Keresés

Részletes keresés

join Creative Commons License 2001.02.07 0 0 150
Felhoztam ezt a topikot, hátha tudja valaki, miért álltak le a munkák.
Előzmény: Bumburnyák (146)
akito Creative Commons License 2001.02.05 0 0 149
Biztos jól álltak!
Előzmény: Bumburnyák (148)
Bumburnyák Creative Commons License 2001.02.05 0 0 148
Amig a falakat húzzák, addig legalább olyan ütemben készülnek a szinpadok, forgószinpadok, a zsinórpadlások, a zenekari árkok, a díszletmozgató berendezések stb. Komplett tervek vannak már, milliméterre pontosan. Ezek a munkák lettek leállítva egy -két hete. Csak az okát nem tudom.
Előzmény: akito (147)
akito Creative Commons License 2001.02.05 0 0 147
Az sem tudom, mik azok a gépészeti munkák!? Még csak a falakat húzzák, nem?
Előzmény: Bumburnyák (146)
Bumburnyák Creative Commons License 2001.02.05 0 0 146
Az új Nemzeti Színház gépészeti munkáit egyenlőre leállították, holott eddig is szinte teljesíthetetlenek voltak az előírt határidők. Tud az okoról valaki valami bővebbet?
akito Creative Commons License 2001.02.05 0 0 145
Hogy ment fel ez két hét alatt?
Előzmény: Beryl (144)
Beryl Creative Commons License 2001.02.05 0 0 144
akito, Te olyan 1 drága vagy, be is tettem a bookmarksba a fényképeket, h bármikor megnézhessem őket. Nagyon szépen köszönöm.
üdvözlettel:Beryl
Előzmény: akito (143)
akito Creative Commons License 2001.02.05 0 0 143
Én is bepötyögtem valamit:
www.nemzetiszinhaz.hu
akito Creative Commons License 2001.02.04 0 0 142
Dehogy baj, csak furcsa volt, hogy az előző bejegyzés 1999-es volt! Ilyet még nem láttam!
Beryl Creative Commons License 2001.02.04 0 0 141
Szia, ugy, hogy bepötyögtem az ablakba, h Nemzeti.
Este ott jöttem el kocsival az épülő szinház mellett és láttam, hogy milyen szépen épül, hazajöttem és örömömben beírtam a topikba.
Nem baj ugye ? :), hadd lássa más is :)
Előzmény: akito (140)
akito Creative Commons License 2001.02.04 0 0 140
Ezt a topikot meg hogyan bányásztad elő. Több mint egy éve porosodott! Tényleg épül, én is láttam! Már jó magas!
Előzmény: Beryl (139)
Beryl Creative Commons License 2001.02.04 0 0 139
Nekem is tetszik ; ma lattam: mar allnak a falak, oszlopok, szoval :Epul:)
Előzmény: speaker (138)
speaker Creative Commons License 1999.12.27 0 0 138
"Nekem személy szerint tetszik."
(Schwajda György az új Nemzeti Színház Siklós Mária által elkészített terveiről a Magyar Hírlapnak)
Tini Creative Commons License 1998.11.21 0 0 137

A Nemzeti Színház ügyének megoldatlansága hosszú ideje fájó pontja kulturális életünknek. Sokak számára komoly meglepetést jelentett, amikor a nemzeti szimbolikára, nemzeti értékrendre oly érzéketlen SZDSZ frontembere, a kultuszminiszter Magyar Bálint lett a Nemzeti felépítésének legújabb kezdeményezője. Nem véletlen, hogy a tárca akkori irányítója korábban kampányfőnökként tevékenykedett. Tudta jól, hogy szorgos aprómunkával aligha kerül be a történelemkönyvekbe. Ha "csupán" az iskolák és a meglévő színtársulatok helyzetét normalizálta volna, az korántsem festett volna olyan jól a lexikonokban, mint ha ő lenne a Sulinet kiötlője és megvalósítója, illetve a legújabb Nemzeti Színház "megálmodója". Függetlenül attól, hogy mindkét kezdeményezésre igaz: ekkora összeget hasznosabban is el lehetett volna költeni az adott területek érdekében. No de sebaj, gondolhattuk, lényeg, hogy ismét lesz Nemzeti. Végre célba ér az az (1996-os értéken) másfél milliárd forint értékű közadakozás, amely a kormány hatmilliárdos támogatásával együtt tető alá hozhatja a vállalkozást.
Látszólag minden olajozottan működött. Igaz, hogy a kerületi önkormányzat és a Levegő Munkacsoport tiltakozott az Erzsébet téri helyszín ellen, de a Magyar-Demszky tandem ellen nem volt apelláta. Az építészeti pályázat győztese Bán Ferenc Kossuth- és Ybl-díjas építész lett. A társulat élére előre kijelölték Bálint Andrást, aki színészi kiválósága mellett a Radnóti Színház élén rendezői és direktori kvalitásait is megcsillogtatta. A siker - úgy tűnt - garantált. Göncz Árpád, Horn Gyula és Magyar Bálint miniszter ünnepélyes keretek között elhelyezte az épület alapkövét - minő véletlen, hogy épp'a kampány kellős közepén.
Aztán kezdtek szivárogni a baljós hírek. Az építkezés várható költségei hétről hétre feljebb kúsztak. Az egyszerű újságolvasó nem értette: készült-e egyáltalán költségvetés, és ha igen, akkor minek? Ismét úgy tűnt - nem alaptalanul -, hogy Magyar-országon léteznek olyan érdekcsoportok, amelyek két kézzel szórhatják a közpénzeket, következmények nélkül.
Már az új kormányzat idején készült az a költségszakértői vizsgálat, ami megállapította: a beruházási projekt becsült költségigénye (a kifizetések időpontjára számított folyó áron) 19 milliárd (!) forint, ami - még az inflációt figyelembe véve, vagyis 1996-os árszinten számolva is - 60 százalékkal haladná meg az előirányzatot. Ilyen költségtúllépésnek a versenyszférában, de jól működő demokráciák esetén a közszférában is drámai következményei lennének. Nálunk ezzel szemben - ismét csak a sajtó nagy részének támogatását maga mögött tudva - a bukott kultuszminiszter mindenki másnál hangosabban követeli a tulajdonképpen illegális építkezés folytatását. Illegális, mert a költségek ismertetésénél még saját kormányát is becsapta - vagy ennyire nem volt képes hozzáértő szakembert találni a költségmenedzselésre. Az említett szakértői vizsgálat ugyanis megállapítja, hogy a tervezés során a költségek kérdése vagy nem szerepelt a prioritások között, vagy ha szerepelt, akkor a legutolsó, legkevésbé jelentős szempont volt; ugyanakkor egyetlen résztvevőnek sem volt érdekeltsége abban, hogy a költségkereteket betartsa; valamint nem alkalmaztak a költségtakarékos megvalósítás támogatására kidolgozott, jól ismert és bevált technikákat. Hiába no, nem a saját pénzük bánta.
Szintén érdekes megállapítása a jelentésnek, hogy a menedzsmentnek a tervpályázat előkészítésétől kezdődően tisztában kellett lennie a költségnövelő hatásokkal, amelyek a befogadóképesség és az alapterület növeléséből, a hagyományos helyett multifunkcionális színpad létrehozásából, valamint a túlzott technicizáltságból adódtak. Ezek szerint az eredeti költség-előirányzat egyre növekvő mértékű túllépése tudatos és előre kitervelt volt.
A nagyvonalúan kezelt költségek nagyságrendjének érzékeltetésére nézzünk meg egy számszerű összehasonlítást! A projekt befejezéséhez 8-8,6 milliárd forint többletforrásra lett volna szükség. A többletforrásigény 1999-ben 1,2-2,0 milliárd forint, 2000-ben 6,6-6,8 milliárd forint lett volna. Mindeközben a budapesti és a vidéki színházak összes költségvetési támogatása idén 4,77, jövőre 5,35 milliárd forintot tesz ki. A projekt költségei ilyen módon komolyan veszélyeztették volna a színházak és más kulturális ágazatok működését. Ezt pedig egyetlen, a nemzetnek felelős kormány sem vállalhatja fel. Mint ahogy az is elfogadhatatlan a polgári demokrácia keretei között, hogy adott érdekcsoport egy állami beruházás során tudatosan fellazítsa a költségvetési korlátokat, majd a kész helyzetre hivatkozva - pironkodás helyett - hangoskodva követelje a mű befejezését.
A kormány döntésével a környezetvédő szervezetek is elégedettek lehetnek. A Levegő Munkacsoport a munkálatok kezdetén aggodalmát és tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy az Erzsébet tér beépítése lezárná az Andrássy utat mint kelet-nyugati szellőzőcsatornát, és ezáltal növelné a terület egyébként is súlyos légszennyezettségét. Ráadásul a Belvárosban gyakorlatilag csak az Erzsébet téren lenne lehetőség - a város környezeti állapotát legalább némileg javító - újabb parkfelület telepítésére. Amire óriási szükség lenne, hiszen Budapesten az elmúlt években 50 hektárt minősítettek át zöldterületből építési területté. Az átgondolatlan, részérdekeket szolgáló "városfejlesztés" a környezetvédő szervezet szerint lassan eltünteti az utolsó zöld foltokat is.
Mint ismeretes, a kormány döntése - a fővárosi önkormányzat együttműködése esetén - orvosolná ezt a problémát. A mélygarázs építésének befejezése után a felszínt parkosítanák, ahol a Belváros lakói és a turisták egyaránt felüdülést találhatnának. Az, hogy ez a mélygarázs talán a világ legdrágább ilyen épülete lenne, nem a mostani döntés következménye - az eddigiekből talán egyértelmű. Ugyanakkor a Városligetben megépítendő Nemzeti Színház az eredeti terveknél szerényebb, de a nemzeti kultúra ápolását magas szinten lehetővé tevő épület lehetne. A visszafogottság ugyanis csak a funkció- és technológiahalmozást érinti, semmiképpen sem az esztétikai megjelenést vagy a korszerűséget. Ez az épület valóban a nemzet színháza lesz, és nem holmi szórakoztató-központ ("nemzeti plaza").
colour Creative Commons License 1998.11.14 0 0 136

Mitől nemzeti?
Furcsa akusztikus élmény szocialisták és liberálisok szájából aggodalmaskodó, féltő hangsúllyal hallani azt a szót, hogy nemzeti. Közöttük számos ember akad, akinek görcsbe rándul a gyomra, ha a nemzeti kifejezést látja-hallja, most mégis kétségbeesett erőt vesz magán, hogy kiszűrje, préselje fogai és ajkai között ezt a hangsort. Vajon miféle Nemzeti Színházat szántak nekünk ezek az urak? Pető Iván egyik felszólalásából valami halovány képet kaphatunk erről. Azt mondta Pető Iván, hogy a Nemzeti Színház nem attól lesz nemzeti, hogy annak nevezik, hanem attól, hogy más, mint a többi. Az állítás első felével messzemenőkig egyetértünk, valóban nem attól lészen nemzeti egy színház, mert úgy hívják. A mondat második felétől viszont nekünk rándul görcsbe a gyomrunk, hiszen vannak tapasztalataink arról, mit is értenek ők "más" alatt. Az alapján legfeljebb a Nemzeti Tűrőképesség Színházát lehetne megépíteni, az pedig amúgy is sokba van, kár lenne kiadni rá újabb 20 milliárdot. Semmit nem érnek a rezgéselnyelő rafinált építészeti szerkezetek, a mozgatható nézőtér, a szaunák és vendégszobák, a bárok és hamburgeresek, ha az egészet a már megszokott ócska, agyelvonó multikulturális löttyel öntik le, az olyan Nemzeti Színházra csak ők lehetnének büszkék, akikben mocorog még a nemzeti érzés, azok inkább röstellenék. Mert a Nemzeti Színház csak és kizárólag attól nemzeti, hogy a nemzeti szellem hatja át.
A Demszky-féle színház modelljét a bevásárlócenterekben és plazákban lehet megtalálni; aki azt a "kultúrát" kívánja habzsolni, az menjen oda, nincs kirekesztve semmiből. Azért majd látogassanak el olykor a Nemzeti Színházba is, ha felépül, hátha ragad rájuk valami hasznos ismeret, horribile dictu: nemzeti kultúra is.
Ugró Miklós
speaker Creative Commons License 1998.11.12 0 0 135

Speaker annak idején csak azt nehezményezte, hogy nem tudott a másik topicba írni, mert törzsasztal szoftvere nem díjjazza a MS Explorer 3. magyar verziót, és ez már korábban is problema volt, mégesem történt meg az orvoslása. Azóta rájött, hogy ez az igazi Nemzeti Új Helyen topic, és már nem nehezményez semmit.
JohnZero3 Creative Commons License 1998.11.12 0 0 134
EG!

> speaker csak azt nehezmenyezte,
> hogy ezek a liberalis amerikanusok
> olyan szoftvert forgalmaztak, ami
> 1. leforditja a hozzaszolasokat angolra
> 2. majd tartalmilag elemzi.
> 3. osszeveti korabbi hozzaszolasokkal
> 4. ha a hozzaszolas nem eleg liberalis
> vagy a hozzaszolo mar tobb nem eleg
> liberalis irast kozolt, akkor a
> hozzaszolast torli.
[...]

Meg kell mondanom, hogy ennek abszolut semmi eselye nincs jelen esetben, meg elvi sikon se.
Mivel a program (Ultimate BB) teljes forrassal jon (Perl), ezert nem 'rejtheto el benne' semmilyen ilyen funkcioju kod. Tovabba viszont nincs kizarva, hogy az Internettosok implementalhassanak bele egy-ket algoritmikus funkciot.

Ja, es kicsit ego talan, hogy az ingyenes valtozat fut itt. Csak $55 a rendes valtozat, abban keresni is lehetne, es megjegyezne a jelszot cookie-kkal. Meg mindenfele.

Na, kicsit eltertem a tematol...


JohnZero3 Creative Commons License 1998.11.12 0 0 133
ennemko1!

Szerintem is igazad van. Amugy akartak a Bazilika moge egy melygarazst, de senkinek se volt penze elkezdeni, meg huzodott a dolog.
Most meg itt van egy garazs, 1 even belul keszen lesz varhatoan.
Igy mindenki jol jart ;-)
Az 5. ker jol jart, mert nem o fizeti a Bazilika mogotti garazst, meg reszben sem. Szinten jol jart, mert a Deak teren viszont lesz egy melygarazs. Sz'al dupla nyereseg ;-)

Ugy latszik minden rosszban van valami jo ;)

alfalfa58 Creative Commons License 1998.11.11 0 0 132
Ha már valaki javasolta volna, akkor elnézést (ha nem, akkor is). Én kérem szépen vissza a régit, a Blaha Lujza térre...
Esik Creative Commons License 1998.11.11 0 0 131
Minden partnak Nemzetit!
ennemko1 Creative Commons License 1998.11.10 0 0 130
Nem tudom, minek aggódni annyit ezen a Nemzetin. Négyévente kormányváltás, ennyi idő alatt a Nemzeti legfeljebb az alapokig jut el, úgyhogy lesz itt is egy mélygarázs ott is egy mélygarázs, amott is egy, és élegalább megoldódnak a parkolási gondjaink :-))).
colour Creative Commons License 1998.11.09 0 0 129
Idézetek a "másik" topic-ból:

vomit
Ez az igazi színház topik
szerencse, hogy szar a géped, és nem tucc ide írni. olvasunk mink téged odaát is. meg mindenhol: ritka lelkes OVi seggbebújó vagy.
Utas2
te nemcsak elvakultan seggnyaló, hanem hülye is vagy, ráadásul ostobán hülye. A gonosz felhangról ne is beszéljek.

Kedves vomit!
Az a topic lenne az igazi?

speaker Creative Commons License 1998.11.09 0 0 128

Hogy szép-e a nyíregyházi művelődési ház, vagy ronda, ez izlés dolga, (de gustibus non est disputandum) dehogy nem sztálin barokk az biztos. Más mint Makovecz stílusa, de azért a változatosság gyönyörködtet igazán, és ha furcsán is mered ott abban a szép kisvárosban az égnek a Bán Ferenc által tervezett íves tető, nem kevésbé feltünő, mint a nagy organikus némely építménye. Persze egészen más. Más kor szüleménye is.
Egyébként mitől "nemzeti" például az Országház (azon kívül, hogy apró címerek mutatják az ország összes megyéjét és városát a homlokzatán.)? Vagy a Bazilika, vagy a Nemzeti Múzeum, a Mátyás templom, a Cúria, vagy a Szépművészeti Múzeum? Szerintem ezek bármelyikénél nemzetibb, -mert szerintem értékes, szép, időtálló, egyedi és csak Magyarországon van ilyen-, még a nyíregyházi művelődési ház is. Én nagyon szeretem és tisztelem Makoveczet, még akkoris, ha azt hiszem vagy hittem, hogy az ő keze is benne van a Nemzeti Színház ügyének -szerintem- kedvezőtlen alakulásában és első indulatomban ezzel meg is vádoltam. Azonban nem jó, ha ennyire rá van kiélezve ez a dolog, mert attól tartok, ilyen helyzetben akármilyen szép házat is alkotna, az megbukna. Én semmikép sem vállanám a helyében a Nemzeti Színház tervezését.
Azzal értenék egyet, amit már írtam, hogyha nem épülhet most tovább, pihentessék a dolgot, esetleg ideiglenesen építsenek a pincéjéből parkolót, de hagyják meg a lehetőséget a nyertes terv szerinti megvalósulásra.
Cirus Creative Commons License 1998.11.09 0 0 127
Speaker!
98-11-06, 23.34

'....tehetseges magyar ember tervezte...'
Ez a tehetseges magyar ember gyonyoru muvelodesi hazat tervezett, ha emlekeim nem csalnak, Nyiregyhazan. Kaprazatos sztalinbarokk formaival esztetikusan illeszkedik a kornyezetebe.

Akkor mar sokkal inkabb Makovecz. Mar ha felkerik, hogy palyazzon..
Udv,
Cirus

bajkon úr Creative Commons License 1998.11.09 0 0 126
Lehel kürtje !

Cseszd meg, ilyen OVI-s homokozós körülmények között ki őrizze meg pátoszát?

Pont olyant kérsz számon, amit most Te, és a veled egy véleményen lévők rombolnak porig!

kkj Creative Commons License 1998.11.09 0 0 125
Az Új nemzeti legjobb lenne a jelenlegi Erkel Sszínház helyén, akkor még építeni sem kell.
kkj
Trebitsch Creative Commons License 1998.11.08 0 0 123
Dear EG,

indíts el egy űberliberális Internet Explorer 3-at, ezt megtalálod egy Win95-ben a szerény "Az Internet" ikon alatt (magyar verzióm volt kéznél), aztán kattints egyet a "Nemzeti: új helyen" topic "Új hozzászólás" linkjén.
Semmi egyébre nincsen szükség, ugyanis nincs tovább: kapsz egy "404: Not public yet!!!" hibaüzenetet, és mellé az Internettó hibás-URL-megadás lapját. Akinek IE3 magyar verziója van, biztosan nem tud írni abba a topicba; a Netscape-ek mennek, további kísérletezéshez meg nem volt kedvem.
Speaker nem hülye, csak Microsoft szoftvert használ, amit legfeljebb hibának nevezhetünk, de azt se egészen komolyan...

Azért csak rágd tovább azt a nápolyit, hátha mégse harap vissza... Stahl Jucus esetében erre azért nem vennék mérget. :)

EG Creative Commons License 1998.11.08 0 0 122

Dear banya,

speaker csak azt nehezmenyezte,
hogy ezek a liberalis amerikanusok
olyan szoftvert forgalmaztak, ami

1. leforditja a hozzaszolasokat angolra
2. majd tartalmilag elemzi.
3. osszeveti korabbi hozzaszolasokkal
4. ha a hozzaszolas nem eleg liberalis
vagy a hozzaszolo mar tobb nem eleg
liberalis irast kozolt, akkor a
hozzaszolast torli.
Felteve, ha a nemzeti, az uj, a helyen
es a triceratops kifejezesek kozul
legalabb harom szerepel a cimben.

Es ezt halalkomolyan el is hiszi.
Egyebkent azt is hiszi, hogy a
Stahl Judit fixirozza ot tevenezes
kozben, a judeobolsevik csokisnapolyi
pedig visszaharap.

banya Creative Commons License 1998.11.08 0 0 121
speaker!
Nyugi. Miért veszel támadásnak olyat, ami nem az?! Csak érdeklődtem.
Azonkívül felhívom t. figyelmed, hogy nem vagyunk elv-társak (hacsak nem történt valami veled vagy velem), max. asztaltársak. Ezt meg már +szoktam. Még hiányoznál is... :-)
speaker Creative Commons License 1998.11.08 0 0 120

Tudom, hogy örülnél banya elvtársnő, de lehet, hogy mégis maradok, olvasva a másik topicban irogató izgatott elvrársat, aki szerint az az igazi, ez meg egy ellen(!?)topic, holott abba az első naptól kezdve csak néhány kivételezett tudott írni, és a nagy többség számrára azóta sem működik.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!