iamtwo Creative Commons License 2011.07.27 0 0 298

Ha ez azt jelenti, hogy MÁSHOL

  • kb ugyanannyi tagsági időre
  • kb ugyanannyi jóváírásra
  • kb ugyanakkora hozamra

van érdemi reálkifizetés itt meg nincs, akkor lehet reklamálni előbb az AXA-nál, utána a PSZAF-nél.

De ha a három feltétel egyike is nem teljesül, akkor a két tagság szerintem nem összehasonlítható.

 

13 év alatt befizetett 1 millió forintra számítva szerintem kábé 0,5 milla hozam kellene ahhoz, hogy egyáltalán legyen kifizethető reálhozam.

 

Pl.

  1. ha az infláció kb átlag 6% volt, akkor egy 6%/év teljesítményű befektetés nem fizet reálhozamot, akármekkora a tőke, akármekkora a futaimdő. Ez a befektetés kb 45%-hozamot produkált (ebből 0 a reál)
  2. Évi 8% hozamot produkáló pénztár (és ez már nem rossz jó ilyen időtávon), 201e forintot fizetne ki (13évre, folyamatosan halmozott 1 millió befizetésre). Ez a befektetés kb 65% hozamot produkált.

 

Úgy látom, hogy az itt jelen lévőknek döntő többségének 13 éves tagsága és közel 30%-os hozama van. Ez nem éri el az (1)-es szintjét, ezért nincs reálhozam sem. Ezért nem is értem, hogy sokan miként kapnak kézhez többszázezer forintokat, biztosan nem a hozamból, legfeljebb a tagdíjkiegészítésből. Aki meg nem kapott olyat, az hozamot sem kap, de ez nem a pénztár hibája. Ezért is tartom erősen elhamarkodottnak a pereskedést meg a médiát, bíróságon garantáltan felsülés lenne belőle.

 

Nagyon fontos az is, hogy mikor indult a tagság. Akinek 2 éves tagsága van, nagyon jól is járhat, akinek 3 az meg nagyon rosszul.

Előzmény: enterprise (295)