Keresés

Részletes keresés

directrix Creative Commons License 2008.01.30 0 0 773

Igen kitöltöd.

 

De NEM kell beküldened, cska ha az APEH kéri (eelnőrzés), akkor bemutatod (hogy megtetted).

Előzmény: esj1978 (772)
esj1978 Creative Commons License 2008.01.28 0 0 772

Köszi!

 

Akkor annyit kell tennem, hogy veszek egy ilyen formanyomtatvanyt, es azt kitöltöm?

 

Be kell küldenem az apeh-nak a kitöltött papirt?

Előzmény: directrix (768)
directrix Creative Commons License 2008.01.24 0 0 771
A szempontok alapvetően rendben vannak, de a háttérfeltételek van ahol hibáznak (jogi követelmények)!
Előzmény: JeasonMex (770)
JeasonMex Creative Commons License 2008.01.23 0 0 770

Hello dundus 38 / Hello forumtagok!


Nos, én is 'új' vagyok itt a fórumon vegyük úgy hogy legalább 15 évvel fiatalabb vagyok tőled, viszont nemrégiben én is nyitottam egy céget.
Tudod, szerintem ez az összeg nagyon kis tuti összeg bármihez is. Vedd figyelembe, hogy kb. 200.000 HUF azonnal lejön belőle (ezt tedd el, ebből fizess majd mindent ami kell a cégalapításhoz), Bt-t tudsz csak csinálni (mert Kft-hez min. 3Mio Ft kell, Bt-hez ha jól tudom elég 50E Ft), vagy lehet egyéni vállalkozó is.
Nem tudom milyen diplomád van vagy eddig milyen területen dolgoztál, és mondjuk milyen területen szeretnél tovább dolgozni. Talán ha megmondod egy kicsivel jobban tudok majd segíteni.

Szerintem (legalábbis nekem ez volt a legfontosabb), olyan munkát válassz amit örömmel csinálsz mert ha utálod soha az életben nem fogod kitörő lelkesedéssel csinálni, és nem fog a céged vállakozásod fejlődni, nem fogsz tudni akkora szintű sikereket elérni amiből eredően erőteleljesen fejlődésnek indulna és tartósan fejlődne a cég (nyereséges lesz). Ha örömmel csinálod akkor nem gondolsz túl sokszor rosszra (erre az ismerőseim azt mondják h tökre lelki harmóniában élek), jó a közérzeted, és új ötleteidet gyorsan meg is próbálhatod megvalósítani (bevezetsz pár új terméket...).

Na szóval szempontok:

1. Mit szeretnél dolgozni (pl. épületeket tervezni, sütiket sütni...)

2. Milyen területen dolgoztál eddig, miben vagy jó?

3. Mennyi pénz kell az induláshoz (a 200.000-en kívül) pl. számítógép vásárlás vagy stb.

Ha céget csinálsz, és van házad akkor pl. telephelyként meg tudod jelölni a házad, és akár ott is dolgozhatsz, nem kell drágán telephelyet bérelni.

A cégbe sok mindent be tudsz vinni ami a te neveden van (pl. kocsi, stb, így ha a te neveden van a számgép akkor nem kell venned, hanem bevsized a cégbe, de vigyázz!!! igazolni kell mindent, hamis szoftvereket el kell felejteni mert kb 200× akkora értékű büntetést is kaphatsz mint amekorra a feketén szerzett szoftverek összértéke).

 

Talán ennyit tudnék most írni... Sry ha valami hibát írtam, elnézést érte.

Üdv. JeasonMax

 

Előzmény: dundus38 (748)
directrix Creative Commons License 2008.01.23 0 0 769

Hááát. Én átgondolnám. Egyrészt figyelembe kell venni a külföldi szabályokat (ahol a búvárkodás folyni fog), másrészt ez - hiretelenjében és látatlanban - könnyen lehet, hogy az utazási irodákra vonatkozó szabályozás alá fog esni.

 

Olyan pedig, hogy búvárklub (mint gazdasági tevékenységi keret) nincs. Elméletileg egyesület lehetne, de ez ugyebár alapvetően nem üzletszerű tevékenység végzésére szokott alakulni. Amik lehetenek egyéni vállakozó kontra gazdasági társaság (az utazási irodák mögött is ténylegesen ezen módozat áll).

 

 

Előzmény: nickeey (767)
directrix Creative Commons License 2008.01.23 0 0 768
Tedd meg most (természetesen értelmes módon - számlavásárlás / első számla dátuma, illetve tevékenyésg kezdete).
Előzmény: esj1978 (765)
nickeey Creative Commons License 2008.01.23 0 0 767

SZiasztok,

 

segítséget, ötletet szeretnék kérni.

A párom búvár, és valamiféle utazásszervezésbe kezdenénk, kint külföldön végeztetnénk búvártanfolyamokat, szafari hajóutakat. Próbáltam interneten utánanézni, mi lenne a legmegfelelőbb mód, ahogyan ezt csinálhatnánk. Irodát nem szeretnénk egyelőre nyitni, esetleg búvár klub alapításán gondolkodunk.

 

Ha valakinek van tapasztalata, ötlete, milyen módon tudnánk egyelőre egy kis vállalkozást a legkölcséghatékonyabb formában végezni, szívesen vesszük.

 

Szép napot mindenkinek

 

üdv,

nickeey

segítő Creative Commons License 2008.01.22 0 0 766
Biztos, hogy az Okmányirodában jártál???

Önmagában a sütödéhez pék végzettségre van szükség, mégpedig annak, aki dolgozik benne...Ez leginkább a társaság esetében igaz.

EV-nak önmagának kellene, hogy végzettsége legyen, de lehet alkalmazott is.

Ha másodállásban szeretnéd csinálni, akkor ki fog a sütödében dolgozni?
Hogyan és mikor fogod tudni ellenőrizni és - egyáltalán - menedzselni az egészet???

Itt nem a járulékon kellene hogy legyen a fő hangsúly (ami egyébként a bértömeg vonzatában a levonandó és a rárakodó kb 67 %-a), hanem az egész működési ktg úgy együtt ahogy van. Egy sütöde esetében már a rezsi sem elhanyagolható...

Eddig mivel foglalkoztál?
Miért pont sütöde?
Előzmény: CostelloM (760)
esj1978 Creative Commons License 2008.01.22 0 0 765
Huha. Köszi. Mit tegyek, ha nem vettem nyilvantartasba a kezdet kezdeten? Legalabbis tudtommal nem...

(Most ugy nez ki, mintha tok sotet lennek..., es kozben penz- es adougyekhez tenyleg. Hiaba erdeklodtem az adohivatal ugyfelszolgalatan mindenfele kerdesekkel, csak ellentmondasos valaszokat kaptam... Ugyhogy total el vagyok veszve. Attol tartok, ennek meg meglesz egyszer a böjtje...)
Előzmény: directrix (764)
directrix Creative Commons License 2008.01.22 0 0 764

Kezdjük ott, hogy mint szigorú számadás alá tartozó bizonylattípust először is a kezdet kezdetén nyilvántartásba kell venned. Ugyanezen nyilvántartásban kell jelezned ennek használatból való kivonását. A nyilvántartásban (lásd formanyomtatvány, illetve SZJA 5. melléklete) szerepeltetni kell a bizonylat adatait, így többek közt típusát, sorszám(tartomány)át, a kezdő és záródátumot, illetve sorszámot, valamint a használatból való kivonás indokát (miért is nem használod tovább). Mivel köteles vagy a számlatömböt megőrizni (még ha lényegében sohasem használtad akkor is!) ezen bizonylatokat, így elméletileg sok más teendőd nincs. De ha tutibiztosra akarsz menni (mert esetleg elveszted, ellopják, stb.) , akkor áthúzással és az érvénytelenítésre utaló jelzéssel (a fel nem használt sorszámokat,  illetve példányokat) érvénytelenítheted.

 

Előzmény: esj1978 (763)
esj1978 Creative Commons License 2008.01.21 0 0 763
Sziasztok!

Meg tudna nekem valaki mondani, hogy hogyan kell egy szamlatombot lezarni?
Adoszamos maganszemelykent a foallasom mellett alkalmilag vegzek par egyeb munkat, es most, hogy ujfajta szamlatomb kellett, vettem egyet, es a regit, ugy hallottam, hogy le kell zarni, de nem tudom, hogy azt hogy kell csinalni. Csak beleirom, hogy lezarva?

Elore is koszi,
esj
kicsee Creative Commons License 2008.01.21 0 0 762
Például ő tud választ adni a kérdésedre:

Sebők Margit
mérlegképes könyvelő
Tolna megye
7191 Hőgyész, Arany János utca 109/a
06309275539
mar-git@freemail.hu

Természetesen nem csak tolna megyéből vár ügyfeleket, mert nagyon sok mindent meg lehet oldani a neten is, skype-ppal és emaillal is.
Az adóbevallástól kezdve, akár egy cég könyvelését is vállalja.
Referenciák:
(ide nem akarom kiírni kérésre természetesen elmondom)
lac77564 Creative Commons License 2008.01.21 0 0 761
hellosztok!


lenne pár kérdésem a egyéni vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatba. ugye havonta kell bevallani a dolgokat?0443as nyomtatvány kell ugye?

igaz hogy ha pl. 3.-án kiváltom 4.-én már fizethetem is be a 60.000ft TB.t??
és ez a költségleírás hogymegy? befizetek első hónapba 100.000ft adót és a saját költségem meg pl 120.000. akkor csak 100.000at kapok vissza nem?(uti ktg.,telefon,benzin, miegymás)pl jan ba keletkezik 100ftos adóbefizetési kötelezettségem azt feb1jén bevallom befizetem és van 60ft költségem azt is bevallom feb1-ben akkor marc ban megkapom a 60ft.omat? vagy már a februári bevallásnál csak40ft ot kell bevallanom?

ha beszerzek hoszu távra 1 tárgyi eszközt ugyanugy van ÉCS-je?amit évente leírhatok(pl laptop,mobil)meghogy 50.000ft alatti tárgyi eszköz beszerzésnél 1összegben leirhatom az ÉCs.t?
előre is kösz a hozászolásokat
kösz
CostelloM Creative Commons License 2008.01.16 0 0 760
Sziasztok! Hatalmas nagy kérésem lenne. Egy vállalkozást szeretnék beindítani főállásom mellet. Egy sütödére gondoltam, az okmányirodában előszőr csak lestek, nem igazán tudtak hova besorolni... később azt mondták, hogy egy cukrászdát kell nyitnom, amihez nem kell végzettség, viszont a Mezőgazdasági hivatalba kell valamiféle nyilatkozatot benyujtanom. Nem igazán értettem. :) A másik dolog, hogy mennyit kéne nekem adózni. Szóval ebben kérném segítségeteket. Előre is köszönöm.
zsanna Creative Commons License 2008.01.15 0 0 759
Az eva nem 2008 jan.1-től változott. Hanem már korábban, asszem 2006 szeptembertől?
Amire én gondoltam:
pl. a 36 órás munkaviszony melletti evás egyéni vállalkozóknál az eva-alap 4 %-a után kell nyugdíj- meg egészségbiztosítási járulékot fizetni. Pár százalék, de azért ez is tétel.
Szakképzési hozzájárulással is számolni lehet, a főállásúnál egész biztos.
Teljes egészében nem tudom kifejteni az evás-fizetendőket, mert sajnos más, ha valaki "főállásban" evás egyéni vállalkozó, meg most már más a nyudíj melletti. És asszem megint más az evás társas vállalkozó :-(((
Szóval van több kicsi tétel, amit nem tanácsos elfelejteni.
Előzmény: innostrada (758)
innostrada Creative Commons License 2008.01.15 0 0 758

Hmmm. ....... Hamu a fejemre. Hiába no az adózási szabályok az a kategória, amelynek ismerete nem a vállalkozók, hanem a könyvelők privilégiuma. :)))) és őszinte tiszteletem nekik hogy képesek újra és újra értelmezni és megtanulni az örökké változtatott adózási szabályzókat.

 

Az EVA-t idén január 01-től emelték fel, így 2008-tól már tényleg több az összes adó ... Zsanna, ha esetleg megtennéd hogy pontosítanád most mennyi? illetve mi a helyzet az alkalmazható kedvezményekkel? pld. az étkezési jegy, az üdülési csekk

 

 

Előzmény: zsanna (754)
zsanna Creative Commons License 2008.01.15 0 0 757
Igen. De ha 100.000 Ft feletti, akkor csak több év alatt. De ez ugyanígy működik a Bt-nél, Kft-nél, Rt-nél is. Tehát tulképpen itt sincs különbség.
Előzmény: Mirapanni (756)
Mirapanni Creative Commons License 2008.01.15 0 0 756
Köszönöm a tanácsokat. Arra tudna valaki válaszolni, hogy gép kölcsönző esetében, egyéni vállalkozás formájában is le lehet írni az adóból a kölcsönzés céljából vásárolt gépek árát?
zsanna Creative Commons License 2008.01.14 0 0 755
"..Ev-ként minden nyereség tb és szja köteles és összevonódik a jövedelem a főállással......"

Ezt honnan veszed? Mert nem így van.

Egyébként pont rövid távon van nagy különbség az ev és a gt között az ev rovására. Az ev rögtön leadózza, a bt akkor, amikor kiveszi. Mert szép-szép, hogy ha nem vesz ki jövedelmet senki, akkor nem adózik (illetve 16 % társasági adó azért van), de akkor nem is jutsz - legálisan - jövedelemhez. Pedig ezért csinálod a vállalkozást, nem? Hogy valójában kiveszed, papíron meg nő aházipénztár, az más dolog. Előbb-utóbb rendezni kell azt is. És adózás nélkül nem megy. Csak simlivel. Azt meg ev-nél is meg lehet csinálni.
Előzmény: segítő (752)
zsanna Creative Commons License 2008.01.14 0 0 754
"...Létezik a segítő családtag kategória, aki bármkor beállhat a pult mögé, az jogszerű. És nem kell alkalmazásba vennie a tuladonosnak, nem kell sehova bejelenteni és nem kell utána semmien járulkot fizetni..."

Lécci ne adj hamis tanácsot. A "segítő családtag" fogalmát több jogszabály is ismeri, és előírják, hogy mikor milyen járulékokat kell fizetni. A "segítő családtag" nem egyenlő az ingyen dolgozó családtaggal. (Azt, mint ahogy egy jóhumorú kolléga megjegyezte korábban valamelyik topikban, azt a feleségnek nevezik :-)))

Evába meg csak két év után lehet bejelentkezni. Ők most kezdenek.
És az eva 25 %-án túl még pár százalékot ide-oda be kell fizetni.

Mondhatni, a többi stimmel :-))))
Előzmény: innostrada (749)
segítő Creative Commons License 2008.01.14 0 0 753
Még egy apróság...

Segítő családtag mint olyan már gyakorlatilag nem létezik, mert adózni kell utána is, vagy megbízási szerződéssel alkalmazható.

EVA-s csak 2010-től lehetsz, mert kezdő vállalkozó nem alkalmazhatja...
Jövő decemberben (ha addíg minden rendben lesz...) kérheted, ha akarod.
Annak érdemes egyébként belépni, akinek kevés a VALÓSÁGOS költsége, vagyis, amit tényleg kifizet. Ha bevételhez képest a kiadás eléri kb az 50 %-ot, akkor már nem valószínű.
Szerintem ez itt most még nem téma...Jussunk el odáig...
Előzmény: Mirapanni (747)
segítő Creative Commons License 2008.01.14 0 0 752
Mirapanni!

Az adózásnak + a vállalkozás méretének semmi köze a vállalkozási formához.
Csak tudod hosszútávon az EV a leggazdaságtalanabb.
Amit megspórolsz az alapításon, azt elveszíted aza adózáson és a ktg-eken.
Pl. Ev-ként minden nyereség tb és szja köteles és összevonódik a jövedelem a főállással....
A számlák a vállalkozó nevére szólnak akkor is ha a privát igényei-, és akkor is, ha a vállalkozás miatt keletkezik...

A bt-nél társasági adó van, és ha nem vesz ki jövedelmet senki, akkor nem kell adóznia
Bt alapításnál nem kérik a végzettséget igazoló bizonyítványt...

Sajnos a működési engedélyt nem ússzátok meg, mert minden vállalkozói tevékenységet be kell jelenteni.



Előzmény: Mirapanni (747)
innostrada Creative Commons License 2008.01.14 0 0 751

Az induló vállalkozás első alapelve, hogy nem jó az a vállalkozás, ami azzal kezdődik, hogy "be kell fektetned". Némi tulzással pl. ha el akarsz adni valamit, akkor elöbb add el a vevődnek, és csak azután vedd meg és szállítsd le neki ha már kifizette. Ha pedig meg akarod venni az imént eladott az árut, akkor elöbb szállítassad le magadnak, s ha rendben van csak akkor fizesd ki az eladónak. - ezt a konstrukciót próbáld meg megvaósítani.

A második alapelv, hogy először csinálj piackutatást. Bármi is az ötleted, akkor is először nézd meg hogy kik a potenciális vevők, kik a versenytársak, mi a kereslet-kínálat és próbáld meg megtalálni a réspiacot. Ha megvan hogy kinek mit adsz el (árut/szolgáltatást) és az is megvan hogy kitől szerze be, akkor lásd az első bekezdést.

Előzmény: dundus38 (748)
segítő Creative Commons License 2008.01.14 0 0 750
Az egész ott kezdődik, hogy van e olyan tudásod amiért mások fizetnek?
Mihez értesz?
El tudod e ezt a tudást adni???

Hiába mondja valaki, hogy csináld ezt-vagy azt, ha nem értesz hozzá...!
Felvehetnél ugyan egy hozzáértő szakembert, de ő meg úgy ver át ahogy akar, mert hogy Ő meg ért hozzá!!!!!!
Előzmény: dundus38 (748)
innostrada Creative Commons License 2008.01.14 0 0 749

Létezik a segítő családtag kategória, aki bármkor beállhat a pult mögé, az jogszerű. És nem kell alkalmazásba vennie a tuladonosnak, nem kell sehova bejelenteni és nem kell utána semmien járulkot fizetni.

A bt.-t akkor érdemes választani, ha külső személy is beszáll a cégbe mondjuk némi tőkével - ő a külsős tag.

Az egyéni vállalkozó úgy adózik, ahogyan bejelentkezik valamely adózási kategóriába. A te példád szerint célszerűen az EVA-ba, ami azt jelenti, hogy az összes bevételedből a 25%-át kell befizetned az apeh-nek. A többi pedig a zsebedben marad akár elköltötted a költségekre, akár nem. Persze ha a teljes bevételed elköltöd, akkor is be kell fizetned a 25%-ot, ekkor veszteséges vagy.

Előzmény: Mirapanni (747)
dundus38 Creative Commons License 2008.01.14 0 0 748

Sziasztok, én még új vagyoki itt a fórumon, csak most csatlakoztam. 38 éves diplomás emberke vagyok 2 éve munkanélküli. (kisebb alkalmi munkák feketén fizetve néha beestek). Örököltem 1 millió forintott és szeretnék valami vállalkozásba fogni de az ötletelésen kívül nem igazán tudtam tovább lépni. Sokan tanácsoltak sok félét, hogy mibe fogjak. Van amihez sok ez az összeg, van amihez meg kevés, viszont dolgozni kell, és máshogy nem megy csak magánerőből. Van valami tippetek?

 

Mirapanni Creative Commons License 2008.01.14 0 0 747
Kedves Segítő!
Köszönöm segítségedet. Nincs mit megbocsátanom, megértelek, mert valóban az általános vállalkozói hozzáállás az amit írtál. Te pedig félszavakból persze, hogy nehezen ítéled meg az egészet. Igazából, még mielőtt belevágunk szerettünk volna tájékozódni mindenről, hogy biztosabban dönthessünk, de ez nem fog menni, mert itt a városunkban igen nehezen mennek a dolgok... Valószínűleg úgy lesz, hogy amíg gyeden vagyok addig csak reggeli és esti nyitvatartás lesz hétkönznap, utána meg a gyes mellett már lehet bejelenteni napi néhány órára, hogy hossszabb lehessen a nyitvatartási idő. Az tényleg elég logikus, hogy ha én egész napos nyitvatartást jelentek be, de a férjem (az egyén vállalkozó) csak másodállásban csinálja, biztos kérnek alkalmazottat. És ez igazából egy nagyon kis, úgyismondhatnám icipici vállalkozás lesz, főleg az elején csak néhány géppel tudunk kezdeni, ha lesz rá igény, és forgalom akkor próbálunk bővíteni. Azért egyéni vállalkozásra gondoltunk nem bt-re, mert tényleg nagyon szerény haszonnal számolunk... Vagy szerinted az esetünkben is hasznosabb lenne egy bt? Vázolom a helyzetet:
Kisvárosban építőipari gép, berendezés, és mezőgazdasági gép kölcsönzése (TEÁOR: 77.32 és 77.31). Ezek végzéséhez nem kell sem végzettség (nincs keresekedelmi végzettségünk), sem semmilyen engedély, működési engedély sem, tehát üzlet sem. Ezt az okmányirodában is alátámasztották. Azért is ez a kettő lesz, mert az udvarunk garázsában szeretnénk csinálni (2 kicsi gyerekem van, így jó lenne, ha itthon dolgozhatnák később), és ezeknél nem kell csak működési engedély. Eredetileg akartuk az egyéb szárazföldi jármű kölcsönzését is (TEÁOR 77.39), de ahhoz is kell működési engedély, amit a garázsunkra (ami összkomfortos) rengeteg utánajárással (és pénzzel) oldhatnánk csak meg. Szóval túl nagy hasznot nem várunk, de ha már egy minimálbért kitermel, elégedettek vagyunk. Szóval esetünkben milyen előnye lehetne egy bt-nek? A megvett gépek árát le lehet írni az adóból az egyéni vállalkozásnál is?
Előzmény: segítő (746)
segítő Creative Commons License 2008.01.14 0 0 746
Ha legalább egy félmondattal utaltál volna korábban arra, hogy elhajtanak a hivatalok, vélhetően egy kissé én is visszafogottabb vagyok.
Ha az ember életében megfordul egy halom olyan leendő vállalkozó, aki elsősorban az "átverni-becsapni-megkerülni-megúszni..." szándékkal akar belevágni a vállalkozói életbe, aztán meg rajta kívül mindenki hibás, bizony kissé bizalmatlanná lehet válni.

Konkrétabban és gyakorlatiasabban ezek után:

Ahogy írtam a nyitvatartást Ti szabjátok meg, csak be kell jelenteni.
Ennek nem sok köze van ahhoz, hogy a férjed éppen mikor van otthon.
Egy gyors kiszolgálást napközben Te is lebonyolíthatsz "szivességből..."

Ha mondjuk Bt-t alapítanátok (ami ktg és adózás szempontjából mindenképpen kifizetődőbb), akkor elég az egyik fél végzettsége, a másik tag bármikor beugorhat, hiszen nem sebészeti műtétről van szó.
A tagoknak nem kötelező jövedelmet felvenni, csak a beltagnak akkor, ha nincs főállása valahol ahol az adókat fizetik utána.
Nálad ez a Gyed, a férjednek meg - úgy írtad - van főállása...!

A gyakorlati lebonyolításokat meg egymás között beszéljétek meg...

Meg tudsz nekem bocsátani?
Hol laksz egyébként?
Hátha járok a megyétek Mukaügyi Központjában is...!

Előzmény: Mirapanni (745)
Mirapanni Creative Commons License 2008.01.14 0 0 745
"Az meg pl, hogy díjazás ellenében dolgoznák"
Elnézést, "nem díjazás ellenében dolgoznák"-ot akartam írni.
Mirapanni Creative Commons License 2008.01.14 0 0 744
És még had reagálja arra, miszerint a járulék-fizetés kerülés foglalkoztatna. Pont ennek az ellenkezője! Mi (a férjemmel) ha vállalkozunk csak és egyedül törvényesen szeretnénk, mindent tisztán. Pont ezért szeretnék utánajárni, hogy mi törvényes, mi nem. Ha gyed mellett nem segíthetek be a férjem vállalkozásában, akkor nem fogok. Épp ezért írtam, hogy lehet, hogy az egyetlen út, hogy a nyitvatartási idő pl. reggel 6-8-ig, és eset 7-9-ig legyen. Mert ekkor van csak itthon. Szóval azzal, hogy meg akarom tudni mi a törvényes, épp az a célom, hogy nehogy ellenkezőt tegyek. Egyáltaán nem éri megy szerintem kockáztatni, nem beszélve arról, hogy elveimmel merőben ütközik is. Az meg pl, hogy díjazás ellenében dolgoznák, szintén nem valami trükközés, járulékkerülés, hanem egész egyszerűen a valóság. Már hogy kapnék "fizetést" a férjemtől? Nálunk legalábbis ez egészen életszerűtlen.
Előzmény: segítő (741)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!