Drosophyla Creative Commons License 2012.04.10 0 0 230
 

Tisztelt Index.hu!

Egy leleplezéssel szeretnék Önökhöz fordulni, ez egy újabb SOTE BOTRÁNY, úgy mint a Schmitt-ügy.
Vilmos keresztnevű rendszergazda, vagy ahogyan mindenki hívja Vilibá rendszergazdai tevékenysége erősen kifogásolható és felháborító a SOTE Markusovszky Lajos Kollégiumában, vagy ahogy mindenki nevezi a Rezsőben.

Vilibá a vele jó viszonyban lévő kollégisták kérésére, ill. saját szórakozásból kémprogramokat telepít a szerveren keresztül más (kicsit zárkózottabb) kollégisták számítógépére az ő tudtukon kívül! Ez sajnos velem is megtörtént. Először arra lettem figyelmes, hogy a webkamerám teljesen változó időközönként egyszer bekapcsol (ekkor egy kis lámpa világít), majd kikapcsol (ekkor a kis lámpa kialszik). Ez azért is furcsa volt, mert a webkamerámat soha sem használom. A másik eset az volt, hogy a Rezső Kollégiumban visszahallottam emailjeim szövegét egyes kollégistáktól. Majd otthon elvittem a laptopomat PC szaküzletbe, ahol az informatikus megtalálta a gépemen a Teamviewer (asztalfigyelő program, a webkamerát is lehet vele kapcsolgatni) és a Keylogger (jelszólopó) programokat. Ezeket a kémprogramokat nem én raktam fel a saját gépemre és más sem tudott a számítógépemhez hozzáférni, mivel az jelszóval van levédve. Ezeket a programokat csak és kizárólag a rendszergazda tehette fel a gépemre a szerveren keresztül. Egy kollégista barátom el is mondta nekem, hogy ő is tud Vilibá ezen tevékenységéről. Ez nem tartozik Vilibá rendszergazdai feladatkörébe és személyiségi jogokat sért.

Többször gondolkoztam azon, hogy rendőrség elé vigyem-e az ügyet. Biztos vagyok benne, hogy kirívó eset, hogy egy rendszergazda egy egyetemi kollégiumban ilyen undorító dolgot megcsinálhat. Végül azonban mégsem jelentettem fel, mert nem akartam, hogy a laptopomat elvegyék átvizsgálásra és bíróságra sem akartam járni. 

Ezen cikk megírásával célom az, hogy mással ilyen soha többé ne fordulhasson elő, mint ami velem történt. Többek között ez is szerepet játszott abban, hogy elköltözzek a Rezsőből.
2009-ben költöztem el a kollégiumból, de információim szerint Vilibá ezen szórakozását nem hagyta abba máig sem.
Megemlíteném még, hogy a Rezsőben, ahol orvostanhallgatók vannak elsősorban elhelyezve, balkáni körülmények uralkodnak. Valamelyik szobában nincs függöny egyáltalán, nagy a kosz, a Laci nevű portás nagyon bunkó, Aranka nevű gazdasági ügyintéző pedig trágár módon kiabál. Hogy várhatjuk el az orvosoktól, hogy minket tisztességesen meggyógyítsanak, ha egyetemi éveik alatt ilyen körülmények között kell élniük? Épül is az új kollégium a Markusovszky Kollégium helyett, azonban bizonytalan mikor lesz kész és a kollégiumi díj is magas lesz az új kollégiumban.

Tisztelettel:

                    egy volt kollégista