Keresés

Részletes keresés

XtraP Creative Commons License 2024.05.10 0 0 41

A forrásokat nem adom meg ... hozzám hasonlóan két perce mindenkinek lehet a guglizásra.

 

"A vállalat 1997 óta a szingapúri Thakral Csoport tulajdonában van."

"Ma egy singapuri kereskedelmi céghez tartoznak, élve a korszerű technológiai adottságaival és a sok évtizedes gyártási tapasztalatokkal, széles szakterületen vállalnak szerelési munkákat. Szerelnek pl. TV készülékeket, autórádiókat, mikrohullámú sütők elektronikáját, vagy bármilyen elektronikai részegységet."

Törölt nick Creative Commons License 2024.05.10 0 0 40

Tudomásom szerint a gyárat megvették az indiaiak. Aztán csak a márkanevet tartották meg?

Előzmény: Henry Bosswell (39)
Henry Bosswell Creative Commons License 2024.05.09 0 2 39

"...Ez magyar cég volt?..."

 

Az Oriont valamikor a két világháború között alapították, és először csak termoszokat gyártott.

Innen származik az emblémájuk is. Eredetileg a korabeli plakátokon néger, eszkimó és indián arcokat viselő alak volt látható, ami azt jelképezte, hogy minden időjárási viszonyok között hasznos a hőtartó palack. Ebből lett a háromarcú, tolldíszt viselő stilizált fej.

Később elkezdtek elektroncsöveket gyártani, majd ezt továbbfejlesztve jött a rádió, később a TV, a mikrohullámú adatközlő berendezés, és 1978-tól a katonai eszközök gyártása. Én 1975-84-ig dolgoztam a cégnél. Ebben az időszakban kb. 4600 alkalmazott volt.

Előzmény: Ormoz (37)
Ormoz Creative Commons License 2024.05.01 -1 0 38

Bocs most nézem hogy 2014 Ben is írt ide valaki..akkor bocs de megszokásból írtam hogy 2001 Ben szűnt meg...

Bár így is 10 éve halt ki..Már nem téma

 

Előzmény: Ormoz (37)
Ormoz Creative Commons License 2024.05.01 -1 0 37

Az Orion nekem nagy kedvencem régen, mosógépen már láttam ezt a feliratot ,de buszon is( nyilván nem.orion gyártotta, az nem gyártott buszt) de dísznek elment.Nekem bevésődnek ilyen nevek, mindig magyar ipar mellettese voltam.Ez magyar cég volt?bár mivel 2001 Ben szűnt meg az aktivitás ezen a topicon is,nem választ várok.Biztos nagy üzem lehetett.Kar hogy ezt is széthordtak valszeg

 

A Lehel is ilyen.

egy hazafi Creative Commons License 2014.09.04 0 0 36

"Nem igazán friss ifó (95-ben jártam náluk), de felvásárolta egy orosz gáz- és olajipari cég. A szórakosztató elektronikát teljesen abbahagyták, még egy darabig gyártottak mikrohullámú átviteltechnika berendezéseket."

 

Konkétan "Juganszkorionnyeftyegaz Elektronikai Kft." volt azon vállalat neve - legalábbis ez szerepelt azon Orion TV-készülék gépkönyvében, amit még 1998 júliusában vásároltam. Az még olyannyira "eredeti" Orion volt, hogy a jelvénye is rajta volt (az a sokarcú fej), tehát ez még a "mi "Orionunk volt, s bevallom, ez is szerepet játszott abban, hogy azon készülék megvásárlása mellett döntöttem. És nem bántam meg, mert nekem tetszett, jól is működött (pár évvel ezelőtt egy rokonunknak ajándékoztuk, mert nekünk volt még 2 másik, nagyobb képernyőjű TV-nk, neki meg éppen kellett egy). Egyébként egy CTV-1414 M típusú készülék volt, ha ez mond valakinek valamit.

Talán nem lenne rossz újból az oroszok tőkeinjekcióját kérni, hátha fel tudnák támasztani a gyárat és a készülékgyártást (a Videotonét is!)...

Előzmény: stika (5)
zeno58 Creative Commons License 2011.02.08 0 0 35

Sziasztok!

 

Véletlenül bukkantam erre a témára. Nekem is van egy Oroin SE 1025B erősítőm.

Gond van nekem is a hangerő potencióméterrel, recseg akadozik. Láttam, másnak is volt hasonló problémája. (igaz 5 évvel ezelőtt)

Eddigi beszerzési kísérletein sikertelenek voltak, sehol nem találtam ezen, vagy hasonló kéttengelyes példányt.

Van e valakinek valami ötlete beszerezhetőséget illetően.

 

Üdv.

 

karera Creative Commons License 2010.07.02 0 0 34
Miért kellett 2 Hsz-t törölni ?????
karera Creative Commons License 2010.07.02 0 0 33

Hi Looner !

Talán néha-néha benézel. dobj egy e-mail-t.

Előzmény: Looner (31)
deps Creative Commons License 2006.12.05 0 0 32

szia nga!

 

irtunk neked imélt.....

 

tisztelettel

Előzmény: NGA (30)
Looner Creative Commons License 2005.11.27 0 0 31
Kedves Orion-hívők :-))

Segítségre lenne szükségem. 1025-ös minitornyom lassan már vagy 20 éve szolgál tisztességgel, viszont ez idő alatt az összes poti tönkrement (az erősítő két sztereo hangszínpotija és csőtengelyes hangerőszabályzója és a magnó felvételi szintszabályzója). Nem tudjátok, hol lehetne beszerezni az eredeti ONKYO sztereo potmétereket, vagy más gyártmányú, de ilyen pici (értsd ugyanakkora beültetési méretű) és ennyire korrektül együtt futó eszközöket? Kár lenne belebarmolni valami oda nem illő potit, digitális léptetőszabályzót beletenni pedig illúzióromboló lenne :-)) Inkább várok, és folytatom a keresést.

Ha valakinek van ötlete, legyetek szívesek megírni ide, vagy a looner.hu@freemail.hu ra

Kösz szépen!

Béla
Előzmény: NGA (30)
NGA Creative Commons License 2005.02.21 0 0 30

http://www.hifiklub.hu/Orion/orionbook.htm
 
Ha valakit érdekel a története.
 
Orion fan-oknak:
Lassan kezd összeállni az orion cucc:-)

Ami van eddig:

Hangfalak:

Orion HS-280

Orion HS-9

 

Hifi:

Orion SM 1025

Orion ST 1025

Orion SE 1025

 

DVD

Orion DV2602


 

RealPhoenix Creative Commons License 2004.05.29 0 0 28
Colonel: hat te aztan langesz vagy, csak kicsit elmaradtal, de tok 8, a lenyeg hogy te aztan latod hogy masok elmaradnak, csak magad nem veszed eszre, mert hattal allsz, hehehe
Masreszt: vilaghirunek lenni nem egyenerteku azzal hogy minden majomnak tudni kell a vilaghiru dologrol, elegseges feltetel ha a szakma tud rola, etc, de neked ugyis hiaba ragzom hehehe
rosenkrantz Creative Commons License 2004.05.29 0 0 26
Persze az Orion meg a Videoton is azért ment gallyra, mert a katonai megrendeléseket (Varsói Szerződés!) kirántották alóluk. Az Orionban is ezért voltak benne a ruszkik (a rendszerváltozás után), nem szimpla kalandvágyból. A világhírnév természetesen a régi béketáborra vonatkozik, főleg a mikrohullámú (katonai) technikát illetően.
Előzmény: RealPhoenix (22)
DN3 Creative Commons License 2004.05.29 0 0 25
Visszatérve arra, hogy az Orion mennyivel volt jobb a Videotonnál, hát ami a TV-ket illeti semennyivel, sőt.
1985-től 97-ig másodállásban TV javítással foglalkoztam, és végigjavítottam a csöves és tranzisztoros fekete-fehér, valamint a színes készülékeken keresztül mindkét gyár egész repertoárját. A csöves készülékeknél talán döntetlent mondanék, itt elsősorban a csőhibák jelentkeztek, ezek ugye mindkét gyártónál azonosak voltak, meg persze a szokásos sorkimenő zárlatok. (Orion-60 és társai tartoznak ide)
A tranzisztoros fekete-fehér TV-knél (pl. Uranus), Orionból lényegesen többet kellett javítani, főleg sorkimenő zárlat ("malomkerék" tekercs ), és a tápegység hibája miatt. Nem tudom mennyivel adtak el többet Orionból, mással ugyanis nem tudom magyarázni a jelentős eltérést, kb. 10 Orionra esett egy Videoton (!). De azért ennyivel nem térhettek el az eladások.
A színes korszak kezdetének egyik képviselője volt a robbanós Color Star. Erről tudni kell, hogy a Vidi csak a dobozt, meg talán a hangolóegységet és a kezelőszerveket gyártotta, a döbbi a szovjet ipar remeke. Ettől volt tűzveszélyes, meg olyan sz@r. Szerencsére a praxisomból kimaradt. Viszont "jót tett" a Videoton hírnevének. :-(
A 80-as 90-es évek színes TV-inél megint csak döntetlen az eredmény a meghibásodások számát illetően. Sokszorozó, sorvégtranzisztor, táphibák, eltérítés, és video végfok.
Jellemző még, hogy a két gyár azonos generációjú készülékei szinte ugyanazokból az alkatrészekből, igen hasonló kapcsolással készültek.
DN3 Creative Commons License 2004.05.29 0 0 24
:-)
Előzmény: Törölt nick (23)
RealPhoenix Creative Commons License 2004.05.28 0 0 22
Hat az orion nem azert volt hires mint amiket ti itt leirtok, de tok8;
A vilag hirnevet massal szerezte meg es nem a tv-jevel, ugyanis csinaltak mar akkor is jobbakat mashol is, etc, arrol meg nem beszelve hogy amerikaban volt piszok hires, es ott teljessen mas szabvanyu tvket gyartanak.
De tegyuk fel hogy erre valaki azt mondja: hangszorok
-en erre is ugyanazt mondom nagyjabol mint a tv eseteben, csak eppen a szabvanyt pontositom
A lenyeg 1: katonasag, titkos fejlesztesek es gyartasok, na ez a vallalat ezert volt hires, es szomoru hogy a mai napig ezt szinte senki sem tudja
tere Creative Commons License 2003.12.07 0 0 21
Nekem is HS-282-k dübörögnek... igaz, a magas dómokat már cserélni kellett, kicsit szelelnek a hangszórók, de jól működik a pár. Évekkel ezelőtt egy kicsit áthangoltam őket, mert kevésnek találtam a középtartományt. :)
Ladamadár Creative Commons License 2003.12.06 0 0 20
Még csak annyit - látom, akik itt vagytok, jónak tartjátok az Orion-termékeket -, én is hasonlóan gondolom: nekünk van három pacsirtánk, volt HS 282-esem, van a nagy hofitorony, egy Rózsa nev. tévénk 1987-ből - nagyk., nem távirányítós, szépek mind a mai napig a színek, két színnel már volt baj, de házilag megoldottam (adtak még hozzá kapcsrajzot...) és ugyancsak egy újekeltű 70 centis tévénk, amely szintén Orion. Remélem, az is ugyanolyan jó lesz, mint a többi Orionjaink.
Üdv.
Ladamadár Creative Commons License 2003.12.06 0 0 19
Üdv.
Tud valaki valamilyen Orion-bontót? Kellene a nagy erőlködőhöz egy metál előlap a fekete helyett.
Köszi.
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.04 0 0 18
"..szóval, nekünk is VT TV-nk volt. Konkrétan: Munkácsy"

A Pontosság kedvéért: Munkácsy Color :)
Azután jött a híres-hírhedt Color Star.

"Csak a pontosság kedvéért: VT - Vadász Töltény gyár."

Ja. Meg "Salgótarjáni fegyver és gázkészülékgyár" Akkoriban ezek nyomultak.. :)

"Na, ez a TV 15 évig ment úgy, hogy felfűtöttem a képcsövét. Szerintem minden tekintetben megállta a helyét."

Fekete-f tévéjük közül híresek a talán még ma is működő saturnus meg uranus.. Már ha ők gyártották. Úgy emlékszem azok is orionok.

Előzmény: cucu (7)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.04 0 0 17
"Egy olyan régi csöves TV minimum 1x 1 évben elromlott. Csakhogy a VT TV-k meg MINDEN ünnep előtt elromlottak."

Még ma is tudom ezeket a fogalmakat:

PCL-86 Ha jól emlékszem ez a kép blokkhoz kellett
DY-66 Ez meg talán a hang középrészhez?

pedig mindez úgy 20 éve volt.. még 1986-88 körül is lehetett kapni ilyen csöveket.. árultuk..

És persze a fogalom: GELKA.
:)

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.04 0 0 16
"A gyárat tényleg az oroszok vették meg a '90-es évek elején, akkor még forgalmaztak hangfalakat is, később készült egy asztali rádió-magnó is.
Nem tudom, azóta mi történt a gyárral."

Nem a 90-es években, hanem már talán 87-ben. Ha jól emlékszem ők gyárották az s90-et és az s30-at. Az s30-as hangfalpár különösen masszív, időtálló szerkezetnek tűnt. Szerintem még ma is működhetnek, ahogyan a méltán híres hs280-asok is.. Bár döngenek, még ma is hangfalak.

Előzmény: Nogo (11)
moldvang Creative Commons License 2003.12.02 0 0 15
Nekem 14 éves az Orion Vénusz tv és 3*kopp jó.
rhaurin Creative Commons License 2003.12.01 0 0 14

OriOn - A Thakral Group Company

Elég hergya honlap. Termékinfó 0. Ezek nincsenek maguknál.

Előzmény: rosenkrantz (13)
rosenkrantz Creative Commons License 2003.11.30 0 0 13
Léteznek Orion termékek, az Oktogon (Budapest, VI. Teréz krt.) mellett, a körút és az Aradi utca sarkán levő márkaboltban. Távol-keleti cuccokat szerelnek össze, a minőség közepes. A tulajdonos indiai.
Ladamadár Creative Commons License 2003.11.30 0 0 12
Hi!

Van egy Orion nagy hifitornyom a 250 B magnóval, azaz az ezüst színű. Az erőlködő egy különösen jó darab, a HFM RIAA van benne. A gondom az, hogy fekete, szeretném az előlapját a metál-színűre kicserélni. Nincs valamelyikőtöknek? Vagy hol van olyan bontó, ahol van metál-előlap?
Köszi.
Üdv.

Nogo Creative Commons License 2001.05.09 0 0 11
Nekem is Orion hangfalaim vannak (HS 282), és eszembe sincs lecserélni őket (igaz, az elkókat rég kicseréltem fóliakondira).
A gyárat tényleg az oroszok vették meg a '90-es évek elején, akkor még forgalmaztak hangfalakat is, később készült egy asztali rádió-magnó is.
Nem tudom, azóta mi történt a gyárral.
Adder2 Creative Commons License 2001.04.18 0 0 10
Orion HIFI-TORONY ROX!!!!
Gondolom mindenki emlekszik meg ra (83-as evjarat). Eszmeletlen jo cuccokat hoztak ossze az Orionosok. A regi Orion SM-250 meg mindig megvan, es meg mindighibatlanul mukodik (azaz mukodne, mert azota mar uj decket hasznalok, de ha ez elromlik, akkor meg mindig ott a regi :). A haromutas hangszoroik is igen faszak lettek - most is max. hangeron bombolnek :)
rolling Creative Commons License 2001.03.20 0 0 9
Nekem elég sokat mond, mert még mindig ezt hallgatom, nincs vele gondom ("kék" középsugárzója van), szerintem szép zeneien szól.
Az "Orion" márkanevet egyébként sem igazán használhatta tovább a gyár, hiszen ugyanezt lefoglalta magának a japán Orion.
Előzmény: nybbas (6)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!