Törölt nick Creative Commons License 2012.01.21 0 0 2414

a nyugdíjrendszer soha nem csak egy szimpla hosszútávú bankbetét volt (például senki sem reklamált, amikor a kedvezőtlen kilátások miatt anno lehetővé tették a visszalépést az államiba, csak mert aki az első időszakban ment volna "magán" nyugdíjba piszkosul rosszul járt volna). Megért volna egy misét elmagyarázni az adófizető embereknek a bevezetésekor, hogy abból az évi (a végén kb) ~360 milliárdból amit pl 2010-re a manyupra áttérésre fizetünk majd adóból és hitelekből (nem a befizetésekből) mekkora adócsökkentést lehetne végezni. Kb ennyit visz el a 16% egykulcsos adórendszer. Mi ezt beraktuk a manyup pénztárak zsebébe,  amit gondosan el is számoltak működési költségként.

és akkor arról nem is beszéltünk mit okozott a 13. havi bevezetése anno, és annak ki álta cehhét. Illetve ki állja még most is amikor majd az idén befizetjük a 2008-as bajnai féle 25 milliárd usd imf/eu hitel 2. részletét kb 1150 milliárd forintot..

 

szóval milyen magánra átállás is volt ez az egész amit adóból és hitelből finanszíroztak? Azt is hajlamos mindenki elfelejteni, hogy a manyupra átállás költségeit (a manyupba átirányított nyugdíj befizetéseket ami az állami nyugdíj kaszából egyre nagyobb mértékben hiányzott) az eu nem volt hajlandó kivenni a költségvetési hiányznkból. Emlékszem a manyup államosítás előtt elég sokat próbálkoztunk vele, de kötelezően meg keleltt oldanunk, mert 6 éve voltnk túlzott deficit eljárás alatt. Az sem a manyup lenyúlók tevékenysége folytán de erősen a 13. havi miatt is.

 

Szóval úgy volt ez manyup(-ra átállás) ahogyan én orvos.. :)

Előzmény: ámbátor (2411)