Keresés

Részletes keresés

szőrinszálán Creative Commons License 2022.06.30 0 0 2217

Milyen krízisen kell átbillenteni az emberiséget???

 

A születés már az első krízis, amit a többiek követnek a halálig. A felébredtek azok, akik a „zombi” életet álmodták, majd olyan életet kezdenek élni, ami nélkülözi a válságokat? Milyen élet az? Netán az öröklét? A létezésnek egy stacionárius állapota, amin nem változtathat semmilyen „zavaró”körülmény? A Proton nevű elemi részecske az, ami ilyen „életet” élhet. Függetlenül attól, hogy minek, vagy kinek alkotja a testét. Amikor minden egyes elemi részecske olyan távolságra kerül egymástól, hogy elkülönült entitásoknak tekinthetők, az entrópia növekedése eléri a maximumát, az ISTEN újra a teremtés előtti állapotban találja magát.

 

Felmerül benne a kérdés, egy krízis, hogy Legyen, vagy Ne legyen rajta kívül bármi, bárki?

Előzmény: golyóbishop (2216)
golyóbishop Creative Commons License 2022.06.30 -1 0 2216

Igen. Az egó akadályozhatja is a felébredést, ha a lélek a létbe belealszik... de ha elég eszesek, intelligensek és alázatosak vagyunk, akkor általa megvilágosodhatunk.

 

Jézus< senki nem mehet az Atyához csak én általam. Az "én" ilyen értelemben az egót jelenti. 

 

A kérdés pedig az, hogy mikor éri el a felébredettek tábora azt a kritikus tömeget, amely átbillenti az emberiséget nem csak a jelenkori, de a mindenkori krízisen is? 

 

 

 

Előzmény: Jávorfácska (2215)
Jávorfácska Creative Commons License 2022.06.30 0 0 2215

Felébredtél már? Tudod, hogy ki vagy valójában?

 

Ha nem, mi lehet az akadálya a felébredésnek? (természetesen azokhoz szól a kérdés, akik szándékoznak felébredni)

 

Személy szerint örülök a kérdésnek, és annak is, hogy úgy látom, kezd a kultúránk részévé válni a felébredés kérdése. Erősödnek a spirituális ismeretek, gyakorlatok és ezek hatásai társadalmi szinten. Nyilván mást jelent a felébredés buddhista szemlélettel, mint egy ma divatos spirituális, ezoterikus irányultsággal. De a lényeg itt is, ott is, az önvaló megszólalása a szívünk hangján. A felébredés, akár  a fejlődés, szerintem egy folyamat. Ez csak az én meglátásom, és sajnos a buddhista tanokról csak nagyon keveset tudok, tehát érdemben, mélységében sajnos nem tudok a felébredésről beszélgetni, de én sosem szégyelltem tudatlanságomat, és a beszélgetésekből itt a fórumon is jó sokat tanultam már:) 

Azt gondolom, az egó húzza le nagyon az embert,  a felébredés fő gátja is ez lehet. 

 

Egy könyv egy mondata, amit valamiért mostanában fontosnak érzel. Mi ez a mondat, miért érzed fontosnak?

Előzmény: justNick (2214)
justNick Creative Commons License 2022.06.30 0 0 2214

Az embernek, mint olyan faj egyedének, amelyik már rendelkezik megfelelő mértékű öntudattal és ezáltal szabad akarattal, a legfontosabb a felébredés, annak tudatosítása, hogy ki is, mi is valójában. 

 

Ehhez azonban nem kell munkálkodnia önmagán, csak hagynia kell, hogy élvezze a létezést, úgy ahogy van. Bizonyos gyakorlatok az induláskor arra szolgálnak, hogy sikerüljön a tudatnak levállni az egóról, de ha ez már valamennyire sikerült, akkor már nincs szükség rájuk, nincs szükség aktív munkálkodásra.

 

 

Felébredtél már? Tudod, hogy ki vagy valójában?

 

Ha nem, mi lehet az akadálya a felébredésnek? (természetesen azokhoz szól a kérdés, akik szándékoznak felébredni)

Előzmény: füegy (2213)
füegy Creative Commons License 2022.06.30 0 0 2213

Elég nekem,ha tudom, hasznos és építő voltam, bár kétségkívül jólesik az eģómnak, ha elismernek 😊. 

 

Általánosan.... keveseben lehetnek, akik  biztosak magukban, és nem igényelnek visszajelzést, és jóval többen, akiknek mankó lehet a  mások általi megerősítés.

 

Mi lehet az embernek  a legfontosabb az önmagán való munkálkodásban?  ( ami épp eszedbe jut,azt írd, 😉)

 

 

 

 

Előzmény: treefa (2206)
justNick Creative Commons License 2022.06.30 0 0 2212

Ja, a kérdés:

 

Melyikben szeretnél jobban hinni?

 

1. Emberi létezésed mindenkitől független, így teljesen magadra vagy utalva és létezésednek sincs önmagában semmi célja

2. Valaki által "teremtett" emberi formáddal a létezésed célja is adott, cserébe számíthatsz "teremtőd" folyamatos, jószándékú, nem tolakodó segítségére a cél elérésében

 

Előzmény: justNick (2211)
justNick Creative Commons License 2022.06.30 0 0 2211

Az összegyűjtött információk alapján így látom ezt a kérdést:

 

"Sokszor olyan emberek halnak meg váratlanul, akik - sok különböző ember egyező véleménye szerint - aktívak, hasznosak, másokat segítők, dolgokat előbbre mozdítók. Energiapazarlók lennének?"

 

Nem azt mondtam, hogy minden halál (pontosabban a fizikai lét megszűnése) a pazarlás miatt történik. Azt mondtam, hogy a menthetetlenül pazarló egy magasabb szintű döntés következtében befejezi fizikai formájában a pazarlást.

 

Az entitás fizikai létezésének formája olyan, mint egy jól megírt (ám részben szabad végű) könyv, valamit el akar mondani, meg akar tanítani, meg akar tapasztaltatni. Nincs benne felesleges vagy indokolatlan elem. Bár ezt az előre elgondolt történetet (fizikai lét) mindenki saját szemszögéből éli át, nem ő az egyetlen szereplője. A szereplők hatnak egymásra, alakítják a történetet és még a fizikai létük megszűnésének (halálának) is bizonyos szempontból megvan a célja, értelme (gyakran közös megállapodás, "szerződés" eredménye még a megszületés előtt az érintett entitások között) ebben a többszereplős műben, játékban.

 

Más szavakkal, nincs értelmetlen halál. Maximum az ember, mint fizikai lény nem látja át az egész történetet. Ez nem is lehet cél, hiszen akkor felesleges ez az egész "színjátszás".

 

Mivel az egyén élete egy előre elgondolt történet része, ami valamilyen céllal rendelkezik, ha az egyén a szabad akaratát bizonyos mértékben érvényesítve nem a cél irányába halad és nyilvánvaló, hogy életében nem is fogja azt megvalósítani, akkor a fizikai egyén létrehozója (önmaga egy magasabb szinten) véget vet ennek a könyv adaptációnak, életnek, pazarlásnak. Alkalmanként azonban el lehet térni a céltól (lehet "beszélni"  magasabb énünk fejével), ha az többet hoz a konyhára, mint az eredeti cél a tudat fejlődése szempontjából.

 

"És mi van, ha rájövünk, hogy 'pazarlás, amit elkövetünk'? Még javíthatunk? Vagy akkor is mehetünk a levesbe?"

 

Elég, ha tudatosul bennünk, hogy hol és mikor pazaroltunk ahhoz, hogy fejlődjünk, előrelépjünk. A fizikai formánk folyamatosságának fennmaradása (egyén élete) már csak opció és nem annak minden áron való megtartása a cél.

Előzmény: treefa (2209)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.06.30 0 0 2210

Nem, nincs kalapom, csak egy szemellenzős sapkám, és amíg a másik szemellenzős sapkám szét nem szakadt, addig szitás volt az anyaga . Egyébként csináltak már kalapot ostyából{vagy hogyan nevezik} is .

 

 

Tudtátok, hogy a zsidók prémes kalapot hordanak ? - vagy legalábbis a közelmúltban . 

 

 

Előzmény: treefa (2207)
treefa Creative Commons License 2022.06.29 0 0 2209

Egy jógi vagy remete vagy szerzetes passzív üldögélése, meditatív, imádságos, szemlélődő élete sokak szemében haszontalan, sőt tenyérbemászó, bosszantó, mások szerint meg épp az ő nyugalmuk és békéjük szolgálja legjobban a világot, tartja mederben az élet hömpölygését.

Csontváry képeit annyira nem értékelték rokonai, hogy anyagáron akarták eladni a vásznait kocsiponyvának. Van Gogh életében egyetlen képet tudott eladni, ma dollármilliókat érnek a művei.

Tényleg minden relatív.

 

A gondolatmenetedről.

Sokszor olyan emberek halnak meg váratlanul, akik - sok különböző ember egyező véleménye szerint - aktívak, hasznosak, másokat segítők, dolgokat előbbre mozdítók. Energiapazarlók lennének? Olyanokkal szemben, akik akár 80 évig elvannak takaréklángon, minimális értéket teremtve, másokat aktívan és passzívan se nagyon segítve, netán éppenhogy elfecsérelve anyagi, szellemi, lelki kincseiket, elherdálva lehetőségeiket (meg még másokét is)? Esetleg épp az a 'hasznuk', hogy haszontalanok, esetleg az a szerepük, a feladatuk, hogy: ártalmasok? Nem tudom.

Vagy általánosabban gondoltad? Az emberiség energiapazarló, tehát pusztulásra érett? És újabb kalandra is, egyben?

 

A másik megközelítésről.

És mi van, ha rájövünk, hogy 'pazarlás, amit elkövetünk'? Még javíthatunk? Vagy akkor is mehetünk a levesbe?

 

Az univerzum szempontjából - szerinted - mi minősül pazarlásnak?

Előzmény: justNick (2194)
treefa Creative Commons License 2022.06.29 0 0 2208

Ez így olyan nagyzolósan hangzik.

Mondjuk inkább úgy: hatottak rám.:-) 

A kereszténység, a tao, a buddhizmus. 

És nem annyira a tanaik, mint inkább a történeteik. 
És akkor már megemlíthetjük a szufi és a hászid történeteket is.

Meg a 'vallásközi' tanmeséket, mint Anthony de Mello meséi. Azok is tudnak hatni.

 

Inkább az elméletek, vagy inkább a történetek állnak közel hozzád?

Előzmény: Jávorfácska (2198)
treefa Creative Commons License 2022.06.29 0 0 2207

Elvben nincsenek.

A népmesék jutnak eszembe, mikor a táltos megkérdezi, hogy 'hogy menjünk kis gazdám, mint a szél, vagy mint a madár, vagy még annál is sebesebben, úgy mint a gondolat?'. Tehát annál talán nincs is sebesebb, és nem is juthat nála messzebb semmi.

Gyakorlatban viszont, igenis vannak határai. Vagy inkább, ahogy írod, korlátai.

Mondhatni: korlátolt a gondolkodásunk.

Vagyis: korlátoltak vagyunk.

Korlátozzuk magunkat.

És másokat is.

Ugye nincs is kalapod?

Előzmény: Okos Árnyék (2204)
treefa Creative Commons License 2022.06.29 0 1 2206

Az előbb lemaradt a kérdés:

 

Elég, ha tudod, hogy hasznos vagy, illetve hasznos voltál, vagy fontos, hogy ezt el is ismerjék?

Általánosan: elég-e az embernek a magáról való tudása, vagy szükséges mások tükrözése, visszajelzése ahhoz, hogy biztos lehessen magában?

Előzmény: füegy (2195)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.06.29 0 0 2205

Ilyenkor nem érzem egyedül magamat .

Előzmény: Okos Árnyék (2204)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.06.29 0 0 2204

Le a kalapom előtted !

A filozofálás egyik módszere, hogy körbejárjuk a fejünket, vagyis az elménkről filozofálunk . 

Be kell látnunk, az elménk korlátait, ill. figyelembe kell venni az elménk korlátait !

 

 

Vannak határai a gondolkodásnak ?

Előzmény: treefa (2203)
treefa Creative Commons License 2022.06.29 0 1 2203

Szerintem egyikünk sem elég okos.

 

Miért fontos számodra, hogy mit gondolnak rólad?

Előzmény: Okos Árnyék (2192)
treefa Creative Commons License 2022.06.29 0 1 2202

Lélekemelő?

Mostanában szívesen olvasom, ill. hallgatom Zoltai Miklóst. Mond okosakat.

 

Út az egészséges, szenvedésmentes, boldog élethez || Beszélgetés Zoltai Miklós jógamesterrel - YouTube

Előzmény: füegy (2195)
treefa Creative Commons License 2022.06.29 0 2 2201

Nem emlős. Hüllő. A pteroszauruszok (szárnyas gyíkok, repülő őshüllők) leszármazottja. Mai, legközelebbi, bár mi tagadás, már elég távoli rokona a zöld küllő, illetve a madagaszkári nappali gekkó.

Hogy aztán a puttó milyen kalandos úton került a templomi, illetve korábban és később a mitológiai tárgyú képekre, és vált egyfajta 'ikonikus' toposszá, az már más tészta.


Előzmény: elterito (2200)
elterito Creative Commons License 2022.06.29 0 0 2200

A puttó milyen emlősállat? Vagy madár?

Előzmény: Okos Árnyék (2199)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.06.29 0 0 2199

Volt rám hatással a Biblia .

Amikor kisfiú voltam, akkor nézegettem a képes bibliát, és azok a képek, amin meztelenség volt látható, azok megnyerték a tetszésemet .

 

Mi a véleményetek a nem oly régebben még meglévő puttó képekről a katolikus templomokban ?

Előzmény: Jávorfácska (2198)
Jávorfácska Creative Commons License 2022.06.29 0 1 2198

Hát lehet, hogy a gonoszok magukat jelölik meg a fenevad bélyegével, a Biblia szerint...

 

Mely vallási tanok tették rád a legnagyobb hatást? - Top 3

Előzmény: Okos Árnyék (2197)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.06.27 0 0 2197

Objektíve nem igaz, szubjektíve van benne asszociáció .

 

Isten megjelölte a gonoszokat, szerintetek ?

Előzmény: füegy (2196)
füegy Creative Commons License 2022.06.24 0 1 2196

Ha az jut eszembe, hogy "nomen est omen", igen, felmerül bennem. 

 

És  te vajon hogy gondolod? 

Előzmény: Okos Árnyék (2192)
füegy Creative Commons License 2022.06.24 0 0 2195

Tréfálsz??😊😉

Nem, hogy voltam, hanem vagyok hasznos minden hétvégén.😉

 

Volt-e mostanában részed lélekemelő olvasmányban vagy közösségi összejövetelben? 

 

Előzmény: treefa (2190)
justNick Creative Commons License 2022.06.24 0 0 2194

Kukutyin mellett egy deszki teraszon ülve azon gondolkodtam, hogy mi számít haszontalan tevékenységnek, ki vagy mi szerint haszontalan.

Birtokában vagyunk-e minden információnak ahhoz, hogy saját vagy mások tevékenységét haszontalannak tekintsük? Szerintem nem.

 

Honnan tudjuk akkor mégis, hogy haszontalan dolgot teszünk, feleslegesen pazaroljuk energiánkat folyamatosan? Onnan, hogy az univerzum nem szereti a tényleg felesleges energia pazarlást, ezért megszünteti annak forrását, azt az életet, amely elköveti a pazarlást.

A dolog hátulütője, hogy erre későn jövünk rá, csak a felébredés után. Viszont lehetőségünk van a következő kalandot, az univerzum szempontjából (vagy saját szempontunkból), hasznosabban végig játszani.

 

Ezt meg lehet közelíteni a másik oldalról is. Amennyiben még élünk, a fizikai világ részesei vagyunk, az azt jelenti, hogy nem haszontalan, amit teszünk, maximum mi nem látjuk az értelmét. Lehet, hogy pont az a cél, hogy rájöjjünk, pazarlás, amit elkövetünk. Amíg van remény, hogy ezt sikerül tudatosítani bennünk, addig életben is maradunk. Ha pedig nincs, akkor újra osztják/osztjuk a lapokat nekünk/magunknak.

 

Vajon most energiát pazaroltam ezzel a morfondírozással? Ki szerint, kinek a szempontjából nézve?

 

 

Előzmény: treefa (2191)
szőrinszálán Creative Commons License 2022.06.23 0 1 2193

Az úgynevezett „észosztás” után, mindenki nagyon elégedett volt, de a bölcsek gyanakodtak, az okosok meg szerényen elhallgattak. :-)

Előzmény: Okos Árnyék (2192)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.06.23 0 0 2192

Én azt az életbölcsességet mondanám nektek, hogy írjátok be a Google böngésző kereső rubrikájába azt, hogy "életbölcsességek" !

 

 

csak vicceltem

 

 

Szerintetek Okos Árnyék elégé okos-e ?

Előzmény: Jávorfácska (2185)
treefa Creative Commons License 2022.06.23 0 0 2191

Akartam írni, hogy pl. zabot hegyezni, az haszontalan, de mint kiderült, annak is volt értelme:

 

A Maros gyakran elöntötte a zabot termő Kukutyin-pusztát, így a gazdák csak a kalász tetejét tudták levágni, ez volt a zabhegyezés, ami valójában haszontalan munkát jelöl. Legenda is él a Csongrád megyei pusztáról, amit Gerliczy báró hozott létre.

 

„Elmehet Kukutyinba zabot hegyezni” szólás és a hozzá kapcsolódó monda” | Deszk Község Honlapja

 

:-)

Előzmény: füegy (2182)
treefa Creative Commons License 2022.06.23 0 0 2190

'magunkra is azért vigyázzunk, hogy mások hasznára legyünk'

Ez tetszik.:-)

De persze átsúlyozva is van értelme: vigyázzunk magunkra, hogy mások hasznára lehessünk. Ez egyfajta felelősség is. Merthogy elég könnyű átesni a ló túloldalára és önsorsrontón másokkal törődni.

A közösségért munkálkodni, ezt esetemben kicsit nagyképűnek érzem, - másokért, ez megáll. 

Mire jutottam? Talán hogy a legkisebb is számít. Mármint a legkisebb mozzanat is, amivel többet teszünk, mint korábban.

 

Meg tudnád mondani, mikor, milyen tetteddel voltál leginkább hasznos másoknak?

 

 

Előzmény: füegy (2180)
treefa Creative Commons License 2022.06.23 0 0 2189

Van, akinek az általad felsoroltak tűnnek haszontalannak.

Hasznos és haszontalan, ez egyénenként változó megítélés alá esik.

 

Persze, szoktam. Pl. pihenésképp. Agymosásként.

Vagy mert az a - nekem - haszontalan másnak fontos.

 

Számodra mi tűnik haszontalannak?

Előzmény: Okos Árnyék (2181)
polária Creative Commons License 2022.06.21 0 0 2188

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!