Keresés

Részletes keresés

Deep on Creative Commons License 2002.06.11 0 0 6
Na ja, a vízminőség valóban más kérdés. Csakhogy szerintem az apadás miatt jobban fel fog melegedni a tó, ami viszont kedvez az algáknak illetve a hínárnak.
Tehát szerintem a szélén elkezd lassan láposodni.
Amúgy meg ha valaki a Balatonnál jár és végigmegy a déliparton néhol kis "szigetekre" is bukkanhat :(
Előzmény: Csokis (5)
Csokis Creative Commons License 2002.06.11 0 0 5
Ennyire valószínűleg nem, mert a Balatont a XVIII-XIX. században több lépcsőben "eresztették le" erre a mai szintre. (A középkorban Szigliget, Fonyód, Tihany még sziget volt, és a déli part is sokkal "hátrább" volt. Közben meg ott volt a Berek, a maga tocsogóival, mocsaraival.) Ráadásul a méreténél fogva nem valószínű, hogy teljesen kiszáradt volna, mint a Fertő, vagy a Velencei-tó. De azért ne féltsd! Volt is, lesz is Balaton. 1-1,5m vízszint ingadozás kellemetlen, ha vitorlázni akarsz, de nem tragikus az élővilágnak. Nyilván a halak is rosszabbul viselik, ha a vihar jobban fel tudja keverni az iszapot, de nem ez a fő gáz, hanem a vízminőseg, az meg jó.
Előzmény: Deep on (2)
vismaior Creative Commons License 2002.06.11 0 0 4
Hali!

Azt azért megjegyezném, hogy jelen esetben a Sió csatorna nem sokat ér, ugyanis az csak lefelé vezeti a Balaton vizét... A gravitáció ugye... Mellesleg évek óta nem nyitották meg a Siót tudomásom szerint.
A Balatont a Zala vize táplálja elsősorban, no meg a Bakonyból érkező patakok. Egy dologban bízhatunk: ezek a Medárd napot követő nagy esőzések, ami emelheti a vízszintet...
A Balaton szintje most valahol az ökológiai határon mozog...

üdv, vis

predi Creative Commons License 2002.06.11 0 0 3
Régen az Alutröszt bányászott a környéken és óriási mennyiségű karsztvizet emelt a Balatonba. De a zöldek elérték, hogy ne pusztítsa a karsztvizet, és leállt a bányászat. Azóta egyre problémásabb a Balaton vízszintje.
Deep on Creative Commons License 2002.06.11 0 0 2
Köszi, megnyugtattál a válaszoddal. Esetleg nem tudod a Balaton volt már "életében" ilyen alacsony, vagy ez most egyedi helyzet?
(Fertő-tó mennyi idő alatt regenerálódott?)
Előzmény: nagypapi (1)
nagypapi Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1
Néhány évvel ezelőtt hasonló probléma volt a Velencei-tóval. Ha jól emlékszem a Pátkai-tározóból vezették a vizet csővezetéken a tóba, ezzel megoldották (egy időre) a helyzetet.
Sokan azt mondják, hogy a Balaton vízszintje előbb-utóbb megint visszaáll, hiszen évekig le kellett engedni belőle, nehogy "túlcsorduljon". Most aszályosabb évek vannak, túl fogja élni ezt is a tó.
(A Fertő-tó a XIX. sz. közepén teljesen kiszáradt, aztán néhány csapadékosabb év után ismét helyre állt a rend.)

Előzmény: Deep on (-)
JoshuaTalley Creative Commons License 2002.06.10 0 0 0
Azért tudod ugye, hogy a vězügynek az az egy szŕl Siň csatornŕja van, azutŕn kifůjt?

Szerinted mit lehetne tenni azért, hogy _több věz_ legyen a Balatonban? ( ha lehet nem tůl sok nehézfémmel szennyezve)

Udv.

ps: kurva sokba kerül ŕm globŕlis méretekben szembemenni a természet anyŕval

Előzmény: Deep on (-)
Deep on Creative Commons License 2002.06.10 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Ez a topic azért nyílt, mert a Balaton vízállása botrányos. A déli parton a víz bokáig ér, a hattyúk nem úsznak partközelben, hanem sétállnak az iszapon!!!
Kicsit parázom, hogy mi lesz itt nyáron, ha bejön egy jó kis aszály mint tavaly és még jobban leapad... akkor aztán komp se kell lassan :(

Valamit csinállni kell, mert ez így gáz lesz.
Ha van valakinek vízügyes ismerőse aki valamit tudna erről a témáról mondani az megnyugtatna.

Valahogy személyes aggódást érzek a Balcsiért, kár lenne ha elszarnánk... ha te is így gondolod fejtsd ki itt a véleményed!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!