Ikon_Pikó Creative Commons License 2011.08.31 0 0 2290

Kértem analítikát az axától, és válaszoltak. Íme:

 

Köszönjük, hogy Pénztárunkhoz fordult.

 

Megkeresésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:

 

Kérésének megfelelően a reálhozam számítására vonatkozó analitikát címére postáztuk.

 

Észrevétele alapján az alábbi tájékoztatást nyújtjuk:

 

Pénztárunk felülvizsgálta a magánnyugdíjpénztári reálhozamával kapcsolatban Önnek nyújtott tájékoztatást. Megállapítottuk, hogy tájékoztatásunk korrekt információt tartalmazott az összeget illetően, korábbi tájékoztatásunk helytálló volt.

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a reálhozam nagyságát több tényező is befolyásolja, ezért a kimutatott összeg közvetlenül nem összehasonlítható más pénztártag számláján elért reálhozammal:

  • a pénztár által a befektetések révén elért hozam
  • melyik portfólióban történt a befektetés
  • befizetés és tagdíj-kiegészítés nagysága
  • befizetések ütemezése, jóváírások időpontja
  • a tagsági jogviszony kezdete.
  • késedelmi pótlék és önellenőrzési pótlék, áthozott örökség

A fenti tényezők együttes hatása egyénenként változó reálhozam értéket eredményez.

 

Általánosságban elmondható, hogy a reálhozam képződés szempontjából a 2008. év meghatározó volt. A gazdasági válság évéig, 2008-ig a Pénztár inflációt meghaladó hozamot, vagyis reálhozamot termelt. A 2008-as gazdasági válság a befektetések értékvesztésén keresztül azonban az addig képződött reálhozamot felemésztette. A 2008-as év reálhozamában bekövetkezett jelentős visszaesést az ezt követő időszak eredményei már nem minden pénztártag esetében tudták kompenzálni.

 

Nyilvántartásunk alapján az Ön megtakarítása 2008-ban a növekedési portfólió szerint került befektetésre. 2008-ban a növekedési portfólió éves nettó hozama (-14%) volt. A Pénztár a veszteség minimalizálására törekedett, amit az is mutat, hogy eközben a többi pénztár hozamátlaga a növekedési portfólióban (-18%) volt. A Pénztár arra számítva, hogy a válság elhúzódik, a további években is óvatosabb befektetési politikát folytatott, ami a korábbi 2008-as év veszteséget nem feltétlenül tudta ellensúlyozni. Hosszabb távon, egy-két éven belül a válság okozta veszteséget, ugyanezt a befektetési politikát folytatva a Pénztár ledolgozta volna.

 

A magánnyugdíjpénztárak, többek között az AXA Nyugdíjpénztár éves hozamai a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján (www.pszaf.hu) megtalálhatóak.

 

A Pénztár jelenlegi befektetési politikája és a befektetések összetételéről részletesebb információt nyújtó éves beszámolói a honlapon elérhetőek (www.axa.hu/hu/nyugdijpenztar/magunkrol/).

 

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben bejelentésére a Társaságunk által adott válasz az Ön számára nem elfogadható, az alábbi lehetőségekkel élhet:

  •                   a fogyasztóvédelmi rendelkezések megsértése esetén a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményezhet (központi cím: 1013 Budapest, Krisztina krt. 39., központi postacím: 1535 Budapest, Pf.:777);  
  •                   a szerződés létrejöttével, érvényességével, joghatásaival és megszűnésével, továbbá a szerződésszegéssel és annak joghatásaival kapcsolatos jogvita esetén bírósághoz fordulhat,
  •                   az eljárással kapcsolatban a Pénzügyi Békéltető Testület eljárását kezdeményezheti, A Pénzügyi Békéltető testület címe: 1013 Budapest, Krisztina krt. 39., levélcím: H-1525 Budapest BKKP Pf.: 172.
  •                   igénybe veheti az AXA Mediátor szolgáltatását. Az AXA Mediátora Endrei Judit, aki a fogyasztó és az AXA csoport Magyarország érintett tagjai közötti vitás ügyek rendezése érdekében megkíséreli a felek közötti egyezség létrehozását. A mediátori eljárás az erre rendszeresített nyomtatvány kitöltésével valamint a mediátori eljárás 5 000 Ft összegű díjának megfizetése mellett kezdeményezhető. A nyomtatvány, valamint a szolgáltatással kapcsolatos ügyféltájékoztató a  www.axa.hu internetes oldalunkon elérhető.

 

Bízunk benne, hogy levelünkben közöltek megnyugtató módon elegendő információval szolgáltak.

 

Amennyiben további kérdése merülne fel, ügyfélszolgálati munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.

 

 

Üdvözlettel: