Keresés

Részletes keresés

magi_ Creative Commons License 2023.08.07 0 0 2520

Garmin swim 2 órával kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Esetleg milyen már Garmin órája van valakinek ami megfelel medencei és szabadvízi úszáshoz (és esetleg biciklizéshez)?

aydeen Creative Commons License 2023.08.03 0 0 2519

Szia Jakó456!

 

Én a magam részéről tudok nyilatkozni: az én célfotóm határozottan úgy néz ki mint egy egyéni célfotó, jobban mondva kettőt is kattintott a kedves fotós. :D Olyan 10:30 környékén értem célba, ha ez számít.

 

(Zárójelben jegyzem meg, most olvastam nemrég egy átúszós poszt alatt fb-on a mondást: "A gömbhal is hal" :D)

Előzmény: Jakó456 (2518)
Jakó456 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 2518

Sziasztok,

a 19. úszásom volt az idén (plusz még elég sok Öböl és 2x Porecki, meg 2x Fertőtó...)
Ahogy azt az idő MÚLÁSA hozza, szépen, minden évben 1-2 perccel lassabb vagyok, s bár a medencében sorra 25-26 körül úsztam a kilométereket, 28+ volt a Balcsin a km átlaga - 108kg az már inkább gömbhal kategória :-)

DE amiért írok, épp akkor értem a partra (11:51) amikor a két "kidobó" miatt 2-3 perces sor alakult ki a lépcső ELŐTT, 50-150 ember állt a sorban, az a képeken is látszódik, kerestem magam mindkét listán a képeken, DE ESÉLYTELEN volt megtalálnom! (a parti képek fotósa, ha jól emlékszem ÉPPEN AKKOR cserélte az aksit, amikor a képmezőjében lehettem... a tömeges, feliratos képen meg egyszerűen NEM találtam magam, ennyi.
Ti mekkora eséllyel találtátok meg magatokat?

NAGY KÁR, hogy a régi idők szerint NINCS már EGYÉNI célfotó (GDPR miatt???) - lehetne két sor:
1. akiknek MINDEGY a GDPR
2. és az érzékenyeknek egy jól eldugott távolabbi sor!  :D  :-)

Printemps Creative Commons License 2023.08.01 0 0 2517

Kedves Blicca!

 

Őrület, azt a kódot eddig észre sem vettem.... Nagyon szépen köszönöm, így sikerült! :)

Előzmény: Blicca (2516)
Blicca Creative Commons License 2023.07.31 0 0 2516

A következő kísérlet: a promóciós kódhoz be kell írni a Hero- kezdetű kódot, így működik

Előzmény: Printemps (2514)
Blicca Creative Commons License 2023.07.31 0 0 2515

Ha elbénáztad akkor én is, nekem is ezt írta.

Előzmény: Printemps (2514)
Printemps Creative Commons License 2023.07.31 0 0 2514

Sziasztok!

 

Először is: Gratulálok minden átúszónak!

 

A Sárkányos fórumot korábban szívesen olvasgattam és ott kérdeztelek volna titeket, de már nem lehet.... Szóval itt tenném fel kérdésemet :)

 

Van, aki be tudta váltani az 50%-os kupont az atlétikai világbajnokság jegyvásárlásra? Valószínűleg valamit nagyon elbénázok, mert mindegyik napi eseménynél azt a kiírást találom, hogy "pillanatnyilag nem elérhető" (jegy).

Járt valaki hasonlóan? Én vagyok a béna vagy már nincsenek félárú jegyek?

Köszönöm, ha valaki tud válaszolni!

 

Cs._Pista Creative Commons License 2023.07.31 0 0 2513

https://www.tacticsport.hu/shop_search.php?search=dioptri%C3%A1s

 

Kedves AuroraB! a fenti honlapon lehet dioptriás lencséket rendelni úszó szemüveghez (malmsten) de mivel semmilyen gyakorlati információm nincs róla garanciát nem tudok vállalni érte, csak emlékezetem rá, hogy ott van ilyen, de egy információnak jó lesz.

 

A nyálazás mellett a párásodás ellen az is jó, ha egy kevés tiszta vizet teszel vagy inkább engedsz-be a szemüveg aljába és amikor párásodik, megrázod a fejed és lemossa a víz a párát.

vau1111 Creative Commons License 2023.07.28 0 0 2512

Írtam egy hosszabb szösszenetet, de elszállt.

 

Csak röviden, párásodás ellen a legjobb anyag a nyál. Köpj bele a szemüvegbe minden úszás előtt, kend el, vagy nyald körbe a szemüveg belsejét. Utána nem kell leöblíteni, így jó. Nem fog párásodni. Lehet gusztustalannak hat először, de hatékony, régi búvár trükk. A szemüvegeim így soha sem párásodnak.

Előzmény: AuroraB (2510)
cyr45 Creative Commons License 2023.07.28 0 0 2511

Szia AuroraB!

 

Üdv itt, ha Sárkányékhoz már nem tudtál belépni.:-(

Majd kiderül, fog e működni ez a hely úgy, mint anno, amikor FUR (szintén szükségből) megnyitotta?...

 

Ha igen, akkor jó, ha pedig nem, akkor nem is lesz kár érte!

Előzmény: AuroraB (2510)
AuroraB Creative Commons License 2023.07.28 0 2 2510

Sziasztok! :)
Csendes olvasója voltam egy ideje a másik, ezek szerint bezárásra ítélt fórumnak. Sajnos ott már nincsen módom regisztrálni és hozzászólni, ezért ezúton szeretném megköszönni az ottani beszélgetéseket, amik nagyon informatívak voltak, és rengeteget segítettek nekem a felkészülésben. Remélem, ezt olvassák "odaátról" "a nagy öregek" :)

 

Idén első alkalommal neveztem a BÁ-ra, ami esetemben nem is "át" volt, mert úgy éreztem, elsőre elég lesz nekem a féltáv is, aztán, ha bejön, jövőre a teljes. Egyébként, ez a sikerélmény szempontjából is bölcs döntésnek bizonyult, és nem agyalok azon, vajon ment volna-e a teljes táv is, nincs jelentősége, majd jövőre kiderül. :) Mivel nincs alkalmam nyílt vízben edzeni, de ez valamiért nekem évek óta bakancslista 1. hely volt, ezért igyekeztem minél több helyről tájékozódni, milyen is lehet ez. Abban biztos voltam, hogy nem medence. Eleve úgy edzettem medencében, hogy mindig többet, számítva arra, hogy a Balatonban sem nyílegyenesen fogok úszni. 

 

Jelentem, a féltávot sikerrel teljesítettem, megállás nélkül. Ha leszámítjuk a sétálásokat meg azt, hogy amiért csináltam: hogy megöleljem a célban a családomat, és ezért megálltam (visszanézve: ez alatt 6 helyet veszítettem a női rangsorban), akkor kb. 1 óra 55 perces idővel. Tudom, hogy féltávra ez nyilván nem túl fényes idő (ám így is a mezőny első felébe elég volt), de én kizárólag mellen úszok (tudok gyorson meg háton is, csak nálam az utóbbi években ez azonnali, drámai szédülést okoz valamiért, és nem sikerül kiküszöbölnöm, így inkább elengedem), úgy meg szükségszerűen lassúbb lesz a dolog. Plusz a nyílt vízi tapasztalat hiánya, meg azok a hullámok... de mindegy is, az idő max annyit számít, hogy jövőre ennél jobbat fogok :)


Féltávosként szeretnék elmondani valamit, mert róluk kevés szó esik (a mindenféle filmeken és fotókon is max 1-1 kockára voltunk érdemesek, pólót meg nem is készítettek nekünk), és az sem mindig a leghízelgőbb kontextusban.
Először is: a legmélyebb tiszteletem minden sporttársnak, aki leúszta, pláne, aki kétszer egymás után, elképesztő teljesítmény! Viszont: a féltávosok között is voltak olyanok, akiknek ÖNMAGUKHOZ MÉRTEN egy fantasztikus teljesítmény ez, vagy akik hozzám hasonlóan első alkalommal mentek, és biztonsági játékot játszottak. Nekem erre munka és gyerekek mellett, eü. okokból olyan diétával, amivel például a hajókon osztogatott szőlőcukor nem is kompatibilis, volt lehetőségem készülni. Úgy, hogy örültem, ha néha vasárnapokon eljutottam legalább a Duna Arénába, mert hét közben abban a kb 3 órás intervallumban, amíg bemehetnek a nem versenyzők is, nekem munkaidőm van. Úgyhogy megmondom őszintén, nagyon örülök ennek az eredményemnek is. És jövőre még jobban szeretnék teljesíteni.


Nade, ennyi elég az önfényezésből :D Amiért valójában írok, az az, amiért én is bújtam a fórumokat az átúszás előtt. Hátha jövőre egy első úszó visszaolvassa, és erőt merít belőle :)
Nekem a távval nem volt bajom. Azt tudtam, hogy simán leúszom megállás nélkül, ennél többet is. A monotonitás sem zavart soha, már észrevettem, hogy a mindig magas fordulatszámon pörgő agyam kikapcsol a vízben. Amitől viszont borzasztóan féltem: az alattam lévő, átlátszatlan élővíz. Gyerekkoromban történt, hogy a lellei strandon egy nagyobb hal véletlenül nekiúszott a lábamnak. Halálra rémültem tőle, a mai napig tartó sokkoló emlék. Tudtam, ha ez most is megtörténik, nekem végem. És egyébként is, mi lehet alattam vajon, amit nem látok? Kínomban már végigvettem, a II. világháborús bombától az aligátorteknősön át a tóban élő (vagy ami még rosszabb: nem élő) mindenféle nagyobb állatig elkalandoztak a gondolataim. Brr, rémes volt. Ehhez jött hozzá, hogy irtó fázós vagyok, és bemenni reggel 8 előtt a Balatonba, ÉN? Voltak mélypontjaim, amikor nem is értettem, hova tettem az eszem, hogy én erre egyáltalán beneveztem. 


És tudjátok, mi történt, amikor besétáltam a vízbe és elrugaszkodtam a talajtól? A világon semmi :))) Egy pillanat alatt elmúlt az összes félelmem, a két vízben töltött óra alatt (pedig a nyitáskor startoltam) egy pillanatig nem fáztam. Kettesben maradtam a vízzel, az agyam kiürült, és valami elképesztő békés és boldog tudatállapotba kerültem, és maradtam is ebben végig az úszás alatt. Azóta is, ha túlpörög valamin az agyam, csak erre gondolok vissza. Egyszer hozzáért ugyan egy hínár a lábamhoz, már a parttól messze járva, de mire felfogtam, hogy ez milyen mélyről nyúlhatott fel idáig, már tovább is úsztam onnan. 
A hullámokról sok szó esett, hát az küzdelmes volt, de se rémisztőnek, se fárasztónak nem mondanám. Első úszóként azt gondoltam, kb ez a normális. Mivel eleve víz alatti fejtartással úszok, nem volt gond mindig akkor lebukni, mikor jött oldalról a hullám. Azért volt pár, amelyik szabályosan odébbdobott, az nem volt valami kellemes.


Ami viszont nekem érdemi gond volt: az úszószemüveg, és ebben szeretnék is segítséget kérni. Rövidlátó vagyok, kontaktlencse viszont nem opció, ezért dioptriás úszószemüvegben úszom. A meglévőm uszodában jól működött (bár egyszer sikeresen megtöröltem és ettől karcos lett, így kénytelen leszek cserélni), viszont a Balatonban teljesen felmondta a szolgálatot. A végén már 2-3 percenként kellett felfüggesztenem az úszást, mert annyira párásodott, hogy állandóan vizeznem kellett a belsejét is. Ez külön mókás volt, amikor épp megálltam szemüveget igazítani, és nem láttam, hogy oldalról érkezik egy nagyobb hullám :) Amikor pedig talajt fogtam, röhejes módon vissza kellett tennem, mert anélkül kb. a célkaput se találtam volna meg, nem hogy az integető családomat (bár ezek a szemüvegek nem szárazföldi látásra valók, arra nem is nagyon alkalmasak, de a semminél még ez is jobb volt). Szóval, kellene egy új szemüveg, olyan, ami jó nyílt vízre is (tehát: dioptriás ÉS legalább sötétített, és mondjuk a tapadása, páramentesítése is jól működik). A Marinerhez már nem lehet kapni sehol lencsét, a decathlonos meg se nem sötétített, se nem kényelmes, nem fekszik fel az arcomra, próbáltam. Szóval rövidlátó sporttársaktól kérdezem, van-e valami kipróbált és jól szuperáló szemüveg? 


Mindent egybevetve, nekem ez a BÁ nem csak bakancslistás volt, hanem az elmúlt éveim egyik legcsodálatosabb élménye, és csak plusz motivációt adott, hogy jövőre teljes távot ússzak, amire hamarosan el is kezdem a felkészülést. Magammal viszem ezt a jó élményt még nagyon-nagyon sokáig, és még fogok is töltekezni belőle.
Találkozunk jövőre :)

aydeen Creative Commons License 2023.07.28 0 0 2509

Mati: köszönöm szépen neked az említést az üzenőfalon.

 

Cs.Pista: Neked pedig köszönöm, hogy bemásoltad a beszámolómat.

 

Nagyon jól esik, és értékelem, hogy nem hagytok "elkallódni" a két fórum között. :)

aydeen Creative Commons License 2023.07.28 0 0 2508

Szia vau1111,

 

Köszönöm szépen a gratulációt!

 

Igen, sajnos jól érted. Mivel nem nagyon mozgok futó körökben, ezért nem tudtam hogy így hívják ezt a fajta mezszerű pólót, de a hivatalos shop-ban is technikai pólóként emlegetik ha jól emlékszem. Volna tippem hogyan került futó póló úszó eseményre (ahogy mondtad, futásra specializálódott társaság), de az nem túl profi, és nem is túl hízelgő.

Előzmény: vau1111 (2507)
vau1111 Creative Commons License 2023.07.27 0 0 2507

Szia Aydeen,

 

Én spec. végül kihagytam a nevezést és az indulást.

 

Mindenesetre az idődhöz külön gratula, mellben hullámos vizen nem is értem hogy lehet ilyen tempót úszni. A különbség a medencés és a szabadvizes időd között szerintem teljesen jó, különösen ha még a hullámokat is belevesszük.

 

Jól értem, hogy a BSI-nek sikerült technikai pólót vinni a BalatonÁtúszásra? Azt értem, hogy futásra specializálódott társaság, de ennyire azért nem lehetnek bénák, hogy úszónak futópólót adnak, ráadásul felárért.

Előzmény: aydeen (2506)
aydeen Creative Commons License 2023.07.25 0 0 2506

Sajnos az üzenőfalra még mindig nem tudok írni, ezért leírom itt.

 

Legutoljára mikor életjelet adtam magamról, bőszen róttam a kilométereket a medencében, és gondolkodtam rajta, benevezzek-e az átúszásra. Leúsztam medencében a távot, (2:06 alatt), és jelentem beneveztem!

Már csütörtökön megérkeztünk Lellére, ki is használtam a délutáni strandoláskor a hullámos vizet, és a bóják környéken úsztam egy fél órát (utóbb kiderült, jó döntés volt mivel nem ért a hullámzás teljesen felkészületlenül). Próbáltam más-más szögben haladni, hogy minél jobban megtapasztaljam, hogyan kell és lehet viselkedni a hullámzásban.

 

Reggel 8 óra 10 perc körül rajtoltam el, kicsit meglepődtem mivel azt ígérték a korábbi órákban sima lesz a víz, de szerencsére nem estem pánikba (itt jött nagyon jól a csütörtöki tapasztalat). Végig mellúszásban úsztam, próbáltam minél kevésbé küzdeni a hullámok ellen, hogy ne veszítsek túl sok energiát (szerettem volna tartalékolni, mert nem tudtam később nem lesz-e még vadabb a víz). Viszonylag jól sikerült is elkapni a hullámok ritmusát, de azért így is sikerült egyszer-kétszer benyelnem a vizet, illetve egyszer egy nagyobb hullám be is terítette a fejemet oldalról. Időnként úgy tűnt kicsit csitul a víz, de aztán mindig visszaerősödött. Próbáltam keresgélni a folyosót az előttem úszók között, de ez sajnos nem mindig sikerült így adtam is és kaptam is rúgásokat (próbáltam azonnal odaszólni, és elnézést kérni, de innen is bocsi :D). Ami zavaró volt (viszont teljes mértékben érthető is), hogy nagyon sokan úsztak keresztbe előttem a hajók irányába, így sokszor kellett irányt váltanom emiatt is.

 

Az eredményemre azt hiszem nem panaszkodhatok (sőt, igazából inkább büszke vagyok rá, főleg így elsőre), 2:21:00 lett, - ami a medencés időmből saccoltnál ugyan rosszabb - a férfi mezőnyt tekintve olyan 1400. hely környéke, a korcsoportomban (M30) pedig 160. körül.

 

Egyetlen dologgal kapcsolatban volt hiányérzetem, ez pedig a póló. Egyrészt már viszonylag korán sem volt XL méretnél nagyobb, másrészt pedig jobb lett volna véleményem szerint a sima pamut póló, mert ezt nem igazán lehet utcai viseletként hordani. Maga a minta egyébként szerintem jó lett, szerettem volna használni, de így megmarad emléknek.

 

Összességében nagyon jó élmény volt a nehezebb pálya ellenére is, azt hiszem jövök jövőre is.

bendediver Creative Commons License 2023.07.17 0 0 2505

Meg persze! Talán még működik is.

Előzmény: cyr45 (2504)
cyr45 Creative Commons License 2023.07.15 0 0 2504

Ha jól emlékszem, neked volt egy Podvodnikod is.  Megvan még?...  Mert az már muzeális érték!:-)

Előzmény: bendediver (2503)
bendediver Creative Commons License 2023.07.06 0 0 2503

Igen, maradt a futás. A jobb vállamban van valami kopás és nem nagyon csípi a gyors úszást, ezért nem is erőltetem. A búvárkodás még persze csinálom, de jobbára a munka részét. A kedvtelési merülések egyre ritkábbak.

Előzmény: cyr45 (2502)
cyr45 Creative Commons License 2023.06.29 0 0 2502

A koromhoz képest, ahogy a kéményseprő is mondta!:-)

 

Te futkározol változatlanul, az úszás helyett?  

De -legalább- búvárkodsz még, vagy teljes lett a víziszonyod?...:-))

Előzmény: bendediver (2501)
bendediver Creative Commons License 2023.06.28 0 0 2501

Helló cyr45! Remélem jól vagy! :-)

aydeen Creative Commons License 2023.06.27 0 0 2500

Igen, sajnos így jártam. Aztán láttam a leírásban, hogy a jelszókérés sem működik már. Na mindegy, ha szeretnék bekapcsolódni a diskurzusba, nem tudok mást tenni mint kivárni amíg áttalálnak ide az emberek (ha áttalálnak).

 

OFF

Tatai úszásra jön valaki a hétvégén?

/OFF

Előzmény: cyr45 (2499)
cyr45 Creative Commons License 2023.06.26 0 0 2499

Így jártál! :-(

Azt világosan írta a Nagy Sárkány, hogy snitt, nincs új belépés, sem jelszó.

 

Majd jönnek mások is (remélhetőleg) ha valóban meg fog szűnni a Sárkány üzenőfal használata.

Addig pedig olvass ott, és írj itt, nem tudok jobbat javasolni!

 

Előzmény: aydeen (2498)
aydeen Creative Commons License 2023.06.26 0 0 2498

Látom, még nem zárták le a máiks helyen az üzenőfalat, viszont sajnos nem működik az e-mail küldés (elfelejtettem a jelszavamat, és nem kapok újat, így másik fiókot sem tudok regisztrálni). Próbáltam segítséget is kérni, de sajnos nem kaptam választ (még annyit sem, hogy rövidesen lezárják az üzenőfalat, ne akarjak új jelszót :( ).

cyr45 Creative Commons License 2023.06.18 0 0 2497

GUS, idetaláltál már?...

aydeen Creative Commons License 2023.06.16 0 0 2496

Nem csak boomerek, én is idetalaltam :) Rovidesen írok majd egy osszefoglalot, hogyan haladtam. Hátha valakit érdekel :D

Előzmény: Cs._Pista (2495)
Cs._Pista Creative Commons License 2023.06.15 0 0 2495

Helló újra itt. Megszűnik a Sárkány üzenőfal immár ténylegesen és nemsokára. Itt vannak a menekültek :-) a boomerekXD

cyr45 Creative Commons License 2021.08.11 0 0 2494

 Az a baj, hogy túl közel van hozzám a Balaton és innét a legnehezebb lejutni. :-)

 

Ez egy nagy igazság!:-))

 

Boldogult apósom szőlővel foglalkozott nyugdíj után, Badacsonyörsön, a hegyen volt területe.

Tavasztól őszig ott is laktak, csak télre jöttek vissza Bp.-re. Szeretett ott lenni, de:

Egy szezonban egy kezemen meg tudtam számolni, hányszor fürdött a tóban.  Jó esetben!:-))

 

Fur-t üdvözlöm, ha találkoztok!  Benézhetne ő is ide, legalább nosztalgiából...

Előzmény: bendediver (2493)
bendediver Creative Commons License 2021.08.11 0 0 2493

Szia!

Évente egy-két alkalommal össze szoktam vele futni. Igazából bővebbet én sem tudok róla, csak annyit, hogy semmit nem öregszik! :-)

Én sajnos az úszással leálltam. Az a baj, hogy túl közel van hozzám a Balaton és innét a legnehezebb lejutni. :-) Meg a jobb vállamban van valami kopás és ezért nem is nagyon erőltetem. A hétvégén átnéztem az átúszásra, hát... azért egy kicsit fájt a szívem, hogy kívülről nézem az egészet.

Viszont helyette rendszeresen futok és indulok versenyeken is. Ez azért valamit pótol.

Előzmény: cyr45 (2492)
cyr45 Creative Commons License 2021.08.10 0 0 2492

Szia!:-))

 

De rég "beszéltünk".    Örülök, hogy jelentkeztél!    Fur-ról tudsz valamit?...

Előzmény: bendediver (2491)
bendediver Creative Commons License 2021.08.10 0 0 2491

Üdvözlettel minden úszónak!🙂

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!