Keresés

Részletes keresés

bovarine Creative Commons License 2003.09.09 0 0 21
Kedves Mijo!
Kösz, hogy irtál, azt tudjuk, hogy a Duna jobb lett vona, de nem tudhattuk elöre! Németországban élünk és nem tudtuk mi lett idöközben a Sugovicával. Az biztos, hogy szivünk vérzett, mivel többször voltunk ott vendégek, amikor még a Danobius tulajdona volt.
A valópdi nevem nem titok, de mivel mindenhol ezen a néven lépek fel, nem akarom zavaossá tenni a dolgokat.Üdvözlezzel:
Mogyoro@t-online.de
Előzmény: Mijo (20)
Mijo Creative Commons License 2003.09.08 0 0 20

Kedves, én nem vagyok "mindentudó", a szállodák nívója pedig változó. Nem mindig pozitív irányba, talán nincs keret rá.
Szerencsésebb lett volna, ha a Duna Hotellel próbálkozol, arra a közelmúltban rengeteg pénzt fordítottak. Sajnos a többi lehetőséget nem ismerem behatóbban.
Egyébként kit tisztelhetünk benned?

Üdv: Muity Mijo

Előzmény: bovarine (19)
bovarine Creative Commons License 2003.09.06 0 0 19
Kedves Mijo!
Látom Te mindnetudó vagy, megtudnád nekem magyrázni, mi történt a Sugovica Szálloval?
A nyáron, mint már többször,itt megszálltunk, de nem az volt itt semmi, amire számitottunk.
Elhanyagolva annyira, hogy egy éjszakánál tovább nem tudtunk maradni.
üdv:bovarini
Mijo Creative Commons License 2003.09.06 0 0 18

"Milliókat nyert a város
[2003-09-03] PN Online
Pályázatok

Két pályázat is sikeresen zárult az utóbbi napokban a város, illetve a térség számára, tájékoztatott Széll Péter bajai polgármester. A dél-alföldi regionális tanács 110 millió forintot ítélt meg a livodai csapadék-főgyűjtő kiépítésére. A beruházás előzetes számítások szerint mintegy 150 millió forintba kerül. Több városrész csapadékvizét vezetik majd el a vasúti pálya mellett a Duna-völgyi Főcsatornába. Ettől a szakemberek a Sugovica vízminőségének javulását is várják, ugyanis jelenleg az esővíz jelentős része a főtér alatti kifolyón keresztül kerül a dunai mellékágba. Ezen a pályázaton további környékbeli települések (Bácsalmás, Felsőszentiván, Érsekhalma, Szeremle, Nagybaracska, Dávod, Kunbaja, Mélykút) jutottak pénzhez fejlesztésekre.

A megyei területfejlesztési pályázatoknál a térségi önkormányzatok igénye jóval meghaladta az anyagi lehetőségeket, ugyanis a keret négyszeresére érkezett kérelem. Baja belterületi útépítésekre 70, intézmények felújítására 5, míg az Akácos és Kapisztrán utcai csapadékelvezetés megoldására 11 millió forintot nyert.

Kubatovics Tamás"

Mijo Creative Commons License 2003.09.02 0 0 17

"Rendőrségi hírek
rendorseg 2003.08.29 08:16:30

2003. augusztus 29-én 06 óra 15 perckor bejelentés érkezett a Bajai II. Rákóczi F. Általános Iskolából, mivel ismeretlen tettes reggelre virradóra ajtókifeszítés módszerével behatolt a gazdasági irodába és a pénztárban lévő lemezszekrényt felfeszítette, kivette az ott lévő két darab lemezkazettát és azokat felfeszítve eltulajdonított mintegy 5.000.000,-Ft készpénzt. A bűncselekmény helyszínén a bűnügyi készenléti szolgálat jelenleg tartja a szemlét."
__________________________________________________

Most nem vizuális jellegű a szembesülés, hacsak az nem tekinthető annak, hogy volt, nincs, eltűnt!
E rövid hír óta nem láttam további fejleményeket az ügyben, de mint hallik, egyre több felháborodott szülő kiállt felelős után. Lévén - ha igaz a hír - ezt a bizonyos 5 millió forintot a tanulók szülei adták össze tankönyv vásárlásra.
Pár fogalom igencsak zavaró itt: lemezszekrény, lemezkazetta!
Felmerül a kérdés: vajon mit keres 5 millió forint ilyen lazára vett körülmények között? Hiszen gyaníthatóan csontkeményen le kell, hogy legyen szabályozva, mekkora összeg maradhat egy tanintézmény pénztárában, mely limithatárig az adott biztosító helyt áll. Nagyon meglepődnék, ha ez egy egyszerű oskola esetében ekkora összegre rúgna!?
Ki, kik a felelősök?? Ki fogja az eltűnt pénzt pótolni, ha a rendőrök nem találják meg? Miért éppen ebben az időpontban történt az eset? Vagy olyan gyakori, hogy 5 millió számra fekszik pénz holmiféle lemezszekrényekben?
Kik és miként fognak konzekvenciát vonni az esetből? Vagy ismét bebizonyosodik, hogy Baján élünk :(((...!???

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.07.26 0 0 16

Ötmillió a szemétre
Városháza

Felszámolják Baján az illegális szemétlerakókat. Barna György alpolgármester elmondása szerint mindez 5 millió forintba kerül. Pedig lenne helye másutt is ezen összegnek, például útépítésre, vagy egyéb, a lakosság komfortérzetét növelő fejlesztésre is szánhatnák. Mindehhez csak annyi kellene, hogy a Bokodi úti lerakóba vigye mindenki a maga szemetét, ott ugyanis magánszemélyek 1 köbméternyi hulladékot ingyen rakhatnak le. Egyébként már javában zajlik Baja szemétmentesítése."

__________________________________________________

Honnan a magabiztos mersz, a Város közismert hajhársága mellett, a népet vádolni, a népet lekiskorúsítani. Igen. Akinek van szállítójárműve, az nagy valószínűséggel el is viszi a maga "egy köbméterét ingyé" a Bokodi út "központi" telepre. Akinek meg nincs, az a legközelebbi "alközpontot" veszi célba. A hosszú hónapok óta kritizált szeméthalmok leginkább amiatt gyűlnek és bűzlenek, mivel a város egyes pontjain nincs elég szemétgyűjtő edény. Olyanok, melyek bizonyos rendszerességgel folyamatosan ürítésre is kerülnek. Ennyire egyszerű a képlet, és akkor máris másra lehetne fordítani egy közel tízmilliárdos büdzséből gazdálkodó város esetében ezt a bizonyos 5 millió forintot. Siralmas .....

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.07.20 0 0 15

Éppen a minap gondolkodtam el parlagfű vonatkozásában, érdemes-e szembesíteni a Várost ama számtalan területével, hol vígan burjánzik e számtalan arra allergiás életét megkeserítő vadnövény. Meddő erőlködésnek hittem, hiszen szemét-ügyben sem mozgatják fülök botját sem az arra illetékesek, csak ha nem szégyellik bűzlő városképünket :(...

Hanem, pár napja velem szembe közeledik egy hölgy és egy fiatalember, felmálházott kerékpárjukat maguk mellett terelve. Dr. Zöld Lászlóné, Évike, városunk egyik önkormányzati képviselője, valamint fiúgyermeke, Levente érkezett meg, mindkettőjük kerékpárján hatalmas zsák virított, teletömve valamilyen növénnyel. Miután jobban szemügyre vettem a tartalmát, vettem észre, hogy ez bizony parlagfű a dugig gyömöszölt zsákokban. Hogy, hogysem, anya és fia körül nem repkedtek a médiák felkent képviselői, nem villogott körülöttük vaku. Elővarázsolhattam volna fényképezőmet, de szándékosan nem tettem, az Isten sem mosta volna le később rólunk, hogy megrendezett szituációról van szó.
Hát kérem, nem! Nem rendeztünk meg semmit, találkozásunk véletlenszerű volt, de csak a mindenkori sandán gyanakvók miatt nem fogom elhallgatni e találkozásomat az egyik legagilisabb képviselő hölggyel, és Zöld Leventével, ki nem mellesleg a bajai Független Környezetvédők Egyesületének a titkára.
Ha már így összefutottunk, nem bírtam ki, hogy ne hozzam fel az ebben a topikban boncolgatott áldatlan helyi szemétállapotokat, amivel kapcsolatban csak keserű értetlenkedés volt a válasz részüről is, a hónapok óta tapasztalható irritáló impotencia miatt.

Talán érdemes volna Évike és Levente példáját követni szélesebb körben is, spontán önszorgalomból, és nem csak akkor, amikor hírértékű a nagy igyekezet, hanem olyankor is, amikor nem követi publicitás a nemes igyekezetet.

Mijo

Thernitibi Creative Commons License 2003.06.22 0 0 14
Vasárnap lévén, ujságot keresve nincs miért bekukkantani a leveles ládába, ezért reggeli közben felcsaptam a jun. 12-ei Szuperinfót, hátha...
Mígnem, 14-ik oldalon egy, valamely bajai laktanya épületéről látható egy fotó, rajta öles betűkkel ez áll:

Ezt is lekaszáltuk!

Még mielőtt félreértés történne, nem valamely regnáló képviselőnk kollégiumi szobatársa volt olyan marha, és reklámozza ügyeskedésének, kiváló helyezkedésének gyümölcsét(!!!), hanem egy fűnyírásra szakosodott vállalkozó hírdette így magát, nem is akármilyen módon.

Mijo Creative Commons License 2003.06.14 0 0 13

Míg bennünket zavartalanul beborít a mocsok, addig például Veszprém internetes fórumán azon folyik hezitáció, hol kell leadni a használt elemeket. Árnyalatnyi különbségek város és város között :(!

Egyébként tegnap Baján láttam a régi sárga locsolóautónkat. No nem locsolt, de haladt a fogalomban :(... Olyan szép volt, láthattuk, hogy nekünk ilyen is van.

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.05.30 0 0 12

Ki meri állítani, hogy a Város nem foglalkozik a szemétkérdéssel!? De még hogy .... Érdemes áttanulmányozni polgármesterünk "gondolatait", melyekre a bajavaros.hu oldalain bukkantam, mint a 2003. május 22-ei képviselő-testületi ülés meghívója egyik előterjesztésére.
Hogy az ülés miként zajlott, e honlapon még nincs közszemlére tett hír róla.

Mijo
__________________________________________________

"BAJA VÁROS POLGÁRMESTERE

Készítette: Vértesy László

Szakm. ell.:

Törv. ell.:

Változat: 1.




........ sz. e l ő t e r j e s z t é s

Baja Város Képviselőtestületének 2003. május 22-i ülésére


Tájékoztató

Baja város köztisztaságának helyzetéről




Tisztelt Képviselőtestület!


Baja város köztisztaságának helyzete minden időszakban fontos, korrekt elelemzést igénylő kérdés. Különösen az az idegenforgalmi szezon megindulása előtt, hiszen az ide látogató vendégek első benyomásai a közterületek rendezettsége és tisztasága alapján alakulnak ki.

A köztisztaság átfogó fogalom, sok részből tevődik össze. A köznapi szóhasználat során elsősorban a közterületek tisztaságának állapotát értjük alatta, de valójában ide tartozik a szervezett szemétszállítás kérdésköre, sőt átvitt értelemben a városi zöldfelületek állapota is. A közterületek tisztántarthatóságát döntően befolyásolják a közterületek burkolati viszonyai, és a kihelyezett városbútorzat állapota is.

A közterületek tisztántartását a Bajai Kommunális és Szolgáltató Kht-val megkötött közhasznú szerződés keretein belül biztosítjuk. A szerződés 2. sz. melléklete részletei területi és technológiai leírást tartalmaz az elvégzendő feladatokról. Általában megállapítható, hogy a feladatok végrehajtása a szerződés szerint megtörténik. A takarítási munkálatok elvégzése a hajnali órákban kezdődik és reggelente a város intenzív takarítás alá vont területei rendezett képet mutatnak. Sajnálatos módon ez az állapot 10-11 óra tájban már nyomokban is alig fedezhető fel.

A közterületeken 371 db szemétgyűjtő edény van kihelyezve, ebből 191 db a szűk belvárosi körzetben, míg 180 db a város különböző területein került elhelyezésre. Ebbe nem értjük bele azokat a közterületen álló szemétgyűjtőket, melyeket a nagykereskedelmi egységek (TESCO, SPAR, PENNY, stb.) helyezett el és ürítésükről maguk gondoskodnak. Ezek, a városbútorzatok sajnos nagyon sérülékenyek, durván 10%-uk megsemmisül vagy javításra szorul. A szemétgyűjtő edényzettel ellátott területek bővítése szükséges lenne, ez részben fejlesztési, részben többletüzemeltetési forrásokat is jelent.

A közhasznú szerződéssel nem érintett területeken eseti takarítást végeztetünk, többnyire a közcélú munka keretén belül.

Sajnálatos, hogy a közhasznú szerződéssel érintett területek növelésére az elmúlt években nem kerülhetett sor, elsősorban költségvetési okok miatt.

Gondot jelent az is, hogy — a 2002. évet kivéve — az elmúlt időszakban a gépi takarítási munkák gépfejlesztése nem történt meg.


A szolgáltató által 2002-ben vásárolt takarítógépek sajnos sok javulást nem hoztak, legfeljebb a járdafelületek kézi takarítási munkáinak egy részét tudták kiváltani. Ezzel a belvárosi területek takarításának intenzitása javult, ugyanakkor sajnálatos módon bővülést nem eredményezett. A ’80-as évek végén még 2 nagyteljesítményű seprős gépkocsi tisztította az útfelületeket, sajnos ma már egy sem áll rendelkezésre. Hasonlóan nagy gondot jelent a locsoló gépkocsi elhasználódott állapota, így a technológiailag nagyon fontos feladat elvégzése sem történik meg mindenkor. A locsolási munka szükségessége különösen a nyári meleg időszakban vetődik fel, mikoris a levegő frissítésnek nagyon fontos mozzanata a burkolatokra juttatott víz, mely a relatív páratartalmat, ha átmenetileg is, de fokozza. A másik fontos szempont a gépi takarítóeszközök alkalmazása során viszonylag jelentős a porfelverődés, mely az előzetesen meglocsolt burkolatok esetében jelentősen csökken.

A köztisztaság helyzetének vizsgálata során nem kerülhető meg az emberi tényező szerepe. Tapasztalataink szerint a közterületi szemetelés leginkább a 15-25 éves korosztály magatartásában figyelhető meg. Ezt többnyire a nemtörődömség motiválja. Itt elsősorban a normál közterület-használat eseteit értjük, külön jelenséget képez az ún. disco-hétvégeken kialakult helyzet. Az illegális hulladéklerakó telepek keletkezése a 30-50 éves korosztály számlájára írható. Ennek oka elsősorban az, hogy a lakosság a saját környezetét valamilyen szinten igyekszik rendben tartani, de ebben a korosztályban bizonyos értelemben hiányzik a környezettudatos magatartás, ami abban nyilvánulhatna meg, hogy a saját környezetük tisztántartásából nem kell, hogy következzen más területek elszennyezése.

Ebből érdekes szociológiai következtetéseket lehetne levonni, különösen az illegális szeméttelepek létrehozása esetén. Nehezen érthető meg, hogy az az állampolgár, aki saját környezetének rendbetétele kapcsán igényes, miért tartja megengedhetőnek, hogy a környezet és a nagyközösség kárára oldja meg saját problémáját. Különösen akkor, mikor a szeméttelepen történő lerakás napi 1m3-ig ingyenesen lehetséges.


Az illegális szeméttelepek kialakulása komoly gondot okoz a városnak. Évente több millió forintot kell költenünk azok felszámolására. 2002-ben — szűkös anyagi körülmények között is — 1,8 millió forint került e területen felhasználásra. 2003-ban 2 millió forint került betervezésre e feladatokra, mely feltehetően nem lesz elegendő az illegális szemetek képződési ütemét is figyelembe véve. Sajnálatos módon a költségvetés helyzete nem teszi lehetővé a teljes körű felszámolást, aminek egyenes következménye, hogy folyamatosan növekszik az ilyen jellegű hátralék.

Az új hulladékgazdálkodási törvény a hulladék tulajdonosát kötelezi az ártalmatlanításra. Amennyiben nem állapítható meg a hulladék tulajdonosa, abban az esetben annak az ingatlannak a tulajdonosát kell kötelezni az ártalmatlanításra, ahol a hulladék fellelhető. Tekintettel arra, hogy az illegális szeméttelepek képződési helye többnyire a külterületi földutak melletti terület, így egyre több kötelezést kapunk a Környezetvédelmi Felügyelőségtől is.

Az illegális szeméttelepek képződése valamennyire visszatükrözi a szervezett hulladék begyűjtési szolgáltatás színvonalát is. Amennyiben a szolgáltatásban zavarok észlelhetők, szinte automatikusan növekszik az illegális hulladéklerakási kedv.

A helyi szervezett hulladékszállítás esetében a jogszabályváltozásból adódó átállások olyan zavarokhoz vezettek, melyek a közterületek köztisztasági állapotára is kedvezőtlenül hatottak. Ezek közül ki kell emelni a zsákos szemétszállítás központi jogszabályban elrendelt tilalmát.


Önkormányzati szempontból alapvető szempontként kezeljük, hogy közterületen szemét nem maradhat. Jelenleg még keressük azt a megoldási lehetőséget, mely e fontos önkormányzati cél megvalósítását jogilag is rendezett keretek között biztosítja.

A köztisztaság helyzetének vizsgálata során feltétlenül említést kell tenni a szelektív hulladékgyűjtésről, valamint a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékok begyűjtéséről.

A szelektív gyűjtés tekintetében — legalábbis az eszközrendszer tekintetében — az elmúlt időszakban történt előrelépés. Összesen hét helyen üzemeltetünk szelektív gyűjtőpontot, elsősorban a nagy bevásárlóközpontok közelében, ezek: az újvárosi lakótelep területén a SPAR áruház és az ún. Piros ABC-nél, a Bara lakótelepen a Lőkert sori ABC-nél, a Vöröskereszt téri ABC-nél, a Bokodi út-Lőkert sor sarkán lévő ABC-nél, a Jelky téri SPAR áruháznál, a távolsági buszpályaudvarnál lévő ABC mellett. Sajnálatos módon sem a TESCO áruházzal, sem a Penny Markettel nem sikerült még megállapodást kötnünk, hogy a területükön is elhelyezzünk gyűjtőszigetet. Különösen a műanyag flakonok gyűjtésében mutatkozik jelentős eredmény és megfelelő lakossági elfogadottság.

Szükségesnek tartjuk a papírhulladékok elkülönített kezelésének ismételt beindítását, még akkor is, ha a gyűjtőedényzet „kifosztását” nem tudjuk megakadályozni és ezáltal az eredményességet nem tudjuk javítani.

A szelektív gyűjtés témaköréről önálló, részletes előterjesztés is készült. A szelektív gyűjtés egyik speciális, de talán legfontosabb területe a lakossági veszélyes hulladék összegyűjtése (elemek, akkumulátorok, elhasznált háztartási olajok, stb.).

E tekintetben tovább kell fokozni az oktatási intézményekben elkezdett elemgyűjtési munkát, ki kell jelölni és fokozatosan meg kell valósítani a jogszabály által előírt városi hulladékudvar hálózatot. Nagyon fontosnak ítélem az oktatási intézményekben — e tekintetben ideértem az óvodákat is — a környezeti nevelés fontosságát. Megítélésem szerint elengedhetetlen, hogy e kérdésekről mind nagyobb nyilvánosság előtt megfelelő színvonalú kommunikáció folyjon a szakemberek és a lakosság között.


Turisztikai szempontból különleges helyet foglal el a város köztisztaságában a Sugovica strand. Itt az állandóan kihelyezett szemétgyűjtőkön túl 35 db ún. leszúrható zsákos gyűjtő kihelyezésével igyekszünk gondoskodni a hulladékkezelésről. Annak érdekében, hogy a strandfelületek tisztán maradjanak, megállapodást kívánunk kötni a „Melósok” diákmunkát szervező vállalkozással, kik a korábbi években is segítségünkre voltak a strandfelület tisztántartásában. A diákszervezet június 1. és augusztus 20. között minden nap (szombaton és vasárnap is) a reggeli órákban a strand üzem megindulása előtt összegyűjti a partszakaszon a szemetet, az általunk biztosított zsákokba, ezzel biztosítva azt, hogy a strand minden nap megfelelő tisztasággal álljon az állampolgárok rendelkezésére.


Köztisztasági és közegészségügyi szempontból is fontos a nyilvános WC-k üzemeltetése. Erre legutóbbi rendkívüli ülésen Nemes Gábor képviselőtársam is felhívta a képviselőtestület figyelmét. Baja város területén ékét épített nyilvános WC-t üzemeltet a város, egyiket a Szentháromság téren, a másikat a Petőfi szigeten. A Szentháromság téri WC egész évben üzemel, míg a Petőfi szigeti csak turisztikai szezonban. Annak érdekében, hogy a szolgáltatás megfelelő időintervallumban álljon rendelkezésre, a turisztikai szezonban a Szentháromság téri WC-nél kétműszakos üzemrendet vezetünk be. Meg kell jegyezni, hogy mindkét nyilvános WC, de különösen a Szentháromság téri, jelentős felújításokat igényelne annak érdekében, hogy a szolgáltatás minőségileg is elfogadható szintre emelkedjen. A strandszezon alatt üzemelt a Sugovica lejárónál telepített ún. konténeres WC, illetve a Vénusz dombi területen lévő illemhely. Ezeket kiegészítve 4 db ún. Euro WC telepítése történik meg minden évben a strandszezonra, melyeket egy erre szakosodott szervtől bérelünk.



Összegezve a helyzetértékelésből levonható következtetéseket, több területen szükségesnek látom a feltételek javítását.

A közterületek tisztántartása érdekében növelni kell a közterületi hulladékgyűjtők számát, növelni kell a rendszeres takarításba bevont területek nagyságát. A Bajai Kommunális és Szolgáltató Kht. fejlesztési feladatainak meghatározásánál a köztisztaság gépesítésének lehetőségei prioritást kell, hogy kapjon.

Az idegenforgalommal és a strandhasználattal érintett területek napi takarítására nagyobb gondot kell fordítani.

A szervezett hulladékszállítás területén érvényesíteni kell azt az alapelvet, hogy hulladék a közterületen nem maradhat.

Az illegális szeméttelepek felszámolását nagyobb erők bevonásával kell folytatni. Az ellenőrzések gyakoriságának növelésével javítani kell a felderítést.


Kérem a Tisztelt Képviselőtestületet tájékoztatóm megvitatására és elfogadására.



Baja, 2003. május 13..



Széll Péter"

Mijo Creative Commons License 2003.05.24 0 0 11

Jelentem: a szeméthelyzet változatlan :(! Azaz változatlan a fészkes fenét, a livodai például derekasan növekszik, tömegében mégnagyobb lett, "mégmozgalmasabb", és hát bizony penetránsabb, jó mély slukkot kell betüdőznie levegőből annak, ki ezen a bűztömbön át akar fuldoklás és rókázás nélkül haladni.

De az eddigiek semmi ahhoz képest, amit a Mártonszállási út végén találtam, közvetlenül a Strabag telephelye mögött, pontosabban annak kerítése és a kezdődő szőlőtáblák közötti meglehetősen széles dűlőút jelentős területén mintegy százméteres hosszban. Egyesek az állattenyésztő telepek környékén fintorogva húzzák az orrukat, mondván pfűűű, de büdös. Hát kérem számomra az nem büdösség, az illat, az élet illata, a gondos körülmények között tárolt trágyát nem tudom bödösnek tekinteni. De ami ezen a helyen éri pörölycsapásszerűen az ember szaglószerveit, az bizony vetekszik az elhanyagolt dögkutak környékével :(!! Innen jóval beljebb kezdődnek a lakóházak, de a nép mégis állítja, kedvezőtlen széljárás idején bizony próbára vannak téve idegileg.

Mindezek vetületében igencsak döbbenetes számomra az a hír, mely szerint csak-csak akadt a legutóbbi testületi ülésen olyan, aki elkezdte a szemét körüli áldatlan állapotokat boncolgatni, de ismereteim szerint rövid úton igen határozottan "helyre lett téve" a kérdés :((!
Ennek rövidesen alaposabban utána fogok nézni, és publikálom, ahogy a Mártonszállási út végén készült felvételeimet is.

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.05.20 0 0 10

Ezen a listán érdemes tételesen végigpásztázni: LOMTALANÍTÁSI PROGRAM!

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.05.19 0 0 9

És hogy még mindig Gál Zoltán álmaira reagáljak, már ami a "népnevelésbe" vetett hitét illeti.

Városunknak van egy hatalmas telephelye a Bokodi úton, a Köztemetővel szemben, ahol garmadában állnak úgy a használt, mint az új/felújított szemétkonténerek. Na most ezeknek talán nem éppen itt kellene mind egy szálig állniuk, talán ha az általam eddig jelzett helyeken kihelyeznének egyet-egyet, képes lenne a nép önbelátásos alapon is "szemléletet váltva" ezekbe dobálni a felgyülemlett hulladékot.

Mint ahogy látszik az alábbi felvételen is, ez a konténer az 51-es számú főút, Monostori úti periférikus szakaszán található az Állatvásár területe mellett.

Hogy hogysem, nem a konténer környékén magaslik a rothadó szeméthalom, hanem szépen bezsákolva annak rendje szerint a tárolóedényben, türelmesen várva sorát elszállításának.

Mijo

Előzmény: gazo2 (5)
Mijo Creative Commons License 2003.05.11 0 0 8

Újabb "haladás" Baja szégyenfoltjai ügyében, időközben kaptam olyan köszönő emilt is, mely feladója hálás amiatt, hogy iránymutatást adtam ingyenes szemétlerakó helyekre :(((.....
(Pedig még a konkrét helyekre telepített konténerekről hírt sem adtam, rövidesen adok.)

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.05.11 0 0 7

Még egy apróság a lakkozással kapcsolatban.
Zoltán, ha hiszed, ha nem, jómagam is ismerek a testületből számtalan nagyszerű egyéniséget, tisztelem és becsülöm őket, de bizony azt is be kell, hogy valljam, ismerek közöttük pár minden hájjal megkent gazembert is :(.

Mijo

Előzmény: gazo2 (5)
Mijo Creative Commons License 2003.05.11 0 0 6

Attól még, Zoltán, hogy hangsúlyt adsz annak, milye nem vagy a testülertnek, lakkozás ez bizony a javából :(.
Csak bele kell mennem a részletes taglalásba, mi szükség erre, el nem tudom képzelni.

1. Nagyon szép dolog tőled, Zoltán, hogy rendelésre lefényképezted a kisiskolások szorgos szemétgyűjtését, valamint az is kirívóan derék dolog, hogy az általad név szerint említett úr szabadnapját áldozta igénybevenni a segítséget.

2. Majd leközelebb én is félkérlek arra, jöjj el, és fotózd végig, miközben én a szabadnapomon időt és fáradságot nem sajnálva járom ismert benzináraink mellett a várost és környékét, fotózván azokat a helyeket, hol városunk szégyenére szabadtéri disznóól található, majd gép mellé ülve közszemlére teszem azt.

3. Nemes igyekezet a szemléletváltoztatásba fektetett reményed, de meggyőződésem, hogy a gátlástalan szemetelés csak egy kisebbségi réteg jellemzője. A szemetelők jelentős hányada kényszerből teszi ezt, ha kellő számban áll rendelkezésére gyűjtőedény, hiszem, hogy csak a megrögzött minden ellen tevők azok, kik nem élnek ezek igénybevételével.

4. Kivételesen ez egy egyszerű szó, nem is értem, miért nehéz értelmezni: képviselő. Ha szabadna egy ilyen szerepkör jelentőségét nem túlmisztifikálni, és maradnánk talajszint közelben, értsük egyszerűen úgy, hogy ők azok, akik minden általánosságban vett vonatkozásban bennünket, a lakosságot képviselik. Bennünket, kik választókerületek szerinti bontásban ruháztuk fel őket bizalmunkkal, kik illetékesek lakóhelyünkkel kapcsolatos életünk ügyes-bajos dolgaink előmozdítására, az általuk észlelt, vagy értésükre adott anomáliák kezeltetésére, orvosoltatására. Anélkül, hogy a gyűrű leesne az ujjacskájukról.

5. Te Zoltán, az alábbiak szerint a teljes lakosságot szólítanád név szerint, a kollektív szemetelés "bűne vádjával", mégpontosabban azt várnád el, hogy a "szemléletváltoztatás" igyekezetében maga a nép bírja rá a galád szemetelőt arra, hogy változtasson irritáló szokásán. Csakhogy változtak az idők, a mi túlliberalizált világunkban, amikor kétszáz forintokért vágják el a polgár torkát, nem éppen bölcs dolog a renitenseket bármilyen hangszínen is megszólítani anélkül, hogy ne tegye ki az ember magát a pofánvágás és hasbarugdosás eshetőségének. Zömében a nép, félti az irháját, még ha tudja is azt, hogy ahogy vér kezd folyni, abban a pillanatban okuk van a rendőröknek megjelenni, és konstatálni a történtteket :(.

6. Zoltán, a képviselő képviseljen bennünket, bennünket akik megválasztottuk, és igyekezzen mindenben annak szellemiségében kedvünkben járni, ahogy választások idején ígérte mindannyiunknak. Tudja meg ő, ki/mi az illetékes egy-egy közérdekű anomália esetén, és terjessze elő észrevételeit képviselői tisztsége teljes súlyával! Kendőzetlenül.

Mijo

Előzmény: gazo2 (5)
gazo2 Creative Commons License 2003.05.10 0 0 5
Tegnap délután a zsilipnél jártam, hogy lefényképezzem a Danubia Művészeti Iskoal tanulóinak, a hozzájuk csatlakozott tanároknak és szülőknek szemétgyűjtési akcióját. (Úgy tudom, délelőtt a bajaszentistváni gyerekek is kint voltak. Szép és nemes dolognak tartom, Kammerer Péter, a Duna-Dráva Nemzeti Park őre a szabadnapját áldozta a célra.
A véletlen úgy hozta, hogy néhány nyppal ezelőtt írtam ezzel kapcsolatos cikket. A jobbítást a szemléletváltoztatásban kerestem. De a felelőst is inkább a lelkiismeretlen szemetelőkben keresném, mint a képviselőtestület tagjaiban. (Nem vagyok bérelt ügynöke a testületnek, de azt nem tagadom, hogy - bár nem ismerem minden tagját - többeket igen nagyra becsülök. Nem vagyok benne biztos, hogy a szemét elszállításában, vagy a szállítás elrendelésében való közreműködés a testület dolga.)
Jómagam igyekszem közreműködni a szemlélet változtatásban. Néhány évvel ezelőtt még hangos népneveléssel, most már inkább - így volt ez például tegnapelőtt is a vízügyi labor előtti parkolóban. Az alig elszívott cigarettát felszedtem, elnyomtan, és a szeméttartó megfelelő kis rekeszébe tettem. Az izomagyú briganti ezt is személyes sértésnek vette. Első gondolata az volt, hogy nekemesik, szerencséjére meggondolta, és megelégedett azzal, hogy szókincse teljes egészét reám öntse.
Én valószínűleg a jövőben is szólni fogok a szemetelőnek, - az ember egy bizonyos koron felül már nehezen változik -, a megoldást azonban nem ebben, hanem a szemetelés ellenes közhangulat kialakításában látom.
Előzmény: Mijo (4)
Mijo Creative Commons License 2003.05.09 0 0 4

Egy hét alatt, ahogy sokmindent tenni lehet, úgy semmit se.
Mivel konkrétan tudom, hogy az illetékes hivatalok munkatársai figyelemmel kísérik e fórum történéseit, kizártnak tartottam, hogy az elmúlt hét alatt ne történjenek intézkedések az előzményekben feltárt anomáliák vonatkozásában.

Meggyőződendő, újból helyszíni szemlét tartottam, és a következő változásokról áll módomban beszámolni:

- a szemét minden helyszínen gyarapodott.
- a szemét között nagyobbra nőtt a gaz.
- a szeméthalmok környékén kezd elviselhetetlen bűz terjengeni, az utóbbi napok rekkenő hőségének köszönhetően.
- a szemét változatlanul nem kíván önmagától elvándorolni rendeltetett helyére (bár kétség kívül több helyen is mozog :(..).

Tisztelt képviselő hölgyek és urak, névszerint Barna György, Bartos Nándor, Brachinger Tamás, Dr. Bálint Gábor, Bán Béla, Fábián Sándor, Fercsák Róbert, Glasenhardt János, Hajdú Miklós, Kajtár József, Kernyáné Patarcsity Barbara, Köteles Ilona, Márfai Péter, Mirk Szabolcs, Nagy Attila, Nemes Gábor, Dr. Révfy Zoltán, Sörös László, Szabó Jenő, Széll Péter, Dr. Sziegl Zsuzsanna, Dr. Vácity János, Várhalmi Miklós, Vizin Tamás, Dr. Zöld László Csabáné, Zsigó Róbert!

Önöket nem zavarja, mint várusunk képviselőit, egyben lakóit, hogy Baja egyes területein, éppen úgy néz ki, mint egy elhanyagolt disznóól :(!? Önök között annyi igényes és finom ember található: mérnök, orvos, pedagógus, vállalkozó, jogász, lelkész, sportember, hadd ne soroljam végig .., létezik, hogy egy sincs önök között, ki ne szégyellné, hogy így nézünk ki? Csak önökön múlna, hogy változások történjenek. Talán máris elfelejtették milyen ígéreteknek köszönhetően váltak képviselővé, elfelejtették volna mire is tettek esküt? Ez hihetetlen :(!!! Mi ez kérem: kifehérített ing, és szennyes alsó :(!? Ha önöknek, nagyemberek nem is, de nekem és sokunknak egyszerű csóringereknek ég a képünk a szégyentől! Restelljük, hogy ilyen tehetetlen vezetőink, képviselőink vannak! Nem lehetne ezen a megítélésen esetleg mégis változtatni???

Mijo

Előzmény: Mijo (3)
Mijo Creative Commons License 2003.05.03 0 0 3

Bizony kérem van mit takarítanunk. Szívem szerint ilyenkor szólítanám név szerint az összes bajai képviselőt, hogy hát drága jó hölgyeim és uraim, önök hol élnek, hol kelnek, hol járnak ..., járnak egyáltalán, vagy talán lebegnek a föld színe felett :(!?? De hát az illusztrált talajszinti mocsok felett még a légtisztaság sem lehet kifejezetten ózondús ...

Mint említettem alább, kezdjük a Bokodi úttal. Pedig ha valahol, itt igazán nem indokolt a szanaszéjjel lepakolt szemét, hiszen itt található a Város szeméttelepe, ahova minden akadály nélkül szabadon letehető a kidobásra szánt egyveleg.

Konkrét helyszínünk Baján a Bokodi út, Parkerdővel szembeni területei szinte közvetlenül a közút mellett.




Hiába tesz ki a gazda művelt földje végébe intő sorait, a kutya se törődik vele. Illetve az talán törődne, mivel mindenképpen több esze van, mint némely olyannak, kinek leghűségesebb társa szokott lenni :(.

Story ...

Te rongyos élet ...

Salamander ...

Fajansz ...

Capri-Sonne ...

.. se nem róka, se nem nyúl ...

Sárkány ...

Technics ...

Következő helyszínünk a Pokorny János utca, mely végén a sorompó nélküli vasúti átjáró után érkezünk a Livodába, ami egyik népszerű kiskerti üdülőövezetünket jelenti. Ennek úthálózata kritikán aluli, mintha nem is a városhoz tartozna, mintha itt nem is lennének állandó lakói a városnak. Az itt lakó, esetleg csak pihenni vágyó emberek másod, vagy ki tudja hanyadrendő polgárai településünknek. Hiába tartják zömében ragyogó rendben környezetüket, ha arra sem képes a Város, hogy legalább egyetlen nagyméretű konténert kihelyezzen e "sziget" főbejárata környékén. A MÁV sem jeleskedik figyelmességben, hiszen e terület szélén húzódó vasúti sínpályája környékét elvétve sem takarítja, burjánzik a parlagfű, nem egy, annak pollenjeire allergiás gyermek és felnőtt végtelen keserűségére. (Bajai "zöldek", ti ilyenkor hol vagytok?? Talán sok az adminisztrálni való, meg kell okosan fogalmazni a pályázatok szövegét :(!?)

Az utca vége, közeledve a vasúti átjáróhoz.

Visszatekintés a város felé, a közvetlen háttér, ha hiszi valaki, ha nem, a mentők, az orvosi ügyelet, valamint a kórház területe található :(.. Mondanom se kell (Tisztelt ÁNTSZ!), nyüzsögnek a patkányok :(!!!

Egy példa, hogy igenis igényes a livodai nép önmagával és környezetével szemben. Mégigényesebb lenne, ha segítséget is kapna ehhez, mint kap példa okáért a nép Duna-fürdőn.

A Nagy István utca környéke sem különb, mint a többi, városunkból kivezető úté. Itt a háttérben balról a Bács-Volán, jobbról pedig a Közlekedési Felügyelet székháza látható.

Kiérkeztünk a Szegedi útra (Gólya-sor), az alábbi felvételek - bokrokon fennakadt nylondarabok, szeméthalmok az árkokban - a legutolsó helyijárati buszforduló környékén találhatók.



Fentiek sajnos csak egy kis penetráns ízelitő, és senkinek sem ígérhetem meg azt, hogy nem találok és publikálok hasonló helyszíneket szépséges várusunk területén. Hacsak meg nem kísérelnek megint elhallgattatni, mint tették pár napja fórumtársunk egy kényes informatikai kérdésekkel foglalkozó témakörében. Meggyőződésem, hogy szükséges szembesülnünk valóságunkkal, éppen ideje már kihúzni fejünket a homokból ...

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.04.26 0 0 0

Egy ízben az alábbi felvétellel demonstráltam, miként lehet jó gazda módjára bánni a portával. A nagybaracskai önkormányzat bizony nem rest időnként szociális munkásokkal összeszedetni az út melletti szemetet a falu határában, mint teszik itt is Nagybaracska és Csátalja között. Gondolom feléjük nem hezitálási kérdés az, hogy most ez belterület, vagy külterület.


Vajon mikor érjük meg azt, hogy Baja perifériáján is hasonló módon járnak el az arra illetékesek, különösebb kiadások nélkül téve kísérletet lakóhelyünk szépítésére :(!???? Különös tekintettel a Bokodi út egy jelentős szakaszára!

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.04.24 0 0 topiknyitó


Kedves Széll Péter!
(Tisztelt Önkormányzat!)

Ugyan Baján a Duna-híd felől kiépült az 51-es főútba csatlakozó útszakasz, de a körforgalom átellenes oldala még mindig a mellékelt zsákutcát mutatja.
A folytatásra úgy jelezted, hogy a rendezési terv elfogadása tesz ismét pontot.

Kérdésem: mi a helyzet ezzel a rendezési tervvel, elfogadásra került-e már, és ha igen, aszerint miként zajlanak a továbbiak?

Köszönettel: Muity Mijo
Baja

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!