Keresés

Részletes keresés

Typographic Creative Commons License 1999.06.21 0 0 33
Kis Ádám!
Köszönöm a korrektúrát és megszívlelem szavaidat.
Egyébként csak én és a feleségem nyomdász a családból. Itt a weben elkövetett hibák, elütések „szaxavak” nem zavarnak, viszont a nyomtatott sajtóban annál inkább. Sajnos egyre kevesebb nyomdászt lehet találni az újságok szedői és tördelői között. Valaki leül egy számítógép elé, majd nemsokára valamelyik kiadványszerkesztővel (Word hehe) elkezd különböző dolgokat készíteni. Meg lehet nézni a produktumokat. Szinte lesír az újság képéről az, hogy van-e a közelben nyomdász, vagy csak a programhoz értő ember rakja szövegeket és képeket valamely neki tetsző formában az oldalakra.
Na, ez nem tetszik nekem.

Typo

Kis Ádám Creative Commons License 1999.06.21 0 0 32
Kedves Újlaki!
A Ferdítős némába már bele is kotyogtam, mint láthattad.
Túlértelmezted azt, amit írtam, Nem védtem a félrefordításokat, az idegen eredetű szavak átvétele pedig szükséges. Az általad javasolt spácium és kurzív is idegen szó; teljesen elfogadhatónak tartom, bár a szóköz (te is írtad) és a dőlt is megteszi. Nézetem szerint mindent meg kell próbálni magyarítani, de ha nem sikerül (pl. szoftver), akkor ebbe bele kell nyugodni. Tapasztalatom szerint minden idegen szóra gyárt valaki magyart, legfeljebb nem terjed el. A magyarításnak viszont a legkézenfekvőbb formája a tükörfordítás (történetesen erről beszéltem), annak ellenére, hogy sok purista kárhoztatja. Ha csak azokat a dolgokat nézem, amelyekkel dolgozom éppen, egy sor tükörszót találok: képernyő, egér, másológép.
Persze, más honosítási módszerek is vannak, például a latinizálás, amelyet a spácium szóban tapasztalunk. Én - bár tanultam latint - biztos vagyok benne, hogy a space magyarításaként találkoztam vele először a szóköz értelemben.
A szoftver kérdésében nem értek veled egyet, szerintem épp a laikus érzi úgy, hogy beavatott lesz azáltal, ha szoftvert mond program helyett, a szakember elég pontosan tudja, mit mire használjon. A szaknyelv romlásáért leginkább azok a felelősek, akik rejtőnyelvnek próbálják használni. Nem tudom, ők-e az igazi szakemberek; úgy gondolom, hogy aki egy szakmát igazán komolyan művel, inkább arra törekszik, hogy megértsék, és nem az ellenkezőjére.
Amit az Alt+0148-ról írtál: ezek szerint van egy olyan kompromisszum, hogy vagy szabályos magyar idézőjelet írsz (melynek nemcsak a lent-fent a szabálya, hanem az is, hogy jobbra dől, illetve antikvában balra néz és karmos), vagy a kedvenc programodat használod. Ez a kompromisszum könyvben nem engedhető meg (az egyik ismérv, amely megmutatja, hogy a könyvet laikus készítette), weblapon… hát, ahhoz képest, amit az ember lát, ez még nem is olyan nagy vétek
Kis Ádám
Előzmény: Újlaki (31)
Újlaki Creative Commons License 1999.06.20 0 0 31
Kedves Ádám!

Olvass bele a fordítós-ferdítős témába is.

A legtöbb dologban egyetértek veled, de nem hiszem, hogy éppen a tükörfordítások és félrefordítások tennék gazdagabbá a nyelvet. Gazdagodott-e a magyar nyelv attól, hogy tíz éve a technika szó helyett technológiát használunk, integrált áramkör helyett chipet, vagy hogy a szakterületed közelében maradjak, mennyivel szebb a space a szóköznél vagy spáciumnál, az italics (esetleg így, cséve ejtvel) a kurzívnál? Haladt-e a világ előre attól, hogy nem tudtuk, a panda magyarul macskamedve, a buggy pedig bricskát jelent?

A szoftverrel kapcsolatban is majdnem igazad van, azzal az árnylatnyi eltéréssel, hogy a „szakemberek" titokban úgy érzuik, hogy a program szó a laikusok számára van, a bennfentesek meg szoftvert mondanak ugyanarra.

Még valami: :-) az Alt+0148 hatására a Netscape visszaugrik a Hozzászólásból a téma tartalomjegyzékéhez. Úgy hogy marad a síma idézőjel.

Előzmény: Kis Ádám (28)
Újlaki Creative Commons License 1999.06.20 0 0 30
Igen, ahogy elment, rögtön láttam. Azt kellen mondanom, hogy rögtön illusztráltam is a dolgot. :-)
Előzmény: Banana In Drive (27)
Kis Ádám Creative Commons License 1999.06.20 0 0 29
Errata
Az előző hozzászólásomban
13. sor megértében - helyesen: megértésben,
22. sor eleje mi a - helyesen Ami a
23. sor olya - helyesen olyan
K.Á.
PS.
biztos maradt, szóljatok!
Előzmény: Kis Ádám (28)
Kis Ádám Creative Commons License 1999.06.20 0 0 28
Kedves Typographic!

Hibáid a következők:
1. A hiba amit - helyesen: a hiba, ..
2. A hiba, amit - helyesen: a hiba, amelyet...
3. sokan mások, a számítógép - helyesen: sokan mások a számítógép
4. használójaként mások - helyesen: használójaként, mások
5. billentyű-kombinációval - helyesen billentyűkombinációval
6. Windows-ban - helyesen Windowsban
7. kiváncsi - kíváncsi
8-9. vagyok Én - vagyok, én
10. Hogy hány hibát vétettél, azt nehéz lenne megmondani, de ezek szerint 10-et követtél el.
Most azonban szeretnék a fentiekért bocsánatot kérni. Ugyanis nézetem szerint teljesen felesleges az embereket azzal idegesíteni, hogy milyen nyelvi hibákra képesek. Ennek a megértében túl sok jelentősége nincsen. Például az idézőjeleket illetően igazad van, és még inkább az lenne, ha felhívnád arra is a figyelmet, hogy a záró idézőjel sem a Shift+2, hanem az Alt+0148. Ezt azonban elég a nyomdai szedőnek tudnia. A könyv legyen hibátlan (bár lenne!), a magániratoktól azonban ezt túlzás elvárni. Ami a germanizmusok emlegetését illeti, szerintem a puristák sok esetben nyelvi babonákat hajtogatnak rögeszmésen, amivel több kárt okoznak, mint amennyit használnak. Különösen rossz ez, ha tanár teszi. Az egyik legkárosabb nyelvi babona, hogy a tükörfordítások és más idegen hatások mindenképpen ártanak a nyelvnek. Ha nem lennének ilyen hatások, a magyar nyelv sem lenne (az eredeti finn-ugor szóállomány max. 15%).

mi a szoftvereket illeti, én már letettem róla, hogy bizonygassam, hogy a szoftver szóra semmi szükség, ha többes számban is lehet használni. Nincs olya, hogy bonyolultabb program. A szoftver a bekövetkezett jelentésváltozás miatt már a program szinonimája.
Kis Ádám
aki könyvkiadó, és éppen most is szerkeszt, tehát benne van...

Előzmény: Typographic (17)
Banana In Drive Creative Commons License 1999.06.20 0 0 27
"előfodul, hogy a mondat végére elfelejtjük, hogyan is kezdtük az elejét."

Ja. Egybol peldat is adtal:

"itt nincs jelentősége az elgépeléseknek, betűkettőzéseknek és -kihagyásoknak valószínűleg nincs jelentőségük."

ZALOG!!!! :-)))

Előzmény: Újlaki (26)
Újlaki Creative Commons License 1999.06.20 0 0 26
Kedves Typographic!

A nevedből ítélve régi nyomdász családból származol. :-)

Tökéletesen igazad van. Sajnos, a nyelvet elárasztó anglicizmusok és tükörfordítások mellett ez a hiba is terjed. Erre ráadásul keveseknek van szemük.

Azt hiszem azonban, hogy a topicokban (sic) való csevely sokkal inkább az élő beszédhez sorolható, mint az írott szöveghez. Ezért talán egyes szabályokat „relaxálva", azaz könnyítetten kell értelmezni.

Tételesen:


  • Míg egy levélben borzasztóan hatnak, nem is beszélve egy újságról vagy könyvről, itt nincs jelentősége az elgépeléseknek, betűkettőzéseknek és -kihagyásoknak valószínűleg nincs jelentőségük.
  • A helyesírási szabályok is másként jelentkeznek: szerintem a szándékos félreírás (szaxavak stb.) akár meg is engedhető, a hejesírás jellegű szándékos hibák talán hangulatfestésnek szintén elmennek, mindaddig, amíg bizonyos, hogy a szerző különben tidja, hogyan kellene írni ezeket. Ha mégsem...
  • A stílusra is inkább az élő beszéd stílusa jellemző, előfodul, hogy a mondat végére elfelejtjük, hogyan is kezdtük az elejét. Mivel ez egy egyszeri műfaj, ez is elmegy.
  • Talán ugyanez érvényes a központozásra, és ezen belül az idézőjelezésre is. Beszédben úgysem tudnám kitenni, legfeljebb a hangsúllyal, vagy két-két ujjammal mutatva.

Azért megpróbálom nem elfelejteni, amit mondtál (na, tessék). Jómagham egyébként elég merev vagyok a helyesírást illetően, rendkívül bosszant, ha hibát találok ott, ahol semmiképpen nem lenne szabad előfordulnia. Messziről nem „látszik" talán, de pl. még arra is ügyelek, hogy - még itt is, a topicokban - a mennyiségeknél a számérték és a mértékegység közé non-breaking spáciumot tegyek, nálam a 20
mm sohasem kerül két külön sorba... Hacsak nem szándékosan.

Apropó, a gondolatjelet vagy hosszú kötőjelet is nyilván ki lehet csalni a gépből. Hogyan, nem tudod?

És mi van, ha Macintosht használok?

Üdv: Újlaki László

U.i. Az Én csak nagyon nárcisztikus személyiségeknél nagy kezdőbetűs; ez kapitális hiba, azért is szedtem kurzívval.

Előzmény: Typographic (17)
hosszu Creative Commons License 1999.06.19 0 0 25
1. Szaxavak, hosszú-hosszú szaxavak. Állítólag a logikailag egybetartozó szavakat mindenképpen egybe írjuk. Akkor mi lesz a 6 szótagos szabállyal?

2. Allitolag letezik ilyen. En a (antireklam helye) Helyesek97-tel próbálkoztam, borzalmas, amit művelt. Hibátlan szavakat kijelöl, értelmetlenül ragozottakat pedig nem. Egy csomó elgépelési hiba is maradt utána. Akkor inkább ne is legyen helyesírás-ellenőrző, legalább van egy kis kétség az emberben.

Előzmény: joy (24)
joy Creative Commons License 1999.06.19 0 0 24
1; pontosítani kellene, mi a gond. Pl. többszörös összetételeknél altalános az írási vita, de Grétsy tanárúr jó megoldást ajánlott: az első, vagy harmadik tagot kötőjellel írjuk le.

2; NEM. Én legalább is még nem találkoztam ilyennel!

Előzmény: hosszu (23)
hosszu Creative Commons License 1999.06.18 0 0 23
Visszaevett a fene ;) Feltennék néhány kérdést, melyek a magyar helyesírással kapcsolatosak.

Elsőként valaki felhomályosíthatna az összetett szavakra vonatkozó helyesírási szabályokról. Nemrég elég komoly vitám volt emiatt, szeretnék tisztán látni a kérdésben. Alapvető szabályok és szakszavakra vonatkozóak is érdekenének.

Másodszor pedig arról érdeklődnék, tudtok-e olyan magyar helyesírás-ellenőrző modult, amelyre rá mernétek bízni magatokat. Szükségem lenne rá de nem ismerem a kínálatot.

hosszu Creative Commons License 1999.06.18 0 0 22
Szerintem nem feltétlenül kérdőmondat, de nem nyitok vitát elvtársam. ;)
A mondat modalitása című fejezet a nyelvtankönyvekben. Én pedig egy g betűt hagytam ki a záloggal szóból. Ezért zaciba vágom az összes hozzászólásomban található összes helyesírási hibámat. Van bőven, majd egyszer talán ki is váltom őket ;))

Viszont ha komolyan vesszük a témanyitóban foglaltakat és a magyarul szeretnénk csevegni, akkor javasolnám a topic helyett a téma kifejezés, illetve lehetőség szerint általában az idegen szavak magyar megfelelőinek használatát. A téma is az Új téma funkció segítségével keletkezett, van tehát magyar megfelelő.

Na, befogtam a számat. További kellemes chat-elést a cybertérben ;)

Előzmény: Nos (21)
Nos Creative Commons License 1999.06.18 0 0 21
És kérdőjelet sem rakott a mondat végére, ezt viszont te nem vetted észre!
Előzmény: hosszu (20)
hosszu Creative Commons License 1999.06.18 0 0 20
"Na kiváncsi vagyok Én hány hibát vétettem."

Csak ebben a mondatban négyet. Az első kettő egy-egy vessző lefelejtése a Na és a vagyok szó után. A harmadik a kíváncsi szó első magánhangzójának ékezete. A negyedik hiba miatt veled együtt Újlaki Törzsasztaltárs is zállogal tartozik. Nevezetesen hibát ejteni szokás. Ha elvéted, akkor nem hibáztál. ;))
Egyébként még Újlaki Törzsasztaltárs hozzászólásának olvasása közben ragadtam billentyűzetet, de ezt nem lehetett kihagyni! ;))
Na, mit adtok zálogként?
Bocs :)))

Ui.: Eközben gyakorlom az ízes magyar káromkodás művészetét is, mivel ezen az oldalon (Új hozzászólás) kedvenc operációs rendszerem nem hajlandó magyar billentyűzetre váltani. Hrrrrr!!!!

Előzmény: Typographic (17)
rocher Creative Commons License 1999.06.18 0 0 19
Nos látom sikerült felhozni egy kicsit. Jövő héten újra felhozom. Sziasztok.
fasügér Creative Commons License 1999.06.18 0 0 18
hali,
az `e'-t mostanában egybe-e kell e írni, vagy külön-e?
(a `magyarulez' mintha nem nagyon müxene, mióta topicosították...)
zálogot pedig nem adok, mert direkt szándékosan volt .... :-)))
p
Typographic Creative Commons License 1999.06.18 0 0 17
Kedvdes Újlaki

Az az érzésem, hogy Te is fogsz zálogot adni. A hiba amit észrevettem: az idézőjeleket Te is, mint nagyon sokan mások, a számítógép világában és használójaként mindig egyféleképpen használod. Az idézetek elején pedig azt alulra kell helyezni. Alt 0132-es billentyű-kombinációval megoldható Windows-ban, magyar területi és billentyű-beállítással.

Na kiváncsi vagyok Én hány hibát vétettem.

Typo

Újlaki Creative Commons License 1999.06.18 0 0 16
Nem tudok hozzászólni a bepótláshoz, majd pótolom. :-)

De itt egy másik. A szoftver szó gyűjtőfogalom, a definíció szerint "A számítógép működéséhez szükséges programok, programrendszerek, dokumentáció, kezelési utasítások és ismeretek összessége". Na, ehhez képest boldog-boldogtalan, élükön a "szakmai" lapokkal, lépten-nyomon szoftvereket (áthúztam, annyira hibás) ír és mond (helyesen szofvertermékek), és ha rákérdeznél a szó jelentésére, vagy azt mondaná, hogy "program", vagy, ha szakmabelinek gondolja magát, valami olyasmit, hogy "bonyolult program". :-)

A dolog pikantériája, hogy néha még angolra is visszafordítják a szó nem létező többes számát: softwares... Egy született angol ilyenkor halkan sikolt, a Rigó utvában pedig már írják is be az elégtelent (kivételesen jogosan).

Egyébként saját szememmel láttam egy újság, talán a HVG olvasói levelei között a távolba szakadt hazánkfiának panaszát, hogy szerinte túl sokat haszbáljuk az - akkor még így írták - hardware és software szót, szerinte ez felesleges. Hívjuk a könnyű programot szoftvernek, a nehéz programot hardvernek...

Engedelmetekkel a fordítós topicban is elsütöm ezt, eredetileg oda készült...

Előzmény: James Bond (11)
Nos Creative Commons License 1999.06.17 0 0 15
Hát (pedig háttal nem kezdünk mondatot): persze, mindíg mindenet bepótollunk a végén neki. Ami késik, nem múl, legfellyebb késöbb lessz. De attol még ugyanolyan jó fog lenni, nem?
Előzmény: James Bond (11)
James Bond Creative Commons License 1999.06.17 0 0 14
putyputy007

Gratulálok, szép munka. Felveszlek az ügynöki listámra! :o))

JB

putyputy007 Creative Commons License 1999.06.17 0 0 13
Khm. James Bond úr - nevéhez illően - egyszer "száját", egyszer meg "szályából" fordulatot használt. Valyon mejik a hejes?
Látod számtárs, most leköröztelek)))))
putyputy, aki szintén 007
egy ember Creative Commons License 1999.06.17 0 0 12
Volt egy munkaadóm, aki sportot űzött abból, hogy minden fogalmazványban legalább egy helyesírási hiba van - függetlenül attól, hogy azt hányan és hányszor ellenőrzik. A "törvény" általában érvényesült. Munkakapcsolatunk hamar megszakadt.
Kedves Újlaki, látod Veled sem szívesen állnék ki egy mítingre (jól írtam jhunglisül?)
1mbr
Előzmény: Újlaki (7)
James Bond Creative Commons License 1999.06.17 0 0 11
Nos, Ön igencsak titokzatosan kezdett, de azért csak felfedte... Jut eszembe, mit is akartam?
Nézzük csak, egy érdekesség: helyes-e azt mondanunk, hogy valamit, amit korábban elmulasztottunk, azt utólag

"BEPÓTOLJUK"

?

Megboldogult magyar tanárom szórta az elégteleneket, ha valaki száját elhagyta ez a kifejezés, merthogy ez germanizmus, és ezáltal helytelen.(?)
Márpedig e kifejezést nap mint nap hallani televíziós, rádiós, stb személyiségek szályából. Engem azóta zavar. Tényleg. Úgy látszik, sikerült "belénkvernie".

Nektek is van hasonló élményetek?

JB

Előzmény: Nos (6)
Opi Creative Commons License 1999.06.17 0 0 10
Milyen zálogot?
Előzmény: Újlaki (7)
Opi Creative Commons License 1999.06.17 0 0 9
Nem ér.
1. Úgy gépelek, mint a villám. (Hol ide csapok, hol oda. :) )
2. Az osztályfőnököm - aki mellesleg a nyelvtant tanította - 5 év alatt nem tudott összehozni egyetlen olyan névsort sem, ami megfelelt volna a nyelvtani szabályoknak. Pedig próbálkozott. De tényleg. Majdnem minden évben más törzsszám szerepel a bizonyítványomban. :)))))))
Előzmény: Újlaki (7)
Intern Otto Creative Commons License 1999.06.17 0 0 8
Ugysem fok síkerűlni!
Újlaki Creative Commons License 1999.06.17 0 0 7
Benne vagyok, de egy feltétellel: aki helyesírási hibát vét, zálogot ad!

(lehet a menet könnyített: az elgépelés, melléütés nem számít)

Előzmény: Nos (6)
Nos Creative Commons License 1999.06.17 0 0 6
Felfedem a titkot, a következő témák ihlettek meg, amikor ezt nyitottam:

Chat in English
Un topic en français?
vuoi chattare in italiano?
Plaudern auf Deutsch

Az Ohlágyí Pohlágyí stb. nem számít ide, mert az én voltam...

lolka_bolka Creative Commons License 1999.06.17 0 0 5
Akkor miröl is szól ez a topic ?

(csak magyarul!)

lolka

rocher Creative Commons License 1999.06.17 0 0 4
Nos, fogjunk hozzá és vigyük fel. Tudom sikk káromkodni, érthetetlen szavakat kavarni a mondanivalóba, csakazértis helytelenül írni, de legalább próbáljuk meg.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!