Keresés

Részletes keresés

aragorn13 Creative Commons License 2023.02.04 0 0 398

Hihetetlen, hogy egyetlen magyar klinika honlapja sem említi a finaszteridet, de ha jól látom még a minoxidilt sem. :(

aragorn13 Creative Commons License 2023.02.04 0 0 397

Három hónap után még nem tudok végleges véleményt írni, de eddig elégedett vagyok. Kb. úgy néz most ki, mint ennek az oldalnak az alján a három hónapos kép: https://www.hairbro.co.uk/pages/the-hair-transplant-in-uk. A hajvonal kifejezetten tetsztik, bár a műtét után elég furának találtam, hogy kicsit cikk-cakkos, de aztán egyre többet olvastam erről, és valóban az ad természetes kinézetet. Ahogy már írták itt többen, maga Sikos doktor nem kifejezetten kedves, az asszisztensek viszont igen, alapvetően pozitív élmény volt a műtét. Visszamennem egyszer sem kellett, viszont az első hét után küldenem kellett nagy felbontású képeket. Én emailben küldtem nekik kérdéseket, azokra gyorsan válaszoltak. Illetve egy hónap után azért mégis visszamentem, hogy nézze meg, hogy minden rendben van-e.

Előzmény: ANTIIII (396)
ANTIIII Creative Commons License 2023.02.02 0 0 396

Szia!

 

Ha mi a véleményed ennyi idő után Sikosról? :) 

Tudnál pár szót mondani róla? Hányszor kell visszamenni ellenőrzésre? 

 

Köszi!  

Előzmény: aragorn13 (365)
Gabivagyok11 Creative Commons License 2023.01.30 0 0 395

Picit újra utánaolvastam, sok esetben akár 6-7 hónapig is lehet erősebb shedding dutasteride esetén (ez finasteride-nél szokatlan lenne), és ez az elülső területen a legfeltűnőbb optikailag, de közben már elindul egy erősödési folyamat, vannak akik totál "non-responderek", akármit használnak (fina, duta, minox) nincs javulás, van, aki pár hónap után feladja a dutasteride-t, és visszatér a bevált finasteride-hez:

 

https://www.impactofhairloss.be/viewtopic.php?t=942

 

Az is érthető, ha valakinél működik a finasteride megpróbál egy még erősebbet (a visszanövés további erősödésében reménykedve), és valamiért a dutasteride-re nem jól reagál (röviden az erősebb DHT blokk valószínűleg jobban beleszól a növekedési ciklusba), vagy egyszerűen csak nem merik elég ideig szedni. Mindenesetre opció egyre több létezik.

Gabivagyok11 Creative Commons License 2023.01.30 0 0 394

Itt pont a várt/normál shedding és a hajvonal lehetséges permanens hullásáról zajlott a diskurzus, többen normális sheddingnek tartják, de vannak beszámolók időben kiterjedt front sheddingről is (azt hiszem hairlosstalk-on olvastam anno):

 

https://www.reddit.com/r/tressless/comments/vbovq3/dutasteride_destroying_hairline_vs_just_shedding/

 

 

A beszámolók szerint egyébként a hullás mellett a faggyútermelés is jelentősen csökkent. Elképzelhető, amit a hairgain fórumon a régi "nagyok" sejtettek, hogy a szöveti aromatáz aktivitás is közrejátszik az adott 5-alfa-reduktáz blokkolásra adott válaszban, szóval a teljes kép jóval összetettebb (főleg, hogy a DHT által okozott hajtüszők körüli gyulladás és fibrózis több útvonalon keresztül is aktiválható/blokkolható). 

 

Az tény, hogy a dutasteride a jelenlegi legerősebb (Breezula és társai azért még várhatnak) androgén alopécia elleni (már viszonylag széles körben kipróbált) szer, a RU-t én nem tartom biztonságosnak, persze hatékony, de ott a lehetséges mellékhatás (az androgén receptorok kiterjedt blokkolása azért nem játék, az RU ebben kimondottan hatékony, mégcsak nem is flutamide/ciproteron-acetát szint).

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6388756/ - itt még a mellékhatások arányában is hasonlónak találták a 0,5 mg dutasteridet a 2,5/5mg/nap finasteride-del.

Gabivagyok11 Creative Commons License 2023.01.30 0 0 393

Gondolom az elülső hajvonal sheddingről nem hallottál, nem arról, hogy a dutasteride mindhárom izoenzimet blokkolja.

 

A gond a dutasteride-del, hogy gyakran okoz ún. "frontális sheddinget", ezt nem igazolták studykkal (főleg, hogy off-label alkalmazás jelenleg a dutasteride androgén alopécia esetén, tudomásom szerint még megbízható case series report sincs), már évekkel ezelőtt, amikor elkezdték felkapni a dutát jöttek a beszámolók, ezért sokan nem is merik elkezdeni (persze a libidó irányú mellékhatások is magasabbak egy 90%-os DHT blokknál, mint a fina esetében lévő kb. 70% esetén), vagy ami még gyakoribb, hogy amikor már hetekkel vannak a dutasteride-n beindul (egyébként gyakori) shedding, és pánikszerűen abbahagyják. A gond, hogy nehezen lehet megjósolni, hogy ki hogyan reagál rá (a többség pozitívan, de ez így nem megnyugtató, főleg az elülső rész kiemelt optikai hatása miatt sem). Ezért biztonságosabb egyelőre a finasteride (1-1,25,2,5 mg/nap), és van mögötte 20+ év tapasztalat.

Előzmény: AmazingGecko (392)
AmazingGecko Creative Commons License 2023.01.29 0 0 392

"A finasteride 1 mg-os adagját írják fel androgén alopéciára (férfias típusú kopaszodás), az ennél erősebb verzió a dutasteride (0,5 mg), ami az 5-alpha-reductase enzim mindhárom altípusát gátolja, röviden hatékonyabb, ráadásául sokkal tovább marad meg a bőrben, tehát elméletben nem kell mindennap szedni, a gond vele, hogy a mellékhatások aránya is sokkal magasabb, illetve a sok beszámoló szól arról, hogy a dutasteride a hajvonal körüli hajzat ritkulását okozza, illetve diffúz hajhullásnál (amikor egységesen ritkul a fejtető) a ritkulást gyorsíthatja"

 

 

 

Szia!

 

Ez komoly? Sosem olvastam/hallottam még ilyet a dutaszteridről.

Előzmény: Gabivagyok11 (375)
AmazingGecko Creative Commons License 2023.01.29 0 0 391

Lehet találni olyan urológust, aki felírja. Írj/telefonálj párnak, hogy elméletileg felírná-e neked és aki igennel válaszol, ahhoz menj el. Valószínűleg vizsgálatokhoz fogja kötni a felírást (vérvétel stb.) és csak akkor írja fel, ha nem ellenjavallt valamiért.

 

Előzmény: csemege86 (387)
aragorn13 Creative Commons License 2023.01.25 0 0 390

Nézd meg a "Mit tudtok a HairGain-rol?" topikot. Ott többen szereztek finát.

Előzmény: csemege86 (388)
Zimacharles Creative Commons License 2023.01.24 0 0 389

Ha jól tudom 1mg-os finaszterid nincs Magyarországon forgalomban, csak 5mg-os, de az EU-ban több osrszágban azt hiszem igen (talán Olaszország, Németország).

 

Sajnos simán megállíthatják bármelyik EU-s országban, és kérhetnek dokumentumokat, receptet stb. Azt hiszem UK-ban van olyan oldal, ahol be kell ikszelni, hogy receptet is kérsz, és azzal együtt küldik, nem tudom ez most működik-e. 

Előzmény: csemege86 (388)
csemege86 Creative Commons License 2023.01.24 0 0 388

Amúgy a vámosok gyémántkemények és nem kérnek bocsánatot. Katonás hangvételben futják a 3. (!) adatbekérési kört velem.

 

"Pótolandó dokumentum(ok): A vámhivatal OGYÉI engedélyt kér. Amennyiben nem rendelkezik vele a küldeménye visszaküldésre kerül a feladó részére."

 

A termék neve egyébként Propecia, és Indiából érkezett. Gondolom EU-n kívülről érkező gyógyszereket átvizsgálnak mindig. Esetleg ha Angliába rendelem, ahol van ismerősöm, ő meg továbbküldi nekem, úgy sikerülhet? Bár már a UK sem az EU tagja, tehát valszeg ugyanúgy megállítanák és küldenék vissza. Sőt, mivel gyógyszerről van szó, ami engedélykötelesen forgalmazható csak egy adott országon belül, így szerintem akárhonnan rendelem, mindig kérnének engedélyszámot.

 

Egyébként amikor csekkoltam az Összes engedéllyel rendelkező készítmény listáját, ebben a 7 megás excelben összesen 4 féle finaszterid gyógyszert találtam, de sajnos mind 5 mg-os, nem pedig 1.

  • FINASTERID SANDOZ 5 mg filmtabletta
  • FINASTERID-TEVA 5 mg filmtabletta
  • FINASTERIDE PHARMACENTER 5 mg filmtabletta
  • FINASTERIDE PHARMACENTER 5 mg filmtabletta

Nincs több ötletem. Akinek van jófej urológusa, írjon rám (küld), és vendégem egy rekesz sörre.

Előzmény: csemege86 (387)
csemege86 Creative Commons License 2023.01.24 0 0 387

Megrendeltem, de megállították a vámon. A vámhivatal OGYÉI engedélyt kér. Nem találtam meg a magyarországon engedélyezett, bejegyzett gyógyszerek listájában, így ez bukta. Visszaküldik a feladónak. Eléggé kiborító és szánalmas. Van már időpontom urológushoz, de kizárt, hogy felírja nekem. Fogalmam sincs, milyen opció maradt.

Zimacharles Creative Commons License 2023.01.22 0 0 386

Akit igazán zavar, nem gondolja túl ezeket (főleg, hogy már vagy 30 éve használják kopaszodás ellen), de azért baba előtt érdemes leállni, mégha sokan folyamatosan szedik, és nem lesz gondjuk belőle. Egyébként is, mielőtt egy (akármilyen) gyógyszer szedésébe belevág az ember,  informálódni a minimum. Szerintem túl van lihegve ez a poszt-finaszterid (azt hiszem ez a neve) szindróma, hogy a szedés után 0 libidó, meg depresszió jöhet elő. De nagyon kevés arányában az, akinél bármi jelentkezne, ettől függetlenül egyéni, ki hogy dönt, csak olvasni kell utána főleg külföldi fórumokon, mielőtt elkezdi szedni. 

aragorn13 Creative Commons License 2023.01.21 0 0 385

Kb. napi 3 másodperc bevenni a tablettát. Nekem ennyit megér életem végéig, hogy megtartsam a hajam.

Zimacharles Creative Commons License 2023.01.19 0 0 384

Nem kúraszerűen, és kell pár hét, mire elkezd hatni, szóval 2 hét után ne várj csodát. Ameddig szeded, addig valószínűleg nem fogsz kopaszodni (90%), ha abbahagyod attól függ, hogy mennyire lenne gyors a hajhullásod abban az életkorban (állítólag nem lineáris, fiatalabban gyorsabb, később már lassabban veszik el a haj), de szerintem akkor is megéri "kitolni"  a kopasz időket, ha nem tervezed életed végéig szedni (nem tudom hány éves vagy, de lehet 60 fölött egyébként sem érdekelne, lehet igen, ez egyénfüggő). 

 

 

Előzmény: csemege86 (383)
csemege86 Creative Commons License 2023.01.17 0 0 383

Még az érdekelne, hogy a finaszteridet kúraszerűen kell-e alkalmazni, vagy ha egyszer elkezdi az ember, nem szabad abbahagyni? Mert olyat is olvastam, hogy amint abbahagyja valaki, visszatér a ritkulás. Viszont ha meg folyamatosan szedi az ember, akkor sosincs vége?

Előzmény: Zimacharles (382)
Zimacharles Creative Commons License 2022.12.29 0 0 382

Nekem furának tűnik ez az oldal (nem túl bizalomgerjesztő, de attól még lehet jó), én a helyedben a baldingblog.com, hairsite.com, hairlosstalk.com stb. oldalakon böngésznék különböző topic-okban, esetleg reddit-en, hogy ki honnan rendeli, így nem csak saját tapasztalatból kell keresgélned, azért mégiscsak gyógyszerről van szó, nem egy borotvát vesz az ember. 

Előzmény: csemege86 (381)
csemege86 Creative Commons License 2022.12.29 0 0 381

Én egy ilyet találtam, de nem tudom, mennyire valid ez az oldal...

Előzmény: aragorn13 (380)
aragorn13 Creative Commons License 2022.12.28 0 0 380

Nem hiszem, hogy ez nagy segítség lesz, de nekem egy angliai barátom vette meg kint és hozta haza nekem. A "recept" ott annyi volt, hogy ki kellett töltenie egy online kérdőívet, amit egy orvos állítólag megnézett és kapott 6 hónapra elég finasteridet...

 

De ha tudsz szerezni magyar orvostól receptet (akár háziorvos, akár más), akkor állítólag a PharmaFutár behozza neked. Ezt viszont csak ismerőstől hallottam.

Előzmény: csemege86 (379)
csemege86 Creative Commons License 2022.12.28 0 0 379

Aragorn13 "Én külföldön szerzem be, napi 1 mg finaszteridet szedek" - tudnál segíteni, honnan szerzed be?

Előzmény: aragorn13 (373)
Zimacharles Creative Commons License 2022.12.27 0 0 378

Amit külföldi fórumokon írnak, abból az jön le, hogy ha nincs recept, akkor netről rendelik általában, amcsiban lehet fel is írják, itthon sztem ha jófej a háziorvosod felírja, urológus nem tudom, hogy hajhullásra kiírhatja-e, szóval a net a legkönnyebben járható út. 

csemege86 Creative Commons License 2022.12.27 0 0 377

Köszi a sok infót. Ezt a finaszteridet csak receptre lehet kapni? Ha igen, akkor melyik orvos írja fel? Gondolom, a háziorvos nem fog férfias kopaszodással foglalkozni, nem ír fel rá semmit. Ő küld tovább szakorvoshoz (és ha igen, milyen szakorvoshoz)? Vagy ebben az egész férfias kopaszodás témában nincs is TB alapú kezelés, és mindent csak a hajklinikákon írnak fel? Van bármilyen egyéb módja, hogy recept nélkül beszerezze az ember?

Előzmény: Gabivagyok11 (375)
Zimacharles Creative Commons License 2022.12.27 0 0 376

Hello Gabivagyok, köszi a kiegészítést, ennyire azért nem vagyok benne a témában, de akkor nagy hülyeségeket nem írtam :). 

 

Ezt a dutaszteridet tuti nem merném kipróbálni, a finaszterid elég azt hiszem :). 

Előzmény: Gabivagyok11 (375)
Gabivagyok11 Creative Commons License 2022.12.27 0 0 375

Üdv,  látom megint lemaradtam néhány körrel, de ahogy nézem egész jól meg vannak válaszolva a felmerülő kérdések. 

 

Zimacharles  - igen, a műtét után nagyjából minden klinika ad egy fedőkötést a donor területre, ezt azután este szokás levenni a későbbi kellemetlenségek miatt (nehezebb egy száradt véralvadékos bőrről levenni másnap például). A donor terület kivételi helyei szépen, és általában elég gyorsan gyógyulnak, ez főképp a tűk dimenziójától függ, amit az orvos választ meg, egyre inkább trend a kis átmérőjű tű, de a minél kisebb, annál jobb eset nem áll fenn, mert kell egy minimális átmérő, amibe még belepasszol a graft, általában nem mennek 0,7 mm alá, így a kivétel utáni nyomok (ha jól végzik a kivételt) csak nagyon közelről látszódik, laikus szemnek általában, csak ha felhívják a figyelmet.

 

A finasteride 1 mg-os adagját írják fel androgén alopéciára (férfias típusú kopaszodás), az ennél erősebb verzió a dutasteride (0,5 mg), ami az 5-alpha-reductase enzim mindhárom altípusát gátolja, röviden hatékonyabb, ráadásául sokkal tovább marad meg a bőrben, tehát elméletben nem kell mindennap szedni, a gond vele, hogy a mellékhatások aránya is sokkal magasabb, illetve a sok beszámoló szól arról, hogy a dutasteride a hajvonal körüli hajzat ritkulását okozza, illetve diffúz hajhullásnál (amikor egységesen ritkul a fejtető) a ritkulást gyorsíthatja, röviden: érdemes a finasteride-et használni, mert kevésbé valószínű, hogy lesz mellékhatása, és gyorsabban kiürül a szervezetből. 

 

A minoxidil hajszesz használatának van értelme, vagy finasteride-del, vagy dermaroller (1 mm) kezeléssel szokták kombinálni (sokan külföldön otthon rollerezik a fejbőrüket, de a higiéniára így fokozottan érdemes ügyelni - tisztítani a rollert, fejbőrt stb..), mert önmagában nem mindig elég látványos a hatása. 

 

A klinikák kapcsán írtam már egy összefoglalót, Hairhungary minőségben az első, utána Sikos, azután pedig inkább külföld: Moser klinika, vagy Dr Gorana Kuka esetleg Szerbiában a határos országok közül.

Zimacharles Creative Commons License 2022.12.27 0 0 374

Fórumokon tucatnyi beszámoló van, hogy milyen brutál eredményeket érnek el finaszteriddel 1 mg-mal itthon valszleg félnek felírni a mellékhatások miatt. 

aragorn13 Creative Commons License 2022.12.27 0 0 373

Valamiért Magyarországon a finaszterid nagyon ignorálva van, pedig bármilyen nemzetközi fórumot olvasol (pl. https://www.reddit.com/r/tressless/comments/wlze2v/2022_official_beginner_guide_for_im_losing_my/), mindennek az alapja a DHT blokkolás. Ráadásul interneten sok tévhit kering a finaszteridről, de ha a klinikai vizsgálatok eredményeit nézed, akkor a kockázat elhanyagolható (1% ha jól emlékszem) és a mellékhatások eltűnnek, ha abbahagyod a gyógyszert. Az eredmények pedig magukért beszélnek.

 

Finaszterid nélkül bármi egyéb csak ideiglenes, rövid távú megoldás, a minoxidil is. Több amerikai klinika nem is végez hajbeültetést, csak 6-12 hónappal azután, hogy elkezdtél finaszteridet szedni.

 

Én külföldön szerzem be, napi 1 mg finaszteridet szedek. Sem a Hair Hungary, sem Sikos nem említette. :(

Zimacharles Creative Commons License 2022.12.27 0 0 372

A minoxidil 5%-os hajszesz az egyik, ami tényleg működik (annyira, hogy nők esetén vigyázni kell, hogy ne folyjon le a szemöldök környékére, ha nem akarnak Brezsnyevi szemöldököt), de folyamatosan kell használni, napi kétszer, ha abbahagyod, akkor az, ami megerősödött, visszagyengülhet (ennek ellenére sokan használják, főleg azért, mert más hajszeszek férfias hajhullásnál nem használnak, csak marketing). 

 

A finaszterid egy gyógyszer, amit idősebb férfiaknak szokott az urológus felírni, mert védi a prosztatát (ha jól tudom a prosztata megnagyobbodást lehet vele elkerülni), és az egyik mellékhatása, hogy a hajritkulás megáll, külföldi fórumokon le is írják, hogy visszanőtt a hajuk (főleg, ha minoxidillel együtt használják). Itthon eléggé ódzkodnak a dokik, hogy felírják, de sokan netről szerzik be, ha jól tudom 1mg-ot kell naponta szedni, és kell pár hónap, mire látod a hatást, de működik. 

 

A harmadikat nem ismertem (sztem gabivagyok ismeri, ha visszatéved valamikor, írhatna), de ahogyan látom az is minoxidil, csak egy másik márkanév:

 

https://www.nioxin.com/en-US/products/men/advanced-thinning-treatment-for-men

 

 

 

Röviden a minoxidil az, ami működik, és a tabletta ami még hatékonyabb, de ott azért érdemes utánaolvasni, mert a libidót befolyásolhatja, meg állítólag ha gyereket szeretnél, akkor abba kell hagyni (de pont valaki reddit-en írta, hogy finaszterid mellett született két gyereke, és nem volt gond semmivel, csak parázott leállni, nehogy elhulljon a rőzse, vannak ilyenek is :). Szóval ezt a kettőt érdemes kipróbálni, a többi leves.

Előzmény: csemege86 (371)
csemege86 Creative Commons License 2022.12.26 0 0 371

Köszönöm. Erről a "minoxidil hajszesz, esetleg gyógyszer" opcióról tudnál írni bővebben?

Valamint én még ebben a témában ilyenekről hallottam, ezek esetleg ismerősek?

  • finaszterid a DHT szint csökkentésére, (vényköteles prosztata gyógyszer) és
  • nioxin
Előzmény: Zimacharles (370)
Zimacharles Creative Commons License 2022.12.23 0 0 370

Szia,

 

ha kezdődő ritkuláson mész keresztül, sokszor nem végzik el a műtétet, ha valahol azonnal műtéttel támadnak be, ott ne ugorj az "ajánlatra".

Vannak ilyen hajkamerás vizsgálatok, de én úgy látom, ezek után kb. mindig ugyanaz a dolog vége (kivéve, ha valamilyen ásványianyag, vitaminhiányod van, de ezeket meg tudod nézetni vérvétellel), férfias hajhullás, és erre aztán javasolnak valamit.

 

Hogy melyik klinika megbízható, ha itthon gondolkodsz, lent vannak tapasztalatok, a Hairhungary-t érdemes megnézni, a többi leves, van még egy-két ember, aki a Sikos klinikát ajánlja, az eredményei nekem kicsit elavultak, ha ez érthető (és a fazon nem éppen megnyerő, persze ez szubjektív), szerintem jobban jársz a HH-val. Ha a pénz nem számít, gabivagyok leírt pár külföldi nevet, olvass vissza, a török futószalag klinikákat kerüld (csomagajánlatot adnak, benne van még a csillár is szuper áron), ott azonnal elvállalnak, és elég kétes a kimenetel, összefoglalva szintén lent.

 

Egyébként is érdemes visszaolvasni, és időt szánni rá, nehogy belefuss vmi marketinggimmick-be, a lényeget pár oldalon megtalálod. Arra azért készülj fel, hogy ha férfiasan kopaszodsz (androgén hajhullás), és fiatal vagy, akkor hosszabb távon kell majd a hajaddal foglalkozni, úgymond "karbantartani", mint az autód motorját (minoxidil hajszesz, esetleg gyógyszer, ha bevállalod, de az ilyen alpecin szerű hajszeszekre egy fillért nem érdemes kiadni), a műtét önmagában nem old meg mindent. Sok sikert!

Előzmény: csemege86 (369)
csemege86 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 369

Sziasztok.

Még csak információt gyűjtök. Úgy látom, hogy kezd ritkulni a hajam. Egyrészt az érdekelne, melyek a legjobb, legmegbízhatóbb hajbeültetésse foglalkozó klinikák. Másrészt, hogy van-e olyan minimum-határ, ami alatt azt mondják, ezzel még nem lehet / nem tudnak mit kezdeni, várjak, hogy legyen láthatóbb a ritkulás. (Ugye ez nagyon szubjektív, ki hogy látja saját magán). Harmadrészt, hogy létezik-e olyan vizsgálat, ami a haj jelenlegi állapotát méri fel (tényleg van-e ritkulás, milyen állapotban vannak a hajhagymák, milyen várható élettartamuk van, megjósolható-e a vizsgálatukból, mikor és milyen mértékben következik be majd hajritkulás. Nem tudom, létezik-e bármi hasonló.

A lényeg, hogy már most, a probléma legelején szeretném megfogni a dolgot és lépéseket tenni, amíg még nincs látványos, vagy akár látható ritkulás.

Köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!