grafikus17 Creative Commons License 2011.09.08 0 0 2336

Erre gondoltam:

Válság

Az AXA közölte: a reálhozamok mértékét jelentősen befolyásoló tényezők közül a legfontosabbak a magán-nyugdíjpénztári tagság kezdete, a választott portfolió típusa - klasszikus, kiegyensúlyozott, növekedési -, pénztárváltás esetén a korábbi pénztár és a vagyonkezelő teljesítménye, valamint a 2008 második felében elmélyült gazdasági válság hatására kedvezőtlenül alakuló tőkepiaci környezet.

- Mindezen, a reálhozamok mértékét számos esetben negatívan befolyásoló tényezők ellenére az AXA Nyugdíjpénztár tagjai többségének vagyonát gyarapította, ugyanakkor az ügyfelek egy részénél infláció feletti hozam, azaz reálhozam nem realizálódott - ismerik el.

 

http://www.femina.hu/hirhatter/nulla_forintos_realhozam

 

 

 

 

vagy itt is szó volt róla:

Gyakori panaszként hangzik el az is, hogy valaki nagy összegű befizetést teljesített, hiába, és azok is értetlenkednek, akik már 13 éve a rendszer tagjai. Binder István mindezzel kapcsolatban leszögezte: a pénztár teljesítménye a döntő, sőt, még az is előfordulhat, hogy egy adott pénztár egyik és másik befektetési kosarának eredménye között hatalmas a különbség.

 

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/08/24/15/Realhozam_ezt_kell_tenni_ha_nem_erkezett_meg.aspx