Keresés

Részletes keresés

Mogorva Creative Commons License 1999.01.15 0 0 61
Szerintem lassan semmi értelme ide írni!
Úgyis eltűnik folyton. :_((

Asszem illegalitásba vonulok. Ebből elegem van! Valahogy nem szeretem ha szaros a fejem...

Ha szar a vas, vissza kell adni! Adják el másnak, aki csak quake-elni akar rajta. Legfeljebb óránként újraindítja, oszt annyi. Erre a feladatra kissé röhejes...

Bocsika, nem bántani akarok senkit, csak akkor is anyázni szoktam, ha mexakad a telefonvonal egy érdekes beszéálgetés közben.
Megaztán ma már 15-e van...

Vacskamati Creative Commons License 1999.01.15 0 0 60
CooCooFooZoo:"amelyek elvesztése ilyen indulatokat gerjeszt?" Teged nem zavarna, ha irsz egy levelet a kedvesednek, a postas pedig szettepi?
freeze flash Creative Commons License 1999.01.15 0 0 59
Tele van a tököm azzal, hogy sztohasztikusan eltűnnek a dolgok, aztán vagy visszajönnek, vagy nem. Most például ugye a tegnap délutántól mostanáig terjedő dolgok váltak kísérletezés martalékává.
Nem kéne valamit mondani esetleg???!!!
CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.01.14 0 0 58
Kedveseim, egy más oldalról megközelítve: tényleg létezik, hogy annyira fontos dolgokat irkáltok az Asztalra, amelyek elvesztése ilyen indulatokat gerjeszt?

Aki emiatt zokog, az miért kéri máson számon a gondosságot? Miért nem archiválta élete főműveit?

CyDről: ha a csapos béna, akkor majd kirúgja a kocsmáros. Vendég ne büntessen. Különösen akkor ne, ha a csapos még csak nem is béna.

De jól felhúztam magam, vazze.

Árpi Creative Commons License 1999.01.14 0 0 57
freeze flash!
Hitbéli kérdésekben ne vitatkozz! (SW RAID) Hogy ez nem hit kérdése? Persze. Neked, meg nekem...
freeze flash Creative Commons License 1999.01.14 0 0 56
Asin:
"Hidd el, olyan is van, hogy minden elszáll."
O.K. Persze, ami elromolhat,el is romlik. Én is a gyakorlatból hoztam a takarítónénis példát.
Persze. De akkor ezt miért nem lehet megmondani?!
Asin Creative Commons License 1999.01.14 0 0 55
OFF
Flash: Nekünk az Elendernél már egyszer kirúgták a gépünkbol a tápot. Hidd el, olyan is van, hogy minden elszáll. Nem fogok példálózni, ez egyszeru valószínuségszámítás. Miért ne most történne meg? Nekem is volt nagyon sokszor ilyen, hogy egy teljesen stabilnak hitt gép vagy hálózat hullott darabjaira egy szó nélkül. Oké, ez ritka, de _nem lehet kizárni_. Nincs tökéletes gép. Sajnos. És tökéletes felhasználó sincs.
ON
freeze flash Creative Commons License 1999.01.14 0 0 54
Kedves CyD!

"masreszt pedig a velemenyem szerint egy stabilan mukodo software raid megbizhatosag szempontjabol majdnem, sebesseg szempontjabol pedig lenyegesen jobb, mint hardveres tarsai. "
Hát, ezt a véleményedet ne nagyon publikáld...
;-))))))))))))))
Nehogy má' egy olyan többcsatornás RAID vezérlo, amin rajta van a proci, ami elvégzi a számolgatást, szétosztást, és csak erre van kihegyezve, lassabb legyen, mint egy software RAID, ahol a CPU-t még más is terheli, és az összes adat oda-vissza keresztülmegy...
(A biztonsági kérdésekrol már ne is beszéljünk...)
De ezek mondjuk egzaktul kimérheto paraméterek, ha ilyenekre vagy kíváncsi, most a nyilvánosság elott ígéretet teszek rá, hogy vagy összerakatok Neked (Nektek) egy gépet, vagy elviszlek egy-két olyan helyre, ahol szerintem viszonylag tisztességesen megcsinált server-eink muxenek, és letesztelheted. Egyébiránt nem csak banknak szállítunk, van az ügyfeleim között Internet szolgáltató is, ahol szar, lassú RAID-5 rendszeren futnak a dolgok... korrektül.
Nem kívánok meccselni Veled, csak egy-két dolgot szerettem volna tisztábban látni, illetve ha lehet, akár segíteni is szeretnék.
Nem üzleti érdekek motiválnak, mert a haveroméktól származik a server-etek, és nem szoktunk egymás üzleteibe kefélni, csak szeretek a T.asztalon bohóckodni, és szeretném, ha muködne. Különben kénytelen leszek a saját gépemet felkötni a net-re ;-)))

"a visszallitasrol pedig, igen, ha a diszk romlik el, akkor tenyleg nem nehez ujra rairni az adatot. de nem a diszk romlott el (illetve nem csak; az viszont fel oras leallas utan es adatvesztes nelkul visszakerult, ami a nem-raides vinyo elszallasa miatt volt veszelyben). mit csinalsz, ha a vezerlo romlik el? es ha az oprendszer felette? "
Egyik sem egy nagy kaland. Szerintem. Ha a vezérlo romlik el, a hdd-k épek: vezérlo kidob, új beletesz, rendszer indít. Oprendszer elszáll: hogyan? hdd hiba? hdd jó, de elkefélés? a RAID akkor is ép! De most mi is történt valójában???!!! A rendszer is elszálla, meg a nem RAID-es vinyó is, meg a RAID-bol is valami? Ilyen nincs, csak villámcsapáskor, vagy ha a taxinéni kirúgja a kábeleket a földön álló gép seggébol!!!

Soxeretettel várom válaszodat!
1ébként meg nem kell Téged megbüntetni, csak ha hunyó vagy... ;-))))))))))))))))))

Üdv
Steve

CyD Creative Commons License 1999.01.13 0 0 53
freeze flash: a 'draga' az nem a megitelesunktol, hanem a rendelkezesre allo anyagiaktol fugg. ha 400 ezer forint van, akkor a 450-es gep draga, ha 4 millionk, akkor a 4.5 millios draga, ha pedig 40-unk, akkor a 45-os. ugy gondolom, hogy a rendelkezesunkre allo anyagiakbol messze a leheto legjobb konfiguraciot vasaroltuk. ez egy dual pII-400-ast jelent, fel giga rammal, es a bovites 6 db. 4.5 gigas quantum diszket jelent, mindosszesen 3 scsi-vezerlon elosztva. azt hittem leirtam, de ezek szerint nem: software raid-rol beszelunk; erre van lehetosegunk, masreszt pedig a velemenyem szerint egy stabilan mukodo software raid megbizhatosag szempontjabol majdnem, sebesseg szempontjabol pedig lenyegesen jobb, mint hardveres tarsai. a raid5 mar elmeletileg is lassabb viszont a raid1-ek fole tett raid0-knal; a raid5 checksumokat szamolgat megallas nelkul, minden iraskor/olvasaskor; a raid1 es raid0 pedig maradekos osztasokkal dolgozik, nem kell neki tul sok szamolgatas. de nem csak szamitasi teljesitmenyrol van szo; raid0-nal es 1-nel azt az adatot veszi az OS, amit elobb eler; nem kell mindegyiket beolvasni. az tulzas, h sz@rbol kell varat epiteni, de az teny, hogy nincsenek olyan anyagi lehetosegeink, mint egy banknak. a visszallitasrol pedig, igen, ha a diszk romlik el, akkor tenyleg nem nehez ujra rairni az adatot. de nem a diszk romlott el (illetve nem csak; az viszont fel oras leallas utan es adatvesztes nelkul visszakerult, ami a nem-raides vinyo elszallasa miatt volt veszelyben). mit csinalsz, ha a vezerlo romlik el? es ha az oprendszer felette?


Arpi:vagy csinalom rendesen, vagy sehogy - ha midnenki igy fogna fel, sehol nem tartanank. mutass nekem egy tokeletes autot - vagy akar egy tokeletes lovat. vagy te mindig gyalog jarsz? es milyen cipoben? :< egyebkent pedig ha mutatsz nekem tokeletes gepet, felterjesztlek Nobel-bekedijra ;) Ami pedig az osszeeskuvest illeti: igen, *regebbi* anyagok is tuntek el, pont errol beszelek, h volt backup, de tul sok uj dolog keszult az alatt az ido alatt, hogy nem volt erdemes azt visszahozni, mert tobbet vesztettunk volna vele.


Asin: volt backup, raid ide vagy oda. viszont, lasd fentebb


%

Kero Creative Commons License 1999.01.13 0 0 52
Asin: halal az talan nem...
jobb rendszer es kevesebb rizsa foltetlenul,
hiszen a T.asztal logjaibol bizonyitja Nyiro
h olvassak az emberek a Nettot es a hirdeteseket.
udv
Kero
Árpi Creative Commons License 1999.01.13 0 0 51
Nem, Asin, nem. De legalább maguknak ismerjék be akik hibáztak, hogy ne essenek bele mégegyszer. És akkor talán nem fognak minket itt rizsával etetni.
Asin Creative Commons License 1999.01.13 0 0 50
Árpi: nagyszeru. És most? Halál rájuk, mert hibáztak? Nagyszeru.
irokéz Creative Commons License 1999.01.13 0 0 49
Nem kívánok belefolyni a vitába, csak Árpival szeretném tudatni, hogy nincs egyedül a véleményével.
freeze flash Creative Commons License 1999.01.13 0 0 48
Árpi:
Háááát, ha csak úúúgy nem.... ;-)))))
Lehet, hogy az én felfogásom lassú mostanság, de ezért nem értettem egy-két dolgot?! Vagy csak azért, mert AZ van mögötte?
Árpi Creative Commons License 1999.01.13 0 0 47
Asin és freeze flash!
Álljon már meg a menet! ÍItt nem arról van szó, hogy elszállt, ami a RAID-en volt! Legalább mi, akiknek igazi érdekünk nem fűződik a dolog eltussolásához, legalább mi ne menjünk már be ebbe az utcába! Itt most az sincs meg, ami az áttelepítés ELŐTT volt a lemezeken! Nem értitek, vagy direkt tettetitek a hülyét??? A netto egész társulata csúnyán és visszavonhatatlanul megbukott gondosságból! Megbocsátani lehet, ezt még végül én is megbocsátottam nekik magamban, mert mindenki hibázhat: egyszer! De hogy aztán (tetézve és megbocsáthatatlanná téve a dolgot, bizonyítva, hogy készek újra elkövetni, mert "majd kimagyarázzuk") hülyének nézzenek, ez mélységesen felháborít. És minél inkább, annál jobban és jobban...
freeze flash Creative Commons License 1999.01.13 0 0 46
Kedves Asin!
"No, kedves kételkedo egybegyultek. Mint már többen elottem megtették, én is elmondom, hogy egy RAID-ot helyreállítani nem
éppen lepkevadászat, és bár ritkán száll el (pont ezért RAID a RAID), de akkor nagyon..."

A RAID-et helyreállítani nem egy ördöngösség. Szerintem. Lepkevadászat akkor van, ha a különböző hdd-kről maradékok (!) formájában gyalogosan akarsz összevadászni pár Megányi file-t, mert előzőleg valamit elböktél...

Mindenkinek azt szoktam tanácsolni, akkor is, ha RAID-et alkalmaz, hogy mentsen, vagy csinálja meg úgy, hogy minimális legyen az elszállás veszélye, de_akkor_is_mentsen.
Alapesetben, ha 1 server van, ez mondjuk tuti fixen műxik, és valamelyik vinyó elszáll, a RAID vezérlő visít, hogy gebasz van. De_adatvesztés_nincs. Hoppá akkor van, ha aközben, miközben cseréled a hdd-t, (a rendszer közben működhet => Hot-Swap fiókok) beroggyan még egy. Ennek gyakorlatilag minimális az esélye. Ezt is meg lehet előzni, egy ú.n. Hot-Spare (melegtartalék) hdd-vel, ami szintén a vezérlőre van aggasztva, de nem használja, csak jár. Ha megdöglik egy vincsi, a vezérlő _azonnal_ átkapcsolja a rossz hdd helyére a tartalékot, üzen egy jóízűt, és minden megy tovább a régiben. Ebben az esetben 2 db tartalékod van, amiből az egyik automatikusan, rögtön belép. Ha netán többcsatornás vezérlőt, vagy fizikailag több vezérlőkártyát használsz, a vezérlő meghibásodásából fakadó adatvesztést is ki lehet küszöbölni, és az átviteli sebesség is jelentősen növelhető. Ha a gép hibásodik meg, akkor sincs jelentős mértékű adatvesztés, csak ami a vezérlő cache-ben volt (mondjuk ez megítélés kérdése 64 MB cache esetében, de aki RAID-et használ, annak általában GB mennyiségű adatai vannak ;-))). Ezt a gép duplikálásával lehet megelőzni. A profi rendszer mondjuk két külön gépből áll, külön-külön helyiségben, külön szünetmentes áramforrással, és egy külön, közös, külső diszk alrendszerrel, több vezérlővel gépenként. Ha ez normális kivitelezés mellett "véletlenül" elszáll, bárkinek hajlandó vagyok déli 12-kor a Fő téren csontig...
:-)
Steve

Wágner úr Creative Commons License 1999.01.13 0 0 45
Eddig különböző magányarchivumokból ezek kerültek elő. Ha ennél újabb mentések vannak, akkor küldjétek! Ja, és a Söröt is, természetesen :))))
Asin Creative Commons License 1999.01.13 0 0 44
No, kedves kételkedo egybegyultek. Mint már többen elottem megtették, én is elmondom, hogy egy RAID-ot helyreállítani nem éppen lepkevadászat, és bár ritkán száll el (pont ezért RAID a RAID), de akkor nagyon.

Én részemrol gratula CyD-nek, mert én nem tudtam volna megcsinálni, foleg nem ennyi ido alatt. Szóval CyD-tol asszem lenne mit tanulni. Nem fekázni kéne. Ugyebár tudjuk, milyen egy rendszergizda sorsa, ilyenkor nem ritka az éjszakázás, meg a nemalvás. Szerintem CyD nem ezt érdemli meg.

Más: bocs, hogy megkérdezem. Akik elindították a kritikát, azok mit csináltak volna? RAID-rol tényleg nem surun szoktak backupolni, mert az a rendszer képes újraépíteni magát. Namostakkormivan? Szerintem örülhetünk, hogy nem kell szenvednünk még több hétig az internetto elvonási tüneteink miatt. Örüljünk annak, ami van.

a SiN

Árpi Creative Commons License 1999.01.13 0 0 43
András!
Itt sajnos nem három óra, hanem három hónap hozzászólásai vesztek el! (Elnézést, hogy ennyit őrjöngök, de az én "műveim" is közte voltak, meg a kedvenc "íróimtól" is néhány.)
Árpi Creative Commons License 1999.01.13 0 0 42
Utcsó mondat jav:
Ezért is zavar, mikor valaki mindig a gépre, meg a lehetőségek hiányára ken mindent.
Nyírő András Creative Commons License 1999.01.13 0 0 41
Végiggondolva (jó, századszor végiggondolva) az eseményeket, a legfontosabb tanulság az, amit Cyd már itt pedzegetett is: az archiválási rendszerünket valóban újra kell szervezni, és ez nem pénzkérdés. A mostani rendszerünk nem fedi le azt a változást, hogy az iNteRNeTTo már nem egyszeruen napilap, hanem itt a törzsasztal, és itt percenként születnek a hozzászólások.
Árpi Creative Commons License 1999.01.13 0 0 40
freeze flash!
Lehet, hogy én vagyok már túlsűgosan profi, de bizonyos körülmények között nem vagyok hajlandó dolgozni, és akkor talán majd lesznek feltételek is... EZ is a rendszergazda felelőssége. Vagy csinálom rendesen, vagy sehogy! Na, persze, ha látom, hogy miért életveszélyes a dolog. Persze vannak zsonglőrök és egyéb szemfényvesztők, akik szeretnek a Niagara fölött kötéltánccal átkelni. Amíg persze csaka saját dolgaikat veszélyeztetik, nincs baj. Ha viszont másokét is, akkor fenéken kellene billenteni őket. Igaz, ők vannak többen, és le is gázolták már rendesen a szakma becsületét néhány komolyabban gondolkodó, számítástechnikához viszont nem értő ember szemében. Ezért is zavar, mikor valaki mindent a gépre, meg a lehetőségek hiányára ken mindent.
freeze flash Creative Commons License 1999.01.13 0 0 39
Kedves CyD!

"... Mentsen rendesen, a mentéseket pedig fizikailag különböző helyeken tartsa.
es olvassa vegig, amit elotte mar leirtak :) "
Ez nem rád vonatkozott...

Nem tudom, a Netto mennyi zsét ölt bele a technikai háttérbe, de úgy látszik, a "drága" megítéléséről alkotott képünk némiképp eltér egymástól. Abban Neked tökéletesen igazad van, hogy a RAID-5 bizonyos körülmények között és eszközök mellett lassabb lehet más RAID-x rendszernél, de ez pusztán pénz kérdése...
Csak kíváncsiságból kérdezem (ha másutt ezt már megkérdezték és válaszoltatok rá, akkor bocs...), hogy mi az az új konfiguráció, amin a Nettó fut, és ne' adj Isten, mennyibe került (csak úgy sacc/kb) ?

Néhány oldal, amit most hirtelen találtam, ahol a RAID megoldások le vannak írva:
http://www.intel-sol.com/
http://www.intel-sol.com/solutions/sc/wp_raid7.html
http://www.cuhk.edu.hk/csc/publications/pcnews/vol9n1/ivan-1.htm
http://www.trusolutions.com/options/raid/index.html

Adott esetben részemről a legutolsó lenne (hacsak személyesen nem Ő a hunyó!!!) a rendszergazda b@szogatása. Általában - tisztelet a kivételnek - elég trágya körülmények között kell a barna micsodából várat építeniük, és ilyen esetben sokkal inkább az a hibás, aki a megfeleleő anyagi és technikai hátteret nem biztosítja hozzá. Sajnos vannak tapasztalataim e téren...

Üdv!
Steve

Árpi Creative Commons License 1999.01.13 0 0 38
Ha lehetséges és megengeditek, szívesen segítenék az új program tesztelésében. Van rá mód, hogy feltegyétek egy másik szerverre, ami elérhető kívülről? Ha páran megbombáznánk vakszöveges topicokkal, meg néhány hülye HTML dologgal, meg kipróbálnánk a (remélem létező) új szolgáltatásait, és ennek következtében az esetleg még benne rejlő bugok egy részét (a zavaróbbakat) megtalálnánk, talán megbocsátaná az úri közönség, ha késne még pár napot az új rendszer. Pláne, ha aztán már tényleg működne. Szóval (ha kell) segítenék! Mert a tigrisek hibát találni tudnak a legjobban! :o))
CyD Creative Commons License 1999.01.13 0 0 37
Hogy elnoiesedett a szakma! :)

Kedves Emberek,

eloszoris nehany valasz:

pancho:
Szerintem csak főpróba volt 2000. jan. 1-re (tudjátok, Y2K, mikor minden elszáll), hogy szokjuk :-) a szerver 2000-proof, legalabbis szoftveresen. hardveresen meg remeljuk, h nem szall el semmi, de annak a 2000-hez semmi koze


Ha jól tudom, szervereknél létezik olyan is, hogy tükrözés, amikor 2 külön vinyóra mentődik minden anyag, hogy ha az egyik elszállik, még legyen egy pót. Egy vincsi
ára nem elérhetetlen, meg a backup se lassú ebben az esetben..
raid1-nek hivjak; hasznaljuk is. reszben ezzel is volt a gond. egy winchester ara abszolut elerhetetlen; a winchester maga nem az ;). a nettoban kozvetlenul a rendszer-upgrade utan 8 diszk volt, aztan 30-an elszallt az, amelyikrol a rendszer magja futott; azota csak 7.
szakertoknek: 6 diszkrol fut a web, 2-esevel raid0 stripe-okba vannak szervezve, amiket egy raid0-val fogunk ossze. ez egyreszt nyujtja a raid1 sebesseg-noveleset, masreszt nyujtja -hatvanyozottan- a raid0 meg komolyabb sebesseg-noveleset, harmadreszt, es nem utolsosorban, haromszoros vedelmet nyujt, ha nem is a korokozok es az atazas, de a merevlemez-problemak ellen.


freeze flashA világért nem kívánnék senki lelki életébe belepiszkálni, de egy _tisztességesen_ kialakított RAID rendszer fizikailag képtelen elszállni, hacsak az összes kütyübe bele nem csap egyszerre a villám, nem kapcsolják ki szándékosan, vagy nem robbantják fel. ez egyszeruen nem igy van. ezzel egyutt *tisztessegesen* kialakitani egy raid-rendszert, mondjuk a hozza tartozo szerver-farmmal egyutt annyi penz, amennyit az orszag 5 legnagyobb webszerverere egyutt nem koltottek eddig.


Itt is vannak persze lépcsők, de mondjuk egy háromcsatornás vezérlővel ellátott RAID-5
rendszernél (ahol az adatok redundáns módon vannak a hdd-kre felírva, és bármelyik elszállása esetén a RAID vezérlő az üzem közben kicserélhető hdd-re visszaírja annak tartalmát, úgy, hogy a felhasználó ebből nem nagyon vesz észre semmit), ha mondjuk a gép megdöglik, akkor sincs adatvesztés.

1: a raid-5 *lassuuuu*. 2: a raid-5 jo dolog, de a neve onmagaban placebo; jol hasznalva pedig hasznos, de h igazan hasznos legyen, ahhoz elkepeszto sok penz kell, lasd fent.
az iNteRNeTTo nem bank, de igazabol nem is ez a fo kerdes; egy bankban masok a feladatok, mint egy webszerverben.


... Mentsen rendesen, a mentéseket pedig fizikailag különböző helyeken tartsa.
es olvassa vegig, amit elotte mar leirtak :)


Árpi1. LETESZTELEM az új rendszert: a rendszer le volt tesztelve. alaposan. a tapasztalatok szerint nem elegge: nem voltak elegge eletszeruek a korulmenyek. nalunk nagyobb ceg is bukott mar nagyobbat, lasd az IBM legutobbi olimpiai bukasat - nem osszehasonlitani akarom a ket rendszert es a ket bukast, egyszeruen az elet neha mast produkal, mint amit teszten tapasztaltunk.


2. Az átállás előtt (ha le is kell állni pár órára) egy teljes backupot készítek. Még akkor is, ha teljesen új gépre kell átraknom adolgokat. (Pedig ugye ebben az esetben minden emberi számítás szerint a régi gép sértetlen marad. Nem biztos.) merevlemezt az elejen nem csereltunk, csak ujat raktunk be a regi melle. menet kozben szepen at is ment volna az egesz - sot, at is ment, az atallas maga szepen es zokkenomentesen zajlott. az ujon viszont *kesobb* keletkezett gond.

es akkor nehany 'aprosag': keki a het vegere, jovo hetre igeri a Torzsasztal uj, adatbazisos verziojat. ez lehetove fogja tenni a gyakoribb mentest - megtapsztaljuk majd, mostani terveink szerint legalabb napi, de inkabb orankenti mentes lesz az egesz Torzsasztalrol.

a magam reszerol -hacsak nagyon nyomos okom nincs ra :)- nem irok tobbet ebbe a topicba, es varhatoan tovabbra sem leszek torzsvendeg a torzsasztalnal. barmi egyeb kerdesre szivesen valaszolok e-mailben, a cimemet talan megtalaljatok :)


%

Árpi Creative Commons License 1999.01.12 0 0 36
Magam is rendszergazda voltam jó ideig. Így azt hiszem pontosan átérzem a netto rendszergazdáinak lekiállapotát. Becsülöm, ha valaki minden erejét megfeszítve tud dolgozni a hibák elhárításáért, mert tapasztalatból tudom, milyen az, ha egy hétig csak napi két órát alszik az ember (azt is több részletben). Ez egy ilyen meló. Néha semmi egy hónapig, aztán egy hét alatt ledolgozol másik hármat is. Ami beszél belőlem, amikor bántom a fiúkat, az az, hogy nagyon szeretek ide járni írni-olvasni (ha már megtanultam (?) :) ). De könyörgöm, értsétek már meg, legalább Ti, akik valamennyire a számítástechnikához vagytok kötve: A meghibásodás nem istencsapása, hanem a rendszer kizárhatatlan sajátossága! Éppen ezért fel kell készülni rá. Engem is ütöttek már nem pár hétig, hanem jó fél évig, hogy álljak át egy másik szerverre egy működő rendszerre. Nem voltam rá hajlandó. Mégpedig azért, mert nem volt eléggé megbízható! Mert mielőtt egy már meglévő rendszert áttelepítek, azelőtt:
1. LETESZTELEM az új rendszert, és csakis akkor vagyok hajlandó áttelepülni, ha a teszt sikeres volt.
2. Az átállás előtt (ha le is kell állni pár órára) egy teljes backupot készítek. Még akkor is, ha teljesen új gépre kell átraknom adolgokat. (Pedig ugye ebben az esetben minden emberi számítás szerint a régi gép sértetlen marad. Nem biztos.)

Valami viszont nagyon zavar. Úgy érzem, mintha hülyének néznének engem, a nyájas olvasót, azt pedig piszkosul nem bírom.
Mert vagy rosszul értesülhettem, akkor azért, vagy mert hibás a rizsa!
Ugyanis, ha jól tudom, régebben voltak már elmentve komplett topicok. Most ezt miért nem lehetett megtenni az átállás előtt? Aztán (szintén ha jól tudom) itt nem egyszerűen adatok pusztultak el. A program már a teljes elhalálozás előtt is bolond volt, nem jelentek meg hozzászólások, stb. Vagyis ha bármi gond volt, miért nem álltak vissza az urak a régi gépre? Vagy ha az volt az ok, hogy a program átalakítása rosszul sikerült, akkor nem volt egy példány a változatás előttiből??? És a programot nem tesztelték külön, csak az éles rendszeren? Hiba!
Az a baj, hogy nem tudok eleget az eseményekről, de azért érzem, hogy valami nem igaz.
De a lényeg persze nem is az, hogy én értem-e a történteket, hanem az, hogy itt lenne az ideje, hogy minden rendszergazda értse meg, hogy a szakmája nem egyszerűen abból áll, hogy jól tud bánni a parancsokkal meg a csavarhúzóval. A rendszergazda azért rendszergazda és nem gépgazda, mert az egész rendszert kell szem előtt tartania, amikor munkához kezd. Mindenféle szervezési és biztonsági megfontolások nélkül nem műtét, hanem boncolás, amit a rendszeren végezhet egy felelőtlen "szakember". Azt szoktam mondani erre, hogy lehet bekötött szemmel szaladgálni Pesten a Rákóczi úton. Akár hosszában is. Akár többször is. Nem mindig ütik el az embert. De ha igen, akkor nagyon! Tessék ezen elgondolkodni.
Ami segítséget meg én tudok felkínálni, az az, hogy szívesen szánok egy kis időt arra, hogy átnézzem-átgondoljam a netto rendszerét, hogy a jövőbeni (ekkora) balhék elkerülhetőbbek legyenek. És igérem, megpróbálok ellenállni a kisértésnek, hogy tovább izélgessem a t. rendszergazda társaságot.

kerdojel Creative Commons License 1999.01.12 0 0 35
Istenem, egy munkanapig nem nezek ide, es mive fajultak a dolgok?
En a felvetest teljesen humorosnak szantam (az elejen nehany ember vette is a lapot), az eletben nem gondoltam hogy ez lesz belole.(Bocs CyD)
Magam is rendszergizda vagyok, el tudom kepzelni hogy CyDet enelkul a "szakmai biralatok" nelkul is elegge banthatta a dolog. Most nyithatnek elemzest a rendszergazdakelkepzeleseirol es lehetosegeirol, de ugy gondolom, hogy akit erdekelne a kerdes az a lenyeggel ugy is tisztaban van.(Pl.: 2 honappal ezelott meg rendszeresen kellett 10egynehany MB-nyi adatot FLOPPY-ra mentenem!)

Annak orulok, hogy sikerult az ujsag munkatarsait, is belevonni a vitaba, csak nem igy.Nagyon sajnalom es bocs mindenkitol.

Pudli Creative Commons License 1999.01.12 0 0 34
Kedves kerdojel!
Talan az lenne a legjobb, ha (verben forgo szemekkel persze) egy rozsdas, eletlen kessel folnyitnad a hasadat, kirancigalnad a sajat belidet, a nyakad kore tekerned, es folakasztanad ra magad. Na, eleg szadista voltam?
A CyD-et meg haggyad beken, egy hetig azon dolgozott, hogy helyreallitsa az internettot. Miert kell mindig bunbakot keresni?
"Ami elromolhat, az el is romlik." (Murphy)
Nem kell azert itten mindjart buntetgetni!
MaCS Creative Commons License 1999.01.12 0 0 33
Halihó!
A magam részéről teljesen egyet értek Mogorvával. Ne móceroljuk már szegény Cydet, inkább köszönjük meg neki a helyreállítást!
Nekem különben január 1-jéig tizenhat topicról naprakész mentésem volt, de a vinyók átrendezése során sok egyéb mellett ez is törlődött. Gondoltam, majd a következő hétvégén mindent letöltök és lementek. Nos, lementek. Az Internettóról is.

Azért egy jámbor kérésem lenne a T. Szerkesztőséghez! Meséljétek már el, hogy pontosan mi történt, mi romlott el, meg hogy általában hogyan is ment/megy Nálatok a szerkentyű!

Üdv: MaCS

freeze flash Creative Commons License 1999.01.12 0 0 32
Kiegészítés:

Saját kárán tanul a buta. Az okos meg másén.
Véleményem szerint, akinek adatvesztése következik be, annak úgy kell. Mentsen rendesen, a mentéseket pedig fizikailag különböző helyeken tartsa.

Steve

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!