Keresés

Részletes keresés

Ba_G Creative Commons License 2018.02.04 0 1 7667

Arrrgh! Miért van az, hogy némely rollfilm szinte nem fér el a pöcköktől,míg másik meg alig 6 mm, szinte beesik a keretbe. :( 
Ennek a Kodak Brownie-nek a képkapuja sem lehet valami precíziós, olyan képet még nem találtam, aminek derékszögű oldalai lennének. :)

 

Ebben a hisztogram-húzgálásban még még nem biztos, hogy profi vagyok, mert néha olyan homogén szürke szarokat sikerül szkennelni, hogy egy munkásőr ezred ehhez képest gay parádé, de valszeg ott lehet a megoldás kulcsa, hogy ha a negatívon meszes az ég, akkor nem a feketétől a fehérig kell kifeszíteni a görbét. Vagy valami ilyesmi. Lehet, hogy mégis auto expón kéne hagynom...? Ezek mind ff negítívok, bár mutatóba van 4 kocka színes is, azok legalább érdekesen foltosak, kb mint a zsiráf.

HUN-12214 Creative Commons License 2018.01.30 0 0 7666

A 16 bit szürkeárnyalatos jó választás, de ha még valaha szerkeszteni szeretnéd a képeket egy külső programmal, akkor érdemes a 16 bitet megőrző formátumban (16 bit tif) elmenteni, az sokkal jobban bírja az utómunkát. A jpg ebből a szempontból nagyon kényes.

 

(korábban elírtam a szoftver nevét: természetesen a SilverFast-ra gondoltam)

 

 

Előzmény: Ba_G (7664)
Ba_G Creative Commons License 2018.01.29 0 0 7665

dalt = dslr :) (mobil, prediktív)

Előzmény: Ba_G (7664)
Ba_G Creative Commons License 2018.01.29 0 0 7664

Köszönöm a kimerítő választ! Igen, a dalt egyszerűbbnek tűnik, de ha már megvan a szkenner, közgyűrűm és/vagy igazi makró obim meg nincsen...:) :/ Ezek javarészt ff rollfilmek, így az ICE nem dolgozik. 16 bites szürkeárnyalatosnak szkennelem, mivel nem túl élesek amúgy sem, max 3200 dpi-vel és érzésem szerint elég 92%-os jpg-ben. Javarészt egy Eastman Kodak Brownie 2. boxgéppel készülhettek: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Brownie_(camera)

Előzmény: HUN-12214 (7662)
képfaragó Creative Commons License 2018.01.29 0 0 7663

Én mindenképpen utómunkáznám a szkennelt anyagot. Azonban cél, hogy már a szkennerből is minél inkább rendben levő anyag jöjjön ki. Konkrétumokban kevésbé segíthetek, mert én csak egy nikon filmszkennert használtam.

Előzmény: Ba_G (7661)
HUN-12214 Creative Commons License 2018.01.29 0 2 7662

A szkennelést (ami régen egy szakma volt) nyilván nem lehet egy-két posztból megtanulni, de pár általánosság. 

 

Mire kell a szkenner? Ha tömegtermelésre (ezres diagyűjtemény digitalizása) arra nem alkalmas a síkszkenner, arra adagolós filmszkenner való.

 

Ha egy-egy képből kellene jó eredményt kihozni:

(úgy gondolom egyébként, hogy ebben viszont egy jó minőségű dslr+makróobi (közgyűrű) hamarabb hoz jó eredményt, mint egy síkszkenner, de ugye a szkennelés a téma)

 

Az előkészítése nagyon sok múlik

- pormentes környezet, párás levegő (szálló por és statikus feltöltődés ellen)

- gondos filmtisztítás, lefújkodás, finom ecset általában elég

- fókuszsík ellenőrzése (az Epsonok nem állítják a fókuszt), a vonalzó jó módszer lehet, nagy felbontásban, élesítés nélkül,

- az emulziós oldal általában lefelé és a pontos fókuszba (az Epson gépkönyv gyárilag ezt felfelé írja elő a filmtartó használatánál, őszintén nem tudom, miért)

- ha lehet, érdemes a nem szkennelendő környezetet kimaszkolni (ezt a filmtartó megteszi) ill csak az érdemi képet szkennelni, a teljes filmkocka behúzása perforációval, síkfilm kódkivágásokkal cool, de nem könnyíti a munkát.

- "wet scanning" kicsit jobb minőség, de nagyon sokkal nagyobb macera (google segít, hogy mi az)

- legfontosabb, hogy a film síkban feküdjön, ezt a gyári filmtartó görbült film esetén nem biztosítja, ilyenkor lehet üveglappal (esetleg optikai minőségű) kísérletezni (ld. pl. wet scanning)

 

A folyamat:

2 iskola van: aki szkenneren állítja be a képet és aki photoshopban. (Hasonlóan a miben fotózzunk, jpg-ben vagy raw-ban kérdéshez.) Az első a régebbi módszer, amikor szűkösebbek voltak a hardvererőforrások, akkor a szkenneres egyből a megfelelően méretezett, beállított és színbontott képet készítette el. A második esetben a szkenerrel egy legnagyobb felbontású, módosítatlan, élesítetlen, legtöbb bites, "raw" képet készítünk, amit utána képszerkesztő progival állítunk be. Hozzáértő kézben kb ugyanaz a végeredmény. Én a 2. módszert szeretem, az elsőnél ha valami nem tetszik a beolvasás után, akkor újra kell húzni a képet.

 

A szkenneren csak azokat a hardveres dolgokat állítanám, amit utána már photoshopban nem lehet: felbontás, digitális ICE, multipass scanning. A max. értelmes optikai felbontáson szkennelek, ez az Epsonok esetében kb 2-2,5ezer DPI, hiába van rá más írva. 3000-3200 DPI fölé szerintem ezeken nem érdemes menni. ICE-t nem igazán használtam, de a hardveres (IR lámpás) ICE-t (por- és karceltávolítás) szeretni szokták, én inkább a tiszta filmben hiszek. A multipass scanning - többszörös beolvasás (nem minden szoftver tudja) javítja a dinamikát, a sötét részek beolvasását, de általában legalább ennyire rontja az élességet.

 

A kép beállítása gyakorlatilag ugyanaz  a szkenner programjával mint PS-pal. Diát a legkönnyebb szkennelni, a negatívok trükösebbek.

Alapvetően a hisztogram 2 végpontját kihúzva beállítjuk a világos és sötét részek szintjét, a középső csúszkával esetleg a kép tónusát ízlés szerint. Ha ez nem elég, akkor a "görbe eszköz" használatával lehet a kép kontrasztját ill tónusát szabályozni. Negatívon biztos, hogy növelni kell a kontrasztot: a görbe elejét (sötét) lefelé, végét (világos) felfelé húzni, a közepét ízlés szerint.  Színhelyesség beállítása pipettával semleges szürke területere kattintva vagy a 3 alapszín hisztogramjának az egyformára kihúzásával. Alapélesítés, porszemek retusálása. Ennyi :-)

 

A színhelyes beállítást nagyban segíti, ha van kalibrált színprofil, de legalább egy internetes általános  profilt érdemes letölteni és vagy a szkenneren vagy a PS képfeldolgozás elején alkalmazni.

 

Negatívot, főleg színest nehéz szkennelni, nincs általános profil, tekercsről tekercsre máshogy kell állítani.Lehet próbálkozni a szkennerhez adott profilokkal, de ez ritkán tökéletes. Elég jó a Color Perfect PS plugin (fizetős), de ezek mind általános profilok. Alapvetően invertálni kell a képet és kiindulásnak vagy a film alapjára (eredetileg sárga, invertálva kék rész) kell WB-t állítani, vagy a 3 szín hisztogramját külön-külön egyformára kihúzni. Negatívnál meglepően agresszíven kell a hisztogramot és a görbén a kontrasztot állítani, nem kell megijedni, ha a beszkennelt kép lapos.

 

Elnézést, kicsit hosszú lett, ráadásul nem is írok elég konkrétumot. Van ugyan egy régi Epsonom, de nemigen használom, a konkrét menüpontokra nem nagyon emlékszem. Egy biztos, az Epson program (régen) nem volt túl jó, sokkal jobb volt a hozzáadott ingyenes, lebutított Silverscan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Ba_G (7658)
Ba_G Creative Commons License 2018.01.29 0 0 7661

Kösz, elolvastam, alapos, összeszedett írás. De ettől még nem tudom, a gyakorlatban hogyan kell (érdemes) ezzel bánni, már ha nem hagyja az ember automatán az egészet. Ha jól gondolom, az így-úgy rosszul exponált negatívokon a skála két végét behúzni az egyáltalán megjelenő tónusokig (valamiért ilyenek a negatívok, hisztogram szerint nincs kiégve és bebukva, pedig...), a szürkét hová? Aztán a kimeneti értékeket? Ahogy nézem, a fentiek szerint elég kontrasztszegény (lapos) képek születnek, de valszeg nem lesz kiégve me bebukva, talán így még lehet segíteni rajta utómunkával. Nem jól gondolom?

Előzmény: Ba_G (7658)
-Minarik- Creative Commons License 2018.01.29 0 0 7660

A scanneren nincs "zold gomb", ami megoldja a feladatot helyetted. Nincs "jo beallitas".

Minden kep mast kivan. Ez egy nagyon szep es magasztos munka, ami egyben egy hatalmas szoporoller is tud lenni. Ezt sajnos neked kell tekerni. 

A hasznalatahoz meg ott a leiras az Epson oldalan. 

Előzmény: Sveppir (7656)
képfaragó Creative Commons License 2018.01.29 0 0 7659

,,A hisztogramon mit állít, hova és minek?"

 

A hisztogram meghatározását, értelmezését érdemes megtanulni, a hisztogramot  a digitális fényképezés közben is ajánlott figyelni és használni.

A hisztogram segít a kép technikai jóságának megítélésében. (sajnos az esztétikai megítélésben nem segít! :) )

Szóval a hisztogram ismerete kell a digitális fotózáshoz, a szkenneléshez és a képfeldolgozáshoz is.

Ha végzel képfeldolgozást, megfigyeled, kitapasztalod a különböző képekhez tartozó hisztogram lefutását, akkor rájössz, hogy már fotózáskor, illetve a szkenneléskor törekedni kell rá, hogy a hisztogram alapból jó legyen

Az oldalamon van fent egy írásom erről:

www.fenykepes.hu  / fotósoknak - fotótanfolyam - expozíció, hisztogram

Előzmény: Ba_G (7658)
Ba_G Creative Commons License 2018.01.28 0 0 7658

Csatlakoznék! :) Használtan vettem egy Epson V700-ast, most barátkozunk. Néhány praktikus Yt videót megnéztem, de az elmélet sem megalapozott. :/ Ennek a felső része csak levilágító, vagy a filmszkenner egység ott van a fedélben? Mert ahogy látom, itt emulzióval felfelé teszi be a szemlátomást avatottt kölyök a filmet: 
https://www.youtube.com/watch?v=l9IJCr982ic

A hisztogramon mit állít, hova és minek? :) 
Elkezdtem szkennelni kazettában tárolt rollfilmeket, mit mondjak, törelemjáték beleóvatoskodni a keretbe. Szerencsére a nagyobb mennyiség kockánként vágott, viszonylag sík. Azt nem egészen értem, a vonalzós élességtesztet hogyan gondoltátok. Támadt egy ötletem, feltámasztottam egy kopottas, de vékony háromszögvonalzót egy félhengert formázó kisfilm kockára, azzal pont "üvegtől üvegig" ferdén áthidalta a szkennerüveg és a fedél üvege közti 8-10 mm távolságot. Ez az eredmény: 
https://photos.app.goo.gl/Cmf44m7XeQOcewIG2
Ezen nem látok jelentős különbséget a két vége között. 

Előzmény: Sveppir (7656)
HUN-12214 Creative Commons License 2018.01.24 0 0 7657

Elég általános kérdés :-) Konkrét problémában könnyebb lenne segíteni.

 

Van valamekkora gyakorlatod filmszkennelésben?

Előzmény: Sveppir (7656)
Sveppir Creative Commons License 2018.01.18 0 0 7656

Sziasztok!

Kaptam kölcsönbe egy  Epson v550-es scanner-t. Mivel én használom először, ezért nem kaptam jó tanácsokat:)

Tudna vki segíteni, hogy milyen beállítások hozzák a legjobb eredményt?

Kisfilmes diát és negatívokat szeretnék szkennelni.

Köszönöm

Levente.hu Creative Commons License 2017.12.20 0 1 7655

Ha valakit érdekel, január 8-ig akciósak a Silverfast programok. Mondjuk így se olcsó, de ha valaki egy ideje szemez vele, akkor egy lehetőség.

dorog.zultan Creative Commons License 2017.12.12 0 0 7654

Igen, köszi, ez már megtörtént azért is tudtam képrészletet csatolni róla

Előzmény: Rőth Sándor (7652)
dorog.zultan Creative Commons License 2017.12.12 0 0 7653

Szia!

 

Reménykedtem, hogy van valami köznapi dolog is,mert csak 6-7 kockáról van szó. 

 

:)

 

Az öngyújtóbenzinnel megtisztogatom.

Köszönöm segítségedet!

Előzmény: HUN-12214 (7651)
Rőth Sándor Creative Commons License 2017.12.11 0 0 7652

Kiserletezes elott be kell huzni piszkosan, biztos, ami fix alapon. 

Előzmény: HUN-12214 (7651)
HUN-12214 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 7651

Véletlenül, nosztalgiából benéztem és látom , hogy nem túl nagy a pörgés :-)

 Talán ez segít:

 

PEC-12 a legjobb

SDS Filmcleaner is jó.

 

jó és itthon is lehet kapni:

Zippo öngyújtó benzin

 

nem biztos, hogy oldja:

izopropil alkohol (vegyszerbolt)

 

Van a Tetenal-nak is filmtisztítója, azt is lehetett Mo-n kapni, azt nem ismerem.

 

Ezek egyike sem bántja a filmet, de előtte nyilván érdemes próbát tenni egy értéktelen filmrészen. Karcmentes, szöszmentes, nem színes, nem oldódó kendőre önteni (pl PEC-Pad), azzal óvatosan áttörölni, többször, váltott kendővel. Előtte port lefújni vagy lesöprögetni ecsettel.

Előzmény: dorog.zultan (7649)
dorog.zultan Creative Commons License 2017.12.10 0 0 7650

cellux

Előzmény: dorog.zultan (7649)
dorog.zultan Creative Commons License 2017.12.10 0 0 7649

Sziasztok!

 

Lehetséges hogy elég OFF topic itt, de nem találtam olyan "élő" helyet ahol megkérdezhetném.

 

Szóval, van néhány erősen szennyezett pozitív filmkockám amit szeretnék megtisztítani.

A szennyeződést kb 50 évvel ezelőtt cellux okozta a film széleinél.

Mivel tudnál eltávolítani a ragasztó maradékát anélkül, hogy kárt tennék a filmben/képben.

 

Köszönöm!

 

 

acc600 Creative Commons License 2017.11.30 0 0 7648

Lenne valakinek eladó EPSON PERFECTION 2400 PHOTO szkennere?

Ha igen kérem keressen meg magánban!

TeeCee :o) Creative Commons License 2017.11.14 0 0 7647

Máris akciózod? :)

Pedig az egy egész jó darab, nekem a 7500iAi van :D

Előzmény: francisgod (7645)
BUSZNYI Creative Commons License 2017.11.14 0 1 7646

Keresek!

Ha valakinek lenne gazdaságosan nem javítható (vagy a tulaj már nem akarja megcsináltatni) Nikon 9000 szkennere engem érdekelne.

Köszönöm.

 

 

francisgod Creative Commons License 2017.11.13 0 1 7645

Akció!!!! :)

65.000 Ft

Előzmény: francisgod (7644)
francisgod Creative Commons License 2017.11.06 0 0 7644

Ár: 78000Ft

Előzmény: francisgod (7643)
francisgod Creative Commons License 2017.11.06 0 1 7643

Sziasztok!

Eladó Plustek 8200i SE kisfilm és dia szkenner (2017 januárban vásárolt), keveset használt, összes tartozékával, dobozában, eredeti silverfast szoftverrel, számlával, 2018 januárig garanciával.

 

 

naivkezdo Creative Commons License 2017.10.01 0 0 7642

Aki esetleg nem kovetne a lenti linket, amit Peti irt, erdemes, alakul a scanner.

Előzmény: naivkezdo (7595)
tájfotós Creative Commons License 2017.08.11 0 0 7641

A probléma megoldódott. A gyártó cég elküldte a szükséges  szoftvereket. Ha valakinek segítség kell régi diák digitalizálásában, hívjon.

Előzmény: tájfotós (7640)
tájfotós Creative Commons License 2017.08.09 0 0 7640

Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni. REFLECTA X2-SCAN  diascannerhez keresek telepítő-CD-t, vagy ha valakinek a gépén már megvan a szükséges treiber , megcsörgetne és visszahívom. Sajnos nekem elveszett a telepítő-CD, és a laptopra csatlakoztatva nem ismeri fel . WIN7 64 bit-es. Próbáltam a netről letölteni, de nem jártam sikerrel.

Minden segítséget, ötletet megköszönök. T :0hat2021hathat022

the circle is not round Creative Commons License 2017.08.03 0 0 7639

Eladó keveset használt, megkímélt CANOSCAN 8600f síkágyas, diascanner.

25e-ért elihető eredeti dobozában, papírjaival. Szinte új állapotban.

https://edigital.hu/szkenner/canon-8600f-szkenner-p13430

érdeklődni: +36702651039

Rőth Sándor Creative Commons License 2017.08.01 0 0 7638

Akkor latnam ertelmet az IT8-as kalibracionak, ha pontosan azt szeretnem beszkennelni, ami a filmen van. Mivel szornak a hivasok, nem azt szeretnem. A szines nega, vagy a dia csak kiindulasnak jo.
Ha maga a kalibracios abra felkerulne a filmre ugy lenne benne valami racio. Probaltam feleexponalni a Color Checker Passport abrajat, abbol DNG fajlt letrehozni, de nem fogadta el a CCP, nem tudtam vele profilt kesziteni az adott filmre, hivasra.
Szemre dolgozom, az esetek nagy reszeben a magam (es tobbek) szamara altalaban jol. Ha nagyon preciz akarok lenni, beexponalok egy kockara egy regi Kodak szintablat, amin a CMY alapharmast belovom, ez lesz a kiindulas, amit kockankent lehet finomitani, ha kell. 

 

Előzmény: Levente.hu (7637)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!