Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 61
nekem sincs kedvem, és teljesen felesleges. Eddigi informácioim alapján én ezt igy látom, és ha ezer árat felsorolnák is, akkor majd jössz az élesztövel.

Rendben, maradjatok ebben a tudatban. Én elég sokat telefonálok, rengeteg barátom és ismerösöm van, akik ki be járnak, és ök azt mondták: drágább.

Mondjuk azzal is magyarázhato a drágább, hogyha a termelés, az üzemanyag és jobbára minden drágább, akkor az élelmiszer mitöl lenne olcsobb?
Előzmény: Törölt nick (59)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.30 0 0 59

Hat akkor szedd ki, break mar dolgozott eleget, nekem meg nincs kedvem. De az eleszto az pl szerintem 30 ft korul van, itt meg 3-at adnak 2 dollarert.

Latatlanban mondom, a felsoroltak mind olcsobbak otthon.

 

Es tenyleg nem az arak szamitanak, es talan meg az sem igazan, hogy hany kilo vajat etolajat almat tudok a fizetesembol megvenni. Szerintem ami szamit az az, hogy a mai nyugdijas korosztalynak az USA-ban,( a 60-70 eveseknek )lehetoseguk volt egy gondtalan oregkorra felkeszulni, nyugdij elore-gondolkodassal, penzrakosgatassal. Es sokan vannak azok, akik gondolkodtak, es most igazan nem kell azt szamolgatniuk, mennyibe kerul a baranyhus. Es most jonnek a baby boomerek, a legsikeresebb generacio, nem feltem oket. Ez az a reteg, ami nem szamottevo Magyarorszagon, viszont az itt. Es vegulis az szamit, hany szazaleknak kell szamolgatni, mi mennyibe kerul.

Előzmény: Törölt nick (57)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.30 0 0 57
pontos kimutatásokat nem tudok, hanem naponta telefonálok és kérdezem az ottlekokat, hogy mi mennyibe kerül.
Pár hozzászolásommal elöbbre emlitettem ezt a bárányt,
Tegnap a sonkát, és a karajt kérdeztem meg, azok is drágábbak Mo.-n.
Tehát aki vegetáriánus azt nem érinti, rendben, de akkor is drágább a hu Mo.

Nos a tej, lehet még egy kiindulo pont. Nem a kenyér, mert abbol van egy tucat olcsobb és drágább is.

Az elöttünk felsoro is emlitett néhány dolgot, ami Mo.-on drágább. Tehát ez egy abszolut meddö vita, mert akik odajárnak (nem haza) azok azzal térnek vissza, hogy dollárban átszámitva drágább az élelmiszer Mo.

Nem a reálbér, vagy az orabér-kilo kenyér viszonyrol van szó. A dollár - forint átszámitás alapján. A 165 Ft/dollár alapján. A 0,45 kg=1 pound alapján.

Mondjuk ez volt. De hogy most --holnap, holnapután - mi lesz, azért nem állok jót. Ma már 1 dollárért vettem paradicsomot ( 0.45 kg, kvázi ~340 Ft 1 kg)
A tej már 1 dollár egy liter ( lassan 4 dollár egy gallon) tehát akkor Mo. mennyibe kerül ma 1 liter tej, 1 kg paradicsom, és 1 kg disznokaraj, vagy comb.

Nem a déligyülömölcsröl van szó, és itt egy tucat féle gyümölcs van amit nem lehet hasonlitani, mert pontosan olyan és az a quality nincs Mo.

A "bulk" élelmiszer, a liszt, cukor, hus, tojas, vaj, tej, rizs, étolaj ( mondjuk a napraforgo) stb.. lehet csak egy összehasonlitási alap. Tessék akkor mennyibe kerülnek ezek Mo.-on? Ki lehet szedni az internetböl is.
Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.29 0 0 54


"Itt valaki azt allitja, hogz Mo./-on olcsobb az elelem. "

 

es azzal tolti az idejet, hogy adatokkal alatamassza az allitasat, es hozza az adatokat neked mindenrol, es eszre sem veszed, nem reagalsz.

 

"Szerintem dragabb"

 

illetve csak ennyit reagalsz, de ez igy magaban azt hiszem, nem eleg erv. Valami forras?

Előzmény: Törölt nick (52)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.29 0 0 53


"Mennyi és milyen almát tud venni egy átlag amerikai kereset és egy magyar kereset?"

 

igen, ez lenne a hitelt erdemlo osszehasonlitas. De mivel szamokkal kezdtuk, es nem aranyokkal. mertem megjegyezni, hogy a szamokkal valo osszehasonlitas nem ad valos kepet, mert pl az amerikai kisnyugdijasnak ott a benzinszamla, a magyarorszagi futyoreszve villamosozik a Nagykoruton ingyen. Tobbet fizet a bananert, de sokkal kevesebbet a kaposztaert. Ne a kenyer arat nezzuk, mert azon vitaztok, hogy nem ugyanaz, nezzuk az organic liszt es az eleszto arat, Mo-n a toredeke az itteninek.

 

Szoval, 400 dollar tovabb er Magyarorszagon, mint itt, ha "tulelesrol" van szo - szerintem. Es ahogy a dollar romlik, lehet meg fokozni.

Előzmény: denes (49)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.29 0 0 52
igen, az uzemanyaggal az elelmiszer arak is emelkednek. De itt nem errol van szo. Magyarorszagon is emelkednek, az egesz vilagon emelkednek.
Itt valaki azt allitja, hogz Mo./-on olcsobb az elelem.
Szerintem dragabb. Nem arrol van szo, hogy ahol te laksz vagy ahol a magyar rokon lakik.
Aki evenkent jar "haza" (mondjuk kinek hol a haza??) az elfogult.
A szamok beszelnek. A tiszta - szin barany hus, csont nelkul - itt 9 dollar kiloja.
Egy csomo naponta hasznalatos elelmiszer olcsobb itt (itthon) mint Mo.-on. A special rozskenyer stb.. es ott ahol --- nem jellemzo, ugyanugy annak sem a barany aki vegetarianus.

Lehet egy masik es realisabb nezopont is: mennyit kolt egy amerikai vagy egy magyar ennivalora havonta. Mi pld. nem sporolosan kb 300 dollart. Kb 50 ezer forint a kajara.
Ket szemelyre mennyit koltenek Mo-on??
Előzmény: Törölt nick (51)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.29 0 0 51
Erről csak annyit hogy az élelmiszer árak Amerikában egyenesen nőnek a diesel árakkal ami most kb $4. Ami azt jelenti hogy az élelmiszer árak folyamatosan emelkednek. Aki ezt nem látja az a Marson lakik vagy tök hülye
break Creative Commons License 2008.03.28 0 0 48
"Egy frászt olcsobb."

Esetleg alatamasztanad a velemenyed konkret szamokkal. Forrasokkal.

"Alapjában véve az átlagosdi false."

Igaz, de azert az atlagos arak megis mondanak valamit. A hivatalos (kormany szerinti) atalagarakat neztem. Ha nem hiszel ezeknek a szamoknak, vagy nem ertesz egyet azzal, ahogyan kiszamoltak. Akkor ismet ajanlom, hogy hozd a konkret peldaidat.

"mennyibe kerül egy kilo bárány Pesten?"

2200 Ft (azaz 13 dollarba) Igaz nem ausztral Forras

"majdnem minden olcsobb az USA-ban, mint bárhol máshol,"

Azert ennyire nem kene tulozni. A legtobb orszag Afrikaban, Del-Amerikaban, Azsia-ban peldaul kapasbol olcsobb. Abban igazad van, hogy az "economics of scale" az remekul mukodik az USAban. A tomegtermeles nagysagrendje miatt sok dolog sokkal olcsobb

"beleértve Magyarországot is"

Ezt is ketlem. Evente jarok haza es mindig olcsobb volt ennem Magyarorszagon. Habar az arak egyre kozelebb vannak. Igaz en (majdnem) vegetarianus vagyok igy a husarak eleve nem erintenek. :-)

De peldaul a ruha es elektronikus termekek arai valoban sokkal magasabbak az Ohazaban.

"Az a kenyér ami Magyarországon 215 Ft egy kilo"

En itt (USA) mindig magvas rozs (vagy teljes orlesu) kenyeret veszek. Altalaban 3-4 dollar korul van a kozertben (mindegy, hogy melyikben) fontja. Pesten a kiloja maximum 5-600 Ft.

" az alma, szölö stb...-- ha most éppen van Magyarországon."

Tessek itt vannak a piaci arak.

Alma kiloja: 250-300 Ft
Krumpli: 100 Ft
Paradicsom: 500-700

A helyi kozert (Safeway) arai
Alma 1-1.50 dollar fontokonket (ami 360-540 Ft kilonkent)
Krumpli: .60-1 dollar fontonkent (ami 220-360 Ft kilonkent)
Paradicsom: 2-4 dollar fontonkent (ami 720-1440 Ft kilonkent)

Szisztematikusan allitod, hogy az USA-ban majdnem minden olcsobb. Jo lenne ha peldakat is hoznal. A baranyhus peldaul kivalo pelda volt. Mellesleg a Safeway-ben a daralt barany az 6 dollar, a "Lamb Loin Chops" az 11, a francia "Lamb Rib Roast" as 13. Tehat nem biztos, hogy a te kivalo ausztral baranyhus lelohelyedet az atlagos magyar arakkal kell osszehasonlitani. Hanem a sima kozertet a sima kozerttel. Ha mar mondjuk etelrol van szo.
Előzmény: Törölt nick (47)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.28 0 0 47
nagyon gondos kimutatásokat csináltál - de éppen ezek után érthetetlen az általánositás --hogy majdnem minden olcsobb.
Egy frászt olcsobb.

Alapjában véve az átlagosdi false. New York City-ben ---tehát Manhattan-ben rendkivül magasak az árak, és ha egy városi-vidéki átlagnak azt veszed, akkor jöhetnek ki ilyen eredmények.
Másrészt tele van az ország prémium kenyerekkel, tejekkel és husokkal.

Itt az értelmesebb ha random megnézel termékeket, hasonlo fekvésben.

Most például ausztrál bárányt vettem -átszámitva 9 US dollár egy kiló, és felhivtam a melbourne-i barátomat, náluk ugyanaz 9 ausztrál dollárba kerül.
Nos a kérdés, hogy mennyibe kerül egy kilo bárány Pesten??

Az a kenyér ami Magyarországon 215 Ft egy kilo, az itt is annyi. Én forditva mindanám: majdnem minden olcsobb az USA-ban, mint bárhol máshol, beleértve Magyarországot is. Kilo sonka, kolbász, hus, ---sokkal drágább Magyarországon.

A gyömölcsökröl nem is beszélve. Nem a déligyülölcs, hanem az alma, szölö stb...-- ha most éppen van Magyarországon.

Hangsulyozom: nem a newyorki árakkal kell -lehet hasoinlitani. Pld. a saláta ??? kettöt adnak egy dollárért, de ha 99 cent egy fej, akkor már huha.
Előzmény: break (45)
break Creative Commons License 2008.03.28 0 0 46
"Viszonylagosan nézted?"

Nem. A 38-ban megadtam a linket, hogy hol neztem a statisztikat. Lasd a magyaraztot ott: "The ‘Prices Indices (MEI)’ dataset itself contains statistics on two separate subjects: Consumer prices and Producer prices."

Amugy igazad van, hogy a csaladra/egyenre levetitett szamok az erdekesek. Valamint az elelmiszerek ara a fizetesekhez viszonyitva. De annyi idom most nincsen, hogy mindent kikeresgeljek. Masnak is hagyok munkat. :-)
Előzmény: denes (39)
break Creative Commons License 2008.03.28 0 0 45
"melyik elelmiszer olcsobb?"

Kicsit utananeztem. Az USA ban, a hivatalos statisztika szerint, jelenleg, atlagosan, fontonkent ezek az arak:

Kenyer: 1.321 dollar
Daralt marha: 2.791 dollar
Friss csrike, 1.159
Alma: 1.176
Narancs: 0.887
Paradicsom: 1.735
Kave: 3.685
Salata: 0.895
Tucat tojas: 2.168


Ez 164 forintos dollar arfolyammal szamolva (es ha egy fontot .45 kilogramnak tekintuk), egesz szamra kerekitve ennyi forintnak felel meg. Zarojelbe raktam a 2007 magyar adatokat amiket
innenneztem.

Kenyer: 433 (215)
Daralt marha: 915 (1230)
Friss csrike, 380 (626, de bontott)
Alma: 386 (223)
Narancs: 291 (313)
Paradicsom: 569 (452)
Salata: 294 (128)
Tucat tojas: 711 (312=12x26)

Tehat majdnem minden olcsobb. De nem minden. Es nem annyival mint par eve.
Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.28 0 0 42
A fodrasz, a pedikur, a furdo, a masszazs, a fogorvos, a kutyakozmetika. satobbi.
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.28 0 0 41

Magyarorszagon a nyugdijasok, azt hiszem 65 felett ingyen vonatoznak buszoznak villamosoznak. (0 forint, 0 euro, 0 dollar)

 

A kozert olcsobb. Nagyjabol minden, nehany kivetellel.

Előzmény: Törölt nick (37)
break Creative Commons License 2008.03.28 0 0 38
az elelmiszer es a szolgaltatasok olcsobbak Magyarorszagon.

Ki tudja meddig? Jatszottam egy kicsit a statisztikaval. A 2000-es evet alapnak (100%-nak) veve alant vannak az elelmiszerek arvaltozasai. Eleg drasztikus a magyar novekedes.

Előzmény: Törölt nick (35)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.28 0 0 37
mit jelent olcso tomegkoezlekedes? Dollarban - forintban -- esetleg euroban kifejezve.
Nincs olcso tomegkozlekedes? Hol olcso a tomegkozlekedes?

Egy kicsit hasonlit ez az altalanositas az autopalya dijakhoz. Akkor arrol beszeltel, hogy az usa-ban is fizetni kell az autopalya hasznalatert. Persze hogy vannak turn pike-ok is, de az egeszhez (tobb tizezer mile free) %-ban kifejezheto a local es esetenkent a 95-os New Jersey turnpike, ami esetenk;nt olyan, hogz egzik 'llamban van state tax, a masikban nincs. Mert ahog elhagyja a 95-os NJ-t, mar nem kell fizetni. Nem igy van??
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.28 0 0 36
melyik elelmiszer olcsobb? Egyaltalan mi olcsobb Mo.-n?
Kerlek probaljad szamokban - dollarban/forintban kifejezni!
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.27 0 0 35
Nem vigasztalasnak, de az elelmiszer es a szolgaltatasok olcsobbak Magyarorszagon. Az USA-ban meg nincs mindenhol olcso tomegkozlekedes, illetve az sehol nincs, de draga tomegkozlekedes sincs mindenhol. Csak azt akarom sugallni, az osszegek nem osszehasonlithatoak.
Előzmény: csigusz75 (27)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.27 0 0 34

Ja. Abbahagytam, mert vilagot kell latni ahhoz, hogy ertsek. Vagy johettem volna olyan hasonlatokkal, hogy minek kezeljuk a labgombat, ha ugyis szivinfarktusban fogunk elpatkolni.

Mas nalunk sincs, illetve! Egyetemista lesz a gyerek :D

Előzmény: denes (28)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.26 0 0 33
akkor ez a szabály? csak az szolhat hozzá valamihez, ha irtak neki?? Te ezt betartod?
Előzmény: denes (32)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.25 0 0 31
a szemlélet kérdése az egész. Ahogy irtad is, a szemük megszokta nem tünik fel. Én elsösorban a tisztaság és a rend látása miatt élek boldogabban itt.

A testvérem épitett, és évtizedekig nem volt ut a házuk elött, sár-szemét stb..
Na végre megépült a betonut. És járdaszegély is lett. Igen ám de a járdaszegály és az ut sarkában folyton tele volt földdel, amiböl már a gaz is kezdett kihajtani.
Mondom neki, miért nem pucolod ki legalább a ház -járda elött, aztán a többiek is meglátják tán a többiek is kitisztiják stb...
Válasz: nem vagyok hülye, ez a állami ut, az ö dolguk...stb... Nem azért fizetek adot, hogy én kapargáljak....

De hát nálunk is public az ut, én mégis kiverettem azt a milliméter lerakodást a szegélynél, mikor füvet nyirok vagy locsolok stb.... Nálam enni lehetne a ház elött az utrol. Magyarok ezt nem értik--pedig ott a szomszédban Ausztria-Németország ugyanigy tiszta mint itt.

Szomoru a gaz a rozsda és a kosz látványa. Pontosan olyan, mint az átkosban, akár Bulgária vagy Románia. És a Margitsziget? Ott sima a fü, tisztaság van??? A Prater vagy az Englische Garten -hez hasonlit?? Mégis arra büszkék és olyannak amilyen. Balkán
Előzmény: denes (28)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.25 0 0 30
az összehasonlitás nem helyénvaló. Az USA nem Magyarország és nem Uganda, vagy Kinsassza Kongo. Ilyen alapon azt is vizsgálhatjuk, hogy milyenek a nyugdijak ott.

Ezzel együtt sajnálatos és dühitö hogy az van ott ami van. Az én faterom is kidolgozta magát, a világháború és hadifogságok, rakosi börtön után 55 ezer forint nyugdijat kapott. Kocsija - háza volt, de sprolosoan eléldegélt, nem fogadott el támogatást a gyerekektöl. Most már nem élne meg abbol, és ez a magyar társadalom felelössége is, hogy a demoklratikus szabadságjogok ellenére hagyták az ország kifosztását és jelenleg is hagyják.

Amerikában az a nagy különbség, hogy ez az ország már "készen" van, az utak fel vannak épitve, minden szervezett és klappol, most ezek után a benfenntesek ugy gondolják hogy itt az ideje a szivatásnak, megszoritásoknak.
Ennek egyik része ez a benzinesdi, de az ingatlan ügy a 9-11 inveszticios utáni pánik miatt alakult igy.
Előzmény: csigusz75 (27)
csigusz75 Creative Commons License 2008.03.25 0 0 27

Nem áll szándékomban okoskodni,csak az érdekesség kedvéért írom le.:

Apám 41 év munka után itt Mo.-on kap kb.390 $-nak megfelelő forintot nyugdíjként és szerintem (bár lehet tévedek)a hétköznapi dolgok(étel,ital,ruha...) hasonló áron vannak itt is mint az Usa-ban.Viszont a benzin nálunk 6.6 $/ gallon.Nincs is kocsija szegény apámnak......

Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.21 0 0 25
Nö a meszes gödörben.
Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.21 0 0 24
most ezt nem értem: mikor irta valaki hogy te (?) büntetni akarsz. De ha akartál akkor kösz, hogy most bejelented, hogy nem fogsz büntetni.
Ez a value added tax meg hogy a csudába került elö? Van ilyenröl szó? Tehát a kocsik value, mondjuk az uj értéke?? után adózni?? És ha egy értékes kocsi keveset fogyaszt, és éppen azért értékes, mert keveset fogyaszt, akkor jönnek az exemptek??
Előzmény: denes (23)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.20 0 0 22
A levegő tisztasága az egy másik téma, azzal egyetértek és ha rajtam múlna már holnap betiltanám az állati maradványokból eredő energiaforrásokat. Azonban akik 50 ezer dolláros vaskasznikkal mennek bevásárolni azoknak ezek az érak semmik. Majd ha a benzin 7 vagy 8 $ körül lesz akkor talán komolyan érinti őket is.
Előzmény: denes (15)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.20 0 0 21
Bush kapcsolata a realitással már vagy 5 éve teljesen megszakadt. Akkor jelentette ki hogy az Iraki háborút megnyertük.
Előzmény: Törölt nick (14)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.20 0 0 20
Nem volt elég?
Előzmény: Törölt nick (17)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.20 0 0 19
Nem tudni mi az igaz, a CNN csinálja a hírt. Itt ma $2.99 10 napja Indianaban $3.50 volt.
Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.20 0 0 18

Nem lattad?

http://pop.youtube.com/watch?v=rIHDPd7jHjE

"I hadn't heard that!"

Ugy gondolom, hogy ez igazan ciki volt.

Előzmény: denes (16)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.20 0 0 17
ki vagy te itt, a rendész peprikajancsi, aki pattogsz és rendezel másokat. Ebbe a rossz brállitásban öregedtél meg, most senki sem törödik veled, sztán idejátsz igazgatni, rendezni a sorokat. De ezt még elnéznénk, de miután senki nem figyel rád, elkezdesz sértegetni másokat. Ki beszél hülyeséget, ki nem, ez a tipikus magyar vita stilus. Te itt élhetsz még egy emberölöt, akkor is buta magyar maradsz.
Előzmény: Törölt nick (10)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!