Keresés

Részletes keresés

staubach Creative Commons License 2013.07.08 0 0 219

Kedves Szabotibor78! A topicnyitóban említett lehülyézéshez szokjál hozzá, ha olyanokat írsz, amit más nem oszt. Önmagában a történész végzettség nem véd meg, ott sincs egyetértés a volt történésekről, megítélésükről. Különösen ' 56 - utánról. Ellenben észt azt osztanak másoknak! Ha valaki nem ért egyet valakivel, ill. a következtetéseivel, akkor az már hülye. Persze ez teljesen szubjektívvá is válik idő közben, mármint a történések okainak megítélése! Hasonlít a Bibliához, mikor ugyanazon mondatot többféleképpen tudnak magyarázni, ami nyilvánvalóan indíttatás kérdése. Ismered Gyurkó László: Arcképvázlat történelmi háttérrel ( 1983 ) c. könyvét? Olvass ilyet is, ne csak a Hatalom évei c. már a címéből is kikövetkeztethető hozzáállású könyveket...  Kádár nyilatkozik valamit, ami megjegyzem nagyon jól hangzik, és hozzáállástól függően máris fújozzák, vagy bólogatnak, hogy ilyen is volt. Számomra Kádár az utolsó hiteles politikus marad ( egyszemélyben és nem pártjával ), függetlenül a pártállástól. Sajnos divat Kádárt kritizálni, miközben az érdemeit, mert volt az is, rendre elhallgatják. Át kellene nézni a korabeli nyugati sajtót is, mert elég vegyes felvágott véleményeket írtak róla! Nem egyértelműen rosszakat. Úgy látom, hogy nálunk negatívabb híre lett a rendszerváltás óta, mint külföldön. Bár a hangadók sem teljesen fehérek, csak mindenki elfelejtett mindent ami akkor volt, most más politikai propaganda van használatban, mint akkor, de a lényeg, a tömegek befolyásolása maradt a régi cél.

afazekas81 Creative Commons License 2013.07.04 0 0 218

"kukába való Kádár"

Csak a csontjai...

Előzmény: staubach (216)
showtimes Creative Commons License 2013.02.17 0 0 217

persze és a délibábba fulladt bele a "közelkeleten"? :)

 

voltak ilyen mesék anno, egyébként a polisario frontos filmje után, de szerintem csak sima irigység :)

 

ami viszont tény, hogy sokat járt terepen (helyszínről felismerhető), arafattal nagy haverok voltak, aki azt is megtette, hogy mikor ment teheránba khomeinihez alit is vitte magával, mint egyetlen frengi (gyaúr) riportert, számtalan exkluzív riportot csinált az arab világban, pl. asszaddal, amit a nyugati tv-k, világlapok is átvettek, mert velük nem nagyon álltak szóba a szocialista közeli arab politikusok. de sharon is nyilatkozott neki (mivel erdélyi magyar zsidó volt  a felesége)...

Előzmény: Molniya (208)
staubach Creative Commons License 2013.02.17 0 0 216

De remélem, nem úgy kezdi a szerző, hogy az kukába való Kádár!:))

Előzmény: Afrikaans8 (215)
Afrikaans8 Creative Commons License 2013.02.17 0 0 215

 

Rainer M. János

A Kádár-korszak, 1956–1989

Kossuth, Bp., 2010

PDF

heiler Creative Commons License 2010.07.08 0 0 214
                21. évforduló
ladikk-óó Creative Commons License 2009.11.07 0 0 212

Tibikém!

Egész jól látod a lényeget.

És ez dicséretes egy történelemszakostól, hisz őket még most is a Kádár korban végzett történészek oktatják, márpedig akkor igencsak válogatott balos érzemű gyerekeket vettek fel oda. Szóval az eltorzított oktatás ellenére lényeglátó tudtál maradni.

Nos, az orosz (keleti) és magyar kultura közti különbséget jól érzékelted. A határvonalat a római, és a bizánci kereszénység közti határ jelzi mérnöki pontossággal.

heiler Creative Commons License 2009.11.07 0 0 211

 

                            http://data.hu/get/941267/Megerte_Ezt_akartad.pdf

 

  Az "Ingyenes letöltés"-re kell klikkelni.

heiler Creative Commons License 2009.01.16 0 0 210

Húsz év telt el.....    Mi is történt ?

 

      http://www.kommunista.net/video/20-ev-20-ember

ouzo Creative Commons License 2007.12.19 0 0 209
Az nem a Frei volt? :)
Előzmény: Molniya (208)
Molniya Creative Commons License 2007.12.19 0 0 208
Én hallottam egy olyan sztorit, hogy állítólag az egyik(ha igaz, lehet hogy többet is) közel-keleti riportját Csepelen(!) csinálta :) Sorkatonák voltak a statiszták. Még vízen úszó hullát is kellett alakítani :) NEm tudom, mi igaz belőle.
Előzmény: ouzo (207)
ouzo Creative Commons License 2007.12.14 0 0 207
Hát mostmár igen, a Rudi ki is rakta Chrudinákot... No meg köpködték ám rendesen addig is....

Hehe, ez jó jelenet, nem emlékszek rá sajnos.
A romániai falurombolásról készült riport sem volt veszélytelen annak idején, meg voltak utána is pár rázós helyzetben. Azt hiszem, halt is meg valamelyik operatőre a Közel-Keleten.
Marha büszke volt rá, hogy bratyiban van Arafattal, elfogult is volt palesztin oldalra, dehát összeségében nem baj, pláne hogy így is nyomasztó a túlsúly a másik oldalon.
Érdekes egy ember volt ez a Chrudinák, ennyi ellenség között vagy nagyon ügyes, vagy nagyon szerencsés volt, hogy elélt 70 évig.

Előzmény: Törölt nick (205)
ouzo Creative Commons License 2007.12.14 0 0 206

Egy: Nem a magyar nép az egyetlen, akit a képviselői átvernek, megtörtént ez már Joe Cockerral is, mindenesetre ez nem hasznos és kívánatos, hanem bűncselekmény, még akkor is, ha nincs felettes, aki rákoppintana a kezükre.

Kettő: Úgy gondolod, ha papír van róla, már csak jogos lehet? Attól, hogy papír van róla, még lehet valami átverés. Ezért pl. a PTK asszem hatodik pontja arról szól, hogy az egyik fél számára nagyon előnytelen szerződés fel lehet bontani. A Baumag ügyfelek biztos sok papírt tudnak neked adni...

Három: az MNB mind a mai napig nem tudja megmondani, pontosan hgoyan és miből származik a magyar államadósság... Mondjuk az is elég gáz, hogy egy olyan cég vesz fel kölcsönt a nevünkben, amely felett nincs felügyeleti jogunk (a magukat liberális nak nevező kg szerint nem szabad az államnak beleszólnia, stb, stb), viszont a működésével kapcsolatos összes felelősség minket terhel.

Tehát még egyszer kérdem: Mi a jogos, a hasznos vagy az igazságos? Attól még nem lesz az, hogy nem vontak érte senkit felelősségre. Vagy legyünk boldogok, hogy a kambodzsai mészárlásokért sem?
Előzmény: Törölt nick (204)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.14 0 0 205

A Panoráma szélsőjobbosnak számítana?

 

Nekem a volt a legemlékeztesebb pillanat, amikor egy romániai pártkongresszusról szóló tudósítás után, Baló ezt mondta:

Mindenki a diktatúra végét várja ..................... Dél-Koreában.

Előzmény: ouzo (203)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.14 0 0 204

"van különbség az üzlet meg a szélhámosság és sikkasztás között..."

és jótékonykodás között

 

Ha kölcsönszerződést kötsz, és annak betartod illetve betartatod a feltételeit, hogy lehet sikkasztásról vagy szélhámosságról beszélni?

Előzmény: ouzo (200)
ouzo Creative Commons License 2007.12.14 0 0 203
Nem, a Tüskevár, a Homoki Nagy IStván filmek, a másfél millió most is jók.
De inkább maradjunk annál a műsornál, ami mostmár szélsőjobbosnak számítana... Sajnos a "tájékoztatásba" már nem fér el ennyi objektivitás, amely annak idején elfért, nem mintha ott ne lett volna meg a látványos befolyásolás.
De legalább a Kádár alatt nem tiltották be a műsorát.
Előzmény: staubach (202)
staubach Creative Commons License 2007.12.14 0 0 202
Nekem inkább a Kucko volt ami tetszett.:-) Meg fekete-fehérben a Cousto kapitány ( remélem jól írtam),a tenger világa,természetfilmek. Gyöngyvirágtól - lombhullásig,stb. Érdekes módon régen nem igazán politizáltam.Még ifjú felnőtt koromban sem. Ugy látszik igaza volt valakinek,hogy mikor egy férfi családot alapít,akkor irányul ezek felé a dolgok felé a figyelme. Persze visszamenőlegesen.:-) És minél inkább rosszabbul érzi magát az ember a bőrében,annál inkább hajlamos nosztalgiázni.
Előzmény: ouzo (201)
ouzo Creative Commons License 2007.12.14 0 0 201
De befejezem, mert OFF.

Inkább a témához:
Melyik volt a legemlékezetesebb Panorámátok?
ouzo Creative Commons License 2007.12.14 0 0 200
Nem jószívűségről van itt szó, hanem van különbség az üzlet meg a szélhámosság és sikkasztás között...
Azt tudom mondani, amit staubachnak is: a demokrátciát is működtetni kell, vannak erre intézmények, amik sajnos nem működnek; itt egyetlen intézmény működik, ami nem is tartozik a demokráciához szorosan, az agit-prop.

"Mi sem adunk csak úgy pénzt a nálunk szegényebbeknek."
Indonézia? :)
Előzmény: Törölt nick (199)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.14 0 0 199

Nem kötelező kölcsönt felvenni.

Arra várni pedig, hogy valaki megszán minket, és pénzt ad nekünk csupa jószívűségből...? Itt, ezen a Földön?

 

Mi sem adunk csak úgy pénzt a nálunk szegényebbeknek.

Előzmény: ouzo (195)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.14 0 0 198

Hülyeségek voltak akkor is most is.

A közutak nem tudom, kinek a tulajdonában vannak, ki adhatja el, ha egyáltalán el lehet őket adni.
Történni fognak ennél cifrább dolgok is, de nem hiszem, hogy ez jellemző lenne erre a rendszerre. Vagy bármelyik másra.

Előzmény: staubach (196)
ouzo Creative Commons License 2007.12.14 0 0 197
Mostmár nagyon közel vagyunk, csak azt kellene még belátnod, hogy a rossz rendszert szidsz, mert az nem az, itt nincs rendszer, csak a nyilatkozatokban. GYakorlatilag szabad bűnőzési övezet vagyunk, banánköztársaság, sem a kapitalista gazdasági modell, sem a demokratikus állam nem állt fel nálunk. Azt is lehet mondani, hogy posztkáderista rendszer vagyunk.
(Én is legszoktam a kommunistázásról, mert vannak igazi komcsik, többek között az őskeresztények meg a hippik, no azokat nem szidom, inkább átálltam bolsizni meg sztálinistázni, mert az fedi a valóságot.)
Előzmény: staubach (196)
staubach Creative Commons License 2007.12.14 0 0 196
A fél falun,konkrétan egy fél falut értek!!Ugy ahogy írom.Ami azt jelenti,hogy le van zárva a falu fele,az ott lakóktól,és ha a falu másik felén lenne dolguk,akkor irány ki a főútra,vagy a fóldekre és ugy körbe.Ahogy írom!:-) Nem egy két ház az utcában,hanem az egész utca tokkal vonóval.Ez egy kis falunál nem mindegy.
Előzmény: Törölt nick (192)
ouzo Creative Commons License 2007.12.13 0 0 195
A letarolás abban áll, hogy a befektetések, kölcsönöket illetően nekünk van beleszólásunk a felhasználásba... Egy példát említek: A németektől kaptunk ~10 éve 1.5 milliárd márka kedvezményes kölcsönt vasútfelújításra; azzal kis feltétellel, hogy a tervezést meg a kivitelezést német cégek végzik.. Na most ez szerinted nagylelkű adomány volt vagy a szurolt helyzetünk gátlástalan kihasználása?
Előzmény: Törölt nick (194)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.13 0 0 194

Szerinted nincs (nem volt) szüksége az országnak tőkére?

És miben áll a letarolás szerinted?

Előzmény: ouzo (193)
ouzo Creative Commons License 2007.12.13 0 0 193
Én is azt véleményeztem, hogy a konszolidált diktatúrát az újabb forradalomtól való félelmükben engedélyezték...
Igazából 56 nem is katonailag lehetett félelmetes nekik, hanem ugye az itt állomásozó egységeket a végén ki kellett vonni, mert ideológiailag megbízhatatlanokká váltak. Ez nagyobbat durrant, mint a fegyveres ellenállás.

"A külföldi tőkére Kádárék elhibázott gazdaságpolitikája miatt van szükségünk."
Ez nem így van, az úgynevezett külföldi tőke egyszerűen letarolt minket, mint annak idején az orosz tankok, és ettől a veleljéig korrupt, pitiáner, semmiheznemértő, hazaáruló (Kádár-rendszerben kitenyésztett) mostani elitünknek kellene megvédeni, hát ugye...
Kádár ezekhez képest nacionalista, elvakult, ügybuzgó lokálpatrióta volt. (ezekhez képest, ezt hangsúlyoznám)
Előzmény: Törölt nick (192)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.13 0 0 192

Természetesen Kádárék sem egy virágzó országot vettek át. És biztosan voltak olyan intézkedéseik is, amelyek az ország haladását szolgálták.

 

De azzal, hogy hitelekből finaszírozták az életszínvonalat, bűnt követtek el velünk és az utódainkkal szemben. Ráadásul mindezt nem pusztán azért tették, mert szerették a kisembereket (emlékezz vissza, a 70-es, 80-as években kik gazdagodtak meg látványosan? kisemeberek vagy pedig maszekok, nőgyógyászok, stb.), hanem mert féltek egy új '56-tól.

 

 

A külföldi tőkére Kádárék elhibázott gazdaságpolitikája miatt van szükségünk.

És azt se felejtsd el, hogy mostanra mi is (mármint magyarok) is megjelenünk befektetőként külföldön: Románia, Ukrajna, Oroszország, Bulgária, Horvátország, stb.

 

Mi bajod van "urizálással"?

 

Mit értesz azon, hogy eladtak egy fél falut? Magyarok is vesznek házakat Horvátországban.

 

Ostorozni - természetesen  - lehet és kell is ezt a rendszert, és különösen a működtetőit. A sajtó folyamatosan ezt teszi. A Kádár-rendszerben ez azért nem pontosan így volt, nem igaz?

Előzmény: staubach (189)
ouzo Creative Commons License 2007.12.13 0 0 191
Nem beszélve arról, hogy a német munkás szintén meg tudta magának venni a lakást, meg hozzá az opelt, nem a trabantot.

Aki annak idején nem volt meggyőzve arról, hogy mégse a cocilizmus a legjobb rendszer, az elment Balatonra, és ott megláthatta, hogyan élnek a büdöskapitalista rendszer kizsákmányolt munkásai (hiszen a pórnép járt/jár a Balatonra), hát utána csak azért nem használta seggpircnek a népszabit, mert fogott a festék...

És talán a 1989-ben a Váci utcai boltokban volt kiírva, hogy osztrákok ne lopjatok?
Előzmény: Törölt nick (187)
staubach Creative Commons License 2007.12.12 0 0 190
Panel proli? Nézzük csak,te hány éves vagy? Ez egy alapkérdés,mert mint előbb megállapította az előttemszóló, nincs teljes átfogó ismerte ahhoz hogy egyértelműsítsük a rendszer erényeit és hibáit. ( bár megjegyzem,hogy én is írtam már,hogy kb. száz év múlva lehet talán korrekt és pártatlan véleményt alkotni,az akkori kutatóknak) Hát aki nem élt akkor,max öt éves ha volt fogalma se lehet arról a légkörről. Arról a panel prolis légkörről,arról a minél kevesebbet tudunk,annál boldogabbak vagyunk légkörről,arról az általános elvtársi összejárásokról,a gyárban a kultúrkörökben,az iskolákban,a különféle táborokban,vagy egyszerűen a kocsmákban ( ahol nem kellett számolni hány korsót ivott meg,mert olcsó volt.)!Arról a létbiztonsági érzésről,mikor tudom,hogy van jövőm. És nem csak a lumpeneknek,hanem,minden becsületes munkát végzőnek! A te családod mi volt reakciós értelmiségi? Akkor most hol vannak,ha annyira értenek a dogokhoz,a politikához,a gazdasághoz,stb? Nyugaton könnyen mondanak véleményt,mert ott a szocialista rendszert , csak a nyugati propagandákból ismerték. Ott fogalmuk sincs,hogyan lehet melósként onnan nyugdíjba menni,ahol élete nagy részében dolgozott és tudta,hogy jövőre is ott dolgozhat,ha akar. Ha ezek az érzések panel prolisok,akkor az vagyok. Egyébként nem panel,hanem tégla ház.:-) Attól függetlenül,ha mindenkinek "csak" trabantra,vagy zsigulira tellett és boldog volt tőle,akkor elérte a Kádár a lényeget. Boldogabb nemzetet. Ma miért lenne jobb? Nem mondok semmit,nézz körbe. De ne csak a fitness termekben,ahol munkát nem látott emberek járnak elkölteni az összelopott pénzüket ( tisztelet a kivételeknek,mert azért mindíg vannak),hanem a konkrétan dolgozni járók között.
Előzmény: csörgő morgó (188)
staubach Creative Commons License 2007.12.12 0 0 189
Ne felejtsd el,hogy mint valahol már írtam is, ha így fogod fel,akkor egészen Mátyásig,el lehet menni,az Ősök hibája című operában. Nem gondolod? Mint írtam is,a magyar politikai elit,tisztelet a kivételnek egy kalap ........ t ért. Ma is természetesen. De ha már Kádár,akkor azt is látni kell,hogy (és ez is tény) Kádár ahogy lehetett tompította az orosz érdekeket és ez is valami. Nem véletlen,hogy akkoriban a blokk államai közül mi éltünk a legjobban,még ha hitelekből is. De azt nagyrészt a belső élet javítására fordították. A jó akarat megvolt.:-) Szemben ma mit látsz? Mindent nekünk nektek semmit,hitel - hitel hátán. Urizálás hegyek. A nép folyamatos alázása. A külföldi tőke feltétel nélküli kiszolgálása. Na ez azért durva. A Kádár alatt nem adták el a fél falut magánvállalkozónak. Még akkor sem csinálták. Ma? Konkrét példát láttam. De ezt már sokszor idéztem. Ha valamelyik rendszert,akkor ezt a mait lehet igazán ostorozni.Jólehet állítólag szabad és nem függ senkitől és semmitő ( mint Kádár az oroszoktól)l! Persze ez hazugság. Csak nem katonailag vagyunk megszállva,hanem gazdaságilag és persze politikailag ( ez mindíg együtt jár) függünk,a nem vörös , sarlós,kalapácsos zászlótól,de a kék csillagostól.:-)
Előzmény: Törölt nick (187)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!