svédek számár kémkedet. Hasonló esetben halálbüntetés jár, de az illetö csak 5 évet kapott mivel letaroztatása után együtt müködött a kémelháritokkal és igy a további kapcsolatok során ujabb terhelö bizonyitákokat szereztek az oroszok.
A svédek szeriny nem lehet tudni menyi az igaz és menyi a bluff az átadott informáciokból. Egyenlöre csak az USA MoSZKVAI nagyköveténk a helyetesét tartoztatták le ugyanazért a kémkedésért. De ugy az oroszok mint az ameriakiak hangoztatták ez nem fogja rontani az orosz- ameriaki barátságot, mert a svédeket terheli a vád. Nem emliették mi a vád, de utaltak, hogy az Esztoniával kapcsolatos.
X polgártárs Creative Commons License 1999.09.30 0 0 272
Nosztalgia, polgártársak? :)
Kham Creative Commons License 1999.09.30 0 0 271
Jól van már na, csak vicc volt, és nem is rád vonatkozott, hanem BumBaby féle eszmefuttatásokra.
Előzmény: Zak (269)
freeze flash Creative Commons License 1999.09.30 0 0 270
Remélem, atombombát szállított.
Remélem, mindenkit lyól átb@sztak.
Egyébként, meg ki a lyó büdös francot érdekel?!
Az illető kormányok magánügye...
Zak Creative Commons License 1999.09.29 0 0 269
jaj ne má', nem ezt mondtam... :-( hanem azt, hogy ha Bum Baby-nak nem is hittem el a hülyeségeit (annál azért jobban értek a haditechnikához, pláne a tüzérséghez) azért innentôl nem 100% biztos vagyok benne, hogy baleset volt az Estonia. Nem kell rögötn kiforgatni, meg engem is ugyanolyan hülyére venni, mint azt a másik hülyét... :-(

Zak [a nyafladt]

Előzmény: Kham (268)
Kham Creative Commons License 1999.09.29 0 0 268
Akkor most már egyértelmu a helyzet.
A svédeknek titkos szervezetük van az USA-ban, és orosz hightech fegyverekre van szükségük, hogy zavart idézzenek elo az USA gépezetében, így elérik hogy kénytelen lesz csökkenteni támogatását Izrael felé, ez jelentosen meggyentgíti az izraeli hadigépezet ütoképességét, ezután pedig lehetoség nyílik arra hogy Svédország megtámadja Izraelt a szlovák és magyar proletárcsehókból verbuvált hadsereggel, amely a rémséges Böfi-40 ágyú gyalogsági változatával elsöpör minden ellenállást, és így Svédország hozzáférhet az Arab Olajmezokhöz földalatti járatokon keresztül, így hamarabb kirobbanthatják a nagy olajválságot, amibol természetesn gyoztesen kerülnek ki a felhalmozott olajtartalék segítségével.

Figyeled egy mondat az egész:)

Előzmény: Zak (267)
Zak Creative Commons License 1999.09.29 0 0 267
Nos, uraim, a tisztesség úgy kívánja, hogy bevalljam: revidiálnom kell álláspontjaim egy részét.

a.) Bum Baby szellemi képességeit illetôn továbbra is fenntartom véleményemet :-)
b.) Ami az eredeti topic-témát illeti: Tegnap este a VOX-on volt egy riport, amibôl az derült ki, hogy nagy valószínűséggel az Estonia balesetét nem véletlen, nem emberi mulasztás vagy gyártástechnológiai hiba okozta, hanem tudatos terrorcselekedet (robbantás). Szerintük a robbantás célja nem a hajó elsüllyesztés volt, hanem a visszafordítása, ui. a fedélzeten orosz gyártmányú, meg nem nevezett high-tech fegyverek voltak, amiknek Svédországba kellett volna eljutniuk, majd onnan USA-beli ismeretlen megrendelôk részére. Az, hogy mégis elsüllyedt, a szerencsétlen idôjárási körülmények közrejátszása miatt történt. Nem sokkal késôbb, tömörebben, a Pro7 ugyanezt mondta. Ezek alapján, ha nem is vagyok 100% meggyôzôdve errôl a tisztázatlan dologról, de kétség ébredt bennem az iránt, hogy baleset volt, akárcsak a NY elôtt lepottyant Boeing utasszállító esetében.

Zak [a paranoid]

Bum Baby Creative Commons License 1999.04.16 0 0 266
A gépágyúval kapcsolatosan nincs igazad, ugyanis a Bofors álltal gyártott legmodernebb gépágyú hivatalos neve "Bofi-40".
Črdekessége, hogy minden gránát saját radarkeresövel és digitalis számitóteknikával rendelkezik ami automatikusan a célpont után szabályoza a gránát különleges robbanását.
Előzmény: eMM (265)
eMM Creative Commons License 1999.04.12 0 0 265
Én sajna kb 1 hónapja nem követtem a topicot.
Most viszont egyszerre olvastam végig a termést.
Háááááát ritkán szórakoztam ilyen jól! :-)
A sok gyöngyszem között eggyet emelnék csaki ki,Kham szösszenete a Böfi-40 gépágyúról!
Ha a kolléganőm nem tudná hogy topicot olvasok,szerintem kihívta volna az orvost!!! Nem kaptam levegőt a röhögéstől!:-)

Corporal mester!
El kell hogy szomorítsalak atomakna ügyben!
Az bizony 1-20 K(!)tonnáig vagyon. Merthogy az atombomba hatékonyságát úgy mérik,kilotonnában.
Forrásom (a nagy eszemen kívül :-)),
a Zrinyi Kiadó Katonai Lexikona 1985-ös kiadás,41.oldal utolsó bekezdés.

Bum Baby Creative Commons License 1999.04.12 0 0 264
Azt hiszem hagyhatjuk egy kicsit elsülyedni a topicot.
Majd felszinre hozuk mikor tisztább lessz a kép milyen összefüggés van a lekényszerült repülön csempészet magyar pisztolyok és az Esztonia csempészei között.

Most SOS mert a svéd miniszter megkezdte békeárusitását a NATOnak és az orosz szövetségnek. -SOS-

Bum Baby Creative Commons License 1999.04.08 0 0 263
Dirty muki!
Örvendek, hogy vannak akik észrevették, hogy föleg embereket szállitott az Esztonia, és talán érdemesebb lett volna többet vitázni arrol kik és, hogyan menekültek meg és kiket és miért
nyelt el a tenger.

Máskülömben amint veszem észre szereted a vidám történeteket:

Amikor gyermek voltam az utcában lakott egy fehérszakálú bácsi. Az egyik zsebében mindig, volt egy üveg pálinka amiböl kortyolgatott, a másik zsebében egy doboz cukorkát hordott.
Mi gyerekek mindig köszöntünk neki, ö sohase felejtett el minket cukorkával megjutalmazni (mert azért hordta).
Kham azt irta "kifutottam a kócsmából" . Mikulás bácsi (mert úgy
hivtuk az öreget) gyakran énekelte: "befutottam a kócsmába,rágyujtottam egy nótára..."
Emberek és szokások külömböznek.
Üdv.

Előzmény: muki (247)
Bum Baby Creative Commons License 1999.04.07 0 0 262
Végre egy okos gondolat.
Előzmény: corporal (253)
Bum Baby Creative Commons License 1999.04.07 0 0 261
Azért az iNteRNeTTot nem kell összetéveszteni a szlovák kocsmával.
Előzmény: Kham (260)
Kham Creative Commons License 1999.04.06 0 0 260
Ó hát ez nagy kár, asszittem hogy, egy remekbe sikerült Ragika vicc, de látom inkább kötözködni akar Bum Baby, hát akkor jó kötést, hímzést, tojásfestést, remélem egyedül is elég mulatságot talál benne. Már nem is vagyok itt.
Előzmény: Beka (259)
Beka Creative Commons License 1999.04.06 0 0 259
Nagyot szivhattál, mert Bum Babyt ismerem személyesen és semmi köze Ragikához :)
Előzmény: Kham (258)
Kham Creative Commons License 1999.04.06 0 0 258
Vazzeg Ragika, de beszívattál egész végig, gratula!
:)
(Azok a fránya ékezetes betuk.)
Előzmény: Bum Baby (257)
Bum Baby Creative Commons License 1999.04.06 0 0 257
Kham panaroid kirohanásában irta : "futottam már ki szlovák kocsmából, de mégsem fröcsögök, szintén veled ellentétben. "
Hát tényleg, te nem fröcsögsz hanem röfögsz. Nem csoda, hogy a
vénszakácsnö összetévesztett négylábú rokonaiddal és kocsonyát akart
késziteni belöled. Viszont a reszketést már abbahagyhatod hiszen még Arafat se kameli a disznóhúst.
Előzmény: Kham (246)
Bum Baby Creative Commons License 1999.04.04 0 0 256
Üdv mindenkinek !
Kellemes Husvéti űnnepeket !

A hölgyeknek gondos kertészeket,
ügyeséget, üdeséget, szépséget,
örömeteljes tojás pirositást.
Az uraknak ne fogyjon ki
fiatalitó, életetö rózsavizük
és ök se szomjanazanak.

Mindenkinek vidám kellemes mulatást.

freeze flash Creative Commons License 1999.03.31 0 0 255
"Mahart will go on..." Tutttiiiiii!!!!!
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: corporal (253)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!