Keresés

Részletes keresés

Gerhardt Creative Commons License 2016.01.29 0 0 9838

Gondolom a kommunális adó változtatása lehet az első lépés.

http://orbottyan.hu/hu/rendeletek_tar

 Nem véletlenül nincs Hírmondó és a decemberit sem rontották el ezzel.

 

Előzmény: Törölt nick (9836)
csakussbéla Creative Commons License 2015.12.28 0 0 9837

Bocsánat, hogy megszólaltam.

 

És hogy visszarántottam a földre a vezetést.

upssz!

Előzmény: Törölt nick (9836)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.27 0 0 9836

Nem kell elvenni a kedvét azoknak, akik még tudnak álmodni. :) Én már felébredtem és lelógott a kezem az ágyról...

Azért kiváncsi lennék, miből tervezi a vezetés ennek akár a töredékét is megvalósítani.

Előzmény: csakussbéla (9835)
csakussbéla Creative Commons License 2015.12.27 0 0 9835

Szuper jó lesz!

 

Majd gumicsizmában sarasan fogunk toporzékolni az új központ előtt.

 

Hmmmmmmm.........

 

Aszfaltos út, járda stb.!!!!

 

Ez kellene.

Előzmény: Sezlony (9834)
Sezlony Creative Commons License 2015.12.24 0 0 9834
csakussbéla Creative Commons License 2015.11.29 0 0 9833

Teljesen egyetértek veled!

 

Igenis, nyilvánosságra kellene hozni a felvételt, nem csak azért, hogy a kíváncsiságunkat kielégítsük. De talán több szem többet lát alapon meglenne az elkövető. Sőt, olyan dolgokat is hallottam, hogy egy-két emberre ráfogták, hogy közük van az ügyhöz, aztán mégsem.

Már csak a félreértések elkerülése miatt is, itt lenne az ideje a felvétel nyilvánosságra hozatalának.

 

Egyébként olyan hírek terjednek, hogy a polgárőrök közül van, aki tudni véli, ki a tettes.

Előzmény: orbottyanidok (9829)
orbottyanidok Creative Commons License 2015.11.22 0 0 9832

Kedves Kópavogur 7 !
Én nem kapok hírmondót, ezért nem tudom miről írt!
Ön meg van győződve, hogy a rendőrség diszpécser központjába be vannak kötve a kamerák?
Egyáltalán rögzítik és megőrzik valahol a felvételeket a törvényeknek megfelelően?

Előzmény: Törölt nick (9830)
TracerT Creative Commons License 2015.11.21 0 0 9831

a nemrég felújított Fő úton, a nagy odafigyelés közepette, sikerült ottfelejteni a téglagyári buszmegállót a téglagyárnál, azaz egy bezárt üzem előtt. ahol nincs sem járda, se világítás, így aki a váci irányba közlekedő buszról, az esti órákban ott száll le, vagy ahhoz igyekszik, az októbertől márciusig konkrét életveszélyben közlekedik az úttestet az ároktól elválasztó mintegy 50 cm-es sávban. a szembejövő autók fényszórója vakít, ha hó van, az sem nagyon látszik, hogy hol is az úttest, hol az árok. régen volt a túloldalon önerőből épített lépcső, meg egy olyan ösvény, ami a Liliom utcára nyílt, de azt az útfelújítás során megsemmisítették. (pedig ott derékszögben lehetett átkelni, csökkentve ezzel a balesetveszélyt.)

 

volt emiatt panasz, a tömegközlekedési fórumon is, a közmeghallgatáson is. elhangzott az ígéret, természetesen megoldják a problémát. áprilisban nyárra ígérte polgármester úr, szeptemberben novemberre.

 

s lőn! novemberre született megoldás. a tél utcát a fő úttól elválasztó erdősávon keresztül haladt egy gyalogösvény. ezt használták azok, akik a gödöllői irányba tartó autóbuszok megállójába igyekeztek, illetve azok is, akik a másik irányba utaztak volna. az erdősávban a nyiladékot kiszélesítették, és kövezett járdát építettek a gyalogösvény helyére. így a gödöllői irányba tartó buszok megállója egy 30 méteres járda segítségével megközelíthető. (pici szépséghiba a dolognak, hogy a tél utca burkolatlan, tehát az ember lába így is, úgy is sáros lesz.)

 

sajnos azok, akik a váci irányba tartó autóbuszokról az esti órákban szállnak le, vagy ahhoz igyekeznek, októbertől márciusig továbbra is konkrét életveszélyben fognak közlekedni, továbbra sincs járda az út mellett, továbbra sincs közvilágítás, sem semmi más, ami a gyalogos közlekedést egy kicsit is megkönnyítené.

 

sokan próbálkoznak elemlámpával világítani maguknak, amit néhány vicces kedvű autós azzal honorál, hogy a távolsági fényszóróval "szembelövi" a gyalogost. ezúton is köszönet nékik, valóban remek tréfa!

 

szomorú, hogy az előző városvezetésnek nem volt annyi esze, vagy körültekintő képessége (esetleg egyik sem), hogy ezt a buszmegállót közelebb helyezze a benzinkúthoz (teszem azt, a Viola utcához), ahol van világítás, s kb. derékszögben át lehetne kelni a Fő úton, relatíve kevéssé veszélyeztetve az ember életét (meg a buszmegálló-öblöt is könnyebb lett volna kialakítani). de legalább ennyire szomorú, hogy a jelenlegi városvezetés ezzel a "semmiből semmibe tartó", 30 méteres járdával gondolta megoldani a problémát. :-(

ennyire olcsó a munkaerő és az építőanyag? ennyire csak az a fontos, hogy egy feladatot ki lehessen pipálni, legalább papíron megoldottnak lehessen jelölni?

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.19 0 0 9830

A hatóság felhasználhatja a felvételeket a nyomozáshoz. De nem ez a lényegi mondanivalóm.

Ebból a hozzászólásból a Hír(m)ondó burkolt támadását vélem kiolvasni. Ezt nem gondolhatja komolyan -kedvesem-, hogy a lapolvasók helyi és távoli vígazságok képes riportja, celeb fotók helyett, bűncselekménynek látszó képeket nézegessen! Hová vezetne ez?!

Előzmény: orbottyanidok (9829)
orbottyanidok Creative Commons License 2015.11.19 0 0 9829

Kedveseim!
Kérlek benneteket beszéljük meg!
Ellopták a központi ovi elől az önkori gépjárművét!
Sétálva látom kamera van felszerelve, és odalát az ovihoz, a parkolóhoz.
Minden tele szokott lenni a városban, hogy ha egy cica eltűnik!
Miért nem tették közzé a hírt?
Miért nem tették közzé a felvételeket?
Az adófizetők pénzéből vették ezt a rengeteg csodakamerát, HD, rendszámfelismerés, és még mit tudom én mi az ördögöt is tud!
Az adófizetők pénzéből van a gépjármű is!
Rendezvény, rendezvény hátán. Celebként vonulnak a képviselőink!
Ki a felelős a milliós kamerák tehetetlenségéért? Miért hallgat mindenki?

 

csakussbéla Creative Commons License 2015.11.08 0 0 9828

Hatalmas áttörés, reális esély van rá, hogy tíz éven belül elkészüljön a szuperakku!

Komoly áttörést ért el Clare Grey cambridge-i kémiatanár és csapata:

laboratóriumi körülmények között sikerült működő líthium-levegő akkumulátort készíteniük.

Ez azért nagy szám, mert a lítium-levegő akkumulátorok elvben tízszer annyi energiát képesek egységnyi területen tárolni, mint a most iparági standardként használt lítium-ion akkumulátorok, magyarán

ezekkel már olyan elektromos autókat lehetne építeni, amelyek hatótávolsága versenyképes lehet a robbanómotoros autókéval.

A lítium-levegő akkumulátorok nagy előnye még könnyű súlyuk: Greyék kísérleti akkumulátora ötödakkora súlyú, mint egy azonos méretű lítium-ion akkumulátor, mégis ötször annyi energiát képes tárolni. Nem mellesleg ötödannyiba is kerül, mint egy líthium-ion akkumulátor.

Azt, hogy elvben mekkora előnyei vannak a lítium-levegő akkumulátoroknak a jelenleg használtakkal szemben, már régóta tudták a kutatók. Épp ezért elég nagy verseny is van köztük, hogy gyakorlatban is használható akkumulátorokat készítsenek, de ehhez számos problémát le kell győzni. Grey és társai áttörést hozó kutatása ezek közül oldott meg néhányat.

Például kiküszöbölték a legnagyobb praktukus problémát, a lítium-levegő akkumulátor kémiai instabilitását, ami gyors teljesítményvesztést okozott az eddigi kísérletekben.

A líthium-levegő akkumulátorok működési elve pofonegyszerű:

a líthiumionokkal és levegővel töltött cella a lítium oxidálásával termel áramot, a cellát magát az oxidáció során keletkezett lítium-peroxid felbontásával lehet feltölteni.

A cambridge-i kutatók ebbe a folyamatba nyúltak bele, hogy kontrollálhatóbbá tegyék: a lítium-peroxidot stabilabb lítium-hidroxiddá alakították.

Az új akkuban habszerű elektródát használnak, amit a szén egy 12 éve felfedezett formájából, a grafénból állítanak elő.

A cambridge-i laboratóriumban bemutatott rendszer hatékonysága 90 százalékos, és akár kétezerszer is újra lehet tölteni.

A kutatók becslése szerint még legalább egy évtizednyi munka áll előttük, mielőtt az új elven működő akkumulátorok kereskedelmi forgalomba kerülhetnek. Akkor viszont nagyon széles körben használhatnák ezeket: elektromos autókon kívül például az elektromos hálózatra kötve is, hogy ezekben tárolják a szél- és napenergiából termelt és a rendszerbe visszatáplált áramot. (Via Financial Times. Grey és társai tanulmányát innen lehet letölteni.)

 

 

csakussbéla Creative Commons License 2015.10.31 0 0 9827

Lázár: ne adjunk ingyenpénzt az embereknek

 

“Ingyen pénz magántulajdonba, magánszemélyeknek, azért, hogy költséget takarítsanak meg, sokak meggyőződésével, nézetével, és politikai, mármint szakpolitikai elképzeléseivel ellentétes”. “Ingyen ne adjunk semmit se, mert az nyilvánvaló, hogy nem jó irányba vinné a társadalmat.” – többek között ezzel indokolta a mai Kormányinfó nevű sajtótájékoztatón Lázár János azt, hogy végülis miért nem lesznek vissza nem térítendő források a lakossági energiahatékonysági pályázatokra.

 Amint arra rámutattunk, Lázár azzal is indokolta, hogy nem lesznek ilyen források, hogy ez következik az Európai Bizottság által elfogadott Partnerségi Megállapodásból. Közben azonban ma délutáni cikkünkben bemutattuk, hogy ezzel ellentétesen a Partnerségi Megállapodásban is benne volt ez a konstrukció.Az Energiaklub ma délután kiadott hírlevele szerint ezeken felül Lázár azzal is indokolta, hogy nem lesznek ilyen konstrukciók, mert véleménye szerint bonyolult lenne egy olyan közvetítő eszköz létrehozása, amelyen keresztül az uniós források eljuthatnának a háztartásokhoz.

Az Energiaklub keményen fogalmazó közleménye azonban leszögezi:

Ilyen állami alapok ugyanakkor több országban, évek óta működnek. A kormánynak évek álltak rendelkezésére, hogy felállítsák azt az uniós pénzek fogadására alkalmas rendszert, amely által uniós pénzekkel lehetne segíteni a 4 millió magyar háztartás rezsiköltségeinek csökkenését. Ha ez nem történik meg a mostani, és egyben utolsó uniós fejlesztési ciklusban, akkor a hatalmas hazai épületállomány felújítása beláthatatlan időkre halasztódik el.

Az Energiaklub arra is emlékeztet, hogy Lázár annak ellenére mondta a fentieket, hogy a kormány által leadott, és Brüsszel által elfogadott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) tartalmazza és elhatárolja a lakossági szektor energiahatékonysági felújítására vonatkozó vissza nem térítendő beruházási támogatásokat is. Visszaidézik, hogy az előző uniós ciklusban a magyar kormány gyakran kifogásolta, hogy nem lehetséges uniós forrásokat fordítani a lakóépületek korszerűsítésére. Ezzel indokolták, hogy 2008 és 2013 között a kormány mindössze 25 milliárd forinttal támogatta a lakossági energetikai beruházásokat.

Ők is rámutatnak arra, hogy az új, 2014-ben kezdődő uniós költségvetési ciklusban az Európai Bizottság lehetővé tette lakóépületek korszerűsítését az EU-s forrásokból.Azt is visszaidézik, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára augusztusban jelentette be, hogy 150 milliárd forintos uniós támogatásból 2020-ig akár 3 millió háztartás újulhat meg. Végül arra is felhívják a figyelmet, hogy a lakóépületek fogyasztják el Magyarország teljes primer energiafelhasználásának (kb. 1000 petajoule) nagyjából egyharmadát. Ennek 40%-a komplex energetikai felújításokkal középtávon megtakarítható lenne.

Forrás: portfolio.hu

 

Nekik viszont mindent ingyen lehet adni!!!

 

Felcsúton hárommilliárdos Makovecz-kazánház épül: http://www.mnnsz.hu/felcsuton-harommilliardos-makovecz-kazanhaz-epul/

csakussbéla Creative Commons License 2015.10.18 0 0 9826

MEI: lehetséges uniós forrásból finanszírozni a lakossági pályázatokat

Lehetséges és szükséges uniós forrásokból megvalósítani a magyar otthonok energiahatékonysági felújítását – reagált a Magyar Energiahatékonysági Intézet a Miniszterelnökség mai nyilatkozatára, amely szerint a kormány nem utalhat uniós forrást lakossági energiaprogramokra.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEI) megdöbbenéssel fogadta a Miniszterelnökség azon nyilatkozatát, amely szerint az “Európai Unió irányelvei és vonatkozó szabályai nem teszik lehetővé az uniós források magáncélú felhasználását.” A 2014-2020-as programozási időszakban nemcsak lehetővé vált lakossági energiahatékonysági beruházások uniós forrásokból való támogatása, hanem a 2014-es országspecifikus ajánlásában az Európai Bizottság kifejezetten felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar “háztartások energiaintenzitása jelenleg uniós szinten a legmagasabbak közé tartozik, annak javítására különösen a lakóépületek tekintetében lenne lehetőség”. Ajánlásában pedig arra biztatta Magyarországot, hogy “tegyen intézkedéseket az energiahatékonyság javítása érdekében, különösen a lakóépületek tekintetében” – írja a MEI közleményében.

A magyar kormány által 2014 novemberében javasolt és Brüsszelnek elfogadásra átadott operatív programok (KEHOP és GINOP) tartalmazzák és elhatárolják a lakossági vissza nem térítendő és visszatérítendő forrásokat, amelyeket a Bizottság tudomásul vett és elfogadott.

Felmerül tehát a kérdés: hogyan tudta volna a kormány elfogadásra benyújtani és Brüsszel elfogadni a lakossági energiahatékonysági beruházásokra fordítandó forrásokat, ha ez ellentétes az EU irányelveivel? – teszi fel a kérdést a MEI.

Az eddig meghirdetett lakossági energiahatékonysági pályázatok valóban hazai forrásokból valósultak meg, mivel az uniós forrásokra alapuló lakossági energiahatékonysági beruházási program szabályozási és megvalósítási kereteit még nem alakították ki. A kvótaértékesítésből származó hazai forrásoknál nagyságrendekkel nagyobb uniós forráskeretből “jövő tavasszal indul a korszerűtlen családi házak felújítását célzó pályázat, a 150 milliárd forintos támogatásból 2020-ig akár 3 millió ilyen ház is megújulhat”. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakállamtitkára 2015 augusztusában számolt be arról, hogy egy kombinált vissza nem térítendő és visszatérítendő forrásokra alapuló lakossági program kidolgozása folyamatban van és egyeztetnek erről Brüsszellel.

Érthetetlen tehát, hogy a Miniszterelnökség miért akarja a – már kidolgozás alatt álló – uniós források bevonásával megvalósuló lakossági rezsicsökkentő felújítások lehetőségétől megfosztani a magyar otthonokat. Nemcsak azt kockáztatják ezzel, hogy egy elhúzódó, akár egy évig is tartó operatív program-módosítást kell elindítani, mely megakasztja minden érintett KEHOP és GINOP program végrehajtását (azaz pályázatok kiírását) – írja a szakmai szervezet.

  • Az elmaradó beruházások miatt az épületenergetikai beruházással összefüggő áfa-befizetések, valamint a többletfoglalkoztatás nyomán létrejövő jelentős többlet közteherviselési bevételek kiesése hosszú távon százmilliárdos kiesést is eredményezhetnek a magyar költségvetésnek;
  • nem indul el az a gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő-hatás, mely a beruházások következtében várható. Már évi 40 ezer lakás, azaz 100 ezer ember otthonának rezsicsökkentő felújítása több tízezer munkahelyet teremtene országos elosztásban, évi 70 milliárd Ft költségvetési többlet-bevétel keletkezne, 2020-ra már évente közel 100 milliárdnyi energiaköltséget takarítana meg az ország, és a földgázimport 4 százalékkal csökkenne;
  • lehetetlen helyzetbe hozza a magyar családokat az uniós tagságunkból fakadó kötelezettségek teljesítése terén. A központi fűtőkészülékekre és vízmelegítőkre vonatkozó uniós rendeletek energiahatékonysági kötelezettségeinek való megfelelés miatt 2015. szeptember 26. után már csak zárt égésterű, a szénmonoxid mérgezés veszélyét kizáró kondenzációs kazánok kerülhetnek forgalomba, amelyek viszont költségesebbek a korábbiaknál. Ha ehhez nem párosul hathatós állami támogatási rendszer, akkor a magyar otthonokban az elavult fűtőkészülékek cseréje kritikus mértékben visszaesik – fejtette ki a MEI közleményében.

Forrás: napi.hu

Tags: energetika, megújuló energia

This entry was posted on 2015. October 15. Thursday at 07:15 and is filed under Hírek. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

AJÁNLATKÉRÉS KIOTO SOLAR MNNSZ hírek MNNSZ budapesti képzés 2015. október By admin

Sikeresen zárult a budapesti Art Vendégházban az immár 7. alkalommal megrendezett képzésünk. Sikeres vizsgát tett 14 hallgató. A képzés helyszínén megjelent egy iraki üzletember...
Tovább »

MNNSZ Képzés Miskolc-Tapolca By admin

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökség szervezésében ismét Miskolc-Tapolcán járt oktatógárdánk, ahol új szakemberekkel gyarapodott az MNNSZ akkreditált szakembereinek sora. A robbanásszerű hazai napelemes piaci fejlődés garantálja...
Tovább »

Napelemes rendszerek tűzvédelmi kérdései By admin

A napelemes rendszerek szerelését végző kollégákkal folytatott beszélgetések során több alkalommal tapasztaltam, hogy kicsit értetlenül állnak a jelenlegi szabályozás által megszabott feltételekhez. „Minek az...
Tovább »

Nap Napja – Salgótarján – 2015. szeptember By admin

Sikerrel zárult az MNNSZ Salgótarjánban megszervezett képzési és technológiai demonstrációs programja. A Program a “Nap Napja” elnevezéssel széles körű érdeklődést váltott ki. A helyi...
Tovább »

Tudásmegosztó városi demonstráció a napenergia hasznosításáért By admin

Miért van szükség a napenergia hasznosításra? – vetődik fel a gyakran a kérdés. A leegyszerűsített válasz így hangzik: mert a földgázt, a nyersolajat több...
Tovább »

Twitter

Kedvelje Ön is Facebook oldalunkat! TagsAtomenergia Belföld biogáz biomassza elektromos autó energetika energia energiagazdálkodás energiahatékonyság energiapolitika energiatakarekossag EU fejlesztés fenntartható fenntartható építészet fotovoltaik földgáz gazdaság Geotermikus energia Hírek hőszivattyú Kiállítás klímavédelem Konferencia kutatás-fejlesztés környezet környezetbarát technológiák környezetvédelem külföld megújuló energia megújuló energiaforrás MNNSZ hírek Napelem napelempark NAPENERGIA Naperőmű napkollektor oktatás palyazat Passzívház szélenergia színes hír tanulmányok tudomány ZöldenergiaMeta

rss

Szolár7 Read now Open publication - Free publishing

csapokarcsi Creative Commons License 2015.10.17 0 0 9825

Az Őrbottyáni Csapatok SE színeiben ősz óta a női NB I-ben versenyző
Bicsák Bettína bronzérmes a para-asztalitenisz Európa Bajnokságon !
http://www.moatsz.hu/index.php/hirek/nemzetkozi/1283-bicsak-bettina-es-arloy-zsofia-eb-bronzermes

csapokarcsi Creative Commons License 2015.10.14 0 0 9824

56 óra NONSTOP pingpong Őrbottyánban 5 asztalon.
Október 23. péntek 10-től október 25. vasárnap 18-ig.
Szívesen látunk minden érdeklődőt, családot, barátokat,
egyénileg, 2-3-4-5 fős csapatokban. 20-230-0371
A tornateremben, váltócipő kötelező.  Őrbottyáni Csapatok SE

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.09 0 0 9823

Köszönjük az infót, már készítem a talicskákat. Tisztaság, sport egy menetben megoldva. Micsoda tudás !

 

 

Előzmény: Törölt nick (9822)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.09 0 0 9822

Lomtalanítás Holnap 10.-én 08:00 és 14:00 között a hivatal udvarában.

 

üdv

 

M

Előzmény: misi1970 (9816)
csakussbéla Creative Commons License 2015.09.19 0 0 9821
csapokarcsi Creative Commons License 2015.09.12 0 0 9820

Az Őrbottyáni Csapatok Sport Egyesület saját erőből 
beszerezte és felszerelte(Balázs Péter, Peszeki Attila)
a tornaterem nyugati felének szalagfüggöny sötételését.
Köszönjük a Rozsályi Vállalkozás segítségét, a magas állvány
ingyenes kölcsön adását, aminek használatával 
a
sötételés felrakásán kívül egy ablakot is megjavítottunk.

Csapó Károly Creative Commons License 2015.09.10 0 0 9819

Komoly külső nehézségek ellenére asztaliteniszben
a lehetséges 3-ból 3 győzelem az első fordulóban :
NB III. Zsámbék I. - Őrbottyáni Csapatok SE I. 5 : 13
Megye B Őrbottyáni Csapatok SE II. - Kakucs II. 15:3
Megye C Őrbottyán IV. - Őrbottyáni Csapatok III. 3:15

20-án vasárnap már a Női NB I. is indul itthon:
10 óra : NB I. Őrbottyáni Csapatok SE - Gödöllő NŐI
10 óra : NB III. Őrbottyán - Eurokapu Szentendre

15 óra : megye B. Őrbottyán II. - Albertirsa
15 óra : megye C. Őrbottyán IV. - Hévízgyörk II.
09 óra : megye C. Dunakeszi II. - Őrbottyán III.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a tornateremben
amiért az új rendszerben 57 ezret fizettünk szeptemberre.

csakussbéla Creative Commons License 2015.09.06 0 0 9818

Itt az első energiatermelő ablak a SolarWindow

A hagyományos napelem konkurenciája lehet az 50-szer nagyobb teljesítményű SolarWindow, mely tiszta energia-generátorként működik üvegfelületeken.

 

A SolarWindow Technologies megalkotta az első átlátszó áramtermelő ablakot. A SolarWindow tulajdonképpen egy ultra-vékony rétegű folyékony bevonat, mely elektromos áramot termel ablakokon és üvegfelületeken. A mérnöki csapat küldetése az volt, hogy olyan terméket hozzanak létre, mely rendkívül nagy mennyiségű tiszta energiát termel. A technológiai újdonság forradalmasíthatja a napenergia felhasználását, hiszen nemcsak tetőkre lehet szerelni, hanem az összes szabad ablaküveg bevonható vele.

A többemeletes toronyházak és felhőkarcolók ablakai pedig hatalmas mennyiségű üvegfelületet biztosítanak a tiszta energiatermelésre, mellyel akár egész települések és nagyvárosok energiaszükséglete is fedezhető megújuló erőforrásból.

Folyékony elektromosság?

A SolarWindow kifejlesztésénél a ma ismert fotovoltatikus technológiát (solar photovoltaic (PV) systems) vették alapul. Az elsősorban hidrogénből és szénből előállított átlátszó folyadék alakítja árammá a fényt a vékony réteggel bevont üvegfelületeken. Így válhatnak a házak és épületek passzív ablakai aktív áramfejlesztőkké.

A SolarWindow nagy előnye a hagyományos tetőre szerelhető napelemes rendszerekkel szemben, hogy nemcsak akkor működik, ha a felületét érik a napsugarak, hanem árnyékban, felhős, borús időben is aktív. A SolarWindow tájolástól és elhelyezkedéstől függetlenül folyamatosan termeli az áramot az épületek mind a négy oldalán. Sőt! Még a mesterséges fényt is árammá tudja alakítani, így az energiatermelő ablakok irodák, iskolák és épületek belsejében is alkalmazhatók.

Teljesítménye pedig messze felülmúlhatja a napelemes rendszerekét. A Solar Windows Technologies előzetes kalkulációja szerint 50-szer nagyobb az energiatermelő ablakok teljesítménye, mint a tetőre szerelhető napelemes paneleké.

Nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mennyibe fog mindez kerülni. Elérhető áron dobják-e vajon piacra. Mivel a fejlesztésnél az is cél olt, hogy a terméket környezetbarát technológiával és olcsón lehessen előállítani, az ár is forradalmian alacsony lesz, írják a weboldalon. A befektetés a tetőre szerelhető napelemekkel szemben, melyek megtérülése még ma is 6-7 évre tehető, a SolarWindow ára, ugyanannyi mennyiségű áramtermelést alapul véve állítólag egy éven belül megtérül.

 

A SlolarWindow egyelőre azonban még nincsen forgalomban, a szabadalmaztatási procedúrák és az engedélyek beszerzése miatt a piaci áttörés még várat magára.

Tihanyi Petra

csakussbéla Creative Commons License 2015.09.06 0 0 9817

Vasárnap délben érték el az arányt, amikor hagyományosan alacsony a fogyasztás.

Augusztus 23-án vasárnap dél körül Németország nagy részén sütött a nap, fújt a szél, és mivel a lakosság jelentős része a hétnek ebben a pár órájában hagyományosan nem használ sok energiát, az ország energiahálózatán elképesztő adatot mértek. A nemrégnyilvánosságra hozott számok szerint a napelemek 24 gigawatt energiát, a szélerőművek pedig 18 gigawattot termeltek, miközben az egész ország igénye összesen 55 gigawatt volt. Ez azt jelenti, hogy időlegesen a német energiaszükséglet 80 százalékát sikerült megújuló energiaforrásokból biztosítani.

Fotó: Stiller Ákos

Szakértők szerint idén még egyszer biztosan nem lesz elérhető a 80 százalékos határ, mert az időjárási körülmények és a felhasználási szokások nem esnek egybe ilyen szerencsésen, de 2016 tavaszán vagy nyarán időlegesen nem lehetetlen a 100 százalékos kiváltás sem, mert a szélerőművek telepítése folyamatos, és a napelemek összesített felülete is várhatóan növekszik még.

 

 

misi1970 Creative Commons License 2015.08.30 0 0 9816

Üdv mindenkinek!

 

Nem tudjátok mikor lesz lomtalanítás?

 

(nem találom a zöld-híd levelét)

csakussbéla Creative Commons License 2015.08.29 0 0 9815

Mennyi volt eddig a bérleti díj?

Előzmény: csapokarcsi (9813)
csapokarcsi Creative Commons License 2015.08.29 0 0 9814

Ma , holnap és 31-én a bérbeadási szabályzat hatálybalépése
előtti utolsó napokban tiltakozásként, vagy legyek szelídebb,
figyelemfelhívólag a tornaterem előtti főtéren leszek többnyire.
Játszom néhány sakkpartit magammal,
gyakorlok kis pingpongpattogtatást a 4 éves ütőmön,
és egyéb sportjátékokkal elfoglalom magam,
meg neten is jelen leszek. 20-230-0371
Persze, ha netán akadna partnerem, akkor még izgalmasabb lesz,
akkor a 100 milliós főtér rengeteg játéka mellé
szerzek egy pingpongasztalt is, a sok ottani egyéb asztal mellé.
.....  9:40  "Tudtam, csak nem sejtettem" : 
most még egyedül vagyok a tornaterem előtt !!?
ilyen ez a város , " ..... ha nekünk így is jó .... "

csapokarcsi Creative Commons License 2015.08.29 0 0 9813

Egy dolog az emberek butasága ( és aakkor még finom voltam és jól nevelt)
és egy másik, fontosabb dolog az én pályám.
Tehát locsolok éjszaka a visszatért kánikulában, késsel a hátamban.
Tervek, sőt 2 napja született szabályzat szerint ( KATT A SZABÁLYZATRA !) 
szeptember 1-től 5000 ft/óra a tornaterem bérleti díja. Sírjak vagy nevessek ?

csapokarcsi Creative Commons License 2015.08.27 0 0 9812

NB I. - ben és NB III.-ban Őrbottyán asztalitenisze.
Elkészült a sorsolás , 6 csapatunk megkezdi a bajnoki évet:
Táblázatban összefoglaltuk a programot : KATT IDE !!!

Előzmény: csapokarcsi (9811)
csapokarcsi Creative Commons License 2015.08.21 0 0 9811

Két csapattal az asztalitenisz Nemzeti Bajnokságban Őrbottyán:
Női csapatunk 6 fővel az NB I. Keleti csoportjában. 
Férfi I. csapatunk az NB III. Közép-Magyarország csoportban
II. III. és IV. ( V.? ) csapatunk a megye A-B-C osztályaiban.
   Közel 40 igazolt játékossal, 50 körüli taglétszámmalmegkezdjük az őszi idényt, most már tornatermi edzésekkel5 versenyasztalon, jó világítással, ha kell sötételéssel,
  Edzésidők : szerda és péntek este ( aktuálisan és részletesen KATT ! )hétvégén a bajnoki mérkőzésektől függően szombat-vasárnap.A Város és az Önkormányzat segítségével 10-15-20 órában.
  Csütörtökön a kulturban 15-19 óráig játéklehetőség.
Itt remek világítással, padlóval, ütőkkel, 1 asztallal várjuk a játékkal ismerkedőket, kedvtelésből játszókat, családokat.

csakussbéla Creative Commons License 2015.08.20 0 0 9810

Mindenképpen, de sajnos a weboldalon olvasható információkból nem derül ki, hogy az 1350 ft/nm árba mi van benne. Csak maga a "martaszfalt" terítése vagy. Vagy az előkészítő munkák is. Mint például a talaj lehúzása rendezése, szegélyezés?

 

Előzmény: Törölt nick (9809)
TracerT Creative Commons License 2015.08.14 0 0 9808

hát igen, egy RSS csatorna még simán beleférhetett volna.

Előzmény: Törölt nick (9807)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!