Keresés

Részletes keresés

Diótörő Creative Commons License 2015.09.25 0 0 643

" Gladiátorok fosztogatnak Rómában "

" A Julius Caesarnak öltözött férfi azonban .....a gladiátorok a császár védelmére siettek.

Caesar nem volt császár !!!!

rhénai Creative Commons License 2015.09.16 0 0 642

Ne legyen illuziónk !

Ezt nem olvassa a szerkesztőség !

Én most leirom hogy menekült akit kergetnek. Aki Pakisztánban sérelmet szenved az Indiába /szomszéd / menekül de ha átgázol hét demokrácián és a NÉMET életszinvonal kell neki az MÁR NEM MENEKÜLT :)))) Kiokositottam őket ! Fogadjunk hogy az index cikkeiben továbbra is "menekültek"-ről irnak . Fogadunk ?

Törölt nick Creative Commons License 2015.09.08 0 0 641

Beszélni kicsike mátyár? :-)

 

smith Creative Commons License 2015.08.13 0 0 640

http://index.hu/mindekozben/poszt/2015/08/12/nem_csak_a_tisza_apad_a_melegben/

 

Hatásvadász a kép, ezért nem ártott volna hozzátenni, hogy Călărași-nál nem a Duna főága folyik, hanem a Borcsa néven ismert mellékág. Na most ez úgy viszonyul a főághoz kb. mint a Szentendrei ág itthon. Bonyolít ugyan hajóforgalmat, de annak jelentősége elhanyagolható a főághoz képst.

Erzsébet Balogh Creative Commons License 2015.08.06 0 0 639

Tisztelt Szerkesztőség !

 

Sajnos az Index  cikk írója aki a Quaestor károsultakról ir nincs tisztába a valósággal. Ugyanis nem igaz hogy 27.ezer ember kártalanítva van. Ugynis a jelenleg érvényben lévő kártalanítási törvény nincs végrehajtva  ami most hatályos, ezért a BAVA törvény szerint megy a kártalanítás és igy a 6. millió alattiak is csak töredék összeget kaptak a fiktiv nem fiktiv kötvények miatt. Saját adataim 5.3 mlii ből 3.8-at kaptam a szomszédom 3 mill ből 1.4 et a másik 1.9 ből  1-miill kapott és sorolhatnám. 6 milliót az kapott aki 10 milló fölött  veszitett  nem kell keverni hogy mindenki kártalanítva  6 mill alatt kb 60-70 % ot kaptunk mig 6 mill felett  változó 20-% tól változó tehát ne vezessék meg az embereket valótlan adatokkal járjanak utána menjenek el ma 10-14 óra között a MNB elé a tüntetésére  és megtudják az igazságot  vagy a debreceni aug 15-i aug 19-i tüntetésre.

Vagy arról van szó hogy Önök a Kormány szócsövei és megmondják mit kell leirni és nem érdekes az igazság. Írjanak már arról hol vannak a bűnösök aki ellopták a pénzünket. Rogán Antalt idézve ez egy rablás büncselekmény  mondta áprilisba és lett törvény azonnal mert a Kormány is nyakig benne van, és most ezt nem hajtják végre, nem keresik azt akik elvették a pénzünket az ügyészség nem csinál semmit. Ennek járjanak utána és ne irjanak hazugságot. Örülnék ha valaki elolvasná és elgondolkozna rajta mit tesz ha nem igazat ir .              Köszönöm 

Debrecen 2015 aug 6.

 

                                                                       Dr vékony Győzőné Debrecenből

kb. Creative Commons License 2015.07.22 0 0 638

Ha kifejtem, hogy miért írtam azt amit, talán egyet fogunk érteni a végén.

A kínai nyelv latin, ciril, stb. betűs átírására a legtöbb nemzet alkotott saját átírást, az oroszoktól az amerikaiakig, volt aki többet is. Mint például Magyarország, ami egyből kétféle átírást is kitalált az ötvenes években, a tudományos és a népszerű átírásokat.

A tudományos abból a szempontból jó, hogy legalább használható, mert amit leír valaki a tudományos magyar átírásban, az egyértelműen értelmezhető. Ennek ellenére ma már a sinológiai szakma egyáltalán nem használja, ahogy a pinyin átírást szinte az egész világ átvette, úgy hosszú évek óta a magyar nyelven publikált szakkönyvekben is a pinyin az egyedüluralkodó. 

A helyesírási szabályzat szerint a kínai szavakat a népszerű magyar átírásban kell írni, ezt a legtöbb magyar sajtótermék igyekszik követni, sajnos kissebb mint nagyobb sikerrel. Nyilván lehetne törekedni arra, hogy helyesen használják a népszerű átírást, ezzel szemben gyakorlatilag nincs olyan magyar nyelvű cikk amiben ne lenne elírva az abban szereplő kínai szavak egy része vagy egésze. Nem biztos, hogy sikerrel kecsegtetne, ha az lenne a feladat, hogy keressünk az elmúlt 15(!) évből 5 olyan magyar nyelvű cikket, amiben cikkenként szerepel minimum 3 kínai kifejezés, név és azok hibátlanul vannak áttéve a népszerű magyar átírásba.

Ez, a laikusoknak kitalált népszerű magyar átírás ugyanakkor számos problémával küzd. Azt most tegyük félre, hogy mennyire alkalmas a kínai kiejtés visszaadására. Két ettől függetlenül létező alapvető probléma is van vele. Az egyik, hogy az átírás veszteségesen egyszerűsít, mivel több eltérő hangot is ugyanarra a magyar betűre ír át, így amit erre egyszer átírnak, az már nem feleltethető meg egy kínai hangnak (ezért kellett mellé anno a tudományos átírás). A másik, hogy a pinyin átírás a kínai nyelv latinbetűs átírása - az útlevelektől a kínai utcanévtáblákon át az idegen nyelvű kiadványokig, mindenhol ez szerepel, akárhol is jelenik meg a világon. A pinyin és a népszerű magyar a felismerhetetlenségig különbözik egymástól (ha nem így lenne, akkor az átírási táblázatok használatára kényszerített újságírók nem rontanák el ilyen könnyen az átírást), tehát a magyar átlagember - akinek az életét megkönnyebítendő találták ki ezt az átírást a múlt század közepén - egyszerűen képtelen beazonosítani az egyik átírásban látott nevet a másik átírásban olvasottal. Gyakorlatilag a világon mindenki más feladta a saját egyedi átírását (amik azért születtek, mert nem volt más és valahogy le kellett írni a kínai szavakat) és átvette a pinyint. Nálunk, függetlenül attól, hogy a magyar utazik Kínába vagy a kínai Magyarországra, napi szinten problémát okoz, hogy a mai napig érvényben van egy egyedi, lassan hatvan éve kitalált és egyértelműen rossz átírás.

Amit ráadásul nem tudunk helyesen használni. Ezért írtam azt, amit.

 

 

 

Előzmény: Mr Reacher (635)
smith Creative Commons License 2015.07.22 0 0 637

Na most ha ez a velveten megy, akkor szavam nem lenne, de a tudomány rovatból csúnyán kilóg.

http://index.hu/tudomany/2015/07/22/bele_lehet_halni_a_kanikulaba/

 

"az ember óránként akár 2-4 liter folyadékot is veszíthet, pusztán az izzadással.

Ez megfelel 1200 kalória elégetésének, ami a fogyókúrázóknak jó hír lehet, de érdemes ezzel óvatosnak lenni. 1200 kalória lebontásához egy óra alatt 20 kilométert kéne lefutnunk, márpedig a szervezetet nem erre készítették föl."

 

Ha a cikkíró a párolgással elvesztett hőről beszél, akkor ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyi táplálék lebontásával keletkezne ennyi hő, mert ha nincs ott az a felesleges hő, akkor nincs izzadás és nincs párolgás sem.

Azután számoljunk: ha egy 8 órás műszakban óránként két litert veszít a melós, de csak egy litert tud bevinni, amint a cikkíró állítja, akkor a műszak végére éppen 8 liter folyadékhiánya lesz. De mivel csak egy litert tud pótolni óránként, lefekvésig mást se fog tenni, mint inni. Életszerű ez így, ja. Ja, és a 8 liter egy 70kg-os felnőtt 60%-os víztartalmának (42 liter) hozzávetőleg 20 százaléka, tehát az illető keringése ekkor már aligha lesz értelmezhető tartományban.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a folyadékveszteségnél sokkal súlyosabb a sóvesztés következménye, nem véletlenül találták ki a melegüzemi munkahelyekre a sós szódát, száz éve.

kb. Creative Commons License 2015.07.22 0 0 636

Mivel még aznap javította a szerző az elírást, itt egy mai rossz magyarítás:

 

Ebben a toronyházban mindenki úgy érezheti magát, mint az Indexben

Kína méltán híres építészeti megoldásainak egyikeként született meg ez a toronyházat körülölelő körgyűrű Guangcsouban. Egy darabig talán érdekes lehet, ha a lakás minden ablaka a forgalomra néz, de pár nap után biztos nyomasztóvá válik, az állandó szmogról nem is beszélve.

 

A cikkben szereplő verzió sehogy sem jó. Guangzhou neve helyesen átírva Kuangcsou lenne népszerű magyarra átírásban, ha nem lenne ugyanolyan kivétel mint Peking (Beijing-Pejcsing helyett), tehát magyar szövegben a város neve helyesen Kanton

Előzmény: kb. (634)
Mr Reacher Creative Commons License 2015.07.16 0 0 635

de mindenkinek jobb és egyszerűbb lenne, ha felesleges és hibás "magyarítás" helyett maradna az Index az eredeti Zhang Shifannál.

 

Ez lenne a helytelen.

Előzmény: kb. (634)
kb. Creative Commons License 2015.07.16 0 0 634

A kínai nevek átírását sajnos szinte minden alkalommal elrontják, itt egy mai példa: Cseng Shifan lett az alábbi cikkben Zhang Shifanból. Hol is kezdjem, ha át akarja valaki írni a pinyin átírásból népszerű magyarba, akkor ne csak a családnevet (Zhang), de az utónevet (Shifan) is írja át. Ha meg már átírja, akkor tegye helyesen, a Zhang népszerű magyarban Csang és nem Cseng. Szóval helyesen népszerű magyar átírásban Csang Sifant kell írni, de mindenkinek jobb és egyszerűbb lenne, ha felesleges és hibás "magyarítás" helyett maradna az Index az eredeti Zhang Shifannál.

 

http://index.hu/mindekozben/poszt/2015/07/16/itt_az_orult_kinai_furdomaszkok_uj_generacioja/

dinaodi Creative Commons License 2015.07.10 0 0 633

Tisztelt INDEX!!! 
Önök közölték Lázár Úr nyilatkozatát, miszerint kifizették a 6M Ft-ot. Bocsánat az sem annyi lesz, mert fiktív-nem fiktív játszadozást elővették, holott a törvény amit ők hoztak nem tesz különbséget közöttük, tehát a lényeg, ha nem nyilvánítanak valakit fiktívnek, akkor semmit nem kap, vagy valamilyen % - bűvészmutatvánnyal a felét mondjuk a 6M Ft-nak (senki nem tudja mi alapján hozzák a döntést, hiszen jeles pénzügyi szakemberek a kormány felkérésére hivatalos állásfoglalásban jelezték, hogy nem lehet különválasztani és megállapítani az eredetet!)A beva ügyfélszolgálata szerint is csak a fiktív számlák lesznek fizetve!-tehát Lázár Úr még arra sem vette a fáradságot, hogy elemi szinten tájékozódjon ez ügyben.A kártalanítási leveleket majd 2015.07.13 napjától kézbesítik csak!!!-átfutási idő 2-3 hét!-akkor most rajtunk kívül kinek is fizettek már???!!!A kifizetéseknek is egy időben kellett volna történni 30M Ft-ig a törvény szerint.A törvényt senki nem függesztette fel a mai napig hatályos, tehát a törvényszegés a kormányzati szintig nyúlik fel.Az alap üres kasszájáról a kifizetés előtt 1héttel szereztünk tudomást.Azt hiszem, hogy ez a nemtörődöm, slendrián, flegma magatartás jellemző a mai magyar politikai elitre!
A MNB-nak a törvény szerint fel kellett volna tölteni a QKKA(QA)-alapját, áthidaló hitellel, amit az első perctől a törvény kimond, utána a bankoktól a hozzájárulásokat beszedni, amit a bankok visszakapnak majd a bankadó levonás, QKKA(QA) törlesztés, a Qaestor vagyon értékesítéséből.
Törvényt szegnek, hazudnak, becsapják emberek tízezreit, akit nem ma azt holnap.Sajnos a jogállamiság léte megkérdőjelezhető és alapjaiban sincs meg.Kérem, hogy önök is olvassák el a kárrendezési szabályzatot, hogy korrekt és hiteles információval szolgálhassanak olvasóiknak.

Köszönöm fáradozásukat!
2015. 07.10.
                     Qaestor károsultak

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.06 0 0 632

A támogatott európai országok listáján ott van az Egyesült Államok,az Egyesült Királyság, Spanyolország, Japán, Olaszország, Németország, Franciaország, Kanada és Ausztria.

 

Megint egy Hegyeshalmi villanyblikkum.

http://index.hu/tech/2015/07/06/brutalis_szulinapi_learazast_tart_az_amazon/

Diótörő Creative Commons License 2015.06.13 0 0 631

"Itt az eddigi legjobb magyarázat a Ceres titokzatos foltjaira " c- cikkben:

"A legutóbbi adag 4400 méterről készült "

Ejnye már Dani fiam, nem kilométer lesz az a 4400 méter ?

emp Creative Commons License 2015.06.10 0 0 630

bocs, de ebben tévedsz.

a kardcsörtetés létező szó, javaslom az MTA oldalait ellenőrzésre.

pl.: http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/suggest#

 

Előzmény: kneissl (622)
kb. Creative Commons License 2015.06.10 0 0 629

"Szingapúr legmagasabb hegycsúcsán" írja az Index. Pár napja még helyesen írták, hogy ez a földrengés Malájziában volt, vajon miért került át hirtelen Szingapúrba? 

Meztelen turisták miatt volt földrengés Szingapúrban

Négy külföldit őrizetbe vettek, a hegyet speciális rituáléval akarják megbékíteni. Tovább »

forrás: Index.hu

nameless133 Creative Commons License 2015.05.30 0 0 628

http://index.hu/tudomany/til/2015/05/29/a_gazalarcos_gyerekek_szigete/

 

Miért kell átvenni a más oldalakon írt bullshitet 1:1-ben képpel együtt? Mindenhol, ahol ezt a cikket írják, ugyan azt a 1930-as évekből származó szovjet(!! tehát nem egyáltalán nem japán) gázmaszkos civileket ábrázoló képet rakják be.

Ahogy nézem, a videónak sincs sok köze a cikkhez.

Diótörő Creative Commons License 2015.05.29 0 0 627

Az egész világ látja, de senki nem érti című cikkben van ez a mondatrész:

" így másodpercenként több ezer kilométeres sebességgel kereszteznék egymás útját "

Másodpercenként csak max. 8 km-es sebességről lehet szó.

Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2015.05.22 -1 0 626

Anyacsavarokká, mi?! Valami vagy csavar vagy anya, te...

dave6847 Creative Commons License 2015.05.17 0 0 625

http://www.origo.hu/itthon/20150516-mozgalomma-alakul-a-schmuck-andor-vezette-szocialdemokratak-magyar-polgari-partja.html

Kijelentést TETT.Hova ? A kijelentést lehet tenni ? :))) nem. Én kijelentek te kijelentesz.....de a kijelentés tevésének eszközlése HÜLYESÉG.

 / Amugy Schmuck Andor sohasem volt politikus csak humorista . Torgyán kategória : rágondolok és már vigyorgok is. /

smith Creative Commons License 2015.04.01 0 0 624

Halott ember nevével nem viccelünk, ugye?

Ne lepődjön meg, amikor az Andrássy úton szembejön ez a hajó

Kerekeket szereltek a Moszkva osztályú hajóra, ami 80 turistát visz végig a városon, aztán befordul a Dunába. Tovább »

forrás: Index.hu

" nyilatkozta Droppa Kálmán hajóskapitány."

smith Creative Commons License 2015.03.16 0 0 623

Erre egyik trainspotter sem számított

Burtális balesetet vett kamerára két gyanútlan vonatrajongó az amerikai Louiseville-ben. Tovább »

forrás: Index.hu

 

100 vagonból álló, 400 tonnát szállító tehervonat elé,

 

A 4000 tonna is csak óvatos alá becslés lenne, ismerve az amerikai vasutak járműveit, csak a mozdony biztosan több, mit 100t.

kneissl Creative Commons License 2015.03.16 0 0 622

Eddig féltek, most már pánikolnak az oroszoktól a balti országokban

A hétfőn elrendelt orosz harckészültségi gyakorlat csak megerősítette a három exszovjet EU-tagot abban, hogy Putyin függetlenségüket fenyegeti. Sorozás Litvániában, amerikai harckocsik parádéja Észtországban. Tovább »

forrás: Index.hu

 

valaki esetleg kijavíthatná a "kardcsörtetés"-t  (ugyanis ilyen szó nincs)

 

"kardcsörgetés"-re, ami azt a jelenséget írta le mikor is valaki csörgette az oldalán lógó kardot - mintegy fenyegetésképpen... 

 

(Az egész szerkesztőségben nincs egyetlen helyesírási szótár?)

Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2015.02.28 -1 1 621

Beszélni-e kicsike matyar?

 

 

smith Creative Commons License 2015.02.24 0 1 620

És még nincs vége!

"Ha aznap tiszta lesz az ég, 35 ezer megawatt napenergia-veszteséggel kell számolni;"

Van egy rossz hírem, a megawatt, az nem energia mértékegység.

 

Az áram napfogyatkozás miatt elmarad

A március 20-i részleges napfogyatkozás 35 ezer megawatt energiaveszteséget okozhat Európának. Tovább »

forrás: Index.hu

 

Ja, és a 35 ezer megawattot rendesen 35 gigawattnak kellett volna írni, ha már...

Előzmény: smith (619)
smith Creative Commons License 2015.02.24 0 1 619

Sziporka.

"hogy tízből minden hetedik szülő küzd"

Tehát nem az első, nem az ötödik, nem a kilencedik?

Megnyugtat ez. :-)

Nincs több édességért könyörgés a Lidlben

Az áruház bevezette az egészséges kasszákat. Elmondjuk, miről van szó! Tovább »

forrás: divany.hu

Előzmény: smith (617)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.24 0 0 618

Halálra késeltek egy NAV-ellenőrt Index 2015.02.23. 17:31 Módosítva: 2015-02-23 20:37:13 Késsel támadtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal két munkatársára,

 

Kik? Ugyanis 1 (gyk: egy) elkövető volt.

smith Creative Commons License 2015.02.23 0 0 617

Mire emezt sikerült kipofozni, máris itt a következő:

 

"Ha aktiválják a naperőművet, egyszerre több ezer tükör fogja egy központi toronyra fókuszálni a nap fényét, hogy megolvasszák az ebben tárolt több ezer tonna sót"

 

Annyira tán csak nem hülyék az amcsik, hogy az erőmű 32000 tonna hőhordozó közegét egy 365m magas toronyba akarják tárolni. Az életbe nem melegedne fel, akkor meg odalenne a jó solar powwa! :-)

Előzmény: smith (616)
smith Creative Commons License 2015.02.22 0 0 616

Véletlenül saját strandjuk van Kordáéknak a Balatonon

330 millióért árulja velencei villáját Korda György, amely többet is ér, ugyanis egy baki miatt saját strandja van az ingatlannak. Tovább »

forrás: velvet.hu

 

Tehát a Velencei-tó partjáról egészen a Balatonig ér a telek?

Az de szép. :-P

Diótörő Creative Commons License 2015.02.21 0 0 615

" Gyilkos űrhajóból az űr Volkswagenje lett "

című cikkben van írva

"A szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétákat első fokozatként a második mellé építették, így a rakéta stabilabb és kezelhetőbb lett. "

Ez így nem igaz, mert az oldalsó négy gyorsító fokozat is kerozin-oxigén keverékkel működik.

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.20 0 1 614

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!