Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2024.01.07 0 0 3424

A síkgeometriának  a legtriviálisabb megoldása ez esetben a határoló élek nélkül elképzelt sík papírlap végtelen felülettel. Azonban ha ebből a papírlapból két párhuzamos egyenes mentén kivágunk egy csíkot és a csík két élét egymáshoz ragasztjuk a 3D térben körbegörbítve, akkor egy hengerfelületet kapunk, aminek a felülete továbbra is síkgeometriájú (és továbbra is végtelen).

 

Éppen tegnap írtam @szabiku felvetésére, hogy ebben az esetben a lendület egyben perdület is.

Megoldódni látszik Newton és Mach vödrös problémája?

Előzmény: Elminster Aumar (3418)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.07 0 1 3423

arról beszélnek, hogy az ősrobbanás után x másodperccel az univerzum ekkora vagy akkora volt, olyankor a ma belátható rész akkori méretét igyekeznek szemléltetni

 

Utazik az egysejtű egy falevélen. Köd van (CBR) és csak azt látja, hogy jön egy hullám.

Azt viszont már nem láűthatja, hogy utána esetleg egy hullámvölgy jön, aztán megint egy hullám.

Sajnos az ismeretterjesztőkben ezt el szokták sikálni. Esetleg kikeresem...

Előzmény: Elminster Aumar (3418)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.07 0 1 3422

vagy pedig alapból félreértetted amit mondtak.

 

Az emberek azt látják, amit látni akarnak.

(Columbo: Prescription: Murder)

Előzmény: Elminster Aumar (3418)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.07 -2 1 3421

Ugye tudod, hogy amit előadsz az csupán vérlaikus fantáziálás bullshit?

Maximum a sci-fi szerzői munkásságod részének tekinthető, mivel a tudományos megismeréshez semmi köze.

Előzmény: őszszakál (3420)
őszszakál Creative Commons License 2024.01.07 0 0 3420

"Egyébként pedig megismétlem a kérdést, hogy a tömeges részecskék lecsapódása előtt méterrúd nem volt?"

 

Anyagból készíthető méterrúd nem volt. Azonban a Planck-hossznál kisebb méret létezett, egészen a nulláig tartóan. Ez a "mikrotartomány" úgy értelmezhető fizikainak, ha potenciaerőt tuladinítunk neki. Ha diszkrét "mikro"elemekből tevődik össze a (Planck-hossznál nagyobb) végtelen taromány, akkor az a befogadó közege az anyagnak, ami ebbe "születik" bele. Az anyag maga jelöli ki a mérőeszközét, a stacionárius rezgései alapján.;-)

Előzmény: Törölt nick (3416)
szuperfizikus Creative Commons License 2024.01.07 0 2 3419

Te vagy 4 dimenzióban tévelyegsz, vagy visszamész 2 dimenzióba.

Véletlenül sem 3 dimenzióban gondolkodsz, amilyen a világ.

Mintha menekülnél a valóság elől. 

 

Előzmény: Elminster Aumar (3418)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.07 -1 1 3418

"Iskolában jótevői szegény népnek így tanítják."

 

Hát, akkor rosszul tanítják, vagy pedig alapból félreértetted amit mondtak.

 

Még egyszer, mert ismétlés a tudás anyja:

 

1. Amikor ismeretterjesztésben (vagy az iskolákban) arról beszélnek, hogy az ősrobbanás után x másodperccel az univerzum ekkora vagy akkora volt, olyankor a ma belátható rész akkori méretét igyekeznek szemléltetni nem pedig azt mondják, hogy a ma végtelen univerzum akkora volt, mint egy narancs és véges volt a térfogata.

 

2. Az univerzumból jelenleg látunk egy 90 milliárd fényévnyi átmérőjű gömbtérfogatot, de még ezt is csak 27,6 milliárd fényévnyi gömbtérfogatnak látjuk mivel a fény csigalassú az univerzumhoz képest. Hogy mi van ezen kívül, arról semmi ismeretünk nincsen, csak feltételezések vannak még akkor is, ha az iskolákban meg az ismeretterjesztésben a feltételezéseket elmondják az érdeklődőknek. Az univerzum belátható részének a terét egész pontosan megmérték (@demokritosz figyeld! a kozmológia nem kitalációs mesedélután manapság már!) és a mérések alapján általánosan síkgeometriájú. A síkgeometriának pedig a legtriviálisabb megoldása a végtelen térfogat.

Menjünk vissza kétdimenzióba! A síkgeometriának  a legtriviálisabb megoldása ez esetben a határoló élek nélkül elképzelt sík papírlap végtelen felülettel. Azonban ha ebből a papírlapból két párhuzamos egyenes mentén kivágunk egy csíkot és a csík két élét egymáshoz ragasztjuk a 3D térben körbegörbítve, akkor egy hengerfelületet kapunk, aminek a felülete továbbra is síkgeometriájú (és továbbra is végtelen). Ha egy téglalapot vágunk ki a végtelen papírlapból, és a két-két szemközti élét akarjuk egymáshoz görbíteni és összeragasztani, akkor azt már 3D térben csak úgy tudjuk megtenni, hogy torzul a felület síkgeometriája: egy tóruszt kapunk eredményül, aminek véges a felülete. Viszont ha a téglalap két szemközti oldalát a harmadik dimenziót használva hengerré ragasztjuk, majd a henger két szabad végét egy NEGYEDIK térdimenzió mentén görbítjük egymáshoz és összeragasztjuk, akkor az így kapott véges felület megőrzi a síkgeometriáját is. Ez a hipertórusz, aminek a felülete síkgeometriájú és mégis véges. Ennek analógiájaként képzelhető el a síkgeometriájú de véges térfogatú univerzum is. De mint látható, az ismertetett legegyszerűbb kompakt topológia is "mesterkéltnek" tűnik, ezért aztán amíg nem szerzünk valami erős ráutaló bizonyítékot, hogy nem a legegyszerűbb megoldás a valós, hanem az ilyen komplikált, addig a feltételezés az (és ezt mondják el az ismeretterjesztésben), hogy VALÓSZÍNŰLEG az univerzum végtelen térfogatú. A "valószínűleg" kitétel fontos, nem szabad lehagyni semmikor!

Előzmény: Törölt nick (3415)
szuperfizikus Creative Commons License 2024.01.07 0 0 3417

Lecsapódás sem volt. 

És nagy robbanás sem. 

Előzmény: Törölt nick (3416)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.07 0 0 3416

Amennyiben nem matematikai pontnak tekintjük a kezdő pontot, hanem a Planck-hosszig fizikailag kiterjedt

 

Szó sincs Planck-hosszról, ha jól értem.

 

Egyébként pedig megismétlem a kérdést, hogy a tömeges részecskék lecsapódása előtt méterrúd nem volt?

Előzmény: őszszakál (3414)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.07 0 0 3415

És ezt te honnan tudod?

 

"Iskolában jótevői szegény népnek így tanítják."

Előzmény: Elminster Aumar (3412)
őszszakál Creative Commons License 2024.01.06 0 0 3414

„Nem tudhatjuk, hogy az univerzum tere végtelen térfogatú-e vagy véges. Az univerzum tere "globálisan" síkgeometriájú, ennek meg a triviális megoldása a végtelen térfogat, de ez nem szükségszerű. Vannak véges térfogatú síkgeometriájú topológiák is.”

Van olyan elmélet,(topológia) mi szerint a világegyetem dodekaédert formál.

„Mivelhogy a mai végtelen univerzum nem a véges fluktuációból nőtt fel, csak a mi 90 milliárd fényév átmérőjű részünk nőtt fel a planck-hossznyi részből.”

Ezek szerint az a Planck-hossznyi elő anyag, a világmag, be volt ágyazódva valamibe.

„Azt viszont bizton állíthatjuk, hogy ha most az univerzum végtelen térfogatú, akkor végtelen térfogatú volt amikor planck-idős volt csak. „

Ezzel arra utalsz, hogy az inflációs táguláshoz a Planc-időnél is kevesebbre volt szükség?

„És kiterjedés nélküli nulla térfogatú - az áltrel modell szerint - a t=0 pillanatban.”

Ezen meg a szingularitásban lévő potenciát kell érteni?

„Szerencse, hogy a planck-időnél rövidebb időtartamoknak nincsen fizikai értelme, úgyhogy nem is szükséges nekünk a planck-időnél korábbra követnünk az áltrel modellt, hiába ad ki t=0 pillanatra nulla térfogatot: ez a pillanat nem bír fizikai értelemmel.”

 Az, hogy a Planck-időnél rövidebb időtartamoknak nincsen fizikai értelme, nem vonja maga után azt, hogy a t= nullának sincs fizikai értelme?

„Az univerzum planck-idősen bukkan fel a létezésben (korábban a létezése határozatlan volt) és ekkor már végtelen térfogatú. A probléma megoldva!”

Ebben látok fantáziát, mivel egy végtelen térben és mérhetetlen időben felbukkanó, fizikai anyagi formában létező univerzum kezdhet tágulásba, ritkulásba, tarthat az elmúlásba.

„Csak a vérlaikus okoskodás álproblémája. Ha az univerzum végtelen térfogatú, akkor mindig is* végtelen térfogatú volt, ha véges térfogatú, akkor meg mindig is* véges térfogatú volt. Soha* nem volt egyetlen pontnyi, ami "középpontnak" számítana.”

 

Amennyiben nem matematikai pontnak tekintjük a kezdő pontot, hanem a Planck-hosszig fizikailag kiterjedt, valós potenciának, akkor az kiterjedhet gömbszerűen a már létező végtelen anyagmentes térben. ;-)

Előzmény: Elminster Aumar (3412)
szuperfizikus Creative Commons License 2024.01.06 0 2 3413

Tényleg reménytelen vagy. 

Előzmény: Elminster Aumar (3412)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.06 -1 1 3412

"A kezdeti fluktuáció Plank-méretű lehetett."

 

És ezt te honnan tudod?

 

 

"Jelenleg az univerzum végtelen."

 

És ezt te honnan tudod?

 

 

"Mikor ugrott át véges méretről végtelenre?"

 

Teszem azt nem ugrott át.

Amikor arról szövegel valaki, hogy az univerzum mérete ekkora meg akkora volt az ősrobbanás után ennyivel, akkor igazából a ma belátható részről beszél csak, hogy az volt akkora. Tehát hogy az univerzum a planck-hossznyi fluktuáció lett volna, az marhaság. Kezdve azzal, hogy MINEK a fluktuációja volt? Teszem azt egy eleve végtelen rendszernek? Akkor semmi se változott! Akkor is végtelen volt, meg ma is végtelen. Mivelhogy a mai végtelen univerzum nem a véges fluktuációból nőtt fel, csak a mi 90 milliárd fényév átmérőjű részünk nőtt fel a planck-hossznyi részből.

 

Nem tudhatjuk, hogy az univerzum tere végtelen térfogatú-e vagy véges. Az univerzum tere "globálisan" síkgeometriájú, ennek meg a triviális megoldása a végtelen térfogat, de ez nem szükségszerű. Vannak véges térfogatú síkgeometriájú topológiák is.

Azt viszont bizton állíthatjuk, hogy ha most az univerzum végtelen térfogatú, akkor végtelen térfogatú volt amikor planck-idős volt csak. És kiterjedés nélküli nulla térfogatú - az áltrel modell szerint - a t=0 pillanatban. Úgyhogy az áltrel modell szerint csak egy átmenettel kell elszámolnunk: hogyan lett a nulla térfogatú pontból egy végtelen térfogatú tér? Szerencse, hogy a planck-időnél rövidebb időtartamoknak nincsen fizikai értelme, úgyhogy nem is szükséges nekünk a planck-időnél korábbra követnünk az áltrel modellt, hiába ad ki t=0 pillanatra nulla térfogatot: ez a pillanat nem bír fizikai értelemmel. Az univerzum planck-idősen bukkan fel a létezésben (korábban a létezése határozatlan volt) és ekkor már végtelen térfogatú. A probléma megoldva!

 

 

"A másik probléma, hogy közepe sincs."

 

Az nem probléma. Csak a vérlaikus okoskodás álproblémája. Ha az univerzum végtelen térfogatú, akkor mindig is* végtelen térfogatú volt, ha véges térfogatú, akkor meg mindig is* véges térfogatú volt. Soha* nem volt egyetlen pontnyi, ami "középpontnak" számítana.

 

 

 

(*A planck-idős kortól máig értendő, hiszen csak ezen időtartamban létezik határozottan az univerzum, előtte határozatlan állapotban volt.)

Előzmény: Törölt nick (3411)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.06 0 1 3411

A kezdeti fluktuáció Plank-méretű lehetett. Jelenleg az univerzum végtelen.

Mikor ugrott át véges méretről végtelenre?

 

Vagy ez egy olyan dolog, hogy kezdetben nem volt méterrúd, csak a tömeges részecskék megjelenése után?

 

A másik probléma, hogy közepe sincs. A kezdeti fluktuáció helyén még egy cimke sem maradt, hogy

Előzmény: MemetikaTan (3401)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.05 0 2 3410

A végtelen nem egy konkrét szám.

 

 

Chuch Norris elszámolt végtelenig meg vissza. Kétszer is. ;)

Előzmény: MemetikaTan (3403)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.04 -1 0 3409

A vitakultúráról azt se tudod, hogy eszik vagy isszák.

A vitakultúrán pattogásod pont ugyanaz az eset pepitában, mint az érvelési hibákon pattogásod: saját magad sérted meg a leggyakrabban az amúgy betartandó elveket, és észre se veszed, hogy miközben ezeket az elveket álszent módon hangoztatod, aközben magad tiprod azokat a sárba.

Előzmény: MemetikaTan (3408)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.01.04 0 0 3408

Részemről ez volt az utolsó komment ebben a topikban. Ha talán nem is örökre, de jó sokáig.

 

Több oka is van és ez az egyik: vitakultúra hiánya. 

Előzmény: MemetikaTan (3406)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.04 -1 0 3407

Csak a szingularitás közelében omlik össze a matematikai modell.

 

De kinek magyarázok.

A téveszmés makacs bolondok soha nem értik meg a magyarázatokat.

Előzmény: MemetikaTan (3406)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.01.04 0 0 3406

 

 

 

 

 

 

“Úgy tűnik, helytálló az az elv,

miszerint ha egy fizikai elmélet szingularitást tételez fel,

akkor ez annak a jele, hogy az elmélet összeomlott.” 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.04 -1 0 3405

Baromság.

Előzmény: MemetikaTan (3401)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.04 -1 0 3404

Semmit se értesz ebből, azért írsz hamis ostobaságokat.

Előzmény: MemetikaTan (3403)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.01.04 0 0 3403

Szingularitásnak is nevezik egyesek a "Semmit" :-)

 

A lényeg azonos. Mindkettő ostobaság. 

 

Michio Kaku a New York-i City University College elméleti fizika professzora, a húr-térelmélet egyik megalkotója nyilatkozta:

 

" ... vannak olyanok, akik végtelen gravitációs szingularitásról hablatyolnak, nos ez ostobaság. Nincs olyan, hogy végtelen gravitáció. Csak azért használjuk a szingularitás szót, hogy palástoljuk tudatlanságunkat."

 

videó

Előzmény: őszszakál (3402)
őszszakál Creative Commons License 2024.01.04 0 0 3402

„Mert ugye a BigBang is csak egy "Semmiből" "Minden" teremtéstörténet.”

 

Tévedésben vagy. Az nem része az elméletnek, hogy a „Semmi robbanásából” keletkezett Minden. A „Valami” már ott volt. :-)

Előzmény: MemetikaTan (3401)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.01.04 0 0 3401

Poénosak az ilyen kommentek:

 

Az első választásra szavaztam, de nagy volt a kísértés, hogy Karakuttyra szavazzak.:-)

I voted for the first choice, but I was really tempted to vote for Karakutty. :-)

 

Akik  értik az mély íróniát benne, azok értékelni is tudják Karakuttyot. Még kissé önirónikusan is. Mert ugye a BigBang is csak egy "Semmiből" "Minden" teremtéstörténet. 

 

Előzmény: MemetikaTan (3393)
szuperfizikus Creative Commons License 2024.01.04 0 0 3400

"...a teljes tudományos közösség érti és elfogadja igaznak a relativitáselméleteket..."

 

Ma még igen, de reméljük, hamarosan változni fog a helyzet. 

Semmi sem örök. A relativitáselmélet ideje lejárt. 

Előzmény: Elminster Aumar (3399)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.04 -1 0 3399

Viszont tudományos kérdésekben csak az számít, amit a hozzáértők elfogadnak. Hogy az adott kérdéshez segghülyék mit hisznek vagy gondolnak a dologról, az nem oszt, nem szoroz.

 

A te esetedben a teljes tudományos közösség érti és elfogadja igaznak a relativitáselméleteket, használja a saját kutatásai vagy éppen technikai fejlesztései során. Hogy te a hátsó lábadra ágaskodva hőbörögsz a relativitáselmélet ellen, hogy az valami "zsidó átverés", a lőtéri kutyát nem foglalkoztatja.

Előzmény: szuperfizikus (3398)
szuperfizikus Creative Commons License 2024.01.04 0 1 3398

Viszont a propaganda eszközével nagyon sok emberrel el lehet hitetni a legnagyobb butaságokat is.

Lásd, NagyBumm, táguló univerzum, feketelyukak, relativitáselmélet, fotonelmélet, stb. 

Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.04 -1 0 3397

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/kozvelekedesre-hivatkozas

 

"Egy objektív eldönthető, ellenőrizhető állítás igazságát vagy hamisságát semmilyen mértékben sem befolyásolja az, hogy hányan értenek egyet vele vagy hányan vitatják azt. Egy állítás tökéletesen igaz lehet akkor is, ha az emberek többségének - nem feltétlenül megalapozott - véleménye szerint az nem igaz; és ugyanígy lehet valójában teljesen hamis is az állítás, akkor is ha a legtöbb ember véleménye szerint igaz, ill. annak kellene lennie."

Előzmény: MemetikaTan (3393)
szuperfizikus Creative Commons License 2024.01.04 0 0 3396

Már egyáltalán nem tudlak követni.

Vagy az én agyam gyenge, vagy a te agyad szállt el. 

Előzmény: Törölt nick (3395)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.04 0 0 3395

Jelenleg "másolóüzemben" dolgozok. Mindent lemásoltak, amit lehetett. Néha egy kicsit módosítanak a segédkormányosnak a kormánylapát igazítók. Aztán amikor nekiveselkednek valami új dolgot, kotta nélkül játszani. Nem számít. EU pénzből azt is megveszi valaki. Amíg madár van, merugye a veréb is madár. Pedig nálunk dolgozik... az egyik a legjobb mérnök, saját bevallása szerint. A másik pedig "a" mérnök, felsőbb helyről gyorsan-nyersen mondva. És nem fosztóképzőként használva. Panaszra semmi okonk. dícsérettel tele a padlás. "Én csak porcukrozni szoktam." Már itt tartunk, hogy nem csak a xart veszik meg, hanem a semmit is.

Előzmény: gépeszű (3387)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!