Keresés

Részletes keresés

rkozma Creative Commons License 2011.07.09 0 0 249

15:24

mamicska Creative Commons License 2011.07.09 0 0 248

a baja.hu-ról, ott van a másik két kamera előtt

 

forgatnák a fejüket, ha meghallanák a kommentedet. Keresnék az "Isten szemét":)

Előzmény: Mwin (247)
Mwin Creative Commons License 2011.07.09 0 0 247

Az előbbi kép honnan van, mamics?

Pont ott fognak főzni a haverék..mekkora lenne már, ha innen kommentálnám, mit csinálnak.-)

 

Előzmény: mamicska (246)
mamicska Creative Commons License 2011.07.09 0 0 246

kórussal?? Észre sem fogod venni a meleget:) Jó utat!

 

még katonás rend van a téren ( +1 kamera is rajta van)

 

Előzmény: Oxana (245)
Oxana Creative Commons License 2011.07.08 0 0 245

Izzadni fog a jónép.:-)

Ami azt illeti én se fogok fázni Kárpátalján az előrejelzések szerint.

Előzmény: tt65 (244)
tt65 Creative Commons License 2011.07.08 0 0 244

még működik ...

egyelőre padok és hőség van a téren!

Előzmény: Oxana (243)
Oxana Creative Commons License 2011.07.08 0 0 243

Az viszont meglepetés lenne, ha ma is működne a webkamera.

Előzmény: rkozma (242)
rkozma Creative Commons License 2011.07.08 0 0 242

Most találtam ezt a webkamerát a Fő térről. Megy a készülődés:

http://bajanet.hu/kamera/kamera2.htm

mamicska Creative Commons License 2011.07.08 0 0 241

nem találsz ma az országban olyan helyet, ahol szombat - vasárnap ne dübörögne ez a borzalmas műdobhang.

( nem gondoltam volna, hogy egyszer Budapest belvárosára azt fogom mondani, hogy csöndesebb, mint a vidék, mert ott vagy vasat vágnak, vagy fát. Mindenki füvet nyír és az ifjak meg a tam-tam zenét bömböltetik, amit valami érthetetlen módon még a hegyek között is több kilométerről meghallok és égnek áll a hajam tőle.)

 

na de ez valszeg csak az én bajom:)

 

csendes hétvégét!:)

 

 

Előzmény: kicsinagy (240)
kicsinagy Creative Commons License 2011.07.08 0 0 240

Kis faluba kell menni ;)

 

Előzmény: mamicska (239)
mamicska Creative Commons License 2011.07.08 0 0 239
Előzmény: kicsinagy (238)
kicsinagy Creative Commons License 2011.07.08 0 0 238

Értem én, hogy érték, meg tradíció, de miért kell hajnali 3-ig basszusdob tam-tam hangjával tudtul adni, hogy 2 nap múlva halat esznek??????????

Van akinek ma be kellett menni dolgozni! Üdvözlöm a "hangtechnikus" urakat....

meg a városháza vezetőit, a fél város nem aludt e miatt a hülyeség miatt!

Kíváncsi lennék hány ember ugrándozott a téren hajnal 3-kor? 20-30 talán...

tényleg megéri!

Na, ezért megyek inkább délután a Balatonra: ott nyugisabb!

 

ZsuR Creative Commons License 2011.07.05 0 0 237

Bizony, hogy "halkocsonya....nyami:-)"... micsoda finom!!!  Nagyon jo izu a hideg hal - sokkal jobban izlik mint tegnap melegen.

 

Papus boldog ember :))....

Előzmény: Mwin (226)
Tibbe Creative Commons License 2011.07.05 0 0 236

szenzációs beszólás:)))

Előzmény: mamicska (218)
mamicska Creative Commons License 2011.07.05 0 0 235

szerintem testvérek:)

 

Előzmény: jkovacs1 (233)
mamicska Creative Commons License 2011.07.05 0 0 234

hátha itthon voltunk:)

idén még nem voltam Csanádon - ekkora szégyen nem esett meg velem már évtizedek óta.

valahogy nem tudom magam rávenni a legutóbbi árvíz utáni takarításra, meszelésre. Magyarul: Rohadtul öregszem:)

 

Lajtáról láttam a fotókat, szép test!

Előzmény: Mwin (231)
jkovacs1 Creative Commons License 2011.07.05 0 0 233

:-)

Nem, csak névrokonok! Persze a tévedés lehetősége fenn áll! :-)

Előzmény: mamicska (228)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.05 0 0 232

New Jersey.

Előzmény: Mwin (230)
Mwin Creative Commons License 2011.07.05 0 0 231

Szia mamics, régen láttalak, hogy vagy mindig a nyóckerben? :-D Múltkor Csanád felé jártam, - persze megint hajóval, nem is akármilyennel a LAJTA monitorral:-D - Néztelek, hátha otthon vagytok:-DD

Előzmény: mamicska (229)
Mwin Creative Commons License 2011.07.05 0 0 230

Értem...és merre főzöl, ha nem vagyok indiszkrét?

Előzmény: ZsuR (227)
mamicska Creative Commons License 2011.07.05 0 0 229

jajajjjjj, de finom lehetett!!

Előzmény: ZsuR (225)
mamicska Creative Commons License 2011.07.05 0 0 228

a Matyi csak nem a Treszka testvére?

 

( szép lett a ház!:))

Előzmény: jkovacs1 (221)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.05 0 0 227

Ha mar fozok... :))!

 

Igen, de a Papus azt modta, nem kell a gyufateszta :)).  Igy nem gyurtam... Mi a kenyeres halaszle stilussal nottunk fel a gyufatesztast mar Szekszardon vettuk fel felnott korunkban... illetve a Papus nem vette fel csak en.  Igy most magamert nem gyurtam.

Előzmény: Mwin (226)
Mwin Creative Commons License 2011.07.05 0 0 226

Hmm, halkocsonya....nyami:-)

 

Azért megadtad a módját, bogrács, paprika, meg minden, utólag is jó étvágyat hozzá. Gyufatésztát lehet ám gyúrni is:-)

 

Előzmény: ZsuR (225)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.05 0 0 225

Gyufatesztam nem volt... maradt a kenyer.

Előzmény: ZsuR (224)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.05 0 0 224

...az utobbi... :))

Előzmény: Mwin (223)
Mwin Creative Commons License 2011.07.05 0 0 223

:-) de a hőség valahogy nem stimmel.Vagy nem hőség, vagy nem Magyarországon főzöl...

Előzmény: ZsuR (222)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.04 0 0 222

Oruletes volt a hoseg ma - igy a halaszle vacsora lesz.

jkovacs1 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 221

A megkésett, halászlé kedvelő embertársaimnak szíves figyelmébe ajánlom a Vaskút új szálláshelyét.

 

A  Bajai Halfőző Fesztiválra korlátozott számban tudunk férőhelyet biztosítani.

Mwin Creative Commons License 2011.07.01 0 0 220

Namost neked nem kell ezért Bajára menni, a kult kb onnan hasonló, ahol egykor vízimalmok álltak, merthogy a "bajai" hallé is egy a sorban, igaz,a  városi patriótaság néha egekig veri a hullámokat, hogy a bajai a legjobb a legfinomabb...

Autentikus bajai hallét meg nem Baján, hanem a Dunán, Rezétben, Veránkán, halászoktól, a vízen élőktől kaphatsz.

Mert mitől autentikus egy  bajai hallé? Nos, csak attól, ami neki van, ellenben a szegedivel, aminek meg nincs.

A bajai [dunai] hallé eredete a vízimalmok idejéből való, mikor is a vízimolnárok céhe előírta a  hajógazdának, hogy a molnárlegényeket el kell látniuk legalább napi egy tál meleg étellel. Namost, mivel nem volt a parton  se éjjelnappali, se Tesco, ezért azzal főztek, amijük volt: hal volt a Dunában, azt ették.Mivel azonban a hal önmagában sovány eledel, és a molnárlegények nehéz fizikai munkát végeztek, kiegészítették a hal levét a kéznél levő anyagokból gyúrt  tésztával.

Ezért van az, hogy ahol tésztát tesznek a hal mellé, ott valaha vízimalmok üzemeltek a Dunán, mert a szokás onnan jött. Így Szigetcséptől egészen Apatinig mindenhol ugyanígy tálalják, legfeljebb picit másképp főzik a hal levét.

A szegedi hallének nincs ilyen története; a XIX szd végén pesti vendéglősök nem tudtak mit kezdeni a kifőtt "szeméthal" húsával, kidobni nem akarták, inkább beledarálták a hal levébe.

Egyszerű a megkülönböztetés, tegyük fel a kérdést: melyik hallének volt az alapanyaga, és a hozzávaló eszközei kéznél? Nyilvánvaló a válasz, mert hiszen melyik paraszt, halász, molnárlegény, hajós hordott magánál passzírozót???

Egyébként vendéglőben, nem saját magam által tisztított halból, de a szemem láttára kibelezettből igen-igen finom, emlékezetes hallét ettem-Apatinban.

 

Előzmény: Pater Altenberg (217)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!