Keresés

Részletes keresés

iszugyi Creative Commons License 2007.02.23 0 0 56
Van-e két egyforma atom?

Minden hidrogén atom egy protonból (p) és egy elektronból (e) áll. Az elektron az atomhéjban és az alapállapotban egy zárt (körformájú) pályán mozog. A proton is egy zárt pályán mozog a közös tömegközéppont körül.

Minden deutérium atom két protonból, három elektronból és egy pozitronból (p) áll D= {e,(P,e,p,e,P)}, ami magjában a két proton mellett a (e,p,e)-képzödmény foglal helyet. Az elemi e-töltéseket hordozó részecskék mind zárt pályán mozognak, a héjelektron kb. 10^5-ször nagyobb átméröjü pályán, mint a két elektron és a pozitron a két proton között. (Ezt úgy is mondani lehet, a (e,p,e)-képzödmény okozza a mageröt.)



iszugyi Creative Commons License 2007.02.23 0 0 55
"Ha a kauzalitás létezik, akkor mitől van kauzalitás?"

A c-vel terjedö mezök miatt!

Determinizmus viszont nem létezik, pontos kezdöfeltételek nem elö állíthatóak.
Előzmény: AgyProTézis (53)
iszugyi Creative Commons License 2007.02.23 0 0 54
"Egyébként épp itt a fermionoknál derül ki egzaktul, hogy nem lehetnek azonosak, mivel energiaszintjeik különbözők."

Fermionok nem léteznek, a spinjelenségeket a mágneses mezö okozza.

"De pl. lehet, hogy létezik időkvantum (vannak erre elméletek). Akkor létezik egy legmagasabb frekvencia is."

Na, na, na! Idökvantum nem létezik. De egy legmagasabb frequencia lehet hogy van. Az alapállapotban mozgó elektronok nem tudnak kisugározni, mert (megközelítöen) zárt pályán mozognak. De van az idömérésnek alsó határa.

"Van-e az energiakvantumnak maximuma?"

Ennek se maximumam, se minimuma nincs mert nem létezik.

"Maga a Heisenberg féle HR is mintha arra utalna, hogy bizonyos - kanonikusan konjugált - mennyiségek esetén a rendelkezésre szolgáló tárolóhely mérete (azaz a pontosság) korlátozott."

Maga a Heisenberg féle HR nem helytálló: A részecskéknek soha sem állapítható pontosan meg sem a helye sem a sebessége.

Előzmény: tcs (52)
AgyProTézis Creative Commons License 2002.11.29 0 0 53
Igen, a megoldi első lépése, hogy közelítően helyes kérdéseket tegyünk fel, ez a válaszhoz vezető út elengedhetetlen része.
Ha a kauzalitás létezik, akkor mitől van kauzalitás?
Egyenes Okság
Előzmény: tcs (52)
tcs Creative Commons License 2002.11.29 0 0 52
Engem csupán az zavar - magyarban -, hogy ha azt mondjuk:

Az anyag egyik megjelenési formája az anyag.

Az informatikai megközelítést pedig egy picit másképp értettem:

Pl. egy biten max. 2 féle értéket lehet tárolni. 2 biten 4 félét, de a 4 közül mindíg csak az egyiket. 3 biten 8 ... stb. A Pauli elv-ben mintha valami tárolná az energiaszinteket a részecskéken belül (vagy kívül?), hogy ne lehessenek azonosak. Egyébként épp itt a fermionoknál derül ki egzaktul, hogy nem lehetnek azonosak, mivel energiaszintjeik különbözők.

De pl. lehet, hogy létezik időkvantum (vannak erre elméletek). Akkor létezik egy legmagasabb frekvencia is. Ha a foton frekvenciáját tárolni akarjuk, akkor ahhoz véges "szóhosszúság" elég (akár bitekben is).

Innentől kezdve - informatikai nézőpont alapján - rengeteg megválaszolatlan kérdés merül fel.
- Van-e legalacsonyabb frekvencia (elektromágneses hullámnál); egyáltalán hány periódustól kezdve beszélhetünk hullámról, frekvenciájáról, amplitudójáról (van-e ennek köze a Planck állandóhoz? hol kavar itt be Heisenberg...)

- Van-e az energiakvantumnak maximuma? Lehet, hogy a nagyenergiájú kisérletekben (gyorsítók) csak azért képződnek újabb és újabb fajta részecskék (lassan már megszámlálhatatlanul), mert energiaplafonokba ütközvén ez anyagiasulást kényszerít ki? Mintha elfogytak volna a a "tárolóbitek", és a tároláshoz újabb rekeszekre - részecskékre - lenne szükség.

- Maga a Heisenberg féle HR is mintha arra utalna, hogy bizonyos - kanonikusan konjugált - mennyiségek esetén a rendelkezésre szolgáló tárolóhely mérete (azaz a pontosság) korlátozott.

Nem állítom, hogy szimulációk vagyunk - ezen csak rágódjanak el a ValFil-ban a Márix-osok, vagy egyebek -, csupán azt szeretném érzékeltetni, hogy elfogadva a világegyetemre egyfajta számítógépszerű szimulációs modellt, egy pár dolgot talán a helyére lehet tenni.

A kérdéseket folytathatnám, és bizonyára több közülük utólag blődségnek bizonyulna, de minden kezdet nehéz...

Előzmény: Törölt nick (49)
tcs Creative Commons License 2002.11.29 0 0 51
Sőt! A forgó fekete lyuk segítségével időutazást is végezhetünk állítólag. Csak kár, hogy közben atomjainkra esünk széjjel...

Dehát mindennek ára van.

Előzmény: NevemTeve (50)
NevemTeve Creative Commons License 2002.11.29 0 0 50
Van-e két egyforma fekete lyuk? Na ez se piskóta!
Hawking szerint csak a tömegükben különböznek...mint ahogy két kör is csak a sugarában tér el egymástól, ha eltér.

Akkor le van maradva egy brossúrával :) Én már arról is olvastam, hogy a forgó fekete lyukat meg lehet különböztetni az állótól.
Előzmény: AgyProTézis (33)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.29 0 0 49
Kedves tcs!

Én résztvettem anno az egyetemen egy filozófia kurzuson (1980 körül), ahol a következőkről volt szó:

Ami létezik, az a "Materie". (Ez egy materialista kurzus volt).

Ennek van három különbőző nézőpontja:

- Stoff (anyag)
- Energie (energia)
- Information (információ)

Tehát minden anyag, energia és információ egyben. Az, hogy melyik nézőpont kerül előtérbe, az attól függ, hogy éppen melyik nézőpontban vagyunk érdekeltek.

Mondjuk egy kőmüvest az anyag jellege érdekel. Egy fradi drukkert az energiája. (Amivel a rendőr felé hajítja. :-) )

Előzmény: tcs (46)
tcs Creative Commons License 2002.11.29 0 0 48
Ezt az "enyhe hőmérséklet emelkedést" én is érzem.

De nem feltétlenül kettes számrendszerben...

Előzmény: Drift (47)
Drift Creative Commons License 2002.11.28 0 0 47

Persze nem arra gondolok, hogy "csupán bitek vagyunk".

Persze nem bitek vagyunk, csak bitekből vagyunk felépítve

Úgyhogy langyos.

Előzmény: tcs (46)
tcs Creative Commons License 2002.11.28 0 0 46
Bennem is hasonló, bár kissé kifacsartabb modell él. Anyag-energia, részecske-hullám... E kettős természet még mindíg nehezen felfoghatóan, idegenszerűen él az emberi agyakban.
Szerintem nem megyarázhatjuk az egyiket a másikkal. Inkább képzeljünk el valami "közös ős"-t. (Az "ős" utalhat arra, hogy talán az ősrobbanás pillanatában csak ez volt jelen).
Nevezzük el ezt a valamit pl. "anyergiá"-nak. Ezt tiszta formájában sohasem tapasztalhatjuk (akár csak a kvarkokat), hanem vagy hullámjelenségként (fénysebességen) vagy részescskeként (fénysebesség alatt). Fénysebességgel mozgó anyergia esetén erősen előtérbe kerül a hullámtermészet, de megmutatkoznak a részecske tulajdonságok is. Egyébként pedig a részecske természet a domináns, de jól kimutatható a rejtett "hullám"-sága az anyergiának.

A "képernyő hasonlat"-ot, pedig azért tartom baromi jónak, mert már évtizedek óta élünk ebben az informatikai "kultúrafelhő"-ben, de úgy látom még senki sem foglalkozott komolyan a kvantummechanika informatikai oldalról történő átgondolásáról. Pedig akár a kvantáltság (digitalizálás?), akár pl. a Pauli elv erősen sugall valamiféle belső informatikai struktúrát. Persze nem arra gondolok, hogy "csupán bitek vagyunk".

Az "anyergia" csak egy hirtelen jött _elnevezés_, nem ragaszkodom hozzá...

Előzmény: JFEry (42)
AgyProTézis Creative Commons License 2002.11.28 0 0 45
Jefrykém! A BigBang után is _valamilyen_ minta szerint evolvált/differenciálódott/önfejlődött az anyag:diszkrét testek , folytonos fizikai mezők és sugárzások, valamint az ezeket tartalmazó tér formájában tovább. /Ezek mind fejlődésükben összefüggőek-összekapcsoltak végeredményben, bár a szabadságfokoktól az anyag képes a huncutságokra/
Újjászülető Univerzum, mintaadója a felettes lét, ami ismeretlen, csak spekulatív!
KozmoGonoLogosz-Blueprint
Előzmény: JFEry (44)
JFEry Creative Commons License 2002.11.27 0 0 44
Néha egész kiborító tudsz lenni. De tényleg!:-)
Előzmény: AgyProTézis (43)
AgyProTézis Creative Commons License 2002.11.27 0 0 43
Valami mintázat? Hmm!Penrose-cserepek, vagy mások? Eltolásszimmmetrikus, vagy nem?
És mi van, ha a mintában vannak fraktális részek is, vagy az egész fraktális, csak néhol diszkrét szigetek vannak benne?
Mi van, ha dialektikusan fraktális és diszkrét egyszerre?
Mint a mókus fenn a fán...
Előzmény: Anti Nomy (41)
JFEry Creative Commons License 2002.11.27 0 0 42
Valóban, jól látod, tudod. Él bennem egy ilyen modell!
De azt is el tudom képzelni, hogy az anyag mint olyan, nem más mint anyagi tulajdonságú energia, mint olyan.
Az igazi problémám, az anyag energia modelek összemosásával van!

Minden helyzetben, próbálom, a kettős tulajdonságot kielemezni, és értelmezni, megérteni. Látod Te is mindjárt mintázat-modellel teszed képletessé a mondanivalód!(Kérlek véletlenűl se vedd ezt izélgetésnek. csak élő és kézközeli példa) Az emberek többsége vizuális.

Az energia-anyag mint olyan az EM energia szabályszerű folytonos dinamikus egyensúlya lehet, Persze ezt leírni, elmondani, sőt még elképzelni sem tudom, de valahogy az ismereteim közé be kell paszíroznom, hogy egyáltalán valamit tudjak vele kapcsolatban elképzelni, állítani, stb... Gondolo erre a mintára utalsz.

Ha így keresem az azonosságot a feltételek nem, csak azok értelmezése, vetülete lesz más! Végül is tökmindegy mert egyenlőre szabályokkal, és szabályos modellekkel "látjuk" világot.
Lehet egyszer egy magasabb elméleti síkon a szabályok létének, logikájának, okának szabályait is megértjük. (Na ez már nem is adja vissza a mondanivalóm.) öööööö

Előzmény: Anti Nomy (41)
Anti Nomy Creative Commons License 2002.11.27 0 0 41
Tudom, hogy nem szereted a kvantummechanikai gondolkodást, de azt már elég régóta tudjuk, hogy nem szabad az atomokra, mint apró golyókra, vagy még apróbb golyókból összerakott tárgyra gondolni. Ez egyszerűen nem felel meg a valóságnak. A Te kérdésed pedig, ha jól látom, ebből a képből származik, és végig így gondolkozol. Pedig az anyagot inkább valami mintázatnak lehet felfogni. Ezért a kérdésed olyasmi, mintha azt kérdeznéd, hogy van-e a monitorodon két egyforma betű. Ha szövegszerkesztés közben beszúrásos módban egy "a" betű elé állsz és megnyomod a szóköz billentyűt, akkor az "a" betű jobbra csúszott el, ugye? Tehát, "azonos" az előző helyzetbeli önmagával. Másrészt, a végeredmény semmiben sem különbözik attól, ha az "a" betűd mellé jobbra leírsz egy másikat, majd a baloldalit törlöd. Ekkor egy "másik" "a" betű marad ott, nem? Akkor most azonos, vagy nem azonos a két betű? Amennyire én tudom, az atomok világában a helyzet pontosan ennek felel meg.
Előzmény: JFEry (40)
JFEry Creative Commons License 2002.11.27 0 0 40
Igen.
Igen?
Nem tűnik el.
Talán olyan szinten marad, van amit ma még nem látunk, nem észlelünk, vagy nem érzékelünk(?).
Talán mint a DNA, az élőkben (pár száz éve azt sem láttuk)hasonló módon az anyagi részecskékben , akár belső energetikai szintjeikben, akár összetételükben(az is lehet, hogy a kettő egyazon dolog) kódolják a keletkezésük myomait, és így pl. tartalmazzák bomlási hajlamaikat.
MI most az egyadott anyag, adott izotópjait, atomjait egyformának látjuk. De a hidrogén kivételével(ott csak a proton, és az elektron végtelen élettartama (?) miatt öröknek ismert) bizonyos az izotóp bomlás változó idópontja miatti külömbözőség. (esetleg érdekes lehetne végig gondolni, egy olyan variációt, amiben feltételezzük, hogy az egyes izotópok, tökazonos ideigléteznek a saját idejükben, csak máshonnan és más sebességgel keveredtek ide, más időkor keletkeztek, (változó fénysebesség=> változó anyagszerkezet(!)) stb)
Előzmény: AgyProTézis (39)
AgyProTézis Creative Commons License 2002.11.26 0 0 39
Kedves Jefry!
A lényeg, hogy eltűnik-e minden előzmény/infó/ azzal, hogy kialakul az atomszerkezet, vagy bármely más elemi-vagy anyagi részecske? Valszeg nem, csak mintegy _háttérbe szorul_, vagy _felültakarja_ egy erre képes viszony. Valszeg a világ lényegéhez tartozik, hogy a fizikában ugrások, szintek, diszkrét dolgok és folyamatos terek is vannak.
Az anyag kvantummechanikailag mozog, csak nekünk tűnik mozgóképnek.
Előzmény: JFEry (38)
JFEry Creative Commons License 2002.11.26 0 0 38
:-9
necikizz!:-)
Előzmény: jee_c (37)
jee_c Creative Commons License 2002.11.26 0 0 37
Szerintem is jó a kérdés.

Na akkor vicces hetedik választ:
-Nincs hát. Már miér' lenne? Például a szénatomnak ugye 6 protonja van, oszt például a héliumnak csak kettő - szóval ebből is láccik, hogy nincs.

:-)))

Előzmény: JFEry (36)
JFEry Creative Commons License 2002.11.26 0 0 36
Asszem mégis csak jó ez a kérdés! Már vagy a hatodik vetület tűnik fel!
Köszönöm!
Előzmény: jee_c (35)
jee_c Creative Commons License 2002.11.26 0 0 35
Fizikai jellemzőnek tekinthetjük a térbeli (időbeli) koordinátá(ka)t is - plusz persze sebességvektor, ilyesmi. Ha így van, akkor azt mondhatjuk, hogy nincs két ugyanolyan atom - mert bármely kettő másutt van... vagy .. :) ha feltételezzük, hogy van két ugyanolyan atom így nézve, akkor akár végtelen sok ugyanolyan van, csak éppen nem látjuk, nem is étzékelhetjük (elméletileg sem), mert pontosan takarják egymást. Azaz: egy atom mögött rengeteg (végtelen sok is) lehet - számunkra egynek tűnik.
(párhuzamos világok? vagy egymást fedő világok? ha pontosan ugyanolyanok, akkor semmi érdekes nincs benne, ellenben, ha úgy nézzük, hogy ha a legkisebb észlelhető különbség ha jelentkezik egy világkópiában, akkor egy párhuzamos - már nem fedő - világ ágazik le a megegyező világok sorozatából - esetleg egyszerre több is, amikben pont ugyanúgy zajlik a megkülönböztető változás)
AgyProTézis Creative Commons License 2002.11.26 0 0 34
Amennyiben a proton is lebomlik egy nagyon hosszú időtartam után, akkor mi a biztosíték arra, hogy a többi elemi része/ge/cske sem bomlik le? Jó, ezt nem bírjuk lemérni/bebizonyitani vagy megcáfolni most még, de elgondolni egy pillanatig érdemes...
VégsőValótlanság
AgyProTézis Creative Commons License 2002.11.25 0 0 33
Van-e két egyforma fekete lyuk? Na ez se piskóta!
Hawking szerint csak a tömegükben különböznek...mint ahogy két kör is csak a sugarában tér el egymástól, ha eltér.
Spin Hullám Front
AgyProTézis Creative Commons License 2002.11.25 0 0 32
Az eldöntendő kérdés:
Ha, és amennyiben a létező/tapasztalható világ fizikai és/vagy történelmi/történeti meghatározottságú/megalapozottságú-e lényegében, ez itt a kérdések kérdése...
Valószinűleg ez a kérdés még egy darabig eldönthetetlen marad, ameddig nem tudunk lehatolni a minimális méretű Planck-sugár alá...
Ennyi bizonytalanságot neg kell hagyjunk a jövőnek, nem? Hadd keresg-éljenek ők is....
És-vagy :ez az eldönthetetlen!!!
vpe Creative Commons License 2002.11.25 0 0 31
vak.vak. pedig nem vagyok bolhás:-)

Most má rájöttem mért nem lehet 2 egyforma atom se:EZ FIZIKAI ÉRVELÉS: mert az elektron mindig máshol van.
DE: ha pl: H atomot nézed annak 1 db elektronja van. ha a kettőt nézed akkor bárhol is van az az 1 db elektr. a két atom bármikor fedésbe hozható tehát nem lehet megkülönböztetni őket. ez a többi atomra nem igaz.mert azoknak 2 v. több elektr.-uk van. Fizikai érvelés vége.

Ahogy te/ti érveltek : időbeni különbözőség stb....: az Filozófiai Érvelés

Következtetés: Csak 2 Hidrogén atom lehet esetleg egyforma, a többit kizárhatjuk mind filozófiailag mind fizikailag.

IGEEEN!!!!! már megint király vagyok :-))))))
:-D

Előzmény: JFEry (28)
vpe Creative Commons License 2002.11.25 0 0 30
ja agyprotézis röviden
vpe Creative Commons License 2002.11.25 0 0 29
ja

ki az APT?

Előzmény: JFEry (28)
JFEry Creative Commons License 2002.11.25 0 0 28
Borzasztó mennyit vakarództok! APT és én is írtunk okot, ami miatt a tetszőleges felbontásnál nem lehet két egyforma atom sem!

Hehe, akkor a világ tetszőlegesen lehet megismerhető, de teljesen soha! Beeeeee :-P

Előzmény: vpe (27)
vpe Creative Commons License 2002.11.25 0 0 27
atomokra masnit??????????????????
Előzmény: Drift (25)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!