Keresés

Részletes keresés

ggabor1012 Creative Commons License 2024.01.17 0 0 8024

Atamifujinál az látszik, hogy azért a legnagyobbakhoz még nem nőtt fel, a Sanyakusok többsége még általában sok neki. Érzésem szerint a basho végén marad valahol az M1-M4 közötti státuszban - tudását nézve perpill ide is való. Nagyjából egyébként ugyanez a helyzet Gonoyamaval és Kinbozannal is - ők is közelítenek ahhoz a szinthez, melynek túllépéséhez először még tanulniuk/erősödniük kell.

Aoyama esetén viszont már most mondhatjuk azt, hogy "innen szép nyerni" (ill. esetében: "innen szép bentmaradni"). Egyetlen meccsén se volt eddig sansza, pedig ennél könnyebb ellenfeleket nem kaphat, sőt.

Kár, hogy Kirishima (még) nem Yokozuna, akkor Midorifuji most kapott volna egy csillagot, amit nagyon is kiérdemelt. Engem mindig elképeszt, hogy ez a (többiekhez képest) miniatűr méretű emberke mekkora erővel és tudással rendelkezik, mikre nem képes a jobb napjain. A magassága/súlya miatt nem igen fog sokkal feljebb kerülni (esetleg egy Komusubi-rang becsúszhat), pedig ha lenne még +20 centije és kilója, ozeki is lehetne belőle.

Wakamotoharu viszont nagy erőben van - igaz, hogy végül most veszített, de ahogy kétszer is eltolta a nem épp gyenge Hoshoryu-t, az nem volt semmi (japán nézősereg is belehörgött rendesen). Kérdés, mennyire stabilan tudja ezt a formáját hozni/tartani.

Előzmény: dave_dömper (8023)
dave_dömper Creative Commons License 2024.01.17 0 0 8023

A világ minden kincséért se szeretném Atamifuji eddigi teljesítményét mentegetni, ámde tény az, hogy

az eddigi 0 - 4 a három Ozeki és az épper a lehető leg-vehemensebb módon törekvő - közdő Sekieake, Kotonoeaka ellen vívott meccsből jött neki össze. A puding igazi próbája Atamfuji-nál, holnap kezdődik Tobizaru ellen. Vagyis ettől a ponttól derül ki, hogy a továbbiakban (amikor nála alacsoyabb ranguakkal

áll szemben) következőkkel ringbe szállva tud - e javítani - fordítani a mérlegén. Valami -előttem eddog ismeretlen oknál fogva nekem úgy tűnik, hogy Terunofujival és Daieisho-val nem kerülhet szembe és a lesérült Takayasu-val már nem is találkozhat a Hatsu Basho-n. És ugyancsak nem tudom, hogy mi okból Wakamotoharu is kimaradt neki eddig. Szóva, ami most lövetlezik neki, az az ő szempontjából az igazán sorsdöntő. Tehát a meglévő négy vereség mellé már csak max 3 újabbat szenvedhet el, a többin győznie kell(ene). Meglátjuk a hátralévő 11 versenynapon. Annyi bizonyos, hogy embert próbáló 11 nap vár reá.

Előzmény: specialist (8022)
specialist Creative Commons License 2024.01.17 0 0 8022

az.

 

eddig nem akartam mondani, de úgy látszik Atamifujira nagy lesz a kabát.

Előzmény: szega (8021)
szega Creative Commons License 2024.01.17 0 0 8021

Hokuseiho teljesítménye továbbra is értékelhetetlen...

dave_dömper Creative Commons License 2024.01.16 0 0 8020

Érdekes okfejtés. Magam is megszavaznám neki 13 - 2 kachi koshi esetén, csak azért fogalmaztam úgy - ahogy, mert jól emlékeztem még Takakeisho esetére, aki szintén ilyen cipőben járt és a széles tekintetű Bizottság yalami - olyasmit hümmögött az első nekifutás alkalmával, hogy : "Majd megláthatjuk, telán a következő alkalommal". Azután eljött a következő alkalom, ismét csak megugrotta a képzeletbeli magas-ugró lécet és ekkor már nem feködtek neki keresztbe. Szóval erre emlékeztem, de feltétlenül úgy vélem,

hogy megérett már a promócióra, ha most teljesíti az összesem 33 győzelmes kritériumot. Bár így lenne!

Előzmény: asolyom (8019)
asolyom Creative Commons License 2024.01.16 0 0 8019

Kotonowaka deklaráltan az ozeki címért fut. Ezt édesapja, és mestere Sadogatake oyakata mondta. Egyébiránt 2023 januártól ő az "elbíráló bizottság" elnöke a Szumó Szövetségen belül. Szerintem 13 győzelem esetén nem kérdés, hogy megkapja, mert akkor meglesz a 33 győzelem. Szerintem egyébként 12 győzelemre is összejöhet neki, ha veri mindhárom ozekit, vagy mondjuk két ozekit, és a jokozunát.

Előzmény: dave_dömper (8018)
dave_dömper Creative Commons License 2024.01.15 0 0 8018

Kotonowaka esetében nem tudom (és nem is került itt sem említésre), hogy felmerült - e egyáltalában

a Szövetségnél egy esetleges kiváló eredménmy elérése esetében bekövetkezhető promóció, illetve esetleges előírás egy ilyen lépés bekövetkezéséhez szükségesen elérendő erdmény vonatkozásában. Mindettel együtt is úgy látom, hogy az ő esetében a Szövetség már egy 13 - 2 kachi koshi eredmény esetén is megfontolás tárgyává tehet egy ilyen lépést. Egy reménybeli Yusho pedig csak erősítheti az

ilyen feltételezést. Egyébként pedig Kotonowaka útjában (ami a Yusho-t illetheti. jelenleg - szerintem - Kirishima állana, aki számára a megfelelő eredménnyel párosuló Hatsu Yusho szinte bizonyosan egy Yokozuna promóciót eredményezhezne, sőt, amennyiben 14 - 1 eredménnyel Doten, vagy Jun Yusho eredménnyel zárna (éppen úgy, mint Teru annak idején), megkockáztatom, hogy Kirishima egy ilyen feltétellel is megkaphatná a kinevezést - esetleg.

Előzmény: specialist (8015)
specialist Creative Commons License 2024.01.15 0 0 8017

:-)

Előzmény: ggabor1012 (8016)
ggabor1012 Creative Commons License 2024.01.15 0 0 8016

"Hoshoryu már kb. olyan testbeszéddel áll oda küzdelmeihez, mintha minimum dai yokozuna lenne, lehet, hogy érdemesebb lenne egy kicsivel több alázat és szerénység a részéről, mindenesetre az önbizalma kiváló."

Hát, ő már csak ilyen. Tőle más testbeszédet kérni nagyjából olyan, mint Terutól azt kívánni, hogy nem ölje meg a tekintetével a meccs előtt az ellenfelét :D

Előzmény: specialist (8014)
specialist Creative Commons License 2024.01.15 0 0 8015

ja, és pirospont Kotonowakának, egyre jobban tetszik a srác, bár az ozeki cím elérése ezen a tornán talán még túlzásnak tűnik.

specialist Creative Commons License 2024.01.15 0 0 8014

én már kezdek teljesen lemondani Hokuseihoról... még most is hatalmas tehetségnek tartom, de valami radikális változásnak kellene nála történnie, hogy legalább a fizikai adottságaival élni tudjon.

Takakeisho (alig edzett a tornára a nyaksérülése miatt) eddig meglepően jól teljesít, és a yokozuna reménységünk ma egy igazi yokozuna sumot mutatott be a torna előtti küzdőedzések sztárja ellen, nagyon kíváncsi vagyok, hogy tudja-e így, ebben a szellemben/formában folytatni.

Hoshoryu már kb. olyan testbeszéddel áll oda küzdelmeihez, mintha minimum dai yokozuna lenne, lehet, hogy érdemesebb lenne egy kicsivel több alázat és szerénység a részéről, mindenesetre az önbizalma kiváló.

 

Előzmény: ggabor1012 (8013)
ggabor1012 Creative Commons License 2024.01.15 0 0 8013

Mondjuk azért tegyük hozzá, hogy jobb napjain Wakamotoharu nem gyenge ellenfél (még ha most épp ki is csúszott a Sanyaku-ból, így a győzelméért kap majd csillagocskát is), nem olyan hatalmas szégyen tőle kikapni. 

Persze az igaz, hogy azért abból a standart-szituációból, melyben álltak, egy ereje teljében lévő Teru valószínűleg megnyerte volna a meccset - tehát ő most nincs a toppon. Az számomra nem volt egyértelmű a küzdelemből, hogy szimplán tüdővel nem bírta (értsd: nem volt meg az állóképessége egy hosszabb, keményebb meccshez) vagy a szuperfáslizott térdei/lábai nem bírnak ekkora nyomást. Ha előbbi, akkor az a jobbik, mert az még valahol érthető is, hogy ennyi kihagyás után nincs még olyan erőben, mint volt anno - ha utóbbi, akkor az már gáz, mert ennél jobb a térde már várhatóan nem lesz a karrierje során. Várjuk ki, a következő meccsek után talán okosabbak leszünk.

Eddig viszont talán Teru mai veresége szinte az egyetlen igazán meglepő (ill. azért ez se annyira), a többi meccs többé-kevésbé papírforma szerint ment le. Aki továbbra is nagyon tetszik nekem az Onosato, aki a korábban is ismert erős, magabiztos harcmodorával, ellentmondást nem tűrően veri a Maegashira alsó harmadának harcosait - meglátjuk mire megy majd, ha komolyabb ellenfelek jönnek.

Az viszont újfent meg kellett állapítanom, hogy Hokuseiho meccseinek jó részéhez képest még a legunalmasabb Columbo-rész is akciófilmnek hat...

Előzmény: dave_dömper (8012)
dave_dömper Creative Commons License 2024.01.15 0 0 8012

2. nap. Teru jött, látott és gyufázott. Ezúttal Wakamotoharu-tól. Szóval, valami (vagy már sokminden) nagyon nincs rendben a háza körül. Vajon meddig tart neki a 2024 Hatsu Basho, meg egyáltalában ez

a fajta kínlódás ?

ggabor1012 Creative Commons License 2024.01.14 0 0 8011

Hakuoho nem volt igazán meggyőző: egyrészt a testfelépítése (súlya nem tudom, változott-e) kevésbé tűnik kisportoltnak és az agresszivitása sem az, ami anno volt. Persze mindez betudható a nem kevés kihagyásnak, meglátjuk, mennyire rázódik bele (vissza) a basho alatt a régi kerékvágásba. De láthatóan a lábra tartó technikája nem változott :) Természetesen nála most az a lényeg, hogy testileg bírja, ne sérüljön meg újra - ez ezerszer fontosabb, mint hogy most mi is lesz számára itt a végeredmény, becsúszik-e esetleg pár kellemetlen vereség.

Előzmény: dave_dömper (8010)
dave_dömper Creative Commons License 2024.01.14 0 0 8010

Elkezdődött a 2024 Hatsu Basho. Terunofuji elindult. Győzelemmel kezdett. Wakatakakage és Hakuoho is egyaránt győztek az 1. napon.

dave_dömper Creative Commons License 2024.01.12 0 0 8009

Mind Hakuoho, mind pedig Enho kálváriája szempontjából is tanulságos lehet Ura esete, aki előbb eredeti sérülése okán a negyedik Sd osztály leges-legvégéig esett vissza és kezdte onnan a visszalapaszkodást a 2017. Aki Basho, illetve a 2018. Aki Basho között eltelt, éppen egy évnyi kényszer-szönetet követően, és három tornán való részvételt követően sikerült az eredetire rá-sérülnie. És az az ismétlés a Makushitától kezdve, ismét csak a Jd - ig (igaz ezúttal csak annak derekáig) tartott, ismét 4 torna kényszerű távollétet okozva és persze a 2019. Kyushu-n újra nekifutva majd két évébe telt (2021. Nagoya-ig), amire vissza - kapaszkodhatott a Makuchi osztályba. Szóval nem kockázatmentes úgy mind hakuoho, mind pedig Enho esete.

Előzmény: ggabor1012 (8008)
ggabor1012 Creative Commons License 2024.01.12 0 0 8008

Hakuoho is back!

Reméljük tényleg ép mindene és nem szenved újabb sérülést. Enho cserébe továbbra sem indul, majd (ha), akkor az ötödosztályban kezdheti újra tavasszal.

specialist Creative Commons License 2024.01.10 0 1 8007

Hakuoho otthon edzett Sandanme és Makushita ellenfelek ellen, 13-1.

Erősnek tűnt, de grimaszolva tartotta a vállát az edzés után. "Tegnap elmentünk a kórházba egy ellenőrzésre, ami után nagyon magabiztos volt, és azt mondta, hogy felépült, de majd meglátjuk, hogyan megy a keiko holnap és holnapután, és eldöntjük, hogy belép-e" - mondta Miyagino Oyakata (ex Hakuho)

dave_dömper Creative Commons License 2024.01.03 0 0 8006

Itt az újév és ismét jelentkezik itt egy őjabb, nem kis mértékben tehetségesnek látszó japán süvölvény.

Satorofuji a neve.  Még nincs egy éve a táblán és az eddig eltelt 5 nagy Basho torna  ideje (2022. Haru-n képett be a játéktérre), csendben felküzdötte magát a Jk - tól a jelenlegi helyére Ms3w - be. Eddig a Jk és

a Jd - besorolásaiban mind-összesen 1 - 1 torna erejéig, míg a Sd és a Ms osztályokban csak 2 - 2 erejéig állt ki a dohyo - ra és mindannyi esetben kachi koshi végzett. Két esetben (Jd 60 és Ms 42) 7 - 0 / Yusho, illetve egy esetben  (Sd 34 / 6 - 1) és végezetük két alkalommal (Jk12 és Sd3 / 5 - 2), azaz csupa - csupa kachi koshi. És most Ms 3 helyről folytatva, esélyes lehet arra, hogy 19 éveskén, egy év elteltével a Juryo osztályba küzdheti fel magát agy sima (akár még 4 - 3) kachi kopshi eredménnyel is. Figyelmet érdemel.

ggabor1012 Creative Commons License 2024.01.03 0 0 8005

Kis (de nem APRÓ) érdekesség: Tsurigisho-t megint 195 kilóvál mérték, ami azt jelenti, hogy míg a legutóbbi basho-ra 12 kg-ot fogyott, most ebből visszaszedett nyolcat. OK, százalékosan ez nála annyira nem sok, de érdekes lenne tudni, hogy mennyire tudatos ez most nála, ill. ha az, mi mögötte az elgondolás (főleg, miután a súlycsökkenése után kimondottan fürgébbnek, agilisebbek tűnt, jó basho-t is zárt).

vjv1 Creative Commons License 2024.01.01 0 0 8004

Buék.

:)))

dave_dömper Creative Commons License 2023.12.28 0 0 8003

Igy igaz. Éppen-csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy a sors különös szeszélyének köszönhetően (ha úgy tetszik), kettejük számára éppen az az összecsapás lesz a torna nyitánya, ami az Aki 2023 végszava volt.

Előzmény: ggabor1012 (8002)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.12.28 0 0 8002

Szerintem ezügyben tök mindegy, hogy Teru indul-e: mivel Atamifuji most már M1 rangban indul neki a bashonak, eléggé kizárt, hogy ne kerülne össze valamelyik nap az összes Ozekivel, így Taka-val is lesz összecsapása. Legfeljebb nem az első napon lesz meg a revans lehetősége.

Előzmény: dave_dömper (8001)
dave_dömper Creative Commons License 2023.12.28 0 0 8001

Kicsit előretekintve a 2024 Hatsu Bashora, van egy olyan érzésem, hogy (abban az esetben ha mondjuk Terunofuji még mindig beteget jelent), épp a nyitó napon, a begyakorolt táncrend szerint, a felsőházban Kirishima (Oe) Ura (Kw), Hoshoryu (Ow) meg Wakamotoharu (M1e) ellen kezd, eszerint Takakeisho - nak

(O2w) Atamifuji (M1w) jöhet szembe, vagyis sor kerülhet, az Aki 2023 rájátszásos ("playoff") döntőjének visszavágójára, miután a 2023 Kyushu-n nem találkozhattak. Vajon melyikükben mi maradt meg abból a

fura módon lezajlott találkozóból, amikor az Ozeki - miután nagyon szüksége volt a Yusho-ra, Ozeki rang-

hoz meglehetősen méltatlan módon, nem vállalta el a test - test - elleni küzdelmet a Makuchi - újonccal szemben ? Lehet, hogy nem vagyok uriember, de most inkább ez - utóbbira, ennek kimenetelére lennék kíváncsi, ha kell még azon az áron is, hogy a Yokozuna most - még egy alkalommal - beteget jelentsen.

dave_dömper Creative Commons License 2023.12.27 0 0 8000

Teljes mértékben osztom a véleményed, mert valójában magyon érdekes szinfoltja lenne a Hatsu 2023 Makushita összecsapásoknak, ha ez a meccs véletlenül(!) valóban létrejöhetne.

 

A Hatsu 2024. Banzuke Makuchi divizió listával kapcsolatban csak formau észrevételem, illetve kérdésem

lett volna, melyszerint miért kellett Takakeisho - t OE- ből 9 - 6 kachi koshi eredménnyel O2W - be vissza- pakoéni. Azt értettem, hogy a két mongol OE és OW lett, de, hogy a "kis gömböc" japán nem lehett volna közbeeső O2E, azt nem igazán értem, habár nyilvánvalóan semmi gyakorlati jelentősége nincs a történet szempontjából. Hasonló módon például én Abi-t soroltam volna M2e és Midorifuji-t M2W helyre és utóbbi

még így is nagyon meg lett tisztelve a 9 - 6 kachi koshijával 3 sorral elébb rukkolva. Hasonlóan fordítva - cserélve Shodai nálam M4e és Tobizaru M3W lett volna, illetve Kimbozan, illetve Shonannoumi, ugyanígy cserélve sorolódott volna a két (M7e és M7w) helyen és Oho és Trsurugisho ugyanígy osztozhatott volna nálam (fordítva), a (M11e és M11w) helyen. Végül, kissé túlzottnak éreztem Takarafuji hátrapakolását 3 sorral a 6 - 9 make koshijához mérten. Ámde ezek valóban csak nüanszok, amelyek a lényeget kevéssé befolyásolják.

 

A Juryoban az egyik meglepetés számomra a Ms1e helyről "éppen-csak kachi koshi"-val (4 - 3) felkerült Hakuyozan "rögvest" Juryo10w besorolása. Ezzel lényegében a vele egy polcról (Ms1w) indult Takerefuji

ott elért, mérföldekkel jobb, 6 - 1 lachi koshi eredményét "alázták meg", mert mindketten J10 besorolást kaptak a Hatsu 2024. Juryo Banzuke táblában, ami azért (legalábbis nálam) kiverte a biztosítékot. Itt még

egy anomália akadt számomra. A Banzuke - "gyártók" szemében Tochimusashi (Ms3e / 4 - 3 kachi koshija többet ért, mint mondjuk Kayo (Ms6W / 6 - 1) kachi koshi - ja. Nálam ez a 6W / 6 - 1 eredmény pontosan annyit kellett volna érjen, mint mondjuk Oshoumi (Ms2W / 4 - 3 kachi koshi-ja. Mindig tanul így az ember.

Előzmény: ggabor1012 (7999)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.12.26 0 0 7999

Nem tudok semmi biztos Hakuoho-ról, ezért is írtam oda a HA-t.

És igen (HA...), mindkettejüknél azért kérdéses, milyen formában lesznek: Waka-n nagyon is látszott a kihagyás, könnyen lehet, hogy Hakuoho sem abban a formában tér vissza, ahogy anno legutóbb láttuk. Sőt: igazából az lenne a csoda, ha rögtön ott folytatná, ahol abbahagyta.

Előzmény: dave_dömper (7998)
dave_dömper Creative Commons License 2023.12.26 0 0 7998

Amúgy, annyi bizonyos, hpgy Wakatakakage indul is. mert Ő már a Kyushu Basho-n is odaállt a dohyo-ra,

ha "még akadozott is egy kicsit a szekér". De miből gondolod, hogy Hakuoho is rajtkész állapotban van ? Pusztán a tény, hogy szerepel a Banzuke listán, ez még nem garancia arra, hogy ott is látjuk Ót a tozna küzdelmein, azaz olyan állapotban van már, hogy rajthoz állhat. Mindenesetre reméljök !

Előzmény: dave_dömper (7997)
dave_dömper Creative Commons License 2023.12.26 0 0 7997

Wakamotoharu vs. Hakuoho !

 

Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy egyfelől Wakarakakage a Kyushu Basho-n nem igazán "muzsikált" makulátlanil (2 vereség is becsúszott) és ez arra engedett következtetni, hogy még nincs éppen régebbi formájában. Kérdés, hogy az időközben elteltek alatt mennyit tudott "rátnni a kazánra". Másrészt viszont egyelőre még kérdéses az is, hogy Hakuoho "hadrakész" állaporban van, vagy még úgymond "kényszer - szünetelnie kell" még egy kis ideig. Azaz - legalábbis magam - nem látom, hogy egyáltalában létrejön - e

a Hatsu 2024. - en ez az összecsapás. Annyi bizonyos, hogy amennyiben igen, az egy nem mindennapi eseménye lehet a Makushita osztály küzdelmeinek. Nyilvánvaló, hogy ha lesz ilyen, úgy legalábbis azon

a napon, már a Malushita meccsek azon fázisában, amikor ez a meccs következik, igencsak benépesül

a Tokyo-i sportcsarnok nézőtere.

Előzmény: ggabor1012 (7996)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.12.26 0 0 7996

Igazából nem okoztak semmilyen meglepetést a Banzuke-val, mindenki nagyjából ott van, ahol várható is volt.

Ami érdekes lesz: Waka és Hakuoho mindketten a harmadosztályban vannak és (ha mindketten rajthoz is állnak az első basho-n) vélhetően közülük kerülhet ki a Makuuchi-osztály következő győztese.

Előzmény: specialist (7995)
specialist Creative Commons License 2023.12.25 0 1 7995

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!