Keresés

Részletes keresés

vízöntőő Creative Commons License 2004.05.14 0 0 67
Lehet, hogy nem a legjobb helyre szúrom be....de ez a topic akadt a kezembe.

Magyarországon is fenyeget az ukrán szindróma?
2004. május 14. 6:23

Magyar Nemzet
Több százezer harckocsi elleni aknát, több tízezer tonna lőszert és több száz tonna rakéta-hajtóanyagot tartanak a honvédség raktáraiban a tároláshoz szükséges szakhatósági felülvizsgálattal járó telepengedély nélkül. A Magyar Nemzet úgy tudja, ebből Izsákon húszezer tonna lőszert, Felcsúton és Mezőfalván 8-900 tonna rakéta-hajtóanyagot tárolnak.

Szakértők szerint Magyarországon sem zárható ki egy, az ukrajnaihoz hasonló robbanásos baleset, hiszen az ÁPV Rt.-nek átadott, sok esetben elhanyagolt állapotú raktáregységek többségükben nem feleknek meg a polgári élet tűz-, érintés-, illetve környezetvédelmi követelményeinek.

Mint ismert, az ukrajnai Melitopol közelében napokig égett az a lőszerraktár, amely az előzetes vizsgálatok szerint azért robbant fel, mert az őrzők nem tartották be a tűzvédelmi előírásokat, és cigarettára gyújtottak az amúgy is elhanyagolt bázison. Magyarországon a feleslegessé vált tüzérségi anyagok egy részének szavatossági ideje lejárt, így különleges ellenőrzést igényelnének a környezetvédelmi, a vízügyi hatóság és az ÁNTSZ részéről is.

Az elfekvő honvédségi készleteket őrző, úgynevezett inkurrencia-raktárakat még Fodor Lajos volt vezérkari főnök intézkedésével adták át az ÁPV Rt.-nek 2000-ben.

A raktárak vagyonkezelését és bizományosi jogát pályázaton nyerte el a HM tulajdonában lévő HM Elektronikai Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI) Rt., de a létesítményekben végzett alaptevékenységhez, a tároláshoz és az esetleges értékesítéshez egyelőre nem kaptak telepengedélyt a helyi jegyzőktől, és ezzel ma is csak a Marcaliban lévő raktár rendelkezik.

Az ÁPV Rt. közlése szerint a honvédelmi tárcától valóban átvettek lőszerraktárakat. A privatizációs társaság képviselője korábban kijelentette: a hadianyagokat a nemzetbiztonsági és a szakmai követelményeknek, illetve az utasításoknak megfelelően tárolják, de külön telepengedélyt valóban nem kaptak. A vagyonkezelő elismerte, hogy leromlott állapotúak azok az objektumok, amelyeket a HM-től vettek, és a létesítmények műszaki paraméterei elmaradnak a polgári élet környezet-, tűz- és érintésvédelmi követelményeitől.

Schieber József, a HM EI Rt. szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: a telepengedélyek beszerzése folyamatban van, és villám-, illetve tűzvédelmi felújításokat hajtottak végre a raktárakban az elmúlt időszakban.

A lőszerek továbbra is a korábbi honvédségi tárolóhelyükön találhatók, és fegyveres őrökkel vigyáznak rájuk, így elkerülhető egy esetleges katasztrófa – hangsúlyozta a szóvivő, aki szerint valóban gondot okoz az a kettősség, hogy a raktárak egy része vegyes tulajdonú, ideiglenes tárolóhely, ahonnan nem lehet eladni az átvett, a szovjet időkből ránk maradt anyagokat.

pindiy Creative Commons License 2003.10.16 0 0 66
Nem ártott, de árthatna::))
Itten van a legközelebbi vagy 5 km-re::))
Előzmény: Törölt nick (61)
zsandár Creative Commons License 2003.10.16 0 0 65
Én is műszaki voltam.Csótány ,vakond,meg ilyesmi gúnynevünk volt.Pocsolyásra nem emlékszek.
Előzmény: Derek (64)
Derek Creative Commons License 2003.10.16 0 0 64
"A katonai szlengben a harckocsizók megnevezése:csörömpös,konzerv,bádogdoboz,tankos,stb,stb"

De leginkabb traktorosoknak hivtak oket.Ahogy minket muszakiakat pocsolyasoknak.

Előzmény: zsandár (63)
zsandár Creative Commons License 2003.10.16 0 0 63
Bocs ,az előbb rossz adatot írtam be .Helyesen tehát:a fogyasztása kb 80-100liter/100 km.Terheléstől függően.Hatótávolsága 400-600 km.
A tankja kb 400 liter 2X200 ha jól emlékszem,mentségemre szolgál,hogy nem tankos voltam.A katonai szlengben a harckocsizók megnevezése:csörömpös,konzerv,bádogdoboz,tankos,stb,stb,.Mára már állítólag idejétmúlt harceszköz.Mondjuk ezzel vitatkoznék.Lsd Leopárd-2.
pernahajder Creative Commons License 2003.10.16 0 0 62
Ja. Viszont 800 literes a tankja. Úgyhogy egy tankolással akár százötven kilométert is lehajthatsz, 50 km/h sebességgel.

Egy benzinkútnál ez alig 176.000 Ft. Mármint egy teli tankolás. A hülyének is megérin, nem?

Előzmény: zsandár (60)
zsandár Creative Commons License 2003.10.16 0 0 60
Kösz az infókat.Tudom,hogy sokat eszik ,katonai fősulit végeztem.6 évig voltam a seregben.100 km en 500 liter gázolaj a fogyasztása,de amikor feldübörög az ember mellett a nagy vas .....
Hogy ONtopik is legyek sajnos tényleg Operett seregünk van. Kevés végrehajtó fiatal tiszt,tiszthelyettes, hatalmasra duzzasztott vízfej,stb,stb.Úgyhogy egyetértek az előttem szólókkal kiebrudalni a hájas,rengőseggű ,totyakos heréket!!
pindiy Creative Commons License 2003.10.16 0 0 59
Én is vennék egyet, a csövére meg a szomszédot akasztom.
Előzmény: pernahajder (56)
Indián Creative Commons License 2003.10.16 0 0 58
Azé' csak kiderül lassan, hogy Mária főhadnagy vótt a legtökösebb katonánk...
magyar tarka nagy barom Creative Commons License 2003.10.16 0 0 57
Akkor jobb ha mindjár telitöltöd az egészet sörrel, oszt kiissza a lövegen keresztül. Persze söröt szívószállal...
Előzmény: pernahajder (56)
pernahajder Creative Commons License 2003.10.16 0 0 56
A listaár 300.000,- Ft/db. De csak ha nagy tételben veszed, mondjuk pl. 50 darabot. Egyenkénti vásárlás esetére az ÁPV Rt-nél nem tudtak árat mondani, ez nyilván megegyezés kérdése.

Ehhez jön még a löveg hatástalanítási költsége, amit a Gödöllői Gépgyárban kell elvégeztetned.

(Én már betonoztatom a helyét a kert végében. A csövére virágtartókat fogok akasztani. A belsejébe meg sörpultot. Az avatásra meghívom a Wágnert.)

Előzmény: zsandár (46)
ex_lx Creative Commons License 2003.10.16 0 0 55
Nem tárgyszerű akartam lenni, csak epés, de - amint láthatod - az se sikerült igazán.
Előzmény: zsandár (51)
ex_lx Creative Commons License 2003.10.16 0 0 54
Meg vagyok győzve.
Előzmény: Törölt nick (49)
unnamed Creative Commons License 2003.10.16 0 0 53
Drága. És ha sikerülne is kifizetned, arra már nem maradna pénzed, hogy hazáig elegendő üzemanyagot vegyél bele :) Plusz közúton békeidőben csak szállítani lehet. Az sem olcsó.
Előzmény: zsandár (46)
zsandár Creative Commons License 2003.10.15 0 0 52
Vagy decemberben Megyó önként felajánlja a Tiszántúlt.
Előzmény: Törölt nick (49)
zsandár Creative Commons License 2003.10.15 0 0 51
Szerintem te lehetsz eltévedve,ugyanis a leselejtezett T-55 -ösök nem azért kerültek ki a rendszerből mert működésképtelenek,hanem azért mert felváltották őket a szintén korszerűtlen T-72 -ekkel.
Előzmény: ex_lx (47)
pindiy Creative Commons License 2003.10.15 0 0 50
Ebbe sok igazság van....
Előzmény: Törölt nick (49)
pindiy Creative Commons License 2003.10.15 0 0 48
Nem tom a számot
Előzmény: Wágner úr (45)
ex_lx Creative Commons License 2003.10.15 0 0 47
El vagy tévedve: ilyesmivel nem terhelheted a külker mérleget, a hazai kínálatban viszont a "működőképes" helyből kizárja a "leselejtezettet".
Előzmény: zsandár (46)
zsandár Creative Commons License 2003.10.15 0 0 46
Most,tényleg tud valaki megbízható árat mondani arról,hogy mennyibe kerül egy T-55 -ös működőképes,leselejtezett HK?Elférne a kert végében.
Wágner úr Creative Commons License 2003.10.15 0 0 45
pindiy, te ne foglalkozzá' ezekkel az operettes marhaságokkal, hanem hívd föl a rezsőt, mer'hogy nagyon kérte..., utána meg igyá' Egy Pofa Söröt..., persze előtte és közbe' is lehet, mer' annak legalább értelme van... Egészség!
Előzmény: pindiy (43)
pindiy Creative Commons License 2003.10.14 0 0 43
Ugy 1970-es évek elején világossá vált a magyar pártvezetés elött, hogy Európában nagyon kcsi valószinűséggel lesz háború és ha lesz is azt nem mi fogjuk megvívni.
Aztán ölég hejesen ugy látták, hogy inkább a gazdasággal kéne inkább törődni, volt ez a reform meg mifene, meg ugye a belső békéhez valamiféle életszinvonal is szükségessé vált.
Aztán láccot egy lyuk a szovjet tervegazdaságon, ahol be lehett férni, hogy a VSZ által előírt fejlesztéseket el lehessen bliccelni.
Ez nem csak a fegyverezetre, de a hadsereg moráljára is kihatott és bizony nem tett lyót a tiszti állomány tartásának sem.
Rányomta a bélyegét az egész tisztképzésre és inkább valamiféle hivatalnokokat képeztek mint tiszteket, akik alapvető gyakorlat és ismerete révén aztán tovább rongálták a hadsereget.

Elindultak a csapatépitkezések és más civil épitkezések, amelyre befogták a személyi állományt az meg már végkép betette a kaput.
Azért a Mártirok utja, meg az OTP lakótelepek építését nehézkes eladni, mint a haza védelmének szent kötelességét.
Szóval a hadsereg felszámolódott.
Az elmult 30 évben elmulasztott befektetéseket emberben meg anyagban nem lehet pótolni.

Sem az anyagi sem az emberi feltételei nincsenek meg annak, hogy hadseregről lehessen beszélni.
Az ember a sulyosabb probléma, mert fegyvert azt lehet kapni, de egy elrongyolt tiszti és katonai ethosz nem beszerezhető a piacon.

Ahol ez megfelelő, ottan nincs háj probléma, mert a pofa magától nem engedi meg magának, hogy legyen.
Persze lyobb helyeken ugy müxik a rendszer, hogy, ha valaki egy adott korra nem ér el egy megfelelő rendfokozatot, mondjuk 45 éves korára nem lesz ezredes és 50 éves korára tábornok, azt a rendszer automatizmusa maga intézi el, hisz olyan beosztás betöltésére lesz csak alkalmas, amelyet már fizikai képességei nem bírnak el és megfelelő gondoskodás mellet megválik a seregtől.

Nálunk nem, hogy ez nincs, hanem alapvetően megszünt a katonai pálya hivatás jellege, mint ahogyan lassan az orvosé meg a pedagógusé.
Az ujabb törvények tettek róla, hogy igy alakuljon.
Ez viszont még annak a perspektiváját is megszüntette, hogy valóban valami fegyveres erő kialakulhasson.
Ami van azt meg már nem érdemes tartani, csupán pénzpocséklás, semmi más.

Ha szerencsénk van akkor belátható ideig nem lesz háború ebben a térségben, utána meg simán ráb@szunk, oszt annyi.
Egyébként a NATO kiterjesztésével a környezetünkre, nekünk pont akkora biztonságunk lesz, mint anélkül lenne.

Előzmény: Derek (38)
ex_lx Creative Commons License 2003.10.14 0 0 42
Tényleg nem érted, vagy csak valahogy el kellett kezdeni a memoárt? ;)
Előzmény: Derek (38)
Derek Creative Commons License 2003.10.14 0 0 41
"Kötve hiszem. Mi, mint NATO-tagállam kizárólag megbizható államba tudtunk volna eladni"

Pontosan pl amerikai gyujtoknek,akik minden penzt megadnanak egy repulokepes MIG-21-ert.csak a fegyverzetet le kell rola szerelni.

Előzmény: ftonyo (40)
ftonyo Creative Commons License 2003.10.14 0 0 40
"Juhász elmegy a büdös pits@ba, ha a 21-eseket szakszerűen állították volna le, netán lekonzerváltuk volna, akkor találtunk volna vevőt rájuk. Csakhogy nem ez történt, a gépek mára annyira tönkrementek, hogy valóban eladhatatlanok."

Kötve hiszem. Mi, mint NATO-tagállam kizárólag megbizható államba tudtunk volna eladni. Ott meg nem vesznek használt MIG-21-etr, mert a.) már eleve amcsi technikájuk van b.) ott az ami hadiiper, ami meggyőzi a derék 3. világbeli katonai vezetőt, hogy a Lockheed-Martin termékeiből válasszon.

Tudomásom szerint elvileg csak India jöhetett volna szóba mint vásárló (nekik már régen is eladtunk MiG-21U-kat)

Előzmény: unnamed (25)
magyar tarka nagy barom Creative Commons License 2003.10.14 0 0 39
Azért az is megérne egy misét, hogy mi a bánatos francnak kellett a pápai hiradóskocsikat elvinni Nyíregyházára, ott tartani 3 hónapot, majd visszavinni Pápára. Közben mindent kiloptak belőle ami mozdítható volt.(Ami nem azt csak összetörték.)
De megnézhetnénk a románok izraeliek által felspécizett 21-esei is. Nekünk nem kellett. 20 éve nincs haderőfejlesztési koncepció, de eltöketlenkettünk már kb 350 milliárdot erre, arra.
Előzmény: unnamed (25)
Derek Creative Commons License 2003.10.14 0 0 38
"Nem mintha az eddigi kormányoknak jelentösebb affinitása lett volna a hadsereghez"

En csak egyet nem ertek,mibol volt a hadseregre penz a hatvanas evekben,akkor sem volt az orszag gazdagabb.En akkor voltam katona 68-ban,igaz egy egyetemi ezrednel Vasarhelyen de azok a dolgok amik voltak,jo nem a csucstechnika,de mukodtek.
A kezifegyverek jok voltak, vegul is ugyanazok amiket a vietnamiak hasznaltak az amik ellen a dzsungelharcokban,ugyanaz a Kalasnyikov a magyar AKM es AMD ugyanaz a szerkezet volt lenyegeben, mint az AK-47, es Gorjunov fegyverek,ugyanaz az RPG,az egyenruhaellatas is megfelelt a magyar eghajlati viszonyoknak.aludtam kinn hoban es semmi bajom nem lett.Volt kikepzesre eleg gyakorlo akna es robbanoanyag is, a hidrako gepkocsiink is mukodtek.,le tudtuk rakni,fel is tudtuk szedni.az ellatas is rendben volt,jo nem a Waldorf Astoria volt ,de a kaja elfogadhato volt.Amit egy loveszezred muszaki szazada tud csinalni a maga szintjen azt azert megtanitottak.Atjarot robbantani, eroditesi alapdolgokat, robbantast,muszaki zarast.Es ha riado volt ki is tudtunk menni a laktanyabol normaidon belul.valahogy a maga szintjen mukodott.ok voltak seggfej tisztek is,de voltak akik nem azok voltak.
Jo nem voltunk Rambok, de ha kellett volna fel tudtunk volna robbantani egy kisebb hidat minden gond nelkul.,es fel is epiteni,ha azt kellett volna,vagy lerakni egy aknamezot,es fel is szedni.

Előzmény: pindiy (34)
Derek Creative Commons License 2003.10.14 0 0 37
De azokhoz semmi kozom,nem az en kutyam kolkei.
Előzmény: unnamed (36)
unnamed Creative Commons License 2003.10.14 0 0 36
Mer' a szép szabó vagy a fürlala egy mintakatona volt, mi?
Előzmény: Derek (35)
Derek Creative Commons License 2003.10.14 0 0 35
"de a szocik ezzel kapcsolatos hüjesége azér ki szok emelkedni. "

Mert tobbseguk felmentett ,gerincferduleses,ludtalpas,15 dioptrias handicap-es.vagy logos volt.
Vagy tul hulye szazadparancsnoka.

Előzmény: pindiy (34)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!