Keresés

Részletes keresés

atherton_ Creative Commons License 2023.11.24 0 1 299

az hogy állandóan hülyékkel vagy körülvéve, egy olyan ténymegállapítás, ami meglehetősen lenéző, lesajnáló.

 

tudom én hogy sok hülye van, de azok mind nagyon konkrét módon hülyék :) , és ettől még nem általánosítanék és nem mondanám hogy az átlag iq-s emberek hülyék. könnyen lehet hogy csak baromi béna tanáruk volt, vagy mivel a hétköznapokban ez nem megtapasztalható közvetlenül úgy, mint pl. időzónák ha felülnek a repcsire. de ha fénysebességet közelítve lehetne utazgatni, biztos könnyebben megértenék.

 

minél okosabb valaki, szerintem annál inkább azt érzi, milyen keveset is tud még és hogy a 200-as iq-val se fog feltétlenül jobban boldogulni vagy többet és teljesebb élet élni, mint más kevesebbel. viszont minél hülyébb valaki, annál okosabbnak hiheti magát.

Előzmény: Elminster Aumar (297)
máshol_máskor Creative Commons License 2023.11.24 0 0 298

Nem az én elméletem te bolond, hanem ez az intelligencia definíciója:

"INTELLIGENCIA 

  • 1. Az a tulajdonság, hogy valaki intelligens (1, ritk. 3); fejlett értelmi, megértő ítélőképesség.

Ebből látható, hogy léteznie kell egy alanynak, tudatnak, aki értelemmel rendelkezik. 
Az AI éppen ezért csak szimulálja szoftveresen az intelligens viselkedést, de nem képes megvalósítani, mert híjján van a megértésnek. 

 

 




Előzmény: Elminster Aumar (296)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.11.24 0 1 297

"mindenesetre a mások értelmi lefitymálását nem gondolom a magas intelligencia megnyilvánulásának,"

 

Fitymálta a rosseb. Ténymegállapítás volt.

És annak a jelenségnek az oka, hogy ami nekem például első pillanatra átlátott és megértett összefüggés, azt szinte hiába magyarázom egy átlagos embernek, mivel neki ugyanazt belátnia, hogy helyes, kemény és hosszadalmas szellemi erőfeszítés. És néha teljesen sikertelen. Azért sikertelen, mert az adott átlagos képességű ember nem képes logikusan belátni és megérteni az adott dolgot. Például oka van annak, hogy egyesek kenik-vágják a specrelt első hallásra, másoknak meg az ikerparadoxon se megy a fejébe évtizedek alatt, hiszen "hogyan járhatna lassabban az űrhajós órája, mivel akkor az űrhajósnak is be kellene lassulnia!"

Előzmény: atherton_ (294)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.11.24 0 0 296

"az intelligencia alapja a megértés, aminek feltétele a tudat."

 

Ne kezd itt is a saját különbejáratú kitaláció tudat-baromságodat.

Sajnos nem értesz se az idegélettanhoz, se a kognitív filozófiához, ezért neked egy személyes téveszméd van erről a tárgykörről. (Még a tudat mibenlétét is kevered-kutyulod, ahogy az a korábbi vitákban jól lejött.)

Előzmény: máshol_máskor (293)
atherton_ Creative Commons License 2023.11.24 0 0 295

Az a probléma, hogy az evolúció még az embernél sem "gyúrt rá" az intelligenciára. Megelégedett annyival, hogy a populáció nagytöbbsége képes legyen megtanulni záros időn belül bármely gyakorlati műveletet, ami a mindennapi túléléshez fontos. 

 

a sok millió fajból eddig 1-ről tudunk, hogy az evolúció ezt az utat választotta, de nem kizárt hogy ez is zsákutca lesz, legalábbis ahogy kinéznek a dolgok,.. számos csodás innovációnknak hála.

Előzmény: Elminster Aumar (282)
atherton_ Creative Commons License 2023.11.24 0 1 294

Van mire.

Kettő eltérő IQ-tesztben is 140 feletti érték jött ki. Nézd el nekem, ha úgy érzem, hogy állandóan hülyékkel vagyok körülvéve.
Mert valóban.

 

bár a 'feletti' egy tág kategória, de hogy az alsó korlátot megadtad, nem számítottam többre.. :) mindenesetre a mások értelmi lefitymálását nem gondolom a magas intelligencia megnyilvánulásának, és egy ideje már azt érzem hogy az ilyen iq teszt pontok úgy viszonyulnak az intelligenciához, mint a péniszméret a potenciához. és az is lehet mindenki olyan társaságot érdemel, amilyet választ magának. amúgy meg nem tudom te mennyi innovációval járultál hozzá a civilizációnkhoz, de azt se gondolom, hogy akár az utcák vagy wc-k tisztán tartása, illetve az ilyen tevékenységet végzők lebecsülendők, képzeld hogyan festene a civilizációnk nélkülük.. :)

Előzmény: Elminster Aumar (287)
máshol_máskor Creative Commons License 2023.11.24 0 0 293

Nyilván ezért rúgták ki, mert szembemegy a befektetőkkel. 
A befektetőknek a minél több bevétel az érdekük és a hype fenntartása.
Az "AI"-t viszont már csak a hype hajtja előre, sokkal butább mint tavaly volt, már a régebben sikeres feladatokba is belebukik. 
Altman meg a kijelentéseivel nyilvánvalóvá teszi, hogy ez nem egy valódi mesterséges intelligencia. 

Ennek egyszerű oka van, hogy ez valójában azért nem lehet mesterséges intelligencia, mert az intelligencia alapja a megértés, aminek feltétele a tudat. 
Amit ma AI-nak próbálnak eladni az nem valósít meg semmiféle intelligenciát tudatos megértés híjján, csupán szoftveres intelligencia szimulátor ami bizonyos kontextusban képes sikerrel szimulálni az intelligens válaszokat. 
De soha nem lesz ebből előrelépés a valódi mesterséges intelligenciához, mert ahhoz előbb mesterséges tudat kellene. 

Előzmény: Elminster Aumar (277)
XtraP Creative Commons License 2023.11.24 0 0 292

"A világnak több szerény zsenire volna szüksége. Olyan kevesen maradtunk ..."

Előzmény: Törölt nick (291)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.24 0 0 291

Sajnáljalak, vagy irigyeljelek? Nekem is van pár ismerősöm, aki mellett elment a világ. Valaha okos emberek lehettek.

Előzmény: Elminster Aumar (287)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.24 0 0 290

Ha valakinek üldözési máiája van, az még nem garancia arra, hogy nem üldözik. :o)

Előzmény: XtraP (289)
XtraP Creative Commons License 2023.11.24 0 1 289

Nézd el nekem, ha úgy érzem, hogy állandóan hülyékkel vagyok körülvéve.

Mert valóban.

Ó, vannak itt nem kevesen ugyanezzel a problémával. Egy élmény mindahány.

Előzmény: Elminster Aumar (287)
pk1 Creative Commons License 2023.11.24 0 0 288

Hallottátok! Aumarhoz csak "Vigyázz! Kemény dió! (halálfej)" jelzésű feladatokkal közeledjetek.  :o)

Elminster Aumar Creative Commons License 2023.11.23 0 2 287

"ez így ebben a formában butaság..


az ilyen generatív mi-k szerintem csak intelligencia imitációk,"

 

Érdekes, hogy ugyanazt írod, amit én, de az enyémet "butaságnak" tekinted.

 

 

"egyébként meg elég önhitt a megnyilvánulásod, mert implicite magad nyilván az iq-elithez sorolva leszólod az emberek nagytöbbségét"

 

Van mire.

Kettő eltérő IQ-tesztben is 140 feletti érték jött ki. Nézd el nekem, ha úgy érzem, hogy állandóan hülyékkel vagyok körülvéve.

Mert valóban.

Előzmény: atherton_ (286)
atherton_ Creative Commons License 2023.11.23 0 1 286

ez így ebben a formában butaság.. pl chat gpt lexikálisan több mindent tud mint az átlagember, ugyanakkor a hétköznapi társalgásban, tevékenységben hülyébb.. és sokszor triviális dolgokat sem tudja hibátlanul (pl. sorba rendezni dolgokat), elég bizarr világ lenne, ha az átlagemberek fejebe behelyettesítenéd a chat gpt működését.

az ilyen generatív mi-k szerintem csak intelligencia imitációk, amik a felhalmozott létező tudásbázisból tükröznek vissza relevánsnak vélt dolgokat, de pluszt nem ad hozzá szemben a természetes intelligenciával (még akkor is ha speciális dolgokban képes erre, lásd mátrixszorzás).

( egyébként meg elég önhitt a megnyilvánulásod, mert implicite magad nyilván az iq-elithez sorolva leszólod az emberek nagytöbbségét )

Előzmény: Elminster Aumar (282)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.23 -3 0 285

Haranggörbe a haranggörbében? Tapasztalataim szerint még a diplomások többsége is csak magasan képzett betanított munkás. Nincs is ezzel probléma, ameddig a bohóc nem téved le a számára kijelölt porondról. Habár a természeti jelenségek között vannak hasonlóan leírhatók. A kontár számára csak a saját szakmája nehéz. Az összes többihez eleve születésétől fogva ért, csak ez nem szokott bejönni.

Előzmény: Elminster Aumar (282)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.11.22 0 0 284

aaa

Előzmény: Elminster Aumar (283)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.11.22 0 4 283

"De ha a tökeiket satuba szorítanák se volnának képesek maguk új ötleteket kitalálni."

 

Ezen a fórumon is vitézkedik néhány sötét zseni, aki azt hiszi, hogy hűdemilyen elmés és minden ötlete világraszóló újdonság, pedig egy fenét.

 

 

Előzmény: Elminster Aumar (282)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.11.22 0 2 282

Az a probléma, hogy az evolúció még az embernél sem "gyúrt rá" az intelligenciára. Megelégedett annyival, hogy a populáció nagytöbbsége képes legyen megtanulni záros időn belül bármely gyakorlati műveletet, ami a mindennapi túléléshez fontos. Tehát az evolúció az ember esetében is megállt az elme fejlesztésével annál a szintnél, ahol a populáció többsége képes egy pattintott szakóca vagy egy nyersbőr bakancs elkészítésének elsajátítására, és ahol verbális kurkászással egymás kis lelkét az emberek tudják ápolni.

Hogy az emberiség ennek ellenére előrehaladt, az annak tudható be, hogy a mentális képességek is egy haranggörbe szerinti megoszlásúak: az evolúció műveletek megtanulására és elvégzésére alkalmas "automatákat" készített, de az egyedek 3-5%-a véletlenül elmésebbre sikeredik (másik 3-5%-a pedig topábbra). És a véletlenül született elmésebbek képesek új módszereket kitalálni, amit aztán a nagytöbbség "szellemi automata" meg tud tanulni használni. De ha a tökeiket satuba szorítanák se volnának képesek maguk új ötleteket kitalálni.

 

Jelen állás szerint az ajnározott csetrobotod ezt a "szellemi automata" szintet ugorja meg.

Előzmény: Bölcs Árnyék (281)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.11.22 -1 0 281

A közösségi 100 IQ átlag = egyéni 90 IQ + egyéni 110 IQ !

Előzmény: Elminster Aumar (280)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.11.22 -1 1 280

Hogy érthető legyek: az átlagember szintjét elérte a neurális hálózatokra alapuló MI "automata". De csak azért, mert az átlagember is "automata". Valahol IQ 120-130 környékén kezdődik az emberi elme csodája.

Előzmény: Elminster Aumar (279)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.11.22 -1 1 279

De csak azért, mert úgy 90-110 IQ környékén az emberek olyan "szellemi" munkát végeznek, amit egy jobban feltanított neurális hálózat is el tud végezni.

De 110 felett...

Ahhoz még az MI-nek fel kell szívnia magát.

Előzmény: pk1 (278)
pk1 Creative Commons License 2023.11.22 0 1 278

Ettől még bizonyos munkaköröket átvehetnek az embertől.

Előzmény: Elminster Aumar (277)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.11.21 0 2 277

Itt a ChatGPT-őrület vége?

 

„Szerintem újabb áttörésre van szükségünk. Még tovább tudjuk tolni a nagy nyelvi modellek határait, ezt is kell és ezt is fogjuk tenni. Tovább mászhatunk felfelé azon a hegyen, amin állunk, de a csúcsa még mindig elég messze van. De még ha elég messzire jutunk is, ebből talán néhány plusz dolog kisülhet, de nem hiszem, hogy valami olyasmi jönne ki belőle, amit én az általános mesterséges intelligencia szempontjából kulcsfontosságúnak gondolnék – mondta Altman. – Használjuk a szuperintelligencia szót. Ha nem tud új elméleteket alkotni a fizikában, akkor nem hiszem, hogy szuperintelligenciáról lehetne szó. Az ismert adatokon, az emberek viselkedésén és az emberi szövegek klónozásán alapuló tanítás szerintem nem fog minket oda eljuttatni. Szóval ott a kérdés, amin már régóta gondolkodnak a szakmában: mit kell összehoznunk egy nyelvi modellen kívül ahhoz, hogy egy rendszer újfajta fizikát alkothasson meg? Ez lesz a következő küldetésünk”.

 

"A filozófus Smith szerint azonban egyáltalán nem vagyunk még az általános mesterséges intelligencia közelében sem: a ChatGPT pedig gyakorlatilag egy sztochasztikus papagáj, ami a legnagyobb valószínűségek mentén jósolja meg a soron következő betűt és szót, ismétel és összekombinál dolgokat, de semmit nem tud, semmit nem ért meg és semmilyen értelemben nem nevezhető intelligensnek.

Smith szerint az algoritmus nem a való világhoz, hanem egy absztrakt szimulációhoz, az internethez kapcsolódik, ez az absztrakt világ pedig pontosan leírható nagy adatokkal úgy, ahogyan egy videojátékot is pontosan specifikál a hátterében futó szoftver. A ChatGPT így a filozófusprofesszor szerint ennek az absztrakt világnak a szakértője: szimbólumok sorozatát képes legenerálni, de ez egyáltalán nem egyenlő az emberi értelemben vett megértéssel."

 

Mintha én írtam volna.

De jé! Éppen ezt írtam korábban!

Törölt nick Creative Commons License 2023.11.20 0 0 276

Nincsenek meggyőződései vagy vágyai

 

Szerencsére. Hála a tervezőnek. Thanks to Maker. ;)

 

 

Nem gondolkozik azon, hogy miért kérünk tőle, palacsintarecepteket vagy

 

Ezt némely biorobotokról is elmondhatjuk. Azok sem értik, hogy miért teszünk fel keresztkérdéseket. Például téves meggyőződéseik szarvának letörése céljából.

 

 

bizonyos szempontok szerint kiválogatott szövegeket jelenítsen meg.

 

Viszont van benne - egy munkamenet időtartamára érvényes - állapotgép.

Előzmény: Elminster Aumar (275)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.11.19 -1 1 275

Mivel a KVANTUMFIZIKA témában offtopic folytatni az MI-s gondolatmenetet, ezért ide rakom a #2857-es hozzászólásom folytatását.

 

"A ChatGPT valóban lenyűgöző képességei alapján könnyen hihetőnek látszik, hogy ez valós és közeli lehetőség, azonban minden tudása ellenére a ChatGPT válaszai mögé nem szabad túl sok valós intelligenciát képzelni. Nem egy elméről van szó – a program csupán relevánsnak látszó szövegeket jelenít meg. Nem gondolkozik azon, hogy miért kérünk tőle, palacsintarecepteket vagy a kedvenc focicsapatunk friss eredményeit – sőt, semmin sem gondolkozik. Nincsenek meggyőződései vagy vágyai, és semmilyen más célja azon kívül, hogy bizonyos szempontok szerint kiválogatott szövegeket jelenítsen meg." (https://24.hu/tech/2023/11/19/mesterseges-intelligencia-mi-ai-szamitastechnika-tortenelem/)

Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.11.18 0 0 274
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.10.08 0 0 273

User = én

Lehet-e veled asszociációs játékot játszani ?

 

 

ChatGPT
Természetesen! Szívesen játszom veled asszociációs játékot. Hogyan kezdenéd?

 


User
De játszunk úgy, hogy ha szót mondok, akkor szóval válaszolsz, ha meg 1 darab karaktert adok meg neked, akkor egy másik karakterrel válaszolsz !

 


ChatGPT
Kiváló! Kérlek, kezdd azzal, hogy adsz egy szót, és én válaszolok egy másik szóval. Ha pedig egy karaktert adsz, akkor adok rá egy másik karaktert!

 


User
alma

 


ChatGPT
Körte

 


User
szilva

 


ChatGPT
Áfonya

 


User

 


ChatGPT
A

 

(Kettős keresztjel karakter)

 


User

 


ChatGPT
(Csillag karakter)

 


User

 


ChatGPT

(Ez a karakter egy, a nyugati és keleti szláv ábécében is használt jele a "dzs" hangnak)

 


User
... de melyik karaktert asszociálod hozzá ?

 


ChatGPT
Elnézést a félreértésért! A ᛯ karakterhez asszociálva: ᚠ (ez egy másik, rúnák közé tartozó karakter).

 


User
Igen, így gondoltam ♥

 


ChatGPT
Értem, köszönöm a türelmedet és a tisztázást! Ha van még bármi, amit szeretnél folytatni vagy megosztani, ne habozz! ♥

 

Előzmény: Bölcs Árnyék (271)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.10.04 0 0 272

:)

Előzmény: pk1 (270)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.10.04 0 0 271

Jól esnek e kedves szavaid, mert a kedvem a 10-es skálán valahol az 1-es táján van ♥

 

 

Amikor a kezdetekkor rászálltam a ChatGPT-re, a bemelegítés után rögtön a gonon elméletemet írtam le neki ! 

 

Sikerült megértetnem vele, és mint elméletet kereknek tartotta, de végül is megkért, hogy a terminusait soroljam fel neki ! 

 

kb. megbecsültem olyan 120-200 darab lehet, ahhoz hogy ennyi terminust egészen pontosan bevigyek neki az még a jövő beláthatatlan kérdése, ugyanis nincsen e terminusok hovatartozásának éles határa !

 

 

hamarább fogok kinyiffanni, mint hogy ezt a ti örömötökre megtehessem 

Előzmény: NevemTeve (269)
pk1 Creative Commons License 2023.10.03 0 2 270

Ez ám az alázás! Bölcs Árnyék, mint az AI egyik perifériája, saját válaszait kapja vissza. Ebből egész jó időhurkos-logihurkos sci-fit lehetne írni.

Előzmény: NevemTeve (269)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!