hitelkerdes2011 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 3318

Sziasztok!

 

Segítségeteket szeretném kérni, lakótelepi lakásunk kb. 6,5M ft-on menne el most - végtörleszteni szeretnénk, nem tudjuk, hogy mi lenne a legjobb megoldás (persze ha tényleg el tudjuk adni, akkor új lakás vásárlás, forint alapú lakáshitellel)

 

Szóval 5,8M Ft-ot kellene befizetnünk végtörlesztés gyanánt a banknak, ehhez 1,8-2M Ft hitelre lenne még szükségünk (mindenképpen bankot váltunk), de a férjemnek tulajdonjoga van egy másik házban is, ahonnan az eladást követően meglenne ez a 2M Ft, amit most fel kellene vennünk (ha nem megy el a mi lakásunk)

Tehát:

- az új hitelnél akár fél, akár 2 éven belül bármikor megkaphatjuk a tőketartozást, amit be is fizetnénk akkor

- havonta olyan 90-95e ft-ot tudunk hiteltörlesztésre fizetni

 

Most azon gondolkozunk, hogy mi érné meg jobban?

1.) Lakáscélú hitel, 11,x %-os kamattal, 4-5 évre, és emellé bevállalni 2 lakástakarékpénztárt 20-20e Ft/hó befizetéssel

2.) 2 évre személyi kölcsönként felvenni az összeget

Igazából mindkettő lehetőségnél kb. ugyanannyit kell visszafizetnünk a banknak (2,4M ft körül...)

 

Amit nem tudunk, hogy pld. a bank kérhet-e olyat, hogy fizessük ki az elmaradt hasznát? Tehát pld. felvesszük X évre a hitelt, de 1 év múlva visszafizetnénk a teljes tőketartozást, akkor kérheti-e az X-1 évre járó elmaradt hasznát (kamat stb...) Mit kell figyelnünk a szerződésben erre vonatkozóan?

A volksbanknál olyat látok, hogy éves kamat 11,3%, THM minimum 16,19%, THM maximum 23,21%, kockázati kamat 5,2%.... mindez forinthitelnél... Mi ez a kockázati kamat? A THM-ben mi lehet ez a nagy ugrás?

Tudna valaki segíteni, hogy nehogy most meg forinthitellel járjunk majd úgy, mint anno CHF-el?