sallia Creative Commons License 2011.09.20 0 0 2366

Biztosan sokan láttátok a Házon kívül riportját a 0 Ft-os reálhozammal kapcsolatosan. A felvételen szereplő hölgy a forgatás közben hívta fel az AXA-t. Megtudta, hogy a tagok 59%-ának tudtak, 41 %-ának nem tudtak reálhozamot fizetni. - Azért ez "érdekes"; nem tudom, van-e még egy ilyen arányszámmal "büszkélkedő" nyugdíjpénztár? Olyan, aki emelett az összes tájékoztató anyagában olyan összehasonlításokkal kápráztatott el bennünket, melyből az derült ki, az országban 1. helyen állnak a nyugdíjpénztárak között ... Igen, az elsők között ... Miben is?

A saját példám: 1998 elején beléptem a Winthertur-ba. Közalkalmazottként kimutatható jövedelemből, rendszeresen vonták a tagdíjat. Aztán jött némi névváltoztás a pénztárnál, majd AXA-ként a folytatás. Nem pártoltam el, nem volt okom rá (bár előfordult, hogy 1/2 év elteltével jött az előző évi elszámolás). Folyamatos munkaviszonnyal, rendszeres befizetésekkel. 2008-ban választhattunk, ki melyik befektetési formát szeretné. A Tempo portfoliót választottam. S ez lett a vesztem. Az idén először érkezett egy levél tájékoztató jellegű kb. 9000 Ft-os reálhozammal, majd szeptember 2.-án a "0 Ft-os" értesítő. Ebben a felsorolt 4 ok közül a "Tempo"-s választás indokolta, miért a nulla. Persze, valamivel több mint 2 millió Ft átutalásra került az államnak ...

Számomra talán az a legérthetetlenebb, hogy 1998 és 2008 között, míg választani nem lehetett/kellett, hol volt a reálhozamnak megfelelő összeg? Vagy azt mind elvesztettük az azóta eltelt kb. 2 év alatt?

Talán sikerül tanulni abból, hogy a tisztességes munkával megkeresett pénz nem mindig fial (vagy legalábbis nem az átlagembernek).