Végre most egy kicsit netrejöttem és első dolgom volt megkeresni ezt a beírást. Bár a megírt esemény régebben volt, de nézzünk előre, remélem augusztus környékén összefuthatunk egy autentikus halászlé főzésre, eszegetésre. Én valaha, amíg a Turbo újságnak (Ganz Villamossági Művek) írogattam mellékletet Baján, belekóstóltam egy halászlébe, de nem sok emlékem maradt felőle. Legutóbb azonban Hercegszántón, amikor először, és utoljára találkoztam életében Jován édesapjával, a Majko vendégelt meg halászlével. Panaszkodott, hogy mit nem tudott úgy elkészíteni, ahogy szerette volna, mert igen hirtelen döntöttünk az utazásról, és nem volt ideje. Nos, én nem vettem észre a hiányosságokat. Akkor esett arról szó, hogy a csatorna partján kempingelnénk egy kicsit, és a kifogásra kerülő halakkal beneveznénk a főzőversenyre Baján. Az isteni gondviselésben bízva remélem, a program összejön.
"Kishalászok összegyűlnek Petőfi Népe Online [2004-01-27]
Fajsz
Szombaton a település művelődési házába várják a kishalász egyesület tagjait közgyűlésre. Az elmúlt év eredményeinek, költségvetésének megvitatása után a hagyományoknak megfelelően érdekes előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. A tervek szerint Márkus Ferenc, a WWF magyarországi igazgatója a 2020-ig tartó tok-programról számol be. Ebben a folyamatban az őshonos tokfélék visszatelepítése, valamint a fogható mennyiségig való felszaporítása a cél a Dunán. Ezen kívül téma lesz a Duna jelenlegi medervonalának megőrzése, csatornák lezárása nélkül. Pintér Károly, a minisztérium halászati osztályának a vezetője az EU-csatlakozással kapcsolatos esetleges változásokról számol be, a halászat szempontjából. Majd Keresztessy Katalin, a gödöllői Szent István egyetem biológusa a holtág rehabilitációról tart előadást. Kiemelve az ún. Csőcsör-ágat. A közel 3 kilométeres szakasz vízátfolyásának biztosításáról, az ívó és haltelelő hely kialakításáról szól majd. Ezen az ágon már folynak a munkák, a biológus komoly stábbal dolgozik a program megvalósításán. A közgyűlésen szó lesz még a vízrendészeti szabályok változásáról, a paksi vízirendőrök adnak tájékoztatást – tájékoztatott Csere Lajos, a fajszi kishalász egyesület vezetője.
Akiket érdekel a természet, ezen belül a Duna és a holtágak sorsa, azokat várják a szervezők szombaton délelőtt 10 órára a fajszi művelődési házba."
Az írás érdekes tartalmán túlmenően - még megérjük, hogy nálunk is lesz vicsege -, eszembe jutott egy minapi beszélgetés Buzetzky Győzővel, aki bajaiként a Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységének vezetője.
Győző elkeseredetten állítja, hogy hosszú évek óta igyekszik eredménytelenül összehozni legalább egy kurzus erejéig jelentkezőket halászképzésre. Ezt különösen a mindnagyobb számú állástalanság miatt tartja megdöbbentőnek, érthetetlen számára ez iránt a kifejezetten érdekes munka iránti érdektelenség.
Megkérném azt a sok elvetemült rágalmazót akik vádolják barátomat és jó cimborámat ezen disznóság elkövetésével,hogy hagyjanak fel az aljas üzenetek küldésével mert Én ezt ú g y s e m h i s z e m e l!!o:)))
Szia Zoli! Te Vaskúton bajai halászlét akkor ettél volna, ha a Piroska velem főzette volna :))).... Na de ami késik, az nem múlik, hasonló esetben majd jobban koordinálunk. Igaz, Piroska kedves :)!???
Ha ne lett volna tegnap egyéb elfoglaltságom, meglátogattalak volna benneteket.
Tegnap Piroskának köszönhetően Vaskúton, mi is megismerkedtünk közelebbről a Bajai halászlével.
És természetesen Piroskával is személyesen.
Feleségem a Vaskúti Művház gyűjteményével is.(Én sajnos meccset vezettem, játszottam, így nem jutottam el, de feleségfem készítette felvételeket.
Remélem következő alkalommal Veled is megismerkedünk.
Nos kérem, utánanéztem én is ennek a nem lényegtelen kérdésnek. A helyzet a következő: belső források szerint a Pityusógoréknak van egy olyan zománcozott bográcsuk, melyben hol szilvalekvárt főznek, hol kutyaeledelt melegítenek, a lényeg, ebben több alkalommal égett le hol ez, hol az, mint nem. Ezt egymás között csak úgy emlegetik, mint a kibaszósbogrács. A műfajhoz értők állítják, ebben akár ha teát is szeretne főzni bárki, még abban az esetben is nagy az esélye, hogy odakap. Minden gyanútlant óvatosságra intek, ne lépjen meggondolatlanul a csapdába :)! Csak a nagyon felkészült profik képesek apró trükkökkel fittyet hányni, erre az alattomos veszedelemre :).
Duna menti gyerek lévén (Paks mellett gyerekeskedtem, majd a Duna másik oldalán, Kalocsán katonáskodtam) a dunai halászlé áll közel szívemhez. Pontyból, sok hagymával, házpaprikával, tésztával. Semmi passzírozás, ugyanis a dunai halászlének elkészítési módja a jófajta paprikában, a sok hagymában és halban rejlik. ....."
Vajon hogyan vélik Romániában, a mi bajai halászlevünk elkészítésének a módját? Íme:
"Bajai halászlé
Hozzávalók két személyre: 1 kg ponty, 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej közepes hagyma, 2 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika (az egyik kanál édesnemes, a másik erő paprika), 1 db cseresznyepaprika, , 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 kis paradicsom, 1,4 dl vörösbor, só.
Készíteni csak szabad tűzön, bográcsban lehet. Az apróra vágott hagymát beletesszük a bográcsba, rátöltünk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a már két órával előbb feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Amikor forrni kezd (a keletkező szürkés habot nem szabad leszedni!), beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, tetejére dobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos, helyette időnként megrázogatjuk a bográcsot. A forrástól számított kb. 35-40 percig egyenletes rotyogtatás után kóstolással döntjük el, hogy harmonikusak-e már az ízek. Az esetleges ikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobjuk bele. Minden perc számít, mert a halnak nem szabad szétfőnie! Tálaláskor frissen főt hosszúmetéltet adhatunk hozzá."
A recept jegyzője az arányokban nem is téved sokat, kivéve az édesnemes, és az erős paprika mennyiségét, lévén ha mi a hallevünket eszerint fűszereznénk, tartok tőle, hogy lángcsóvát húznának az ebből étkező vendégeink maguk mögött :).
"Még drágulhat a ponty PetofiNepe 2003.11.03. 13:01
Számos halastavon befejeződött az őszi lehalászás. Az eddigi adatok szerint kevesebb és kisebb súlyú halak vannak. A rendkívüli melegben ugyanis nem növekedtek, csak vegetáltak. A ponty ára már most a csúcson van (750 Ft), ennél drágábban nemigen lehet eladni...
Ám amennyiben krónikus halhiány lesz a piacon – amely csak egy hónap múlva derül ki –, akkor nem kizárt, hogy „aranyárban” (850 Ft) lesz a ponty. Ugyanis a növekvő karácsonyi keresletet már az olcsó cseh hal sem fogja pótolni. Éppen ezért a legjobban az jár, aki maga megfogja a halászlébe valót. Felvételünkön Agócs László egy 6 kilós ponttyal, melyet a Sugovicában akasztott meg."
__________________________________________________
Ez már ma sem így igaz, a ponty pl. a Patocskai Csabiéknál (volt Bukovácz halbolt, a Szabadság út-Pető u. találkozásánál) 800 Ft/kg, de ők egyike azon keveseknek, kinél állandósultan kiváló a minősége. Igaz, nem olyan olcsó, amilyen a Tesco-ban szokott akciósan lenni, de nem is olyan zúzott és fekélyes, amilyenek időnként ott kapható :(.
Tegnap csináltam.Haver szülinapja vót, azt mondta, ne csapjunk nagy bulit, elég, ha főzünk valami tésztát..
Ja, főztünk, tésztát is.. Bizony! :-))
Nagyot nézett, amikor meglátta, mondjuk zuhogó esőben a garázsban főztem, nem is gyanakodott...
Nem kedvezett a szerencse, a legnagyobb hal egy tenyérnyi keszeg volt.
Vasárnap tartották a város hagyományos halfogó és -főző versenyét, melyet a több mint 2000 taggal bíró sporthorgász egyesület hirdetett meg. Nem kedvezett a szerencse, a mérlegelésnél a legnagyobb hal egy tenyérnyi keszeg volt. Volt, aki nulla pontot ért el, összességében pedig a csapatok mintegy 6 kiló halat akasztottak meg. Szerencsére nem ebből kellett halászlét főznie a versenyzőknek, mert az a 8 csapatnak és családtagjaiknak a fél fogára sem lett volna elég. Hulej László fogta a legtöbb, összesen 2120 gramm halat, ő vihette haza az idei abszolút bajnoknak kijáró vándorserleget is. Csapatversenyben az Express Bt. lett az első (Gyulánszki Sándor, Németh Róbert és Kulisics Attila), a Bácska Ipartestület a második, a Bajai Sporthorgász Egyesület felnőtt csapata pedig a harmadik.
A halászlé főzéshez az egyesület biztosította a pontyot. Az öttagú zsűri nagyon kis pontkülönbséggel hirdetett győztest: Móder János érdemelte ki az „aranydiplomát”, Hodoniczki Ottóé lett a második díj, mögötte pedig egyetlen ponttal maradt el Nagy Attila.