Keresés

Részletes keresés

Dulifuli Creative Commons License 2011.04.20 0 0 25

Ma eszembe jutott, hogy utánanézzek, hogy is jön létre a benzin ára manapság, és hogyan lehetne ezen változtatni.

Jelenleg 1 liter benzin ára 380 Ft körül mozog (persze csakis felfelé). Ennyivel fogok számolni. Ennek 20 %-a ÁFA, ami 76 Ft. A jövedéki adó 120 Ft, tehát maga a benzin adó nélkül 184 Ft-ba kerülne (ezt lehet összehasonlítani a 380-nal). Ha nem csinálnák meg azt a pofátlanságot, hogy a jövedéki adó után is fizetni kell az áfát, akkor máris 30 Ft-tal kevesebb lenne a bruttó ár. Ez tehát 350 Ft-os árat jelentene, de persze a magyar fizetésekhez képest még úgy is elég sok lenne. Ezt még tovább lehetne csökkenteni, ha a mi kedves kormányunk nem alkalmazna az uniós minimumnál nagyobb mértékű jövedéki adót, hanem maradna a minimum körül, ami literenként 100 Ft körül van. Ezzel tehát még 20 Ft-tal csökkenhetne az ár, azaz most lenne úgy 330 körül. Természetesen még ennek sem örülnénk olyan nagyon, de valamivel jobban meg tudnánk fizetni, mint a mostani 380-at, sőt, talán a szállítással (is) foglalkozó cégek sem mennének csődbe, ha fizetniük kell a tankolást. És talán nem fordulnának elő olyan esetek, hogy azért nem lehet Pesten kapni olyan élelmiszereket, amiket korábban lehetett, mert nem hozzák fel vidékről, mivel ha megtennék, az ráfizetéses lenne az üzemanyag borzasztóan magas ára miatt.

A fidesz ellenzékben még azt hangoztatta, hogy túl magas az üzemanyagok ára, ezért csökkenteni kell a jövedéki adót. Már egy éve ők vannak kormányon, az árak pedig még inkább az egekben, hát eddig miért nem tették ezt meg?

(Persze, nyilván azért, mert erősen el voltak foglalva azzal, hogy új alkotmányt készítsenek, amivel aztán megvonnak tőlünk mindenféle jogokat, de legalább jó sokba fog kerülni, mert többek között ki kell majd cserélni minden hivatalos okiratot, bankjegyet és pénzérmét is.)

 

http://www.hegylakok.hu/2011/01/cikkek/ajanlok/benzin-ar-nincs-megallas/

Dulifuli Creative Commons License 2006.07.21 0 0 24
Ez világos, és nem állítom, hogy tudom, mennyi volt akkor, de az tény, hogy akkor működtek az üzemek is, az iskolák is, meg az egészségügy is, most meg igyekeznek eladni minden állami vállalatot, és közben folyton sírnak, hogy semmire nincs pénz.
Már csak az a kérdés, hogy kinek jó ez. Mert elég sok embernek van ma kacsalábon forgó villája, meg luxusautója.
Előzmény: Törölt nick (21)
Dulifuli Creative Commons License 2006.07.21 0 0 23
... a polcokon a termékek alatt a netto árak szerepelnek, mert ez az ár a versenyár, ami tartalmazza a kereskedő méltányos profitját is. Ettől teljesen független az államnak és atartománynak fizetendő adó, ami a termékek árát nem befolyásolja, de a pénztárgép által adott blokkon szerepel

Mi van? Miért nem befolyásolja? Talán nem kell kifizetni, csak viccből írják rá a blokkra, vagy mi a szösz?
Előzmény: Törölt nick (20)
Dulifuli Creative Commons License 2006.07.21 0 0 22
Hát ez elég érdekes hozzászólás volt. Nomen est omen, mi? :-)
Előzmény: Bumburnyák (19)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.21 0 0 21

Akkor a bérek nem bruttó hanem netto bérek voltak, és minden elvonást a vállalatok álltak, a nevedben is. Most is van ilyen, munkaadói terheknek hívják őket, pedig a béreket közben bruttósították, így a személyi elvonásokat már te állod.

 

Előzmény: Dulifuli (18)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.21 0 0 20

Ez Kanadában semmi gondot nem okoz, mert például ott Áfa-ból is mindjárt kettő van. Föderális ÁFA 8%, Tartományi ÁFA 7% (vagy fordítva?) Ennek ellenére ezeket az adókat mindig a termék netto árára teszik rá. Ugyanarra a netto árra. Ráadásul csak a pénztárgép csinálja a trükköt, mert az üzletekben a polcokon a termékek alatt a netto árak szerepelnek, mert ez az ár a versenyár, ami tartalmazza a kereskedő méltányos profitját is. Ettől teljesen független az államnak és atartománynak fizetendő adó, ami a termékek árát nem befolyásolja, de a pénztárgép által adott blokkon szerepel, több tétel vásárlása esetén, akkurátusan összesítve a nyugta végén, hogy mennyi adót fizettet a vásrló a tartománynak és mennyit a központi államnak.

 

 

Előzmény: Törölt nick (12)
Bumburnyák Creative Commons License 2006.07.21 0 0 19

..ha te még ilyet nem hallotál..akkor valszeg süket lehecc..gondolj csak bele..a tb járulékot a bruttó bér után fizeted, az szja-t is, a nyugdijbiztositót is...

 

..tehát.. ezexerint  tb-t fizet az adód is, vagy adózik a tb járulékod, vagy mindkettő mehet majd nyugdijba, hiszen mindkettő után pengecc járulékot..

Előzmény: Dulifuli (-)
Dulifuli Creative Commons License 2006.07.21 0 0 18
Na és az vajon miért van, hogy a most átkozott években nem fizettünk se jövedelemadót, se áfát, és mégis volt nyugdíj, meg iskola, meg egészségügy? Talán azért, mert akkor nem loptak annyit egyesek, mint manapság?
Vagy talán azért, mert akkor nem herdálták el a közvagyont?
Előzmény: aamen (10)
Dulifuli Creative Commons License 2006.07.21 0 0 17
Most már elmondhatom, hogy igen. Azzal teljesen egyetértek, hogy a nagyobb teljesítményű autókat adóztassák meg jobban, sőt, ha én alkottam volna meg a törvényt, akkor nem is lineáris lenne az adózás a teljesítmény függvényében, hanem exponenciális.
A luxusadóval is egyetértek, és úgy általában mindennel, ami a gazdagokat adóztatja meg.
Előzmény: Törölt nick (5)
Dulifuli Creative Commons License 2006.07.21 0 0 16
No, még mindig nincs kedve senkinek tiltakozni a kormány bér- és adópolitikája ellen? Rajtam kívül senkit nem zavar, hogy a minimálbérből már hovatovább csak pár liter benzinre telik? Mert engem például kurvára zavar. Igaz, hogy nem minimálbért kapok, de még így sem engedhetem meg magamnak, hogy havonta egyszer hazalátogassak Szigetvárra. Oda-vissza kb. 500 km, ami azt jelenti, hogy ha még autópálya-matricát is veszek, akkor semmiképp nem úszom meg 10 rongy alatt. Pedig már lecseréltem az 1,6-os Astrát egy 1,2-es Fabiára, de még így sem. Arról már lemondtam, hogy bármikor is össze tudjak gyűjteni egy lakásra valót, de az autózásról még nem szeretnék tejlesen lemondani. Legalább néha nem ártana valahová autóval elmenni.
Vélemény?
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.05.16 0 0 15
tartok tőle, hogy valami felett elsiklottál rádióhallgatás közben
egyébként pedig ez ugyanaz, nint a vám áfája.

engem a vámok sokkal jobban zavarnak. Azok ugyanis vádeni hivatottak hazai termelést, de hát olyanra is bőven van amit itthon nem gyártunk.
autó
fényképezőgép
processzor
stb.

wizes Creative Commons License 2002.05.16 0 0 14
De van!
A homokozó!
wizes.
Alaptörvény:
Adót adóztatni nem lehet.
wizes.
PS.
Illeték is adó!
Nahát?
WG.
Előzmény: Dulifuli (13)
Dulifuli Creative Commons License 2002.05.16 0 0 13
Igaz, hogy eddig is volt ilyen, de olyat mégsem hallottam soha, hogy magát az adót adóztassák meg! Ha mégis volt vagy lesz ilyen, akkor az disznóság, és tenni kéne valamit ellene. Nincs senkinek jó ötlete a pártalapításon kívül?
Előzmény: bluetie (9)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.16 0 0 12
OFF!
A dolognak egyébiránt egyszerű technikai oka van. A végfelhasználói árból és az ÁFA-kulcsból vissza kell tudni számolni az ÁFA összegét.

Ha nem igy lenne, az mindenféle problémához vezetne az ÁFA elszámolásoknál.

Így meg meg csak annyi probléma van, hogy témahiányban szenvedő újságírók minden benzináremelésnél bedobják és lehet rajta rágódni.

Amikor az adóemelés kihatásait vizsgálják, annak mértékére javaslatot tesznek, ezt bekalkulálják.

SZVSZ ha nem adóztatnák az adót is, akkor többet emelnének a jövedéki adón. :-(
ON!

paja001 Creative Commons License 2002.05.16 0 0 11
Majdnem jól számoltál. 56.-Ft/l ez már a valódi ár. Erre teszik a többit.

Előzmény: keno68 (6)
aamen Creative Commons License 2002.05.16 0 0 10
szamold ki, ha az adot nem adoztatjak, hany forinttal csokken a koltsegvetes bevetele. mivel a koltsegvetesnek ket oldala van, ezutan a Te feladatod, hogy eldontsd, a kiadasok kozul melyiket nyirbalod meg:
- nyugdijat csokkentesz
- iskolat zarsz be
- kevesebb gatat epitesz
- stb.
Előzmény: Dulifuli (2)
bluetie Creative Commons License 2002.05.16 0 0 9
Jó reggelt kívánok! Eddig is fizettünk adózott pénzből adót. Gondold csak át!
Előzmény: Dulifuli (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.16 0 0 8
Jelentkezz pénzügyminiszternek! Ha időben beadod a papírjaidat, még sok kerülhet rád.

Akkor úgy csűröd-csavarod, ahogyan hagyják. :-)

Előzmény: Dulifuli (7)
Dulifuli Creative Commons License 2002.05.16 0 0 7
De ha eddig is így működött, akkor most mi fog megváltozni?
Pártot alapítani lehet, de én valamilyen polgári (nem fideszes!) szerveződésre gondoltam, nem feltétlenül pártra.
Az adórendszerrel nem vagyok elégedett, például a jövedelemadót úgy módosítanám, hogy a legkisebb jövedelműek egyáltalán ne fizessenek, a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők viszont sokkal többet, mint most. És bevezetném a vagyonadót, természetesen azt is progresszív módon.
Előzmény: Törölt nick (4)
keno68 Creative Commons License 2002.05.14 0 0 6
Jó ha van 75 Ft/l az értéke.
Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.14 0 0 5
Miért, valaha bármilyen magyar adóval is meg voltál elégedve? :-)
Előzmény: Dulifuli (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.14 0 0 4
Sajnos ez nem új találmány, így működik. Az üzemanyag ára tartalmazza a jövedéki adót, az így képzett összeg 25%-át fizeted mint Általános Forgalmi Adó. Ha a jövedéki adó mértéke megnő az üzemanyagárban, úgy a rá eső 25% ÁFA is nőni fog. A legszebb az az egészben, hogy az ember fia az üzemanyagott már az adózott jövedelméből vásárolja meg.
Így a végén kijön (az összegek nem pontosak, csak a saccolt arányokat tükrözik) hogy 400 forint bruttó jövedelmedből tudsz 1 liter (adó és egyéb más sáp nélküli kisker áron mondjuk) 100 forint értékű benzint vásárolni.
Előzmény: Dulifuli (-)
dez1 Creative Commons License 2002.05.14 0 0 3
Megoldás: Az államnak jobban meg kelleen nézni, hogy mire költ. Meg statáriális törvényekkeel vissza kellene szedni az elrabolt mmilliárdokat - persze ezt a nyugat nem tűrné el.

Úgyhogy nehéz, nagyon nehéz. ha gondolod, meghívlak egy magán levlistára, pártalapításon gondolkodunk.

Dulifuli Creative Commons License 2002.05.14 0 0 2
Lehet, hogy eddig is úgy volt, hogy rátették pl. a jövedéki adót, és utána az egészre az ÁFÁ-t, az sem szép dolog. De amikor azt mondták, hogy most a jövedéki adót akarják megadóztatni, így, egy az egyben, akkor már tényleg felment bennem a pumpa.
Még egyszer kérdezem: mit lehetne tenni ez ellen?
Előzmény: baluuu (0)
tanacsos Creative Commons License 2002.05.14 0 0 1
Ugy, hogy ongyilkolod magad.
Az teljesen hatasos.
Amugy meg mit izgatod magad? Nem mindegy neked, hogy az adó van megadoztatva, vagy pedig plusz adokat vetnek ki?
Nekem mindegy.
Előzmény: Dulifuli (-)
baluuu Creative Commons License 2002.05.14 0 0 0
az uzem anyagoknal mar regota igy van :)
Előzmény: Dulifuli (-)
Dulifuli Creative Commons License 2002.05.14 0 0 topiknyitó
Azt hallottam a rádióban, hogy a jövedéki ADÓT meg akarják ADÓZTATNI.
Ilyet még életemben nem hallottam! Ha ez igaz, akkor tegyünk ellene valamit! Hát mi a túrót képzelnek ezek (bár nem tudom, hogy most kik)? Milyen alapon akarják még az adót is megadóztatni?
Milyen formában lehetne a leghatékonyabban fellépni ez ellen?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!