Keresés

Részletes keresés

NeomatiK Creative Commons License 2004.09.03 0 0 5

Megint köszönöm a válaszokat.

Amit írsz társasháznál az elkülönítendő-befizetendő pénzekről, az nem szimpatikus. Úgyhogy a többi lehetőségből kéne választani.

Előzmény: amorf26 (3)
kifli Creative Commons License 2004.08.24 0 0 4
A társasház azért jó, mert nem keletkezik az egész ingatlanon közös tulajdon, csak az albetéteken (vagyis a házrészeken - azaz lakásokon) kívűli ingatlanrészeken. Ez azt jelenti, hogy ha valamelyik tulajdonos el akarja adni az albetétjét, akkor a másiknak nincs elővásárlási jpga, (bár ennek az ellenkezőjében is meg lehet állapodni az alapító okiratban). Egyébként a társasházi alapító okiratban kell minden, a közös részek használatával kapcsolatos kérdést rendezni.
Előzmény: NeomatiK (2)
amorf26 Creative Commons License 2004.08.19 0 0 3
Hali! 1. használati jog megosztása, az ügyvéd fogja tudni...pontosítjátok, ahogy írtad, hogy kinek milyen részarányban és milyen tulajdona van az ingatlanban.Szoktak hozzá egy rajzot csinálni, hogy néz ki a két elkülönülő rész.Külön bejárat azért is jó, mert ha megcsinálod a megosztási szerződést akkor lehet külön értékesíteni, hitellel terhelni. 2. úgy csinálják /asszem/,hogy egyik része mondjuk petőfi 25/a a másik 25/b.Külön mérőóra,szemétdíj. 3. ikerháznál nem lesz ráépítési megállapodás 4. a társasháznál ha jól tudom az a gáz, hogy tvi kötelezettségei vannak, négyzetméterenként üzemeltetési és felújítási alapot kell gyűjteni meg ilyenek /hogy ez 2 lakásra érvényes e azt nem tom.../ Jogi részletekben nem vagyok otthon, finanszírozásban esetleg... Üdv Amorf
NeomatiK Creative Commons License 2004.08.19 0 0 2

Köszi a válaszokat Amorf26 és kifli!

 

>Amorf26

 

Kicsit nekem kinaiul van amit írtál, azaz utána kell néznem, hogy voltaképpen mit is takar a

- használati jog megosztás,

- ráépítési megosztás.

 

 

Ha a társasházzá való alakulás marad az egyetlen lehetőség, akkor abban lehet rögzíteni pl. hogy az épülethez a telek pontosan melyik része tartozik? (Területileg nagyjából az egyik ikerházfélhez 350 m2, a másik félhez 400 m2 tartozna.)

 

Még néhány kérdés:

 

Ha pl. ez egy saroktelken létesül, akkor lehet-e két külön bejárat az egyik és másik utcáról?

 

Ha két lakás van egy helyrajziszámú telken, akkor az adózás hogy alakul, plusz a szemétszállítási díj? Azaz egyben számlázzák-e ki vagy lakásonként külön-külön?

Előzmény: amorf26 (0)
kifli Creative Commons License 2004.08.17 0 0 1
csináljatok társasházat. az a megoldás. az alapító okiratban minden kérdést lehet rendezni...
Előzmény: NeomatiK (-)
amorf26 Creative Commons License 2004.08.16 0 0 0
Hali! Az építési szakhatóság dönti el hogy megosztást a telekre lehet v nem.Telekhatár, méret stb.Azt javasolom,hogy az építés idejére ügyvéddel kellene hsználati jog megosztást csinálni, és ha tiéd a telek egy hrsz számmal pl 1234, akkor egy ráépítési megosztással egybefoglalni, hoghy felépülhet a két lakás.Szerepelne a szerződésben, hogy a használatbavételi engedély megszrezése után a tulajdonjog hogyan lesz rendezve.Ha nincs lehetőség a telekmegosztásra, akkor vagy társasházzá kell alakulni / atiéd 1234/1 a másik 1234/2 /, /különböző alapképzési és egyéb kötelezettséggel, nem túl frankó/vagy marad a haszn.jog megosztás egy vázlatrajzzal, ahol feltűntetiktek hogy az 1234 hrsz számon ki milyen tuljadoni részarányt birtokol, és az fizikailag hogyan néz ki. Remélem tudtem segíteni. üdv Amorf
Előzmény: NeomatiK (-)
NeomatiK Creative Commons License 2004.08.16 0 0 topiknyitó

Üdv mindenkinek!

 

Olyan érdkelne, hogy:

 

Ikerházat építenék egy bizonyos adott helyrajziszámmal rendelkező telekre. Majd az ikerház egyik fele a családban maradna, viszont a másik felét szeretném eladni. És úgy lenne a legjobb (szerintem), ha az eladósorba kerülő "félház" egy külön helyrajziszámú telekkel rendelkezne a későbbi értékesítés, tulajdonosi egyértelműség miatt.

A telekre építhető kétlakásos ház, de vajon lehet-e kérni a ház elhelyezkedésének megfelelő telekmegosztást. Tudom, hogy az önkormányzathoz kéne elsősorban fordulni, de először inkább itt teszem fel a kérdést. :-)

 

És ha nem lehet a telket megosztani, akkor hogyan lehet a kétlakásos épület felét értékesíteni, mármint hogy a vevő biztosnak érezze a tulajdonrészét?

 

Várom a segítséget, véleményeket, tapasztalatokat - köszönettel!

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!