Keresés

Részletes keresés

Wágner úr Creative Commons License 2002.02.22 0 0 18
Miért lenne meglepő, amikor az Index fórumokon nem azonosítható, személyhez nem köthető nickek pofáznak mindenféléket és hazudnak, ahogy csak tudnak... hamistanuzni is lehet, de akkor nagyon meg kell vesztegetni a zembert sokk Sörökkel... Ja, kérem szépen, hogy Baján nem nickek, hanem személyek vannak, akik tele vannak személyes adatokkal? Na, az egy másik tészta, azt illetően pedig ott az általad jól ismert állásfoglalás és akkor mindenki saját maga nyeletkezzen, izé, nyilatkozzon, hogy miafrancot akar a saját személyes adataival csinálni, mer'hogy annak ellenére, hogy a franc se kíváncs rá (a zártklubosok kivételével, akik meg nagyon Lyól ismerik egymást, mint a rosszpénzet, de nem is engednek maguk közé senki más jópénzest), az első személyes kívánságára annak a személynek a személyes micsodáit kitakarítják, mer'hogy álláselfoglalás van, amint aztat te jól tudod, de akkor ne vaciláljunk és ne válogassunk, hanem úgy an bloc az egészet bedaráljuk és ihatunk máris.... ahogy ill... Egészség!
Előzmény: Törölt nick (17)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.22 0 0 17
Ez egy meglepő válasz volt. Ezzel mindent elmondtál az index-s fórumokkal kapcsolatban.
Előzmény: Wágner úr (16)
Wágner úr Creative Commons License 2002.02.22 0 0 16
Én ezt sajnos nem tudom, kérem szépen, mer'hogy elméletileg a fórumokon nincs kezelendő adat (csak sok össze-visszapofázás és természetesen Sör meg kimitisz), abban a minutában, amikor valami kezelendő adat (értsd, személyes adat) jelentkezik, az má' meg is szűn... persze úgy, hogy az "adatgazda" ezt kéri, és nem részlegesen, hanem totál... most épp erre várok a Tiborcsik sztrovacsektől, de csak a ZöPö ellen fúj, pedig az "eredeti" kipucolása nélkül az arra való hivatkozások sem takaríthatók el... félmunka nem munka... a Söröt is egészen meg köll inni, az utolsó drága cseppig... Egészség!
Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.22 0 0 15
Kedves Wágner úr!
Kérlek válaszolj arra a kérdésre, hogy kit tekinthetünk (jogi vagy természetes személy nevére vagyok kiváncsi)a FÓRUMOK adatkezelőjének.
Ugyanis ennek a válasznak a birtokában lehet megmondani, hogy ki az egyik alanya az Adatvédelmi Törvényben felsorolt szereplőknek.
Előzmény: Wágner úr (11)
ZöPö Creative Commons License 2002.02.21 0 0 14
"A bajai moderátor NEM TILTHAT le senkit úgy, hogy az egész fórumra ez érvényes legyen."

Ezt te mondod, ez szép. Csakhogy a szabályokat nem te hozod. Ez még szebb.

Előzmény: IsTván (5)
ZöPö Creative Commons License 2002.02.21 0 0 13
"Itt ugyanis azoknak az olvasóknak, akik megtagadják az adataik kiadását, meg van tiltva a fórum "Bajai régió" részének a használata, valamint előfordult már az is, hogy ezért a "szabályszegésért" a bajai moderátor a fórum összes területére vonatkozó letiltással büntetett meg egyéneket."

Ez sajnos nem igaz. Ha tudatlanság szülte ezt a kijelentést, akkor tévedés, ha szándékos torzítás, akkor pedig egyszerűen hazugság. A valóság ugyanis az, hogy a Bajai régió Fórumból senki nem lett a mai napig kitiltva azért, mert nem közölte az adatait. Azon pedig nem kell csodálkozni, hogy egy nick letiltása a teljes Index Fórumra szól, hiszen ha mondjuk a Politika fórum moderátorai tiltanak le valakit, az is a teljes fórumon érvényes.

Előzmény: IsTván (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.21 0 0 12
Azt szeretném tudni, hogy az Index.hu Fórumok részének ki az adatkezelője?
Wágner úr Creative Commons License 2002.02.21 0 0 11
Lyó, akkor szabálytalan... vagy kivétel, ... olyan, mint a pájinka.. amitől erősöd a zember... bizonyára, mer' a konyaktól mozgékonyak leszünk... mindegy.. akkor mostan má' lehet Söröt inni, vagy még toporgunk egy kicsit? Vissza má' nem megyek, mer'hogy megszomjaztam... Egészség!
Előzmény: IsTván (10)
IsTván Creative Commons License 2002.02.21 0 0 10
Szerintem is nyugodtan ismételgethetjük.

1. A bajai fórum JOGILAG az Indexhez tartozik, és ebből következik, hogy az Index Adatvédelmi szabályai vonatkoznak rá.

2. Szabálytalanságot követsz el - te is és mindenki más - ha az Indexet képviselve, az Index eszközeit felhasználva, bizonyos jogokat aszerint osztogatsz, hogy az illető megadta-e az adatait vagy nem.

Ez a két fennti TÉNY teljesen fölöslegesség teszi az általad szépen felépített és többször elismételt teóriát.

Emlékeztetőül:

Az INDEX kötelezi magát, hogy semmilyen szankciót nem érvényesít az olyan felhasználóval szemben, aki a nem kötelezõ adatszolgáltatást megtagadja.

Előzmény: Zaturek Manfred (9)
Zaturek Manfred Creative Commons License 2002.02.21 0 0 9
Ja, ha nem érted, vagy nem akarod érteni... Nem baj, ismételgetjük:

1. Egyetlen egy fórum, így a bajai sem tartozik a szerkesztőség alá. Semmi közük az Indexhez, mint laphoz. Ezt nem mostanában találták ki, hanem még a Nyírő iNteRNeTTo korában. A fórumok teljesen függetlenek és önállóak, minden oldal alján ott van, hogy a szerkesztőség nem vállal felelősséget a fórumokon elhelyezett hozzászólásokért. Nem szól bele direkt módon, hanem a fórumlakókból lett moderátorokra bízza a fórumok használhatóságának a biztosítását. A különböző fórumokon más-más fórummoderátor csoportok működnek, Baján is így volt ez már a kezdet kezdetén. Egy fórum pedig addig él, amig vannak látogatói. Addig vannak látogatói, amig a fórum elkerüli a két végleges fejlődési irányt: a moderáció nélküli anarchia, illetve az agyonmoderálás. Baján a moderáció csak a külső védelmet biztosította, később maguk a bajaiak vesztek össze, ezért csökkent a fórum látogatottsága, de ezen semmiféle moderáció nem segíthet - saját maguknak kell megoldaniuk saját problémáikat! Ne mondd, hogy nem tudtál a bajai kötelező bemutatkozásról - már a belépésnél megjelenik a kis szabálykiegészítésük, a fórummenüben is ott szerepel, hogy a fórumtársak csak saját neves bemutatkozás után fogadják el a hozzászólásokat! Te most vitatod azt a személyi jogot (egyesülési jogot), hogy valakik felelősségteljesen akarnak véleményt mondani saját házatájuk dolgairól?!!! Korlátozni akarod a polgárok (személyek és nem arctalan-személytelen nicktömeg) alapvető szólásszabadságát? Ezeknek ugyanis van ilyenjük, szemben a soknickes virtuális puffancsokkal. Ehhez és csak ehhez kaptak a bajaiak lehetőséget - ezért más az ő fórumuk, mint a többi! Nem kötelező ennek a klubnak a látogatása, de ha már van, akkor biztosítani is fogjuk a zavartalanságát.

2. Ismételten megkérdezem, hogy kik azok a "ti"? Konkrétabban talán, másképp nem kaphatsz választ.

3. A "szabályokkal" pedig még a virtuális térben is csak két dolgot tehetsz - vagy elfogadod, vagy nem. Saját fórumon pedig olyan szabályokat állítasz fel, amit te akarsz, ezt követően mások vagy elfogadják, vagy nem. Ha nem fogadja el valaki, akkor nem megy be oda, ennyi. A szabályellenességet pedig szintén az állapítja meg, akié a fórum. A bajaiak ilyen szabályokat hoztak - nem volt céljuk a látogatottság felduzzasztása, nem is kell oda menni annak, aki ezekkel a szabályokkal nem ért egyet. Az Index többi fórumán (nézd meg mennyi van) nincs ilyen "látogató-korlátozás", ugyanakkor nem Az Index az egyetlen látogatható fórum - nagy a net, jut hely mindenkinek.

4. Ezt is megismétlem, ha nem érted. Az emberek mind értékesek, a nem-emberek hozzájuk képest értéktelenek. A virtuális világban is az ember választ - emberként, személyként vagy valamilyen meg nem fogható virtuális figuraként vesz részt a komoly, illetve nem komoly társalgásban, játékban. Ezt eldönteni az ember, a személy joga. Arra viszont nem kényszeríthet senki embereket, személyeket, hogy - ha úgy választott - nem-emberekkel társalogjon vagy együtt szerepeljen akárhol. Ha még most sem érted a különbséget, akkor alkalomadtán megismétlem, aztán ismét megismétlem... én igazán ráérek...

5. Ismét ne keverd a dolgokat. Engem személy szerint nem érdekel senkinek a valódi neve, ugyanis nekem tökéletesen megfelel az a - hangsúlyozom - játék, amit az általam megszemélyesített virtuális figurákkal játszom. Én magam egy ilyen virtuális hólyag, egy lufi vagyok, nincs is semmiféle személyi jogom a Neten, nem tartok erre igényt. A hozzászólásaim sem képeznek akármilyen maradandó értéket, többnyire olyanok is... Ezért aztán nem is veszek részt a Baján folyó komoly beszélgetésekben - csak annyit voltam ott, amennyi a fórum üzemeltetése (első sorban technikai és szervezési kérdései) szempontjából elengedhetetlenül szükséges volt. Más kérdés, hogy a személyes találkozókon, ahol nem "nickek", hanem emberek találkoztak, én is bemutatkoztam. Más kérdés, hogy ezt követően is az egyszerűség kedvéért, ahogy minden más fórumos találkozón is megszokott, az alapnickemen szólítanak. Nekem ez így felel meg, ha valaki ezek után Bajáról szóba áll velem, akkor azt ő dönti el - virtuális figuraként, vagy való emberként társalgunk. Ezért aztán ezt a többször emlegetett "ti"-t úgy értelmezd, hogy én nem állítok fel szabályokat a bajaiak számára, de az ő szabályaikat és szokásaikat a magam részéről messzemenően tiszteletben tartom.

6. Nem tudom, hogy mit mond erről Uj Péter, de nem vagyok az Index alkalmazottja, nekem Uj Péter nem a főnököm, mint ahogy én sem vagyok senkinek sem a főnöke. Moderátor-összekötőként ismerem valamennyi fórum problémáit, próbálom azokat valahogy megoldani, koordinálok és kommunikálok - szavazati jogom a fórummoderátor csoportokban nincs. Ezek után értheted, hogy tajt mindegy számomra, de a moderátorok számára is az, hogy Uj Péter mit válaszolt neked első nekifutásban. Uj Péter a Lappal fogallkozik, a szerkesztőséggel, ezek itt pedig a fórumok. amiknek semmi közük a Laphoz. Az egész kapcsolat egy kompromisszumon alapul: az Index adja a helyet, lehetőséget és bizonyos technikai segítséget, a fórumlakók telefirkálják, belakják ezt a helyet, egyúttal lehívják a reklámokat, kattintásaikkal nyomják a számlálót, ami ezekhez a reklámokhoz kell, ebből az Index fenn tudja tartani ezeket a fórumokat. A fórumok használhatóságának biztosítása érdekében az Index a fórumlakókból moderátorokat kér fel, akik ingyen és bérmentve megkisérlik többé-kevésbé tiszta állapotban tartani saját lakhelyüket. Ameddig ez a felállás megfelel Az Indexnek és a fórumlakóknak, addig léteznek ezek a fórumok. Másutt más a rendszer, körül lehet nézni.

7. Az "adatvédelmi" részt is megismétlem, én nem bánom, ráérek.... Személyi adatokkal csak személyek rendelkeznek, a törvényes védelem azt jelenti, hogy hozzájárulásuk nélkül ezeket senki más nem használhatja fel. Ha engedély, hozzájárulás nélküli felhasználást kifogásol valaki, akkor az adatokat törlik... és így tovább... és így tovább... Tehát, mit és hol kérsz törölni vagy eltávolítani? Tehát, milyen "adatvédelmi" szabálysértést találtál valahol az Index fórumain? Csak szólj és máris törölve, eltávolítva lesz mindaz, amig jogtalan, szabálytalan. A Bajai Fórumon a saját adataikkal azok rendelkeznek, akik azokat ott beírták. Ha ők kérik, akkor törölve lesznek ezek a személyes adatok.

Szép, hogy ezek szerint másokért aggódsz ennyire - és úgy általában, de talán mégis egyszerűbb lenne, ha a saját személyi adatairól az a személy döntene, aki azoknak az egyedüli törvényes birtokosa.

Na, akkor még hányszor futunk neki?

Előzmény: IsTván (7)
IsTván Creative Commons License 2002.02.21 0 0 8
Összefoglalva:

Ha azt mondjátok valakinek, hogy "amiért a neved nem mondtad meg, nem jöhetsz be erre a fórumra", vagy "amiért bejöttél erre a fórumra anélkül, hogy tudnánk az adataidat, letiltunk az egész fórumra vonatkozólag", az bizony SZANKCIÓ, amit az Index rendelkezésére álló eszközökkel (szoftver) foganatosítottatok.

Ebből következik, hogy megszegtétek az "Adatvédelem" Index által aláírt szabályzatát.

Előzmény: IsTván (7)
IsTván Creative Commons License 2002.02.21 0 0 7
1. Akkor lenne önálló, ha nem közös szerkesztőség alá tartozna, nem közös szerveren lenne, és főleg: nem lennének a nickek közösen használhatók minden fórumra. Ez így igaz. A szabályokban nem látok sehol egy olyan kitételt, hogy ezek nem vonatkoznak arra az esetre, ha az Index egy részét kikiáltjuk magán klubnak. Ha valamit nem vettem észre, segits!

Amit a nickről és személyről mondasz, pont azt igazolja, hogy TI KÜLÖNBSÉGET TESZTEK AZ EMBEREK KÖZÖTT ASZERINT, HOGY KÖZZÉTETTÉK-E A NEVEIKET, VAGY NEM. Ez szabályellenes. Lásd "Adatvédelem".
Mégegyszer: Maga az ilyen "klub" alapítás szabályellenes!

2. Ti megpróbáljátok azzal, hogy nem érzitek magatokra kötelezőnek.

3. Mindenki azzal társalog, akivel akar. De ezt nem volna szabad központilag szabályozni. Nem volna szabad az Index eszközeit felhasználni arra, hogy valaki ellen is diszkrimináljunk aszerint, hogy tudjuk-e az adatait?

4. Ez a fejtegetésed, miszerint az embereket két részre osztod: hólyagokra (vagyis értéktelenekre) és nem hólyagokra (nevesekre) MAGA ELLENTMOND A SZABÁLYZATNAK. Ismétlem: mint magánember, azzal állsz szóba, akivel akarsz. De mint vezetőség, nem támogathatsz szabályellenességet!

5. Tehát szerinted nincs benne semmi baj, ha valakit aszerint diszkrimináltok, hogy tudjátok-e a nevét, vagy sem? A szabályok nem ezt mondják. És ezek a szabályok előbb voltak itt, mint a bajai fórum! Azzal, hogy a bajai moderátor letilt egy nicket, ez a nick az egész fórumon megszűnt. Tehát ASZERINT LETT AZ ILLETŐ BÜNTETVE, HOGY KÖZZÉADTA-E AZ ADATAIT? Ez szabályellenes. De szerintem ezt Új Péter levele is tanusitja. Gondolom, vele nem vitatkozol?

6. Nem erről beszélek. Ezzel az adateltávolítással is bajok vannak, úgy látom.

7. Mondom, hogy nem rólam van szó. Tudok olyan nicket, akit a bajai moderátor tiltott le és hiába kérte a visszaállítást. De ezt talán ő maga jobban tudja, ki volt, mint én.

Előzmény: Zaturek Manfred (6)
Zaturek Manfred Creative Commons License 2002.02.21 0 0 6
1. A Bajai Régió Fórum - teljesen önálló, saját közönséggel rendelkező, deklarált zárt klub, amelyik legfeljebb fizikailag található most is az Index egyik szerverén (nem kötelező, hogy ott legyen, akár egy linkkel is megoldható máshonnan - egyébként azóta nár működik a szintén saját neves Bajai Szalon). Nem a megfoghatatlan "ti", hanem a bajai fórum alapítói "kiáltották" ki annak, méghozzá mindannyian saját polgári néven - személyként, akinek személyiségi jogai vannak, szemben az akármilyen "nickekkel", akiknek nincsenek személyi sem más jogaik, ugyanis nem tekinthetők személynek. Ha a "nicket" személynek tekintené valaki és ahhoz jogok és kötelességek társulnának, akkor azt nem nicknek (amelyikből akármennyi lehet, több nick = több jog?! több kötelesség? több szavazat? több adó?), hanem embernek - személynek- neveznék. Nos, Bajára csak ilyen személyek írhatnak, méghozzá személyi jogaikat gyakorolva.

2. Próbálja meg bárki is nem tiszteletben tartani...

3. Mivel az 1. pontban világosan elmondtam, hogy személyek társalognak személyekkel, minden személynek személyi joga, hogy azzal társalogjon, akivel akar. Ha nem kíván nem-személlyel társalogni, akkor senki sem kényszerítheti erre. Mivel csak neki (a személynek) van választási joga, ezért a nem-személynek nincs más választása.

4. Úgy általában beszélgethetünk akármiről, akár a Baja Fórumról is - ezért is vagyunk itt, te szóba állsz velem, én szóba állok veled, ha te személyként szóba állsz egy virtuális hólyaggal, egy csak itt létező lufival, ha netán partnernek tekintesz, akkor semmi gond... eltrécselünk itten a szabályok megsértéséről, a csúnya időjárásról, bármiről, ami csak eszünkbe jut - az Index nyílt fórumai közül az egyiken vagyunk. Nos, a Baja nem ilyen - ott a virtuális lufihólyag nem partner, illetve csak akkor válhat azzá, ha személyként száll be a vitába.

5. Bármelyik moderátor törölhet és tilthat, a bajamoderátor is! Felelősséggel pedig csak az Indexnek, mint fenntartónak tartozik - ha valami gond van, akkor lemondhat, de az Index is megvonhatja tőle a moderálási jogokat. Más kérdés, hogy az Indexnek az az érdeke, hogy sok legyen a látogató a fórumain, tehát (úgy általában) nem szereti a tiltásokat, de közvetlenül akkor sem szól bele a szerkesztőségtől teljesen független fórumok dolgaiba. A törlések és tiltások pedig szintén nem megváltoztathatatlanok - egy moderátori intézkedést három másik bármikor felülbírálhat, ahogy ez meg is történik sokszor.

6. Ha nem akarsz bejutni, akkor valóban semmi gond - csak úgy eltrécseltünk itt a világ csúnya dolgairól (lásd fenn). A törvényeket (idézett adatvédelmi törvény) be is tartja és be is tartatja Az Index, csupán a törvény az adatok eltávolítását, a törlését írja elő, de arra nincs törvény, hogy mit kötelező a tartalomszolgáltatónak a saját szerverén meghagynia (holnap nincs Index, a gépeket eladják, a vinyókat leformázzák - kin fogod követelni a nagy értéket jelentő bölcs életigazságaid elektronikus tárolását?). Kösz, hogy felhívtad a figyelmemet.

7. Értem én, nem rólad van szó, ahogy mondtad.... de azért sorold csak fel az összes Baján letiltottt nickedet, ha csak a Baja miatt történt a tiltás, akkor a moderátorok visszaadhatják a jogosultságaidat. Én kérek bocsánatot, ha ez szükséges. A moderátor ismerte a szabályokat és jogosan járt el, ha nem engedett be Bajára, mert nem tettél eleget be az ottani követelményeknek. Baja továbbra is zárt - saját neves - klub marad, ezért továbbra sem tanácsos úgy bemenni, hogy ne fogadd el az ottani szokásokat. Most már te tudod, hogy a jelenlegi programadta lehetőségek miatt egy tiltás az összes fórumra fog vonatkozni (igérnek régóta egy újabb verziót, de nem tudom, hogy mikor és egyáltalán lesz-e abból valami), ezért nem tanácsos sorozatban próbálkozni a zárt helyre való bejutással.

Előzmény: IsTván (5)
IsTván Creative Commons License 2002.02.21 0 0 5
1. A bajai fórum NEM zárt klub, hanem az Index (fórum) része. Hogy ti kikiáltottátok annak, nem változtat a lényegen.

2. Ezek szerint csak olyan szabályokat hozhat, amelyek tiszteletben tartják az Index által elfogadott szabályokat.

3. Mi az, hogy nickkel nem állnak szóba? Ez az adatvédelem szabályai szerint megkülönböztető szankció!

4. Nem rólam van szó. Úgy általában a bajai fórumról és a szabályzatokról van szó, amit nem tartanak be.

5. A szabályzatok nem mondanak olyat, hogy csak akkor tartjuk be őket, ha megvannak hozzá a technikai lehetőségeink. Tehát, ebből a szempontból teljesen mellékes, hogy miért. A bajai moderátor NEM TILTHAT le senkit úgy, hogy az egész fórumra ez érvényes legyen.

6. Nem akarok bejutni semmilyen klubba. És hogy "semmi közöm hozzá", sajnos nem érv. A törvényeket be kell tartani. Azért vannak. És legyen neked teljesen mindegy, ki hívja fel erre a figyelmedet.

7. A moderátor adja vissza - bocsánatkérés keretében - az összes baján letiltott nicket. A bocsánatkérés azért lenne ildomos, mert elhalasztotta a kötelességét. Moderátor létére nem ismerte a szabályokat.

Előzmény: Zaturek Manfred (4)
Zaturek Manfred Creative Commons License 2002.02.21 0 0 4
Megismétlem: nem az Index szerkesztősége (amelyiknek egyébként semmi köze a fórumokhoz), hanem egy bajai társaság kért lehetőséget saját neves zárt klub létesítésére. Nem Az Index, hanem ennek a zárt klubnak a tagjai döntöttek úgy, hogy egymással akarnak társalogni saját regionális közéleti problémáikról és ehhez - hogy megfelelő súlyt adjanak - élnek azzal az állampolgári jogukkal, hogy felelősségteljesen - saját néven bemutatkozva - elmondják véleményüket az őket (nem nickként, hanem helybéli szavazó polgárként) érintő dolgokról. Ha más is csatlakozni akar hozzájuk, akkor azt szívesen látják, de "nickkel" nem állnak szóba, csak valós személyekkel. A "nickek" számukra nem partnerek! Ez idáig világos?

Az Index - ehhez az állampolgári (sic!) kezdeményezéshez - helyet és segítséget biztosított, továbbá garantálta, hogy a klub tagjai saját (az Index általános Modus Moderandijától nem eltérő, de a fórumra vonatkozóan azt kiegészített) szabályuk alapján használhatják a saját fórumukat, mégpedig addig, amig ezt ők maguk akarják.

Ezek után ismét megkérdezem, te tagja vagy ennek a zárt klubnak és akarod-e azt használni? Ha nem vagy tagja, akkor semmi közöd hozzá. Ha tagja vagy, de már nem akarsz az lenni, akkor a te személyes adataidat kérésedre azonnal törlik a moderátorok.

Az összes fórumra vonatkozó tiltás pedig technikai hiányosságokból adódik, ugyanis a jelenlegi szoft nem teszi lehetővé azt, hogy a felhasználói jogosultságok fórumonként legyenek állíthatóak. Ezért egy akármilyen tiltás az összes Index fórumra vonatkozik. A bajamoderátorok éppen ezért inkább csak törölnek, de nem tiltanak. Tiltásra akkor kerül sor, amikor valaki mindenáron úgy akar bejutni a zárt klubba, hogy nem hajlandó annak szabályait magára nézve kötelezően elfogadni. Ez már egy fórum ellenes támadásnak számít. Ez is világos? Én ráérek, elmondtam már ezt régebben, bármikor megismétlem...

Épp ezért ne "adatvédelemre" hívatkozz akkor, amikor egyáltalán nem arról van szó, csupán be akarsz jutni egy zárt klubba, amelyiknek szabályát nem fogadod el, társalogni akarsz olyanokkal, akik nem akarnak veled társalogni egészen addig, amig a közös játékszabályokban meg nem állapodtok.

Előzmény: IsTván (3)
IsTván Creative Commons License 2002.02.21 0 0 3
Nem keverek semmit. Azt mondtam, hogy ha az Index szerkesztősége ilyen szabályzatot állított fel, akkor szabályellenesnek minősül minden szankció (kimoderálás, letiltás), ami az adatok megadásán, vagy meg nem adásán alapszik.

Ezek szerint ugyanis, maga a bajai fórum ilyetén létezése szabályellenes.

A bajai fórum nem magán klub, hanem az Index újság része, amire elsősorban vonatkoznak az Index által aláírt

Az Index.hu adatvédelmi elvei, valamint Az MTE Tartalomszolgáltatási Kódexe, csak ezeket betartva hozhat az Index fóruma magának szabályokat.

Ezenkívül, Új Péter hozzám intézett válaszában azt írta, hogy ha a bajai moderátor letilt valakit az egész fórumra vonatkozóan, az mindenképpen szabályba ütköző. Ezek szerint tehát vissza kell minden olyan tagnak adni a nickjét, akit a bajai moderátor tiltott le.

A többi pontról még nem született megegyezés. Ha kell, mindent alá tudok támasztani a szabályzatot idézve.

B. István

Előzmény: Zaturek Manfred (2)
Zaturek Manfred Creative Commons License 2002.02.21 0 0 2
Úgy látszik, keversz valamit. Ha egy zárt klubba (nem az Indexre úgy általában, hanem azon belül egy deklaráltan zárt fórumba) csak azzal a feltétellel lehet bemenni, hogy bemutatkozol és ez világosan ki van írva, méghozzá a zárt klub tagjainak (és nem Az Indexnek úgy általában) a kifejezett akaratából és kivánságára, akkor oda senki más nem megy be azokon kívül, akik ezt a megkötést magukra nézve elfogadják. Ráadásul a korlátozás nem az olvasásra, hanem csak a beírásra vonatkozik, tehát nem az információhoz való hozzájutás, hanem az információ közlése van korlátozva, ami egy magánkézben lévő szervert illetően teljesen szabályos - a saját szerverén mindenki olyan adatokat tárol, amelyeknek tartalmát ő saját maga határozza meg, kivéve azokat, amiket eleve nem tárolhat (adatvédelmi és egyéb törvényes előírások).

Ezek után, mivel a saját adataikkal csak azok rendelkeznek, akik ezeket közölték, ők maguk követelhetik ezeknek a saját személyes adatoknak az eltávolítását (erről szól az adatvédelmi biztos állásfoglalása). A saját adataik és bármilyen más dolgaik publikálását viszont nem követelhetik mástól, csupán saját maguk publikálhatják azokat, ha van hol (pld. saját szerveren).

Ezek után megkérdezem, hogy neked van-e olyan személyes adatod, amit el kell távolítani, aminek a publikálásához nem járulsz hozzá, amit netán bárki is a te hozzájárulásod nélkül publikált?

Az adatvédelem ugyanis ezt jelenti, de nem azt, hogy másnak a dolgait illetően bármit is kifogásolj, netán be akarjál törni egy zárt helyre, amikor világosan ki van írva, hogy az egy zárt hely és csak bizonyos feltételek teljesülése esetén engednek be. Ez ugyanis a zárt helyen érvényes rend és főleg az ott folyó - zártkörű - beszélgetés megzavarását jelenti, enek megfelelően szankcionálandó.

Előzmény: IsTván (1)
IsTván Creative Commons License 2002.02.21 0 0 1
Előzmény: Zaturek Manfred (0)
Zaturek Manfred Creative Commons License 2002.02.21 0 0 0
Az adatvédelmi biztos állásfoglalása egy korábbi bajai megkeresésre:

Az Avtv. 11. § (1) bek. b) pontja alapján az érintett kérheti - jogszabályban elrendelt adatkezelés kivételével - személyes adatainak törlését; a 14. § (2) bek. b) pontja szerint pedig a személyes adatot törölni kell, ha azt az érintett kéri. Tekintettel arra, hogy a kérdéses adatkezelés nem jogszabályon, hanem önkéntes hozzájáruláson alapul, miután nincs ezzel ellentétes megállapodás Önök között, Önnek jogában áll a törlést kérni. Ezt az adatkezelo nem tagadhatja meg.

A személyes adatok védelméhez való, Alkotmányban biztosított alapveto jog a hazai szabályozásban és joggyakorlatban - ideértve az Alkotmánybíróság jogértelmezését is - információs önrendelkezési jogként érvényesül. Ez azt jelenti, hogy személyes adataival mindenki maga rendelkezik, ezt a jogot csak törvény, és csak más alkotmányos jog vagy kötelezettség
érvényesítése érdekében korlátozhatja. A személyes adatokkal való (ön)rendelkezés joga az
alapveto jog része, így arról arról senki sem mondhat le.

Vagyis az Index még abban az esetben sem rendelkezik az Ön adataival az Ön hozzájárulása nélkül, ha Ön a rendelkezési jogról lemondott.

A fentiek alapján megállapítható, hogy amennyiben az Index nem törli az Ön adatait és regisztrált hozzászólásait, jogellenes adatkezelést követ el. Jogellenes adatkezelés esetén az érintett az Avtv. 17§-a, valamint a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 83. -a alapján bírósághoz fordulhat, a perben - az Avtv.-ben és a Ptk.-ban biztosított egyéb igényeken kívül követelheti az esetlegesen felmerült - vagyoni és nem vagyoni - kárának megtérítését is.

A Bajai Régió Fórum - önálló, zárt - saját neves - klub, ezért merőben különbözik az Index minden más fórumától. Az alapító klubtagok - önkéntes alapon - úgy döntöttek, hogy ebbe a zárt fórumban csak olyanok írhatnak, akik saját néven bemutatkoznak. Ezt nem az Index, hanem ennek a zárt klubnak az alapító tagjai határozták meg.

Ezért a senkire sem kötelező érvényű, önként vállalt "klubszabály" értelmében abba a fórumba valóban csak azok írhatnak be, akik a társaság által megszabott követelményeknek eleget tesznek - a moderátorok ehhez mindenféle segítséget megadnak. Abban az esetben, ha bárki - a fenti adatvédelmi biztosi állásfoglalásnak megfelelően - kéri saját személyes adatainak az eltávolítását (ezekkel csak ő és senki más nem rendelkezhet), akkor az Index ennek a kérésnek köteles eleget tenni és eleget is tesz minden ilyen esetben. Senki más nem rendelkezhet és nem is rendelkezik más személyek adataival, ez az ő kizárólagos joguk.

Ugyanakkor egy nem azonosítható, személyhez nem köthető "nicknek" semmiféle személyi joga, személyes adata nincs és nem is lehet azon túl, hogy egyáltalán létezhet egy virtuális térben egy ideig.

IsTván Creative Commons License 2002.02.21 0 0 topiknyitó
Dátum: Thu, 21 Feb 2002 05:49:35 +0100 (CET)
Feladó: Bori Istvan
Címzett: up@mail.index.hu
Tárgy: Adatvedelem

--------------------------------------------------
Tisztelt Főszerkesztő úr!

Szeretném felhívni szives figyelmét arra, hogy "Az INDEX Internet tartalomszolgáltató adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlatá"-t, mely szerint, idézem:

"Az INDEX kötelezi magát, hogy semmilyen szankciót nem érvényesít az olyan felhasználóval szemben, aki a nem kötelező adatszolgáltatást megtagadja."

a Bajai Régió fórumában alkalmazott szabályok és praktikák megsértik.
Itt ugyanis azoknak az olvasóknak, akik megtagadják az adataik kiadását, meg van tiltva a fórum "Bajai régió" részének a használata, valamint előfordult már az is, hogy ezért a "szabályszegésért" a bajai moderátor a fórum összes területére vonatkozó letiltással büntetett meg egyéneket.

Biztos vagyok benne, hogy az Önök által felállított és elfogadott Adatvédelmi Szabályzat nem szándékosan, hanem inkább a szabályzat ismeretének hiánya miatt lett megsértve.

Mivel nem voltam teljesen biztos a dolgomban, kikértem ügyvéd ismerősöm véleményét is. Szerinte is olyan szankciókat alkalmazott a moderátor, amelyeket a szabályzat kifejezetten megtilt.

Kérném, hogy sziveskedjen ezt a dolgot a moderátori karral megbeszélni és remélem, engem nem fog semmiféle szankció érni a freemailos címem miatt:)

Maradok tisztelettel,

B. István

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!