Keresés

Részletes keresés

barka Creative Commons License 2009.07.09 0 0 649
Bocs: "Netán is a..." = Netán itt is a...
Előzmény: barka (647)
barka Creative Commons License 2009.07.09 0 0 648

Goto 514. hsz, gondoltam beírom.

Azóta pörög... :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (644)
barka Creative Commons License 2009.07.09 0 0 647

"Nem szándékom, hogy az egész lehetséges eseménysort visszamenőlegesen modellezzem, legföképpen azért nem, mert nem ismerem elég mélyen ezt a humanista-manierista korszakot és mozgalmait - bár tanultam róla."

 

Azaz, nem tudsz válaszolni a kérdésemre, ami érthető is, hiszen nehezen hihető és a logikus gondolkozással is ellentétes a humanista „kitalációs” elmélet.

Elolvastam az általad megadott linket és most már tudom honnan fúj a humanizmus szele... :)

 

A tanulmány szerzője Horváth Iván, aki egyébként irodalomtudós, a reneszánsz kor kutatója és nagy ismerője, stb.,  tehát nem éppen szakember a kérdésben, lelkes híve a fentebb említett elméletnek és ezek szerint természetesen te is...

 

Azért rendes dolog Horváth Ivántól, hogy a tanulmányában felteszi a következő kérdést: "De vajon csakugyan régebbi-e a rovásírás, mint a Halotti beszéd?” És tudtunkra adja, hogy: A hozzáértők túlnyomó többsége szerint a válasz igen.”

 

Ennek ellenére HI megprópálja bebizonyítani, hogy ez nem így van. Mivel a rovásszövegek a humanizmus korában kerültek elő, ennél korábbiak nem léteznek, tehát nyilvánvaló, hogy ezt csak humanista gondolkodók találhatták ki.

Hát ez szerintem eléggé gyengécske érvelés, mivel HI-nek nem feltételezésekben kéne bocsátkoznia, hanem azt kellene bebizonyítania, hogy az írásrendszert tényleg ők (a magyar humanisták) találták ki. Az ugyanis semmiképpen sem perdöntő bizonyíték, hogy csak azért, mert az ő korukban kerültek elő a rovásírásos leletek, ők is találták ki ezeket. Ez csak arra bizonyíték, hogy ezek az emberek kezdtek el először komolyabban foglalkozni a saját népük múltjával, kulturális hagyományaival és tudatosan keresték, kutatták a régi dolgokat.

 

HI azt is feltételezi, hogy Kézai Simon (XIII szd.), aki ugye említést tesz a "régi" magyarok rovásírás használatáról, erről csak más történelmi forrásokból tudott. Ez milyen bizonyítási eljárás?! Honna tudja HI olyan biztosan, hogy Kézainak nem lehettek személyes tapasztalatai? Szóval elnézést, de én műkedvelőként nem tudom az efféle bizonyítási eljárásokat elfogadni.

 

Aztán írja:

 

„A rovásírás már jelöli azokat a fonémákat, amelyek az ősmagyar korban még nem alakultak ki, vagy nem terjedtek el. Ilyen a gy, ny, ty és a zs. Nincs külön graféma viszont a gy ősmagyar előzményére (dzs).”

 

Ez megint csak feltételezés. Honnan tudja HI. hogy ezek a hangok nem voltak meg pl. a honfoglalás korában a magyar nyelvben.

Nem vagyok nyelvész, de ott van a megyer, a nyék, a gyula, vagy a Halotti Beszédből a gyümölcs szavunk, amit a latin abc-vel nem tudtak tökéletesen lejegyezni és lett belőle gimilc vagy gimils. Ezek mindenképpen azt bizonyítják, hogy a honfoglalás korában már megvolt a kifogásolt hangok egy része...

 

A dzs hangunkra, mért kellett volna a rovásírásban egy külön jel? Hiszen van a d-re és van a zs-re is külön-külön, amelyek egymásmellé írásával kifejezhetjük a dzs hangot. A latin ábécénkkel ma is ezt tesszük. Sőt, a dz hangunkkal is hasonlóan járunk el...

 

Ugyanazzal az írásjellel jelölte az i és a j fonémát, ugyanazzal az u~ú-t és a v-t.

 

Ezt nem egészen értem. Az említett hangokra a rovásírásnak külön jelei vannak...

 

A k fonéma jelölésére viszont – miként a 16. századi magyar nyomtatványokban a c és a k betű – két írásjele volt (Molnár 1963, 282–325). Használt a latin betűs írásokban szokásos összeszövéseket (ligatúrákat).

  

Hát ez is nagyon fura érv. A k hangra pl. a türk rovásírásnak is két jele van és itt is használatosak a ligatúrák. Netán is a „latin” hatásról lenne szó?... :)  

 

Összegezve: annak bizonyítása, hogy a székely-magyar rovásírás megalkotása humanisták ötlete lenne, eléggé gyenge lábakon áll...

 

Előzmény: Állományjavító (633)
waxxablaze Creative Commons License 2009.07.08 0 0 646
ez mutatja, hogy ez nem döglött topik.
600 hsz, érdekes pengeváltások..
jó kis topik ez:)
Előzmény: Törölt nick (644)
vz55 Creative Commons License 2009.07.08 0 0 642
Tudtátok, hogy István király tiltotta be ősi irásunkat, Sylvester pápa nyomására??
Nem???? Nyíregyháza, Jósa András múzeum.
sziasztok
Mellesleg: Nem mi rovók énekeljük azt, hogy a multat végképp eltörölni.
by the Rovóbicska
vz55 Creative Commons License 2009.07.08 0 0 641

Ha ez tényleg úgy van, mint azt Koricsánszky Atilla állítja, akkor mért nem lehet erről tudni?...

Én is ezt kérdem.......

waxxablaze Creative Commons License 2009.07.08 0 0 640
A szkíták, hunok, avarok és Árpádék tulajdonképpen analfabéták voltak, ami írásaos emlék van nekik az tulajdonképpen görög, kínai, héber, török"

ennek ellentmondanak a nagyszentmiklósi kincs rovásírásos feliratai pl.

http://asztrologia.virtus.hu/user_gfx/20081204/tn_aid9317_20081204112739_416.jpeg

Előzmény: Törölt nick (634)
vz55 Creative Commons License 2009.07.08 0 0 639
Nem vagyok sértődős. Mi nem vagyunk se fidesz, se stb. Mi nem bőszítjük a népet, hanem tanítjuk. szia.
Ja, Koricsánszky Atilla : a Nap Út ábc-je.
Szkennelt oldalak.
Előzmény: waxxablaze (637)
vz55 Creative Commons License 2009.07.08 0 0 638
Hááát. azért én olvasok olyan újságokat is, mint a HETEK. Mutattak egy szines fotót: Cserépdarabot, amit Jordán folyó völgyében találtak, az újság szerint főniciai- óhéber szöveg belekarcolva.
AHA. Pernye. Találjátok ki, milyen ÁBC-vel volt! Sztem egy héttel korábban rejtették el az iszapba, hogy hirtelen megtalálják.......

Höhöhö.
waxxablaze Creative Commons License 2009.07.08 0 0 637
Nem kell megsértődni azért:)

szívesen megnézem még egyszer a képeket ha a tudsz forrást adni...
egyszer már belebotlottam valahol...de most nem lelem.
nekem úgy tűnt, hogy irreális méretű betűnek tűnő valami látszott a képeken.
Előzmény: vz55 (636)
vz55 Creative Commons License 2009.07.08 0 0 636

" Anonymus egy levakart rovásírásos kódexre irta a Gesta Hungarorum-ot. "

hát azért ezt tényként nem állítanám...

lehet hogy le volt vakarva valamilyen pergamen



Gyenge érvelés. Vitatkozzál a szkennerrel, ne velem. Ennyi.

Előzmény: waxxablaze (626)
vz55 Creative Commons License 2009.07.08 0 0 635
 Az eredeti rovásírásnak nincs az "Y"-ra jele... 


MI tudjuk.!!!! nem vagyunk matőrök. ama tőrök.
Előzmény: barka (624)
Állományjavító Creative Commons License 2009.07.08 0 0 633

"Ez mind rendben van, de azt próbáld már megmagyarázni logikusan, hogy mi volt az a mágikus erő, amivel ezek a humanisták, miután megalkották a rovás abc-jüket a szabályaikkal együtt, rá tudták venni az írásért amúgy nem nagyon lelkesedő népet, hogy kedjenek el ezekkel a jelekkel írni. No nem meséket és balladákat, de mégis egy-két szavas mondatokat, varázsigéket, neveket, stb"

 

Nem szándékom, hogy az egész lehetséges eseménysort visszamenőlegesen modellezzem, legföképpen azért nem, mert nem ismerem elég mélyen ezt a humanista-manierista korszakot és mozgalmait - bár tanultam róla. Az tudható, hogy misztikus konfabulálás, a rejtélyek és rejtjelezések kutatása és készítése, titkod társaságok titkos motívumrendszerének aprólékos kidolgozása nagyon jellemző a korra. Érdemes itt megvizsgálni Telegdy János és Baranyai Decsi János egyértelműen humanista indíttatású népszerűsítő tevékenységét, másfelől pedig Szenci Molnár Albert ezirányú vallomását, melyben tudósított ugyan arról , hogy sokak szerint létezhetett ilyen írás, de ő sohasme látott egyet sem, de még olyat se, aki látta volna őket - 1609-ben.

 

Azt lenne érdemes megvizsgálni, hogy valójában honnan és milyen szellemi közegből kerülnek elő olyan teljes vagy hosszabb rovásírásos anyagok, amelyek szemben látszanak állni azzal a ténnyel, hogy korábbról még eshetőlegesen magyar megfejtésű olyan szövegek sem állnak rendlkezésre, amelyek egy-két sornál vagy jelnél hosszabbak lennének.

 

Meg azzal, hogy - amint azt az ide bemásolt szöveg nagyon meggyőzően megmutatja - az összes, többtízezer  feltárt sír összes olyan mellékletanyagában, amely más kultúrák tanúsága alapján íráshodozó lehett volna (amuletek stb.), lényegében egy-két vitatott megfejtésű vagy megfejtetlen anyagon kívül semmi nincsen.

 

És mindenkelőtt, akiket valóban érdekel ez az izgalmas kérdés, és - teljesen érthetően és dícséretesen - nemzeti kultúrájuk korai századainak és valóságos viszonyainak feltárását szorgalmazzák, a tudományosság és a komolyság minimumát megköveteljék azoktól, akiknek hitelt hajladóak adni, és a levakart, elégetett, nemlétező piramisokban vagy nemlétező többezer kilométeres dél-amerikai barlangrendszerek elrejtett aranytábláin olvasott rovásírások konfabulátorait és szélhámosait igyekezzenek távol tartani maguktól.

 

Végezetül egy álláspont, egy híres habsburgtól (http://irodalom.elte.hu/villanyspenot/index.php/0800:_A_sz%C3%A9kely_rov%C3%A1s%C3%ADr%C3%A1s_%C3%A9s_a_latin-magyar_%C3%A1b%C3%A9c%C3%A9 ) melyet megfontolandónak és tovább vizsgálandónak tartok (a vele szembeni ősrovásíráspárti téziseket, melyek valamiféle zseniális, időket megsejtő, később keletkező hangzók helyét előre megjelölő Mengyelejev-táblázatot vélnek látni a rovásírásábécében, nem szeretném komolyan venni)

 

....a székely rovásírás legkorábbi, feltétlenül hiteles, közvetlenül keltezhető emlékei a 16. századból, közvetetten keltezhető emlékei a 15. század végéről származnak, vagyis nyelvtörténeti szempontból az ómagyar és még inkább a középmagyar kor jellegzetességeit várhatjuk el tőle.

 

Magyar nyelvtörténeti szempontból ez a keltezés kifogástalan eredményt ad.

A rovásírás már jelöli azokat a fonémákat, amelyek az ősmagyar korban még nem alakultak ki, vagy nem terjedtek el. Ilyen a gy, ny, ty és a zs. Nincs külön graféma viszont a gy ősmagyar előzményére (dzs). A magánhangzó-jelölést ugyanúgy egy-egy jellel oldja meg, mint a 15. századi mellékjeles, úgynevezett „huszita” helyesírás óta napjainkig szokás, nem pedig analitikusan, miként a korábbi „kancelláriai” rendszer tette.

A székely rovásírás megalkotója jártas volt a korszak latin betűs magyar helyesírásában. Ugyanazzal az írásjellel jelölte az i és a j fonémát, ugyanazzal az u~ú-t és a v-t. A k fonéma jelölésére viszont – miként a 16. századi magyar nyomtatványokban a c és a k betű – két írásjele volt (Molnár 1963, 282–325). Használt a latin betűs írásokban szokásos összeszövéseket (ligatúrákat).

 

Ez az eljárás gyakori volt a karoling kor latinjában (Püspöki Nagy 1977, 310―312), sőt általában a középkorban (Róna-Tas 1996, 338). Elvétve még ma is előfordul: ilyen az æ vagy a ß. A székely rovásírás betű-összeszövési eljárását Püspöki Nagy Péter pontosan azonosította a főleg nevek és címek írásában alkalmazott latin nagyligatúrával, amelynek virágkora a 11–13. század volt (Püspöki Nagy 1977, 309), de a reneszánsz névligatúrák sem ritkák.

 

 

A latin betűs írásban való jártasságát leplezni próbálta. Ha két, egyszerű rajzolatú betűkből álló, többé-kevésbé fonémajelölő ábécét összehasonlítunk, akár még véletlenül is lelhetünk közöttük funkcionális hasonlóságokat (ilyenkor hasonló alakú betűk hasonló fonémákat jelölnek). Találtak ilyen párhuzamokat a székely rovásírás és az ótörök rovásírás, a glagolita betűk, továbbá Aethicus Ister ábécéje között – viszont a székely rovásírás és a latin betűk között egyetlenegy megfelelést sem mutattak ki. Ez persze teljességgel elfogadhatatlan lenne, ha a székely rovásírás csakugyan sok száz évig, egészen 15–16. századi újrafelfedezéséig a latin betűs írás mellett, azzal kölcsönhatásban létezett volna.

 

 

Szembeötlő viszont a két héber párhuzam: a jobbról balra haladó betűvetési irány, továbbá a magánhangzók gyakori elhagyása (a magyarban ez persze csak nagyon korlátozottan lehetséges). E kirívó, de felszíni hebraizmus kiválóan beleillik a 16. századi magyar nyelvtudomány törekvéseiről alkotott képünkbe.

 

 

A székely rovásírás mind eme jellegzetesséegei a rendszert egyidősnek mutatják a legkorábbi, kétségbevonhatatlan hitelességű emlékek korával, nem alapozzák meg viszont az ősmagyar korból, netán még régebbről való eredeztetést.

Előzmény: barka (611)
Állományjavító Creative Commons License 2009.07.08 0 0 630

Aha. Ez egy Habsburg duma. Anonymus egy levakart rovásírásos kódexre irta a Gesta Hungarorum-ot. ( Koricsánszky Atilla)

 

Koricsánszky Attila egy  Habsburg levakart bőrére írta rovásírással azt a dumát, hogy Anonymus  a Gesta Hungarorum.

 

Ja, és én voltam az ipolytarnóci kistérségi szellemirtóverseny zsürielnöke, ami bizonyítja, hogy vanak szellemek és vannak, akik irtják őket és hogy én értek ehhez.

 

 

Előzmény: vz55 (621)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2009.07.08 0 0 629

Anonymus Gestája hány példányban maradt fönt, és melyik az,a melyik rovásírásos pergamenre íródott?

Amúgy melyik Habsburg mondta azt, hogy a rovásírásos szövegek rövidek? Én ilyen Habsburgról nem hallottam.
Előzmény: vz55 (621)
barka Creative Commons License 2009.07.08 0 0 628

Kösz waxxablaze, mélyen egyetértek a gondolataiddal. Kutatnunk, tisztelnünk és szeretnünk is kell történelmünket, de ez nem jelentheti azt, hogy kritikátlanul elfogadjunk mindent, amit állítanak. Sok a visszaélés - sajnos...  

 

Előzmény: waxxablaze (626)
waxxablaze Creative Commons License 2009.07.08 0 0 626
" Anonymus egy levakart rovásírásos kódexre irta a Gesta Hungarorum-ot. "

hát azért ezt tényként nem állítanám...

lehet hogy le volt vakarva valamilyen pergamen, de láttam a fotókat amik ezt igazolni akarják, de ténynek kicsit gyengusz...

meg kell mondanom őszintén, hogy én nem reménykednék ilyen leletek megtalálásában. minek nektek/nekünk rovásos kódex ha a nagyszentmiklósi kincs rovását sem tudták még megfejteni?
persze a legvalószínűbb a Gejsa kiskán vonal...de be kell látni, hogy a honfoglaláskori magyarság (ami köztudottnap törzsszövetség volt) által esetleg lerótt emlékek nyelvét sem tudhatjuk..
miért lenne biztos hogy magyar?

nehéz ügy ez...
Előzmény: vz55 (621)
barka Creative Commons License 2009.07.08 0 0 624
Vigyázz, az olvtárs ravaszkodik. Az eredeti rovásírásnak nincs az "Y"-ra jele... 
Előzmény: vz55 (620)
barka Creative Commons License 2009.07.08 0 0 623

Nem mélyedtem el annyira a témában, de amit eddig megtudtam ezzel kapcsolatban, legyen az etruszk, a germán rúnák, a türk- vagy a székely-magyar rovásírás, sehol sem írtak ezekkel a jelekkel regényeket.

Ha ez tényleg úgy van, mint azt Koricsánszky Atilla állítja, akkor mért nem lehet erről tudni?...

Előzmény: vz55 (621)
barka Creative Commons License 2009.07.08 0 0 622

"Ne viccelj már, a rovásirásnak bizonyosan nem volt helyesirási szabályzata."

 

A rovásírás szabályait nem úgy kell elképzelni, mint a mai helyesírási szabályokat. Mivel népi írás volt és elsősorban fába, kőbe, csontba, stb., vésték vagy karcolták a jeleket, a hely szűke olyan gyakorlatias megoldásokat követelt, amelyekkel a mondanivalót tömöríteni lehetett (kis helyen sok értelem). Így született meg a "magánhangzó uratás" alkalmazása (magánhangzók kihagyása), az ésszerű betűösszevonások és a ligatúrák rendszere...  

Előzmény: edice petlice (618)
vz55 Creative Commons License 2009.07.08 0 0 621

Ebben teljes mértékben egyetértek. A rovásjelekkel, csak rövidebb szövegeket, egy-két szavas varázsigéket, neveket, stb. írtak...

Aha. Ez egy Habsburg duma. Anonymus egy levakart rovásírásos kódexre irta a Gesta Hungarorum-ot. ( Koricsánszky Atilla)

Előzmény: barka (612)
vz55 Creative Commons License 2009.07.08 0 0 620
Leírni?? Ne röhögtess!! Gyerekjáték. 2 hete volt a Kárpát-medencei rovásírás verseny, benne voltam az értékelő bizottságban. (pixy kedvéért: zsüri)
Menjetek inkább a strandra és sörözni, hagyjátok ezt a témát békén.
Forrai tanár urat nemrég temettük. Béke poraira.
sziasztok
Előzmény: Törölt nick (617)
edice petlice Creative Commons License 2009.07.08 0 0 619

Úgy használod a rendszer szót, mintha legalább bárói rang lenne, amelyet az arra érdemes ábécének adnak. Pedig nem. Minden ábécé ugyanannak az irásrendszernek a variánsa: a bötűirásénak. Ezenkivül létezik még szótagirás, fogalomirás és biztos más is, mint irásrendszer. De a rovásirásról mint különbejáratú irásrendszerről ömlengeni nevetséges sovén kérkedés.

A hit történelmi ténykérdésekkel kapcsolatban egészen inadekvát mentális állapot. Akkor is, ha a tények nem ismeretesek kimeritően.

Ha elárulod, hogy mire alapozod, nem ismerem a nacionalista jelző értelmét, majd igyekszem megfelelni. De ez igy csak óvodás toporzékolás.

Az életem általad vélelmezett minősége meg egyfelől nem érv, másfelől semmi közöd hozzá.

Előzmény: Or Kán (614)
edice petlice Creative Commons License 2009.07.08 0 0 618
Ne viccelj már, a rovásirásnak bizonyosan nem volt helyesirási szabályzata. Nem volt Akadémia, hogy lefektesse; nem volt iskola, hogy megtanítsa; és nem volt olvasószerkesztő, hogy kikényszerítse a szabályok betartását.
Előzmény: barka (612)
Or Kán Creative Commons License 2009.07.07 0 0 615

Tolerancia, barátom, tolerancia!

 

Ezt nem csak akkor kell hirdetni, ha saját magad másságát akarod másokkal elismerteni, vagy megkérdőjelezhetetlenné tenni, hanem akkor is (és főleg akkor), ha vannak olyanok, akik a te véleményeddel szemben fejeznek ki a tiedtől eltérő véleményt, gondolatot.

Előzmény: Állományjavító (574)
Or Kán Creative Commons License 2009.07.07 0 0 614

"Mi abban a nacionalista képzelgés, hogy a boszniai piramisokban -- amelyek nem léteznek -- sok ezer éves rovásirásos feliratokat találtak? Komolyan kérdezed?"

 

Az a baj, hogy olyan szavakkal, kifejezésekkel dobálózol (itt és most: "nacionalista"), amelyeknek a jelentéséről halvány elképzelésed sincs, és csak mint egy papagáj, ismételgeted azokat.  Miért lenne "nacionalista" az, aki hisz abban, hogy a rovásírás őseink által használt írásjelek összefüggő rendszere volt? Te egészen elképesztően beteg vagy, ha ilyen nacionalistáskodásban találsz kiutat, vagy választ sivár hétköznapjaid megpróbáltatásaira.

 

 

Előzmény: edice petlice (576)
waxxablaze Creative Commons License 2009.07.07 0 0 613
:) itt vagyunk, az érdeklődés és a normálisnak mondható vita feldobja a népet....
Előzmény: barka (610)
barka Creative Commons License 2009.07.07 0 0 612

"A lényeg az, hogy ábécét kreálni nem intellektuális csúcsteljesítmény."

 

Ha már vannak minták, akkor persze hogy nem, de azért mindjárt kitalálni olyan speciális szabályokat, mint pl. a magánhangzóugratás, vagy a ligatúrák, az se megy egyszerre. Az ilyen írásbeli sajátosságok szerintem hosszabb idők fejleményei.

 

"De nem lehetett igazi irásbeliség. Vagyis nem róttak botokra eposzokat, filozófiai traktátusokat, mitoszokat, krónikákat."

 

Ebben teljes mértékben egyetértek. A rovásjelekkel, csak rövidebb szövegeket, egy-két szavas varázsigéket, neveket, stb. írtak...

Előzmény: edice petlice (547)
barka Creative Commons License 2009.07.07 0 0 611

"Ez vitán felül így van, egészen komoly emberek foglalkoztak effélével, egyebek között sosem létezett népek történelmének megírásával, írásrendszerek, mitológiák kiötlésével, mintegy visszamenőleges létrehozásával."

 

Ez mind rendben van, de azt próbáld már megmagyarázni logikusan, hogy mi volt az a mágikus erő, amivel ezek a humanisták, miután megalkották a rovás abc-jüket a szabályaikkal együtt, rá tudták venni az írásért amúgy nem nagyon lelkesedő népet, hogy kedjenek el ezekkel a jelekkel írni. No nem meséket és balladákat, de mégis egy-két szavas mondatokat, varázsigéket, neveket, stb. Különösen érdekes ez annak fényében – egyik olvtársnak ezt már megjegyeztem -, hogy a latin írás már évszázadok óta ismert volt, a jelei is egyszerűbbek voltak, de a népet valahogy nem vonzotta a megtanulása. Az "új", lényegesen bonyolultabb rovásjelek viszont azonnal megragadták a képzeletét és elkezdett velük írni. Ki érti ezt?...

 

"Ami a Marsigli-botot illeti, azt se látta sose senki, hanem egy humanista polihisztor "másolta le" valahonnan, már amit erről ír."

 

Ő biztosan látta, méghozzá Erdélyben, mert különben nem tudta volna lemásolni. Az ugyanis nehezen hihető, hogy Marsigli megtanult volna tökéletesen magyarul, direkt azért, hogy a magyaroknak egy rovásírásos botnaptárt szerkesszen az összes ligatúrás, hangzóugratásos és egyéb szabályaival, amelyen a magyar egyházi ünnepek és az összes szentek nevei szerepelnek.

 

"Nem vonva feltétlenül kétségbe, hogy valóban lemásolhatott valamit, annak a valaminek a datálása teljesen bizonytalan..."

 

Nem "valamit", hanem egy létező botnaptárt másolt le Marsigli. Kicsit utána néztem, abban igazad van, hogy a naptár kora megállapításában különbözőek a vélemények. Sebestyén Gyula pl. Árpád-korinak tartotta, Forrai Sándor az 1300-as évekre teszi a korát, Német Gyula az 1400-as évekre.

Ezek különböző kormeghatározások, de egyet mindenképpen igazolnak: a magyar rovásírás semmiképpen sem valamiféle "humanista huncutság" alkotása, hanem egy, a nép körében fennmaradt írás, amit egyébként nem véletlen, hogy a humanisták "fedeztek" fel, hiszen ezek az emberek kezdtek el komolyabban fogalkozni Európa szerte a népek történelmével és kulturális hagyományaival...

 

Előzmény: Állományjavító (542)
barka Creative Commons License 2009.07.07 0 0 610

Nocsak, még magam sem gondoltam, hogy ennyire sikerül megpörgetnem a topikot... :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!