etniez Creative Commons License 2011.09.19 0 0 2360

Így:

 

"

A jogszabályi definíciók alapján a tag részére kifizetésre kerülő reálhozam a nyugdíjpénztári számlán levő megtakarítás úgynevezett hozamgarantált tőke feletti része. A hozamgarantált tőke leegyszerűsítve a jóváírt tagdíjak inflációval növelt értéke, kiszámítása törvényben foglalt képlet alapján történik.

 

A hozamgarantált tőke kiszámításnál, első lépésként meg kell határozni minden egyes hónapra nézve az egyéni számlán jóváírt (vagyis az adott pénztárnál érvényes működési költséggel csökkentett) tagdíj összegét.

 

Ezt követően az adott hónapban jóváírt tagdíjat meg kell szorozni az inflációs rátával, melyet úgy képezünk, hogy az adott tagdíj jóváírásának hónapja és a fordulónap (jelen esetben 2011.05.31.) közötti időszakban minden egyes hónap előző hónaphoz mért fogyasztói árindexét össze kell szorozni. Például egy 1999. májusban jóváírt tagdíj esetén 1999. májustól 2011. májusig, 2011. május hónapra a 2011.áprilisi fogyasztói árindexet kell alkalmazni és minden egyes havi fogyasztói árindex- szel meg kell szorozni az adott befizetést.

 

A hozamgarantált tőke - nevével ellentétben- nem kizárólag a számlája hozam nélküli tőkerészét jelenti, hanem tartalmazza a jóváírt tagdíjakat és az inflációt meg nem haladó mérték erejéig a hozamot.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a reálhozam nem azonos a magánnyugdíjpénztári számlán felhalmozódott hozammal. A reálhozam összegét a teljes vagyon és a nyilvántartott hozamgarantált tőke különbsége adja meg (teljes vagyon - hozamgarantált tőke = reálhozam)."

 

De gondolom te is utánanéztél, mielőtt idehánytál.

Előzmény: bakker makker (2331)