Keresés

Részletes keresés

davodi Creative Commons License 2007.08.10 0 0 27
oszibá Creative Commons License 2004.09.26 0 0 26
Én is 92-ben aranyér műtétem voltam, bizony eléggé koszos volt a osztály Wc-vel egybe fabrikált fürdőhelysége.

 

Most meg a Szent Sztyopában láttam a kortermeket, hááát van kívánni való ott is.

Előzmény: mamicska (25)
mamicska Creative Commons License 2004.09.24 0 0 25
puszioszi,Te!

98-ban voltam bent,méghozzá éjjel vettek föl és azonnal műtöttek.Akkor derült ki a cukorbetegség!Gondolod,hogy külön nekiálltak nekem főzni?Minden cukros azt kapta,ami a napi listán volt,grammra!
Ráadásul még tisztaság is volt!Itt a klinikán...hát azt látnod kellene!!!!
A Baleseti az tiszta és ott minden szobához van zuhany és WC.

csókol mamics,aki nem keveri össza a kórházat a Hiltonnal!Sem a saját konyhájával.

Abban volt protekcióm,hogy hamarabb kiengedtek a családi halászléfőzés miatt.:-)))
Előzmény: oszibá (24)
oszibá Creative Commons License 2004.09.24 0 0 24

Szióka.

 

Nem volt neked protekciód?

Előzmény: mamicska (23)
mamicska Creative Commons License 2004.09.24 0 0 23
A Bajai Kórháznak is voltam már "vendége" és több pestinek is.
Baján nagyságrendekkel jobb volt a kaja,mint bármelyik itteniben.Mindenhol a cukros - diétást kaptam,de Baján sokkal gondosabban és ízletesebben volt összeállítva.
Előzmény: Matkovits (20)
oszibá Creative Commons License 2004.09.24 0 0 22
Kornika, aztatt már a fickó elfelejtett.
Előzmény: Matkovits (20)
Mijo Creative Commons License 2004.06.25 0 0 21

Na majd az idén meglátjuk :)...

Előzmény: Törölt nick (5)
Matkovits Creative Commons License 2000.04.13 0 0 20
Azé' a Bancsics is beszámolhatna gasztronómiai élményeiről a kórházi konyhán... Elvégre előbb-utóbb mi is "vendégei" leszünk.
E_Rita Creative Commons License 2000.04.12 0 0 19
Uraim !

Ki tudna segíteni abban, hogy van-e még szálláslehetőség a Halfőzés napjára 2 személy részére.

Rita

marfai Creative Commons License 2000.04.11 0 0 18
Kedves Barátaim!
A 2000 ÉV - 2000 BOGRÁCS HALÁSZLÉ nagyon szép gondolat. Megvalósítása elkezdődött! A Halászlé Ünnepe a Halászlé Fővárosában című BAJAI NÉPÜNNEPÉLY programja a www.baja.hu/halle címen található.

Márfai P.

Thernitibi Creative Commons License 2000.04.11 0 0 17
Alternatív jvvedelemszerzést biztosító gazdasági tevékenységek Fejlesztése és sokszínűsítése.

Baja város és térsége idegenforgalmának fejlesztése

Jövőkép

Legfontosabb célkitűzések az idegenforgalom fejlesztésére:
- A térségben élő emberek életminőségének javítása a gazdaság fellendülése révén. - A települések népességmegtartó erejének fokozása.
- A települések természeti, kulturális értékeinek feltárása és működésbe hozása.
- Emberi erőforrások (hagyományok, tradíciók, ötletek, civil szerveződések stb.) aktivizálása, megújítása és fejlesztése.
- A térség komplex társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődése. (Az emberi élet szinte minden területét átfogó fejlesztést jelenti, vagyis a fellendülő idegenforgalom a vállalkozások valamennyi területére hatással lesz, illetve ez a folyamat visszafelé is működik, a gazdaság más területeinek a fejlődése hat az idegenforgalomra is.)
- Az idegenforgalom szinte valamennyi ágazata működésbe hozható a térségben mivel az ökonómiai, ökológiai, humán és a kultur-antropológiai sajátosságok arra alkalmasak. (öko-, vízi-, bor-, gasztronómiai, konferencia, pihenő-, gyógy-, diák, sport-, lovas, falusi és tanyasi stb. turizmus).
- A térségbe látogató turisták számának növekedése.

II.

Helyzetfeltárás. Baja és térsége idegenforgalmi adottságai:

Gazdasági adottságok: - A térség ökonómiai történetében jelentős szerepet játszott a kereskedelem és a vendéglátás. A század elején (igen nagyforgalmú) szárazföldi és vízi kereskedelem központja volt Baja, szállodákkal, vendégfogadókkal, éttermekkel, kiskocsmákkal. A város polgárainak jelentős része a vendéglátásból élt. Érzéküket, affinitásukat ezzel a gazdasági ágazattal a mai napig megőrizték.
- A már ismert történelmi, politikai okok miatt a térség gazdasági szerkezete erősen megváltozott az elmúlt ötven évben. A jelen kor gazdasági átalakulása azt a tradicionális gazdálkodáshoz való visszatérést mutatja, mely a térség virágzó időszakát idézi. Igen sok kisvállalkozó kezdett szállodát, panziót, campinget építeni. Szabadidő eltöltésére alkalmas lovas iskolát, borpincét, sportpályát üzemeltetni. Kevés azonban az a kisvállalkozás, mely ezen a területen az európai színvonalat tudja nyújtani, illetve rentábilis a vállalkozás működése.

Természeti adottságok: - Baja és térsége lakóinak életében, történelmében is meghatározó jelentőségű a víz. A Duna és a város alatt folyó Kamarás-Duna (Sugovica), valamint a térségben lévő folyamszakasz mellék és holtágai. Tavakkal, mocsarakkal, morotvákkal sűrűn szabdalt területeken az ország legnagyobb egybefüggő ártéri erdősége található. A Gemenc, az alsó- Duna ártér ligeterdőkkel borított területe hazánk legszebb természeti kincseihez tartozik.
A terület északibb része egészen más természeti hangulatot nyújtó homokos, buckás vidéke ősborókások őrzője, gazdag szőlőter-melő vidék, kitünő borokkal.
A térség halban, vadakban, flórában gazdag, védett vidék ritka természeti szépsége idegenforgalmi vonzerővel bír. ' - . -

Kulturális adotts~ígok:
- A térség települései elmúlt korok sokszínű építészeti remekeit őrzik:. a neobarokk köz- és polgári épületeket, valamint a magyar, sváb, bunyevác, sokác, szerb iparosok és parasztok házait.
- A bácskai kultúrához tartozik a népművészet máig élő hagyománya, a fazekasság, szövés, kosár és csuhéfonás, fafaragás, a megőrzött népzene, néptánc és viseletek.
- Bácskai kultúrát a sok száz éve együtt élő nemzetiségek tették egyedülállóan széppé és sokszínűvé és egyedivé.
- A bácskai ember igazi vendégszeretettel kínálja a tájra jellemző ízes, f"uszeres ételeit és kiváló könnyű borait az idelátogatóknak.

III.

IV.

Hiányosságok.
Nagy problémája a térségnek, hogy hiába tudják az itt élők, hogy ez a természeti és kulturális örökség vonzó lehet a turizmus számára, a fogadóképesség infrastrükturális feltétele hiányos és a meglévők többségének a színvorialával problémák vannak. Ahhoz, hogy igazán megmutathassa Bácska kulturális arculatát, arra alkalmassá, bemutathatóvá kell tenni. Fel kell eleveníteni a már elfelejtett mesterségeket, hagyományokat.
Egyes - turizmus számára látványos vidék - járművel megközelíthetetlen. Ez elsősorban a tanyavilág, ill. a Gemenci erdő.
Kulturális programok, események szervezése akciószerű, néhány napra korlátozódik. Kulturális szolgáltatások nincsenek, vagy igen korlátozott mértékben vehetők
igénybe.
A vendégfogadók személyiségével, szakmai felkészültségével, műveltségével (pl. egyetlen idegen nyelvet sem beszél.) is gyakran vannak problémák.
Előfordul, bár nem ez a jellemző, hogy a vállalkozó szeretné, ha gyorsan megtérülne a befektetése ezért színvonaltalan, minőségileg erősen kifogásolható és drága szolgáltatást nyújt. Ez az éttermeknél tapasztalható elsősorban.

Stratégia

Prioritások
A program stratégiájának középpontjában az
- Idegenforgalom infrastruktúrájának fejlesztése áll, azt követi az idegenforgalmon belüli ágazatok.
- Program- és szolgáltatás fejlesztéséhez szükséges beruházások. - Vállalkozók szakmai képzése.
- ' A térség idegenforgalmát működésben tartó szervezet, iroda létrehozása.
A stratégián belül önkormáuyzati, egyéni és közösségi (nvu-profit) tevékeuységek jelennek meg:
l. Az egyéni, ill. önkormányzati programok keretében a már működő vállalkozások elsősorban az idegenforgalmi infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatos beruházásokat tervezik.
II. A közösségek ill. non profit vállalkozások, melyben a tagok egyéni kockázat vállalás nélkül kívánnak jövedelemszerző tevékenységet folytatni, a térség idegenforgalmának szervezésével, kulturális ágazatának, azon belül is a programfejlesztéssel és kínálati alternatívák fejlesztésével kívánnak foglalkozni.

V.

Alprogramok

Öukormányzatok és intézményeinek programja:
Tanyavilágban lévő turisztikai látványosságok és tanyasi panziók megközelítése céljából szilárdburkolatú bekötő utak és kerékpár utak kiépítése.
Konferencia turizmus fejlesztése érdekében konferencia terem korszerűsítése, technikai eszközökkel történő felszerelése.

Egyéni vállalkozások:
Meglévő szállodákban, panziókban szálláshelyek, éttermek, konyhák bővítése, eszközfejlesztése, korszerűsítése.
Szolgáltatások bővítése (pl. vízi eszközök, ill. kerékpárok kölcsönzése.)
Szabadtéri programokra alkalmas udvarok, parkok kialakítása. (Halfóző, grillsütő helyek, ill. sportolásra alkalmas pályák építése.)
Gyógy turizmus fejlesztése új gyógyvizes medencék építésével.
Falusi, tanyasi turizmus keretében már meglévő szálláshelyek, éttermek bővítése, korszerűsítése. Fűtéskorszerűsítés. Borozó, camping, csónak kikötő, játszótér kialakítása.
Régi tanya felújítása turisták fogadására.
Új, tanyasi fogadó építése, komplex szabadidős tevékenységre alkalmas program beindítása. (állatfarm, lovaglás, horgászat)
Szabadidős parkok kialakítása és korszerű, melegvizes szabadtéri úszómedencék építése, speciálisan gyermekeknek és mozgássérültek számára.
Lovasturizmus fejlesztése a lótartás körülményeinek korszerűsítése, lóállomány növelése, szabadtéri lovagló pályák kialakítása.
Borturizmus fejlesztése. Borpincék építése, a meglévők fogadóképességének növelése és minöségi fejlesztése.
Bio termékek előállításához szükséges eszközök fejlesztése (pincék helyrehozása, szőlők átállítása biotermelésre, palackozó és gyümölcs szárító létrehozása.), mely termékek a vállalkozó éttermében kerülnek felhasználásra.
Esztétikus, ízléses és szép bajai emléktárgyak készítése és értékesítése. Műhelyek kialakítása, a meglévők bővítése. Üzletek bővítése.
Ökoturizmus fejlesztése. Halászat, horgászat, vadászat feltételeinek minőségi változtatása. Halastó építése. Erdei kisvasút korszerűsítése.
Erdei és tanyasi iskola program fejlesztése. A meglévők szálláshelyeinek koszerűsítésével, bővítésével.
Nouprost szervezetek:
A térség idegenforgalmának megszervezése, idegenforgalmi információs központ kialakítása. Bája és térségének látványosságainak, idegenforgalmi programjainak belföldre és külföldre történő kiajánlása. (Iroda helységének megvásárlása, átalakítása, berendezése, technikai felszerelése.)
Szárazföldi skanzen létrehozása, kismesterségek központjává alakítása. A térség sváb és bunyevác hagyományait őrző épületek megvásárlása. A térség kézműves kultúrájának bemutatására és megtanulására alkalmas eszközökkel történő felszerelésük.
Vízi skanzen létrehozása. Régi dunai hajó, bárka és vízimalom építése, bemutatása a Sugovicán. Halászati, horgászati eszközök bemutatására alkalmasak, ill. a vízimalom teljesen működöképes, őrlésre alkalmas.
Hagyományos kismesterségek, kézműves ipar felelevenítése. Műhelyek kialakítása. (Szövés, fazekasság, fafaragás stb.)
Szabadtéri sporteszközök telepítése szabadidős park kialakítása.
Diákturizmus fejlesztéséhez szükséges étkezési feltételek javítása.
Horgász és halászturizmus fejlesztése. Eszközkölcsönzés, vegyes használatú gépkocsi, kishajó és kerékpárok vásárlása a halászati, horgászati helyek megközelítésére.
VI. a projekt tervezett kölltsége
1. Éttermek szállodák technikai, színvonalbeli férőhely szerinti fejlesztése városunkban: 272.500.000Ft
Falusi tanyasi turizmus fejlesztése:378.600.000
Borturizmus fejl. :185.000.000
Lovas turizmus fejl.: 31.000.000
Gyógyturitmus fejl.: 80.000.000
Gasztronómiai turizmus fejl.: 50.000.000
Idegenforgalmi irodák információs központok, adatbázisok létrehozása, programszervező iroda kialakítása:20.800.000
Idegenforgalmk kiadványok,gyűjtemények, tanulmányok, történeti feltáró és összefoglaló munkák, nemzetiségi kutató munkák végzésére, a kiadványok megjelenésére:16.000.000
Kézműves hagyományok felelevenítése, műhelyek kialakítása, kézműves központoklétrehozása oktatás, tanulás céljából:44.400.000
Kézműves termékek, tájjellegű egyedi termékek, hanghordozók előállításának technikai, műhely szintű feltételeinek megteremtése, kereskedelmének megszervezése:63.000.000
Városi konferenciaterem fejlesztése:18.000.000
Ökoturizmus fejlesztése:291.000.000
Diákturizmus, sérűlt és hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok különleges kialakítású szálláshelyek, programlehetőségek kialakítása:10.500.000
Egyébb szebadidős lehetőségek fejlesztése. dszárazföldi, vizi skanzen gemenci kisvasút fejlesztése, sportuszoda bővítés korszerűsítés, szabadtéri sporteszközök telepítése:385.000.000
Programfejlesztés költségigénye összesen:1.846.600.000Ft
VII.

A projektek saját forrásai:
Meglévő, a térségben már működő idegenforgalmi infrastruktúrák. Szállodai férőhelyek, panziók, kulturális szolgáltatások, melyek bővítésre, korszerűsítése alkalmasak. Anyagi erők koncentrálása.
Azok a reális elképzelések, ötletek, melyek megvalósíthatók, és turizmus szempontjából érdeklödésre számot tarthatnak.
Szellemi és anyagi erők koncentrálása egyes vállalkozók, ill. közösségek esetében. A szövetkezés, összefogás.
Saját munka, családi összefogás.

VIII. A program közvetlen hatása és következménye:
I. A térség idegenforgalmi infrastuktúrájának kiépítése, korszerűsítése. A térség értékének növelését jelenti minden szempontból. (Beruházások, szolgáltatások, stb. )
II. A térségben rejlő idegenforgalmi nevezetességek programszerű feltérképezése és müködésbehozása.
III. Munkahelyteremtés, ill. közösségek, szövetkezések létrejötte megélhetést növelő jövedelemszerzése céljából, csökkenő munkanélküliség.
IV. Gazdasági fellendülés. Nagyobb bevétel, nagyobb vásárlóerő, több beruházás. V. A térség gazdasági fellendtilése, melynek következtében új munkahelyek
teremtése.
VI. Nő a térség lakosság megtartó ereje. VII. Bácskai kultúra megújulása.

Összefoglalót készítette;

Héhn Gizella Vendégváró Bácska Egyesület


Mijo Creative Commons License 2000.04.11 0 0 16

Na de drága, kedves barátom, ez szerinted miből derül ki ? Nem jelölsz forrást, csak bedobsz valamit, valami olyant, amelyet ha hivatalos dokumentumként kapnál kézhez, kíváncsi lennék, hogy milyen benyomás keltene benned annak tartalma alapján, melyre feltételezem, hogy sem te, sem a Sipos nem tekintett tüzetesebben, mert ha tettétek volna, akkor nem ilyennek lenne észlelhető, amilyen !? Erről pofáztam már: néha szándékunk ellenére is ellenkező értelmű előjel kerülhet az általunk poztívnak szánt tálalásnak.

( Szíve szerint szegény Sipos Kálmán sem adta volna ki ezt a kiadványt úgy, ahogy kinéz, de hát gondolom sürgette a vállalt határidő. Mindenesetre ha én lennék egyik szponzora, biztos hogy megkifogásolnám ! )

Mindenesetre megette a fene azt a turisztikai világot, ahol egyik fő látnivaló az az Újkrőzus Vállalkozás, melynek a - közelmúltban a Hálóban is magamutogatott - biztonsági főnöke az az exrendőrkapitány, amelynek kétes és bűnözökhöz kötődő múltja a fő ismérve. Vagy rendőr a rendőrt megtalálja :) ? Vagy össze is nő az, ami összetartozik :) ?

Mijo

Előzmény: Thernitibi (15)
Thernitibi Creative Commons License 2000.04.11 0 0 15
Mijo

Csak annyi történt,hogy bemásoltam egy feljegyzést amely Sipos Kálmán munkája, aki a "Baja és környéke 2000" reklám brossúra egyik szerkesztője. Kommentár nélkűl, és nem véletlen.
Ma megpróbálom a Héhn Gizella féle változatot is bemásolni.

Mijo Creative Commons License 2000.04.10 0 0 14

Sajnos már képtelen látni a susztert és a kaptafát.

Sajnos már képtelen vagyok látni a susztert és a kaptafát.

szetség

szentség

Előzmény: Mijo (13)
Mijo Creative Commons License 2000.04.10 0 0 13

Csicsi, a szokásos titokzatoskodás ! Az Istenért nem kommentálod az ilyen irományt, így az ember kétkedve maga sem tudja hova tenni, iróniaként hozod fel, vagy komoly szándékkal, vagy egyáltalán milyen okból.
Reagálnék rá, de már nem merek, mert ismét sértődés lenne belőle !
Sajnos már képtelen látni a susztert és a kaptafát.

Egyáltalán: mindennek mi a szetség köze van a bácskai vendéglátáshoz ?

Mijo

Előzmény: Thernitibi (12)
Thernitibi Creative Commons License 2000.04.10 0 0 12
Feljegyzés:

E-mail: infoturs @elender.hu

Előzménvek:

Az Infó-Tourist Kkt. kettő éve, a Wasszikus utazási irodai tevékenységen túl, a város és környéke idegenforgalmának fellendítése érdekében, kőzéptávú idegen forgalmi marketing tervet dolgozott ki. A program végrehajtása során, az eltelt időszakban, több kiemelt fontosságú feladatot, sikeresen oldott meg, I PI.: Baja és kőrnyéke 1999, és 2000 idegenforgalmi kiadványok kiaáása. Az Utazás 1999 kiállításon való részvétel. Az Utazás 2000 kiállításon saját városi stand kialakítása. 1999. őszén térségi idegenforgalmi bemutató program szervezése, vendégek fogadása, idegenforgalmi vállalkozások ősszefogása stb. ! Délszláv háborús események ellenére, ezen a területen érezhető, fellendülés volt tapasztalható.
A terv megvalósítás során, sikerült támogatókat, szövetségeseket megnyernünk a cél érdekében. Legnagyobb sikernek, / a korábban tőbb esetben, konkurenciaként dolgozó ! helyi nagyvállalatok, idegenforgalmi vállalkozások, önkormányzatok ősszefogását, szővetségre lépését ítéljük. Az általunk szervezett programokon, részt vett, és ma már a támogatáson túl, napi munka kapcsolat alakult ki, Zsigó Róbert Országgyűlési képviselő és Ivanics István Országgyűlési képviselő urakkal, / Ivanics úr a Parlament Gazdasági Bizottságának tagja ! akik nag.yon sok segítséget nyújthatnak terveink megvalósításában.
Kiemelten jó, munka kapcsolat alakult ki, Baja Város és a kőrnyező községek polgármestereivel. Kiállításokon való részvételben hathatós segítséget kaptunk, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától.

A fent említett ősszefogás alapján, 2040-re, egy átfogó, egységes, a várost és környékét bemutató, nagy példányszámú idegenforgalmi kiadvány I 10.000 pl. I elkészítését határoztuk el.

Következmények:

A kiadvány me~ielentetése, i~en fontos volt, a Térsé~ ide~enfor~almát meehatározó, eseménvek miatt:

1. Az ezred fordulóhoz kapcsolódó országos, városi szintű rendezvényeken, testvérvárosi kapcsolatok keretein belül, lehetőséget nyújt térségűnk, értékeink bemutatására.
2. A kiadványhoz kapcsolódóan I a város tőrténetében első alkalommal !!!I
a Városi őnkormányzattal kőzősen, az UTAZÁS 2000 Kiállítás és Vásáron , BA.TA VÁROS saját kiállító- pavilonnal bemutatkozott.
ISzomorú aktualitást adott, a kiadvány sikerének, a Tisza tragédiájából adódóan, hogy a belfőldi turizmus azonnal, a kűl~ldi pedig, pont az új, a más lehetőségek miatt, kiemetkedő fogadó készséget mutatott. I
3. Zsigó Róbert képviselő úr, aktív kőzbenjárásának eredményeként, Baján és vonzáskőrzetében látogatást tett, Dr Kraft Péter, a Gazdasági Minisztérium idegenforgalomért felelős helyettes államtitkára. I A térség idegenforgalom fejlődése szempontjából, dőntő lehet e látogatás. I
A látogatás során, cégűnk az Infó-Tourist Kkt. lehetőséget kapott arra, hogy bemutassuk eddigi eredményeinket, és felvázoljuk további elképzeléseinket.
A tájékoztatót követően, helyettes államtitkár úr, figyelemre méltó kezdeményezésnek tartotta az eddig elért eredményeinket. Kíséretében lévő munkatársát utasította, hogy a Gazdasági Minisztérium illetékes osztálya tanulmányozza, az általunk kidolgozott programot.
Az Infó-Tourist Kkt. minta város idegenforgalmi marketinget folytató gazdasági társasága, alternatív lehetőség lehet a jelenlegi felépítmény mellett.

Thernitibi Creative Commons License 2000.04.02 0 0 11
Új színfolt a városban, a Zsilip vendéglő helyén, JANICSÁR-DA néven nyílt vendéglátóipari létesítmény. Kellemes környezet, jól átgondolt étlap, szerintem túlontúl bő italválaszték, és egyenlőre jó kiszolgálás.
Az árak a mai kort idézik, tehát elfogadhatóak.
SzCs Creative Commons License 2000.03.20 0 0 10
Szekszárdi Vasárnap III. 19. alapján:
Szekszárd Város Vendéglője 2000
Nevezhet: minden melegkonyhával rendelkező vendéglő
Értékelés: A Kulturális Kabinet által elfogadott szempontsor
Értékelés módszere: 3 kabinet tag + 1 civil személyes látogatás alkalmából
Nevezési határidő: 2000. márc. 30.
stb

A cím egy évig érvényes, de visszavonható.

Ennyi.

Jó lenne valami hasonló legalább a halászlére a nagy napon.

SzCs

Előzmény: Matkovits (1)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.15 0 0 9
Tényleg érdekes kérdés, hogy egy több nemzetiségű városban, miért nincsennek kitéve legalább a fontosabb dolgok ezeken a nyelveken. Milyen jó érzés amikor Erdélyben vagy máshol van és magyar feliratokkal találkozik. Én úgy gondolom, hogy a nemzetiségek számára ez ugyanugy fontos lehet itt, mint nekünk ott.
Más. Azt sem értem, hogy hazánkban miért nincs még mindig elfogadva a nemzetiségi képviselettel kapcsolatos választói törvény?
Szerintem még még nagyon messze vagyunk agyilag Európától ezen a területen!
Egyébként meg roppant büszke vagyok arra, hogy városunkban ilyen sok nemzetiség él problémamentesen az emberi kapcsolataiban!

Zoli

Előzmény: Mijo (4)
Mijo Creative Commons License 2000.03.15 0 0 8

Pista! Pedig én ezeket az emlékeimet egyáltalán nem tartom "meghatónak", annál inkább siralmasnak :((( ...
Be kell, hogy valljam, nem hittem volna, hogy a téma annyira kényes lenne, hogy magánemilben kéne folytatni, de hát ahogy gondolod ..

Mijo

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.14 0 0 7
Mijo! Megható az emlékezőtehetséged... Hogy jutottunk a vendéglátástól a nemzetiségi problémákon át a B.Rádióhoz? A folytatás azt hiszem mások számára unalmas lenne és mielőtt mások is hozzászólnának, én befejezem... Emailen folytatom...
Mijo Creative Commons License 2000.03.10 0 0 6

Kedves Pistám, érzem én, hogy te jót akarsz, de mégis muszáj kimondanom, ha az egykori rádiós műsorpolitikád következetesebb lett volna akkor, amikor a nemzetiségi elnököket szólaltattad meg egymást követő hétvégeken, lehet, hogy az általunk most itt feszegetettek terén is előrébb állnánk ..!?
Pedig rólad mégcsak nem is feltételezem a szándékosságot, gondolom, a sors véletlenül hozta úgy, hogy csak a cigány, a "horvát", és német kisebbség vezető képviselőjére tellett a műsoridőből ....., de erre inkább te add meg a választ, most így utólag.
Ez egyébként hasonló a Marton Péter által vezetett rádió, általam ma sem értett "következetességéhez", amiről ugyan többször is szó volt közöttünk, csak éppen ma sem fér a fejembe. Itt arról van szó, hogy a Bajai Rádió évek óta rendszeresen sugároz német és horvát nyelvű nemzetiségi műsort, de valamilyen rejtélyes oknál fogva sem cigány, sem szerb nyelvűt nem, hogy a helyi bunyevácságról ne is beszéljek, mert hát hiszen legnagyobb számban - ha tetszik némelyeknek, ha nem - csak-csak ők képviselik a helyi szlávságot, lévén Baján vagyunk, és nem Baranyában, innen nem hinném, hogy bárkinek is lenne rokona Viroviticán, pláne nem Senjben :( ... :) !?

Pista, kifejezetten jó érzés volt veled mindig is találkozni, lévén te a legtermészetesebb módon szólaltál meg ....., na akkor, hogy is ..., én úgy vélem: bunyevácul ! Pedig a Striegl név - ugye -, talán inkább, a sváb származást engedi sejtetni .. !? És erről nekem azonnal eszembe jut a Bokodról az Onhausz Stefi mamája, a Lízi néni, meg az én nagyanyám, a Májkó, akik a legtermészetesebb módon váltottak szót egymással, akár bunyevácul, akár svábul ! No, szó sincs róla, hogy valamelyik klasszikus művét elemezték volna ki ekként, de mint tudott, nagyon kevés szó ismerete is elegendő ahhoz, hogy az emberek az egyszerű hétköznapi mondandójukat adják egymás értésére.
Ők még, mint jószomszédok, tisztelték egymást, tiszteletük jeleként volt természetes számukra, hogy - ha minimális mértékben is - gyakorolják egymás anyanyelvét, régi szép idők ...

Pista, hol is tartottunk ...., számít valamit is .. ?

Mijo

Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.10 0 0 5
Mijo! Én csak arra gondoltam, hogy --mivel végül is,(vagy már csak azért is) 304 éve szerb polgárok járták ki Bajának a városjogot, és évtizedekig meghatározói voltak városunknak-- Ti kisebbségi képviselők minden lehetőséget megragadtok, és meg is tesztek, hogy a szerb emlékek, identitástudat, ill. minden egyéb , ami ehhez kapcsolódhat: így szerb nyelvü propagandaanyag kellő mennyiségben és minőségben jelen legyen. És ezt úgy kellene megszerkeszteni, hogy a külföldi szerbeknek szóljon, hogy nem csak bevásárolni jöjjenek. Nem tudom elképzelni, hogy ha szóltok illetékeseknek, ne kerülne be szerb(v.szerbhorvát)nyelvű fordítás is a bajai ismertetőkbe.
A szerbek, ill. bunyevácok által lakott (v.korábban lakott) városrészek utcáit feltétlen el kellene látni kétnyelvü táblákkal! (...Provália, Szurdelia...stb.stb!) Ne hagyjátok ezeket elfelejteni.
A szerb kisebbségi önkorm. belüli viszályt nagyon sajnálatosnak tartom, de nem tudok érdemben hozzászólni...
Előzmény: Mijo (4)
Mijo Creative Commons License 2000.03.09 0 0 4

Mármint hogy hol hol van Pistikém ?
Baján ?
Mert itt - meggyőződésem szerint -, nincs legitim szerb önkormányzat !
Én ugyan szerb kisebbségi képviselő vagyok, de egy másik képviselővel együtt, az alakuló ülésről kivonultunk, jegyzőkönyvbe diktálva állásfoglalásunkat, miszerint ketten nem ismerjük el az önkormányzat jogszerűségét, jómagam nyíltan meg is fogalmaztam azokat a fenntartásaimat, melyek miatt nem kívántam együttműködni három másik képviselővel, élükün egy Hercegszántón lelkészeskedő képviselővel.
Azóta csend van, semmiféle állásfoglalásról nincs tudomásom a közigazgatási hivatal, mint jogi felügyeletet ellátó fórum részéről.
Amúgy meg lakónikus kérdéseddel mire kívánsz kilyukadni kedves Pistám ?
Tán csak nem arra, hogy Európa-anyánk fele közeledvén, úgy lenne illő - ahogy a kisebbségi törvény is lehetővé teszi ilyen irányú igény esetén -, hogy a bajai utcanevek és közintézmények, az itt élő kisebbségek nyelvén is kilegyenek táblázva :)) ?

Mijo

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.09 0 0 3
"ismertető...oroszul, dánul stb. igen "délvidékül" nem..."
Mijo, hol van a szerb kisebbségi önkormányzat?
Előzmény: Mijo (0)
Mijo Creative Commons License 2000.03.08 0 0 2

És a hangedli pertlije minimum olyan hosszú legyen, hogy meg lehessen kötni a Márfai, a Kubatovics és az én nyakamon is anélkül, hogy ne álljon fenn a fulladás/fulladozás, kékülés/zöldülés veszélye :))..

Mijo

Előzmény: Matkovits (1)
Matkovits Creative Commons License 2000.03.08 0 0 1
A szempontok
Külső megjelenés: Mennyire illik a környezetbe, karbantartott, rendezett környékű, parkoló, építészeti lelemény
plusz pont.
Belső megjelenés: Hangulat, tisztaság (WC!), rend, kényelmes asztalok, székek, leleményesség plusz pont.
Kiszolgálás: Ajánlanak-e ételt- (specialitás, ma jól sikerült), italt, hogyan szolgálják fel a palackozott bort, szükség esetén hűtik-e a poharat, tesznek e jégkockát oda, ahova kell, figyelik-e, hogy kiürült a pohár, megkérdezik, hogy ízlett-e az étel (amennyiben a szakács teszi, plusz pontot nekik). Fogadnak, kikisérnek-e?
Ételválaszték: A Ká-európai ételek mellett milyen specialitások vannak? A helyi jelleg milyen erős? Mit ajánlanak egy japánnak, egy franciának, vagy egy vegetáriánusnak. Van kimélő étel? Mitől MÁS a választék?
Italválaszték: Mekkora,van-e specialitás, honnan szerzik be? (Mondjuk egy garantált minőségű pincészetből, vagy mondjuk a whisky skót és nem magyar.
Étel: tálalás, hőfok, íz, kisérők (füszerek, specialitások). (Érdemes velőscsontot kérni, sokminden kiderűl.)
Árak: Első-második fogás, aperitif+cola/pohár bor-sör 1.000 Ft-ig olcsó. 1.500-ig közepes, afölött drága.
Csillag: nincs - kerüld messzire
* nem lehetsz ennyire éhes
** egyedül elmehetsz
*** vihetsz vendégeket
**** úri vendéglátás
***** Óz csodaországban
Sobri-csárda: Külső; borzalom. Belső; elviselhető. Kiszolgálás; gyenge (az Unicum hűtetlen pohárban!). Ételválaszték; közepes. Italválaszték; közepes. Étel; borzalom (a Sobriról halászlére asszociál mindenki, ám az ehetetlen). Árak; közepes. Összbenyomás: Kerüld messzire, azaz nincs csillag.
Vizafogó: Megjelenés; közepes. Kiszolgálás; közepes. Belső; közepes (belépve a rostlemezre kitűzött névjegyek undorítóan proccosak). Ételválaszték; közepes. Italválaszték; közepes. Étel; jó. Árak; közepes. A hely érdeme a jó kilátás, kár, hogy csak nyáron a teraszról érvényesül igazán. Elgondolkodnék egy üvegfalon térdmagasságtól. Összbenyomás; nyugodtan elviheted a vendégeidet. ***
Duna: Külső: elegáns (probléma a parkolás) . Belső: fantáziátlan. Kiszolgálás; gyenge (más, ha előtte odaszólsz, de ez kevés). Ételválaszték; majdnem jó. Italválaszték; közepes. Étel; finom, (főleg, ha Duna-tál). Árak: közepes. Összbenyomás; gyenge közepes, mert hétköznap a parkolási díjak is emelik az étkezés költségét. *** A szálloda viszont a felújítás után kitünő.
Mijo Creative Commons License 2000.03.08 0 0 0

Helös Korci, ha egy mód van rá, kerüljük az idegen kifejezéseket.
De te engem ne macerálj olyan miatt, amivel te magad is egyetértesz ..., az utóbbi évek során, hány alkalommal láttál városi rendezvénnyel kapcsolatban olyan tájékoztató kiadványt, melyben a déli szomszédainkat is megtisztelték volna azzal, hogy a nyelvükön is, bajai kisebbségi lakossági nyelven is publikáljanak !????
Jaaaaa, hogy dánul, franciául, angolul és oroszul igen ??? Nevetséges és szánalmasan figyelmetlen ezek mindegyike, és zöme ilyen .... volt .., na maj' az újak !!

Mijo

Matkovits Creative Commons License 2000.03.08 0 0 topiknyitó
Ugyan volt javaslat - Márfai Pétertől - hogy gurmat legyen a címben, de úgy gondolom, hogy a lehetőségek szélesebbek a kajálásnál, így ezt a címet adtam. Véleményem szerint a vendéglátóhelyekről, a programokról, a kulináris élvezetekről éppúgy lehet írni, mint a helyi rendőri szokásokról (Hard, lánykori nevén Kemény Attila a nagy ismerője) és még sok másról. Ötleteket, javaslatokat, no és természetesen véleményeket várok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!