Sznem Creative Commons License 2011.08.27 0 0 2249

Kedves Fórumozók!

Itt a teljes levél!!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részére küldött levelére hivatkozással az alábbitájékoztatást adom:A magánnyugdíj-pénztári változások kapcsán a visszalépéssel kapcsolatos valamennyiészrevételét, problémáját, igényét első lépésként az érintett pénztárnak kell jeleznie.Célszerű a panaszt azonosítható, bizonyítható módon – lehetőség szerint tértivevényesküldeményként – eljuttatni a pénztárhoz.Amennyiben az érintett pénztárral az általa teljesített kifizetés mértékével, illetve az egyéniszámlán jóváírt tagdíjak összegével kapcsolatos közvetlen egyeztetése nem vezetetteredményre, és az elszámolással továbbra sem ért egyet, kérjük, hogy sem a Felügyelethez,sem pedig a Pénzügyi Békéltető Testülethez ne forduljon, mert ilyen egyedi vitákelbírálására egyik szervezet sem rendelkezik hatáskörrel, ezek eldöntése a bírósághatáskörébe tartozik.Felhívjuk szíves figyelmét arra is, hogy legkésőbb 2011. augusztus 31-ig a pénztárnak a 2010.– 2011. évről részletes elszámolást (egyéni számlaértesítő) kell küldenie a volt tagok részére,ezért kérjük, hogy a kifizetés összegével kapcsolatos egyeztetés megkezdése előtt feltétlenülvárja meg a pénztári tájékoztatást. A pénztárnak nincs jogszabályban előírt előzetestájékoztatási kötelezettsége a hozamgarantált tőke feletti összeg vonatkozásában, de sajátdöntése szerint adhat előzetes tájékoztatást.A részletes elszámolás alapján ellenőrizhetők a pénztári tagsági jogviszonnyal kapcsolatosszámszaki adatok, például a befizetési adatok összevethetőek a korábbi években a pénztártólkapott éves egyéni számlaértesítőkben megtalálható befizetési adatokkal, illetve enneksegítségével vizsgálhatja a volt pénztártag a pénztár által a számára teljesített kifizetésmegfelelőségét.Az egyéni számlaértesítőben megjelenő fogalmak tartalmáról, jelentéséről a Felügyelethonlapján közzétett tájékoztatókban találhat magyarázatot.http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/kiemelt_fogyaszto/mnyp_TB_GYIKNyugdíjpénztári kérdések és válaszokA közbeszédben elterjedt „reálhozam” kifejezés a „hozamgarantált tőke feletti összeg”megjelölésére szolgál, így fog megjelenni az Ön pénztárától kapott tájékoztatásában is. (Jelenlevélben a Felügyelet is a hozamgarantált tőke feletti összeg kifejezést használja.

A visszalépő tagi kifizetés a hozamgarantált tőke feletti összegből és a tagsági jogviszony ideje alatt befizetett (tagi és munkáltatói) tagdíj kiegészítés összegéből áll. A tagdíj-kiegészítés kifizetésére azonban nem minden volt pénztártag esetében került sor, ezen összeg megfizetésére tagi vagy munkáltatói döntés alapján volt lehetőség. Amennyiben Ön vagy munkáltatója tagdíj-kiegészítést fizetett a pénztárába, akkor az a visszalépő tagi kifizetés részeként teljes összegben visszajár az Ön számára.A hozam és a hozamgarantált tőke feletti összeg nem azonos fogalmak, ennek megfelelően közöttük számszaki eltérés van. A hozam a valamely befektetés révén elért eredmény. A hozamgarantált tőke feletti összeg az egyéni számla egyenlegének a tagsági jogviszonya alatt egyéni számláján jóváírt tagdíj, tagdíj-kiegészítés inflációval növelt összegét meghaladó része.Az évenkénti egyéni számlaértesítőkön a pénztáraknak a tagsági viszony tartama alatt keletkezett összes hozamról kell(ett) tájékoztatást adnia.A hozamgarantált tőke összegét a pénztár a törvényben meghatározott módon számítja. A kiszámítás úgy történik, hogy a tag egyéni számláján jóváírt tagdíj és tagdíj-kiegészítés összegét felszorozza a jóváírás hónapjára vonatkozó, KSH által közzétett inflációs rátával. Ezt követően a pénztár megvizsgálja, hogy az így kiszámított inflációval növelt tagdíj és tagdíj-kiegészítés összege (hozamgarantált tőke) kisebb vagy nagyobb, mint az egyéni számlán szereplő összeg. Ha a hozamgarantált tőke összege kisebb, akkor a különbözet – azaz a hozamgarantált tőke feletti összeg – kerül kifizetésre.Ha nincs hozamgarantált tőke feletti összeg, az azt jelenti, hogy a tagsági viszony ideje alatt a pénztári befektetések (átlagos) hozamrátája (%-os érték) alacsonyabb volt, mint ugyanebben az időszakban az (átlagos) inflációs ráta (%-os érték).A kifizetés összege tehát nem függ össze a befizetett összegek nagyságával. Ha nem keletkezett hozamgarantált tőke feletti összeg, akkor többszörös befizetés esetén sem keletkezett volna.Kérjük, engedje meg, hogy ezt egy egyszerű példával tegyük az Ön számára könnyebben átláthatóbbá:100.000-100.000 forintot fektetünk be egy évre.Az első befektetésen 3%-os, a másodikon 6%-os hozamrátát érünk el egy év alatt. Az inflációs ráta pedig 5% az év során.- az első befektetés hozama 3000 Ft és nincs hozamgarantált tőke feletti összeg;- a második befektetés hozama 6000 Ft, amiből az inflációnak megfelelő hozam 5000 Ft és a hozamgarantált tőke feletti összeg 1000 Ft.Fontos megjegyezni, hogy jelentős eltérések mutatkozhatnak a pénztárak által teljesített kifizetéseknél a volt tagok hasonló (vagy kisebb) összegű befizetései, hasonló hosszúságú (vagy rövidebb) tagsági jogviszonyaik esetén is attól függően, hogy a volt pénztártagok milyen várható hozamú, illetve kockázatú befektetési formát választottak.

A hozamgarantált tőke feletti összeg értékét elsődlegesen három tényező időbeli alakulása – a befektetések hozamrátája, az inflációs ráták és a befizetett tagdíjak egyéni számlán történő jóváírásának időpontja – határozza meg.Ez azt jelenti, hogy az adatok hasonlósága, vagy első ránézésre ellentmondásossága alapján nem lehet egy konkrét hozamgarantált tőke feletti összeg megfelelőségét megalapozottan megítélni.A pénztárak 2011. május 31. előtt csak tájékoztató adatot adhattak a hozamgarantált tőke feletti összegről, emiatt a pénztár által május 31. előtt, illetve május 31. után közölt hozamgarantált tőke feletti összeg eltérhet. A változásnak az alábbi okai lehetnek:- a befektetések (elszámoló egységek) árfolyamának változása, tekintettel arra, hogy a megtakarítások befektetésekből történő kivonásának jogszabály által előírt határnapja 2011. május 31. volt,- a közlés időpontjától a május 31-ig figyelembe vett infláció mértéke, amelynek esetleges növekedése csökkentette a hozamgarantált tőke feletti összeget,- adatmódosulások, adatpontosítások.Végezetül tájékoztatom, hogy beadványa hatósági eljárás megindulását nem eredményezte