Keresés

Részletes keresés

szappi.hu Creative Commons License 2015.11.30 0 0 2637

Itt sem, mert be kéne lépni hozzá.

Előzmény: csoncsoj (2636)
csoncsoj Creative Commons License 2015.11.29 -1 1 2636

Bocs, a kép valamiért sehogy se akar működni...

 

https://www.flickr.com/photos/137329894@N03/23295795371

 

Ezen a linken láthatjátok.

Előzmény: csoncsoj (2635)
csoncsoj Creative Commons License 2015.11.29 -1 1 2635

Sziasztok!

Szerintetek mi okozhatja a képen látható jelenséget?

 

 

Lightroom 5.7.1, Canon RAW (.cr2), ritkán jön elő a jelenség, olyankor a thumbnailen is, a nagy képen is és az exporton is ilyen. Újra importálva már jó.

 

Köszi szépen! :)

qrzor Creative Commons License 2015.11.26 0 0 2634

Ugyanarról beszélünk. Nem bonyolítom. De már van tizenX évnyi sok-sok kis katalógusom.

Mindent a kis katalógusokban csinálok, kivéve azt, amit ott nem lehet (és eddig nem volt rá igényem), az átfogó kollekciók összerakását. Ha jól emlékszem a filtereket is átviszi a katalógusimport (egy- két-5 csillag, színek, szavak)

 

Amikor többet vagyok úton, előfordul, hogy a kártyáról a nálam lévő notebookra töltöm le a nyers képeket, ott kezdem selejtezni, szűrni, a kivágásokat és expo korrekciót elkészíteni (vagyis a szín állítások kivételével szinte mindent) és amikor az otthoni gépemhez kerülök, akkor mindent felmásolok és csak kattintok az lrcat fájlon és tudok tovább dolgozni.

 

Pont a rugalmassága szimpatikus a LR-nak, hogy többféle metódusban lehet használni.

 

A "master" katalógusokból semmit nem kell visszavinnem a kis katalógusokba.

Igen, a kis katalógusokat a sebesség optimalizálása miatt választottam anno, amikor az első LR verzió megjelent.

 

Informatikában dolgozom, számomra bármilyen elvesztett fájl az hóhérakasztásnak minősülne.

A családi fotók megvannak a pc-n, a NAS-on két külön könyvtárban ( ráadásul a NAS-ban RAID5 van + szünetmentes táp, tehát egy döglött HDD-t bármikor cserélek, akár röptében is), egy példányban külső (dokkolóban használt e-sata) HDD-ken és a válogatottak egy médialejátszó belső hdd-jén. Plusz a szűk rokonságot is elárasztom néha kész JPG-kel. Tehát 5-6 példány ugyanabból a kész képből normális. Persze ha leég a lakás, akkor fájni fog, hogy felhőbe nem mentek.

 

Ezzel együtt az a tendencia, hogy egyre kevesebbet kattintok. Egyrészt fiatal koromban is tudtam két tekercs Forte negával két hétig hegyet mászni, mert minden kattintást ötvenszer meg kellett gondolni, persze a digitális világ engem is elbódított (nincs költségkorlát a kattintásban), másrészt  - most már - hülyeségnek tartom, hogy az életünk minden pillanatát megörökítsük. Vannak események, amiket átélni kell, és olyankor bármilyen felvétel készítése a pillanat hangulatát, intimitását öli meg. Jártam hasonlóan a sportfotózásban is. Kérdezték, milyen volt a meccs, azt kellett mondjam, nem tudom, mert fotóztam. És nem megbízásból voltam ott, hanem a meccs miatt. :-(

 

De ez már nagyon off.

Előzmény: Abrash (2633)
Abrash Creative Commons License 2015.11.25 0 0 2633

ne bonyolítsd.

 

 a szupermaster katalógból nem tudod majd átvinni a kulcsszavakat vissza az eredeti "kis" katalógba, tehát ha a master megsemmisül, ezek is.

viszont vackupot csinál a rendszer automatikusanm ha beállitod.

 

vagy sebességoptimalizálás miatt?

 

nem feltétlen rossz gondolat, csak én minig a "kis" katalógusban dolgoznék, és ha kész, tenném be a mesterbe. de ahány ház..

Előzmény: qrzor (2632)
qrzor Creative Commons License 2015.11.24 0 0 2632

Azt hiszem, megtaláltam a számomra megfelelő megoldást katalógus ügyben. (persze valószínűleg a melegvizet találtam fel)

 

Amit megtartok:

Az egyes események nyers fájljait a már leírt módon bemásolom HDD-re Dátum+Esemény könyvtárba, illetve az adott könyvtárban készítek mindíg egy-egy új katalógust, amelybe csak annak a fotózásnak az anyaga kerül. Ott dolgozom fel. Ott készülnek az exportok is megfelelő alkönyvtárba.

 

Ami új:

SSD területre készítettem egy-két új, üres LR katalógust (Családi fotók, Sportfotók, Megbízások) amelyekbe a "File - Import form Another Catalog" utasítással behúzom az eddigi összes katalógusfájlomat. Értelemszerűen minden képről az összes korábban elvégzett korrekció átkerül az új adatbázisba, tehát itt már a "Develop" szekciót nem kell használni.

Ezekben a "master" katalógusokban már csak a kulcsszavazással, filterezéssel és a kollekciók összerakásával kell foglalkozni!

 

Ha valaki csak most kezdi az ismerkedést a LR-mal, akkor persze nem biztos, hogy van értelme sok kis katalógus adatbázist fenntartani, de nálam egy kialakult korábbi rutin mellé tettem az új megoldást, amely főleg így a naptárkésztés időszakában nagyon hasznos az egyes kollekciók összerakásában több esemény (különbőző helyen tárolt) képeiből.

 

Előzmény: Abrash (2630)
qrzor Creative Commons License 2015.11.24 0 0 2631

Nem próbáltam még egyet sem, csak belefutottam párnak a nevébe külföldi fórumokon kommentekben említve. Ha a gugliba beírod, hogy "Photo Organizer", vagy hasonlót, akkor kiderül, hogy rengeteg van. Fotó-duplikácó szűrők szintén taláhatók így.

 

Csak képböngészésre az ACDSee-t használom, (tudna organizálni is) de egyre idegesítőbb, hogy mindent beletesznek a konkurrenciaharc miatt. Az IrfanView gyors, ingyenes, de valahogy nem szoktam meg.

 

A korábbi bejegyzésben leírtam, hogy Dátum+Esemény néven készítem a gépemen a képek könyvtárait, és midnen ilyen könyvtárnak saját lokális adatbázisa van, illetve NEF, JPG, WEB, PRINT stb. alkönyvtárakba szedem szét a fájlokat, így elég gyorsan eligazodok az elmúlt 15 év párszázezer képében. A teljeskörű katalogizálást persz az is hátráltatja, hogy utólag felcímkézni a képeket, hát az bizony meló, meló, meg sok idő. De hát lenni kell mindíg céloknak előttünk :-P 

 

Most azon gondolkozom, hogy LR-ban tartsak egy két "Master" adatbázist és a lokális adatbázisokat abba vonjam össze. De ez igazából olyan profi fotósoknak fontos, akiknek, ha azt mondják, kell egy kutyás gyerekkép, akkor nem eseményben, helyszínben, időpontban kezd el gondolkodni, hanem felcsapja a kétmilliós adatbázisát és a korábban gondosan felcimkézett képekből két pillanat alatt kiszed tíz kutyás gyerekes képet. Nekem elég az, hogy emlékszem hol fotóztam kutyát és a könyvtárnevekben keresek mappa szinten (a mappanév esemény részébe helyszínt is írok, pl. "2015-03-07 Kopaszi gat - csaladi seta")

 

Felhőbe nem mentek, a NAS-ra mentés értelemszerűen szinkronizálással együtt történik, tehát ha valami változik a pc-n, az átkerül a NAS-ra is, de itt már döntés kérdése, hogy verziózok-e, (megtartom-e a felülírt fájlt) illetve a gépen törölt fájlokat a NAS-on is törlöm-e.

 

Fájlszinkronizációs feladatra a "ViceVersa Pro" vált be nekem a legjobban.

 

Előzmény: Abrash (2630)
Abrash Creative Commons License 2015.11.24 0 0 2630

kösi

 

melyik katalógusozót javaslod?

 

google drive-ra tettem a katalógust

és lett pár ütközéses másolatom :-/

ezeket össze kéne fésüljem valahogy.

Előzmény: qrzor (2629)
qrzor Creative Commons License 2015.11.22 0 1 2629

Katalóguskészítés és képinformáció-szervezés témakörben vannak szuper oktatóanyagok:

 

 

de léteznek olyan "képkatalógus" programok, melyek több LR adatbázist egyszerre megnyitva tudnak átfogó cimkézést, szűrést adni.

Előzmény: Abrash (2628)
Abrash Creative Commons License 2015.11.22 0 0 2628

+1 az alkalomanként (esetleg témánként) külön katalógusnak.

Előzmény: qrzor (2625)
qrzor Creative Commons License 2015.11.22 0 0 2626

...bocs, nem 11550 a lábkiosztás, hanem 1150

 

Előzmény: qrzor (2625)
qrzor Creative Commons License 2015.11.22 0 0 2625

Ha a proci már megvan, akor a lába (FCLGA1150) meghatározza milyen socket-ű alaplapba dughatod.

 

Az általad említett proc 11550-es csatiba megy bele (forrás: http://ark.intel.com/products/80817/Intel-Core-i5-4460-Processor-6M-Cache-up-to-3_40-GHz )

 

Az Asus.hu oldalán tudsz szűrni platformra, socket-re, azon belől pedig a legújabb chipsetet kell keresni, hiszen az adott proc. kategória abban lesz maxra kihasználva. http://www.asus.com/hu/Motherboards/Intel-platform-Products/

Talán a Z97-es chipset a legújabb ebben a családban, de ezt most nem vágom fejből.

 

Az Adobe termékek (PS, Premiere) talán az LR is képes videokártya memóriát használni, érdemes is ezt beállítani, de alapvetően a RAM legyen sok.  (Max. 32 gigáig tutod ezt az intel procit megsegíteni.) Konfig PS-nél pl.: https://helpx.adobe.com/photoshop/kb/optimize-photoshop-cc-performance.html

 

Ha az alap RAM-od elegendően sok (8-16...), a videokártya ram-ja nem fog érdemben sokat számítani, hiszen írtad, hogy 1Gbyte.

 

Az alaplapi videokártya is teljesen jól használható, ugyanis a számítási igény kiszolgálása még az effekteknél, renderelésnél is alapvetően a cpu dolga. A játékok esetében van az, hogy a videokártya állítja elő a látványt, ami azonnal kell, de nem kell menteni. A fotó és filmfeldolgozásban ilyen nem igazán van. Ha valamit kiszámol a sw, azt el is kell menteni. (effektek, köztes képkockák stb) A fotós programokat az alaplapi videokártya (Intel HD Graphics 4600) nem fogja "lerontani".

 

Az LR-t én nem az Adobe által oktatottan használom. A fotózások általában eseményeken történnek. Minden eseményhez van egy "Dátum+Eseménynév" mappám. Ez alatt tárolom alkönyvtárban az oda tartozó nyers fájlokat és MINDEN eseményhez külön LR adatbázist (katalógust) készítek ugyanebbe a könyvtárba!!! Ezek HDD-n vannak és archiváláskor a válogatás után megmaradt nyers fájlokat, a katalógus fájlokat és a végeredmény képeket együtt mentem NAS-ra.

 

Így az LR-ban nem tudok több eseményre átívelően keresni, válogatni, viszont minden egyéb munkaművelet mindíg nagyon gyors. Sőt, ha a katalógus fájl sérül (mert ilyet is tud ám) akkor is max egy esemény feldolgozása, vagy annak egy része veszik el. (a nyers- és a végeredmény képek persze nem)

 

Ha egy vagy néhány katalógusfájlba szervezed az összes nyersanyagot, akkor persze, hogy sdd-re szervezd! Rengeteg apró fájlból áll az adatbázis, amit a hdd olvasás kifejezetten nehezen visel. Főleg ha már töredezett a fájltárolás.

 

 

Előzmény: Törölt nick (2624)
qrzor Creative Commons License 2015.11.20 0 2 2623

Mennyi pénzed van rá? Hobbi vagy profi felhasználás? (színhűség biztosítás stb.)

Egy két támpontot tudok adni ár nélkül:

 

1. Intel Core5 vagy Core7 processzor kell. Nem a sebessége a lényeg, hanem legyen fizikailag többmagos és lehetőleg hyper-thread-es (logikailag is többmagos)

2. Megbízható alaplap. Én csak Asus-t használok, de az MSI, Gygabyte hasonlóan jó.

3. Sok sok RAM. Minimum 8 Gbyte

4. 64 bites op.rendszeren 64 bites PS, LR, Premiere, After Effect stb. Ezek optimalizálva vannak a töb magra és a sok ram-ra (ha van)

5. Mindenképpen Sata3 vagy gyorsabb (pl. M.2-es) csatolójú SSD-n legyen az op.rendszer és a felhasználói programok. A programok által használt temp állományok is ssd-re legyenek irányítva.

6. Nyers fájlok tárolására egy vinyó a gépben. (2Tbyte -os nem a legnagyobb, de ezért már jó az ár/érték aránya)

7. Küldső adattárolás. Minden HDD megdöglik egyszer. Amelyik kevesebbet megy, az később. Ezért nem kell a maradék 8-16 terabájtnak a gépben forogni, hanem: HA kevés a lovetta, akkor párezer forint egy e-Sata csatalkozós HDD dokkoló, ebbe kell dugdosni a vinyókat, akár menet közben indítva/leállítva is.

Ha van pénzed, akkor egy négy- vagy többlemezes Synology NAS a tökéletes megoldás hibatűrő (raid) módon használt vinyókkal. Erről bővebb infó: www.lejatszo.hu

8. Monitor kell / nem kell? Minimum IPS paneles,  27 inch az, amin már lehet hatékonyan dolgozni. Persze mobilon is lehet effektezni, meg cukivideót gyártani. Nem tudom milyen szintre kell.

9. Ha nyomtatás, kiadvány stb felhasználáls is lesz, színkalibrálni is kell a rendszert. (monitor, esetleg nyomtató) Én nem vennék saját kalibrálót, inkább fizetnék egy sört ismerősnek, vagy van ilyen szolgáltatása boltoknak is. A színprofilt el lehet menteni, nem kell naponta a kalibrátor.

 

Alaphangon tervezz 250 ezret, de a minőség és az ár együtt fog járni. Csak a gépre is el lehet költeni 5-700 ezret és monitor is van jóféle, hasonló áron.

 

10. Apróságok: jó egér (pl. Logitech MX Performance) jó tablet (Wacom), videóvágáshoz második monitor, "tekerentyű" dedikált gombokkal, jó hangrendszer, örökélet a gép előtt, felmentés porszívózásból, szeméthordásból, osanos hétvégi bevásárlásból. :-P

 

A lista szubjektív, biztos sokan hörögnek majd, hogy konyhai falapon meg ingyenlinyuxon, meg free is lehet filmet vágni, képet utómunkázni, így tekintsd a listát EGY véleménynek a kapott sok tanács között....

 

Előzmény: Törölt nick (2622)
Abrash Creative Commons License 2015.11.15 0 0 2621

kösz, kipróbálom, mert ma az új is beszart.

 

rendkivül instabil ez az előfizetős adobeszars#g (fotosopp és lightroom)

Előzmény: innerimages (2619)
Degeczi Creative Commons License 2015.11.15 0 0 2620

Azért ügyes gyerekek ezek az Adobe-nál, hogyan képesek olyan kutatást összehozni, aminek ilyen lebutított vacak a végeredménye!

(hiszen a linkelt oldalon arra hivatkoznak, azért alakították át így mert újoncoknak elsőre túl bonyolult volt - vagyis a meglévő, tapasztalt felhasználókra tettek magasról...)

 

"show me 1 positiv comment and i show you 50 negativ comments about this new import dialog!"

Előzmény: innerimages (2619)
innerimages Creative Commons License 2015.11.15 0 1 2619

De ki is lehet kapcsolni az új import képernyőt. ;)

Előzmény: Abrash (2618)
Abrash Creative Commons License 2015.11.07 0 0 2618

törlés, újra fel, és ,megoldódott.

megváltozott az import UI

Előzmény: Abrash (2617)
Abrash Creative Commons License 2015.11.05 0 0 2617

az előfizetős egy kalap szar, vagy velem a baj?

:(

befagy az import parancs

csesszék meg, ver1,0 óta vagyok vásárló, 5,7 au utolsóm, mindig mindet megvettem, és nem tudtam upgradet venni ezek után, a regem sehogy nem engedte, kizárólag az előfizetőst.

erre ez meg nem megy.

innerimages Creative Commons License 2015.11.01 0 1 2616

Kapcsold ki a hardveres (GPU) gyorsítást!

 

Intel v15.40.10.4300 driver: Mivel az új meghajtó az első verziója az új struktúrának, így van pár olyan ismert hiba, amelyet több felhasználó nem szeretne látni. Ezek közé tartozik, hogy...az Adobe Light Room hibásan jelenhet meg, emellett a Skylake processzorokkal szintén grafikai hibák jelentkezhetnek...játékokban. Nem elhanyagolható módon a...játékok futtatásakor stabilitási problémák léphetnek fel, így ha ezek fontosak a felhasználónak, akkor érdemes kihagyni ezt a frissítést.

Előzmény: fgabor83 (2614)
Abrash Creative Commons License 2015.10.20 0 0 2615

a jobb paneleket megmutatnád? és a bal oldali preseteket is?

ilyen aligha egy alapon lévő kép.

jobbegér, és reset setting megvolt?

Előzmény: fgabor83 (2614)
fgabor83 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 2614

Sziasztok! Most ismerkedem a Lightroommal, és a Develop modulban a képen látható módon jelenik meg a kiválasztott fotó. Mi lehet az oka, és hogyan láthatnám a normál fényképet?

 

 

 

szappi.hu Creative Commons License 2015.10.07 0 0 2613

Amúgy hogy működik ennek az adatbázis szinkronizálása creative cloud nélkül?

Előzmény: zorko (2612)
zorko Creative Commons License 2015.10.04 0 0 2612

Nem, sajna nem tudok.

Előzmény: szappi.hu (2609)
szappi.hu Creative Commons License 2015.09.28 0 0 2611

Mondjuk ez jogos. Tekintve, hogy a katalógus file (több) gigabájtos méretű, hagyományos file eléréssel nem lehetne szinkronban tartani mobileszközökön.

Előzmény: kalasnikov (2610)
kalasnikov Creative Commons License 2015.09.28 0 0 2610

Javítsatok ki, ha rosszul tudom, de ha nincs Adobe előfizetésed, akkor nem is szinkronizál a clouddal a LR, nem? Akkor hogyan lehet képes bármilyen program arra, hogy elérje a katalógusomat távolról?

Előzmény: bacs222 (2606)
szappi.hu Creative Commons License 2015.09.27 0 0 2609

Almára is tudsz esetleg ajánlani ilyet?

Előzmény: zorko (2608)
zorko Creative Commons License 2015.09.25 0 0 2608

Pár ilyesmi progit próbáltam, végül a Slingshot Portfolio vált be nekem. Fizetős, úgy emlékszem kb. 1500 Ft, nekem bőven megérte. :)

Azt hiszem ez az: https://play.google.com/store/search?q=slingShot%20Portfolio&c=apps&hl=en

Előzmény: bacs222 (2606)
marcsika59 Creative Commons License 2015.09.25 0 0 2607

Sziasztok!Webes képgalériát szeretnék készíteni png képekből feltöltöm letöltésnél jpg képek lesznek!Hol kell állítani hogy png képek legyenek?5.7 progim van!Előre is köszönöm!

bacs222 Creative Commons License 2015.09.12 0 0 2606

Sziasztok!

 

Tudtok olyan működő mobilalkalmazást (Androidra), amivel "értékelni" (flag, star rating) lehet a Lightroom katalógusban lévő képeket (nem kell RAW támogatás, smart preview bőven elég lenne), és működik a szinkronizáció oda-vissza valami cloud-szolgáltatáson keresztül?

 

A LR mobile, ha jól láttam tudja ezt, viszont csak előfizetéses formában birtokolható, amit nem szeretnék. (Nem baj ha az app fizetős, csak a havidíjas forma nem tetszik.)

 

 

Abrash Creative Commons License 2015.09.03 0 0 2605

nem vagyok szaki, de nincs beágyazott pici jpg a rawban? mintha ezt olvastam volna, és ezt cseréli le a LR a sajár previewra.

 

ment jpg+rawot, és ott a néznivaló

Előzmény: ashen (2604)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!