Keresés

Részletes keresés

ControlDenied Creative Commons License 2002.11.20 0 0 13
Úgy is van.
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.06 0 0 12
Köszi, meg fogom nézni.
Előzmény: Dr. Lecter (11)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.11.06 0 0 11
szerda 20:40 m2
Századfordító magyarok - Simonyi Károly fizikus
break2 Creative Commons License 2001.10.19 0 0 10
Idesanyam nagyon szerette a profot. Volt vele alkalma egyutt dolgozni amikor a fizika kulturtortenetet forditotta angolra. Emberileg is nagyon nagyra tartotta.
Abulafia Creative Commons License 2001.10.16 0 0 9
Aha...
Igy mar ertem.
En osszekevertem.

A.

Előzmény: KoporShow (8)
KoporShow Creative Commons License 2001.10.16 0 0 8
Nem osszekeverendo Charles Simonyi apjaval a Simonyi Karoly fizikussal.

Charles Simonyi milliardos vagyonnal rendelkezo programozo a Microsoftnal, tobbek kozott a "kozkedvelt" Word program fuzodik a nevehez.

Amerikaban szokasos, hogy a bizonyos egyetemi poziciokat magenemebrek vagy cegek sponzoraljak, igy az ilyen fizeteseknel csak a csillagos egy, azaz a szponzor adakozo kedve a hatar. A legjobb egyetemi poziciok tehat a szponzoraltak, es ez nem csak nagy penzzel, hanem presztizzsel is jar. Cserebe az adakozo nevet mindig illendo megemliteni a cimnel. Ilyen peldaul a "Charles Simonyi Professor of Public Understanding" vagy "Toshiba Professor of Computer Science".

Előzmény: Abulafia (6)
tara Creative Commons License 2001.10.16 0 0 7
Igen, tudtunk, itt olvashatsz róla: http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php3?cikk=100000033622
Előzmény: Abulafia (6)
Abulafia Creative Commons License 2001.10.16 0 0 6
"Richard Dawkins is the Charles Simonyi Professor of Public Understanding of Science at Oxford University and the author of numerous bestselling books about science and evolution."

Ti tudtatok ezt?
Marmint, hogy van egy ilyen professorship?

A.

ltamas Creative Commons License 2001.10.15 0 0 5
Én is szerencsés voltam.
Gyászolom.
tara Creative Commons License 2001.10.10 0 0 4
Csatlakozom az előttem szólókhoz.

Én is azon szerencsések közé tartozom, aki tanítványa volt, vizsgáztam nála. Nagyon-nagyon sajnálom, bárcsak sok ilyen EMBER lenne, nem így nézne ki a világ.....

BeR Creative Commons License 2001.10.10 0 0 3
Igy van, megerdemel meg ennel sokkal tobbet is egy ilyen nagy ember. Nyilt egy masik topic is, a Politika rovatban: Elhunyt Simonyi Károly akadémikus
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.10.10 0 0 2
A nyolcvanas évek második felében tartott szemináriumot A fizika kultúrtörténetébôl, eredetileg két féléven át, aztán mivel sokan csak a második féléven voltak ott, még egyszer megtartotta az elsô sorozatot is. ELTE TTK, Múzeum körút, XI-es terem. Nem csak TTK-sok, bölcsészek, jogászok (!), "utca embere", sokféle ember volt. Jó másfél órás elôadások után még hosszú-hosszú ideig ott maradtunk, kérdezgettük, mindig hozott egy csomó régi könyvet, azokat lapozni lehetett, stb.
Volt valami reneszánsz-szag a levegôben körülötte.
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.09 0 0 1
Nyugodjon békében!
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.09 0 0 0
Szervusz Dr!

Simonyi egy fantasztikus ember volt, szerintem sokan tekintik példaképüknek és kevesen érnek a nyomába. A Fizika Kultúrtörténetét az első három kiadásig mindig megvettük, egyszerűen lenyűgöző, amilyen rálátással magyarázza a dolgokat, és ahogy viszonylag rövid terjedelemben is összefüggéseibe tudja helyezni a dolgokat. Ez a könyve tartalmát, fogalmazását és megjelenését, szerkesztését tekintve is időtálló újdonság volt.

Ebben a fórumban még nem jártam. Azon gondolkodtam, talán többen is lerónák kegyeletüket és egy-egy történetet hoznának a tanár úrról. Éppen egy topicot készültem nyitni a Törzsasztalon, rákerestem, így kerültem ide.

Én megköszönöm Simonyi Károlynak, amit tőle kaptam. Bár sok ilyen ember lenne! Bár maradt volna még.

Előzmény: Dr. Lecter (-)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.10.09 0 0 topiknyitó
Azt hiszem, ô megérdemel egy topicot, sajnos ilyen hírrel kell nyitni:

október 9. 16:24
[MTI]
Elhunyt Simonyi Károly akadémikus; a fizika és a villamosságtan világhírű tudósa, mérnökgenerációk legendás tanára október 18-án lett volna 85 éves. Simonyi Károly - akinek nevét egy róla elnevezett égitest is megörökíti - életútja Egyházasfaluból indult. A Műegyetem Atomfizika Tanszékén dolgozott, ahol aktív részese volt az első Föld-Hold radarkísérletnek. Négy éven át a soproni kar Elektrotechnikai Tanszékét vezette. Ott alkotta meg az első magyarországi magfizikai részecske-gyorsítót, amelyért 1952-ben Kossuth-díjat kapott. Ennek köszönthetően Budapestre került, megalapította az egyetem Elméleti Villamosságtan Tanszékét és a Központi Fizikai Kutatóintézet atomfizika osztályát. 1956-ban a kutatóintézet forradalmi bizottságának vezetőjévé választották, amiért egy év múlva el kellett hagynia az intézetet, sőt, nemsokára fel kellett állnia az általa alapított tanszék vezetői székéből is. A tudományos közéletből visszavonultan is alkotott. Egyik fő műve az azóta négy magyar és három német kiadást is megért "A fizika kultúrtörténete" című munka ezekben az években született. Simonyi Károly 1993 óta a Magyar Tudományos Akadémia tagja, számos hazai és nemzetközi kitüntetés tulajdonosa. Munkásságát a Kossuth-díj mellett Állami Díjjal, Magyar Örökség Díjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, az MTA Aranyérme kitüntetéssel is elismerték. Elsőként nyerte el az 1996-ban odaítélt "Év Ismeretterjesztő Tudósa" címet. Tagjai sorába választotta az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!