dzsdzs Creative Commons License 1999.08.16 0 0 18
ptata,
"Különböző frekvencián mennek. X db TVcsatorna a TV-műsor számára.
1 pár az Internetnek és 1 pár az IP-telefonnak, de opcionálisan elmehet az Internet csatornáján is."
Ha dedikalt csatornaja van a telefonnak akkor minek IP-siteni? Miert nem "mehet analogon"?

Hogy a topichoz is hozzaszoljak...
A telefonalas nem lesz olcsobb IP-n keresztul, legalabbis nem ilyen egyszeruen a felhasznalo kedveert. Az elsodleges cel ugyanis, ami a tavkozlest mozgatja, az, hogy a telefon tarsasagok (telco-k) profitot termeljenek. Ha ok ugy gondoljak, hogy az olcsobb hivasok tobb telefonalast = tobb bevetelt eredmenyeznek akkor olcsobb lesz a telefonalas egysegara. Viszont mi felhasznalok ugyanannyit, vagy tobbet fizetunk majd, mert tobbet is fogunk telefonalni. Ha "eszbe kapunk" es nem fogunk, akkor a telco profitja csokken, es felemeli az arakat.
Amugy azt is hallottam egy eloadason, hogy hozzaszamolva az IP-telefoniahoz a hagyomanyos marketing es adminisztrativ koltsegeket a telco szamara szinte semmivel sem olcsobb az IP telefonia a hagyomanyosnal.
Egyszoval a technologiai ujitas kozvetlenul nemigen kepes a szolgaltatasok arait befolyusolni.

Ami viszont csokkentheti az arakat az a piaci verseny.
Az IP-nek koszonhetoen elszaporodhatnaknak a kis helyi szolgaltatok, mert egy IP halozatot sokkal olcsobb megepiteni es fenntartani (a routerek es szerverek max nehany $10000-ba kerulnek, mig a hagyomanyos telefonkozpontok $ millio korul mozognak).
Ezek a kis szolgaltatok viszont csak helyi hivast kepesek olcson kapcsolni, tavolsagi hivasokhoz ra kell kapcsolodjanak egy gerinchalozatra (akar IP, akar hagyomanyos telefon halozatra).
Gerinchalozatokon az IP nem igazan alkalmas forgalom bonyolitasra, amennyiben a halon garantalt savszelessegu szolgaltatasokat kivannak nyujtani (pl. telefon, videokonferencia). Az IP nem tudja biztositani a konstans savszelesseget, mert tervezesenel nem volt szempont a QoS (Quality of Sevice), ami minden nyilvanos telefonhalozat alapja (eladni csak azt lehet ami jo, ugye - foleg ha verseny van). Maradnak tehat a bevalt modszerek: SS7, illetve a feltorekvo ATM.

Az tavolsagi beszelgeteseknel az attorest tehat nem az IP igeri, hanem egy olyan technologia ami csomagkapcsolt (tehat nem kell egy lefoglalt savert fizetni, hanem csak az atkuldott adatmennyisegert), de ugyanakkor biztositani tudja szukseg eseten az allando savszelesseget. (hogy ez az IPv6 vagy az ATM lesz, azt ma meg nehez eldonteni).

dZs