Keresés

Részletes keresés

Smackdown Creative Commons License 2013.07.29 0 0 199

Räikkönen csak nevetett az őt kérdőre vonó Vettelen

 

 

Kimi Räikkönen csak kinevette Sebastian Vettelt, amikor a díjátadó előtt a német szóba hozta neki, túl agresszívan védekezett ellene a Magyar Nagydíj hajrájában a 2. helyezésért vívott csatájukban. A német elismerte, hogy a pillanat hevében szólt a csapatának, jelentsék fel a finnt az FIA-nál. Lewis Hamilton a hetedik F1-es idényét sem zárja győzelem nélkül, s azt mondja, ha a gumik bírják, a Mercedes mindenhol versenyben lesz a győzelemért.

 

 

Lewis Hamilton 2009-hez hasonlóan az idén is a Magyar Nagydíjon törte meg éves nyeretlenségét, s első mercedeses győzelmével elérte, hogy hetedik szezonját se zárja futamgyőzelem nélkül. Az új csapatban megszerzett első győzelem mindenki számára rendkívüli, de Hamilton éppen azon a futamon érte el a diadalt, amelyen senki sem számított rá a nagy hőség miatt, még talán azután sem, hogy szombaton elhappolta a pole pozíciót Sebastian Vettel elől. 2007 és 2012 után harmadszor nyert a pole-ból a Hungaroringen.

 

 

„Lemaradtunk a tesztről, hátrányból vágtunk neki a hétvégének, a pole-ra sem számítottunk, nemhogy a győzelemre. Ez életem egyik legfontosabb győzelme, nagy öröm a Mercedesszel nyerni – mondta Hamilton. – Az előző éjszaka sokat agyaltunk azon, hogyan tehetjük tartóssá a gumikat, nem is gondoltunk rá, hogy ilyen jó lesz, az utolsó húsz percben még arra is volt lehetőségem, hogy óvatosan menjek. Előtte viszont mindent beleadtam, senki mögé sem szorultam be, az előzéseim is sikerültek. Ha máshol is így tudunk bánni a gumikkal, bárhol nyerhetünk még. Hiszek a csapatban, ez az autó van olyan jó, mint a Red Bull, csak a gumiktól függ minden.”

 

 

Kimi Räikkönen rajtja nem sikerült jól, Felipe Massa megelőzte, és a verseny elejét a brazil mögött töltötte. Végül kétkiállásos taktikájának köszönhetően feljött a második helyre, s a dobogón hatalmas ováció fogadta. Ötödször lett második, negyedszer Hamilton mögött, de úgy érzi, versenytempó terén a Lotus volt a legjobb.

 

 

„Sajnos ezúttal is bebizonyosodott, hogy a szombati időmérőkön tesszük borzasztóan nehézzé a versenyeinket. Remélhetőleg tudunk kezdeni valamit ezzel a problémával, és már a rajt után az élen küzdhetünk. Ha jobb az időmérőm, megnyerhettem volna a versenyt – mondta a finn. – A verseny végén szoros volt a csata Sebastiannal, de a gumik rendben voltak, csak az utolsó két kör miatt aggódtam. Tíz körrel a vége előtt volt bennem némi kétely, de végül is simán kihúztam, az utolsó kanyart elég jól vettem ahhoz, hogy ne legyen esélye a célegyenesben.”

 

 

Vettel a végén megpróbálta megelőzni Räikkönent a 4-es kanyarban, de kisodródott, és mérgében szólt a csapatnál a rádión, hogy jelentsék az FIA-nál a finn veszélyes védekezését. A díjátadó előtt szóba hozta az esetet Räikkönennek, aki csak nevetett rajta.

 

 

„A pillanat hevében ordítottam a rádióba, mert tehetetlen voltam Kimivel szemben, és úgy éreztem, mégis tennem kell valamit. Most, hideg fejjel nem is várhatom el, hogy szankció történjen – mondta Vettel. – A verseny elején megrongálódott az első légterelőm, így hiába bíztam benne, hogy tovább kint maradhatok, és elé ugorhatok, igazából ez esélytelen volt.”

 

 

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy véli, a Vetteltől 48 pontos lemaradásban lévő Hamilton még igenis vb-esélyes.

 

 

„Most nyerte meg az első futamát az idén, a Mercedes nagyon jó, butaság lenne azt mondani, hogy vele nem számolunk” – mondta Horner.

 

 

Grosjean össztűz alatt, Massa viszont kiállt mellette

 

 

Fernando Alonso és Jenson Button is nekiesett a veszélyesen vezető Romain Grosjeannak a Magyar Nagydíj után tett nyilatkozatiban. Felipe Massa viszont nem érti, miért kapott büntetést a Lotus francia pilótája. Grosjean végül a verseny alatti áthajtásán túl 20 másodperces időbüntetést is kapott, de ez nem befolyásolta a helyezését, maradt a hatodik.

 

 

Romain Grosjean a 24. körben Jenson Button megelőzése közben a sikánnál előbb koccant a McLarennel, majd levágta a kanyart, így került riválisa elé. Pár körrel később a 4-es kanyarban Felipe Massát utasította maga mögé úgy, hogy a kanyarból kijövet a külső íven mind a négy kerekével elhagyta a pályát.

 

 

Utóbbi esetért még a verseny alatt megbüntették, a boxutcai áthajtás miatt végül csak 6. lett. A Buttonnal történt incidenst a verseny után vizsgálták, a francia 20 másodperces büntetést kapott, de mivel 21 másodperccel ért célba az angol előtt, maradt a hatodik.

 

 

Azt azonban nem teszi zsebre, amit Alonso és Button nyilatkozott róla.

 

 

„Tudtam, hogy a rajt a legnagyobb esélyem arra, hogy előre kerüljek, de amikor Grosjean mellé értem, kifejezetten ráhúzta a kocsiját az enyémre. Mintha csak én lettem volna a pályán rajta kívül, és nem lett volna ott másik húsz autó – értetlenkedett Alonso. – Örülök, hogy megbüntették, mert csúnyán elbánt Jensonnal, ezért szankció jár, legalább tudja, mit nem szabad csinálni.”

 

 

„Beszélünk még a sportfelügyelőkkel erről, de azt hiszem, ez elég egyértelmű. Sehová sem mehettem Romaintől, a fű szóba sem jöhetett féktávon. Sohasem éreztem még ilyen szűknek ezt a kanyart – mondta még a vizsgálat előtt Button. – Még szerencsém is volt, mind a ketten kieshettünk volna. Láttam, hogy ebből koccanás lesz, gondoltam is rá, hogy ne csinálja, mert mindjárt a fűre kerülök, nem is értem, mire gondolt akkor.”

 

 

Grosjean végül Massától kapott még egy jó szót, hiszen az idény egyik legnagyszerűbb előzését hajtotta végre a francia – szabálytalanul.

 

 

„Nem helyes azért megbüntetni, ahogy engem megelőzött – mondta szimpatikusan a brazil. – Úgy láttam, csak két kerékkel hagyta el a pályát.”

 

 

Eric Boullier, a Lotus csapatfőnöke is igyekezett védeni pilótáját, de elismerte, Grosjean valóban mind a négy kerekével kívül került a pályát szegélyező fehér csíkon.

 

 

„Túl szigorúnak találom a büntetést, hiszen Romain sehová sem mehetett, pár centivel hagyta csak el a pályát, hogy ne ütközzön össze Massával. Ám a szabály egyértelmű, aki úgy szerez előnyt, hogy elhagyja a pályát, az bűnös – mondta Boullier. – Romain azt mondta, úgy érezte, a belső kerekei a vonalon voltak. Nagyon sajnálom, mert a dobogóért küzdött volna. Ha lehiggadok, beszélek is a sportfelügyelőkkel.”

 

 

Grosjean csalódott volt a verseny után.

 

 

„Ez egy elszalasztott lehetőség volt, az autó remekül ment, talán a stratégia nem volt tökéletes, és a forgalomért nagy árat fizettem. Azt hiszem, szép előzést mutattam be Massával szemben, de megbüntettek érte. A Jensonnal történt baleset miatt időbüntetést kaptam, de már bocsánatot is kértem Jensontól" - mondta Grosjean.

 

 

 

ALONSÓT ELKESERÍTI A FERRARI TEMPÓJA, WEBBERNEK A 4. HELY VOLT A MAXIMUM

Alonso a Ferrari helyzetét keserűen értékelte, de köszönetet mondott Hamiltonnak és Räikkönennek, hogy megelőzték Vettelt.

 

 

„A versenyen nem voltunk elég gyorsak ahhoz, hogy a dobogóra érjünk, a lágy és a kemény gumin is túl lassú volt a kocsi. Webber és Button ellen is védekeznem kellett, és a végén Romain is keményen támadott. Köszönöm Lewisnak és Kiminek, hogy Vettel előtt ért célba, és nem veszettem annyi pontot a vébé-pontversenyben. Ám ahhoz, hogy ez a veszteség tényleg kicsinek bizonyuljon, azonnal javulnunk kell” – tette hozzá Alonso, akit a verseny után azért vizsgált a sportfelügyelő testület, mert háromszor is használta a DRS-t annak ellenére, hogy nem volt senki előtte egy másodpercen belül a mérési pontnál.

 

 

Végül a Ferrarit büntették 15 ezer euróra. A Ferrari elmondta, hogy a DRS beállítása nem lett átállítva a verseny előtti üzemmódról verseny üzemmódra. Alonso a három eset során nem szerzett összesen egy másodperces előnyt, viszont többször is zárva maradt a hátsó légterelője olyan esetben, amikor nyithatta volna.

 

 

A spanyol a verseny előtt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Vettel előtt ér célba, de ez nem sikerült neki. Sőt, még a másik Red Bull-lal a 10. helyről rajtoló Mark Webber is bejött a Ferrari elé. Az ausztrál a közepesen kemény gumikon rajtolva a 14. körtől kilenc körön át az élen is állt, mielőtt először a boxba hajtott friss gumikért.

 

 

„A megfelelő stratégiát választottuk. Tudtam, hogy az első kör kritikus lesz, aztán még három körön át nehéz volt a lágy gumisokkal csatázni, de miután kiálltak, a szabad úton nagyon jól ment a kocsi. Nem hiszem, hogy ennél jobb eredményt el lehetett volna érni” – mondta Webber.

 

 

Button elégedett volt a McLaren tempójával.

„Élvezetes verseny volt, a második kiállásom után harminchárom kört tettem meg a keményebb keverékű gumikon, ami talán a leghosszabb etap volt a versenyen. A hetedik hely hallatán nem dobja magát hanyatt az ember, de az egyik Ferrarit tisztán legyőztük, ami az előrelépés egyértelmű jele” – mondta Button.

 

 

Nico Rosberg (19., nem ért célba): – Nem volt rossz a rajtom, de sajnos az ötös kanyar előtt Massa autójával összeértünk, lesodródtam az útról, visszaestem, és itt nagyon nehéz felzárkózni a mezőnyön keresztül. Motorhiba miatt kiestem, de látva a kocsi teljesítményét, nagyon várom a folytatást a nyári szünet után.

Smackdown Creative Commons License 2013.07.29 0 0 198

Aláírták a szerződést, 2021-ig biztosan lesz Magyar Nagydíj

 

Bernie Ecclestone, az F1 gazdasági vezetője és Németh Lászlóné fejlesztési miniszer vasárnap a Hungaroringen aláírta a Magyar Nagydíj megrendezéséről 2017-től 2021-ig szóló szerződést, így biztossá vált, hogy még nyolc évig lesz Formula–1-es verseny a Hungaroringen.

 

 

A megállapodást az F1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone, míg a magyar kormány részéről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter írta alá két órával a 28. Magyar Nagydíj rajtja előtt a mogyoródi pályán. Az eseményen részt vett Rohonyi Tamás is, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a száguldó cirkusz 1986-ban első ízben Magyarországra is ellátogatott. Az eddig érvényes megállapodás 2016-ig szólt.

 

 

Németh Lászlónéra további feladatok várnak a mai Magyar Nagydíjon, a verseny után ő adja át a győztesnek járó trófeát. A győztes konstruktőrt Simicskó István jutalmazza, a második helyezettnek Rogán Antal, a harmadiknak Gyulay Zsolt gratulál majd.

 


Ecclestone kérésére jövőre további fejlesztések és módosítások várhatók a Hungaroringen.

„A magyar futam jövője mindig is biztosított volt, nagyon jó a kapcsolatom a szervezőkkel. Örülök, hogy ma meghosszabbítottuk a megállapodásunkat” – nyilatkozta az aláírás után Ecclestone.
   


Gyulay Zsolt, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója az MTI-nek azt mondta, az idei Magyar Nagydíj legfőbb pillanata számukra a mostani volt.

 

 

„Ezért dolgoztunk az elmúlt évben, s hasonló szellemben folytatjuk tovább a munkát. Nagyon boldog vagyok, hogy kétezer-huszonegyig biztosítva van a Magyar Nagydíj jövője.”

 


A mogyoródi pályán az idei versenyre 125 millió forint értékben épült új ambulancia, valamint a célegyenesben törmelékfelfogó-kerítés, amely 42 millió forintba került. 50 millió forintból felújították a sajtóközpontot, valamint egyes lelátók és jegyárusító helyek is megújultak.

 

 

A Red Bullnál nem keresztezik a lefelé jövő útját

 

 

 

Christian Horner, a Formula–1-ben szereplő Red Bull csapatfőnöke babonás. Nem kicsit, hanem nagyon, sikereit azonban nem feltétlenül ennek köszönheti. A 39 éves brit szakember exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak a Magyar Nagydíj hétvégéjén.

 

 

– Zsinórban a negyedik vb-címük felé robognak, és…
– …khm – köszörüli meg a torkát Christian Horner, a Red Bull-istálló csapatfőnöke, majd elkezd vadul kopogni az asztal lapján alulról felfelé, és keresztbe teszi a mutató és középső ujját.

 

 

– Ennyire babonás?
– Még ennél is inkább.

 

 

– Ez miben nyilvánul meg?
– Mindenben! Van nálunk egy szokás, hogy ha valaki lefelé jön a lépcsőn, te nem keresztezheted az útját felfelé menet, mert az szerencsétlenséget jelent. De például van egy alsógatyám, amelyben eddig három világbajnokságot nyertem – remélem, a negyediknél is szerencsét hoz!

 

 

– Térjünk vissza az eredeti kérdéshez! A negyedik vb-címükkel olyan győzelmi sorozatot érnének el, amilyet korábban csak a Ferrarinak és a McLarennek sikerült elérnie. Belegondol néha, hogy most éppen történelmet írnak?
– Nem. Mindig csak az előttünk álló versenyre koncentrálunk, és megpróbáljuk abból kihozni a lehető legtöbbet – a többi jön magától. Az idény végén lesz elég időnk gondolkodni, visszanézni, elemezni, hogy mi mindent értünk el. Igaz, ez sem tart sokáig, mert amint az egyik szezon befejeződik, máris a következőre koncentrálunk.

 

 

– Csapatfőnökként melyik az év legkeményebb időszaka?
– A gyárban zajló munka szempontjából az idény utolsó negyede állít minket a legnehezebb kihívás elé, hiszen akkor egyszerre kell fejleszteni az aktuális autót, és tervezni a jövő évit. Ilyenkor a végletekig kimerítjük az erőforrásainkat.

 

 

– Ön ilyenkor mit csinál, imádkozik, hogy minden jól menjen?
– Dehogy! Nagyon erős a vállalati szerkezetünk, hatékonyan dolgozunk. Ez az előkészítői, tervezői és alkotói munka kovácsol különbséget a csapatok között. A nagydíjakon a kirakatban vagyunk, de a sikereket a gyárban elvégzett munkának köszönhetően érjük el.

 

 

– Szigorú főnöknek tartja magát?
– Előfordul, hogy annak kell lennem. Szerintem amúgy azon múlik minden, hogy jó viszonyt ápolj a csapattagokkal – néha szigorúnak, néha megértőbbnek kell lenned, de ami nagyon fontos, hogy érezzék, bármikor fordulhatnak hozzád.

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.29 0 0 197

10. futam Magyar-Nagydij Hungaroring

 

Futam GYors Kör:

  1. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:24.069

  2. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:24.553

  3. Lewis Hamilton            Mercedes                       (P)       1:24.647         

  4. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:25.089

  5. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:25.176

  6. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:25.260

  7. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:25.328           

  8. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:25.394

  9. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:25.597

10. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:26.143 

11. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:26.195

12. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:26.491 

13. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:26.608

14. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:26.740   

15. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:26.863 

16. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:27.127

17. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:27.473    

18. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:27.725 

19. Max Chilton                Marussia-Cosworth         (P)       1:28.160 

20. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:28.250

21. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:28.548

22. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:29.135  

Előzmény: Törölt nick (172)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.29 0 0 196

10. futam Magyar-Nagydij Hungaroring

 

Végeredmény 70kör:

  1. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)      1ó42:29.445

  2. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1ó42:40.383

  3. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1ó42:41.904

  4. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1ó42:47.489

  5. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1ó43:00.856

  6. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1ó43:21.740

  7. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1ó43:23.264

  8. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1ó43:25.892

-----------------------------------------------------------------------------------------

  9. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      69kör

10. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      69

11. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      69

12. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)     69

13. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      69

-----------------------------------------------------------------------------------------

14. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)     68kör

15. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)     68

------------------------------------------------------------------------------------------

16. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)     67kör

17. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)     67

Feladták:

18. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      66megtett kör

19. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      64

20. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      42

21. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      28

22. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      19

Előzmény: Törölt nick (165)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.29 0 0 195

10. futam Magyar-Nagydij Hungaroring

 

 

 

Időmérőedzés:

  1. Lewis Hamilton            Mercedes                       (P)       1:19.388

  2. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:19.426

  3. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:19.595

  4. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:19.720

  5. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:19.791 

  6. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:19.851

  7. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:19.929

  8. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:20.641  

  9. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:22.398 

10. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      idő nélkül

------------------------------------------------------------------------------------ 

11. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:20.569

12. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:20.580  

13. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:20.777   

14. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:21.029

15. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:21.133

16. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:21.219

------------------------------------------------------------------------------------

 

17. Esteban Gutiérrez      Sauber-Ferrari                 (P)      1:21.724  

18. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:22.043  

19. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:23.007

20. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:23.333

21. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:23.787          

22. Max Chilton                Marussia-Cosworth         (P)      1:23.997 

Előzmény: Törölt nick (191)
Smackdown Creative Commons License 2013.07.27 0 0 194

Lotus anyagi gondokkal küzd, késik Räikkönen fizetése?

 

 

A Sauber-istálló után a Lotusról terjedt el a pletyka, hogy súlyos anyagi nehézségekkel küzd. Kimi Räikkönen nem tagadta, hogy csapata elmarad a fizetésekkel, de nem is erősítette meg azokat a pletykákat, amelyek szerint emiatt megtagadná a versenyzést. Eric Boullier csapatfőnök is elismerte, hogy vannak gondok a csapatnál, de úgy véli, közel a megoldás.

 

 

Az időmérő edzés előtt futótűzként terjedt el a hír, hogy Räikkönen anyagi viták miatt visszaléphet a Magyar Nagydíjtól vagy valamelyik következő futamtól, de gyorsan csillapította a kedélyeket a Lotus.

 

 

„Egyszer eljut arra a pontra a helyzet, hogy tárgyaljunk róla” – mondta az időmérő előtt, de utána már oldottabb volt. Azt mondta, nem ez az első ilyen eset a Lotusnál, és bízik benne, megoldódik a helyzet.

 

 

Az időmérőről, amelyet a 6. helyen zárt, ezt mondta: „Nem ideális a helyzet, az új gumikkal nem úgy megy az autó, ahogy szeretném. Nem volt rémes az időmérő, de még hiányzik a sebesség. Nem lehetetlen előrébb jutni, ha jól működnek a gumik, sikerülhet, de fordítva is elsülhet.”

 

 

Boullier elmondta, a Lotusnak fel kell pörgetnie a tárgyalásokat az esetleges befektetőkkel, és hogy „néha előfordul, hogy többet költünk, mint amennyink van. Borotvaélen táncolunk, és ha késnek is az új befektetőink, biztosan jönni fognak.”

 

 

Nem túl jó kilátások, mondhatni: egy okkal több, hogy Räikkönen a Red Bullt válassza 2014-ben.

Smackdown Creative Commons License 2013.07.27 0 0 193

Hamilton: Én is csak ember vagyok!

 

 

Lewis Hamilton, a Mercedes Formula–1-es istálló világbajnok pilótája a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában elmondta, büszke rá, hogy társaival ellentétben meg sem próbálja takargatni érzelmeit. A brit versenyző arról is beszélt, zavarja-e, hogy 2008-as vb-sikere után Sebastian Vettel lett az egyeduralkodó.

 

 

– „Minőségi versenyző, nagyon gyors, és még csak tizenhat. Egy nap F1-es versenyző lesz." Tudja, ki mondta ezt önről?
– Fogalmam sincs. Talán Ron Dennis?

– Michael Schumacher, még amikor 2001-ben egy gokartos eseményen együtt versenyeztek.
– Erre nem is emlékeztem. Annyi rémlik, hogy valóban versenyeztünk, és a futam után kezet fogtunk, de több nem maradt meg bennem.

 

 

– Akkoriban hősként, F1-es példaképként tekintett rá?
– Személyiségemből fakadóan nem mondanám, hogy bárkire is hősként tekintek. Magát a szót sem igazán szeretem – az én hősöm mondjuk Superman. Mindenesetre Michael tényleg olyan versenyző volt, akire felnéztem, mert hihetetlen sikereket ért el. Közel állt a tökéleteshez, vagyis gyerekként tényleg olyan akartam lenni, mint ő.

 

 

– Ennek fényében milyen érzés, hogy a Mercedesnek idén vonzóbb választás volt Lewis Hamilton, mint a nagy Michael Schumacher?
– Ez a tény nem jelent számomra olyan sokat, mert a fiatalabb Michaellel szemben sokkal kisebbek lettek volna az esélyeim. Tavaly már karrierje végén járt, úgyhogy a csapat döntése inkább egy természetes fejlődési folyamat része volt. Nem érzem úgy, hogy én pótolnám Michaelt.

 

 

– Most viszont megvan rá az esélye, hogy beállítsa négygyőzelmes hungaroringi rekordját.
– Ez sem számít olyan sokat, igazából csak nyerni akarok, és ennyi. Nem érdekel, más hányszor győzött itt, vagy én hányszor győztem, csak a diadal érdekel. A hétvégére készülődve eszembe sem jutott az itteni statisztikám, csupán szeretném a legtöbbet kihozni a lehetőségeimből. Az idén is van esélyem a győzelemre, de a gumik miatt nehéz dolgom lesz. Sőt azt mondom, az egyetlen, ami most az utunkban áll, a gumi.

 

 

– Az idény elején gondolta volna, hogy a Magyar Nagydíj előtt győzelmi esélyekről beszélhet?
– Gondoltam, hogy a tavalyi teljesítményt felülmúljuk, de álmomban sem reméltem, hogy ennyire jók leszünk.

 

 

– Hogy képes egy csapat óriásit fejlődni egyetlen tél alatt, viszonylag stabil szabályok mellett?
– Sok tényezőn múlik. A csapat egyet hátralépett, hogy jobban átlássa a helyzetet, és a helyes irányba terelte az autó fejlesztését. Tavaly rossz felé indultak az autó aerodinamikájával, de sikerült behozni a lemaradást.

 

 

– Első F1-es idényében hajszállal maradt le a bajnoki címről, a másodikban már megnyerte, és akkor úgy tűnt, a következő években beköszönt a Hamilton-éra. Miként éli meg, hogy az önnek jósolt egyeduralom Sebastian Vettelé?
– Annyira nem érint rosszul, mert két különböző forgatókönyvről beszélünk. Amikor a McLarenhez kerültem, két éven át bajnoki autóm volt, utána viszont sokáig nem. Ez az első év azóta, hogy olyan kocsim van, amelyikkel rendszeresen az élen tudok küzdeni, neki viszont négy éve megvan ez a lehetősége. Ez van.

(...)

 

 

– A Twitteren mindig csupa pozitív gondolatot oszt meg, aztán élőben sokszor mégis olyan szomorúan fest. Mi az oka ennek?
– Az, hogy én is csak ember vagyok. Nem telik minden napom boldogan és mosolygósan. Csak azért, mert F1-es versenyző vagyok, még nem működik minden tökéletesen az életemben. Imádok nyerni, a győzelemért létezem, és nyilván nem vagyok boldog, amikor hátrébb végzek. Csakúgy, mint mindenki életében, vannak dolgok, amelyek hatással vannak rám, és néha képes vagyok mosolyogni, néha pedig nem.

 

 

˜– Szeretné, ha jobban tudná leplezni az érzelmeit?
– Tudom én leplezni, csak nem akarom! Ez a különbség köztem és a legtöbb ember között a Formula–1-ben.

 

 

Brawn az év végén átadhatja a Mercedes irányítását

 

Ross Brawn már az év végén átadhatja a Mercedes-istálló karmesteri pálcáját a McLarentől elcsábított Paddy Lowe-nak - ezt maga a csapatfőnök árulta el.

 

 

„Nem gyakran kap lehetőséget egy csapat arra, hogy olyan kaliberű mérnököt szerződtessen, mint Paddy. Azt hiszem, mindenki számára világos, miért hoztuk ide, de ez a jövő – mondta Brawn a McLaren korábbi műszaki vezetőjéről a német Die Weltnek. – Eljön az idő, amikor változik a pozícióm, és Paddyre nagyobb felelősség hárul. Húsz éve ismerjük egymást, most még nekem dolgozik, ott segít, ahol tud. Ez az időszak hat hónapig vagy még tovább tart, aztán szépen átadom a helyem. Nem tudom, mikor történik meg, nincs előre meghatározott időterv.”

 

 

Végre megállapodtak a Concorde-szerződésről

 

A Hungaroringen Jean Todt FIA-elnök megegyezett Bernie Ecclestone-nal a 2013-ban életbe lépő F1-es alapokmányról, azaz Concorde-szerződésről. Ennek értelmében már csak a hivatalos aláírások szükségesek ahhoz, hogy megszülessen a sportág szabályozásáról és lebonyolításáról szóló okmány.

 

 

Erről szombaton adott ki közleményt a Nemzetközi Automobil-szövetség.

 

 

A Concorde-szerződés pontjait – amely a 2012-es idényben nem létezett – az FIA, a FOM és az F1-es csapatok határozzák meg közösen. Bernie Ecclestone állítólag a csapatokkal már rég megegyezett, de az FIA-val még voltak nézeteltérései. A jelek szerint ezek is rendeződtek, így nincs akadálya az aláírásnak.

 

 

"Sok mindenről kellett megegyeznünk, de az tartott igazán sokáig, hogy az ügyvédek átnézzék a szerződést. Ráadásul két nyelven van megírva, képzelhetik, milyen bonyolult az egész már akkor is, ha csak angolról van szó - mondta Ecclestone. - A szerződés hét évre szól, a csapatok nagyobb beleszólást kapnak a szabályalkotásba, egy szavuk sem lehet."

 

 

 

Veszélybe került az idei Indiai Nagydíj megrendezése

 

 

Veszélybe került az idei Indiai Nagydíj megrendezése, Bernie Ecclestone ugyanis nem tud megegyezni az indiai hatóságokkal, amely évről évre azzal fenyegetőzik, hogy több milliós vámot szed a csapatoktól. Tavalyelőtt és tavaly sikerült egyezségre jutni az ázsiai adóhatósággal, de ez az idén már nemigen fog menni.

 

 

Az indiaiak nem a csapatok éves profitja szerint állapítják meg a vámot (ami más országokban bevett gyakorlat), hanem a költségvetésük arányában, ami csapatonként 70 és 220 millió euró közötti összeget jelent.

 

 

Hozzá kell tenni, Ecclestone nem esik kétségbe, ha elmarad az indiai futam, hiszen jövőre két versenyt ki kell venni a naptárból, hogy a New Jersey-i, a szocsi és az ausztriai futam érkezésével se legyen 20 versenyesnél hosszabb a menetrend.

 

Smackdown Creative Commons License 2013.07.27 0 0 192

Webber: Jobbnak láttam teljesen más kihívást választani

 

 

Mark Webber, a Red Bull Formula–1-es istálló ausztrál pilótája a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában elmondta, már nem lett volna elég motivációja belevágni a következő, új szabályokat hozó szezonba. Az idény végén a száguldó cirkuszt elhagyó Webber szeretne jó eredménnyel búcsúzni Magyarországtól.

 

 

– Az utolsó Magyar Nagydíja – kicsit azért megviseli a tudat?
– Nem különösebben. Rendben, Ausztráliában és Monacóban voltak emiatt nehezebb pillanataim, hiszen azért jó lett volna legalább egyszer dobogóra kerülni Melbourne-ben hazai pályán, valamint harmadszor is nyerni Monte-Carlóban. Spa még kicsit hiányozni fog, de meghoztam a döntést, és kitartok mellette. Ezeket a versenyeket is ugyanolyan erőbedobással teljesítem, mint az elmúlt években, vagyis e tekintetben semmi sem változik. Egy ideig most valószínűleg nem versenyzek Budapesten, ezért most szeretnék jó eredménnyel búcsúzni Magyarországtól.

 

 

– Melyik volt nálunk a kedvenc versenye?
– Természetesen a kétezer-tízes, amikor legyőztem Fernando Alonsót és Sebastian Vettelt, és megnyertem a futamot. Először egyébként kilencvennyolcban sportautókkal versenyeztem a Hungaroringen, azóta is mindig szívesen járok vissza ide. Mindenki barátságos és kedves.

 

 

– Valójában miért éppen most döntött úgy, hogy vége?
– Azt gondoltam, hogy a bejelentésem után kevesebb kérdést kapok ezzel a témával kapcsolatban, de tévedtem. Sokat gondolkoztam rajta már a múltban is, de akkor úgy éreztem, van még bennem tartalék, amit bizonyítottam is, hiszen tavaly futamokat nyertem, és az idén is harcban állok – Silverstone-ban éppen csak lemaradtam a győzelemről. A Nürburgringen is volt esélyem, csak ott meg levált a kerék az autóról a kiállásomnál. Látszik, még mindig képes vagyok bizonyítani magamnak és a csapatnak, úgyhogy nem is lett volna helyes hamarabb abbahagynom. Jövőre viszont az új szabályok miatt annyira megváltozik az egész F1, hogy egyszerűen nincs elég motivációm belevágni, jobbnak láttam teljesen más kihívást választani. Természetesen a jelenlegi munkám is nagyon élvezetes, de érdekes lesz visszatérni a sportautókhoz.

 

 

 

– Melyik volt a legkedvesebb és a legszörnyűbb élménye az F1-ben?
– A legjobb az első győzelmem volt, a legrosszabb pedig a kétezer-tízes abu-dzabi verseny, amikor elvesztettem a világbajnokságot.

 

 

– Emiatt egyébként meddig rágódott?
– Hát, jó néhány hónap telt el, az biztos. Ennek ellenére végtelenül büszke vagyok arra az idényemre, és a tényre, hogy az utolsó futamig harcban álltam a világbajnoki címért. Nem sok F1-es versenyzőnek adatik meg, hogy megküzdjön a bajnokságért, én elmondhatom ezt magamról. Lewis Hamilton azért világbajnok, mert kétezer-nyolcban az utolsó verseny utolsó kanyarjában megelőzött egy autót – néha csupán ennyin múlik minden az F1-ben.

 

 

A Mercedesnél máris lemondtak a mogyoródi győzelemről

 

 

A Magyar Nagydíj első két szabadedzését az első két helyen záró Red Bull-istálló pilótapárosa nem szerénykedett péntek délután, mi több, Mark Webber azt mondta, nem érdemes azon agyalni éjszaka, hogyan lehetne gyorsabbá tenni az RB9-est, amely szinte tökéletes volt. Ezzel szemben a Mercedesnél letettek a győzelemről, hiszen még a szokásos egykörös tempó is hiányzott a mogyoródi forróságban.

 

 

Sebastian Vettel nem számított arra, hogy mindkét edzést az élen zárja a Magyar Nagydíj pénteki nyitányán. A Red Bull ráadásul mindkét tréningen az első és a második helyet is kisajátította, így a szombati időmérőn abszolút esélyesnek számít.

 

 

„Még korai lenne azt mondani, hogy mi vagyunk a legjobbak, de az első és a második edzés eredménylistája meglepett – mondta Vettel. – Nem tudjuk, mit csináltak a többiek, szerintem szombaton sokkal szorosabb lesz az élmezőny. Mindent ki kell hoznunk az autóból ahhoz, hogy az élen maradjunk. Az autónak fekszik a pálya, jó érzés úgy vezetni, hogy mindenre tökéletesen reagál."

 

 

Mark Webber a második edzésen 44 ezreddel kapott ki csapattársától, aki még sohasem nyert a Magyar Nagydíjon. A 2010-es futamunkat megnyerő ausztrál szerint is jó esélye van a Red Bullnak arra, hogy megismételje három évvel ezelőtti sikerét.

 

 

„Azt kell mondanom, nagyon jó munkát végeztünk, de abban is biztos vagyok, hogy a riválisaink éjszaka ki fognak találni olyan megoldásokat, amelyek gyorsabbá teszik az autóikat. A forgalmon kívül semmi problémánk nem volt – mondta Webber. – Azt hiszem, nyugodtan alhatunk, a kocsi tökéletesnek tűnik, nincs értelme nagyon elemezgetni a dolgokat."

 

 

A Mercedes pilótái máris lemondtak a győzelem lehetőségéről. Nico Rosberg és Lewis Hamilton egyik edzésen sem tudta megközelíteni a Red Bull párosát, sőt a Lotusokkal és a Ferrarikkal sem tudták tartani a lépést egy körön. Az időmérőkön remeklő Mercedes a versenyeken vissza szokott esni, de úgy tűnik, a Hungaroringen a kellő időmérős tempó sem lesz meg.

 

 

„Nagyon-nagyon jó a Red Bull, nekünk ezen a héten nincs meg a kellő sebességünk – mondta Rosberg, aki csapatával először pénteken próbálhatta ki a Pirelli legújabb gumijait. – Nemcsak a Red Bull, más csapatok autói is gyorsabbak a mienknél, s ez különösen igaz lesz a forró versenyre. Az lehet a célunk, hogy limitáljuk a veszteségünket, és pontokat szerezzünk. Ám nagyon nehéz lesz, mert minél melegebb az idő, annál rosszabbak az esélyeink. Ha azt nézem, hogy ez lesz a legforróbb verseny az idén, nem lehetek bizakodó."

 

 

 

A Magyar Nagydíjra feltűnően szomorúan megérkező Lewis Hamilton az első edzésen feltűnően szenvedett az autójával, szinte percenként sodródott le az útról. Délután már közelebb volt Rosberghez, és annak örült, hogy csapata megismerte a gumikat, amelyek módosítása azonban nem húzza ki a csávából a Mercedest.

 

 

„Nem vagyunk olyan gyorsak, mint a Német Nagydíjon, de éjszaka elemzünk, és megpróbáljuk gyorsabbá tenni a kocsit. Sokat köröztünk, hogy megértsük a gumikat, és sikerült is megismernünk azokat, ezen a téren talán behoztuk a lemaradásunkat – mondta Hamilton, aki attól tart, nem az idén fogja megszerezni negyedik magyarországi győzelmét.. – A Red Bull a hosszú menetek során gyorsabb nálunk. Az az érdekes, hogy hasonló menetem volt, mint Webbernek, és helyenként nyolc tizeddel volt gyorsabb nálam. A Ferrari és a Lotus is gyors, de a Red Bull olyan, mint egy ballisztikus rakéta."

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.27 0 0 191

10. futam Magyar-Nagydij Hungaroring

 

3. szabadedzés:

  1. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:20.730            20kör
  2. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:20.898            13

  3. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:21.052            10

  4. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:21.125            27

  5. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:21.151            14

  6. Lewis Hamilton            Mercedes                       (P)       1:21.158            19

  7. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:21.254            17

  8. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:21.356            23

  9. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:21.499            15

10. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:21.519            20

11. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:21.589            17

12. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:21.646            19

13. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:21.963            21

14. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:21.964            21

15. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:22.180            18

16. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:22.423           19

17. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:23.028            16

18. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:23.975            21

19. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:23.987            19

20. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:24.298            20

21. Max Chilton                Marussia-Cosworth         (P)      1:25.122             20

22. Esteban Gutiérrez      Sauber-Ferrari                 (P)      idő nélkül             2

Előzmény: Törölt nick (190)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.27 0 0 190

10. futam Magyar-Nagydij Hungaroring

 

2. szabadedzés:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:21.264            34kör

  2. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:21.308            42

  3. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:21.417            40

  4. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:21.426            34

  5. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:21.544           37

  6. Lewis Hamilton            Mercedes                       (P)       1:21.802           42

  7. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:21.991            40

  8. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:22.011            32

  9. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:22.180            41

10. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:22.304            41

11. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:22.526            39

12. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:22.529            37

13. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:22.781            36

14. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:22.837            42

15. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:22.841            39

16. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:23.369           34

17. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:23.411            41

18. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:23.646            34

19. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:24.325            38

20. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:25.065           36

21. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:25.143           39

22. Max Chilton                Marussia-Cosworth         (P)      1:26.647           33

Előzmény: Törölt nick (189)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.27 0 0 189

10. futam Magyar-Nagydij Hungaroring

 

1. szabadedzés:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:22.723            19kör

  2. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:22.982            24

  3. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:23.010            20

  4. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:23.099            22

  5. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:23.111            20

  6. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:23.370            26

  7. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:23.390            20

  8. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:23.531            28

  9. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:23.591            26

10. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:23.911            21

11. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:24.119            21

12. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:24.150            27

13. Lewis Hamilton            Mercedes                       (P)       1:24.157           28

14. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:24.204           15

15. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:24.299           19

16. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:24.314            23

17. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:24.383            24

18. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:24.608            21

19. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:25.827            24

20. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:26.808           25

21. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:27.617           20

22. Rodolfo González        Marussia-Cosworth         (P)      1:28.927           25

Előzmény: Törölt nick (154)
Smackdown Creative Commons License 2013.07.27 0 0 188

Räikkönen: Csak a győztes nem fog szenvedni a hőségtől

 

 

Már Magyar Nagydíj-lázban ég a Formula–1 mezőnye, amely igyekszik felkészülni a hétvégi magyarországi forróságra. A versenyzők megérkeztek hazánkba, s holnaptól a száguldásé a főszerep. A várható meleg a Red Bull mellett a Lotusnak és a Ferrarinak kedvez, míg a silverstone-i gumimegismerő tesztet büntetés miatt kihagyó Mercedes várhatóan az időmérőn fog villogni – aztán Lewis Hamiltonnal és Nico Rosberggel szemben a riválisok megmutathatják, hogy nem is képtelenség előzni a Hungaroringen.

 

 

A futamokra érkezve a remek PR-érzékkel megáldott pilóták minden nagydíjhétvége előtt elmondják, mennyire nagy örömmel érkeznek a helyszínre, de a Magyar Nagydíj kapcsán hihető, hogy hiteles is a dicséret. Budapest valóban a legszebb városok közé tartozik, ahová ellátogat a mezőny, s mivel az F1 mezőnye július végén vagy augusztus elején érkezik, az időjárásra sem lehet panasz. A Magyar Nagydíj emellett az utolsó viadal a többhetes nyári szünet előtt, így érezhető a vakációhangulat a száguldó cirkusz tagjain.

 

 

A pálya vonalvezetése is eltér a Hermann Tilke féle szuperkomplexumokétól, s bár régebben húzták a szájukat a versenyzők a kanyargós, viszonylag lassú aszfaltcsík miatt, most már felüdülés számukra itt autóba ülni – még akkor is, ha a rövid egyenesek miatt alig-alig van néhány másodpercük a pihenésre. Ezen a hétvégén várhatóan a szabadedzések is mozgalmasabbak lesznek, a Pirelli ugyanis ide szállítja el elsőként a Silverstone-ban tesztelt gumijait, s nagyon fontos lesz a csapatok számára, hogy a lehető legjobban kiismerjék azokat.

 

 

A tavalyi szerkezetű, de idei keverékű abroncsokat a Mercedes-istállónak nem volt lehetősége kipróbálni Silverstone-ban, az első szabadedzésig csupán azokra az adatokra támaszkodhat, amelyeket a Pirelli a többi alakulattól összegyűjtve a rendelkezésére bocsátott. A forróság miatt alapvetően nagy a szorongás a német istállónál: hiába ül az autóban a háromszoros mogyoródi futamgyőztes, ezzel a jelenlegi mezőnyből hazánkban legsikeresebb Lewis Hamilton, ha az abroncsok kopni kezdenek az agresszív W04-esen, ő sem tehet semmit.

 

 

„Jó lenne szép eredménnyel búcsúzni a nyári szünet előtt, de nyilvánvaló, miféle kellemetlenségeknek nézünk elébe a Hungaroringen" – utalt a forróságra Ross Brawn csapatfőnök.

 

 

Hamilton és Nico Rosberg az időmérőn villanhat, a legutóbbi öt futamot az első sorból, a Brit és a Német GP-t a pole-ból kezdő angol a Hungaroringen negyedszer rajtolhatna az első rajtkockából, amivel maga mögött hagyná a magyar ranglistán Ayrton Sennát, de a rekorder Michael Schumachertől még mindig elmaradna – a német hétszer indult az élről hazánkban.

 

 

A győzelemre azonban a gumik miatt nem neki vagy csapattársának van a legnagyobb esélye – talán az lehet a kérdés, mennyi ideig maradnak elöl a pályán, amelyen híresen nehéz előzni. A diadalért a Red Bull párosa mellett a hőségben a gumikkal kifejezetten jól bánó Lotust és Ferrarit kormányzó sofőrök szállhatnak harcba. Sebastian Vettel már egy hete elmondta, hogy Kanada és Németország után Magyarországon is pótolná eddigi hiányát, és végre nyerne futamot. Mark Webber ezen már túl van, 2010-ben győzött a Red Bull-lal, sőt még az F1-es karrierje előtt, 1998-ban az akkori sportautó-vb mogyoródi futamán diadalmaskodott a Mercedesszel.

 

 

„A Hungaroring mindig is jó volt hozzám. A kedvenc pályaszakaszom a dombtetőn a sikán utáni rész, az egymást követő bal és jobb kanyar az a pont, ahol a leginkább élvezhető, mire képes az F1-es autó, ha a határon autózunk vele" – mondta Webber, aki tavaly és tavalyelőtt csapata stratégiai balfogása miatt lett csak ötödik és nyolcadik.

 

 

Fernando Alonso tíz éve nyert először F1-es futamot, éppen a Hungaroringen, ahová, akárcsak korábban Gerhard Berger és Nigel Mansell, születésnapja környékén érkezik. Az idén a verseny másnapján lesz 32 esztendős, a második magyarországi győzelem szép ajándék lenne önmagának. Alonso szerdán még Maranellóban volt, a helyi általános iskola alsósaival találkozott, és az élménytől feltöltődve utazott Magyarországra.

 

 

Csapattársát, Felipe Massát a 2009-es balesete miatt különös kapcsolat fűzi a Magyar Nagydíjhoz, amelyen elképesztő balszerencse-sorozat érte: még sohasem állt fel a dobogóra nálunk, igaz, 2008-ban három körre volt a céltól, amikor az élen haladva tönkrement az autója. Viszont az ő nevéhez fűződik a Ferrari eddigi utolsó első rajtsoros indulása itt, még 2006-ból.

 

A Lotusnál Kimi Räikkönen igazi Hungaroring-specialista, 2001-ben, az első itteni versenyén hetedik lett, egy évvel később negyedik, azóta viszont ha célba ér, dobogóra is állhat. Hatszor pezsgőzött a Magyar Nagydíjon, 2005-ben győztesként, 2006-ban pedig az élen haladt, mielőtt nekiment Vitantonio Liuzzi lekörözendő Toro Rossójának, és kiesett. Az idén a hetedik dobogós helyezésével utolérheti a magyar örökranglistán Sennát és Schumachert.

 

 

„Túl sokszor voltam második a Magyar Nagydíjon ahhoz, hogy tudjam, mennyire fontos az élen haladva bevenni a rajt utáni első kanyart. A DRS segítsége is kevés ahhoz, hogy könnyűnek nevezzük az előzést ezen a pályán. A ring nem tartozik a legnehezebbek közé, de a versenyt a hőség megnehezíti. A nagy meleg az idén nem zavar minket, sőt kedvez a kocsinak, és különben is, itt csak a győztes nem szenved a hőségtől" – mondta Räikkönen.

 

 

Jenson Button kétszer nyert már a Hungaroringen, 2011-ben ő jegyezte a magyarországi rekorder McLaren-istálló 10. itteni diadalát, amelyet Hamilton tavaly megismételt. A McLaren számára a Hungaroring jelentette az áttörést a reménytelenül induló 2009-es szezonban, vagyis Button – Brawn-istállóval elért – világbajnoki címének évében: addig még csak dobogóra sem állhattak fel a pilótái, ám aztán Hamilton győzött a Magyar Nagydíjon.

 

 

Erre a fordulatra idén nincs esély. „Nagyon nehéz versenyünk lesz. A Német Nagydíjon mindent tökéletesen csináltunk, de látható volt, hogy a sebességünk nincs meg a dobogóhoz. Azzal főzünk, amink van, meglátjuk, mire jutunk" – mondta Button.

 

 

Az előző két évhez hasonlóan az idén is lesz nálunk jubileum: 2011-ben Rosberg, 2012-ben Heikki Kovalainen rajtolt nálunk a századik futamán, s most Adrian Sutil ér el a Hungaroringen ugyanehhez a mérföldkőhöz, amely mellett Alain Prost 1986-ban, még az első Magyar GP-n haladt el, útban a második vb-címe felé. A Force India német pilótája áttöréssel szeretné emlékezetessé tenni a futamot. „Alig hiszem el, hogy így repül az idő. Még mindig ugyanaz a célom, mint az első futamomon, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsam. A Hungaroringen öt próbálkozásból még egyszer sem sikerült pontot szereznem, talán most összejön" – mondta Sutil.

 

Smackdown Creative Commons License 2013.07.27 0 0 187

Történelmi tett előtt Vettel és a Red Bull - F1, félévértékelő, III. rész

 

 

A hétvégi Magyar Nagydíjon a Formula–1-es mezőny átjut a 2013-as idény távjának felén. A hungaroringi futam előtt háromrészes sorozatban értékeljük a csapatok és a pilóták eddigi kilenc versenyét. Harmadikként az idén már futamot nyert, és a világbajnoki cím szempontjából érdekelt csapatok kerülnek terítékre: Vettel és a Red Bull zsinórban negyedik címére hajt, a sprintkirály Mercedes versenyben is kezd magára találni, a Ferrari és a Lotus pedig hasonló cipőben jár, mint a tavalyi szezonban.

 

 

Az élcsapatok a pályán és azon kívül is szolgáltatnak beszédtémát 2013-ban, és minden téren élen jár a Red Bull, amely istálló a belső feszültségekkel, Mark Webber távozásával, vagy éppen egy elszabaduló kerékkel, de mindig ott van a tűz közelében, ha nyer éppen Sebastian Vettel, ha nem. A Mercedes kisebb meglepetésre, de idén már egyértelműen az élmezőny része, míg a Ferrari nagyjából ott tart, mint tavaly, vagyis a Scuderiát gyakorlatilag Fernando Alonso tartja versenyben, a Lotus pedig tartja a lépést a legjobbakkal.

 

 

RED BULL – NEMCSAK AZ EREDMÉNYEKET, A SZTORIKAT IS HOZZÁK

 

 

 

Az elmúlt években a Formula–1 egyeduralkodójává előlépett Red Bull Renault a 2013-as idényre is olyan autót kapott az Adrian Newey vezette tervezőbrigádtól, amellyel minden esélye megvan a konstruktőri világbajnokság megnyerésére, ezzel pedig zsinórban a negyedik bajnoki címüket szereznék. Egymás után legalább négyszer eddig csak a McLaren (1988-1991) és a Ferrari (1999-2004) tudott bajnokságot nyerni, Hornerék tehát történelmi tett előtt állnak, ahogyan az egyéni pontversenyt vezető Sebastian Vettel is, aki a legnagyobb legendákhoz, Juan Manuel Fangióhoz és Michael Schumacherhez csatlakozhat négy, sorozatban megnyert vb-címével – ugyanazzal a csapattal csak Schumacher volt képes erre.

 

 

Az év első nagy botrányát az energiaitalos istálló pilótái szolgáltatták azzal, hogy a Malajziai Nagydíjon Vettel a csapat utasítása ellenére előzte meg márkatársát, Mark Webbert, és vette el tőle a futamgyőzelmet. Ez volt 2013-ban Vettel eddigi négy futamgyőzelme közül az első, Webber számára pedig az utolsó csepp is lehetett volna a pohárban, ha nem hozza meg döntését már a téli szünet alatt, miszerint az idény végén elhagyja a Formula–1-et, hogy a Porsche Le Mans-projektjének legyen az első számú pilótája.

 

 

Miután a Brit Nagydíj előtt nyilvánosságra hozták az ausztrál versenyző jövőjével kapcsolatos információt, máig tartó spekulációt indítottak be az F1 világában, ami nem véletlen, hiszen a jövő évi rajtráccsal kapcsolatos nyitott kérdések megválaszolását alapvetően fogja meghatározni az, hogy ki örökli meg Webber helyét. Ezek után jó volt nézni azt a felszabadult versenyzést, amelyet Silverstone-ban mutatott be a veterán pilóta, és amelynek köszönhetően csak egy hajszálnyival maradt le az első helyen befutó Nico Rosberg mögött, viszont ehhez az is kellett, hogy Vettel váltóhiba miatt feladja a versenyt – pedig a megbízhatósági probléma gyakorlatilag ismeretlen fogalommá vált az utóbbi években Milton Keynesben.

 

 

A Nürburgringen megrendezett futamot követően is volt miről beszélni az osztrák licenccel induló istállóval kapcsolatban, és nemcsak azért, mert a háromszoros világbajnok Sebastian Vettel hibátlanul versenyezve megnyerte élete első Német Nagydíját, hanem mivel Webber bokszutcában elszabaduló kereke amellett, hogy 30 ezer eurós bírsággal terhelte a csapat költségvetsését, felhívta a figyelmet néhány biztonsági problémára – amelyeket az FIA és az FOM már a Magyar Nagydíjra igyekszik orvosolni.

 

 

Az egész szezonnak érdekes felhangot adó Pirelli-problémát az évad eddigi szakaszában az élmezőny csapatai közül – természetesen a Mercedest leszámítva – leginkább a Red Bull szenvedte meg, ugyanis az idei autó messze nem bánik olyan baráti módon az abroncsokkal, mint a Lotus, vagy a Ferrari versenygépe. Ugyanakkor a konstrukció erejét jelzi, hogy ezzel együtt is magabiztosan vezetik a konstruktőrök világbajnokságát, Vettel pedig továbbra is az egyéni vb-cím első számú várományosa. Ha a Nürburgring után Mogyoródon is meg tudná szerezni élete első GP-győzelmét, akkor legalább 40 pontos előny birtokában élvezhetné ki a nyári szünetet – persze, azzal a tudattal, hogy tavaly a 40 nem volt elég Fernando Alonsónak.

 

 

MERCEDES – EGY KÖRÖN A LEGGYORSABBAK

 

 

A Mercedes gyári csapatként történő visszatérése óta az idei az első olyan esztendő, amelyben az istálló azzal a teljesítménnyel tud előrukkolni, amelynek az ígérete még Michael Schumachert is rábírta szunnyadóban lévő Formula–1-es karrierjének felélesztésére. Az előző szezon első felében végre összejött az első újkori nagydíj-győzelem, de az évad második felében Rosbergék gyakran a középmezőnybe süllyedtek, és gyakorlatilag a pontszerzésnek is örülniük kellett. 2013-ra viszont végre beérett Ross Brawnék munkája, és az autó már a téli teszteken elképesztő gyorsnak tűnt, sokan esélyesnek kiáltották ki az istállót, aztán beindult a szezon...

 

 

A szezonban pedig gyorsan szembesülniük kellett azzal, hogy noha az autó egy körön valóban a leggyorsabb a mezőnyben – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kilenc nagydíjból hatszor tudták megszerezni a pole pozíciót –, a versenyen képtelenek olyan teljesítményt kihozni belőle, amely lehetővé tenné, hogy a győzelemért harcoljanak, elsősorban azért, mert a konstrukció nagyon gyorsan elnyírja a 2013-ra radikálisan átalakított Pirelli-abroncsokat. Ennek érdekében, többek között a szezon botrányát szolgáltatva, az olasz gumigyártóval karöltve leszerveztek egy tesztet, amelyet ugyan hivatalosan a Pirelli bonyolított le, így Hamiltonéknak ugyan nem származott annyi előnye a három napos körözésből, mint amennyire egy szokásos gyakorláson tehettek volna szert, de azért elég feltünő volt, hogy Nico Rosberg a következő három futamból kettőt is meg tudott nyerni.

 

 

Noha Monacói sikerét még lehet azzal magyarázni, hogy azt a gumikat leginkább kímélő pályán aratta, szerencsés Silverstone-i győzelmét már nem igazán. Noha csapattársa, a szintén a győzelem reményében autózó Lewis Hamilton egyike volt annak a hat pilótának, aki durrdefektet szenvedett a futam során, összességében azt mondhatjuk, hogy a Mercedesnek sikerült előrelépnie az abroncsok menedzselésével kapcsolatban. Összességében, azok után, hogy jelentéktelen büntetéssel úszták meg a szabálytalan teszt miatt lefolytatott eljárást, illetve, hogy a három júliusi Pirelli-teszt közül az egyiken nem vehettek részt, mivel a konstruktőri versenyben a második helyre sikerült feltornászniuk magukat, Ross Brawnék elégedettek lehetnek helyzetükkel.

 

 

Mivel az idény második felére vadonatúj, tartósabb gumikat szállít a Pirelli, a Mercedes feltehetően nem fogja olyan könnyen tönkretenni azokat, mint a szezon első hónapjaiban, így megnyílhat az esély az autóval sokáig csak barátkozó, így Nico Rosberghez képest hátrányban lévő Lewis Hamilton előtt is, hogy győzelmeket szerezzen, és felzárkózzon a pontversenyben a Vettel-Alonso-Räikkönen hármashoz.

 

 

FERRARI – MÁR CSAK A VASÁRNAPI TEMPÓ SZÁMÍT

 

 

Azok után, hogy a tavalyi autó valamivel lassabbra sikerült, mint az élmezőny többi csapatának versenygépe, a Scuderia egészen más megközelítést választott a 2013-as négykerekű tervezése előtt – az eredmény viszont a tavalyihoz hasonló lett. Az F138-as ugyan nagyon jól kezelte az új típusú abroncsokat, és versenytempó tekintetében nem rossz a teljesítménye, sebességben az évad második negyedében elmarad a Red Bull, a Mercedes vagy a Lotus autóitól, amely a legjobban egy, gyors körön érzékelhető, aminek köszönhetően Felipe Massa malajziai második rajthelyét leszámítva nem tudtak első soros indulást kiharcolni, és a Bahreini Nagydíj óta a második sorba sem tudnak odakerülni.

 

 

Fernando Alonso többször panaszkodott az autó gyenge teljesítményére, ehhez képest kisebb csoda – na, nem akkora, mint tavaly ilyenkorra a kifejezetten lassú Ferrarival kiharcolt tetemes előnye –, hogy két nagydíjgyőzelmet is ki tudott harcolni, és többször oda tudott érni a dobogóra is, ami után 35 pontos hátránnyal ugyan, de ott van az egyéni vb második helyén. A csapat viszont csak a harmadik – három egységgel a Mercedes, és hetvennel a Red Bull mögött –, de Vettelékhez jóval közelebb lehetnének, ha a négyes rajtszámú autót vezető Felipe Massa valamivel kiegyensúlyozottabb idényt futna.

 

 

A brazil pilóta, akinek Ferraritól való távozása minden évadban felmerül, miután 2009-es, Hungaroringen elszenvedett sérülése óta nem tudja megközelíteni a tőle korábban látott eredményeket, az idei szezonban többször bizonyította edzésen és versenyen is, hogy képes a legjobbakhoz mérhető tempóban autózni – Spanyolországban dobogóra is tudott állni –, ugyanakkor, számos vezetői hibát követett el, aminek eredményeképp többször összetörte autóját, időmérőket és versenyeket is tönkretéve. Massáról köztudott, hogy hangulatember, és igényli a folyamatos támogatást,figyelmének fenntartását, ennek hiányában ugyanis a mezőny egyik, ha nem a legmegbízhatatlanabb pilótája, és nem igazán tud csapata hasznára lenni.

 

 

Képességeivel még mindig nincsenek gondok, az ő esetében pszichológiai–pedagógiai problémáról van szó,és fontos kérdés, hogy a Ferrari hogyan tudja menedzselni Felipe lelkét a szezon hátralevő részében, illetve, hogy nem akarják-e lecserélni egy kiegyensúlyozottabb versenyzőre. Persze, mivel az olasz istállónál könyörtelenül alkalmazzák a csapatsorrendet, nem egyszerű ugyanilyen gyors pilótát találni, aki hasonló alázattal alakítja a másodhegedűs szerepét – a maradási szándékát már többször kifejező Alonso mellé ugyanis nem érdemes még egy dudást betenni.

 

 

LOTUS – TOVÁBBRA IS HŐSÉGBEN A LEGJOBBAK

 

 

A Ferrari mellett a Lotus volt a nagy csapatok közül az az istálló, amelyik korábban megvétózta a problémás Pirelli-abroncsok specifikációjának szezon közben történő megváltoztatását, az E21-es ugyanis még a Ferrarinál is gyengédebben kezeli a gumikat. Ez már a szezon nyitányán kiderült, amikor Kimi Räikkönen eggyel kevesebb kerékcserével tudott Alonsóék előtt maradni, és megszerezni idei első és eddig egyetlen futamgyőzelmét. A finn azóta sem ismert elveszett versenyt, és bármi történjék, még Sergio Pérezzel ütközik is, ő mindig behozza pontszerző helyre a gépet – négyszer tudott második lenni, amivel összesítésben a harmadik helyen áll, mindössze hét ponttal Alonso mögött.

 

 

Ha Massa a legkevésbé, akkor Räikkönen a leginkább megbízható pilóta a mezőnyben, és tudják ezt a Lotusnál is, nem véletlen, hogy minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy 2007 világbajnoka jövőre is az Enstone-i székhelyű csapatnál maradjon, annak ellenére, hogy a Lotus az idén egyre-másra követte el a stratégiai hibákat, amellyel több futamgyőzelem lehetőségétől is megfosztotta első számú versenyzőjét. Az Eric Boullier vezette istálló különösen azok után kezdett versenyt futni saját pilótája kegyeiért, hogy a Red Bullnál kiadóvá vált 2014-re Mark Webber ülése, és Christian Horner nyilatkozataiban flörtölt a finn világbajnok leigazolásának lehetőségével. Niki Lauda egyenesen odáig ment, hogy Räikkönen nem férfi, amennyiben nem fogadja el a kínálkozó lehetőséget, de a Jégemberről köztudott, hogy a legritkább esetben foglalkozik mások véleményével.

 

 

Räikkönen mellett persze ott van Romain Grosjean is, aki eredményeit tekintve nem lett sokkal kiegyensúlyozottabb, mint amilyen tavaly volt, de néhány meggyőző teljesítménnyel sikerült öregbítenie csapata hírnevét, például Bahreinben, ahol márkatársával együtt állhatott fel a dobogóra – ahogyan tavaly is –, vagy legutóbb, a Nürburgringen, ahol szintén Räikkönen mögött ért célba a harmadik helyen. A tavaly évhez hasonlóan a Lotus autói idén is főleg a kánikulában futott versenyeken érzik jól magukat, vagyis a Magyar Nagydíjra, amelyre pokoli hőséget jósolnak, egyértelműen győzelmi reményekkel készülhetnek – főleg Räikkönen, aki egyszer már nyert a hazai versenyének számító mogyoródi futamon, és négyszer lett második.

 

 

A gumikkal jól bánó csapatok a bokszutcát érintő szabálymódosításokkal is jól járnak, ugyanis a Hungaroringen például 4.1 másodperccel nő majd egy bokszkiállás hossza miután a versenyen a bokszutcában megengedett sebességet 80 km/h-ra csökkentette az FIA. Így, mivel a Magyar Nagydíjon a csapatok jó része jellemzően két és három kiállás között vacillál, valószínűleg többen fogják bevállalni a két kiállást, főleg annak tudatában, hogy az új Pirellik előre láthatóan tartósabbak lesznek az eddig használtaknál.

Smackdown Creative Commons License 2013.07.27 0 0 186

Ezért az esélyért létezik a Toro Rosso - F1, félévértékelő, II. rész

 

 

A hétvégi Magyar Nagydíjon a Formula–1-es mezőny átjut a 2013-as idény távjának felén. A hungaroringi futam előtt háromrészes sorozatban értékeljük a csapatok és a pilóták eddigi kilenc versenyét. A második részben azt a három csapatot vesszük górcső alá, amely mindegyik futamon jó eséllyel pályázik a pontszerzésre, de a győzelem megszerzésére reménytelenül pályázik. A McLaren esetében ez egyértelmű visszalépés az előző idényéhez képest, a Force India és a Toro Rosso fejlődése viszont elismerésre méltó.

 

 

A tavalyi idény után azt sejthettük, hogy miközben a Red Bull, a McLaren és a Ferrari a futamgyőzelmekért fog csatázni 2013 során, a Mercedes, a Lotus, a Sauber és a Williams lesz képes arra, hogy többször is odaérjen a dobogós helyekre. Ehhez képest a McLaren kilenc futam után még csak meg sem közelítette a dobogót, míg a Lotus és a Mercedes feljebb lépett, a wokingiak korábbi szintjén tart.

 

 

A McLaren nem a Sauberrel és a Williamsszel harcol a lecsöpögő pontokért, hanem a szezonra alaposan felkészülő Force Indiával és a középmezőnyben fel-alá ingázó Toro Rossóval.

 

 

McLAREN – AZ IDEI AUTÓ MÉG A WOKINGI MÉRNÖKÖK SZÁMÁRA IS TÚL BONYOLULT

 

A 2013-as F1-es idény legnagyobb csalódását a McLaren-istálló okozta. Tavaly talán a wokingiaké volt a leggyorsabb autó a mezőnyben, s ahelyett, hogy az olykor fellépő megbízhatósági problémák kijavítását tűzték volna ki célul, maradva a tavalyi koncepciójuknál – ahogy a csapatok többsége azt meg is tette a 2014-es nagy átalakítás előtti utolsó évben –, teljesen új gépen alkottak. Papíron gyorsabb az MP4-28 az MP4-27-esnél, de annyira bonyolult az új négykerekű, hogy kilenc nagydíjhétvége során sem sikerült megfejteni, hogyan lehetne csúcsra járatni.

 

 

Jenson Button és a Lewis Hamilton helyére szerződtetett Sergio Pérez kínszenvedése után a Brit Nagydíjon mondta ki a csapat vezetősége, hogy elég, az idei kocsi fejlesztésébe nem érdemes több energiát és pénzt fektetni. A már megkezdett fejlesztési projekteket még végigviszik, de a csapat lélekben már a 2014-es, vagy még inkább a Hondával együtt megkezdendő 2015-ös idényt várja.

 

 

Az idén bele kell törődni, hogy a legutóbbi 17 idényből ez lesz a második futamgyőzelem nélkül (a másik 2006 volt), de Pérez nem tétlenkedik, a középmezőnyben főleg csapattársával vívott kerék kerék elleni küzdelmek során bizonyítja, hogy van helye a patinás istállónál. A jobbhoz szokott Button pedig értetlenül, néha meg riadtan néz, mit töri magát a fiatal mexikói, miközben néha saját és mások egészségéért aggódik.

 

 

FORCE INDIA – EDDIG SZÁRNYALTAK A PIRELLI GUMIJAIN, DE MI LESZ A SZERKEZETVÁLTÁS UTÁN?

 

 

 

A McLaren melléfogása az MP4-28-cal lehetőséget adott a tavalyi autóján alig alakító, a Pirelli új típusú gumijaira a téli teszteken remekül ráhangolódó Force Indiának arra, hogy elcsípje a konstruktőr-világbajnokság ötödik helyezését. A silverstone-i kiscsapat a Lotushoz és a Ferrarihoz hasonlóan ráérzett arra, hogyan lehet a legtöbbet kihozni az olasz beszállító F1-es abroncsaiból, és ennek rendszeres pontszerzés a jutalma.

 

 

Az egy évet pihenő Adrian Sutil már Ausztráliában megmutatta, hogy számolni kell a Force Indiával, 11 kört töltött az élen, mielőtt hetedik lett. Az állandó remek tempó mellett Paul di Resta bahreini negyedik helyezése terelte a figyelmet az indiai licenccel induló csapatra, a skót a hőségben tartotta a Lotusok tempóját, és azóta titkos esélyesként emlegetik a csapatot azokon a futamokon, amelyeken nagy meleg várható.

 

 

Így van ez a Magyar Nagydíj előtt is, de a várható forróság ellenére nagy kérdés, mennyire lesz káros hatással a csapatra a gumik megváltoztatása. A Német Nagydíjon kiábrándító teljesítményt nyújtott a páros, az esetükben tényleg nem lehet tudni, mire számítsunk Mogyoródon.

 

 

TORO ROSSO – A RED BULL DÖNTÉSÉRE VÁRNAK, AMI MINDENT MEGVÁLTOZTAT

 

 

Mark Webber silverstone-i bejelentése, mely szerint az idény végén távozik a Formula–1-ből, hatalmas lehetőséggel ajándékozta meg a Red Bull B-csapatának pilótapárosát. Hiába nyilatkozta azt Daniel Ricciardo, Jean-Éric Vergne, sőt a Red Bull vezetősége is, hogy nem a Brit, a Német és a Magyar Nagydíjon mutatott teljesítmény alapján döntik el, ki legyen Webber utódja, kétségtelenül hatalmas nyomás alá került a két sofőr.

 

 

Ricciardóra volt jobb hatással a drukk, az ausztrál Silverstone-ban az 5., a Nürburgringen a 6. rajtkockát szerezte meg, s Angliában pontokat is szerzett. Jutalma egy silverstone-i teszt lett a múlt héten a Red Bull-lal, és ha a Magyar Nagydíjat csúnyán el nem szúrja, ő lehet jövőre Sebastian Vettel csapattársa. Persze ez nem rajta múlik, az ausztrál valószínűleg mindig is B-tervként szerepelt a Red Bull elképzeléseiben – akkor jöhet, ha nem sikerül megegyezni Kimi Räikkönennel.

 

 

Vergne-nyel szemben az szól Ricciardo mellett, hogy bár a francia több pontot szerzett eddig (és tavaly is), ő rapszodikus teljesítményt nyújt, míg az ausztrál kiegyensúlyozottabb. Már pedig a Red Bull számára utóbbi a kulcsszó a konstruktőr-vb-címért folytatott állandó hajszában.

 

 

A Red Bull várhatóan a Magyar Nagydíjat követő nyári szünet során, legkésőbb a Belga GP hétvégéjén bejelenti, ki lesz Webber utódja. A Toro Rosso pilótái számára azon a ponton talán véget is ér a 2013-as idény érdemi része.

Smackdown Creative Commons License 2013.07.27 0 0 185

A reménytelenség csapdájában - F1, félévértékelő, I. rész

 

 

A hétvégi Magyar Nagydíjon a Formula–1-es mezőny átjut a 2013-as idény távjának felén. A hungaroringi futam előtt háromrészes sorozatban értékeljük a csapatok és a pilóták eddigi kilenc versenyét. Elsőként azokat a csapatokat filézzük ki, amelyek láthatóan nagy bajban vannak: a Marussia és a Caterham számára ebben az idényben sem sikerült az áttörés, a Saubernek és a Williamsnek esélye sincs rá, hogy megismételje tavalyi bravúrjait, miközben a pálya mellett a csapat fennmaradásáért is küzdeni kell, hiszen súlyos anyagi problémák sújtják.

 

 

A Williams-istálló tavaly győzelmet ünnepelt Barcelonában, a Sauber pedig négy dobogós helyezést is jegyzett – fennállása során először pezsgőzhettek pilótái egynél több alkalommal. Mindkét csapat nagy várakozással tekintett a 2013-as szezon elé, de hamar kiderült, hogy vakvágányra futottak.

Hirdetés

SAUBER – HÜLKENBERG TEHETSÉGE NÉLKÜL SEHOL SEM LENNÉNEK

 

 

A Sauber új, szuperkeskeny vázát az idény előtti teszteken alaposan szemügyre vették a riválisok, s fel voltak készülve arra, hogy ha nagyot alakít a Force Indiától elcsábított Nico Hülkenberg, bizony el kell kezdeni a koppintást. Matt Morris és stábja azonban elszámolta magát, a Sauber pedig úgy járt, mint a McLaren: tavalyi kifejezetten gyors autója helyett teljesen új koncepciót készített, ami nemcsak hogy túlságosan költséges megoldás volt, a várt eredményt sem hozta meg. Magyarul: hatalmas bukta.

 

 

Hülkenberg néha-néha behozza az autót pontszerző helyre, de ez inkább a saját érdeme, nem véletlenül figyelnek rá a nagy csapatok is. Nem úgy csapattársára, Esteban Gutiérrezre, aki finoman fogalmazva nem a legjobb ütemben került be a nagy Sauber-körforgásba – a középmezőny végén kullog, miközben sokkal érettebb és gyorsabb csapattársa simán megveri az időmérőkön és a versenyeken is. Némi mázlival ő is szerezhet pontot, de ahhoz, hogy hosszú távon az F1-ben maradjon, nagy szüksége lesz a mexikói szponzoraira.

 

 

A Sauber a nyáron a csőd szélére került, ahonnan néhány orosz konzorciummal kötött együttműködési szerződés rángatta ki, de ennek ára van: Szergej Szirotkinnak jövőre be kell ülnie az egyik versenyautóba, ami nagyon rossz hír Gutiérreznek, hiszen két, ennyire tapasztalatlan pilótával nekivágni a 2014-es szezonnak túlságosan merész lenne. Egyelőre annak is örülnek Hinwilben, hogy maradni fognak az F1-ben, de előbb-utóbb gondolkozni kell a jövő évi felálláson.

 

 

WILLIAMS – AZ IDÉN KIDERÜLT, VAN LEJJEBB A 2011-ES MÉLYPONTNÁL

 

 

A Williamsnél a biztató téli tesztek után Ausztráliában nagy pofont kapott Pastor Maldonado, aki egészen odáig elhitte, ismét harcban lehet a futamgyőzelmekért. Csalódottságát nem leplezte, egyszerűen vezethetetlennek nevezte az autót, amellyel azóta sem szerzett pontot. Az időmérőkön is legfeljebb csapattársával, az újonc Valtteri Bottasszal és a sauberes Gutiérrezzel csatázhat, nemhogy a pole-ba, az időmérő harmadik szakaszába jutásra sincs esélye. Bottas Kanadában a harmadik rajthelyet elcsípte ugyan, jól jelezte az autó képességeit, hogy onnan sem volt esélye a pontszerzésre.

 

 

Sir Frank Williams lánya, Claire Williams Toto Wolff Mercedeshez távozása után megbízott csapatvezetőként reménytelenül küzd az elemekkel, próbál szponzorokat szerezni, miközben a szakmai stábon is alakítgat apja segítségével. Augusztusban érkezik Pat Symonds, a Benetton és a Renault korábbi sikerkovácsa, a Marussián tanácsadóként segíteni képtelen szakember segítségével elindítanák a fellendülést. Talán jövőre, a Mercedes-motorral…

 

 

Addig is az évad fő célja a 2011-es gyalázat elkerülése, a tavalyelőtti öt vb-pont az eddigi legalacsonyabb termés a 600 vb-futamot számláló gárda történetében. Egyre inkább úgy tűnik, van lejjebb.

 

 

CATERHAM, MARUSSIA – BIANCHIT LESZÁMÍTVA ANNYI REMÉNY SINCS, MINT AZ ELŐZŐ ÉVEKBEN

 

 

 

A két kiscsapat az idén sem tudta megtenni a középmezőny utoléréséhez szükséges lépést, pedig a  Williams és a Sauber gyengélkedése miatt talán az idén lett volna rá a legnagyobb esély. Csakhogy a két gárda eljutott arra a pontra, amikor már fizető pilótákra van szükség a fennmaradáshoz, és a Heikki Kovalainen, illetve Timo Glock alkalmazásának köszönhető remény is elszállt.

 

 

A Caterham esetében pilótafronton teljes a kilátástalanság, a Marussiánál viszont ott van Jules Bianchi, aki rendszerint a leggyorsabb a négy pilóta közül, és a Ferrari akadémistájaként esélye van rá, hogy szponzorpénz nélkül is az F1-ben maradjon.

 

 

A többiekre pedig évek múltán csak azok a fanatikusok fognak emlékezni, akiknek a következő nevek is mondanak valamit (például): Gregor Foitek, Oscar Larrauri vagy Olivier Grouillard.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.24 0 0 184

2013 Ausztrália-Nagydijtol --Német-Nagydijig

 

10. Caterham-Renault Pirelli

 

Chales Pic                    18-21    19-21   16-20   18-22   14-18     17-22

Giedo Van Der Garde     8-22    19-22   15-22   15-22    15-21     18-22

Ma CSing-Hua                   22    -------   -------     ------    --------      ------

Heikki Kovalainen        16-20    -------   -------     ------    ---------    -------

Alexander Rossi                20   -------   -------     -------    --------      -------

                                    SZE1    SZE2    SZE3     IDŐE     FUTAM     GYORS

 

11. Marussia-Cosworth Pirelli

 

Jules Bianchi               10-22    18-21    14-22    18-20    13-19     11-22

Max Chilton                  9-22     20-22    14-22    19-22    14-20      9-22

Rodolfo González        21-22    ------      -------     ------      -------    --------

                                  SZE1      SZE2     SZE3      IDŐE      FUTAM   GYORS

 

SZE1        SZabadedzés 1

SZE2        SZabadedzés 2

SZE3        SZabadedzés 3

IDŐE        Időmérőedzés

FUTAM      Verseny

GYORS     Futam GYors Kör

Smackdown Creative Commons License 2013.07.22 0 0 183

Ezen a héten Magyar GP - Vettel a magyar átkot is megtörné

 

 

Ezen a  héten rendezik meg a Hungaroringen a 28. Formula–1-es Magyar Nagydíjat. A háromszoros világbajnok, jelenleg is listavezető Sebastian Vettel még sohasem nyert hazánkban, de miután az idén már kanadai és németországi átkát is megtörte, az a célja, hogy a Hungaroringet szintén kitörölje sikertelen helyszínei közül – így már csak egy maradna ott, Austin, ahol tavaly rendeztek először F1-es viadalt.

 

 

„Nagyon érdekes és fontos emlékeim vannak a Magyar Nagydíjról – mondta Sebastian Vettel a Red Bull futamelőzetesében. – Itt indultam az első versenyemen a Red Bull család tagjaként 2007-ben, még a Toro Rossónál versenyezve. Remélem, sikerül még egy nagyon szép emléket szereznem, és az első magyarországi sikeremmel szépen zárnám le az idény első felét és nyugodtan mehetnék a nyári szünetre."

 

 

Vettel a németországi győzelmével 34 pontosra növelte az előnyét Fernando Alonsóval szemben a vb-pontversenyben. A Pirelli a Brit Nagydíjon történt defektsorozat miatt zsinórban a harmadik futamra szállít eltérő szerkezetű abroncsokat; az újakkal Vettel tesztelt pénteken Silverstone-ban, ahol a legjobb időeredményt érte el a mezőnyből.

 

 

„Két izgalmas versenyünk volt, a Brit és a Német GP-n is főszerepet játszottak a gumik. Az idén először térünk vissza a 2012-es szerkezetű abroncsokra. Érdekes lesz megnézni, hogyan működik a kocsi rajtuk a gyors irányváltások során a forró aszfalton, ami mindig jellemző a Magyar Nagydíjra – mondta Vettel.– Három teljes napot teszteltünk Silvesrtone-ban, és egyik csapatnál sem volt defekt, ami biztató, főleg, mert melegebb volt, mint a Brit Nagydíj idején. Biztonságosabbak a gumik, mást viszont nem tudok mondani, hiszen nem állíthattunk az autón, a teljesítményét nehéz lenne felmérni."

 

 

A háromszoros világbajnok elmondta, neki mindegy, hogy Kimi Räikkönen vagy a héten Silverstone-ban a Red Bullt szintén tesztelő Daniel Ricciardo lesz jövőre a csapattársa.

 

 

„Kimit jobban ismerem, viszont Daniel remek munkát végzett a teszten. Tulajdonképpen a teszten Carlos Sainz és António Félix da Costa is jó munkát végzett, elégedett lehet a csapat a fiatalokkal – mondta Vettel. – Megértem, hogy nagy lelkesedéssel fogadnák, ha Kimi ideszerződne, de nekem mindegy, ki ül a másik Red Bullban, hiszen a világbajnoki címért küzdök, és így mindenkit le kell győznöm. Nehéz eldönteni, mi lenne a legjobb megoldás, ám ha a csapat megkérdez, elmondom a véleményem."

 

 

Vergne még hiszi, hogy őt választja a Red Bull

 

 

Bár a Red Bull vezetői és Sebastian Vettel is azt mondták a múlt héten, hogy Daniel Ricciardo és Kimi Räikkönen között dől el a Red Bull-istálló második számú 2014-es ülése, Jean-Éric Vergne még nem tett le róla, hogy a világbajnok csapatnál versenyezzen.

 

 

„Még hiszek benne, hogy van esélyem. Esély mindig van, örülnék, ha a Red Bullnál versenyezhetnék. Persze csak azzal, hogy erre gondolok, még nem kapom meg az állást, és nem is akarok ezen agyalni – mondta a Toro Rosso francia pilótája, aki Ausztriában a Renault-világsorozat keretében vezetett régebbi Red Bullt. – Ricciardo körül nagy felhajtás volt a silverstone-i tesztje miatt, s ha tényleg csak Kimi és Daniel közül választanának, a mostani csapattársamnak szurkolnék. Ha mellette döntenek, olyan pilótájuk lesz, akit mindig megvertem, ha nem volt problémám az autómmal."

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.21 0 0 182
Smackdown Creative Commons License 2013.07.21 0 0 181

Kimit jobban ismerem, Daniel remek munkát végez - Vettel

 

 

A háromszoros világbajnok Sebastian Vettelnek mindegy, hogy Kimi Räikkönen vagy a héten Silverstone-ban a Red Bullt tesztelő Daniel Ricciardo lesz jövőre a csapattársa a Red Bullnál.

 

 

„Kimit jobban ismerem, de Daniel remek munkát végzett a teszten. Tulajdonképpen a teszten Carlos Sainz és António Félix da Costa is jó munkát végzett, elégedett lehet a csapat a fiatalokkal – mondta Vettel. – Megértem, hogy nagy lelkesedéssel fogadnák, ha Kimi ideszerződne, de nekem mindegy, ki ül a másik Red Bullban, hiszen a világbajnoki címért küzdök, és így mindenkit le kell győznöm. Nehéz eldönteni, mi lenne a legjobb megoldás, de ha a csapat megkérdez, elmondom a véleményem."

 

 

Vettel arról is beszélt, hogy a Silverstone-ban tesztelt, a jövő hétvégi Magyar Nagydíjra készített gumik már sokkal biztonságosabbak, mint a Brit Nagydíjon használtak.

 

 

„Három teljes napot teszteltünk, és egyik csapatnál sem volt defekt, ami biztató, főleg, mert melegebb volt, mint a Brit Nagydíj idején.Biztonságosabbak a gumik, mást viszont nem tudok mondani, hiszen nem állíthattunk az autón, a teljesítményét nehéz lenne felmérni" – mondta a pénteki napot a hét legjobb idejével az élen záró Vettel.

Előzmény: Smackdown (159)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.20 0 0 180

2013 F1-es Teszt, Silverstone, 3. nap

 

  1. Sebastian Vettel            Red Bull-Renaul              (P)     1:32.894        79kör

  2. Adrian Sutil                    Force India-Mercedesz   (P)     1:33.242        99

  3. Nikolas Prost                 Lutos-Renault                 (P)     1:33.256        83

  4. Carlos Sainz Jr.              Toro Rosso-Ferrari          (P)     1:33.546        35

  5. Davide Rigon                 Ferrari                             (P)     1:33.592        20

  6. Felipe Massa                 Ferrari                             (P)     1:33.624        69

  7. Jean-Éric Vergne           Toro Rosso-Ferrari           (P)     1:33.647        42

  8. Gary Paffett                   Mclaren-Mercedesz         (P)     1:34.294        77

  9. Susie Wolff                    Williams-Renault             (P)      1:35.093        89

10. Giedo Van Der Garde    Caterham-Renault           (P)      1:35.155        85

11. Danil Kvjat                    Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:35.281        20

12. Charles Pic                    Caterham-Renault          (P)      1:35.576        60

13. SZato Kimija                  Sauber-Ferrari                (P)      1:35.642        67

14. Rodolfo González          Marussia-Cosworth        (P)       1:36.339       24

15. James Calado                Force India-Mercedesz   (P)      1:36.557          5

16. Jules Bianchi                  Marussia-Cosworth        (P)      1:36.744        39

 

2.napi rangsor:

17. Daniel Riccardo              Toro Rosso-Ferrari           (P)     1:32.972        48kör

 

18. Daniel Riccardo              Red Bull-Renault             (P)      1:33.187        59

 

19. Davide Valsecchi            Lotus-Renault                 (P)      1:33.554        91

20. Oliver Turvey                 Mclaren-Mercedesz         (P)      1:33.864        97

 

21. Antonio Felix Da Costa  Red Bull-Renault             (P)      1:33.958        19

22. Pastor Maldonado         Williams-Renault            (P)       1:34.116        71

23. Nico Hulkenberg            Sauber-Ferrari               (P)       1:34.224        52

24. Daniel Juncadella          Williams-Renault            (P)       1:34.631        33

25. Robin Frijns                   Sauber-Ferrari               (P)       1:34.731        17

26. Will Stevens                  Caterham-Renault         (P)       1:36.082        98

27. Paul Di Resta                Force India-Mercedesz   (P)       1:36.356        41

 

1.napi rangsor:

28. Kevin Magnussen          Mclaren-Mercedesz        (P)      1:33.602     100kör

29. Johnny Cecotto             Toro Rosso-Ferrari         (P)       1:34.193       75

30. Alexander Rossi            Ceterhan-Renault          (P)       1:35.651        69

31. Tio Ellinasz                    Marussia-Cosworth        (P)       1:36.676        36

32. Max Chilton                   Marussia-Cosworth        (P)       1:38.347        27

 

 

 

 

Vettel volt a leggyorsabb a háromnapos teszten

 

 

Sebastian Vettel péntek délután beült a Red Bullba, és megfutotta a Formula–1-es csapatok háromnapos silverstone-i tesztjének legjobb köridejét.

 

 

Vettel a záró napon, péntek délután vette át a Red Bullt Carlos Sainz Jr-tól, és 79 kört tett meg vele. A német pilóta kipróbálhatta a Pirelli új abroncsait, amelyek „élesben" a jövő heti Magyar Nagydíjon debütálnak. A háromszoros világbajnok német pilóta 1:32.894-es ideje a háromnapos teszt legjobbja volt.



A péntek délelőtt leggyorsabbnak bizonyuló Adrian Sutil tovább javított a délutáni órákban, és 1:33.242-vel a második helyen zárt, összesen 99 kört megtéve. A harmadik legjobb időt Alain Prost fia, Nicolas Prost érte el a Lotus volánja mögött.

 


Davide Rigon, a Ferrari szimulátoros pilótája Felipe Massát váltotta az ebéd után, és sikerült a brazilénál jobb eredményt elérnie.

 

A Mercedes-istállót a májusi barcelonai privát tesztje miatt eltiltották a háromnapos gyakorlásról.

 

Paul di Resta, Max Chilton, Daniel Riccardo, Nico Hulkenberg, Pastos Maldonado, Sebastian Vettel, Adrian Sutil, Felipe Massa, Jean-Éric Vergne, Giedo Van Der Garde, Charles Pic, Jules Bianchi  hivatalos résztvevői a világbajnoki sorozatnak (2013)

 

Előzmény: Törölt nick (179)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.20 0 0 179

2013 F1-es Teszt, Silverstone, 2. nap

 

  1. Daniel Riccardo              Toro Rosso-Ferrari           (P)     1:32.972        48kör

  2. Carlos Sainz Jr.              Toro Rosso-Ferrari           (P)     1:33.016        39

  3. Daniel Riccardo              Red Bull-Renault             (P)      1:33.187        59

  4. Davide Valsecchi            Lotus-Renault                 (P)      1:33.554        91

  5. Oliver Turvey                 Mclaren-Mercedesz         (P)      1:33.864        97

  6. James Calado                Force India-Mercedesz   (P)      1:33.957        47

  7. Antonio Felix Da Costa  Red Bull-Renault             (P)      1:33.958        19

  8. Davide Rigon                 Ferrari                            (P)       1:34.053        97

  9. Pastor Maldonado         Williams-Renault            (P)       1:34.116        71

10. Nico Hulkenberg            Sauber-Ferrari               (P)       1:34.224        52

11. Daniel Juncadella          Williams-Renault            (P)       1:34.631        33

12. Robin Frijns                   Sauber-Ferrari               (P)       1:34.731        17

13. Will Stevens                  Caterham-Renault         (P)       1:36.082        98

14. Paul Di Resta                Force India-Mercedesz   (P)       1:36.356        41

15. Rodolfo González          Marussia-Cosworth        (P)       1:37.949        92

 

 

1.nap rangsor:

 

16. Kevin Magnussen          Mclaren-Mercedesz        (P)      1:33.602     100kör

 

 

 

 

17. Johnny Cecotto             Toro Rosso-Ferrari         (P)       1:34.193       75

 

 

18. Nikolas Prost                 Lutos-Renault                (P)       1:34.810       72

 

 

19. Alexander Rossi            Ceterhan-Renault          (P)       1:35.651        69

 

20. Tio Ellinasz                    Marussia-Cosworth        (P)       1:36.676        36

 

21. Max Chilton                   Marussia-Cosworth        (P)       1:38.347        27

 

 

Ricciardo a Toro Rossóval gyorsabb volt, mint az RB-vel

 

 

Daniel Ricciardo érte el a héten zajló Formula–1-es teszt csütörtöki napján a legjobb időt, de nem a Red Bull-lal, hanem a Toro Rossóval. Az ausztrál pilóta a világbajnok istálló autójával délután csak megközelíteni tudta a Toro Rossóval elért délelőtti eredményét.

 

 

Mark Webber idény végi visszavonulásával felszabadul egy hely a Red Bullnál, erre pedig Daniel Ricciardo pályázik az egyik legnagyobb eséllyel (a jelek szerint Kimi Räikkönennel kell „megküzdenie” érte). A háromszoros világbajnok istálló felkérte a fiatal ausztrált arra, hogy vezesse az autóját a szerdától péntekig tartó Formula–1-es teszten.

 

 

Ez a lehetőség végül az előzetes hírekkel ellentétben nem szerdán, hanem csütörtök adatott meg neki, mégpedig délután. Délelőtt ugyanis még a Toro Rossóval körözött, méghozzá igen jól, hiszen 1:32.972-es idejénél senki sem tudott jobbat elérni egész nap. Még saját maga sem, hiszen a Red Bull volánja mögött hiába ment körbe 59-szer is a silverstone-i aszfaltcsíkon, „csak” 1:33.187-re volt képes, igaz, ez is a harmadik legjobb eredmény volt csütörtökön.

 

 

A második helyen a ralivilágbajnok Carlos Sainz fia, Carlos Sainz Jr. végzett, szintén a Toro Rossóval.

 

Paul di Resta, Max Chilton, Daniel Riccardo, Nico Hulkenberg, Pastos Maldonado  hivatalos résztvevői a világbajnoki sorozatnak (2013)

Előzmény: Törölt nick (178)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.20 0 0 178

2013 F1-es Teszt, Silverstone, 1. nap

 

  1. Kevin Magnussen          Mclaren-Mercedesz        (P)      1:33.602     100kör

  2. Pauil Di Resta                Force India-Mercedesz  (P)      1:33.774        58

  3. Antonio Felix Da Costa  Red Bull-Renault            (P)      1:33.821        82

  4. James Calado                Force India-Mercedesz  (P)      1:33.986        27

  5. Daniel Juncadella           Williams-Renault           (P)       1:34.098       55

  6. Johnny Cecotto             Toro Rosso-Ferrari         (P)       1:34.193       75

  7. Robin Frijns                   Sauber-Ferrari               (P)       1:34.236       72

  8. Nikolas Prost                 Lutos-Renault                (P)       1:34.810       72

  9. Davide Rigon                 Ferrari                            (P)       1:34.874       76

10. Alexander Rossi            Ceterhan-Renault          (P)       1:35.651        69

11. Tio Ellinasz                    Marussia-Cosworth        (P)       1:36.676        36

12. Max Chilton                   Marussia-Cosworth        (P)       1:38.347        27

 

 

A Mercedes-istállót a májusi barcelonai privát tesztje miatt eltiltották a háromnapos gyakorlásról.

 

 

A McLaren fiatalja zárt az élen az első napon

 

 

Kevin Magnussen, a McLaren fiatal dán pilótája volt a leggyorsabb a Formula–1-es csapatok silverstone-i tesztelésének első délelőttjén, megelőzve a Force India versenyzőjét, Paul di Restát és a Red Bullt vezető Antonio Félix da Costát.

 

 

Magnussen az edzés vége előtt húsz perccel futotta meg a nap leggyorsabb körét. Tizenkét pilóta vett részt az első napon, közülük Paul di Resta és Max Chilton hivatalos résztvevői a világbajnoki sorozatnak (2013), így ők csak az új gumikról szolgáltattak adatokat istállójuk és a gumigyártó számára. A többiek ezzel szemben különböző programokat teljesítettek, amelyek során különböző alkatrészeket teszteltek.

Smackdown Creative Commons License 2013.07.20 0 0 177

A németek vádat emeltek Ecclestone ellen

 

 

Vádat emeltek Bernie Ecclestone ellen Németországban a Formula–1 gazdasági jogainak 2005-ös eladása ügyében. Erről maga az F1 ura adott hírt a Financial Timesnak.

 

 

A német hatóságok azzal vádolják Ecclestone-t, hogy megvesztegette Gerhard Gribkowskit, aki az akkori tulajdonos Bayerichse LandesBank nevében eljárt az F1-es gazdasági jogok eladása ügyében, és áron alul, az Ecclestone által kért CVC Capital Partnersnek adta a tulajdont.

 

 

Gribkowski sikertelen fellebbezése után nyolc és féléves börtönbüntetését tölti. Ecclestone elismerte, hogy 30 millió eurót fizetett Gribkowskinak, de azt mondta róla, azért utalta át az összeget, hogy a német üzletember ne terjesszen róla hamis információkat a brit adóhatóságoknak.

 

 

„Az ügyvédeim megkapták a határozatot a német bíróságtól, éppen fordítják a dokumentumot németről angolra – idézte a Financial Times Ecclestone-t. – Ártatlan vagyok, és ezt be is tudjuk bizonyítani. Érdekes az eset, de kár, hogy meg kell történnie. Két éve meg kellett jelennem Gribkowski tárgyalásán, el is mentem. Akkor is az igazat mondtam, nem lett belőle bajom, nem hiszem, hogy most ezt ellenem tudnák fordítani."

 

 

 

Smackdown Creative Commons License 2013.07.20 0 0 176

Alonso: Az idén valóban Vettellel versenyzem

 

 

Fernando Alonso tavaly Indiában azt mondta, nem Sebastian Vettel az igazi ellenfele, hanem a Red Bull autóját tervező Adrian Newey. A Ferrari spanyol pilótája az Autobildnek most azt mondta, az idén Vettel saját magának köszönheti, hogy a Magyar Nagydíj előtt 34 pontos előnye van a vb-pontversenyben.

 

 

Fernando Alonso egy német szaklapnak adott interjúban igyekezett helyrehozni egyik tavalyi elszólását. A spanyol az előző idény hajrájában Sebastian Vettel méltatása helyett azt nyilatkozta, hogy elsősorban nem a német pilótával csatázik, hanem a Red Bull technikai gurujával, Adrian Neweyval, jelezve, milyen óriási a Red Bull technikai fölénye.

 

 

A Ferrari spanyol pilótája most, az idény feléhez, a Magyar Nagydíjhoz közeledve ismét mérleget vont, és azt mondta, riválisa nem kizárólag az autójának köszönheti, hogy a pontverseny élén áll.

 

 

„Most valóban Sebastiannal csatázom, az idény elején ugyanolyan jó volt a kettőnk autója, azonos szinten voltunk, tiszta csatát vívtunk – mondta Alonso az Autobildnek. – A tavalyi idény hajrájában valóban azt mondtam, hogy elsősorban nem Sebastiannal és Mark Webberrel csatázom, hanem az autójukkal, amely inkább repülő volt, annyival gyorsabb volt a többinél.”

 

 

„Talán ezt sokan félreértették. Csak azt akartam mondani, hogy nagyon nehéz úgy harcolni valakivel, hogy az ellenfeled autója bármelyik pályán képes elfoglalni az első rajtsort. Az idén már nem ez a helyzet, Sebastian azért áll mindannyiunk előtt, mert ő végzi a legjobb munkát” – mondta Alonso, aki 34 pontos hátrányban áll a háromszoros világbajnokkal szemben.

 

 

„Nincs okom rá, hogy feladjam a küzdelmet, amíg nincs köztünk ötven vagy hatvan pont, semmi sincs veszve. Tavaly 44 pontos hátrányról győzött le, az idén is bármi lehetséges” – tette hozzá a spanyol.

 

 

Ricciardo nagy lehetősége: tesztelheti a Red Bullt

 

 

Daniel Ricciardo a héten nagy lépést tehet a 2014-es Red Bull-os versenyzői szerződés felé, a háromszoros világbajnok istálló ugyanis felkérte arra, hogy vezesse az autóját a szerdától péntekig tartó Formula–1-es teszt első délutánján.

 

 

A Red Bull-istálló Daniel Ricciardót is az autójába ülteti a fiatal pilóták szerdán kezdődő háromnapos tesztjén Silverstone-ban. Ricciardo szerepeltetése azért érdekes, mert az idény végén az F1-et elhagyó Mark Webber pótlására ő az egyik legfőbb esélyes – főleg úgy, hogy Toro Rossó-s csapattársa, Jean-Éric Vergne nem kapott meghívást az első csapattól. A Toro Rossót viszont kormányozhatja a defektjeiről hírhedtté vált idei Brit Nagydíj helyszínén. Ricciardo az STR8-ba is beül, szerda délután a Red Bullt, csütörtökön a Toro Rossót kormányozza.

 

 

A jelek szerint az ausztrál pilóta és a Lotusszal szintén tesztelő Kimi Räikkönen versengésévé vált a Webber utódlásáért folyó harc. Ricciardo egy délután alatt nem tudja megváltani a világot a Red Bullnál, de arra nagyon jó lehet a gyakorlás, hogy megmutassa a csapat szerelőinek és mérnökeinek, mennyit fejlődött azóta, hogy 2009-ben és 2010-ben még zöldfülűként vett részt a fiatal versenyzők gyakorlásán.

 

 

A 24 éves versenyző mellett Mark Webber és Sebastian Vettel is kormányozhatja az RB9-est, amellyel az idén is versenyzők csak a Pirelli-gumik tesztelésére összpontosíthatnak. A tesztek délelőtti szakaszain António Felix da Costa (szerdán és csütörtökön), valamint Carlos Sainz Jr. (pénteken) ül az autóba. Webber csütörtök, Vettel péntek délután köröz majd.

 

 

Ami a többi csapatot illeti, a Toro Rossóban a két versenyző mellett Sainz, a venezuelai Johnny Cecotto Jr. és az orosz Danyiil Kvjat ül autóba. A McLarennél Jenson Button és Sergio Pérez a csapat szokásaihoz ragaszkodva nem tesztel, Gary Paffett, Oliver Turvey és Kevin Magnussen ül az autóba.

 

 

A Mercedes eltiltás miatt nem vehet részt a teszten, amelyen érdekesség, hogy a Mercedes sportigazgatójának, Toto Wolffnak a felesége a Williamst fogja kormányozni.

 

 

 

VÁLTOZÁS A WILLIAMS SZAKMAI STÁBJÁNAK ÉLÉN

 

 

Az idén kilenc verseny után még pont nélkül álló Williamsnél a teszten kívül is mindent megpróbálnak annak érdekében, hogy legalább a középmezőnyt utolérjék: csaknem két évvel kinevezése után távozik a technikai igazgatói posztról Mike Coughlan, akinek helyét a Marussiától érkező Pat Symonds veszi át – a szakember augusztus 17-én áll munkába.

 

 

A 2007-es mclarenes kémbotrány főszereplőjeként elhíresült Coughlan feladata a csapathoz érkezéskor az volt, hogy a 2004 óta nyeretlen istállót visszajuttassa az élcsapatok szintjére. Bár tavaly a Spanyol Nagydíjon Pastor Maldonado nyerni tudott, a fejlődési folyamat visszafordult, az idén kilenc verseny után pont nélkül áll a gárda.

 

 

Symonds a 2009-es szingapúri balhé (Nelsinho Piquet szándékosan ütközött a falnak az autójával, hogy kedvező helyzetbe hozza az éppen boxkiállását végrehajtó Fernando Alonsót) után Flavio Briatoréval együtt távozott a Renault-tól, s miután törölték az eltiltását, a Marussia tanácsadójaként tért vissza az F1-be.

 

 

A Williamsnél sokkal kedvezőbb körülmények között dolgozhat Symonds, aki a kilencvenes években a Benettonnál Michael Schumachert versenymérnökként, 2005-ben és 2006-ban a Renault-nál Fernando Alonsót technikai igazgatóként segítettekét-két vb-címhez.

 

 

JÖVŐRE FERRARI-MOTORT HASZNÁL A MARUSSIA

 

 

A Marussia-istálló bejelentette, hogy a 2014-es idényben a Ferrari 1.6 literes V6-os turbómotorját használja, beleértve a hozzá tartozó alapvető alkatrészeket, köztük a váltót is. Az orosz licenccel versenyző csapat mellett a Ferrari és a Sauber használja a maranellóiak erőforrásait, a Toro Rosso ugyanis Renault-ra vált. A Marussia az idén még a Cosworth hajtóművét használja, de a jelenlegi beszállítója nem készít a 2014-re előírt V6-ost.

Dallas Dhu Creative Commons License 2013.07.13 0 0 174

a FOM nem a bűnösöket, hanem az áldozatokat bünteti

 

így van. bár az volt az alternatíva, hogy a kocsikat tiltják ki

Előzmény: Smackdown (173)
Smackdown Creative Commons License 2013.07.13 0 0 173

Minden kamerást és tévést kitiltanak a boxutcából

A Formula–1 kereskedelmi jogait birtokló Formula One Management bejelentette, hogy a korábbi döntéshez képest is szigorítják a boxutcában dolgozó tévések munkáját: azaz a Magyar Nagydíjtól kezdve egyetlen médiamunkás sem léphet be a boxba, egyetlen szabadedzésen, időmérőn és a versenyen sem.

 

 

A döntés azt követően született meg, hogy a Német Nagydíjon a Red Bull balul sikerült kerékcseréjét követően Mark Webber autójáról elgurult a jobb hátsó kerék, és telibe találta az esetnek háttal álló, a kamerájával Kimi Räikkönent követő operatőrt, aki borda-és válltörést szenvedett.

 

 

Az FIA korábban azt közölte, csak a boxutca falán lehetnek kamerások a jövőben, de a FOM most még tovább ment a szigorítással.

 

 

A közösségi oldalakon nagy felháborodás követte a bejelentést, mondván, a FOM nem a bűnösöket, hanem az áldozatokat bünteti, és „nem a fegyvert hatástalanítja, hanem a vétleneket takarítja el”.

 

 

Montezemolo még nem tud Massa jövőjéről beszélni

Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke nem áll készen arra, hogy Felipe Massa 2014-es szerződéséről tárgyaljon.

 

 

„Massa jövője? Túl korai még erről beszélni, várjunk ezzel néhány hónapot, senki sem sürget – mondta Montezemolo, aki szerdán a csapat maranellói központjában találkozott a szimulátorral dolgozó brazil pilótával, aki a legutóbbi négy nagydíjhétvégén vezetői hiba miatt kicsúszott: Monacóban, Kanadában és Silverstone-ban edzésen összetörte az F138-astz, a Nürburgringen pedig kiesett a versenyen. – Biztosítottam Felipét arról, hogy százszázalékosan megbízunk benne. Remélem, rövidesen jó eredményekkel hálálja meg a bizalmat, és tud építeni arra a két rajtra, amelyet az előző futamokon bemutatott.”

 

 

Olasz sajtóhírek szerint a Lotus által is megkörnyékezett Nico Hülkenberg, valamint Jules Bianchi esélyes arra, hogy 2014-ben megkapja Massa állását – ha a Ferrari vezetősége úgy dönt, nem hosszabbít a brazillal.

 

 

Király lenne, ha Kimi a Red Bullhoz szerződne - Hamilton

Lewis Hamilton, a Mercedes angol pilótája jó ötletnek tartja, hogy Kimi Räikkönen a Red Bullhoz szerződjön, és megdolgoztassa Sebastian Vettelt. A finn az egyike a három jelöltnek, aki átveheti Mark Webber idény végén megüresedő helyét.

 

„Király lenne, ha Kimi a Red Bullhoz szerződne Sebastian mellé, megnehezítené Seb feladatát . Kimi elképesztő pilóta, ezt mindenki tudja. Ha még jobb autót kapna, érdekes lenne figyelni, mire lenne képes vele” – mondta Hamilton a Sunnak. Már idén ősszel felbőg a Honda 2015-ös motorja

Bár a Honda csak a 2015-ös Formula–1-es szezonban tér vissza a sportágba a McLaren motorszállítójaként, már idén ősszel felkerül a tesztpadra a szabályoknak megfelelő 1.6 literes V6-os turbómotorja.

 

 

„Amikor májusban bejelentettük, hogy visszatérünk az F1-be, még a tervezés korai szakaszában jártunk, és azóta nem történt csoda, még kell néhány hónap, hogy elkészüljön a motor prototípusa” – mondta Arai Jaszuhisza, a Honda F1-es projektjének vezetője, hozzátéve, hogy a motoron kívül az energiaátalakító-rendszer és az akkumulátorok gyártása is a Honda feladata lesz.

 

 

A japán gyár azt is bejelentette, hogy bár a tervezés és a gyártás Japánban történik, Milton Keynes-ben (a Red Bull főhadiszállásának szomszédságában) létesítenek egy angliai logisztikai központot is.

 

 

Räikkönen is részt vesz a fiatal pilóták tesztjén

A Lotus-istálló kihasználja a lehetőséget, és Kimi Räikkönent is beülteti az autójába a fiatal pilóták jövő heti háromnapos silverstone-i Formula–1-es tesztelésén. A csapatok azért kaptak engedményt, mert a Pirellinek módosítania kell a gumijait a Brit Nagydíjon történt defektsorozat után.

 

 

A világbajnoki pontverseny 3. helyén álló finn mellett Nicolas Prost (a négyszeres F1-es világbajnok Alain Prost fia) és Davide Valsecchi vezeti a Lotus E21-esét Silverstone-ban. Romain Grosjean nem kap feladatot.

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 172

9. futam Német-Nagydij Nürburgringen

 

Futam GYors Kör: 

 

 1. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:33.468

  2. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:33.767

  3. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:33.972

  4. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)      1:34.156

  5. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:34.164

  6. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:34.181

  7. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:34.201

  8. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:34.244

  9. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:34.293

10. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:34.576

11. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:34.782

12. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:35.792

13. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:35.816

14. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:35.982

15. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:36.134

16. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:36.566

17. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:37.584

18. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)      1:38.383

19. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:38.509

20. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:38.890

21. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:39.281
22. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:39.844

Előzmény: Törölt nick (171)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 171

9. futam Német-Nagydij Nürburgringen

 

Futam GYors Kör:  1. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:33.468

  2. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:33.767

  3. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:33.972

  4. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)      1:34.156

  5. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:34.164

  6. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:34.181

  7. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:34.201

  8. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:34.244

  9. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:34.293

10. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:34.576

11. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:34.782

12. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:35.792

13. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:35.816

14. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:35.982

15. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:36.134

16. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:36.566

17. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:37.584

18. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)      1:38.383

19. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:38.509

20. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:38.890

21. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:39.281
21. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:39.844

Előzmény: Törölt nick (142)
Smackdown Creative Commons License 2013.07.10 0 0 170

Vettel a Nürburg-King, vörös riasztás a Ferrarinál - lapszemle

 

 

A német lapok Sebastian Vettel győzelmét, az olaszok a Ferrari egyre reménytelenebb helyzetét, a britek a boxutcában történt balesetet emelték ki a Német Nagydíj másnapján megjelent számaikban.

 

 

NÉMETORSZÁG
Bild:
Vettel a Nürburg-King. Majd szétrobbant a sisakja, olyan hangosan ordította a célban, hogy „Igen! Igen! Igen!"
Express: A mindig éhes Vettel megrázta a Nürburgringet, és megtörte az itthoni átkot.
Süddeutsche Zeitung: Repülő kerék, égő kocsi, döntés az utolsó körben: Vettel viharos futamot nyert jó ismerőse, Kimi Räikkönen előtt.
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Vettel először nyerte meg a Német Nagydíjat, méghozzá egy másodperc előnnyel. A Mercedes a nap vesztese.
Die Welt: A pezsgő valószínűleg ugyanolyan ízű, mint Malajziában vagy Kanadában, de a világbajnok mégis jóval nagyobbat húzott a palackból, miután letette a hazai diadalért kapott serleget.
Stuttgarter Nachrichten: Vettel megoldotta a házi feladatát. Első itthoni diadala után a világbajnok pezsgőt locsolt, a szurkolók is koccintottak – ideális nyári nap volt.

 

 

OLASZORSZÁG
La Gazzetta dello Sport: Micsoda krimi! Vettel mesteri versenyzéssel Kimi előtt. A Ferrari elfáradt, Alonso negyedik.
Corriere dello Sport: Vettel gyorsul, a vörösök fékeznek.
La Repubblica: A Ferrarinál vörös riasztás lépett érvénybe. Alonso védekező pozícióba kényszerült, Vettel pedig elporzott.

 

 

NAGY-BRITANNIA
Daily Mail:
Őrült verseny. A biztonsági problémák miatti aggályok elrontották Vettel első hazai sikerét.
Guardian: Vettel győzelmét beárnyékolja az operatőr balesete, akit egy kerék talált el.
The Sun: Gumipokol Németországban, egy operatőr megsérült a boxutcai horrorban.

 

 

FRANCIAORSZÁG
L'Equipe:
Vettel a háziúr. A magyarországi és az amerikai versennyel már csak két nagydíj maradt a naptárban, amelyeket még sosem nyert meg.

 

 

AUSZTRIA
Kronen Zeitung:
Az őrangyalok is ünnepeltek, amikor Vettel megtörte a hazai átkot.
Die Presse: Vettel kettős premiert tartott: nemcsak júliusban, hanem hazai földön is először diadalmaskodott.

 

 

OROSZORSZÁG
Kommerszant:
Vettel rendbe rakta otthon a dolgokat.

 

 

SVÁJC
Neue Zürcher Zeitung:
A címvédő Vettel erős hajrával, bravúros stílusban nyert a Nürburgringen, megszerezve 30. futamgyőzelmét.

 

 

A Red Bull feltételei távol tarthatják Räikkönent

 

 

A Red Bull-istálló még augusztusban közölni fogja, hogy kivel pótolja az idény végén a Porsche sportautócsapatához szerződő Mark Webbert. A fő esélyes Kimi Räikkönen, akinek távozására felkészült a Lotus, felvette a kapcsolatot Nico Hülkenberggel és Paul di Restával is. Helmut Marko ezt az alkalmat is kihasználta, hogy beszóljon a Ferrarinak.

 

 

„A Magyar Nagydíj után nyári szünet lesz, amelyet a Belga GP követ. Erre az időszakra jósolom a bejelentést az új versenyzőnkről – mondta Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója az energiaitalt gyártó cég televíziós csatornájának, a Servus Tv-nek. – Az új pilótánknak nem egyéves szerződést ajánlunk, hanem három esztendőre akarjuk elkötelezni, fontos, hogy meglegyen az állandóság. Az is kell, hogy az új pilótánk rengeteget dolgozzon a szimulátorban, és más kötelezettségeket is vállaljon. Több jelöltünk is van, mindenképp olyan versenyzőt szeretnénk, aki közel kerül Sebastian Vettel szintjéhez. Nem úgy, mint a Ferrari, amely számára mindent Fernando Alonso jelent."

 

 

Marko kötelezettségekről és hároméves szerződésről tett kitérője miatt korántsem biztos, hogy Räikkönenre esik a választás (vagy a finné rájuk), az utóbbi időszakban kiváló formát mutató Daniel Ricciardo bizonyára örömmel vállalná a felsoroltakat. Persze azt is látni kell, hogy Marko az utánpótlásért felelős személy a Red Bullnál, és jó pont lenne nála, ha az évek óta a Red Bull égisze alatt szereplő pilóták egyike kerülne Vettel mellé – ám a végső döntés nem az övé lesz.

 

 

A Lotusnál Eric Boullier csapatfőnök elismerte, hogy tárgyal Hülkenberggel, akinek távozása elé a Sauber nem gördíthet akadályt, hiszen a fizetése elmaradásával szerződést szegett. 

 

 

„Tárgyaltam már Nicóval" – mondta Boullier a francia L'Équipe-nek, amely Räikkönen esetleges pótlásáról kérdezte. Boullier Di Restát is megemlítette, de nem tett le a 2007-es világbajnok megtartásáról, amire a Marko által vázolt Red Bull-követelményrendszer miatt talán meg is nőtt az esély.

 

Smackdown Creative Commons License 2013.07.10 0 0 169

Horner: a boxutcában mindenkinek sisakot kellene viselnie

 

 

A vasárnapi Német Nagydíj megvilágította, hogy a Mercedes istálló a korábbi tesztje ellenére továbbra sem tud mit kezdeni a Pirelli gumikkal, és a csapatnál attól tartanak, hogy nem lesz ez másként az új abroncsokkal sem, így mindenképpen annyit szeretnének tesztelni, amennyit csak lehet. Christian Horner, a Red Bull csapat vezetője a boxutcában dolgozók biztonságáért aggódik azután, hogy Mark Webber elszabaduló kereke eltalált egy operatőrt, Sebastian Vettel pedig leszögezte, hogy egyáltalán nem zavarná, ha jövőre Kimi Raikkönen lenne a csapattársa. Közben Nico Hülkenberg bármikor elhagyhatja a Saubert, ha akarja.

 

 

Nagyon úgy tűnik, hogy a Mercedes istálló a titkos Pirelli-teszt ellenére sem tudta megoldani a gumikkal kapcsolatos problémát. Nem véletlen, hogy futam közben Lewis Hamilton azt is megkérdezte rádión a boxfaltól, hogy Nico Rosbergnek is ilyen rosszul működnek-e az abroncsok, vagy ő csinál valamit rosszul, és az sem véletlen, hogy a Mercedes biztonsági okokra hivatkozva eltiltása ellenére megpróbál valahogyan kiharcolni magának némi tesztelési lehetőséget a soron következő Silverstone-i eseményen.

 

 

„Mivel a biztonságról van szó – mondta az Autosportnak Toto Wolff, a Mercedes ügyvezető igazgatója – jó lenne, ha minden csapat tisztában lehetne azzal, hogy [az új gumik] működnek-e az autóikon. Persze, végül az FIA dönt. A biztonság kiemelten fontos az FIA számára, és biztos vagyok benne, hogy garantálni fogják, hogy ez mindenkire egyaránt érvényes legyen.”

 

 

Ross Brawn csapatvezető azt is elmondta, konkrétan hogyan képzelik a Mercedesnél, hogy eltiltásuk ellenére részt vehessenek az eredetileg a fiatal pilóták számára kiírt teszten, ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy ez valószínűleg nem fog bekövetkezni.

 

 

 

„Ha kiterjesztenék négynaposra – magyarázta Brawn –, akkor érvelhetnénk azzal, hogy a negyedik napot, amely egy extra nap, számunkra is elérhetővé kellene tenni, mivel az eltiltásunk három napra vonatkozott. Az első három napon biztosan nem vehetünk részt, és úgy tűnik, nem is fogják meghosszabbítani a tesztet.”

 

 

Korábban is felmerült már a teszt meghosszabbítása, de a csapatok ezt úgy tűnik, nem fogják engedni, ugyanis elsősorban a kisebb istállók költségvetésébe nem fér bele még egy negyedik tesztnap is, így pedig előnyhöz jutnának a nagyobb költségvetésből gazdálkodó alakulatok. Brawn azt is kifejtette, hogy a jobb és a bal hátsó gumik cserélgetésének megtiltása is ártott a Mercedesnek.

 

 

Ha már szóba került a biztonság, mindenképpen meg kell említenünk a boxutcában Mark Webber elszabaduló kereke által eltalált operatőrt, Paul Allent, akit váll- és bordatöréssel ápolnak a koblenzi kórházban. Chris Horner, a balesetért felelős, és 30 ezer eurós pénzbírsággal sújtott Red Bull csapat vezetője leszögezte, hogy ez az eset arra figyelmeztet, hogy ebben a formában nem mehetnek tovább a dolgok.

 

 

„A szerelők védőruházatban és sisakban dolgoznak, és talán itt az ideje, hogy a többiek, akik a boxutcában dolgoznak, szintén viseljenek védőfelszerelést. Az operatőrök nagyon közel vannak a tűzhöz. Kiváló képeket készítenek, de balesetveszélyes környezetben dolgoznak. Valamilyen védőfelszerelést viselniük kellene, ugyanis főleg a fejsérülések nagyon csúnyák tudnak lenni ” – fejtette ki Horner, majd magáról a balesetről beszélt: „Először azt hittem, hogy a Mercedes egyik szerelője az, de a Formula One Management hamar tájékoztatott arról, hogy az egyik operatőrük. A baleset után úgy tűnt, hogy rendben van, és a verseny alatt folyamatosan informáltak az állapotáról. A legfontosabb, hogy jól van, de sokkoló lehetett a látvány a családja számára.”

 

 

Horner azt is elmondta, hogy Mark Webbernek nem beszéltek az esetről a verseny leintéséig: „Úgy éreztük, jobb ha nem ezzel a tudattal versenyez. Miután megtudta, mi történt, természetesen nagyon aggódott az operatőr állapotáért, de megnyugodott, amikor megtudta, hogy jól van.”

 

 

A Német Nagydíjat az első alkalommal megnyerő Sebastian Vettel arról mesélt, hogy egyáltalán nem zavarná, ha a közvetlenül mögötte befutó Kimi Räikkönen foglalná el a Red Bullnál a szezon végén távozó Webber helyét.

 

 

„Nagyon tisztelem Kimit – nyilatkozta a Sky Sports News-nak Vettel – mindig őszinte volt velem, úgyhogy nem zavarna. Komoly kihívás lenne, ugyanakkor még nem beszéltünk erről a csapatnál. Ott van a két Toro Rosso-pilóta is, akik nagyon odatették magukat a legutóbbi futamokon, úgyhogy a vezetőségnek még van min gondolkodnia. Ez nem az én döntésem, és nem igazán befolyásolja a versenyzésemet. ”

 

 

Már futamok óta beszélik, hogy gondban van a Sauber-istálló, és az anyagi problémák odáig vezettek, hogy már a bérekkel is elmarad a svájci csapat. Nico Hülkenberg sem kapta meg fizetését, ami feljogosítja arra, hogy elhagyhassa munkáltatóját, amikor csak akarja, ugyanakkor valószínű, hogy az idény végéig még marad, és csak ezt követően igazol más istállóhoz (sajtóhírek szerint már tárgyalt a Lotusszal, ahol éppen Räikkönen utódja lehet).

 

 

„Nehéz helyzetben vagyunk – taglalta a német pilóta – Monisha [Kaltenborn] és a csapat vezetése dolgozik a megoldáson, erről biztosított, így nem igazán tudok többet mondani.”

 

 

 

Kaltenborn új szponzor bejelentésére készül a következő hetekben, ugyanakkor állítólag a csapatot részben megvásárló befektetőt is keres, hogy biztosítsa az istálló fennmaradását. Szóba került már Roman Abramovics neve, aki a Chelsea futballcsapatának tulajdonosa, amely marketing együttműködésben van a Sauberrel, de Vlagyimir Putyin barátja, a banktulajdonos Borisz Rotenberg is megtalálható a jelöltek között.

 

Hülkenberg már a Lotusszal tárgyal - Bild

 

 

Kimi Räikkönen Red Bullhoz szerződésének bejelentése Daniel Ricciardo remek teljesítménye ellenére is már csak idő kérdése, sőt a Lotus már azon dolgozik, hogy megtalálja a finn utódját 2014-re. A német Bild szerint Nico Hülkenberggel már el is kezdtek tárgyalni.

 

 

 

Hülkenberg 2010-ben a Williamsszel versenyzett, a 2011-es idényt tesztpilótaként töltötte, mielőtt 2012-ben a Force India versenyzőjeként visszatért. Az idén a Sauber pilótája, de az anyagi gondokkal küszködő csapatnál állítólag már egy ideje nem kap fizetést. Jövőre, negyedik idényében a negyedik csapatnál versenyezhet.

Hülkenberg a Bild szerint akkor is kiköthet a Lotusnál, ha Räikkönen végül marad, Romain Grosjean eddigi idei teljesítménye ugyanis nem elég meggyőző, így bizonytalan a jövője.

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!