Keresés

Részletes keresés

Ahhuwo Creative Commons License 2022.05.13 -2 0 13240

Tájékoztató van, vizsgaszabályzat nincs.

https://kti.uni-nke.hu/document/vtkk-uni-nke-hu/kozigazgat%C3%A1si_szakvizsga_tajekoztato_2022_februar.pdf

Természetesen ez is vizsgázóknak hív bennünket.

Előzmény: exhighand (13239)
exhighand Creative Commons License 2022.05.13 0 0 13239

Továbbra is az a kérdésem, hogy a vizsgaszabályzat az "vizsgázókról" szól-e.

Abban igazad van, hogy az egyetem vizsgaszabályzata alapvetően a hallgatókra és az oktatókra ( vízsgáztatókra) vonatkozik.

De még mindíg az a kérdésem, mint a legelején volt: Te, mint az egyetemen vizsgázó személy - aki nem feltétlenül egyúttal hallgató is - te köteles vagy-e megismerni és elfogadni a hallgatókra vonatkozó vizsgaszabályzatot.

Személyes álláspontom szerint nem vagy köteles. Ugyanis te nem az egyetemmel, hanem az állammal vagy jogviszonyban és az állam az, aki a vizsgáztatási kötelezettségének megbízottja útján tesz eleget ( az egyetem a magbízottja)

Téged, mint vizsgázót már önmagában ennek a kérdésnek feltétele miatt át kellene engedni - ugyanis ez egy közigazgatási aktus és a képzés célja az, hogy olyan személyeket engedjen döntési pozíciókba, akik egyáltalán képesek egy közigazgatási aktusban felismerni a problémát legalább.

Előzmény: Ahhuwo (13206)
Ahhuwo Creative Commons License 2022.05.13 -3 0 13238

Köszönöm szépen, szomjaztam a szakmai válaszra azok után, hogy néhány tizenéves picsa punktum kijelentette, hogy nem szabad puskázni, mert a tanítóbácsi első osztályban ezt tanította.

 

Valójában a hármas pontod az esetemben szerintem nem alkalmazható, mert a vizsgára elküldtek mindenféle ráutaló magatartás nélkül. Mégcsak a vizsgára se magam jelentkeztem.

 

Ezek után magabiztosan fogok puskázni, és ha észreveszik, számonkérem a vizsgabizottságot, hogy milyen jogszabály alapján veszik el. Na, majd akkor pislogni fognak.

Előzmény: exhighand (13237)
exhighand Creative Commons License 2022.05.13 0 0 13237

Elég jó helyen kapisgálsz. A jog egyik legrégibb problémája az, hogy a jog mindig az élet után "kullog". Ezt szó szerint így tanítják a jogi egyetemeken.

 

Szóval nemlehet mindent leszabályozni. Viszont mindent meg kell ítélni jogi szempontból. Hogyan lehet ezt az ellentétet feloldani? Erre többféle módszer áll rendelkezésre.

1. Amikor egy szabály nem illeszthető pontosan rá egy helyzetre, akkor szokás hivatkozni a szabály "szellemére" - abszolúte kényes téma, mert levezethető belőle valamely szövegszerűen nem tilalmazott cselekvés tilalma, na de a szankció az már nem alkalmazható a szabály "szelleme" alapján - jogállamban legalábbis.

2. Amikor konkrétan a bíróság szembesül ilyen problémával, akkor a bírónak kötelező a "bírói jogértelmezés esetei"-t alkalmazni. A te eseted azonban nincsen bíró előtt.

3. Van a szokásjog, amiről azt tartja a közvélekedés, hogy az közismert. Amikor beiratkoztál egy képzésre, akkor ráutaló magatartással elfogadtad annak az intézménynek a "szokásjogát" is. Evvel szemben csak akkor léphetsz fel eredményesen, ha az általad kifogásolt eljárásukra nem állítható az, hogy ez náluk közismerten egy alkalmazott szokás (jog).


 

 

Előzmény: Ahhuwo (13217)
Ahhuwo Creative Commons License 2022.05.13 0 0 13236

Ja, hogy nem érvelsz. Akkor kérhetném, hogy a továbbiakban CSAK olyan válaszoljon, aki tartja magát annyira, hogy megérveli az állításait?

Előzmény: Herold (13235)
Herold Creative Commons License 2022.05.13 0 1 13235

Semmit nem érveltem, csak téged idéztelek.

Egyéb sírás?

Előzmény: Ahhuwo (13234)
Ahhuwo Creative Commons License 2022.05.13 -2 0 13234

Itt nem az a kérdés, hogy mire alapozom ezt, hanem hogy te miért ragadod ki a környezetéből a szöveget. Mivel magad is tudod, hogy az érved nem állja meg a helyét?

Előzmény: Herold (13233)
Herold Creative Commons License 2022.05.13 0 1 13233

"...de az csak az oda beiratkozottakra vonatkozik, ha jól sejtem."

 

Ezt hiányoltad? És mire alapozod ezt a sejtést?

Előzmény: Ahhuwo (13232)
Ahhuwo Creative Commons License 2022.05.13 -3 0 13232

Ha minimálisan is a konszenzusra törekednél, akkor a mondatot teljes egészében idézted volna. Vagyis nem akarsz konszenzusra jutni, csak trollkodni vagy itt.

Előzmény: Herold (13231)
Herold Creative Commons License 2022.05.12 0 1 13231

"A közszolgálati egyetem vizsgaszabályzatában benne van, hogy csak a megengedett segédeszközök használhatók, ..."

 

Ott van, te írtad. Az, hogy te ezt hogyan értelmezed, az más kérdés.

Előzmény: Ahhuwo (13227)
kifli Creative Commons License 2022.05.12 0 0 13230

"Az sincs konkretan tiltva, hogy az asztal kozepere pottyants"

 


Az szabálysértés egyébként, alsó hangon.

Előzmény: cyr45 (13229)
cyr45 Creative Commons License 2022.05.12 -3 1 13229

Ha konkretan nincs tiltva, akkor szerinted lehet?...

 

Az sincs konkretan tiltva, hogy az asztal kozepere pottyants, megsem vennek jo neven!

 

Szerintem te direkt kotozkodsz azokkal, akik vevok erre.:-(

 

Na szia, jo vizsgazast! 

Előzmény: Ahhuwo (13227)
W_B Creative Commons License 2022.05.12 0 0 13228

"Most mit kezdjek ezzel az idehányt szöveggel?"

 

Olvasd el, és értelmezd - ugyanis ez a Kormányrendelet melléklete, ami a vizsgádra vonatkozik.

 

"Rájöttél, hogy nincs vizsgaszabályzat, ezért bemásoltál egy vuzsgaszabályzatra hajazó szöveget (amiben továbbra sincs egy szó se a puskázásról)?"

 

A kormányrendelet mellékletében világosan benne van, hogy a bizottság és vizsgabiztos feladata a a visszaélések megakadályozása.

A "visszaélés" magában foglalja a "puskázás"-t is.

 

"11. *  A vizsgabiztos feladatai:

a) gondoskodik a vizsga lebonyolításához szükséges technikai feltételekről;

b) az írásbeli vizsgához szükséges feladatokat a vizsgázók rendelkezésére bocsátja;

c) az írásbeli vizsgán felügyelőként segíti a bizottságot a rend fenntartásában, a visszaélések megakadályozásában;"

 

Ez elég világos és egyértelmű, ha neked nem az, akkor itt nem tudunk többet segíteni.

Előzmény: Ahhuwo (13227)
Ahhuwo Creative Commons License 2022.05.12 -3 0 13227

Most mit kezdjek ezzel az idehányt szöveggel? Rájöttél, hogy nincs vizsgaszabályzat, ezért bemásoltál egy vuzsgaszabályzatra hajazó szöveget (amiben továbbra sincs egy szó se a puskázásról)?

Előzmény: W_B (13226)
W_B Creative Commons License 2022.05.12 0 0 13226

1. számú melléklet a 35/1998. (II. 27.) Korm. rendelethez * 

 

1. *  A közigazgatási szakvizsgán (a továbbiakban: vizsga) a vizsgázó a kötelező és a választott szakmai vizsgatárgyból írásbeli feladat(ok) megoldásával, valamint egy-egy általa húzott szóbeli vizsgatétel és a bizottság által feltett kérdések alapján ad számot felkészültségéről.

2. *  A vizsgán vizsgatárgyanként külön-külön írásbeli és szóbeli számonkérés van. A vizsgatárgyak írásbeli részében a vizsgázó arról ad számot, hogy a kötelező és a választott tantárgyon belül mennyire képes egy közigazgatási probléma komplex gyakorlati elemzésére, a megoldásához szükséges intézkedések, eljárások kiválasztására, a végrehajtás menetének megtervezésére. Emellett a vizsgatárgyakhoz kapcsolódó konkrét feladatok megoldása is része a tantárgy írásbeli vizsgarészének.

3. *  A vizsga szóbeli részében a vizsgázó bizonyítja szakmai, közigazgatási tájékozottságát, felkészültségét.

4. *  A vizsgára történő jelentkezés rögzítésére a vizsgaidőszakot megelőző negyvenötödik napig van lehetőség.

5. *  A szakvizsgaszervező a jelentkezést nyilvántartásba veszi, és a felkészítő tanfolyam, illetve az első vizsgatárgyból tett vizsga időpontja előtt legalább harminc nappal - a központi oktatás-informatikai felületen történt regisztráció során megadott elektronikus levelezési címen - tájékoztatja a vizsgázót és a munkáltatót a felkészítő tanfolyam, illetve a vizsga napjáról, kezdési időpontjáról és helyéről.

6. *  A szakvizsgaszervező a vizsgáról készített jegyzőkönyv egyszerű másolatának átadásával a vizsgát követően tájékoztatja a vizsgázót a vizsga adott vizsgatárgyából vizsgarészenként elért eredményéről. Ha a vizsga bármely vizsgarészből eredménytelen, külön értesítésben a vizsgázó tájékoztatást kap az ismétlővizsga napjáról, kezdési időpontjáról és helyéről.

7. *  A vizsgáról való igazolatlan távolmaradás következménye az ismétlővizsgára utasítás. A távolmaradás igazolására az elmulasztott vizsga napját követő öt munkanapon belül van lehetőség, ami ilyen esetben vizsgahalasztásnak minősül. Az igazolt távollétet a vizsgaszervező rögzíti a központi oktatás-informatikai rendszerben. Vizsgahalasztás vagy ismétlővizsga esetén a vizsgázó munkáltatója a szakvizsgaszervező által meghirdetett vizsgaidőszakra rögzítheti a jelentkezést.

8. *  A vizsgázó munkáltatója az elmulasztott vagy eredménytelen vizsgarész miatt elrendelt ismétlővizsga esetén a szakvizsgaszervező által meghirdetett vizsgaidőszakra rögzítheti a jelentkezést.

9. *  A szakvizsgaszervező az NKE által rendelkezésére bocsátott írásbeli feladatokat - zárt borítékban - átadja a vizsgaelnöknek a hozzájuk tartozó helyes megoldással együtt.

10. *  A bizottság munkáját a vizsga rendjéért, szabályosságáért felelős elnök vezeti és a szakvizsgaszervező által megbízott vizsgabiztos segíti. A háromtagú vizsgabizottságnak jelen kell lennie a vizsgák írásbeli vizsgarészén is, s a vizsgarészt követően helyben azonnal ki kell javítaniuk és minősíteniük az írásbeli dolgozatokat. Vizsgabiztos a szakvizsgaszervező által megbízott, legalább középfokú iskolai végzettségű személy lehet. A vizsgabiztosok felkészítéséről az NKE gondoskodik.

11. *  A vizsgabiztos feladatai:

a) gondoskodik a vizsga lebonyolításához szükséges technikai feltételekről;

b) az írásbeli vizsgához szükséges feladatokat a vizsgázók rendelkezésére bocsátja;

c) az írásbeli vizsgán felügyelőként segíti a bizottságot a rend fenntartásában, a visszaélések megakadályozásában;

d) gondoskodik a 2. függelék szerinti vizsgajegyzőkönyvek elkészítéséről.

12. *  A vizsgáztató bizottság elnöke és tagja nem lehet a vizsgázó hozzátartozója vagy, aki a vizsgázót foglalkoztató közigazgatási szervnél dolgozik, továbbá, akitől egyébként az elfogulatlan vizsgáztatás nem várható el. Az összeférhetetlenséget haladéktalanul jelenteni kell az OKV titkárának.

13. * 

14. *  A szakvizsgaszervező az írásbeli vizsgához megfelelő körülményeket biztosít. Az írásbeli vizsga időtartama vizsgatárgyanként 120 perc.

15. *  A vizsga szóbeli részén a vizsgázó egy tételt húz. A felkészüléshez legalább 20 percet kell számára biztosítani. A bizottság a tételhez nem tartozó, de a vizsgatárgyon belüli további kérdések feltevésével is tájékozódhat a vizsgázó felkészültségéről.

16. *  A bizottság a vizsgát öt fokozattal minősíti: A vizsgáztató bizottság az írásbeli és szóbeli vizsgarészt mindkét vizsgatárgynál külön-külön egy-egy érdemjeggyel - jeles (5), jó (4), közepes (3), elégséges (2), elégtelen (1) - értékeli, és a minősítést a két osztályzat számtani átlaga adja meg. Ha bármelyik vizsgatárgy írásbeli vagy szóbeli részéből a vizsgarész minősítése eredménytelen, akkor nem kerülhet sor átlagolásra, az adott vizsgarészből a vizsgát meg kell ismételni.

A bizonyítvány minősítése:

kiválóan megfelelt, ha az átlag5,00jól megfelelt, ha az átlag4,50-4,00közepesen megfelelt, ha az átlag3,50-3,00megfelelt, ha az átlag2,50-2,00

Az eredménytelen vizsgát csak a vizsgajegyzőkönyvben kell szerepeltetni. A jegyzőkönyvben meg kell jelölni azt is, hogy a két vizsgatárgy közül melyikből, mikor tett eredménytelen, illetve eredményes vizsgát. Az írásbeli és szóbeli vizsgaeredményt vizsgatárgyanként külön-külön kell megállapítani.

„Kiválóan megfelelt” minősítést csak az a vizsgázó kaphat a bizonyítványban, aki az írásbelin és a szóbelin mindkét vizsgatárgyból „kiválóan megfelelt” minősítést kapott.

17. *  Szakvizsga-bizonyítvány csak akkor állítható ki, ha a vizsgázó a vizsga kötelező és választott vizsgatárgyát egyaránt eredményesen teljesítette.

18. *  Az eredményes vizsgáról a 2. számú melléklet szerint az NKE - a vizsgajegyzőkönyv alapján - bizonyítványt állít ki. A kiállított bizonyítvány elektronikus hitelesítésének legalább fokozott biztonságú aláírásra szolgáló elektronikus tanúsítvánnyal kell történnie. A bizonyítvány a központi oktatás-informatikai felületről a vizsgázó és a munkáltató részéről tölthető le a vizsga napját követően.

19. *  A kiállított bizonyítványokról az NKE elektronikus nyilvántartást vezet. A vizsgákról kiállított jegyzőkönyv nem selejtezhető, megőrzéséről a szakvizsgaszervező gondoskodik.

20. * 

21. *  A vizsga díját - mindkét vizsgatárgynál egyaránt - a következők szerint kell megosztani: a vizsga díjának 2%-a a bizottság elnökét, 1,5-1,5%-a a bizottság tagjait, 0,5%-a a vizsgabiztost, a fennmaradó rész pedig a szakvizsgaszervezőt illeti meg.

22. *  Egy-egy vizsgacsoportba legfeljebb 25 főt lehet beosztani.

Előzmény: Ahhuwo (13225)
Ahhuwo Creative Commons License 2022.05.12 0 0 13225

Ezeket már rég megtettem, és mindegyik úton arra jutottam, hogy nincs szabályzat.

Előzmény: W_B (13224)
W_B Creative Commons License 2022.05.12 0 0 13224

Akkor olvasd el végre a rád vonatkozó szabályzatot!

 

Vagy ha nem találod, kérdezd meg ott, ahol vizsgázol, vagy a főnöködtől, vagy aki értelmesebb.

Előzmény: Ahhuwo (13222)
Ahhuwo Creative Commons License 2022.05.12 0 0 13223

"Döntsd el, hogy van szabályzat vagy sem! Az első hozzászólásod alapján van."

 

Idéznél nekem az első hozzàszólásomból, ahol olyat írtam, hogy a közigazgatási szakvizsgának van szabályzata?

Ahhuwo Creative Commons License 2022.05.12 0 0 13222

A parafenom képességeiddel irány az ezotéria kategória, itt tùl nevetséges vagy ezzel a szöveggel, hogy a szabályzat elolvasása nélkül tudod mi van benne.

Előzmény: W_B (13221)
W_B Creative Commons License 2022.05.12 0 0 13221

Az a szabály létezik, csak te nem találtad meg.

Minden vizsga kapcsolódik egy intézményhez, aminek van szabályzata.

Előzmény: Ahhuwo (13219)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2022.05.12 0 0 13220

Döntsd el, hogy van szabályzat vagy sem! Az első hozzászólásod alapján van.

 

És nem tudom, hogy egy idegen hogy mehet be vizsgázni! Az a feladatod, hogy zavart keltsél és a barátod/barátnőd/főnököd/megbízód nyugodtan puskázhasson?

Előzmény: Ahhuwo (13219)
Ahhuwo Creative Commons License 2022.05.12 0 0 13219

"Komolyan azt hiszed, hogy mert te nem tudod hogy milyen szabélzat vonatkozik rád, attól még legálisan puskázhatsz?"

 

Te meg komolyan azt hiszed, hogy ha nem létező szabályokra hivatkozol, akkor igazad lesz?

Előzmény: W_B (13218)
W_B Creative Commons License 2022.05.12 0 0 13218

Úgy látszik, a te értelmi képességeiddel van baj. :)

 

Gondolkozzál: írod a vizsgát, puskázol, lebuksz.

Elveszik, és téged kib.asznak, mint a macskát sz.arni.

 

Ez alap.

 

Na innen NEKED kell kapaszkodnod, fellebbezned, panaszt tenned, stb., hogy rád nem vonatkozik a szabályzat!

 

A rektor, dékán, kancellár, Tanulmányi Osztály vezetője, stb., mind érdeklődéssel fogják ezt hallgatni. :-)

 

Komolyan azt hiszed, hogy mert te nem tudod hogy milyen szabélzat vonatkozik rád, attól még legálisan puskázhatsz?

Nem fogja a felügyelő oktató elvenni, és téged kib.aszni..?

Előzmény: Ahhuwo (13217)
Ahhuwo Creative Commons License 2022.05.12 0 0 13217

Akkor máshogy teszem fel a kérdést, mert úgy látom meghaladja egyesek képességét a kérdés értelmezése is. Nem az a kérdésem, hogy a bent ülő tanár el fogja-e venni a dolgozatomat, hanem az, hogy ezt jogszabálynak megfelelően teszi-e.

 

Ha a vizsgaszabályzatban nincs benne semmi (sőt a vizsgaszabályzat eleve nem is létezik), akkor mitől lesz legális, hogy ő elveszi? Vagy ha azért legális, mert nincs semelyik jogszabályban megtiltva a tanárnak, hogy elvegye, akkor ezek szerint bárkitől elveheti bármire hivatkozva?

kifli Creative Commons License 2022.05.11 0 0 13216

nyugodtan, semmi sem tiltja.

Előzmény: OldPinokkio (13214)
exhighand Creative Commons License 2022.05.10 0 0 13215

Szerintem a vizsgaszabályzatban szerepel az a kifejezés, hogy "vizsgázó". Kérdés, hogy vizsgázónak minősülsz-e. Józan ésszel a szabályzat ismerete nélkül azt mondom, hogy annak kellene minősülnöd. Tedd fel ide a vizsgaszabályzatot és úgy könnyebb gondolkodni.

Előzmény: Ahhuwo (13206)
OldPinokkio Creative Commons License 2022.05.10 0 0 13214

Sziasztok!

Próba idő alatt, indoklás nélkül felmondtam.

Kérdésem, utólag kiegészíthetem e a felmondást indoklással?

Magyarán, utólag indokolhatom e a felmondásomat?

Tudom, a felmondás tényére nincs kihatással, de szeretném ha az okot az utókor megőrizné.

Előre is köszönöm a választ.

W_B Creative Commons License 2022.05.10 0 0 13213

Jóember, milyen "ÉRV" kell neked arra, hogy ha puskázol => ráfázol?!

Előzmény: Ahhuwo (13211)
kifli Creative Commons License 2022.05.10 0 0 13212

néha az a tanács, hogy ne csináld:)

Előzmény: Ahhuwo (13211)
Ahhuwo Creative Commons License 2022.05.08 -1 0 13211

Nem azért jöttem ide jogi tanácsot kérni, hogy egy önjelölt jogász mindenféle érv nélkül leírja, hogy szabálytalan, amit csinálok.

Előzmény: W_B (13209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!