Keresés

Részletes keresés

angyalhentes Creative Commons License 2013.07.19 0 0 3683

Természetesen izlésekről nem fogunk vitatkozni, de az valahol azért riasztó, hogy Frank és Brian Herbertet egy kategóriába sorolod.

Előzmény: Jurai Zsolt (3678)
nünüke88 Creative Commons License 2013.07.19 0 0 3682

Miért ne hozott volna bele robotokat?

 

Bocs, hogy így 1 hónap után írok, de csak most vettem észre, és látom, ebben a hónapban is írtál. Szerintem, és még sokunk szerint a robotos vonalat Herbert lerendezte a Butleri Dszihad-dal, és nem szándékozott velük foglalkozni. A Dzsihadot is egyfajta magyarázatként emlegette csak, hogy logikusnak tűnjön egy nem gépi jövőbeli társadalom az akkori olvasók számára. Hiszen akkoriban is nyomták már a robotokat minden jövőképben szinte, ha nem említi őket röviden, akkor felvetődött volna az olvasóban a kérdés, hogy na de miért nincsenek robotok, miért emberek végzik a nehéz fizikai munkákat, miért egy drog segítségével navigálnak az űrutazások során? Hogy lehet, hogy nem jutottak el a robotizált társadalomig, ha egyszer a Földet el tudták hagyni, és ha jelenleg a számítógépes jövő felé megyünk?

Így hát a logika miatt, az emberek fejében élő jövőkép miatt kellett robotokat említenie, hogy hiteles legyen a világa, de ezeket ki is iktatta a Butleri Dzsihad-dal, hogy magával a történetével foglalkozhasson.

Az utolsó könyvből egyértelműen kiderül, hogy Marty és Daniel önállósodott Arctáncoltatók, és ez jobban is illeszkedett volna az eredeti könyvek világába.

Előzmény: Jurai Zsolt (3672)
Logitor Wiscum Creative Commons License 2013.07.17 0 0 3681

Én személy szerint mindkét írót imádom, Asimov összes könyvét olvastam az adott univerzumon belül (Teljes Alapítvány Birodalom Robot), őszintén le a kalappal előtte is. Általában épen azt az írót szeretem jobban kettejük közül amelyiknek a sorait olvasom, mindkettő zseni a maga nevében. De megmondom őszintén nem tudnám összehasonlítani, hogy melyik a jobb, hiszen mindkettő másról szól. Asomov felépíti neked a jövőt, és bár a robotokról való elképzelései mellett párhuzamos fejlődéssel húztunk el a 'csába (minden funkcióra külön épített emberszabású robotok helyett minden funkcióra külön létrehozott és lényegesen olcsóbb szoftverekkel és alkalmazásokkal éljük a hétköznapjainkat), az emeberiség kirajzásának története még akár valóra is válhat. Hereberttől távolt állt a 'majd én megmondom neked milyen lesz a jövő' típusú eseményleírás, teljesen másra koncentrál. A politikára és a filozófiára.

 

Ez olyan mint összevetni a régi Star Treket a Star Warssal. Az egyik technika/filozófia/erkölcs orientált, a másikpedig a technika/látvány/akció hármasára épül. Mindkettő fantasztikus a maga nemében de hát egymás mellé tenni őket... minek?

Előzmény: Jurai Zsolt (3678)
OPi Creative Commons License 2013.07.15 0 0 3680

 Eléggé kevered Frank Herbert munkásságát az utódok felszinesebb, populárisabb munkáival. Az, hogy komplet történetfolyamot kaptál, azzal vitatkoznék: szvsz nem sok köze van az utódok által fabrikált kiegészítéseknek az eredeti történetekhez (a minden ghloát visszahozunk-től még így látatlanban is borsódzik a hátam).

 Ha Assimov tetszik, az jó, kitűnő író. Csak ne keverjük Frank Herbert eredeti filózófikus irányultságú műveit az utódokéival, és főleg ne az egészet vegyük egy kalap alá. Assimov az eredeti Dűnéhez képest kevésbé filozófikus, főleg a robot történetfolyam. Az Alapítvány sorozat már közelebb áll a Dűnéhez (azzal ellentétben, hogy az eredeti alapvetés teljesen más), remélem azt is élvezettel fogod olvasni.

Előzmény: Jurai Zsolt (3678)
cloaked Creative Commons License 2013.07.14 0 0 3679

A Dűnében a történet és az univerzum másodlagos. Én is így érzékeltem, és később Herberttől is láttam ezt leírva. Egy csomó mindent át akart adni a világnak (és nem csak konkrét gondolatokról van szó), amihez merő keretként alkotta meg a Dűnét, ami pedig ehhez képest önmagában is elég jó, de nem lehetetlen (igaz nem is mindennapi) kihívás megelőzni.

 

Az, hogy Téged le tudtak kötni brájenék utózmányai (vagyis az eleve silányabb szerkezetű, de elsősorban mögöttes tartalom nélküli Dűne), teljesen egybevág azzal, hogy számodra Asimov érdekesebb. Mondjuk én már azt sem egészen értem, hogy hogyan rágják át magukat pl. az Istencsászáron azok, akiknek a történet az érdekes a Dűnében.

Előzmény: Jurai Zsolt (3678)
Jurai Zsolt Creative Commons License 2013.07.14 0 0 3678

Ahogy írtam korábban elolvastam 11 Dűne kötetet, eredetit és utódmunkát egyaránt. Komplett történetfolyamot kaptam így.

Most elkezdtem Asimov-ot olvasni, a Szukits kiadó által kiadott gyűjtemény első kötetét.

Eddig jobb mint a Dűne! Asimov pillanatnyilag jobb író számomra mint Frank/Brian Herbert, hihetetlen jó, mindig van bent egy csavar, és mit ki tud hozni a robot témából! Fantasztikus író, fantasztikus történet vezetés!

Ha előbb olvasok Asimov-ot mint Dűnét, nem hiszem, hogy végigrágom magam 11 köteten. Főleg ez a végén minden gholát visszahozunk dolog tényleg cinkes!

OPi Creative Commons License 2013.07.14 0 0 3677

Ne ijedj meg, meg fogják írni a folytatás folytatását is. Meg annak a folytatását is.

Kell a pénz . . .

Előzmény: bomtom (3676)
bomtom Creative Commons License 2013.07.13 0 0 3676

Az elmúlt egy hónapban elolvastam a Dűne vadászait és a Dűne homokférgeit. Korábban olvastam itt a kommenteket és féltem a könyvtől. Annyira azért nem volt rossz, de aki el akarja olvasni inkább kölcsönözze ki könyvtárból (ahogy én tettem) vagy kérje kölcsön ismerőstől.
Szerintem jól lehet olvasni, egyszer se volt bennem, hogy ezt abbahagyom. Egy jó kis kalandregény. És kész. Olyan mélység tényleg nincs benne mint a Dűnében v. a D. messiásában. (Szerintem ebből a szempontból már a D. eretnekei, D. káptalanház is elmozdulás a pörgős kalandregény felé.) Azzal az ötlettel se volt bajom, hogy a számítógépek az Ellenség. Egy másik fajt kitalálni és nem egydimenziósan ábrázolni azért nem könnyű. Viszont az örökelme hálozata és az Idő Orákuluma szerintem nyúlás a Mátrixból.
Ami zavart. A Dűne szereplőinek feltámasztása. Tudom, hogy Scytale nullentrópiás tartálya már a Káptalanházban benne van, de akkor is zavart. Na jó egy-kettőre szükség volt. De mindegyikre?!
És szerintem meg kellett volna húzni a kéziratot. Akkor lehetett volna 1 kötet. (Tudom az kevesebb pénz.) A Bellonda, Doria kettősre semmi szükség nem volt. Lietet és Stilgart is ki lehetett volna hagyni. Amikor a D. homokférgei vége felé jártam arra gondoltam Waff se kéne, aztán rájöttem az ultrafűszer miatt kellettek Waff részei és a buzelli jelenetek. Meg az epilógus olyan szinten gejl, hogy csak na. Meg is ijedtem. Mi lesz ha megírják a folytatás folytatását?

cloaked Creative Commons License 2013.06.30 0 0 3675

Fűszerből is megárt a sok... :))

Előzmény: DrJackson (3674)
DrJackson Creative Commons License 2013.06.30 0 0 3674

Elnézést, ha ezzel megsértek valakit, de szerintem óriási a kép:

Logitor Wiscum Creative Commons License 2013.06.11 0 0 3673

Még ha nem is robotokat akart visszahozni Herbert a fináléra, egy jó írótól elfogadtam volna a csavart (abszolút sokkoló, hatásos befejezés lett volna ha normálisan megírják), de nem így. Régebben kifejtettem, de bemásolom:

 

"Először is Omnius számomra túl együgyű "karakter". Jómagam jövőkutatással is foglalkozom, eléggé érdekel a technika, különösen a robotika és mesterséges intelligencia kutatások. Amikor megtudtam, hogy a Butleri Dzsihadot feldolgozó könyvekben egy gépi birodalom köré épül a történet, túl magasra tettem a mércét. Egy szuperintelligens géptől fényévekkel többet vártam mint amit itt összekapartak. Erasmus karakterében volt fantázia, de Omnius szinte egy gyermek volt az eseményekben. Emberien butává tették őket, na. Elszomorító."

 

Ehhez, még jött az a ghola-óvoda, na az betette a kiskaput.

 

A nyomtatott irodalmat pedig valóban egyre nehezebb értékesíteni, ám egy írólegenda apa nevével ugyebár sokkal egyszerűbb dolgod van mint versenytársaidnak. És bár itthon csak írásból szerintem már rég nem lehet megélni, angolul még mindig több millió fős potenciális olvasótábort célozhatsz meg.

Előzmény: Jurai Zsolt (3672)
Jurai Zsolt Creative Commons License 2013.06.09 0 0 3672

JAVÍTVA AZ ELŐZŐ HOZZÁSZÓLÁSOM? ÚGY ÍRTAM HOGY 2 GYEREK ÜLT AZ ÖLEMBEN KÖZBEN

 

gonosz, de rendkívül tisztánlátó Harkonnen báró helyett egy kegyetlenkedő szörnyetget mutatnak be, aki a pusztításon kívül szinte semmit sem szeret.

Szerintem is teljesen félreértették/félreértelmezték a karaktert. Ez inkább Vadállat Rabban. a karaktert.

 

A könyvnek nagyon hirtelenjében megírt szaga van.

Ezt nem tudom megerősíteni, olvastam, hogy nagyon sokáig készítették elő. Brian Herbert is öregember lett mire végeztek az elejével és a végével, majdnem 60 éves, ha jól tudom. És a saját írásaik között van is összefüggés, más kérdés, hogy nem teljesen passzol az eredeti kötetekhez.

 


Talán Frank Herbert is hozott volna vissza robotokat, de nem hiszem.

Miért ne hozott volna bele robotokat? Végül is sci-fi, még ha egy betépett LSD-s, hallucinált tudatkitágult látomás is helyenként. Biztos, hogy amit leír a mester a fűszerrel kapcsolatban, az saját megtapasztaláson alapul (persze a jövőbelátástól eltekintve :)). Nagy hippi volt az öreg. :) Bocs, ha ez itt a szentségtörés kategória, de hát ha ez a véleményem most mit tehetnék? Szerencsére vagy sajnos ki-ki döntse el nekem nincsenek ilyen hallucinogén tapasztalataim, de így képzelem valahogy.

 

Egyébként az amerikai tömegkultúrának szerintem teljesen mindegy, ott könnyen eladják. :)

Szerintem ma már semmilyen nyomtatott irodalmat nehéz nem könnyű eladni, főleg ha a mű még csak nem is a legjobb….

Előzmény: Jurai Zsolt (3671)
Jurai Zsolt Creative Commons License 2013.06.09 0 0 3671

gonosz, de rendkívül tisztánlátó Harkonnen báró helyett egy kegyetlenkedő szörnyetget mutatnak be, aki a pusztításon kívül szinte semmit sem szeret.

Szerintem is teljesen félreértették/félreértelmezték a karaktert. Ez inkább Vadállat Rabban. a karaktert.

 

A könyvnek nagyon hirtelenjében megírt szaga van.

Ezt nem tudom megerősíteni, olvastam, hogy nagyon sokáig készítették elő. Brian Herbert is öregember lett mire végeztek az elejével és a végével, majdnem 60 éves, ha jól tudom. És a saját írásaik között van is összefüggés, más kérdés, hogy nem teljesen passzol az eredeti kötetekhez.

 


Talán Frank Herbert is hozott volna vissza robotokat, de nem hiszem.

Miért ne hozott volna bele robotokat? Végül is sci-fi, még ha egy betépett LSD-s, hallucinált tudatkitágult látomás is helyenként. Biztos, hogy amit leír a mester a fűszerrel kapcsolatban, az saját megtapasztaláson alapul (persze a jövőbelátástól eltekintve :)). Nagy hippi volt az öreg. :) Bocs, ha ez itt a szentségtörés kategória, de hát ha ez a véleményem most mit tehetnék? Szerencsére vagy sajnos ki-ki döntse el nekem nincsenek ilyen hallucinogén tapasztalataim, de így képzelem valahogy.

 

Egyébként az amerikai tömegkultúrának szerintem teljesen mindegy, ott könnyen eladják. :)

Szerintem ma már semmilyen nyomtatott irodalmat nehéz eladni, főleg ha a mű még csak nem is a legjobb….

Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (2612)
Jurai Zsolt Creative Commons License 2013.06.09 0 0 3670

"A titokzatos ellenség Omnius és Erasmus lesz, ez mindent elárul  a műről. A két szereplő a Butleri Dzsihadért akar elégtételt venni."

 

Volt efelől bárkinek is kétsége az után, hogy a Butleri Dzsihadról szóló trilógiát úgy zárták le, hogy az Omnius által a Giedi Prime-ról kilőtt szondákkal - az Arrakisit leszámítva - semmi sem történt? Az egész Dűne legendái trilógiát csak a folytatás előkészítésére írták, ezt az elő- vagy utószóban el is mondták.

 

Igen ezt sejtettem már akkor mikor fellőtte a mélyűri szondáit, de szerintem nem is csak az a nagy ötlet, hanem az is, hogy a Corrini csata alatt fellövi az űrbe a programját. De hogy Erasmus hogy keveredett Omnius mellé ismét, azt már nem magyarázták meg, vagy csak elfelejtettem vagy fel sem tűnt. Azért kb. 4000 oldal Dűnét olvastam és nem jegyzeteltem közben... :)

Előzmény: Alkmeonida (2608)
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2013.06.08 0 0 3669

Köszönöm, hoigy leírtad a véleményed. 

 

Azóta eltelt hat év, és azóta a komment óta rengeteget beszélgettünk ezen a fórumon. Azóta a Vadászokat szépen odaajándékoztam a könyvtárnak (ezt írtam is lentebb, nem tudom mikor, de jó régen).  Ahonnan ki tudnám kölcsönözni a Homokférgeket, de nem teszem. ;)

Előzmény: Jurai Zsolt (3667)
OPi Creative Commons License 2013.06.08 0 0 3668

Köszi hogy összefoglaltad!

 

Nos, a véleményem nem sokat változott, de ettől még ez teljesen rendben van. Itt többen vagyunk, akik az eredeti sorozat rajongóiként adtunk pár könyvnyi esélyt az utódoknak (jómagam 3-at is elolvastam, mielött véleményt formáltam). Sajnos messze nem egy követendő színvonal (szerintem), sajnos még az átlag sci-fi irodalomnál is gyengébbekre sikerültek.

 

Előzmény: Jurai Zsolt (3667)
Jurai Zsolt Creative Commons License 2013.06.07 0 0 3667

Nos, elolvastam 11 Dűne kötetet, ezzel lezártnak tekintem a sorozatot, további kiadásokat nem vásárolok (egyelőre legalábbis, későbbiekben ki tudja ha már nincs mit olvasnom, de egyelőre több az amit szívesen olvasnék mint amennyi szabadidőm van).

 

6 Frank és 5 Brian Herbert kötetet végeztem ki. Kb. 4 éve olvasom, lehet még annál is több.

Most már tudok válaszolni a leveledre.

 

2604-es hozzászólás

Murbellából, akit Odrade utódjának szánt, nem egy erős kezű vezető lesz, aki cselszövések sokaságával fogná össze a Régi Birodalom széthúzó hatalmi erőit. Egyszerűen egy nyafogó, erőtlen, vérengző nőszemély lesz, aki másról sem tud beszélni és gondolkodni, hogy jön az Ellenség, fogjunk össze. Ennyi.

Ezzel teljes mértékben egyetértek!

 

Vérengzés megy az egész könyvben a csatajelentekben. :S

Ezzel is egyetértek, úgy öltek le a végén már milliárdokat, hogy egy oldalt sem szántak az egészre, brutális vérengzés amit írtak, és a legrosszabb, hogy a végére közömbössé vált a regény az erőszakra.

 

Nem tudom ezek után megvegyem-e jövőre e Homokférgeket.

Szerintem igen, annyira nem rossz mint a Dűne Vadászai, az a mélypont. Az előzmény trilógia nekem tetszik, főleg az első 2 rész, a Butleri Dzsihad és a Gépírtó hadjárat. Jó volt olvasni, egy új világ, tetszett ez a gondolkodó gépek Vorian Atreides, Iblis Ginjo vonal.

Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3645)
Logitor Wiscum Creative Commons License 2013.05.17 0 0 3666

Haláli! :)

Előzmény: Csxeba (3665)
Csxeba Creative Commons License 2013.05.09 0 0 3665

Sziasztok!

 

Guitellon, azaz gitárrá alakított csellón játszott dal Duncan Idaho-ról :D Sztem fantörpikus. Van egy Ballad of Duncan Idaho is valahol YT-on. Ez a fickó sokakat megihletett :D A Végső KH!

 

https://www.youtube.com/watch?v=9ifj2Q5Ey_g

OPi Creative Commons License 2013.01.24 0 0 3664

A Báró kitűnően tudta manipulálni a Mentátokat.

Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3663)
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2013.01.24 0 0 3663

Első kérdésedre: helyes meglátás, a Bene Gesserit minden tagja abszolút kontrollal rendelkezik a saját teste felett, tökéletes példa erre a Káptalanházból, hogy a Dáma megitat Odradéval egy "frissítőt", amiben idegen anyag van, Dar semlegesíti, majd közli ezt. Ugyanakkor Darban van egy helyzetjelző, ami jelet sugároz, erre a Dáma rá is kérdez és Odrade elmondja, hogy ebből tudják a nővérei, hogy még életben van.

 

Második kérdésedre: igen, a Mentátok elégtelen információkból (is) dolgoznak, pontosabban, hagyják szabadon "kószálni" az elmét, ami eme kötöttségektől mentesen képes reagálni és következtetni (ezért mondják rájuk, hogy emberi számítógépek), valamint képes a helyes kérdésfelvetésre (a Káptalanházból Duncan, Bell és a Bashar kapcsán igen jól ábrázolódik a Mentátok lényege, de Hawatot is említhetném).

 

Bizonyos szempontból emberfelettiek, ez részben annak köszönhető, hogy Herbert taoista és zen buddhista elemekkel vegyítette a gondolkodásukat. Erről írtam lentebb is, nem tudom, mikor; a lényege, hogy az egyik zen koan arról szól, hogy először a hegyek hegyek, a folyó folyók, majd ezek az út során megkérdőjeleződnek, ám az út végén ismét elnyerik önmagukat, a hegyek hegyek lesznek, a folyók pedig folyók. A Káptalanházban ez visszaköszön: "Elme a Kezdeteknél", Duncan így nevezte. "A Valódi Éned felébresztése. Úgy éreztem, mintha egy mágikus univerzumba csöppennék. A tudatom először kör volt, aztán gömb. Önkényes formák lettek tünékennyé. Az asztal nem asztal volt. Aztán transzba estem – minden csillogó lett körülöttem. Semmi sem volt valóságos. Aztán elmúlt, és én úgy éreztem, hogy elveszítettem az egy valóságot. Az asztalom megint asztal volt."

 

Ugyanakkor megvannak a korlátaik, lásd az első Duncan ghola érzelmi sokkja a Salusa Secundoson, Pitert a szadizmmusa korlátozta, Bellonda pedig az archívumi-elemző mivoltából eredően szorul határok mögé. Leto Atreides (nem az Istencsászár) és a Báró is felhívja a figyelmünket a korlátaikra, és arra, hogy miként érdemes rájuk tekinteni. A Bashar és egybe-Duncan valamiért azonban mások, egyfajta ugrást is jelentenek. 

 


Logitor Wiscum Creative Commons License 2013.01.23 0 0 3662

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a ma esti új Sherlock Holmes sorozat első részében bemutatott Sherlockról konkrétan az jutott eszembe: bemutatták milyen is kb egy mentát-transz. Abszolút elégtelen adatokból döbbenetesen pontos következtetésekre jutni. :) Innen jön a kérdésem: a mentátok csupán elégtelen információból dolgoznak vagy a megfigyelőképességük is szinte emberfeletti?

Illetve volt még egy kérdésem pár kommentel lejjebb is ha esetleg valaki megválaszolná...thanx

cloaked Creative Commons License 2013.01.23 0 0 3661

Természetesen nem mondhatták azt, hogy „minket ez az egész nem érdekel, csak szeretnénk meggazdagodni a Dűne-univerzumból!”:) Ilyen nyilvánvaló helyzetben csak ilyen nyilvánvaló baromságokkkal lehet mentegetőzni, és akkor legalább azok a rajongók megmaradnak, akik őket tartják dűne-autoritásnak. A pénz megvastagítja a bőrt az ember képén:)

Előzmény: Logitor Wiscum (3660)
Logitor Wiscum Creative Commons License 2013.01.19 0 0 3660

Na mégegyszer... úgy látszik a riduli kristálylapom nem kompatibilis ezzel az ixi hálózattal. :)

 

Hát ha ezt gondolják, az megmagyarázná miért másítanak meg ennyire dolgokat. Ez esetben nem bénák és figyelmetlenek lennének hanem csak szimplán tiszteletlen idi*ták. Vagy a kettő együtt. Ha jól emlékszem az egyik magyarázatuk az volt a FB rajongói kérdésekre, hogy a Dűne könyveket voltaképpen Irulan írta, nem kell készpénznek venni őket... Valami hasonló. De ez még ha megoldana egyes problémákat sem működőképes. Egyrészt azt suggalja, hogy nem kell mindent tényként kezelni amit FH írt - ez már eleve abszurd -, másrészt nem ad választ az Irulan halála után játszódó könyvekre. Ennek akkor lenne jogosultsága ha egy rossz irodalmi alapot javítana fel egy nagyszerű író (páros). De ugyebár nem így van és ezt ők is pontosan tudják.

OPi Creative Commons License 2013.01.19 0 0 3659

nem egyszerű a nyelvezeted :)

Előzmény: Logitor Wiscum (3658)
Logitor Wiscum Creative Commons License 2013.01.19 0 0 3658
Hát ha ezt gondolják, az megmagyarázná miért másítanak meg ennyire dolgokat. Ez esetben nem bénák és figyelmetlenek lennének hanem csak szimplán tiszteletlen idi*tàk. Vagy a kettō együtt. Ha jòl emlèkszem az egyik magyaràzatuk az volt a FB rajongòi kèrdèsekre, hogy a Dūne könyveket voltakèppen Irulan írta, nem kell kèszpènznek venni ōket... Valami hasonlò. De ez még ha megoldana egyes problèmàkat sem mūködōkèpes. Egyrèszt azt suggalja, hogy nem kell mindent tènykènt kezelni amit FH írt - ez màr eleve abszurd -, màsrèszt nem ad vàlaszt az Irulan halàla utàn jàtszòdò könyvekre. Ennek akkor lenne jogosultsàga ha egy rossz irodalmi alapot javítana fel egy nagyszerū írò (pàros). De ugyebàr nem így van ès ezt ōk is pontosan tudjàk.
OPi Creative Commons License 2013.01.19 0 0 3657

"Találtam egy rendkívül alaposan összeszedett bővebb gyűjteményt az eredeti és új könyvek közti ellentétekről, néhol megoldási próbálkozásokkal együtt. De így együtt olvasni őket... rettentően sok hibát bizonyít. Most már kezd engem is idegesíteni (a végén még megtérek :) ).

http://www.jacurutu.com/viewtopic.php?f=13&t=1538

 

Az évszámpontatlanságok, vagy másféle értelmezések egy része még talán belefér. De például a navigátorok kifejlődése (az eredeti Dűnében nem csak hogy másképp képzelte el Frank Herbert, de a szinte evolúciós szinten külön váló, különleges körülmények hatására mutálódó alfaj sokkal sokkal hietőbb/észszerűbb is, mint a hétköznapi emberből csupán évek alatt átváltozó navigátor). Persze van még jópár hasonlóan kacifántos dolog, de nálam ez ütött a legnagyobbat."

 

- Sajnos eléggé hosszú a lista, végigolvastam. Egy rész magyarázható csak pongyolsággal. Sajnos egy részéről pedig meggyőződésem, hogy az utódok úgy gondolták, hogy ők jobban mint Frank Herbert, és majd jól "kijavítják" a hibákat. Nem sikerült.

Előzmény: Logitor Wiscum (3656)
Logitor Wiscum Creative Commons License 2013.01.18 0 0 3656

Találtam egy rendkívül alaposan összeszedett bővebb gyűjteményt az eredeti és új könyvek közti ellentétekről, néhol megoldási próbálkozásokkal együtt. De így együtt olvasni őket... rettentően sok hibát bizonyít. Most már kezd engem is idegesíteni (a végén még megtérek :) ).

http://www.jacurutu.com/viewtopic.php?f=13&t=1538

 

Az évszámpontatlanságok, vagy másféle értelmezések egy része még talán belefér. De például a navigátorok kifejlődése (az eredeti Dűnében nem csak hogy másképp képzelte el Frank Herbert, de a szinte evolúciós szinten külön váló, különleges körülmények hatására mutálódó alfaj sokkal sokkal hietőbb/észszerűbb is, mint a hétköznapi emberből csupán évek alatt átváltozó navigátor). Persze van még jópár hasonlóan kacifántos dolog, de nálam ez ütött a legnagyobbat.

 

Illetve egy kérdésem is lenne mert egy dolgot meg én vettem észre a Dűne szeleiben és nem szerepelt a linkelt oldalon: a könyv szerint egy Bene Gesserit nővérnek helyzetjelző chipet ültetnek a nyakába (míg öntudatlan) amit később kiszúrnak és eltávolítanak. A kérdésem a következő: én gondolom rosszul, vagy jól emlékszem, hogy egy BG abszolút kontrollal rendelkezik a teste minden porcikája felett? Ergo én kizártnak tartom, hogy bármi is a észrevétlenül maradjon elrejtve a saját testében.

 

 

OPi Creative Commons License 2013.01.17 0 0 3655

Az illusztrátori képek mindegyike tetszik, jók.

Előzmény: Logitor Wiscum (3654)
Logitor Wiscum Creative Commons License 2013.01.16 0 0 3654

Elolvastam a linket, köszönöm. A Star Wars Dune alapjairól nem tudtam, de örülök, hogy megosztottad (már el is küldtem egy SW fan jóbarátomnak).

Amit írtál, tökéletesen megértem, minden szavadban igazad van. Frank Herbert elsősorban elgondolkodtatni akart, a fia viszont csupán szórakoztatni. A magam részéről nem tudom jobban elmagyarázni milyen éhségem van azonban a világ iránt. Lehet, hogy jobb lett volna a Dűne univerzumnak ha tényleg nem folytatják, de számomra mégis valamiféle pótlékkal szolgálnak az új történetek. Ez van.

 

Előszeretettel hallgatom hasonló szentimentális okokból nem csak Tito zenéjét, de a Brian Tyler féle dallamokat is, ez is közelebb visz ehhez az univerzumhoz. Mondjuk az is igaz, amit egy korábbi hozzászóló fogalmazott meg: nem élnék ott...

 

Külön érdekelnek a különböző művészek/illusztrátorok által készített képek, ezek néha nagyon komolyan eltalálják a hangulatot amit a könyvek olvasása során érezhet az ember. Nem tudom mennyire érdekel titeket ez a része (persze az is könnyen lehet, hogy ismeritek őket) de hagy ajánljam figyelmetekbe a következőket:

 

Harmadik helyezetként tekintek Wo munkáira, ezeket itt tudjátok megnézni:

http://projectsand.blogspot.hu/search/label/wo%22s%20work

 

Második helyezetem legnagyobb meglepetésemre magyar, le a kalappal előtte. Ő Mark Molnar, világhírű cégeknek dolgozó concept artist:

http://momarkmagic.blogspot.hu/search/label/Dune%20Project

 

A képzeletbeli első helyre egyetlen képet tennék, számomra abszolút number one. Angelitoon Atreides című képéről van szó:

http://angelitoon.deviantart.com/art/Dune-ATREIDES-Final-194138153

Angelitoonnak persze több képe van a Dűne univerzumról - ezekre könnyen rá tudtok keresni a neten - de bár mindegyik minőségi darab, kevés a valódi kapocs a regényekkel (bármilyen más scifihez is készülhettek volna). Az Atreides kép számomra viszont tökéletesen ötvözi a feudális kor és a több ezer éves fejlett kultúra elemeit, amikor először megláttam, jó tíz percen keresztül ittam magamba a részleteket.

 

A történetekre visszatérve még egy gondolat, melyhez a kulcs a fent említett pótlék szócska. Számomra a filozófiai tartalom szinte teljes hiánya mellett az egyik legnagyobb különbség apa és fia írásai között, az az érzés amit csak Frank Herbert tudott megadni nekem: az eredeti regények olvasása alatt bele tudtam élni magam milyen lehet mentátnak lenni, vagy teljes uralmat gyakorolni a tested minden sejtje felett mint egy Bene Gessserit. Vágytam ezekre a képességekre. A pótlék-regények során soha nem éreztem ezt, hiszen képtelenek ezeknek az érzéseknek az átadására.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!