Keresés

Részletes keresés

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.08.19 -1 0 116
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.08.18 -1 0 115

Pont e-miatt nincs olyan a matematikában, hogy "nem teljes". 

 

Gödel első nemteljességi tétele a logikában és a matematikában paradoxonnak, vagy oximoronnak nyilvánul.

 

Bizonyítottan az. Igaz, hogy az. 

Előzmény: Antitézis_szintézis (114)
Antitézis_szintézis Creative Commons License 2023.08.18 0 0 114

Ezt már 10 évvel később írták:

 

http://misc.bibl.u-szeged.hu/43335/1/iskolakultura_1992_015_028-036.pdf

 

 

Egy kijelentés vagy IGAZ vagy NEM-IGAZ. Ez egy egydimenziós világban való mozgás. Vagy előre megyek, vagy hátra. Vagy mind az idő, amely szintén 1 dimenziós. 2 dimenzióban már mehetek jobbra is és balra is és végtelenül sok irányba. 

 

Sok geometriai kijelentés csak az euklideszi térben érvényes. Pitagorasz-tételéhez hozzá kell kapcsolni azt a feltételt, hogy az "euklideszi térben játszódik". Valószínűnek tartom, hogy az "egy kijelentés vagy IGAZ vagy NEM-IGAZ" állításhoz is hozzá kell kapcsolni, hogy mindez csak az XY logikai rendszerben érvényes. Ebből követezik, hogy minden állítás érvényes, csak meg kell találni a hozzá illő logikai rendszert. Lényegében minden igaz. Ahogy Stanislaw Lem lengyel sci-fi író fogalmazta: MINDEN VAN.

 

Előzmény: Cleaning Cloths (113)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.08.16 -1 0 113

Csak lementem magamnak ide, hogy el ne felejtsem átnézni:

 

Logika (oszk.hu)

 

 

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.08.12 -1 0 112

Pedig nagyon könnyű megérteni. 14-15 éves gyerekek is megértik 1-2 perc alatt, csak jó példát kell felhozni hozzá. Ez a példa meg a barkóba kitalálós játék. Annak van két változata. Az alap barkóbában csak igen és nem válasz lehetséges. A bővített barkóbában meg már öt válasz van. Nos az utóbbi az ami jobb és hatásosabb. 

 

It's very easy to understand though. Even 14-15-year-old children can understand it in 1-2 minutes, you just have to give a good example. This example is a guessing game. It has two versions. Only yes and no answers are possible in the basic Barkóba. There are already five answers in the extended puzzle. Well, the latter is better and more effective.

 

 

 

 

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.08.12 -1 0 111

Tévedsz és valótlant írsz.

 

Egyes matematikusok tolták túl és amiatt vannak hibák. Erről így írok a netes naplómban:

 

Úgy kezdődött hogy néhány matematikus fejébe vette, hogy a MATEK MINDENEK FELETTI, ....ÜBER, ... meg szárazabb érzés. ... Meg a Matek a tudományok führere, császára és királynője. Meg minden tudományok tudománya és alapja. Logikák logikája és mindent lehet vele helyettesíteni, az általános logikus gondolkodást, a filozófiát és a tudományfilozófiát is. Tehát kitalálták úgy köbö 120-140 évvel ezelőtt főként a tudományfilozófiát helyettesíteni kívánó szándékkal a MATEMATIKAI FORMALIZÁLÁST. Aminek később és főként a számítás és irányítástechnika miatt lett jelentős haszna is persze, de nagy hiba, hogy azt néhányan, ettől eltérő  logikai területeken túltolták. 

Előzmény: Antitézis_szintézis (110)
Antitézis_szintézis Creative Commons License 2023.08.12 -1 1 110

Keresed a menekülő útvonalat? Mert hirtelen átdefiniálod a "matematika" fogalmát, mert bevontad a logikát meg a halmazelméletet és így bizonytalanítod el a fogalmakat, amiről itt hadoválunk. Ismerem módszeredet, hogy utólag úgy definiálod a fogalmakat, hogy előző tévedéseidet is bevonzod, csakhogy valamilyen formában igazad legyen.

Előzmény: Cleaning Cloths (108)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.08.12 -1 0 109

(-1) x (-1) = 1 <>  (-Isten) x (-Isten) = Isten ????  Hahahahahaha :-)

Előzmény: Antitézis_szintézis (107)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.08.12 -1 0 108

A laposföldes gondolkodásmód a tied, tartsd meg magadnak. Egy angol online lexikonból idézek:

 

"A matematikai logika és a halmazelmélet két tantárgya a 19. század vége óta tartozik a matematikához. Ezen időszak előtt a halmazokat nem tekintették matematikai objektumoknak, és a logika, bár matematikai bizonyításokhoz használták, a filozófiához tartozott, és a matematikusok nem vizsgálták kifejezetten. ... Még mindig filozófiai vita folyik arról, hogy a matematika tudomány-e.

 

forrás

Előzmény: Antitézis_szintézis (107)
Antitézis_szintézis Creative Commons License 2023.08.12 -2 0 107

"A matematika önmagában egyértelműen áltudomány, nem tudomány.... "

 

Sokkal rosszabb vagy a laposföldeseknél. Azok ilyen kijelentést soha nem tennének. De hát neked mindegy. Valószínűleg a rombolásért vagy fizetve. Ahogyan vannak egyének, akik az őrült LGBTQ ideológiát (meg a 72 nem létezését) terjesztik, ezzel rombolják a családot, a társadalmakat meg az emberi civilizációt, úgy látszik személyedben megjelentek a matematika rombolói. Ha már a katolikus dogmatikát is (Bergoglio felhasználásával) sikerült lerombolnotok, akkor vajon - gondoljátok magatokban - miért ne sikerülne a matematiát is?

Előzmény: MemetikaTan (106)
MemetikaTan Creative Commons License 2023.08.10 -1 0 106

Te csúsztatsz és hibás példákat hozol fel.

 

A matematika önmagában egyértelműen áltudomány, nem tudomány.... 

 

Ebben a legnagyobb gondolkodók és a legnagyobb matematikusok is egyetértenek. 

 

Más tudományágak empirikus és gyakorlati alátámasztásával tud csak egy része hasznos és eredményes lenni. 

 

Így segédtudomány, ami alkalmas lehet megközelítő modellezésre és esetleges előrejelzésekre is. Önmagában képtelen lenne bármelyik hasonló dologra. A mérnököknek ismerni kell a mechanikát, a vas, a vasbeton, a fa szilárdsági mutatóit és jellemzőit és az alapján modelleznek.

 

Hozzáteszem, a mérnökök és a technikus építők tudnak matematika nélkül is hidakat építeni ... sok éves előző tapasztalat és megfigyelések és kísérleteik alapján.   

 

Ja és sokszor a matek és a modellezés sem ér semmit sem, ha valami fontos szempont nem lett számításba véve. 

 

Lásd a szél frekvenciáját átvevő híres hídat, amivel nem számoltak és hát le is szakadt.

 

 

 

 

Előzmény: Antitézis_szintézis (105)
Antitézis_szintézis Creative Commons License 2023.08.10 0 0 105

Válaszod csúsztatás. Én nem azt mondtam, hogy a hidat a matematikus építi (és nem a mérnök), hanem azt mondtam, hogy a hidat az EGYETLEN MATEMATIKA építi! Ember, az építő, a mérnök csak ezt az egyetlen matematikát alkalmazza.

Előzmény: MemetikaTan (104)
MemetikaTan Creative Commons License 2023.08.09 -1 0 104

Tiltakozhatsz, de a valóságot és a tényeket tagadni ... nos laposföldes effektus.

 

A hidakat nem a matematikusok építik és tervezik. 

 

Azt valódi alkalmazott tudományi szakemberek teszik.

 

Mérnökök.

 

 

 

Előzmény: Antitézis_szintézis (103)
Antitézis_szintézis Creative Commons License 2023.08.09 0 0 103

"Igazából nem egy matematika van, ahogyan "Vallás" sem csak egy van, hanem matematikák és vallások. Amelyek elveikben és szabályaikban ellenkeznek egymással."

 

TILTAKOZOK! Milyen matematikák? Az Euklidesz-i térben érvényes Pitagorasz tétele. Ez abszolút igazság. Mondjál olyan "matematikát", ahol ez nem igaz. Igaz, ki lehetne találni valami marhaságot, de a valóság nem igazolná vissza és összeomlanának a hidak meg az épületek. No persze ha nem hiszünk a valóságban, akkor az álomvilágban minden lehetséges.

Előzmény: Cleaning Cloths (100)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.08.09 -1 0 102

 ~23 ezer taglétszámú

Előzmény: Cleaning Cloths (101)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.08.09 -1 0 101

Ezt a témakört éppen most felvetem egy ~23 taglétszámú matematikával foglalkozó nyílt csoportban is. 

 

 

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.01 -1 0 100

Egy írás, ami ide is kapcsolódik:

 

 

Az angol, aki kinyírta a matematikát: Bertrand Russell - Raketa.hu

 

Kommnetem a témában:

 

 

"A matematikai logika és a halmazelmélet két tantárgya a 19. század vége óta tartozik a matematikához. Ezen időszak előtt a halmazokat nem tekintették matematikai objektumoknak, és a logika, bár matematikai bizonyításokhoz használták, a filozófiához tartozott, és a matematikusok nem vizsgálták kifejezetten. ... Még mindig filozofiai vita folyik arról, hogy a matematika tudomány-e."

 

Igazából nem egy matematika van, ahogyan "Vallás" sem csak egy van, hanem matematikák és vallások. Amelyek elveikben és szabályaikban ellenkeznek egymással.

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.05.05 0 0 99

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.05.03 -1 0 98

Legyen itt kezdő ráébresztő tanpéldának 

 

egy álhír: Gödel nemteljességi tételei érvényesek

 

- feladat: Igaz, vagy hamis az állítás?

 

Továbbá ez egy bizonyíthatatlan igaz állítás,

vagy bizonyított is? 

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.05.03 -1 0 97

GB: Gödel's first incompleteness theorem is just a trick, a trick, which mainly uses the false dilemma. A false dilemma is a fallacy in reasoning that sets up an argument as if there are only two alternatives, when in fact there are multiple, unconsidered choices. If there is such a flaw in the argument, it is called and considered invalid in logic and science.
H: Gödel első nemteljességi tétele csak egy trükkös átverés, becsapás, ami főként a hamis dilemmát használja. A hamis dilemma egy olyan érvelési hiba, amely úgy állítja be a vitát, mintha csak két alternatíva létezne, mikor valójában több, nem mérlegelt választási lehetőség is van. Ha az érvelésben ilyen hiba van, akkor a logikában és a tudományban érvénytelennek mondják és annak is számít.

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.05.02 -1 0 96

Az önellentmondás ugye másként nevezve meg paradoxon. Lehet-e paradoxonokkal, bizonyítani a paradoxonokat? Nos Kurt Gödel megtette, vagy csak az emberi elme "zombisága" miatt zombitárbort hozott létre? Kiemelkedő tudós, vagy a képleteibe is az az elmebetegség húzódott bele már, amibe bele is halt?

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.04.29 -1 0 95

Itt is felvetettem Gödel tételeinek áltudományos voltát.

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.04.24 -2 0 94

Tesztelés: Ja örömmel veszem az érdemi kritikákat ezen Gödel nemteljességei tételeinek, az általános tudományban és logikában való érvénytelenségének felismerését és kimutatását illetően, ha esetleg a lényegi kérdést illetően pontatlan lettem volna vagy tévednék valamiben. Persze, csak az ha betartja a vitakultúra, a helyes érvelés és tudományos módszertan szabályrendszerét. Apróbb hibák nem érdekesek, mert mint jeleztem, ilyet direkt hagytam benne néhányat. 

 

 

Bővítésekkel és apróbb  folyamatos javítgatásokkal és pontosításokkal ellátott P-Dox Semmiben Sem Hívők vallás időszámítása (+40 ezer év a mostani még hivatalos Eu-hoz ) szerinti 42 023. március 14.-i változat. Később is tettem benne még néhány apróbb változtatást, betoldást, de a dátumot memetikai okokból már nem módosítom. 

 

Most pedig a gerléket etetem:

 

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.04.18 -2 0 93

My introduction would lead to this: is mathematician Kurt Gödel's (1906-1978) first incompleteness theorem valid, or is it just a reasoning error based mainly on a false dilemma? Is it permissible to make reasoning errors in mathematical derivations and theorems? Are there really only two choices? Or is there more? Shouldn't this be reclassified as paradox examples? As David Hilbert (1862-1943), one of the most famous mathematicians, the Grand hotel proposal is also classified there. Is this mathematics at all, or is it just a very stupid and, moreover, flawed philosophizing? Do Gödel's various theorems contradict each other?

Előzmény: MemetikaTan (92)
MemetikaTan Creative Commons License 2023.04.18 -2 0 92

Beraktam a témát egy ilyen felvezetéssel egy ~21 ezer fős facebook matematrikai csoportba is.

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.04.16 -2 0 91

"A matematikai logika és a halmazelmélet két tantárgya a 19. század vége óta tartozik a matematikához. Ezen időszak előtt a halmazokat nem tekintették matematikai objektumoknak, és a logika, bár matematikai bizonyításokhoz használták, a filozófiához tartozott, és a matematikusok nem vizsgálták kifejezetten."  forrás

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.04.16 -2 0 90

Ezt a gondolatot is betoldottam még ma, de a dátumot már nem írogatom át:

 

marad ez és memetikai okok miatt:

 

Bővítésekkel és apróbb  folyamatos javítgatásokkal és pontosításokkal ellátott P-Dox Semmiben Sem Hívők vallás időszámítása (+40 ezer év a mostani még hivatalos Eu-hoz ) szerinti 42 023. március 14.-i változat. 

Előzmény: Cleaning Cloths (89)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.04.15 -2 0 89

A matematikai levezetésekben, tétel alkotásokban szabad érvelési hibákat elkövetni? 

 

Is it permissible to make reasoning errors in mathematical derivations and theorems?

 

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.04.15 -1 0 88

Most éppen ezt a videót nézem Douglas Hofstadterrel

 

Limits of Logic: The Gödel Legacy - YouTube

ErkölcsTan Creative Commons License 2023.04.13 -1 0 87

"1954-ben Gödel állandó munkatárs lett a princetoni Institute for Advanced Studyban, és ott kollégája volt Einsteinnek. Ők ketten gyakran sétáltak együtt az Intézetbe és haza, és Einstein a legbuzgóbban "filozófiáról, fizikáról és politikáról" beszélt Gödellel e séták során. Ezt maga Einstein mondta Ernst Straussnak és Carl Seelignek, aki Einstein életrajzírója volt.7 Seelig azt is állította, hogy Gödelnek nagyon negatív nézetei voltak Einstein végső céljairól. Ez mind nagyon sokatmondó.

 

Szemmel láthatóan azok a beszélgetések nem tartalmazták Gödel tételét és a fizika kapcsolatát. Mindenesetre Gödel tételét Einstein nem tárgyalja egyik jól ismert könyvében sem, mely a fizika és filozófia kapcsolatát tárgyalja ..."

 

Fizikai Szemle 2004/10

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!