iamtwo Creative Commons License 2011.07.27 0 0 304

Szerintem ezekből az adatokból nem lesz reál kifizetés (ha nem volt tagdíjkiegészítésed hozzá).

 

Ami a pert illeti, a pénztár valószínűleg azzal érvelne, hogy ezekből a befektetésekből még vagy harminc év lett volna hátra, bla-bla. És igazából ebbe nem lehet belekötni, még akkor sem, ha tudja az ember, hogy csak rizsa. Továbbá jól látod, a pénztár nem garantált semmit ebben a portfolióban. Megértem, hogy ez egy vacak szituáció, de csak azért nem lehet pert indítani, mert a pénztár nem ért el infláció feletti hozamot.

 

Az össze-vissza tájékoztatásért lehet, hogy a pszaf megint megbünteti, de abból nektek nem lesz pénzetek.

 

Önypt kérdés.

Ha van munkáltatói befizetés, kiegészítés stb. akkor az alapvetően meghatározza a választást.

Ha nincs munkáltatói, hanem tényleg csak önkéntes alapon menne, akkor én egyáltalán nem ajánlanék pénztárat*. Helyette prémium államkötvényt vennék Tartós Befektetési Számlára, esetleg AXA tisztahaszon számlán gyűjtögetnék, megnézném, hogy milyen banki kötvények vannak most stb**. Minimális utánajárás kell, meg sok önfegyelem, hogy az ember ne költse el az orra előtt halmozódó pénzt (főleg az ötéves fordulónapon), de hát ez van. Millió dolgot meg kell tanulni/szokni az élet során, a pénz kezelése sem maradhat ki :-)

A befektetési alapos vagy a részvényes szomszéd topikot ajánlom annak, akit érdekel. Mindkettőben szabad kérdezni, senkinek nem harapjuk le az orrát (csak akkor, ha nem olvas vissza és olyat kérdez, amit mondjuk már három napja kérdezett valaki)

 

---

 

* májusban szüntettem meg a saját 13 éves tagságomat is, az Aegonnál voltam (legalábbis ott kötöttem ki végül).

** Hogy őszinte legyek én nem tenném mindezt, mert én tőzsdén tartom a pénzem, de azt általános megoldásként, látatlanban nem ajánlom senkinek.

 

Előzmény: Altamir (302)