Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

FERENSZ Creative Commons License 2023.08.16 0 1 2616

Most szólok előre: hosszú lesz :D


Gondolkoztam rajta hogy ne mégis csak a Suzuki Swift legyen a hatos listám legvégére hagyva, hiszen mégis kuriózum hogy megértük hogy lett 1:43-as modellben.
Noha alkoholt egyáltalán nem iszok, de erősen gondolkoztam egy pezsgő bontáson :D...(maximum gyerek változat :D)
És akkor jöjjön a legjobb:


6/6 - Altaya Freightliner FLC 120 64 T "Cryoco - Terminator 2":


A Terminator franchise nagy kedvencem a filmes szekcióban, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy muszáj voltam valamiféle kézzel fogható relikviát is szerezni.
Noha most már modell kínálatban is megvan a Terminator I. Dodge Monaco példánya - melyen anno fényhíd cserét és némi feljavítást kellett eszközölni - valamint a II. részből lévő T-1000-es Chevrolet Caprice változata is - valamint most a kamion - de ha egy élethű, méretarányos T800 endoskeleton-t nem is - mivel nem kis összeg és hely sincs hova rakni, arról nem is szólva hogy Muterban az ideg is megállna - így egy fej relikviát muszáj volt szerezni, és természetesen égjenek a szemei :D
Nem egyszer láttam a filmeket, betéve tudom a szövegeket és képes vagyok mai napig is megnézni ha újra adják valamelyiket az első kettő közül, persze már figyelve arra, hogy az eredeti szinkronos verzió legyen a szóban forgó példány, mert sokat számít.
A szinkron pedig annyira fontos, hogy pl meg kell mondjam hogy még egyszer sem láttam eredeti "I'll be back" nyelven a filmet, mivel úgy furcsa lenne.
Anno a Convoy-t is elkezdtem nézni eredeti nyelven, de nem sokáig bírtam.
Persze az első rész az alap kult változat, de nagyon sokan szeretik a másodikat is.
Emlékszem rá Én is, hogy volt hogy Fateréknál a másik szobában is arra a csatornára volt kapcsolva, Én pedig gondoltam egyet, lekapcsoltam a tévémet, átmentem hozzájuk, bebújtam Fater mellé az ágyba és úgy néztük együtt a filmet, még ha már nem is elsőre, nem is másodjára láttuk és tudtuk mi hogy lesz.
Persze mivel érzékeny típus vagyok, voltak olyan filmjelenetek, melyeket megkönnyeztem, ilyen volt a "Convoy" filmben a pótkocsiról lekapcsolódó és hídról lezuhanó Mack - mivel a szereplőt mindig Faterommal azonosítottam mivel Ő is kamionos - vagy pedig a "Terminator 2"-ben mikor a forró olvadó acélba beleengedik a T-800-ast és a végén mutatja a like jelet.
Jelen filmben mikor a Cryoco kamionost ledöfi a T1000-es - ezt nem könnyeztem meg, de - mindig becsukott szemmel léptem tovább a jeleneten és egy pillanatra megnyomva a MUTE opciót a távirányítón, azt hiszem érthető okokból.


A spanyoloknál indult egy amerikai kamionos sorozat - időközben később a franciáknál is elindult - és kíváncsi voltam milyen példányok lesznek majd benne.
Persze mikor már láttam hogy az első öt kiadásban már szinte szerepel egy a megszólalásig hasonlító változat - erre majd később kitérek miért nem "ugyanolyan" jelzőt használtam rá - valamint szintén ebből a filmből a kamionmentő amivel a T1000 üldözte Johnt - gondoltam hogy ez talán több lesz egy sima amerikai kamionos sorozattól, hogyha már ilyen filmes példány is van rögtön a megjelenésben és még inkább élvezettel követem nyomon a benne megjelenő példányokat.
Eddig olyan példányokat köszönthetünk a sorozatban mint a "Terminator 2 - Freightliner FLA" kamionmentője, a "Knight Rider - Jogért És Igazságért Alapítvány főhadiszállás GMC General kamionja", "Smokey és a Bandita - Kenwort W925" kamionja, valamint ezt a mostani példányunkat szintén a Terminator 2 filmből.
S hogy mennyire van kapcsolat az Altaya - sorozatos - és a filmes Greenlight változatok közt, azt mi sem bizonyítja jobban hogy teljesen ugyanaz a kettő.
Csak az egyiknél krómos hátsó felni, más rendszám, a másiknál meg természetesen a filmnek megfelelően a dolgok.
De ott van még a "Párbaj - Peterbilt 281"-ese - mely szintén kult film - melynek pl igen csak elszaladtak az árai eleinte.
A legtöbbjét olyan 20 000Ft-40 000Ft között be lehet szerezni, van olyan amelyiket már ilyen 13 000Ft-os alap áron is - mivel friss megjelenésű példányként 29.99 euro az áruk - de speciel a Párbaj Peterbilt 281-esének annyira elment az ára anno, hogy olyan 50-70-80 000Ft-os árakon is mérték őket, pedig az se 100%-ig teljesen olyan mint a filmbéli példány.
De láttam 120 és 150 ezres árakon is találatokat mikor nézelődtem.
Így kérdéses volt hogy valamikor majd tudok-e belőle szerezni, mivel az is egy kedvenc film.
Bár tekintve milyen kamionokat hoznak ki - és hogy az Ixo is kihozta (igaz elrontva) Kacsa Mack kamionját a Convoy filmből, azon se lennék meglepődve ha az is bekerülne a kamionos sorozatba.
Steven Spielberg "Párbaj - Peterbilt 281"-ese megélte a kihozatalt, illetve ott van még a Stephen King - Maximális Túlhajtás filmjéből a zöld ördög fejes White Western Star 4800-as szerelvénye, valamint a Convoy kamionos filmből is ki lehetne hozni még más kamion-szerelvényeket.
Nem lennék meglepődve hogyha valamikor a Convoy filmbéli Mack is érkezne, említettem is egyébként a gyártónak, hogy más "húzókat" is kihoztak már, így a megfelelő pótkocsival kombinálva és a megfelelő festéssel Convoy filmbéli kamionokat is ki lehetne hozni, nem csak a Mack-et.
De azt is felvetettem, mivel a sorozatban volt egy Hungarocamion-os Rába is, hogy ott is lehetne különböző vontatókat kombinálva különféle pótkocsikkal (dobozos, ponyvás, tandem) kihozni.


Ahogy a Terminator se egy hibátlan film - ahogy talán egy film sem és maga a modell sem - mégis imádom mivel tökéletes történet, szerepválasztás, megvalósítás és filmzene, a szinkronról nem is szólva.
Az előbb azért használtam a "megszólalásig hasonlító" jelzőt, mivel egy filmbéli klasszikus járgányt mintáz meg a modell, és bár baromira részletesen ki van dolgozva, megvan csinálva minden rajta, azért nem teljesen minden ott és úgy van ahogy a filmes példányon.
A legtöbb látható elem, motívum, felirat, festés, lámpa stb....igen, de azért akad különbség.


De lássuk is hát a modellt végre.
Amúgy elképesztően részletesen megvan csinálva, de nyilván a licensz dolgok miatt - amit egyébként nem értek, hisz már eleve ez a kamion márka, azzal a pótkocsival, ebben a festésben is simán licenszes lehetne - nem tökéletes, mert van ami nem stimmel, de erre később rátérünk.


Látható hogy nagyon szépen megcsinálták a modellt.


A következőkben mindig egy-egy filmes képpel összevetve láthatjuk a filmbéli példányt, és a modellt.


Nézzük is hát akkor sorban.


Első jelenet-összehasonlítás:


Nem először találkozunk a kamionnal, lévén előzőleg az olajfinomítónál mikor a T1000 átrepül a kis felüjáró felett, akkor elhagyják és kürtöl, viszont itt már azt láthatjuk miután a T1000 becsapódott az előtte befékező rendőrségi furgonba és a sofőr fékez.
Érdemes megnézni a részleteket.
Elől ugyanolyan felni, a lámpák mögött ott van a kerékékre hajazó berakás, a sárga helyzetjelző fény, a Freightliner felirat, a kerékjárat mögött az átlós motorháztető lefogató - és itt az első különbség - mivel látható hogy a filmbéli kamionnál az első kerék sárhányóján van valami, viszont a modellnél nem kapott.
Elvégre is nem nagy gond, alig észrevehető, vagy egy matricával könnyen pótolható, de jó lett volna erre is odafigyelni.
Látható az azonosság a fellépőt, a függőleges kipufogócsövet illetően is, valamint a kamion fülke mögötti keresztmerevítőt és az átlósan lefelé két kitüremkedő vashuzalt leágazva belőle.
A hátsó tengelyeken természetesen dupla gumik és beömlős felnik.
Még egy különbség akad, mivel a filmbéli példányon a vezetőoldali tükörnél nem volt antenna, de a modell kapott.


Második jelenet-összehasonlítás:


Már megálláskor a helikopter roncsa előtt.
Látható hogy a rendszám nem lett ugyanaz, mivel a filmbéli kamionon 1E49903 volt, a modellen viszont teljesen másmilyet kapott, noha ugyanúgy Californiai rendszámot, viszont az 1P21276-ost.
Viszont a bordázott hűtőmaszk, a Freightliner felirat, a középen tetején lévő kis fogantyú, szintén ott van.


Harmadik jelenet-összehasonlítás:


A sofőr kiszállása megállás után (a jelenet amiről korábban beszéltem, hogy ezt mindig csukott szemmel és egy pillanatra némítva nézem meg, mivel minden filmben, minden kamionost, mondhatni Apámmal társítok)
A legfeltűnőbb különbség természetesen a kék CRYOCO feliratban lévő CRYORO-s módosítás, mivel ez egyaránt az ajtón és sajnos a tartálykocsin is az egyik legnagyobb és legfeltűnőbb különbség.
Hogy elrontották-e, vagy pedig a licensz dolgok miatt van, azt nem tudom, de gyanítom inkább az utóbbi.
Ugyanúgy az ezüst kilincsfestés, az elhibázott feliratos logó a C-R-re való lecserélésén kívül ugyanúgy néz ki, ott a "Los Angeles, CA" székhely felirat, és a "DOT 117333" jelzés is.
A DOT felirat felett lévő fekete rész viszont nem tudom mi akar lenni a modellen, mint látható a filmben lévő példányon nincs ilyesmi az ajtón.
Természetesen az ajtószéleken - a tükör előtt kivéve - nincsenek a modellen a szegecselési pontok, ennyire azért ne várjunk sokat.


Negyedik jelenet-összehasonlítás:


Már a T1000-es átvett vezetésekor látható.
Mint mondtam nem tökéletes, de elképesztően részletes.
A tartályon ugyanúgy kivehető a 6 részes elosztás szerinti tárolózóna, valamint a húzó hátsó kerekei felett is látható oldalt a helyzetjelzős festés az oldalon.
Egyedüli hiba talán egy picit annyi, hogy a modellen a tartály és a húzó között kicsit szerintem nagyobb a hely mint kéne, de elmegy.
A húzón fent is szép ugyanúgy a sárga helyzetjelzős kialakítás és a kürtök, sőt ha megnézzük akkor még a napellenző - vagy mi - spoilert is megkapta ugyanúgy az ablakok felett.


Ötödik jelenet-összehasonlítás:


Mikor a T800-as nagyban olvassa a kamion szállítmányát a tartály oldalán.
Természetesen ez a legnagyobb baki a modellen, mivel egyaránt a kamionon és a tartályon is a CRYOCO feliratnak kellene lennie, de mégis CRYORO lett, amit nem egészen értek, mert hogyha már eleve ezt a kamiont kihozzák, rajta a Freightliner névvel, ezzel a póttal, ezzel a festésben, akkor már nem kellett volna genyózni a licensszel, hiszen ha valaki akar, így is bele tudna kötni pert illetően.
Lévén ez alapján is lehetne követeléssel élni.
Az elhibázott feliratos logó alatt ugyanúgy olvasható a "CRYOGENIC TRANSPORT SPECIALISTS" felirat.


Hatodik jelenet-összehasonlítás:


Időrendben itt találkozunk először a tartályos kamionnal, mikor a T1000 a helikopterrel már nem repül át ez alatt a gyalogos felüljáró alatt, hanem egy hirtelen felkapással, felette halad el.
Itt kürtöl a kamion, de persze itt még nem sejtettük hogy jelenete is lesz.
Látható hogy a tartálykocsi vége is jól meg van csinálva.
Noha igaz a jelzések nem láthatók jól a filmben és később sem, azért ezt is sikerült jól megcsinálni.
Elég csak megnézni a sárvédőket, az ezüstre pingált fémes rész imitálásával, valamint a hátsó lámpák és a tartálykocsi végén fent középen égő hármas piros világítás festést.


Hetedik jelenet-összehasonlítás:


Itt már mikor a T1000-es odanyomja kis csapatunkat a szalagkorláthoz.
Jól látható hogy jól megcsinálták ezt illetően is.
A hátsó lámpák dupla berakások, és noha a külsők kicsit sárga felé hajaznak a modellen, de bizony azok is megfelelően ugyanúgy piros színűek.
Itt is jól látható a sárvédők feletti rész, a piros feliratos rész szélén - és persze a korábbi képen a másik oldalon is - a piros pötty festés, a piros mezőben szereplő "THIS VEHICLE STOPS AT ALL RAILROAD CROSSINGS" felirat, és még a kerekek felett futó helyzetjelzős fény kialakítás is ugyanúgy, az előrébb lévő sárga, a hátrébb lévő piros, erre is figyeltek.
Érdekesség amúgy hogy érdekes módon a pótkocsin sikerült a megfelelő VA 2971-es rendszámot eltalálni rá.


Az ilyen-olyan egyéb kis hiányosságok - vagy épp plusz dolgok ellenére - mint pl a húzón az első sárvédő felirat hiánya, vagy az antennás tükör, a más rendszám, ezektől még el tudnék tekinteni, mivel könnyen orvosolhatók matricával, vagy lepattintással, de a legszembetűnőbb hibája sajnos az elrontott CRYOCO-s felirat.
Persze lehet hogyha már rendszámot csináltatok rá valamikor, akkor a logós betűt is cserélni fogjuk rajta.
Meglátjuk.
Szóval nem tökéletes, de imádom :D
A kedvenc részem az, amikot áttöri a kerítést és látjuk amint az egész szerelvény az elejétől a végéig áthalad a betört kerítésen.
Ott mindig kiráz a hideg :D

 

https://www.youtube.com/watch?v=gOWvi4gIYGU

FERENSZ Creative Commons License 2023.08.16 0 0 2615

Üdv.

Nem lehetetlen a beszerzése, bár vadászni kell.
WagonR+ kizárólag csak Opel Agila változatban jött ki idáig, nem ebben a kiadásban, egy másik modellgyártótól, azt is be lehet szerezni.
Amennyiben volt, vagy van ilyen autója, akár meg is lehet csinálni rendes autókra való festéssel lefújva - nem valami spray-vel - rendszámmal, ha az autón más a felni, az is megoldható.

Ha komolyan érdekli vegye fel velem a kapcsolatot (email címem publikus)

Előzmény: ugyörgy (2614)
ugyörgy Creative Commons License 2023.08.14 -1 0 2614

Üdvözletem.

Tetszik ez a Swift nagyon. Már régóta szeretnék, sőt szeretnénk Wagon R+ -t, esetleg Opel Agilát (néhány apróbb eltérés van köztük.) Figyelem a topicot türelmesen. :)

Előzmény: FERENSZ (2613)
FERENSZ Creative Commons License 2023.08.12 -1 0 2613

Na ezt is megértük...


6/5 - Altaya Suzuki Swift:

 

 


Mondhatnám hogy ez lett hagyva a legvégére a pakkot illetően, de nem lenne igaz.
De bevallom azért gondolkoztam rajta hogy az ez utánit előrébb vegyem-e és inkább ez legyen az utolsó, vagy így legyen mint most.


Megértük :D


Megértük hogy kijött a kicsike.
Évek óta lobbizom hogy legyenek Suzuki modellek is az 1:43-as méretarányban, de idáig nem sok sikerrel jártam.
Nem egy gyártót megkerestem a témával kapcsolatban.
Volt aki nem válaszolt, volt olyan aki azt mondta nem látnak benne lehetőséget, és csupán egy olyan volt aki azt mondta benne lenne, amennyiben az anyacég adna rá megbízást.


Pár éve kijött Chevrolet kiadásban, páran be is szerezték nem kis összeget kicsengetve érte.
Tudok olyanokról akik 15-16-20e Ft-ot megadtak érte.
És az mondhatni nem volt olyan jó és szép mint ez, mivel noha a formaöntvény ugyanaz, de a végeredmény közel sem volt ilyen.
Annak idején szavazást is csináltam róla hogy kb hány embert érdekelne és az jött ki hogy a többség beszerezné, van aki többet is venne pl átalakításra.
Igaz a gyártók talán most kezdik felismerni ezt a dolgot, mert noha Suzuki modellek vannak 1:43-as méretarányban, azok mégis rohadt drágák és leginkább csak az újabb, pár éves típusok vannak jelen, de az anyacéget sem értem hogy miért nem fektet be némi összeget a modellgyártásba is, hisz nem csak anyagilag lehet jó, hanem presztizst-image-t illetően is.
Legutóbb láthattuk a Vitarát, melyet PremiumX változatban is megtalálni - noha tök ugyanaz - csak annak mégis kétszer-háromszor annyi az ára mint a bliszteres kiadásnak, valamint mostanság láttam már kicsi 1:72-es kiadásban is pont ezt a Swiftet csak 3 ajtós kiadásban és az újat is nem olyan rég láttam talán a Majorette gyártótól.
Szóval...jöhetnek.


De lássuk eme szerzetet:


Szép ez a járgány, de valahogy mégis olyan soványka, vékonyka, legalábbis elsőre.
Legalábbis ha az előzőleg lévő példányokhoz nézzük - természetesen nem az amerikai Oldshoz - hanem pl a Fiorino vagy Clio-hoz.


Elől szép lámpákat kapott, krómos alátéttel.
Szép a kis - végre - Suzuki logós festés is a nózin.
A lökösbe két sárga irányjelző berakás is került.
Fekete díszítőcsík is került rá, mely végigmegy az autó oldalán és a hátsó lökösön is.
Jók a tükrök is, kilincsfestéseket is kapott és természetesen oldalsó irányjelző is meg lett rajta csinálva.
Belsőt illetően is jó, szép fekete kormányos műszerfal, szürke üléses belső.


Hátul szép egybe piros lámpás üveg berakás, természetesen a megfelelő irányjelző és tolatós csíkozott kialakítással.
A Chevy változatnak leginkább ez volt a gyengéje, mivel annál nem sikerült valami jóra, szépre.
Ennél szerencsére igen.
Megkapta a Suzuki feliratot, szintén a logót, és jobb oldalra a Swift 1.6 jelzést is.
Érdekesség még hogy a hátsó ajtókon a 16 VALVE festés is rákerült.
Szétkapni sajnos nem tudtam - pedig megnéztem volna - mivel az első csavart nem nagyon tudom kicsavarni és már megy szét a fej sajnos, szóval így marad.


Nem egyszer említettem az autós sorozat oldalán is hogy jöhetne ez a Swift - vagyis pontosabban az MK III 3 és 5 ajtós változatokban - de már ennek is tudok örülni hogy végre lett valami.
Néha nem értem a gyártókat, mivel anno megkerestem a Minichamps gyártót - lévén Ő az Opel Agila példányt kihozta (Suzuki WagonR+) - így azt is ki lehetne hozni Suzuki kiadásban, és a Norevnél is ott van a Fiat Sedici (Suzuki SX4), noha Ő kihozta sima verzióban is az SX4-est, de baromi drága, bezzeg a rally változatból többet találni, de az meg a kutyának nem kell.


Szóval ha megvan a formaöntvény, egy minimális változtatással - és természetesen a gyártó felé jelezve, egyeztetve vele a jogi, licensz dolgok miatt - el lehet adni újra ugyanazt, még egyszer, más kiadásban és akár többért is.
Opel Agila példányt is szokták keresni itthon mert ugye a WagonR+, de hogyha eleve olyan kiadásban lenne, nem kérdés hogy kapós lenne.
Itt is most ezt meglépték, mivel ahogy említettem Chevy változatban anno kijött és nem egy ember megvette magas áron.
Most azok szánhatják kicsit, de persze mivel fontos volt és kuriózum, mivel ez a típus-forma nem jelent meg eddig semelyik más gyártó kínálatában, így tuti nyerő.
A legutóbbi ParkolóParádén is - melyen kint voltunk az AdamsCustoms-el - ott is volt egy illető akivel elbeszélgettem róla pár percet miután kézbe vette és megnézegette.


Gyerünk....jöhet a faceliftes orrú és a 3 és 5 ajtós változatok is :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.08.09 0 0 2612

Hát igen, érkeznek az érdekesebb darabok :D

6/4 - Altaya Renault B120 Coca-Cola:

 

 


Ez nekem inkább a régi Master.
Adott egy forma amihez általában társítom a típusnevet, így ez nekem nem B120 mivel az nem mond semmit, hanem a régi Renault Master, dobozos kiadásban :D
Mikor láttam hogy ez is érkezni fog a spanyol kishaszonos sorozatban, nagyon örültem neki és rögtön "beszerzésre vár" listámra is került.
Ugyanis a Coca-Cola a kedvenc üdítőm, egyaránt simában, és vaníliásban is szeretem, a zero-sat meg igya meg akinek két anyja van.
Persze nincs azzal semmi gond, csak sajnálom hogy néha az újítások, új ízek, rögtön zero-s változatban vannak és normál kiadásban nem elérhetők.


De lássuk is a modellt:


Elől szép kis lámpákat kapott, krómos berakással.
Jól néz ki, mivel az irányjelzős rész is jól látható rajta, noha nem lett kiemelve sárgával.
Utánanéztem neten, tulajdonképpen úgy is és így is reális, mivel volt olyan amelynél sárga volt az irányjelző rész, és volt ilyen is, melynél csak maga az égő volt benne sárga, a búra, szintén átlátszó volt.
Kapott spanyol rendszámot, jó a kis Renault embléma is.
Az orron lévő szellőzős kitüremkedés külön berakás és természetesen színre fújt :D
Jók a tükrök is, oldalra kapott céges Coca-Cola feliratot is, természetesen az eredeti betűtípussal.


Oldalt és hátul is nagyon jók a műanyag felépítményre nyomtatott képek, melyek még így is remekül néznek ki, persze nagyítva a kóla jeges körítésében már felfedezni a pixelek nyomát, melyet Én még tinikoromban előszeretettel néztem közelről reklámplakátokon :D


Kapott szép piros-sárga kis lámpákat, szintén a rendszámot, valamint a rendszám mentén két osztott lámpaberakást, bal oldalra egy piros-feketét, jobb oldalra pedig egy fekete-fehéret, mely jelen esetben - a feketék - a rendszámvilágítást fedő részek, a piros meg természetesen a ködzárófény - vagy ha úgy jobban tetszik ködféklámpa - jobb oldalon pedig nyilván a tolató.


Remek kis példány.
Imádom.
A Coca-Cola talán Földünk egyik legismertebb üdítőitala, rengeteg országban van jelen, ott is ahol nyilván könnyebb hozzájutni mint a tiszta ivóvízhez.
Filmekben is előszeretettel szokott lenni valamilyen kólás utalás, logó, vagy maga az üdítő.
Ilyen volt pl az "Ellenséges Terület" című film Owen Wilsonnal, melyben egy felderítő repülő egyik tagját alakítja, kinek a társát megölik és menekülni kényszerül a szerbek elől mivel katonai mozgás és népirtás nyomait sikerült lefényképezniük.
Egy hídon átszaladva ellenállókba ütközik kik majdnem elütik, de felveszik és elviszik magukkal Hac-ba.
A platón kérdezi a srácot hogy van-e vízük, de az nincs.
A platón utazó másik fél egy fiatal lány, mégis előhúz egy zacskóból egy fél literes Coca-Colát :D
Szóval nincs víz......de kóla van :D


Megyek is és iszom beszerzésére egy Vanilla Coke-ot :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.08.06 0 0 2611

6/3 - Altaya Fiat Fiorino:

 

 


Ez a Fiorino már meglett nekem sárga Sedex-es kiadásban.
Persze létezik még valamilyen pékség féle verzióban, azt még nem sikerült beszerezni.
Ilyen fehérben is kiadták, de érdekes módon annál hátul sima piros lámpával intézték el a modellt, így kíváncsi voltam - és fórumokon is felhívtam rá a figyelmet összehasonlítva a képet a sárgával - hogyha újra kiadják az AIA (Autos Inolvidables Argentinos) sorozatban, akkor igen is tessék rá odafigyelni.
Lévén nem tudom megérteni hogy miért van az, hogy egy ugyanolyan gyártó, ugyanolyan modelljénél, miért nem sikerül erre figyelni néha.
Természetesen mikor láttam hogy ebayen felbukkant az eladók termékei között, megnyugvással zártam aggodalmam.
De lássuk a modellt:


Elől szép lámpákat kapott, krómos égőhelyes berakással.
Általában megfigyelhető tapasztalatom, hogy a lámpáknál muszáj vagy krómos égőhelyes kialakítást alkalmazni az üveg alatt, vagy ha a modellen van formára kialakítva, akkor ki kell emelni ezüsttel, máskülönben sima játék benyomást keltő lesz a hatás.
Főleg fehér modelleknél, mivel akkor mondhatni elveszik az autóban és nem kap külön kiemelkedő kialakítást.
A Fiat embléma is szép, még a régi öt átlós vonalas ///// kialakítás, a tükrök is jók, oldalsó irányjelző festést is kapott, kilincsfestést is.
A kerekek is jók.


Hátul - hál Istennek (na meg lehet hogy nekem) - szerencsére szépen megcsinált, reális hátsó lámpák kerültek bele.
Megnyugodtam.
Ugyanis terveztem hogy fehérben is beszerzem majd ezt a típust, de aggódtam hogy hogy tudnám a lámpát kikapni, lévén ennél nem biztos hogy van elkent vég a berakásnál, mivel szerintem ez ragasztva van a modellre, így macerásabb lenne a kikapása, de szerencsére ilyesmivel most nem kell foglalkozzak, ugyanakkor pedig mint láthatjuk nagyon sokat tud dobni a modell megjelenésén, összképén, a végeredményen.
Jó hogy az osztott ajtóra megkapta a fekete ablakos kialakítást - igaz festve - mert feldobja kicsit.
Persze üvegből lenne az igazi, de így se rossz, mivel a kisebb áruszállítóknál gyakran alkalmazzák azt egyesek, hogy funérlemezekkel befedik az ablakot, hogy a kíváncsiskodók ne lessenek be mit szállítanak :D


Szép a FIAT felirat és a Fiorino típusfeliratot is megkapta, a kilincsfestés is jó.

FERENSZ Creative Commons License 2023.08.03 0 0 2610

6/2 - Altaya Oldsmobile Rallye 350:

 

 


Meg kell mondjam, hogy ez nekem mindig is a "négy-négy-kettes" Olds marad, nem Cutlass.
Nem is értem ezt a megnevezést, mivel a Pusztító című filmben is szerepelt a kicsike és neten is utánanéztem, ott is 442-esnek írják.
Szóval ez nekem Cutlass megnevezéssel furcsa, de lehet hogy volt ilyen és olyan megnevezéssel is, a fene tudja.


Nem terveztem gyűjteni az amerikai autós sorozat példányait, mivel nekem az amerikai vasak nem jönnek be, a maiaktól meg egyenesen undorodom, de persze a régi vasak közt nekem is akadnak olyan példányok, melyek megdobogtatják kicsi szívem.
Ilyen az "Olds négy-négy-kettes".


Az orra, a lámpái, a formája, a hátsó középen megtört külön macskakarom szerű hátsó lámpák.....huh....szinte beleborzongok :D


De lássuk a modellt.


Ezt már egyszer mutattam, vagy nem?
Nem is olyan régen.
De.
Csak hogy az a sima, ez pedig a rallye változat.


Elől szép dupla lámpákat kapott a krómos-hűtőmaszkos kialakításban, ám itt a hűtőmaszkos rész fekete lett.
Szép az Oldsmobile embléma is, texasi rendszám is került rá.
A másikkal ellentétben itt színre fújt lökösök lettek, benne két ködlámpa berakással.
A mocitetőn szintén jó a fekete légbeömlős mélyedés - az elején - imitáló festés, és a tetején-oldalán is.


Kapott színre fújt felniket, benne szintén az Olds emblémájával és Super Sports Firestone feliratos gumikat.


Hátul szintén színre fújt lökös és benne a lökös formájához hűen, félúton megdöntött macskakarom szerű hátsó lámpák.
Imádom :D
A GTA V-ben is az egyik kedvenc vasam, van is itt pár saját kép róla.

 

 

 


Kapott egy spoilert is a farára, amit egyaránt a sima és ennél a változatnál is el tudnék hagyni, mivel sokkal szebb lenne, de egyenlőre marad rajtuk, valamint oldalt hátul megkapta a Rallye350 festést is.


Elő is kaptam hát a korábbit egy közös fotó erejéig.

 


Látható is hogy a színnel nem kellett sokat variáljanak, egy erőteljesebb sárgát kapott a kicsike, valamint megfigyelhető hogy a motorháztetőn is a kitüremkedő mélyedéseknek az oldala is feketével meg lett csinálva, holott a simánál csak az eleje és teteje lett olyan.


Ezért mondom mindig, akár ebben a sorozatban, akár az AIA kiadásban, hogyha a gyártó odafigyel a részletekre, akár másodjára - sőt akár harmadjára is - el lehet sütni ugyanazt a modellt, kissé más kiadásban, ami noha teljesen ugyanaz, de ha figyel az ilyen dolgokra, akkor többször is el tudja adni ugyanazt a modell(öntvényt) még egyszer, a gyűjtő pedig újra megveszi, de mégis egy más modellt kap a pénzéért.

FERENSZ Creative Commons License 2023.07.31 0 0 2609

Mint az köztudott úgy volt, hogy az Autos Inolvidables Argentinos - későbbiekben csak AIA - sorozat befejeződik, ám mégis kitolták a korábbi 130-as lapszámot 150-re.
A 80/90 sorozat - mivel volt egy ilyen különálló kiadása is - az sajnos valóban befejeződött, de a simát tolták tovább és még jelenleg is - igaz kicsit nyögvenyelősebben - de jönnek bele újabb példányok.
Így hát ismét sikerült összeállítanom egy 8 darabos pakkot, melyből 2 példány azonos volt és kollegáim számára voltak beszerezve, így a mostani pakkom - mely az Én saját gyűjteményembe értendő - egy 6 darabos pakkra sikeredett, és persze ahogy az lenni szokott a legjobbat hagyom a végére, ám az említett példány mégsem az utolsó lesz jelen esetben.
Lássuk is hát miket szereztem:


6/1 - Altaya Renault Clio II:

 

 

Meglepődtem mikor megláttam ezt a Clio-t a sorozatban, mivel nem számítottam rá hogy ez is bele fog kerülni.
Különösebben nem érdekelt volna, mivel megvan Vitesse gyártmányban és Oliex változatban is tervezném beszerezni - amely amúgy szintén az Altaya terméke - de úgy voltam vele hogy jöhet ebben a pakkban.


Mikor láttam hogy megjelent örültem is meg nem is, de mindjárt ki is térek rá hogy miért.
De előbb lássuk bemutatva a modellt.


Elől szép lámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes berakással, szép a Renault embléma, egyaránt hogy ezüsttel is ki van emelve és domború is.
Kapott egy argentin rendszámot, feketével a hűtőmaszk és a lámpák alatti részek.
A lökösbe kapott két szürke ködlámpa festést, ezt mondjuk - a kocsi színe miatt - érdemesebb lett volna vagy üvegből megcsinálni, vagy elhagyni a modellről szerintem.
Az ablaktörlők se rosszak, ezek néha túl vastagra, vagy túl vékonyra sikerülnek, de ennél jó lett, ráadásul nem is rossz, mivel még a végei is bütykösek.
Kapott egy kis antennát is a tetejére.
A belső is jó, mivel szürke, nem a megszokott sima fekete műanyag, ez kicsit feldobja.
A tükrök talán egy nagyon picit elnagyoltak lettek a modellen, mivel kisebbnek kéne lennie.
Oldalt szépen végigfutó díszítőcsík, sárga oldalsó irányjelző festés és ajtókilincs festések.


Hátul szép formára kialakított piros lámpák, a lámpa belső fele ezüstre van megcsinálva, és meghagyták benne a tolató-irányjelző kialakítás helyét.
Szintén a rendszám, a Renault feliratot és a Clio típusfeliratot is megkapta, bár kicsit bogarászni kell hogy az ember észrevegye, legalábbis az utóbbit.


Elő is kaptam a Vitesse változatot egy közös képre.
A mostani Altaya súlya a fele a Vitess példányé, vagy ha úgy jobban tetszik akkor a bordó kétszer annyit nyom mint most ez.

 


És akkor most jöjjön a fekete leves.
Szép kis Renault egyaránt az igazi és modell változatban is, de a gyártó elrontotta.
Kitaláljuk miben?
Igen.....a hátsó lámpák.


De mi?
Hisz piros és megvannak benne hagyva a helyek.
Igen, ez így van, mert valóban van ilyen lámpás Clio is, csak hogy az már a faceliftes változat, aminél szögletes első lámpák voltak némileg átcicomázott orral,

 

 

nem pedig a békalámpás verzió.
Annál ugyanis sima pirosnak kéne lennie.
Vagyis mondhatni enyhén sárga-fehérnek, de inkább pirosas mivel beleolvad a búrába, nem olyan erőteljes a megjelenése.

 


Szóval ez tetszik hogy figyeltek rá, hogy vették a fáradtságot, de mégis elrontották, mert hivatalosan ez a Clio ilyen orral és olyan hátsó lámpával nem létezik (ha csak valaki nem hajtott fel esetleg alkatrészként hozzá, vagy cserélte le olyanra a lámpáit mert az előző megadta magát vagy nem tetszett neki).
Úgyhogy ez a hátsó lámpás kialakítás a már szögletes első lámpás változaté.
Mondhatni ez a Clio II a békalámpás elejével és a szögletes lámpás hátuljával nem létezik :D


Természetesen gondoltam rá hogy esetleg helyrehozom és noha általában a lámpákat feljavítani szokásom, most mondhatni a realitás végett, a visszabutításra esett a választás - ami valamilyen szinten mégis inkább a realitás - de így lenne reális.


De még nincs vége.
Nézzük meg a belsőt.


Először láthatjuk a bordó Vitesse gyártmányét.
Szép fekete kormány, igényes műszerfal, kárpitozott ülések és ajtókialakítások.
Sőt még a rádió, a hőfokszabályzó és a kilométeróra egység is meg van benne csinálva.

 


És most a mostani példányé.
A kormányos műszerfal egység külön berakás, az autó belső részére szegecseléssel rögzítve, de az üléses rész külön.
Ezen kívül - ahogy már említettem - tetszik hogy nem a sima fekete szokványos műanyag, hanem más színű ülések, jelen esetben mint a műszerfal.
Ez nagyon jó.
Ilyesmire ha figyelnek, fel tudja dobni a modellt.
De ha megnézzük még az ajtók oldalán is láthatók az ajtónyitó kilincsek, az ablakterekők és kartámaszok.
Remek.

FERENSZ Creative Commons License 2023.07.28 0 0 2608

FoxToys Avia D-Line:

 

 


Ivkovic Péter cimborámnál láttam meg egyik alkalommal, mikor csak úgy görgettem lefelé a face-en és már írtam is.
Korábban is láttam ezeket az Avia modelleket, igaz még akkor botlottam beléjük, mikor a retróautós féle A21-es furgont kerestem a Skoda 105-ös hátsó lámpás csere projectem céljából és már akkor is elgondolkoztam rajta, hogy esetleg szereznék ilyeneket.
Noha általában leginkább személyautós irányvonalat követem, de azért akad pár busz, kisebb-nagyobb teherautó is a repertoárban.
Így hát említettem Peet-nek, hogy akkor ezt kérném.
Elsőre picit magas árnak tűnt a kiírt ár, de csak talán egy másodpercre és Peet is említette hogy ilyen áron egy teherautó egyáltalán nem rossz vétel és igaza volt.
Ugyanis ha a neten nézegettem, majd kétszer-két és félszer olyan árakon lehet szerezni, mint amennyiért most ezt sikerült.


Természetesen a modell megfelelően le van fogatva a dobozában.
A fülke rész fém, a felépítmény műanyag, de remek.


Elől ezüst égőhelyes lámpaberakásokat kapott, szélen irányjelzős résszel.
Az ajtón külön irányjelzős üveg berakást kapott.
Kapott két ködlámpás berakást, valamint egy AVIA feliratos rendszámot.
Azt is ki kell még emelnem, hogy az első lámpák irányjelző feletti kis formás kitüremkedés is szintén színre fújt és külön berakás.
Jó az Avia logó és a kiírt AVIA felirat is, ami kis krómos betűkből álló szöveg, amit úgy szoktak külön felhelyezni a modellekre.
Ezt illetően olyasmit képzeljünk el, hogy nem ragasztással - bár nyilván valamilyen módon igen - csak amikor valamilyen szöveg-matrica van egy kétoldalú szalagra rögzítve.
Lehúzzák a hátsó papírt a hátuljáról, miközben maga a felirat még az elülső matrica lapon van s miután azt ráhelyezték a modellre azt is lehúzzák.
Gondolom ily módon rakják rá ilyenkor, de ez csak tipp.


Jók a tükrök is, ráadásul az anyósülés felőli oldalon még holttér tükröket is kapott az ajtó felett és kitüremkedve a szélvédő elé is.


A belső térre sincs panasz, szürke ülések, fekete "kabátra" hajazó körítéssel, jó a műszerfal és a kormány, valamint látható a sebváltó is.


Hátul jó a felépítményes műanyag doboz, mindent a megfelelő módon és helyén, kiemelve.
Sajnos nem nyitható a raktér, de ezt ellensúlyozandó, ezt a típust még legalább 4-5 féle kiadásban be lehet szerezni.
Ezek közül egyik ez a dobozos, van ponyvás változatban, valamint legalább 3 különböző platós kivitelben, de úgy tudom létezik még más változatban is, de leginkább ezekről tudok.
Szépek a lámpák is, széleken sárga, bentebb piros, egy félhold alakú tolatólámpás kihagyás és szintén piros.
Kapott szintén egy kis AVIA feliratot is, bár tény hogy egy rendszám még dobott volna rajta.

FERENSZ Creative Commons License 2023.07.25 0 0 2607

Altaya Skoda Favorit Pickup:

 

 


Nem olyan rég a cseheknél indult egy Skodás sorozat is, szintén a DeA kiadásában.
Noha azt a sorozatot nem követtem/követem nyomon, korábban láttam különféle Skodákat - Rapid, Favorit pickup, Forman - felbukkanni a neten, amiket úgy láttam valaki készített, ráadásul egész jó minőségben műgyantából, amiről nem mondta volna meg az ember hogy nem fém modell.
Nálunk is mikor a Legendás Autók sorozatban felbukkant a Favorit, na az egy nagyon jó döntés volt.
Később láttam plexidobozos kiadásban pirosban a Forman változatot - ami a Favorit kombi - de az nem volt olyan szép, mégis voltak akik 10-12 ezres - vagy olyanról is tudok aki 15 ezres - árakon beszerezték.
Most a sorozatban világoszöld színben szintén kijött és néztem is, ráadásul két helyen is, mivel lent az egyik eladónál 10 500-as áron, fent az emeleten egy másiknál 8500-as áron láttam.
Ennyit számíthat egy börzén hogy mit, hol, kitől és főleg mennyiért tud az ember beszerezni.
Ezért vagyok mindig úgy vele, hogy a börzén több kört is kell tenni.
Bevallom gondolkoztam is rajta mert megnéztem, ott is elsőre a szín volt ami nem tetszett, valamint ahogy néztem az, hogy talán kisebbek voltak a kerekei mint a mostani pickup változathoz képest és azzal sem árulok el titkot szerintem, hogy azért mégis csak felkeltette az érdeklődésemet eme Skodás sorozat, így nyomon követem ezt is.
Ezt lent szúrtam ki az egyik eladónál, kinek az asztalánál két hölgy ült és kérdeztem is hogy "ezek is hozzátok tartoznak?" de a hölgyek "nem beszélni magyar" mert a kiírt árakra mutogattak.
Én viszont megnéztem, átvizsgáltam és már hoztam is el.


De most lássuk is miért csábultam el erre a kék platós Skodára, mondhatni Favorit pickup-ra :D


Elől jó kis lámpákat kapott, még a recézések is láthatók az üvegen, alatta krómos vagy ezüst égőhelyes berakás, széleken irányjelzőkkel.
Kapott előre egy rendszámot is, oldalt irányjelző festést, de ami mégis nagyon tetszik benne az a különböző színű belső, ami feldobja.
A műszerfal sötétbarna, az ülések bézsbarnák.


Ezen kívül hátul is remekül néz ki a kicsike, szépen megcsinált reális hátsó lámpás kialakítással.
Piros-sárga-piros-fehér-piros.
Ez igen (y)
Ráadásul a platóajtón megkapta a kis SKODA feliratot, valamint jobb oldalon a PICK UP és az aktuális motorjelzéssel.
A rendszám picit ferde de annyi baj legyen, a felette lévő világítást takaró elem ezüst festést kapott, és fekete kilincsfestés is kapott.


És akkor nézzük is miből áll.
Természetesen fém modell - ennél aggódtam kicsit, mivel ahogy korábban említettem láttam valakitől korábban, de azok műgyanta példányok voltak - de ha ugyanaz megéli a DeAgostini-s kiadást, akkor az szerencsére fém modell lesz.
Szegecseléssel rögzített ablakok, elől vannak berakásra utaló végek az első lámpákat-rendszámot illetően.
A vezetőrész mögötti üvegablak rész szintén szegecseléssel rögzített fent, alul pedig a plató alján lévő két kis bütyökre csúszik és természetesen a plató felől azonos kék festést kapott az üveg elem.


És akkor a már előbb említett belső tér.
Nagyon feldobja ezt a masinát a különböző, eltérő színű belső.
A kormány szépen kialakított, mögötte is láthatók a részletek a műszerfal egységen, és az ülések is más színűek, valamint a fejtámlák is jópofák.
Többek között ez is hozzájárult ahhoz hogy miért is vettem meg, mert eleve mondjuk a Favoritból nem sok pickupot láttunk az idők folyamán és nyilván ennek az az oka, hogy egyrészt kevesebbet gyártottak belőle, másrészt nyilván egy városban az ember kevésbé találkozott vele mint vidéken.
De mégis érdekes hogy anno készült belőle egy ilyen változat is, ami most modellben is megérkezett.


És természetesen ennél is megnéztem és szintén kapott egy normálisabb tárolási módot :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.07.25 0 0 2606

Hongwell Vw Golf IV (1:72):

 

 


Márk Dénes barátom kínálatában láttam meg egyik alkalommal a neten mikor hirdette és rögtön kértem is, mert nem olyan rég sikerült beszerezni a nagyobb változatát - igaz nem volt tervben - de mivel csak úgy tudtam beszerezni az ezüst Vw Polo változatot egy három darabos pakk részeseként, így érkezett ez a zöld Golf is.
Igaz a Hongwell féle változat nem a legjobb és legszebb a Golfok között, de úgy voltam a zölddel, jó lesz az a többi között.
Az is megfordult a fejemben hogy majd valamikor eladom, de inkább megtartottam.


Milyen jól is tettem, így ugyanis most meglett a kölyök verziója is és most már biztos hogy marad a nagy is :D
Börzére szintén lebeszéltem Márkkal hogy majd átveszem, de konkrétan a KMO-n nem is volt a fejemben, akkor szólt rám mikor elhaladtam az asztala előtt hogy hozott nekem egy Golfot.
Elsőre nem is tudtam miről van szó, mivel ugye az ember ilyenkor nézelődik a sok modell között, aztán kapcsoltam.
"A kölyök" :D
Gyorsan fizettem és már haladtam is tovább.
Nem különösebben akartam költeni - na nem mintha ez olyan drága lett volna - mert első alkalommal felmentem az emeletre is Ivkovic Péter cimborámhoz, kinél volt lebeszélve egy nagy modellem, de elsőre még fel akartam mérni a terepet hogy mit találok, és gondoltam ha nem is marad úgy annyi, akkor max majd átutalással intézem el számára a modellt.
De természetesen figyeltem rá, hogy lehetőleg az arra a modellre félretett összeghez ne nyúljak ha nem muszáj.


Kicsit aggódtam hogy ugyanaz a szín-e a kölyök mint a nagy, de szerencsére ugyanaz.
Noha a vaku fény miatt a kicsi talán egy picit erőteljesebbnek hat, de szerencsére ugyanaz a szín.
Különbség persze mint mindig, most is akad.
Ilyen hogy a kicsinél mások a tükrök - méretéből eredően - valamint a lökhárítós elem részében sincsenek kiemelve feketével a külön részek mint a nagynál, viszont ami érdekes számomra az az, hogy általában a rendszám is ugyanaz szokott lenni, ám jelen esetben itt a kicsin más mint a nagyon.
Ugyanis a kicsin "WOB AZ 184" míg a nagyon "WOB CL 140"
Ezt leszámítva - és persze a kicsinél az irányjelzős hátsó lámpás kialakítást illetően - teljesen ugyanaz a modell - mondhatni, de még így is akad különbség.
Noha mind a kettő 5 ajtós IV-es Golf - hu ez f.szán hangzott, "ötajtós, négyes Golf" :D - de a nagy nem tudom mi okból GTi, mivel annál a jobb hátsó lámpánál is ott van a felirat, viszont a kicsi csak 1.8-as.
De ezeket a kis különbségeket illetően Apa és Fia végre együtt vannak :D

 

FERENSZ Creative Commons License 2023.07.22 0 0 2605

Minichamps Mercedes Vaneo:

 

 


A szerb eladóknál szúrtam ki - mindig találok valamit náluk - így élvezettel fukarkodom oda - már ha épp odaférek - hogy milyen szerzeményeket pakolnak ki épp.
Első alkalommal rákérdeztem - kevéske angol tudásommal - hogy "Blue Vaneo how much?" vagyis hogy a "kék Vaneo mennyi?" és az illető mondta hogy "i dont know, the seller is parking for a car, two-three minute and come back" vagyis hogy "nem tudom, az eladó parkolni van az autójával és 2-3 perc múlva visszajön", így gondoltam addig tovább nézelődöm.
Ki is szúrtam az asztal szélén egy ezüst CrossGolf Minichamps változatot, melyet anno már Én is beszereztem és megkérdeztem hogy megnézhetem-e, de miután megnéztem tettem is vissza a modellt, mert láttam hogy ugyanaz a hibája van mint anno az enyémnek.
A hátsó csomagtartóajtón - gondolom egybe üvegén - repedezett az ezüst festés, így nem jöhetett szóba hogy elhozzam, pedig megtettem volna.
Később ismét arra vetődtem, mikor már ott volt a megfelelő manus is és rákérdeztem.
Teljesen korrekt árban volt, és még a fóliás csomagolásban.


Érdekes hogy ebből a típusból csináltak egy ilyen "egyterűsített" változatot is, mert a Mercedes A osztály tipikusan női autónak mondható, mégis csináltak belőle egy ilyen picit családibb, tágasabb változatot, meghagyva az autó elejét, de az első ajtóktól hátrafelé már mégis egy egyterűként folytatódott kialakítást.
Ebayen is láttam egy eladótól, gondolkoztam is rajta, de az piros volt amiben annyira nem jött be, viszont ebben a kékben már elfogadhatóbbnak találtam, főleg ha még az ára is remek volt.
Később ezüstben is kiszúrtam, be is szereztem volna, de nagyon drága áron volt, így mondom ennél megbékélek a kékkel :D


Elől szép lámpákat kapott, alatta égőhelyes kialakítással és egy pici sárga irányjelzős beütéssel.
Szép a Mercedes emblémás hűtőmaszk is és természetesen német rendszámot is kapott.
Érdekes hogy mi határozza meg hogy egy Mini/Maxichamps kapjon rendszámot, mert nagyon sokszor hiányolom róluk.
Anélkül szegényes a modell, hiába az igényes belsős, vagy szép lámpás kialakítás.
Felülre került két tetősín, valamint napfénytető is.


Hátul szép nagy piros lámpák, meghagyva az irányjelzős-tolatós résszel, valamint külön tetszik hogy a modell esetében még erre is figyeltek, hogy a lámpák tetejében ott a szellőzőket imitáló részt is megcsinálták benne.
Kapott felülre egy féklámpa festést, az ablaktörlő alá a kis Merci logót, bal lámpánál a Vaneo feliratot, szintén a német rendszámot és a felnik is jól néznek ki, bennük a kis Mercedes emblémával :D


Egyébként a hátsó lámpák nagyon hasonlók a Viano kis egyterű-furgon lámpáira, de nem pont ugyanolyanok.

FERENSZ Creative Commons License 2023.07.19 0 0 2604

Altaya Lada Vesta:

 

 


Elérkezett hát egy újabb KMO börze, melyet már izgatottan vártam.
Nem csak azért vártam nagyon, mert már eleve le volt beszélve egy "nem kicsi" modellem átvétele ama helyszínre, hanem mert be akartam szerezni az új orosz Autólegendák sorozatban lévő első megjelenésű változatot is.
Mikor értesültem róla hogy befejeződik az orosz retróautós sorozat, sajnáltam hogy nem élte meg az 5 ajtós Nivát, de aztán láttam, hogy nem sokkal később indul egy új, melyben modernebb autókat is kapunk, ráadásul rögtön nem is egyet, és hamvaiból feltámadt immáron modern Ladák is lesznek benne, így felkeltette az érdeklődésemet és láttam, hogy bizony nem egy olyan példány lesz a sorozatban ami érdekelni fog.
Börzén természetesen mentem 1-2 kört, majd utána rögtön az "orosz retróautós taghoz" vettem az irányt.
Meg is néztem, az asztalon volt kihelyezve egy, de a szélvédőjén volt valami hiba, így rákérdeztem hogy van-e még belőle hogy esetleg egy másikat kérhessek.
Szerencsére volt.
Az illető párja kedvesen meg is kérdezte hogy újságot is kérem-e mellé, de mondom ha elolvasni nem is tudom, a képek miatt jó lesz, így elfogadtam.


De lássuk is eme új, modernebb orosz autós sorozatunk első tagját részletesebben.


Ebben a modellben két dolog nem tetszik.
Az egyik az - eleve az igazi változaton is - azok a bemélyedések az oldalán az elejétől az első ajtóig, és a hátsó ajtón indulva a fara felé.
Ez nem tudom minek kellett, egyáltalán nem dobja fel, számomra ez nagyon undorító.
Én meghagytam volna sima felületnek azt a részt, így egy sokkal normálisabb, modernebb Ladát kapnánk.


A másik - a modellt illetően - a színe.
Érdekes ez a limezöld szín, de valahogy abszurd módon még lehetne is mondani hogy jól áll a Ladának, de Én valami sokkal nyugisabb változatban hoztam volna ki.
Egyébként érdekes, mert ha megnézzük a Vesta és Vesta kombi is létezik más színben amit a VAZ gyárt - tehát tulajdonképpen nem csak a modell Lada hanem a gyártója is a modellnek - csak a DeA gondolom szerződést kötött velük és megvette a terjesztési licenszt és így egy újságos sorozat példányaiként is érkezhetnek ezek a modellek.
Mivel a Vesta-t nem csak ebben a kiadásban lehet modellként megtalálni.
Nyilván a gyárnál is belátták azt a dolgot, hogy nem csak igazi autókat lehet gyártani és abból pénzt remélni - mivel oké hogy az is kiadás - de egy igazi autógyártónál megvan minden ami kell.
A modell paraméterei, gyártási technológia - persze az igaziakat illetően - de manapság ha ezek adottak, miért ne lehetne modellekben is gyártani őket.
Hisz az is jó dolog és presztizs értékkel is bír, mivel a gyűjtők is keresik, szeretnének Lada modelleket.
Mindjárt el is érkezünk a kettő összehasonlításához - a másikat illetően csak képekhez mérten - de előbb lássuk a beszerzett példányt.


Elől szép lámpákat kapott, mögötte krómos égőhelyes kialakítással, belülre pedig - noha a vaku fénye miatt nem látszik - irányjelzős kialakítással.
Szép a hűtőrács és rajta a nagy Lada logó is tökéletesen helyet foglal.
Kapott egy Autólegendák feliratos rendszámot - persze oroszul - de még mindig jobb mintha nem lenne ott semmi.
Az első lámpáktól szépen ívesen megy le a lökhárítós részbe a krómos, formát követő kialakítás.
Két ködlámpa festést is kapott.


Hátul is szintén jól megcsinálták.
Szépen formára kialakított lámpák a megfelelő kialakításban, alatta ezüst égőhelyes kialakítás.
Megkapta a LADA feliratot, és a bal hátsó lámpa alatt a csomagtartóajtón a Vesta típusfeliratot is.
A hátsó lökös alsó része fekete lett egy piros - gondolom ködzárófény - csík kialakítással és egy ezüst kipufogóval.


Ha nagyon őszinte akarok lenni három dolog nem tetszik a modellben.
Az egyik - ahogy már említettem az igazit illetően is - a mélyedések az oldalán, a modellt illetően a szín, és szintén a modellt illetően talán a gumik a harmadik, mert elsőre sokkal nagyobbnak, vastagabbnak tűnik mint kellene.


De nézzük meg belülről is.


Belül egyszerű fekete belső tér, szép kormánnyal, ülésekkel, kézifékkar és a sebváltó is jól kivehető, de semmi másra ne számítsunk.


A kasznit illetően - azért szedtem szét, mert kíváncsi voltam hogyha valaki átalakítana mennyi macera van vele vagy ilyesmi - külön berakás a rendszám elől-hátul, külön berakás az első és hátsó lámpák is - gondolom az égőhelyes kialakítással együtt - az ablakok pedig két ponton szegecseltek.
Szóval nincs vele sok macera hogyha valaki át akarna alakítani, mint pl a KockaLadával, melynek a hátsó lámpáinál vannak lukak, de nincs belülről elkent vég, aminek köszönhetően macerás a kikapásuk.


És akkor most nézzük képek alapján összehasonlítva az igényesebb változattal.


Látható hogy a másiknál eleve sokkal jobb a színválasztás, mivel annak hatására az oldalsó mélyedések is kevésbé tűnnek ki, de mégis ami a leginkább feltűnő, az a már előbb is említett - szerintem - sokkal jobb gumis kialakítás a zöld újságos változathoz képest.
Erre nem ártott volna figyelni.
Az első lámpák is persze mások, mivel a szürkén sokkal szebbek, de ezt illetően az újságos változatra sincs panasz.
Az igényesebb változat kapott antennát is a tetejére, ezt mondjuk nem baj hogy az újságosról elhagyták és persze más a belső színe is.


Hátul sokkal erőteljesebbek az igényesebb változaton a hátsó lámpák vonalai, ez pl valahogy az újságos változaton jobban sikerült, mert az alsó csík rész a valódi autón is vékonyabb mint a felső, az igényesebb modellnél ez kb azonos, de az égőhelyes kialakítást illetően az újságos változatra sincs panasz, valamint az igényesebb változatnál - gondolom - kis ezüst betűkirakások vannak a modellre helyezve a márkanevet illetően.


Persze szokták mondani hogy egy újságos változattól ne várjunk sokat, de tekintve hogy ezeket már az ember nem 2-3-4000Ft-os áron szerzi be, azért kicsit még lehetne figyelni ilyesmikre, ha ki is hozzuk egy igényesebb változat, olcsóbbik újságos példányaként.
Összességében tetszik ez az új orosz sorozat, az első 10 modellből 2 van ami totál hidegen hagy és számomra érdektelen, a többi 8 mind olyan amely jöhet és tervben vannak :D
Nem rossz az újságos példány, noha a kerekeket illetően lehetett volna rá figyelni, viszont a hátsó lámpákban viszont az igényesebb változat a gyengébb, az jobban sikerült az újságosnál.


És természetesen mivel még maradt plexim is, máris kapott egy normálisabb tárolási módot.

FERENSZ Creative Commons License 2023.07.15 0 0 2603

És még mindig maradunk a "fauvés" szekciónál, ám ezúttal visszavesszük az irányt Európára.


Altaya Vw Passat GT:

 

 


Azt hittem hogy már sosem fog befutni ez a példány.
Noha ezt a Passat példányt már mondhatni mutattam korábban "Altaya Vw Passat GL 16V" néven, de ez most ugyanaz a modell, némileg más köntösben.
Ugyanis amit mutattam, az a mexikóiaknál futó Vw sorozatban jelent meg, ez a GT változat pedig a német-itthoni kiadásban.


Egyik alkalommal láttam az egyik modelles csoportban egy bejegyzést, melyben egy németben élő modellgyűjtő posztolta friss szerzeményét és persze rögtön megkerestem hogy tudna-e segíteni némelyik példány beszerzését illetően (akkor még ez nem volt megjelenve itthon).
Mert noha azóta nálunk is elindult a sorozat nagy nehezen, de egyrészt megint kevésbé ismert és/vagy régi típusok vannak a sorozatban, a másik meg hogy bennem van az a félsz hogy tartok tőle nem sokáig fog futni, mivel minket mindig minden téren lenéznek.
Pedig ezekre a Vw modellekre egyáltalán nem lehet panasz.
Tény hogy némileg magasabb ár a korábbi Retróautós vagy Legendás Autós árhoz, de jobb is a minőség.
Persze így is meg kell nézni nem egy példányt mikor látjuk, mert a tömeggyártás folyamán ugye előfordulnak hibák, de sokkal jobbak kidolgozottságban-minőségben, az előbb említett sorozat változataihoz képest.


Na visszakanyarodva a témára: megkértem-megkérdeztem az illetőt, hogy tudna-e segíteni némelyik példány beszerzésében és úgy volt, hogy ennél a Passat példánynál tudott, mivel sikerült még egyet szereznie.
Amúgy ezt viszont nem is nagyon értem, mert Németben elvileg úgy kellett vadászni (azért múlt időben mert ott azóta véget ért a sorozat), benzinkutakra is csak egy-egy példány kerül, vagy az újságosok is csak egyet-egyet kapnak és persze pikk-pakk hűlt helye némelyiknek.
Ezt nem igazán értem a DeA-nál hogyha van rá igény, akkor miért jobb az, hogy azt a pár darabot valakik felvásárolják és később a neten köszönnek vissza kétszeres-háromszoros vagy még magasabb áron.
És mivel igény van rá - mert mondjuk némelyik olyan típus - vannak akik meg is veszik annyiért, a haszon pedig a kiadó-gyártó helyett magánszemélynél köt ki.
Ha ez jó...
Én is így voltam a mexikói kiadásos sima piros változatommal.
Nem 3500Ft-os áron szereztem mint az itthoniakat.
Hogy mennyi volt azt inkább nem mondom meg, de mivel nagyon szépre sikerült és eleve elegáns régi Vw szedán, így mindenképpen szerettem volna egyet.
Persze lehetne választani a Schabak és hasonló kiadásokat, de azok meg már nem ütik meg a mércét a mai kidolgozáshoz képest (legalábbis nálam).
Így az illető jelezte, hogy ebből sikerült szerezzen egyet.
Össze is jött volna, de első alkalommal sajnos pont nem értem rá, második alkalommal pedig valahogy benéztem az időpontot.
Na örültem is, mert mondom akkor lassan egy hiteltelen kép alakul ki rólam, pedig tényleg véletlen volt hogy így alakultak a dolgok.
Fel is ajánlottam hogy akkor megveszem szállítással, nem számít mennyi lesz, mert szeretem tartani a szavam és rendezni azt amit kérek.
Így harmadikra csak összejött, de az se volt zökkenőmentes.
Ugyanis az eladó feladta a csomagot adott hónap 15.-én, de a Foxpost pont akkor költöztette a raktárát, és noha kiírták az oldalon hogy pár nap késés előfordulhat a normál kézbesítési időhöz képest - ezzel nincs is baj - de jelen esetemben már eltelt 10 nap.
Így többször is hívtam az ügyfélszolgálatot.
Első alkalommal beszéltem is az ügyintézővel - és ezt is mindig pozitívumként szoktam felhozni - mivel kedvesek és segítőkészek az alkalmazottak.
Mondta is a hölgy hogy igen látja, bent van a raktárban, de a költözés miatt nyilván valahogy elkallódott-félre lett téve és átrakja a státuszát a csomagnak hogy miharamabb megkapjam.
Második alkalommal - mikor megint eltelt 1-2 nap - megint hívtam őket, de többszöri próbálkozásra is csak az automata válaszadás utáni zenés várakoztatót hallgattam és azon túl hogy kezdtem egyre idegesebb és türelmetlenebb lenni, kezdett megingani is eddig kialakult bizalmam a Foxpost felé, de végre valahára beparkolt a kicsike és ha egy kellemetlen eset is volt ez, lenyeltem és reméltem hogy ez csak egyszeri eset volt.
Mindenesetre próbáltam minél hamarabb elfelejteni és a lényeg hogy megjött a járgány.


Elől szép lámpákat kapott, alatta ezüst berakással, a lökösben két ködlámpa berakás, szép a domború Vw embléma is mely fekete alapon ezüst, kapott egy autó gyártmányra-évjáratra utaló rendszám plakettet is.


Hátul szép üveglámpás berakás - az egész elem az - rendesen megcsinálva ahogyan kell.
Persze a képet egy nagyon picit rontja az irányjelző részben látható furat helye, de meg lehet szokni.
Szélen fent sárga, bentebb fehér, az alsó részek piros és természetesen a felületén lévő domború rész is feketével megcsinálva.
Szintén megkapta a rendszám plakettet, mellette tök jó módon még a csomagtartó zár pöttyét is, az embléma festést, a csomagtartóajtóra igazított spoilert, és egy ezüst kipufogót.


És akkor most jöjjön az összehasonlítás a sima piros mexikói kiadású változattal.


Őszintén szólva meglepődtem hogy kijött csak más kiadásban, mivel arra gondoltam a németben is biztos jön majd ez a típus, de arra nem számítottam hogy a GT kiadásban.


Látható hogy mindkét modell ugyanaz, de mégsem.
Különbségek:


A mexikói példány annyiból különbözik a mostanitól, hogy annál a lökös perem alatti része is piros - ami a mostaninál teljes egészében fekete - az első lámpákban az irányjelzők szép sárgára vannak megcsinálva - ami a mostaninál simára maradt - más az embléma, mivel annál piros színre kapta meg az ezüst emblémát - a mostanira egy fekete "aláfestést" kapott és arra kapta meg az ezüst embléma festést, ezen kívül a rendszám is más, mivel annál "Vw Collection" kis téglalap alakú a rendszám - ami a mostaninál nyújtottabb "márka-évjáratos".


Hátul is ugyanúgy szép mind a kettő, de a mexikóinál - az említett embléma és rendszám dolgon kívül - még látható az is hogy megkapta a Passat GL típusfeliratot a jobb lámpa felett - a mostani GT érdekesen nem kapott ilyesmit, de még csak Passat feliratot sem - valamint annak a tetejére került egy kis antenna, amit ennél a mostaninál elhagytak.


De még nincs vége.


A Passat GL - a mexikói - változatnál fekete műszerfal és szürke belsőt kapott, jól látszik is a külön fekete kis kézifékkar.


A mostani GT változat viszont teljes egészében fekete belsőt kapott, csak az ülések olyan színűek mint a GL változatnál.


Szóval remek példányok ezek, imádom őket.
Amondó vagyok hogy ezekkel a finom dolgokkal, miszerint a modell maga ugyanaz, de mégis az egyik a sima normál, a másik a kicsit sportosabb GT változat, ezzel jól meg lehet játszani azt, hogy el lehet adni ugyanazt újra, némi kis módosítással.
Ezt már nem egyszer mondtam az Inolvidables példányoknál is pl a Ford Escort és XR3i vagy a Fiat Duna és Duna SCX változatoknál.
Persze nem mindenki olyan mint Én - ez tény - de Én képes vagyok azt is megvenni - még ha tudom is hogy ugyanaz - mert hogy némileg más festést kap és egy spoilert, esetleg figyelnek a kerekekre, lámpákra - vagy mint itt hogy még a belsőre is figyelnek - mondhatni ugyanazt a modellt kapjuk, de mégis másmilyet :D


Viszont kicsit sajnálom a sorozatot és nem értem a gyártót sem, mivel vannak ikonikus Vw-k melyek kimaradtak a sorozatból és többek közt ennek a kombi változata is érkezhetett volna a kiadásban, mégsem élte meg.
Szóval kicsit ciki így elindítani egy modelles sorozatot és mint a Vw, nem egy kisebb, vagy alacsonyabb szinten lévő márkáról van szó...

FERENSZ Creative Commons License 2023.07.12 0 0 2602

SAIC Vw Santana:

 

 


És akkor a végére még egy kínai Vw-t tartogattam.
Ez itt a Santana......de nem Carlos.
Ez eredetileg nem volt benne a kinézett pakkban, de miután megvoltam a kiválasztott példányokkal és elküldtem a linkeket Emberemnek, nem sokkal később még gondoltam ezt csapjuk hozzá.
Hiszen ez is egy szép "Passat benyomású, de mégsem az" kategória.


Elől szép lámpákat kapott, égőhelyes kialakítással, belül kicsi irányjelzős beütéssel.
Szép a krómos, rovátkás Vw emblémás hűtőmaszk, kapott egy NEW SANTANA feliratos rendszámot, alul pedig szintén két krómos,fekete részbe ágyazott ködlámpás berakást.


Hátul szintén jól megcsinált szép lámpák, alsó részében meghagyott kis átlátszós résszel, valamint alatta az égőhelyes kialakítás is látszik.
Szerintem így kéne modelleket csinálni.
Eleve a modellen kialakítani az égőhelyes kialakítást, ráadásul ugye ezüstre kenni, mert így a berakott lámpáknál a meghagyott részeknél temészetesen nem kék rész fogadja a szemet.
A bal lámpa belső felénél van egy pici mélyedés, gondolom így sikerült - ha nem is a formaöntvény, akkor csak ez a példány - ez mondjuk egy nagyon nagyon nagyon picit zavar, de annyira nem foglalkozok vele.
Ez van.
Szép a Vw embléma is, szintén a rendszám, melynél a SANTANA típusnév külön is ki van írva a jobb lámpa alatt.
A lökösön szintén látszanak a tolatószenzons pöttyök és kis antennát is kapott a tetejére.
Figyelnem is kellett, nehogy letörjem mikor leveszem a talapzatról.


Már a New Lavida-nál is mondtam hogy mennyire hasonló a Passathoz, így gondoltam ahogy annál is, úgy ennél is lövök vele egy közös fotót.
És ki tudja még mennyi és milyen Vw-ek léteznek Európán kívül... :D
Az tetszik ezekbe a "nem szokványos" Vw modellekben, hogy az ember akkor is egy minőségi autóban érezheti magát, hogyha egy szegénye(se)bb országban él, de ha mégis autót választ és egy ilyet, azt érezheti hogy egy kényelmes és elegáns "fauvében" ül, legyen bármilyen típus is :)

 

Vw Passat B7 & New Santana:

 

FERENSZ Creative Commons License 2023.07.09 0 0 2601

SRV Buick Sail:

 

 


Egy Corsa kombi.....ja nem.....mégsem......vagy mégis?
Hát.........is-is.


Láttam már ezt a példányt is jóiedeje az eladó kínálatában, meg úgy amúgy is az eBayen és most ha már úgy is vettem egy pakkot és volt az eladó termékei között, akkor miért ne?
Így már minden variánsban megvan a Corsa :D
Ugyanis Opel kiadásban kijött ezüstben, majd az Altaya kihozta a GSi sportosabb változatát is.
A Salvat kiadásban megjelent példánynál kihozták a szedán variánst, egy másik sorozatban kijött a kis 5 ajtós, felezett hátsó lámpás változat és most - ha Buick változatban is, de - beparkolt a kombi verzió :D
Láttam más színekben is - nem ennél az eladónál - de azokban valahogy nem jött be.
Lévén ami még volt az eladónál az olyan zöld volt mint a doboz papírja, akkor már gondoltam inkább jöjjön egy elegáns visszafogott fehér színben.


Első ránézésre kicsit furcsa, mert az, de mégsem, és itt most nem a más logó miatt mondom ezt, hanem mert kissé mint hogyha olyan szögletesebbre, vagy élesebbre sikerült volna az eleje mint kéne, de tulajdonképpen így is tetszik.


Először nem is akartam elhinni hogy a Corsa példányból kombi is van, lévén "kisautóként" ismertük meg, amiből nem gondoltuk volna hogy van kombi is, mivel az általában a közép-alsó kategóriás autókra még talán jellemző, de egy olyannál mint a Corsa már nem annyira.
Való életben is találkoztam vele, idáig kb 3-4 alkalommal, legutóbb pedig a múlt héten láttam egyet.
Nem akartam elhinni anno hogy még milyen Corsa példányok vannak, mert eleinte Én is csak a kétféle változatáról tudtam, a hátul egész lámpás 3 ajtós és a hátul felezett lámpás 5 ajtós kiadásról.
Aztán mikor a való életben láttam kombit, akkor már tudtam.
Eleinte nem is akartam elhinni, mert megismertem az autót, de mondom valami nem stimmel, mintha mondom ott a negyedik ajtó után kicsit hosszabb lenne mint kellene.
S akkor látom........"ez kombi b.zdmeg!" :D


Később láttam róla neten képet miszerint létezik szedán, sőt pickup variánsban is.


Mint azt már említettem, az eleje valahogy nem az igazi de így is király, mivel a valóságban sem sűrű, és az hogy főleg modellben is találkozhatunk most vele...
Szép kis lámpákat kapott, krómos alátéttel és kis irányjelzős beütéssel.
Jó a fekete kis műanyag hűtőelem, rajta a Buick logóval.
Kapott egy kínai feliratos rendszámot és alulra két azonos színre fújt, de körívben meghagyott krómos ködlámpa berakást.


A tükrök szerencsére külön berakások, nem kaszniból eredős bénább változat - figyelsz kedves Norev? - valamint fent is kapott két végigfutó fekete csíkot a tetejére és persze külön tetősíneket.


Hátul nem a legjobb, de legalább üveg lámpák, a megfelelő égőelosztás szerint, noha nem sikerült jól, mert a fehéret még félig meg kellene felezni, viszont mivel a modellt szétszedtem és nincs belülről elkent vég, így erről letettem.
Kapott egy kis ablaktörlőt is mely kissé lentebb van mint némely hanyag valós autóstulajnál láthatjuk néha, fűtőszálas hátsó szélvédő piros féklámpa csíkkal a tetején, valamint megkapta a SHANGHAI GM feliratot, hátulra egy SAIL típusfeliratos rendszámot és a jobb lámpánál pedig az SCX AT - gondolom felszereltségre utaló - jelzést.


Ez is modell mondhatni, de nem olyan igényes mint a Vw példányok, ezt elsőre meg lehet mondani.
Noha a belső szintén szépen kialakított, de csak formára, kipingált részek vagy ilyesmikre ne számítsunk.
A lefogatása is érdekes, mivel két csavar tartja - ebben nem lenne semmi furcsa - de a hátsó csavar a csomagtérben rejtett kis fekete plaketten megy át, ami tulajdonképpen a rendszám berakásának belső feléből illeszkedik bele a résbe (így hogy benne van a rendszám) szóval az nem a legjobb, mert kicsit szenvedni kellett vele hogy rendesen vissza tudjam rakni.
Ennek ellenére egy aranyos kis modellautó és a valóságban sem túl sűrű példány és a gyűjtők körében sem hinném hogy népszerűen birtokolt egy ilyen változat, de ettől érdekes egy gyűjtemény, hogy nem tudni milyen érdekes, drága, vagy ritka darabok bújhatnak meg benne.
Ezáltal most ez a kombi - ha nem is egy igényes kínai Vw minőségű modell - de különleges :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.07.06 0 0 2600

SAIC Vw New Lavida:

 

 


Hopsz....már megint egy Lavida.
Meg kell mondjam hogy eredetileg ez volt az a példány amelyet beterveztem a pakkban, de olyan jól állt neki az a korábban bemutatott bordó szín is, hogy rögtön kettőt is vettem belőle.
Ugyanakkor pedig egy nagyon elegáns kis szedán.
Mondjuk a bordónál már bemutattam és itt most nem is kéne róla többet írjak, de ha már mégis elkezdtem pötyögni...


Jól néz ki ebben a szürkéskék-metál színben, noha a dobozos képen inkább kissé olyan szürkébb árnyalatúnak tűnik.
Ezért szeretem a modelljeimet ilyen vagy ehhez hasonló színekben gyűjteni, mert ezeknél ideálisabban jönnek vissza a formák, a lámpák, úgy az egész modell megjelenése.

FERENSZ Creative Commons License 2023.07.03 0 0 2599

Norev Citroen XM:

 

 


Gondoltam most kicsit megtöröm a kínai Volkswagen-es bemutatásokat - mert elárulom lesz még - de most gondoltam jöjjön egy ha hétköznapibbnak nem is mondható, inkább már ritkaságnak számító típus, egy 1:43-as gyártótól.
Emberem keresett meg még szabis hetem előtt melóban, miszerint úgy alakult hogy megint bevásárolt modellekből és telefonon mondott pár típust hogy érdekelne-e.
Említette hogy "Norev Citroen XM érdekel?"
Persze következő az volt hogy milyen színben, mert nekem volt róla tudomásom hogy feketében ki van hozva, viszont mondta hogy ezüst-szürke és említette az árát.
Mondom: jöhet.
Noha XM példányom már van az Universal Hobbies gyártótól, melyet anno bemutattam, és elég sokszor van is a Norev és az UH változat között hasonlóság, vagy szinte ugyanaz csak más néven, most megjött kicsit igényesebb Norev kiadásban is.


Elől szép lámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes kialakítással.
Szép a Citroenes embléma is, kapott francia rendszámot, alulra pedig krómos ködlámpa berakásokat.
A Norevről az utóbbi időben nem vagyok valami jó véleménnyel, lévén nem egy típusa csalódás volt.
Említettem korábban a Megane kombi példányomat, melyen gyorsan túl is adtam, vagy a Citroen Jumpy-Peugeot Expert kisbusz-furgon változatokat, melyeket szívesen beszereztem volna, de így hogy megtudtam hogy kaszniból eredő tükrös és csak gumit imitáló mintázatos műanyag kerekes, valahogy ahogy megfigyeltem az újabb Renault Kangoo és más típusokat is, számomra az csalódás.
Többet várnék ettől a gyártótól.
Noha igaz hogy egy ilyen példányt mint a Citroen Xm, vagy a 200-as Audi, vagy a Renault Talisman már nyilván nem mert úgy megjátszani, mert Ő is nyilván érzi hol a határ, hogy felsőkategóriás típusokat már vétség lenne olyan kialakításban kihozni, megspórolva modellenként pár euro centet.
De Ő tudja.
Szerintem sokkalta fontosabb lenne a megítélés és az adott modell kialakítás.
Ezért nem is értem az újabb kiadásokat mivel mind festést, feliratot, megjelenést, lámpákat illetően jól kidolgozott modellek, de mégis a kasznitükrös kialakítás - amitől még el tudnék tekinteni ugyan - valamint inkább a fő, a műanyag kerekes kialakítás, sajnos nem azt érezteti a gyűjtővel hogy minőségi modell.


Viszont ez az XM se tökéletes.
Gyanítom hogy a lököse külön elem, de ami mégis a frászt hozza rám, az az anyósoldal felőli "A" oszlop előtti tükör berakás előtt látható rés.
Gondolom hogy az ablaktörlők előtti szellőzős rész is egy ilyen színre fújt külön berakás, de ennek a vezető felőli oldalon kevésbé van ekkora figyelme.
De ezt a pici hibát leszámítva szép a kicsike.
Tetőre került antenna, hátul a farán egy színre fújt kis spoileres rész, gondolom a hátsó lámpás berakás az egész üveg - mármint így az egész a fekete felső résszel - mert annak tűnik.
Ennél a típusnál mindig imádtam hogy az irányjelzők a felső fekete háromszög részben voltak.
Emlékem is fűződik a típushoz - mármint szintén csak egy kis változatához - mivel anno sokszor mentünk ki Olaszországba nyaralni és egyik alkalommal nagyon rosszul voltam.
Persze mint mindig, akkor is első utam a játékbolthoz vezetett, vagy ha egy akár kisbolt előtt kint volt a Majorette-nek ez a forgathatós állványa, benne a bliszteres Majorette példányokkal, akkor élvezettel tekertem mindig körbe és rendszerint találtam is olyan típust ami kellett.
Fiat Ritmo, Fiat Tipo, Renault Clio, Peugeot 405, egy Total tartályos pótos teherautó, vagy épp egy csodaszép ezüst Citroen XM.
Ilyen volt az XM is, ráadásul szintén pont ilyen ezüst színben, csak persze mivel az egy kisebb és leginkább játék, nem nézett ki ilyen részletesen, viszont szépen meg volt az is csinálva.
Emlékszem hogy csak nézegettem és mivel rosszul voltam említettem Faternak hogy mennyire szeretném - de arra már nem emlékszem hogy Ők hozták haza, vagy egyik alkalommal mikor már kicsit jobban voltam velük mentem és akkor kaptam - de megkaptam a kiszemeltet és másnapra kutya bajom sem volt :D
Így gondolom hogy egyrészt gyógyító hatással is volt rám ez a "bálna", akkor, ott, gyerekként :D


A hátsó lámpás rész szép piros, alatta pedig égőhelyes mélyedéseket véltem felfedezni.
Jó a szintén francia rendszám, ezúttal természetesen már sárga alapon ahogy kell, és jó a Citroen, valamint a megfelelő betűtípussal írt XM jelzés is.
Alulra dupla kipufogót kapott.

FERENSZ Creative Commons License 2023.06.30 0 0 2598

SAIC Vw New Passat:

 

 


Természetesen mint ahogyan azt említettem, anno szemet szúrt nekem mikor egy ilyen Passat példányt kiszúrtam a valóságban is, mivel láttam a hátulján a nagy Vw logót, de mégsem tudtam beazonosítani hogy milyen típus.
Aztán mikor láttam hogy Passat, azt gondoltam, ez bizonyára a legújabb generáció.
Nos mint azóta megtudtam nem, az csak egy külföldi piacos Passat volt.
Most viszont ide is megérkezett modellben.


Annak ellenére tetszik ez a példány is.
Ezt ilyen barna színben szereztem be, mert a másik valami liláskékes változat lett volna - tény hogy ennek is talán ezüst lenne a jobb - de végül is ebben sem rossz.


Elől szép lámpák, alatta krómos égőhelyes kialakítással, a tetején króm csík résszel, mely követi a hűtőmaszk vonalát, alul pedig pöttyös mélyedéses kialakítással, ami - gondolom - a ledes világítást akarja imitálni.
Szép krómos-rovátkás Vw emblémás hűtőmaszk, szenzoros lökös, a nagyobb kör gondolom talán a vonószem takaró eleme akarna lenni, egy New Passat feliratos rendszám, alul szintén rovátkás berakás, széleken ködlámpás körítéssel.


Az autóban - mint ahogy már a többinél is - szépen kialakított belsős kialakítás, kár hogy egyikből se nagyon akar kijönni, Én mindenesetre nem akartam erőltetni.
Látható hogy a belső csokibarna, ami hasonló az autó színéhez, de az autó színe más, a belső némileg sötétebb barna.


Hátul a Lavida-hoz hasonló szép lámpákat kapott, ám ennél a felső részben egy meghagyott áttetsző csík kihagyással, valamint szintén látható alatta a modellen kialakított égőhelyes kialakítás.
Amondó vagyok hogy egy modellnek minden részlete fontos, szerintem így kéne mindegyiket megcsinálni, akár újságos kiadványost is.
Ha annál nem is gyúrnak rá a belsőre és a középkonzol kialakításra, fontos lenne hogy akkor legalább külsőleg legyen minden megcsinálva jól.


Kapott egy prizmás-ezüst vonalvezetéses festést, ott a New Passat rendszám, szép embléma kialakítás, és jobb oldalon a Passat felirat a 360TSI jelzéssel.
Alul szintén kapott egy körülölelő ezüst csík festést a lökösre, érdekes is hogy a prizma festés miért pont ott felöl van a lámpák alatt és nem itt az alsó csíkban, és kapott még két ezüst külön kipufogót.


Nos tehát ez akkor mégsem az a Passat amit akkor láttam, ennek ellenére is örülök neki :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.06.27 0 0 2597

SAIC Vw Lamando:

 

 


Ezen eleinte gondolkoztam, mert láttam egy fehér változatot is, az viszont valamiért mégis 3-4szer annyiba került mint ez a kék, így ennél az ára is döntő volt és tulajdonképpen ha úgy vesszük, nem is áll rosszul neki ez a kék szín.
Ezt leginkább a B8-as Passat kisebb változatának-testvérének lehetne mondani, vagy inkább aközött és valahol a Passat CC közt helyezkedik el.


Elől szép lámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes kialakítással.
Szintén krómos-rovátkás Vw emblémás hűtőmaszk, szenzoros lökös, Lamando típusfeliratos rendszám, alatta szintén krómos berakás egy meghagyott krómcsíkos vezetéssel, kintebb külön fekete keretbe ágyazott ködlámpa berakás.
Belül szintén igényes kialakítás, barna színű belső és szépen kialakított középkonzol.


Hátul szépen megcsinált piros lámpa, alul meghagyott fehér csíkos résszel és szintén kis nagyítás után észrevehető a modellen kialakított ledes égőelrendezés.
Szép a Vw embléma is, ott a Lamando felirat is a 330 TSI jelzéssel, és a szintén Lamando-s rendszám plakettel.
A belső kalaptartós része fekete, ott pedig kapott egy kis féklámpa csík kiemelést, a tetőre pedig kis antennát, hogy a tetőablakos kialakítást már ne is említsem :D


Elő is kaptam hát a B8-as példányt - ha már hozzá hasonlítottam - és az ezüst Herpa féle verzió bizony kb a fele súlya a mostaninak, úgyhogy a Herpa nem tudom miből gyártja ha fém, de ehhez képest jóval könnyebb, már-már műanyag érzése van az embernek ahogy a kettőt kézben tartja.

 

FERENSZ Creative Commons License 2023.06.24 0 0 2596

SAIC Vw New Lavida:

 

 

 

Meg kell mondjam, ennek nagyon bejön a színe.
Persze nem ez volt ami miatt ezt is megvettem, de azért volt benne szerepe, valamint az, hogy ez valahogy az a féle Passat amit akkor láttam, de valahogy mégsem, mindjárt kitérek rá miért.
Ezt inkább a B7-es Passat példányával lehetne egy kalap alá venni, mivel az eleje nagyon hasonló, de persze a fara teljesen más.


Elől szép üveglámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes kialakítással, szép a krómos rovátkás Vw emblémás hűtőmaszk is, kapott egy New Lavida rendszám plakettet, szenzoros pöttyök is láthatók a lökösön, az alatta lévő rész szintén krómos-rovátkás berakás, széleken két ködlámpa berakással.
Meg kell mondjam ennél nagyon megfogott ez a szín, nagyon jól áll neki.


Hátul szintén szép üveglámpákat kapott, benne egy picike vékony fehér csíkos meghagyással, melyek az autó színe ellenére is jól kivehetők és ahogy már az előzőnél itt is láthatók, a modellen kialakított égőhelyes kialakítások a lámpában, vagyis mondhatni az üveg alatt, a karosszérián.
Remek.
Megkapta a kis Vw emblémás jelzését, valamint szintén a Lavida típusfeliratos rendszámot és kiírást.
Egyedül csak ezek a kis kínai feliratok lehetnek zavarók, de meg lehet szokni.
Itt persze nincs olyan minőségi kialakítás - látványt illetően - mint az előzőnél, pedig itt sincs rá panasz.
Szépen meg van csinálva a középkonzol, sőt az ajtók oldalán lévő kapaszkodók is, csak sajnos szintén nem akart kijönni a belső és ami nem megy, azt ne erőltessük.
De idézném Oliver Platt színész egy mondatát, a 2012 című filmből, mikor mennek a busszal az óriás hegy belsejében és nézik a hatalmas hajókat.
- Tudnak ezek a kínaiak :)

 

Vw Passat B7 & New Lavida:

 

FERENSZ Creative Commons License 2023.06.21 0 0 2595

Mint korábban említettem, érkeznek lassan az érdekesebb darabok :D


SAIC Vw Passat V6:


Még a buszos példányom előtt volt egy pakk - ezt említettem is a buszos cikkben - melyet már korábban is terveztem, most viszont beiktattam.
Egyik alkalommal láttam kínai piacos Vw modelleket az eBayen és bevallom megtetszettek.
Tetszik hogy sokkalta több Vw létezik a világon, mint mi azt gondolnánk.
Ugyanis vannak kimondottam brazil-mexikói piacra szánt példányok mint a Logus, Pointer stb és vannak kimondottan kínában gyártott, vagy kínai piacra szánt típusok is.
Mi Európaiak is ismerünk persze jópárat, de volt hogy pl Én is találkoztam egy olyan Passat változattal, melyet itthon még nem láttam.
Azt hittem akkor, hogy az a legújabb generáció, de nem.


Így hát miután kinéztem a pakkot, beleválogattam nem egy példányt, de meg kell mondjam kicsit azért aggódtam.
Ugyanis az hogy "die-cast" nem feltétlenül jelenti azt hogy fém modell, mivel ez azt jelenti hogy "öntött".
Ennél azért biztos voltam benne, hisz látható a mocitetős kialakításánál a rés, tehát nyitható elemes, és műanyag példányoknál még annyira se szokott jellemző lenni mint fém társaiknál.
Természetesen még picit bennem volt az aggodalom akkor is, mikor már itt fogtam a dobozában, de miután levettem a talapzatról, minden kétségem eloszlott.
Fém modell.
A pakkot mondhatni normális áron tudtam beszerezni, 6-7 modellt tartalmaz, de vásárlás után még kb egy 10-essel növekedett a kiadás az áfát illetően.
Emberem még megkérdezte hogy mehet-e és gyorsan kalkuláltam is egyet, még belefért abba az összegbe darabra elosztva.


Valahogy ismerős a forma, de mégis az orr, a far, úgy az autó teljes megjelenése más.
Elől szép kis lámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes kialakítással, valamint pici irányjelzős beütéssel.
Szép a króm Vw emblémás hűtőmaszk is.
Kapott egy szintén kis krómkeretes Passat "nyingnánguan" (ezt a szót csak Én kreáltam most XD) kínai feliratos rendszámot is.
Látható hogy még a szenzorok pöttyei, valamint a lámpák alatti - gondolom - lámpaspriccelő is jól kivehető.
Alulra kapott két ködlámpa berakást.


Mint azt már említettem a netes képen is láttam hogy van rés, így gyanítottam hogy nyitható mocitetős.
Jól gondoltam.
Általában ilyesmire nem nagyon van példa, mert a külön alkatrészes modellek gyártása mindig macerásabb.
Külön, vagy a modellel együtt kell legyártani, figyelni kell arra hogy azonos színt kapjon, ne üssön el tőle, azt is valahogy be kell illeszteni-le kell fogatni stb.
De ez - ahogy már a dobozán is írva volt - "precision die-cast model" :D


Belül látható a mocitető alatti motorblokk, benne a V6-os motorral, sőt még egy két elem külön más színnel is ki van emelve.
Gondolom a hűtőfolyadék tartályának teteje és az ablakspriccelő tartály betöltő nyílása.


Belül is szépen ki van alakítva a modell - próbáltam kikapni a belsőt de nem jött, így inkább nem erőltettem - és látható hogy a műszerfal egység fekete, szépen kialakított kormány-karos részt kapott, a lábtartó és ülés részek bézs színűek, valamint a sebváltónál és a kesztyűtartónál is megfigyelhető a faberakást imitáló festés.
Sőt ha ismét megnézzük szemből - vagy kicsit kinagyítva fentről - még azt is láthatjuk hogy az ablak körül kapott fekete szegélyes és befelé fekete pöttyözött kialakítást.
De hogy mi is az és miért van rajta itt a modellen és általában az igaziknál is vagy pl buszon miért láthatunk ilyesmit, itt olvashatunk róla:


https://divany.hu/lajfhekk/2019/05/15/auto-uveg-pottyok/


Hátul szépen kialakított üveglámpákat kapott, a meghagyott tolatós-irányjelzős résszel, és ha kinagyítjuk még azt is észrevehetjük benne, hogy - gondolom magán a modell felületén - meg vannak csinálva a ledes világítást imitáló pöttyök.
Ezen kívül ugyanúgy a krómkeretes kis rendszám, a Vw embléma középen, jobb oldalon pedig a Passat V6 felirat.
Hátul fűtőszálas ablakot kapott és még féklámpa csík is lett a bézs színű kalaptartó résznél.
Itt is láthatók a szenzor pöttyök, az autó elejétől - a ködlámpáktól - induló fehér csík végigmegy oldalt és itt hátul is, kapott két piros prizma festést és egy ezüst dupla kipufogót.


És hogy melyik változathoz hasonlít?
Elsőre feltűnhet hogy nagyon hasonló a B5-ös Passathoz és hát aki így gondolta igaza is van, mivel az autó elejét és farát leszámítva hogy más lámpás, mondhatni majdnem ugyanaz, csak talán ennél a hátsó ajtó ívje kissé elnyújtottabb, mivel itt a kis külön ablakberakásos résszel nyílik, míg a "német" változatnál külön van.

 

 

FERENSZ Creative Commons License 2023.06.18 0 0 2594

Altaya Heuliez GX317 Ratp busz:

 

 

 


Csak megszereztem :D
Mikor tudomást szereztem arról, hogy van egy ilyen buszos sorozat is, élvezettel vetettem bele magam és mindig vártam milyen friss példányok érkeznek majd.
Sajnos többségében ismeretlen és régi típusok voltak benne, de azért akadt benne pár Európában is ismert turistabusz.
Azokat be is szereztem.
Mikor már tudtam hogy vége lesz a sorozatnak le is mondtam róla, de láttam hogy még fog érkezni egy ilyen szép belvárosi utasszállító változat és ezt még be akartam szerezni.
Sajnos nem jött össze.
Beszerzős emberemnek sem sikerült és eBayen se nagyon lehetett találni, csak persze a bénábbik Norev változatban, vagy a rendőrségi változatban kihozott variánsban.
Most viszont összejött, de az is igaz hogy csak épphogy.
Ugyanis már az egyik hét elején kifigyeltem, mert ha keresek valamilyen modellt, mindig utánanézek hogy indult-e az adott példány és ki is dobott egy találatot, igaz licitesen.
Láttam hogy majd szombaton este 7 körül fog lejárni, még gondolkoztam is hogy írok Emberemnek hogy kérdezzük meg hogy az eladó oda adja-e kb 15 000-ért mindennel együtt hogy rögtön meg tudjam szerezni, de erről lemondtam.
Egyrészt mert licitre rakta ki, másrészt ha valaki licitre rak ki valamit akkor nyilván azért hogy minél magasabb áron menjen el, másrészt pedig - talán - mert utánanézett annak is hogy mennyire fellelhető vagy épp nehezen beszerezhető példány és ez is megnyomhatja az árát.
Érdekes tulajdonképpen, mert francia rendőrségi busz változatban is kihozták ugyanezen példányt, viszont abból nagy a szórás és könnyen lehet találni, ez viszont sokkalta nehezebben beszerezhető ebben a városi kiadásban.


Kár hogy a sorozat véget ért, mivel még rengeteg féle buszt ki lehetett volna hozni - turista és városit egyaránt - mindenesetre nagyon sajnálom, de legalább pár példányt ami tetszett, be tudtam belőle szerezni.
Így ha belegondolok még talán jobb is, mert ha már buszok is jönnek, akkor csak még nehezebb lesz a néha már amúgy sem könnyű tárolás.


Igaz hogy ezeknek a buszoknak többnyire csak az alvázuk fém, de így is remekül megcsinálják őket.
Elől szép lámpákat kapott irányjelzős szélekkel.
Szép a Renault felirat, a Heuliez írás, a logó, a rokiszékes ikon, felül pedig megkapta az aktuális járatszámot és kiírást.


Belül jól kialakított üléses részek, a hátsó ajtó felé ívesen emelkedő padlózat.
Az osztott ajtókra került sárga kapaszkodó és természetesen a megfelelő rokikocsis és a csak leszállásra utaló behajtani tilos tábla ikon, lévén első ajtós felszállásos, ami nálunk itthon nem életképes.
Megkapta a megfelelő helyzetjelző fényeket és a járatszámos kiírást is az oldalára.
A hátsó ajtónál - mivel ahogy említettem emelkedik a padlózat, lévén ugye a motornak is lennie kell valahol - ott már lépcsőzetes a kialakítás.


Hátul egyszerű piros lámpákat kapott, vékony fehér meghagyással belül és a széleken sárga résszel.
Kiemelték a szellőzős csíkokat is rajta és szintén ott a RATP jelzés és a rokikocsis ikon, igaz itt a járatszámos résznél már csak a 20-ast kapta meg kiírás nélkül.


Érdekes tulajdonképpen hogy ez ekte ugyanaz mint a rendőrös változat - azt nem is értem miért kell buszban kihozni - és ez határozza meg hogy mennyi az ára valaminek.
A rendőrösből ugyanis könnyen lehet szerezni, sok van belőle - nem is tudom miért - de ebből alig találni.
Nekem is mákom volt hogy belebotlottam ebbe és sikerült megnyerni is.
Így hát sajnos a buszos sorozat ezzel a példánnyal befejeződik nálam is.

FERENSZ Creative Commons License 2023.06.15 0 0 2593

Altaya Lada Samara Baltic GL:

 

 


Sikerült beszerezni még az egyik utolsók egyikét az orosz retróautós sorból.
Bár mondjuk az idők előrehaladtával már ezeket se lehetne igazából retrós jelleggel illetni, mivel a régi bevált változatoknál is voltak frissítések, faceliftes változtatások, mondhatni követve az idők folyamát és haladni a korral.
Már eBayen is nézegettem, erre börzén ott volt az egyik eladónál.
Rajta volt az ára és már hoztam is el.
Tény hogy ezek az orosz példányok - és főleg a most nem olyan rég indult modernebb autós sorozat példányai - nem lesznek árban egyenértékűek a 2000-2500Ft-os DeAgostinis modellekkel.
Én se adnék értük nagyon többet, de mivel ezek kuriózumok, valamint persze szoci de már mégis modern, és vágyom is rájuk, így sajnos ha akarom, kénytelen vagyok a fizetési rátát kissé kintebb tolni.
Beszéltem is pár szót az illetővel és mondtam neki hogy az új sorozatból 9 modellt láthattunk a videóban és abból már 7 olyan van ami érdekelni fog, szóval...és azóta is csak újabb olyanok jelennek meg, amik kellenek :D
Említette is hogy egy már úton van, így az is csak idő kérdése mikor parkol be hozzám :D


De most nézzük ezt a Samarát.


A színválasztás nem a legjobb, de elmegy.
Elől szép lámpák, égőhelyes mélyedéses berakással, széleken sárga irányjelzős résszel.
Természetesen ez egy másik formaöntvény, így más a hűtőmaszk, de az ott feketére lett csinálva és jó a kis Lada embléma is.
Mondjuk ilyen szempontból úgy lenne ideális egy formaöntvényt legyártani, hogy külön hűtőmaszkos és lökhárítós berakással, mert tény hogy így kicsit munkaerő igényesebb, viszont ilyen finomítással, kis módosítással el lehetne adni újra ugyanazt az öntvényt, egy másik, hűtőmaszkos, vagy faceliftes példányként.
Példának ott van pl a Skodás sorozatban az Octavia, ami úgy jött ki, majd később jött az RS változat.
Rendszámként megkapta a Baltic GL feliratot, valamint alul a lökösben is van két kiemelt feketés rész és két picike ködlámpás berakás.
Egy kicsit mintha off-roados jellegűen emeltebb is lenne az alap változatnál.
Az első kerekek mögött sárvédőket kapott.


Hátul a szépen, reálisan kialakított hátsó lámpákat kapta meg, rovátkákat és kialakítást illetően.
Igaz ilyenkor egy ezüst alákenés sokat számítana, mert a tolatós rész meghagyása jelen esetben azonos az autó színével, nem fehér vagy ezüst.
Fentre kapott egy színre fújt spoilert féklámpa csík kiemeléssel, a lámpák közti részre szintén színre fújt Ladás emblémás kialakítást kapott, amitől egy kicsit olyan DeLuxe vagy minőségibb felszereltségű érzése van az embernek, valamint bal oldalon a LADA és az Injection felirat is oda került, jobb oldalra pedig a Samara felirat és az 1500 jelzés is ott lett.


Mai szemmel persze már furcsa nem csak egy Lada Samara, hanem főleg egy ilyen elegánsabb, vagy vagányabbnak kinézni akaró változat, de hát akkor, erre volt igény.
Csapathattad Ladával is, nem számított, a lényeg az volt hogy van és menjen.
Amondó vagyok minden autónak lehet örülni ha van az embernek, mivel fedelet nyújt a feje felé, megvédi az esőtől, elviszi a kicsi s.ggét oda ahova kell, télen jó meleget ad, nyáron pedig - ha van klíma akkor azzal, ha nincs akkor a tekerős klímával - jöhet a friss levegő.
Bárhova is mész, bármivel is mész, a vezetés mindig egy élmény (szerintem).

FERENSZ Creative Commons License 2023.06.12 0 0 2592

Schuco BMW 316i compact "Pityuszwagen":

 

 


Miután megvolt a Mercedes B osztály, valamint a Grand Vitara, gondoltam még teszek egy-két kört mielőtt sietve távozok, mivel most kb csak egy órát tudtam kint lenni, de nem tudtam kényelmesen nézelődni.
Próbáltam minden asztalnál alaposan átnézni a kínált cuccokat, de azért sietni.
Végülis, visszatértem a Mercedes B-t árusító szerb eladókhoz is, akiknél már akkor is kiszúrtam ezt a "bömöst", de nem éreztem azt hogy akarnám.
Úgy voltam vele, hogy rákérdezek egy árat illetően és mivel korrektnek tartottam, mondom ennyiért nem hagyom ki.
Így mondhatni vettem egy "Pityuszwagent", mert Emberemnek ki barátom és üzlettársam, ilyen masinája van.
Mikor befordul az utcába - noha még nem látom - de már tudom hogy Ő érkezik, mert megismerni a hangját.


A Schuco régebben is tudott modellautókat csinálni, eszméletelen hogy már akkor is milyen jól megcsinálta őket.


Elől szép lámpákat kapott, ráadásul a dupla berakás is olyan, hogy látható a dupla kör lámpa is benne.
A széleken sárga irányjelzős berakást is kapott, ráadásul BMW logó is került rá és a BMW logós hűtőmaszk is olyan külön krómos kialakítás.
A lökösbe alulra került két ködlámpa berakás is.
Persze sajnos rendszám nincs, ez tipikus Minichamps féle hiba, mivel sokat dobna rajta, mint sem így, de lévén hogy egy nem mai, régebbi gyártmányú Schuco modellről van szó, ezt talán el lehet nézni.


Belül sárga belsőt kapott és nem csak az ülések olyanok, hanem még a nyitható ajtó belső felén a kapaszkodó mögötti rész is.


Hátul szép lámpákat kapott mind formára, mind kialakítást illetően, felül sárga résszel.
Természetesen mivel nem mai modellről van szó, ez egy picit hiba, mert a csomagtartó ajtó ívjét követően a lámpának ott a sárga rész belső felén fehérnek kéne lennie, mivel ott lenne a tolató lámpa, de mivel nem mai modell, már így is zseniális hogy anno figyeltek erre így, nem csak reális kialakítás, hanem még felületi rovátkákat illetően is.


Mint ahogy azt már említettem sárga üléseket kapott, sőt még a nyitható ajtókon a kapaszkodó részeknél is olyan, valamint plusz pont hogy az ajtók nem úgy vannak kialakítva - ahhoz képest hogy nem mai darab - mint némely gyártónál hogy csak az alja nyílik és az ablakos része a modell részét képezi, hanem így ablakos résszel van kialakítva, valamint a hátsó fűtőszálas ablakos csomagtartó rész is nyitható.
Na amondó vagyok hogy ettől lesz modell egy modell.
A nyithatóságtól el tudok tekinteni, mivel a legtöbb már manapság fix és a gyűjtők amúgy sem sűrűn nyitogatják, gyártást illetően is körülményesebb, macerásabb, de figyelnek a részletekre, lámpák, hűtőmaszk, kialakítás, megjelenés, mind belsőt, mind külsőt illetően.
A nyitható opciók csak egy kellemes plusz, ami miatt a gyerek is élvezettel venné a kezébe...............ha Apuci épp engedné neki, mert jelenleg Ő éli újra fiatal gyerekkorát hogy nézi és nyitogatja, miközben gyereke mögötte, keresztbe tett kezekkel és megvető morcos nézéssel csak várhatja hogy Rá kerüljön a sor :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.06.09 0 0 2591

Hát...lassan elkezdenek érkezni az érdekesebb példányos beszerzések :D

 

Rietze Suzuki Grand Vitara:

 

 


Mint ahogy azt már előzőleg is mondtam a kék Vitara példányomnál, nem az volt az első, de biztos nem is az utolsó Suzuki modellem.
Igazam lett :D
Ráadásul úgy, hogy ezt nem is terveztem.
Nem gondoltam volna hogy még bővülni fogok Suzuki modellel - ráadásul ilyen hamar - de így lett.
Márk Dénes barátomnál szúrtam ki, érdeklődtem egy árat, gondolkoztam rajta pár másodpercet, majd úgy voltam vele: jöjjön.
Már bánom hogy itthon töröltem - vagyis módosítottam - azt a képet, melyet anno eBayről mentettem le.
Bár ahogy mondani szokták az eBayes árak sokszor nem irányadók ugye az itthoni keresetekhez képest, mégis jól mutatja - hogyha nem is feltétlen itthon (bár szerintem itthon is) - de van Suzuki modellekre igény.
Lévén a korábban egy ilyen feketéről lementett képen szintén licitálások voltak rá és valami 20 000Ft körüli összegben ment el, de most is találtam egy ezüst változatot ami majd 18 000-es áron végződött.
Szóval ez is azt jelzi - valamint Márk barátom visszajelzése is, mivel nem egy Suzuki modellautót eladott, akár a fekete műanyag ablakos, akár az igényesebb fém változatokból - hogy lenne rá igény.
Csak az a baj hogy nem feltétlen mostaniakat kéne kiadni.


Meglepődtem mikor anno ezt láttam hogy a Rietze a gyártója, akit - már aki ismeri - Én leginkább a korábban némely 1:87-es buszaim gyártójaként ismertem meg.
Meglepő volt egyrészt hogy egy 1:87-es gyártó aki 1:43-asban kihozott egy modellt, ráadásul Suzukit.
De hát anno a Herpáról is csak azt hittük 1:87-ben gyárt, aztán hoppá...
Szóval Én azért vagyok így vele hogy Suzuki modellautóknak is lenne helyük a kínálatban, hogyha egyesek ilyen összegeket megadnak érte.
Csak persze egy szériát kéne lenyomni, mert akkor olcsóbban lehetne adni és még több ember számára lenne elérhető.
Ha meg max lefogy a készlet, lehet egy újabb eresztést csinálni.
Lévén láthatjuk hogy a Minichamps is - az újdonságok mellett - újra elővesz korábban kiadott modelleket új változatban kihozva és újgásos kiadványokban is van hogy belekerül újdonságként egy X éve, tizenéve kiadott típus.


Elől szép lámpákat kapott, égőhelyes kialakítással.
Jó az ezüst peremes Suzuki emblémás hűtőmaszk is, kapott egy Grand Vitara rendszám berakást, valamint két ködlámpát.
Első dolgom volt hogy megnézzem miből is van, hogy fém modell-e - bár ez súlyából gyanítható - de nem találtam csavarozást az alján, gondolom a rendszám berakások tartják egyben, így a szétkapásáról hogy alaposabban megvizsgáljam, letettem.


Hátul szép lámpákat kapott, nem csak formára-felületre, hanem a megfelelő kialakításban is, valamint került még oda két prizma festés is és a tetejére is kapott egy féklámpa csík festést.
Jó még a fűtőszálas hátsó ablak is, melyen külön ablaktörlő is helyet kapott.
Megkapta bal oldalra a Suzuki feliratot, valamint nagyban is a külön felrakott pótkerekes elemre, jobb oldalra pedig - amit takar a pótkerék - a Grand Vitara feliratot is, valamint ugyanúgy rendszámként is.
Ez már mondhatni a harmadik Suzukim, mivel első volt a bordó-ezüst Vitara, majd jött a nem olyan rég bemutatott kék-fehér ponyvás, most pedig ez.
Lehet azt is mondani hogy a negyedik, mert a bordó-ezüst után mutattam egy zöldet is ami formára ugyanaz, csak az egy Chevy Tracker változat, így jogosan, Suzukiban, a harmadik modellem :D
Gyerünk Suzuki, jöhet a többi is.

FERENSZ Creative Commons License 2023.06.06 0 0 2590

Minichamps Mercedes B-class:

 


Még épp csak befutott a spanyol pakkom tartalma és épphogy kész voltam a fényképezésekkel, elérkezett vasárnapra egy KMO börze.
Gondolkoztam hogy s mint legyenek a dolgok, ugyanis börzére is menni akartam, de aznap reggelre volt megbeszélve egy videochat-em skype-on amit nem lehetett lemondani, így úgy voltam vele hogy összehozzuk a kettőt.
Jeleztem is Ervin Mihálycsik kollegának hogy megyek, de nem fogok tudni sokáig maradni.


Ezt a járgányt a szokásos szerb eladóknál szúrtam ki egy dobozban.
Nem érdekelt volna különösebbképpen, mivel nem az egyik legszebb Merci, ráadásul meg is van MondoMotors változatban - eleinte azt hittem ez is az lesz, de mikor már felemeltem éreztem a súlyából hogy biztos nem az - ami inkább a játék kategória, de ahhoz képest meglepően jól sikerült.
Megnéztem, s gondoltam rákérdezek mi forint.
Miután megkaptam a választ, úgy voltam vele, ennyiért megéri hogy meglegyen.
Egyedül csak a rendszáma hiányos kicsit, de annyira nem zavar.


Szép lámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes kialakítással, kis irányjelzős beütéssel.
Szép a króm rovátkás Mercedes emblémás hűtőmaszk is.
Alul két pici ködlámpás berakást is kapott, ezüst körítéssel.


Hátul szépen megcsinált Mercedes feelinges lámpát kapott, felül-alul piros kialakításban.
Mondjuk egy nagyon nagyon nagyon picit zavar, hogy az alsó csík rész nem pont ugyanakkora, mert a csomagtartó ajtón az ezüst perem kicsit már elvesz belőle alul.
Krómos rendszámvilágítást takaró elem, felette a Merci embléma, a lökösön pedig megkapta a fekete dísz csíkot, a két piros prizma festéssel, alulra pedig került egy króm kipufogó.


Ha pedig már említettem a MondoMotors változatot, elő is kerestem a vitrinemből, mivel biza ott volt.

 


Nem szoktam Welly meg MondoMotors példányokat gyűjteni, a Rastart meg egyenesen felejtsük el, mert ugye az már a játék kategória, viszont anno ezt a B Mercit megvettem, mert meglepett hogy ahhoz képest milyen jól sikerült.
Látható is hogy a lámpák persze nem a legjobbak, de legalább üveg.
A Mercedes emblémás hűtőmaszk szintén jó és szépen kivehetők rajta a részletek.
Rendszám helyett kapott egy típussal megegyező felirat nyomást, valamint az alatta lévő rész és a lökösön lévő részek is jól kivehetők.
Persze a másik gyengéje a kaszniból eredő tükrös kialakítás.
Ezt beszélgettük is Ervin kollegával hazafelé, hogy az új változatú Norev modelleknél pl csalódtam ezt illetően.
Volt egy Megane kombi példányom melyet megvettem és azt hittem gumis kerekes, de az is csalódás volt mivel műanyag, csak a széleken vannak bevágások amiktől gumisnak hat.
Szóval egy ilyen MondoMotors változatnál el tudom nézni, mert nem várok tőle sokat, de egy Norevnél többet várnék.
Így azt a példányomat gyorsan el is adtam.


Amúgy megfigyelhető hogy ahhoz képest hogy a MondoMotors nem egy modell kategória, mégis milyen jól sikerült, ez pedig annak is köszönhető, hogy a hátsó lámpákra odafigyeltek és nem valami sima pirossal intézték el.
Hát ennyit számít.
Ha úgy lett volna biztos nem vettem volna meg.
Szóval ez is azt jelzi - magamból kiindulva - hogyha egy gyártó odafigyel a részletekre - legyen az az első lámpa berakás, a hűtőmaszk, a hátsó lámpák - akkor elérhet egy olyan szintre hogy már nem játék lesz a gyűjtő szemében, hanem fejlődő modell kategória, amely ugyan még odébb van a mellette lévő minőségi modelltől, de a haladás az mindenképpen pozitívum.
Szóval még egy olcsó, mondhatni gyerekek számára készült játék is kaphat egy olcsóbb modell megítélést, ha odafigyelnek a részletekre és fejlődik.
Legutóbb a Burago Alfa Romeo Giuila-t illetően láttam ilyesmit, mivel abból is van a boltban kapható dobozos kivitel és legutóbb láttam már igényesebb gumis kerekes változatban, szépen kidolgozva.
Igaz ott is kicsit a hátsó lámpákon spóroltak, mert csak sima pirosakat kapott, de fejlődik, ez a lényeg.

FERENSZ Creative Commons License 2023.06.03 0 0 2589

És végére hagytam természetesen a - számomra - legjobb, legérdekesebb példányt.


7/7 - Altaya Oldsmobile Cutlass S W-31:

 

 


Érdekes, mert Én nekem az emlékeimben ez van meg mint a tipikus "négy-négy-kettes Olds", szóval nem tudtam mire vélni mikor a Cutlass típust láttam kiírva.
Vagy volt 442 és Cutlass megnevezéssel is?
Mivel neten találtam olyat amelynél 442 van ráírva.
A Cutlass lehet hogy ez a spoileres változat volt?
Vagy mi volt a különbség akkor a 442 és a Cutlass között, ami ugyanígy nézett ki?
Filmes kocsiként is ott van az emlék, mivel "A Pusztító" Stallone-Snipes filmben is feltűnik a sok jövőbéli masina között egy ilyen - ahogy Sly is fogalmazott - "na ez egy szép darab" példány.
És ott mikor megkérdezi Sandra-tól hogy tudja-e mi az, Ő is mondja hogy Oldsmobile 442-es.
Szóval nekem furcsa hogy Cutlass néven van.
Meg kell mondjam hogy kevés amerikai autó van ami nekem bejön, a régebbiek közül is, de az Olds 442-es az egyik kedvencem.
Áramvonalas forma, határozott de mégis aranyos orr rész, és a Fiat 125-re emlékeztető krómos elemben a középen megtört függőleges lámpaberakások......imádom a p.csáját :D


De lássuk a modellt.


Elől szép dupla üveges lámpaberakást kapott, krómos elembe ágyazva.
Króm a bentebb lévő hűtőmaszkos rész is.
Szép az Oldsmobile embléma is.
Krómos lökhárító és kapott benne helyet két ködlámpa is.
Került rá egy Michigan-i rendszám is.
A mocitető íves, jól kiemelt.
Króm felnik és GoodYear feliratos gumikat is kapott.
Az ajtók előtt megkapta a Cutlass feliratot is.


Hátul a már említett krómos lökhárító, benne a külön függőleges, a formát követően a középen megtört külön hátsó lámpa berakások, kis ezüst csíkozással díszítve.
Elsőre azt hittem hogy a krómos elemen azok - vagy a gyári melós, vagy az Én - ujjlenyomatom, így később csináltam még képeket róla, de sajnos ilyen, nem ujjlenyomat nyom rajta.
Szintén ott a Michigan-i rendszám, az Oldsmobile logó, jobb oldalon a Cutlass felirat.
Egyedül a spoiler zavar, nem tudom miért kellett rá, Én anélkül hoztam volna ki.
Természetesen gondoltam rá hogy esetleg lekapom, de ha ragasztva van, akkor ott maradna a nyoma ami zavarna, ha meg esetleg luk van rajta és elkent vég akkor az eredmény ugyanúgy látható és zavaró lenne, így inkább elfogadtam hogy ezzel van és kész.

FERENSZ Creative Commons License 2023.05.31 0 0 2588

7/6 - Altaya Chevrolet Camaro Z28:

 

 


Na ez egy ikonikus amerikai :D
Ki ne emlékezne az "Ölve vagy Halva" Steven Seagal filmre, melyben a lukacsos sajtra lyuggatott aranyos kis Jeep Wrangler példányát cseréli el, egy ilyen sárga tarkabocis festésű példányra.
Igaz az egy másik féle Camaro, mert annak más a fara, nem olyan mint ennek.
Szóval eleinte azt hittem az a s.ggű Camaro lesz, de sajnos nem, viszont így is kedvenc a járgány.
Nem sok amerikai autó jön be, de azt egyaránt elismerem hogy a régebbiek után előbb fordulok meg, mint a mai izomszagúak után.
Sőt közös fotóm is van vele, igaz az egy 1981-es változat.


Elől szép kis lámpákat kapott, ráadásul ezüsttel kiemelték a lámpa peremét.
Belülre szintén kapott egy-egy további berakást.
Jó a fekete rovátkás hűtőmaszk, rajta a Z28-as jelzéssel.
Tennessee-i rendszámot is kapott, ezenkívül króm felnik belül fehéres festéssel és feliratos GoodYear gumikkal.


Hátul igaz nem az a faros változat amelyik jobban bejön, de így is szép.
Kis formára kialakított lámpa piros és fehér résszel belül.
Szintén ott a rendszám, valamint a Z28-as jelzés.
A két króm kipufogó pedig alap és szintén király :D

FERENSZ Creative Commons License 2023.05.27 0 0 2587

7/5 - Altaya Oldsmobile 442 W-30 Coupe:

 

 


Fut egy amerikai autós sorozat is és noha nem terveztem elkezdeni őket gyűjteni, azért ebből a kiadásból is akadt olyan, ami bizony kell.
Láthattuk már az előzőleg bemutatott Pontiac példányt is, ami KITT, csak normál kivitelben.
Viszont ahogy néztem, láttam hogy lesz még más is ami kelleni fog.
Ez az Olds pont nem olyan, mivel a 442-esként Én a másik típusát ismerem, így számomra meglepő volt hogy ez egy "négy-négy-kettes" de elvégre is megtetszett és úgy döntöttem beszerzem.


Elől szép kis lámpákat kapott, külön-külön berakásként, körülötte pedig az ezüsttel kiemelt keret részt.
Jó a 442-es hűtőmaszkja is, kapott Ohio-i rendszámot, és króm felnis kerekeket, piros szegélyes gumikkal.
Az ajtók előtt is jól látható a motorháztól induló fehér festés és benne a 442-es jelzés.
Belül fára hajazó festésű kormányt is kapott.


Hátul króm lökös, benne szép piros lámpákkal és benne ezüst keretekkel kiemelve az égőhelyes részek.
Szintén az Ohio-i rendszám, két kipufogó és az Oldsmobile emblémát is megkapta nem csak hátul, hanem még oldalt is a lökös előtt, valamint a 442-es jelzés is oda került a jobb hátsó lámpa fölé.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!